In verband met een recent dispuut over plagiaat graag wat volgt : het staat u vrij teksten van mij over te nemen of niet. Bij overname lijkt een bronvermelding mij op zijn minst gepast maar doe je het niet ik zal je niet vervolgen ( tenzij men de teksten commerciëel zou uitgeven) . Laat jouw eigen geweten scheidsrechter zijn, dat volstaat voor mij ruimschoots. De foto's hier zijn meestal van het internet gehaald via Google-afbeeldingen en soms bewerkt door mijzelf. In het vervolg zal ik trouwens ook hiervoor een bronvermelding inlassen. Baron Ernst
Hoe het werkt om van je naam een acroniem te maken.? Kijk bij Bojako !
Zoeken in blog
Inhoud blog
E-mail mij
Druk oponderstaande knop om mij te e-mailen.
Een interessant adres?
Hier staat wat
En nog wat
Het bruidsboeket dat het beter wist
klikgevoelige poëzie (het blog van Baron Ernst) door Ronald Milo
>
05-05-2009
Er bestaan dus wel degelijk tienzijdige (0-9) maar ook twaalfzijdige (1-12 )en twintigzijdige (1-20) dobbelstenen. Ze worden hoofdzakelijk gebruikt in rollenspelen en strategische spellen en wargames.
Ernst is naar we vernemen, na het betalen van wat smeergeld, vertrokken naar her geboortedorp van een collega ( maar dan wel een heel tijdje geleden) van deze lopertjes.
Verdere hints zijn Pjotr, M..ovïe, 1960 en er volgen er nog twee
Ja beste mensen dit spelletje lijdt nog aan kinderziekten en daar ben ik vandaag nog op gewezen. Zo heb ik vandaag niet één maar twee kemels geschreven in de tekst De eerste kemel is intussen gevonden door Chielka. In het Cyrillisch schrift bestaat geen letter die overeenkomt met onze letter W en inderdaad witlov is onbestaande in het Russisch waar het inderdaad цикории tsjikorie-ie is
Het lijkt mij dan ook logisch dat men de tweede "kemel" ook nog maar eens zoekt.
Bovendien gaat het spelletje sneller dan ik had durven verhopen en sluipen er aldus wat
fouten in de tekst. Zo heb ik inderdaad een groeten uit M... en groeten uit M... ovië en groeten uit M.. avië getypt. Het moet inderdaad М.....овия = M....ovija( het aantal puntjes heeft geen betekenis) zijn een dus niet M...avija. Al wordt een "o" in de voorlaatste lettergreep soms niet als "o" maar als een doffe "a" of "e" uitgesproken. Maar niettegenstaande dit, ging ik hier in de fout. In de toekomst zal ik dus wat nauwkeuriger zijn.
Ook boekte ik een charter direct van Zaventem naar Leningrad maar bij reguliere vluchten maakt men telkens een tussen stop. Dus sorry ook voor deze fout. We zullen dus in het vervolg altijd via reguliere vluchten gaan en niet via charters. Wat betreft de mailtjes die ik stuur of niet stuur, waar ik op antwoord of waar ik niet op antwoord! Het gaat als volgt als iemand de goede oplossing geeft en/of mij een mailtje stuurt dan zend ik een tip en/of geef een antwoord als een tienzijdige dobbelsteen de cijfers 0 tot en met 7 toont en niets bij 8 of 9. Dus het kan dat jullie niets ontvangen ook al heb je het goede antwoord gevonden. Zo had Ria bv het antwoord Sint -Petersburg gevonden maar ik gooide een 8 en dus geen bericht. Ik dacht dit geheim te houden maar het lijkt mij niet echt vol te houden. Chielka gooide een nul en krijgt dus wel een tip voor het volgende doel.
Voor de foutjes dus mijn excuses maar willen jullie nu a.u.b. naar de volgende kemel zoeken. Ik heb de tekst lichtjes aangepast zodat er geen dubbelzinnigheden (zoals Lore er eentje ontdekte) meer kunnen optreden. De oplossing werd trouwens reeds terzijde vermeld door één van jullie in vorige reacties maar werd niet echt als oplossing aangebracht.
Het muziekje van vandaag geeft u een idee van het beroep en de liefhebberij van Ernst maar daar hoