Ik ben zelf al 32 jaar vegetarieren voel me heel
gezond .Het is ook het beste economische en ecologisch middel om de
levensbehoeften van de derde wereld te verzekeren. In de
geïndustrialiseerde landen kan het vegetarime vooral nuttig zijn om de
zogenaamde "beschavingsziekten" te vermijden, te weten: kanker van de
karteldarm, hormoonafhankelijke kankers en ziekten van hart en
bloedvaten.
Tarijke deskundigen bevestigen meer en meer dat een
vegetarische voedingswijze onvermijdelijk zal worden wil onze aarde nog
in staat zijn om de meer dan zeven miljard bewoners te voeden.
Er zijn ook nog andere redenen waarom mensen vegetariër zouden worden,
het verlangen van een terugkeer naar de natuur, eerbied voor het leven
van de dieren, verzet tegen het industriële fokken van dieren en een
streven naar meer soberheid in de voeding als aanloop tot een volkomen
spirituele ontplooing.
De meeste landen in wereld bieden een rijk gamma aan
vegetarische specialiteiten. Maar de Indiase keuken bekleedt een
speciale plaats in de brede waaier van vegetarische kookkunst. Ze
berust op een eeuwenoude traditie en heeft eeuwenlang bewezen in de
elementaire voedingsbehoeften van de mens te kunnen voldoen.
De nieuwe vegetariër kan dus gerust de Indiase
keuken als leerschool beschouwen; hij zal er alle nodige
voedingsstoffen in vinden zoals eiwitten, vezels, essentiële
aminozuren, mineralen, oligo-elementen, vitamines enz...
Wat echter opvalt in de vedische keuken is het
gebruik van "ghee" (geklaarde boter) in de meeste gerechten. Westerse
vegetariërs doen er goed aan om deze te vervangen door olijfolie of
pindaolie.
In elk geval mag de calorische bijdrage van vetten de 30% van de totale
calorie-in niet overschrijden. Ghee is rijk aan cholestrol en
verzadigde vetzuren, die hart-en bloedvatenziekten veroorzakenHet
gebruik hiervan-zij het met mate- is toelaatbaar in oosterse landen,
waar de levenswijze over het algemeen veel minder
atheromatose-bevorderend is, in tegenstelling tot onze slechte westerse
leefgewoonten.
Het is ook nodig om dagelijks een minimum van 400
gram rauwkost te gebruiken. Het is aanbevolen de slaschotels met
citroensap te bereiden (omdat vitamine C de opname van ijzer bevordert)
en plantaardige oliën te gebruiken die veel meervoudig onverzadigde
vetzuren bevatten, welke het organisme tegen atherosclerose beschermen,
zoals bijvoorbeeld zonnebloemolie, soya-olie, saffloerolie en maïsolie.
Dit is een geestdriftig streven naar dit ideaal van
geweldloosheid en totale eerbied voor het menselijk en dierlijk leven,
bij de volgelingen van ALLE godsdienstige en filosofische bewegingen en
gemeenschappen.
Het is zo dat bv. de duizende dienaren van het
Krishna-bewustzijn, die over heel de wereld een oprechte persoonlijke
inzet leveren om het vegetarisme te bevorderen vanuit een visie van
broederlijke verantwoordelijkheid, geweldloosheid en spirituele
vervolmaking.
Met dank aan Jacqueline ANDRE
Veel mensen beschouwen de ethische redenen om vegetariër te worden als
de belangrijkste. Ethisch vegetarisme begint met het besef dat andere
wezens kunnen voelen en dat hun gevoelens vergelijkbaar zijn met die
van ons. Dit inzicht stimuleert ons om ons persoonlijke bewustzijn
zodanig te verruimen dat het ook het lijden van anderen gaat omvatten.
De wreedheden tegenover de dieren wordt beschreven
als " Heden ten dage voelen veel mensen zich gerustgesteld bij de
gedachte dat dieren tegenwoordig op een "humane" manier geslacht
worden. Op deze manier trachten ze blijkbaar alle mogelijke humanitaire
bezwaren tegen het eten van vlees van de tafel te vegen. Jammer genoeg
is niets minder terecht." Het levan van een slachtdier is
onnatuurlijk en ellendig van het begin tot het einde. De dieren worden
met alle rlei groeibevorderaars opgefokt, ze worden op wrede wijze
-zonder verdoving- gecastreerd en/of met hormonen ingespoten, ze
krijgen abnormale voeding die bedoeld is om ze vet te mesten of hun
vlees blank te houden en alle "overbodige lichaamsdelen" zoals
staarten, hoektanden en snavelpunten worden afgeknipt of afgebrand. In
de bio-industrie veranderen dieren in "vleesproductie-eenheden". Het
enige wat telt is efitiëntie en winst. Slachtkuikens moeten hun hele
(korte) leven doorbrengen op een bodem van draadgaas op elkaar gepakt
in kooitjesof zoals kistkalveren die nauwelijks ruimte hebben om te
gaan liggen, of aan kettingen geketend op een betonvloer -na kunstmatig
te zijn geïnsemineerd en volgespoten met hormonen- in biggenmachines in
biggenmachines moeten veranderen, doet daarbij niets ter zake. Als men
al deze wreedheden die het dier moet ondergaan "humaan" noemt, dan
heeft dat woord wel een heel merkwaardige inhoud.
Mahatma Ghandi was ervan overtuigd dat ethische principeseen sterkere
basis waren om levenslang een vegetarisch dieet te volgen dan
gezondheidsredenen. "Ik denk werkelijk", zei hij, "dat het voor onze
spirituele ontwikkeling noodzakelijk is dat we ermee ophouden onze
medeschepselen te doden terwille van onze lichamelijke behoeften." Hij
zei ook, "De grootsheid en de morele vooruitgangvan een natie kunnen we
beoordelen door te kijken naar de manier waarop de dieren er worden
behandeld."
Het
Sanskriet woord karma betekent "aktiviteit" of, meer specifiek, iedere
activiteit die een reactie met zich mee brengt, waardoor we aan deze
materiële wereld gebonden worden. Hoewel men het idee van karma meestal
in verband brengt met de oosterse filosofie, beginnen veel westerlingen
nu te begrijpen, dat karma een algemeen geldend principe is, zoals tijd
en zwaartekracht. Iedere activiteit geeft een reactie. volgens de
wetten van karma moeten we, als we andere levende wezens pijn en leed
bezorgen, in ruil daarvoor zelf pijn en leed ondergaan, zowel
individueel als collectief. Wat men zaait zal men oogsten, zowel in dit
leven als in het volgende, want de natuur kent haar eigen
rechtvaardigheid. Niemand kan aan de wetten van karma ontsnappen,
behalve zij die begrijpen hoe deze werken.
Om te begrijpen hoe karma bijvoorbeeld een oorlog
kan veroorzaken, kunnen we een voorbeeld uit de veda's nemen. Soms
ontstaat er in een bamboebos brand, doordat de bomen tegen elkaar
wrijven. De bomen zijn echter niet de werkelijke oorzaak van de brand;
het is de wind die ze doet bewegen. De bomen zijn alleen het
instrument. Op dezelfde manier toont het principe van karma ons, dat de
Verenigde Staten en de Sovjet Unie niet de werkelijke oorzaak
zijn van de wrijving die er tussen beide mogendheden bestaat, een
wrijving die best de oorzaak zou kunnen worden van de bosbrand
van een atoomoorlog. De werkelijke oorzaak is de
niet-waarneembare wind van karma, die voortgebracht wordt door de
daden van de zogenaamde onschuldige wereldburgers.
Zij die de wet van karma begrijpen, weten dat de vrede niet verwacht
moet worden van betogingen en verzoekschriften, maar eerder van een
grootscheepse actie waarbij de mensen onderricht worden over de
consequenties van het doden van onschuldige dieren (en ongeboren
kinderen). Dit zal ons heel wat meer helpenbij het voorkomen van een
verdere groei van de enorme last van karma die de wereld te dragen
heeft.
Als we de problemen in de wereld willen
oplossen, hebben we mensen nodig met een gezuiverd bewustzijn, die
kunnen zien dat de kern van elk probleem eigenlijk spiritueel is.
Zondige mensen zullen er altij blijven, maar ze zouden geen
leidinggevende posities moeten innemen.
Een van de meest gehoorde tegenwerpingen die
niet-vegetariërs tegen het vegetarisme maken is dat vegetariërs nog
steeds planten moeten doden en dat dit ook geweld is. Men kan hier op
antwoorden dat voor het oogsten van vruchten en vele soorten groenten,
noten en granen geen enkele plant doodgemaakt hoeft te worden. Maar
zelfs in die gevallen waar het leven van een plant genomen wordt, is de
pijn die dat met zich meebrengt veel minder dan dat bij het slachten
van een dier het geval is, om nog maar te zwijgen van alles wat een
dier dat voor de slacht gefokt wordt, te lijden heeft tijdens zijn
leven.
Het is waar dat vegetariërs planten moeten doden en dat
het doden van planten ook gewelddadigheid is, maar we moeten iets eten
om in leven te blijven. In de veda's staat; jivo jivasya jivanam, wat betekent: in de strijd om het bestaan is het ene levende wezen voedsel voor het andere. Het
probleem is dus niet hoe we het doden helemaal moeten zien te
vermijden-wat een onmogelijk voorstel is- maar hoe we zo min mogelijk
lijden kunnen veroorzaken aan andere levende wezens, terwijl we toch
aan de voedselbehoefte van ons eigen lichaam tegemoet komen.
-Geen poriën in de
huid;
-Transpireert door
miljoe-
-transpireert door transpireert via
de tong
nen poriën in de
huid
joenen poriën in de huid
-Scherpe, gepunte
voor-
- Geen scherpe
gepunte
-geen scherpe, gepunte tanden
om vlees
mee
voortanden
voortanden
te
verscheuren
-Kleine
speekselklieren
-Goed ontwikkelde
-Goed ontwikkelde in de mond(er
bestaat
speekselklieren, nodig
speekselklieren,nodig geen
noodzaak
om granen en planten
om granen en planten om
planten en
granen
voor te
verteren
voor te verteren
voor te verteren
-Zuur speeksel;
geen
-Alkalisch speeksel;
veel
-Alkalisch speeksel;veel
ptyaline-enzym
om
ptyaline om
granen
ptyaline om granen
granen voor te verteren
voor te verteren
voor te verteren
-geen platte kiezen
om
-Platte kiezen om
voedsel
-Platte kiezen om voedsel mee te malen
mee te malen
voedsel mee te malen
-Erg sterk
hydrochlorisch
-Maagzuur 10
maal
-Maagzuur 10 maal
maagzuur om taaie
dier-
minder sterk dan
bij
minder sterk dan bij lijke weefsels als
spieren
vleeseters
vleeseters
en beenderen te verteren
-Darmstelsel driemaal
-Darmstelsel
zesmaal
-Darmstelsel zesmaal de lichaamslengte zo-
de
lichaamslengte;
de lichaamslengte
dat snelrottend vlees
plantaardig
voedsel
het lichaam vlug kan
rot niet zo snel en kan
verlaten
dus langzamer door
het lichaam gaan
Gebaseerd op een schema van A.D. Andrews, Fit for Men
Wetenschappelijk onderzoek van de
laatste twintig jaar wijst duidelijk op een verband tussen het eten van
vlees en kanker van de dikke darm, de endeldarm, de baarmoeder en de
borst. Deze vormen van kanker komen haast niet voor bij mensen die
nauwelijks of geen vlees eten, zoals de zevende dag adventisten,
Japanners en Indiërs. Ze komen echter veel voor onder bevolkingsgroepen
die een grote hoeveelheid vlees eten.
Waarom lijken vleeseters vatbaarder te zijn voor dit soort ziektes?
Eén reden die door biologen en voedingsdeskundigen gegeven wordt, is
dat het darmkanaal van de mens gewoon niet geschikt is om vlees te
verteren. Vleesetende dieren hebben een kort darmstelsel
(driemaal de lishaamslengte), zodat ze het ontbindende,
vergifproducerende vlees snel uit het lichaam kunnen werken. aangezien
plantaardig voedsel veel minder snel rot dan vlees, hebben
planteneters darmen van minstens zes keer de lengte van hun lichaam. De
mens heeft een lang darmkanaaal, zoals een herbivoor. Als hij vlees
eet, kunnen de gifstoffen de nieren dus overbelasten, wat tot jicht,
artritis, rheumatisme en zelfs kanker kan leiden.
Kan een vegetarisch dieet de gezondheid verbeteren of herstellen? Voorstanders van
het vegetarisme hebben al jarenlang "ja" op deze vraag geantwoord, maar
tot voor kort kregen ze maar weinigsteun van de moderne wetenschap. Nu
hebben medische onderzoekers echter bewezen dat er verband bestaat
tussen het eten van vlees en dodelijke ziektes als hartkwalen en
kanker. Sindsdien wordt het vegetarisme met andere ogen bekeken. Vanaf de
zestiger jaren hadden wetenschappers het vermoeden dat een op vlees
gebaseerd dieet op een of andere manier verband hield met de
ontwikkeling van aderverkalking en hartziektes. Al in 1961 stond er in
het Journal of the American Medical Association: "Negentig tot
zevenennegentig procent van de hartziektes kan voorkomen worden door
een vegetarisch dieet." Vanaf die tijd hebben verscheidene grondige
studies wetenschappelijk bewezen dat na alcohol en tabak, het eten van
vlees de voornaamste doodsoorzaak is in West-Europa, de Verenigde
Staten, Australië en andere welvarende gebieden in de wereld. Het
menselijk lichaam is niet in staat de zeer grote hoeveelheid dierlijk
vet en cholestrol te verwerken. De wetenschappers zijn het daar bijna
unaniem over eens dat een min of meer vegetarische leefwijze het enige
en beste cholestrol verlagende dieet is. En minder cholestrol in het
bloedserum betekent minder kans op vaatvernauwing en het gevreesde
hartinfarct. Een vegetarische voedingswijze zou ons dus na korte tijd
al van welvaartziekte nummer één af kunnen helpen.
Alle
belangrijke religieuze geschriften van de wereld bevelen de mens aan,
te leven zonder onnodig te doden. Het Oude testament gebiedt: "Gij zult
niet doden" (Exodus 20:13). Dit is van oudsher verkeerd geinterpreteerd
al zou het uitsluitend van toepassing zijn op moord. De
oorspronkelijke Hebreeuwse tekst luidt echter "lo tirtzach", wat duidelijk betekent "Gij zult niet doden". The complete Hebrew English Ditionary vermeldt, dat met het woord tirtzach vooral in het klassieke Hebreeuws "elke vorm van doden" bedoeld wordt en niet noodzakelijkerwijs het doden van een mens.
Alhoewel het Oude Testament enige regels over het
eten van vlees bevat, is het duidelijk, dat het vegetarisme toch als de
meest ideale situatie gezien wordt. In Genesis (1:29) vinden we een
uitspraak van God zelf: "Zie, Ik geef u al het zaaddragende
gewas op de hele aarde met alle bomen die zaadvruchten dragen, die
zullen u tot voedsel dienen". In de latere boeken van de Bijbel
veroordelen belangrijke profeten het eten van vlees.
Voor vele christenen zijn de grootste struikelblokken in
dit verband het geloof dat Christus vlees at en de vele verwijzingen
naar vlees in het Nieuwe Testament. Nauwkeurige studie van de
oorspronkelijke Griekse manuscripten toont ons echter dat de
meeste woorden die als "vlees" vertaald zijn, zoals trophe, brome en andere, eigenlijk gewoonweg "voedsel" betekenen, of "eten" in de ruime zin van het woord. Het Griekse woord voor vlees is kreas
en dit wordt nergens gebruikt in verband met Christus. Nergens in het
Nieuwe Testament staat een directe aanwijzing dat Jezus vlees heeft
gegeten. Dit komt overeen met de beroemde voorspelling van Isaïas over
de verschijning van Jezus (Is. 7:14-15) "Daarom geeft de Heer Zelf u
een teken: Zie, de maagd zal vrucht dragen en een zoon baren en zij zal
hem noemen: Immanuel. Boter en honing zal hij eten, zodat hij weet het
kwade te versmaden en het goede te verkiezen".
In Thus Spake Mohammed (de vertaling van de Hadith
door Dr. M. Hafiz Syed), vragen de leerlingen van de profeet Mohammed
hem: "Voorwaar, worden wij beloond als we viervoeters goed behandelen
en ze water te drinken geven?" Mohammed antwoordt: "er zijn beloningen
voor het goed behandelen van elk dier."
Boeddha stelde het principe van "ahimsa",
geweldloosheid, en het vegetarisme in als de twee fundamentele stappen
op weg naar zelfverwerkelijking. De Vedische geschriften van India, die
nog ouder zijn dan het Boeddhisme, leggen ook de nadruk op
geweldloosheid als ethische basis voor het vegetarisme. "Men kan
nooit vlees verkrijgen zonder levende wezens te verwonden," zegt de
Manu Samhita ons "Nadat men goed heeft overdacht, op welk een
weerzinwekkende manier we aan vlees komen en hoe wreed het opsluiten en
slachten van belichaamde wezens is, zou men zich volkomen van het eten
van vlees moeten onthouden."
Zoals het in de Bhagavad Gita gezegd wordt: "Offer
Mij met liefde en toewijding een vrucht, een bloem, een blad of wat
water en Ik zal het aanvaarden."
Vlees voedt weinigen ten koste van
velen.Voor de produktie van vlees wordt graan,dat mensen hadden kunnen
eten? aan slachtvee gevoerd. Volgens informatie die verzameld werd door
het departement van Landbouw in de Verenigde Staten, gaat meer dan 90%
van al het geproduceerde graan als voer naar slachtvee-koeien, varkens,
lammeren en kippen- dat uiteindelijk op tafel terecht komt. In Engeland
is dat 85%. Het is echter een ongelooflijke verspilling graan te
gebruiken om vlees te produceren. Cijfers van datzelfde Departement van
Landbouw tonen aan, dat we voor zestien kilo graan dat aan koeien
gevoerd wordt, maar één kilo terug krijgen in vlees. Stel je eens voor
dat je achter een bord zit met een half pond biefstuk erop. En stel je
dan een kamer voor met 45 tot 50 mensen ieder met een lege kom voor
zich. De hoeveelheid graan die nodig is geweest om uw biefstuk te
produceren, had al deze kommen kunnen vullen.
Bovendien verspillen rijke landen
niet alleen hun eigen granen om slachtvee te voeden. Ze gebruiken er
ook eiwitrijk plantaardig voedsel voor uit arme landen. Dr. Borgstrom
schat dat één derde van de Afrikaanse pinda-oogst (pinda's geven
dezelfde hoeveelheid eiwitten als vlees) in de magen van koeien en
kippen in West-Europa belandt. Ook Nederland speelt hierin een rol;
voor de veevoedergrondstoffen die Nederland importeert wordt elders één
miljoen hectare grond gebruikt. In onderontwikkelde landen consumeert
een persoon gemiddeld 200 kilo graan per jaar, waarvan hij het meeste
ook als graan opeet. De gemiddelde Europeaan of Amerikaan daarentegen,
verteert 1000 kilo per jaar, door er eeerst bijna 90% van aan dieren te
voeren om er vlees voor terug te krijgen.
Als u vegetariër wordt zou je dat duizende euros per jaar schelen.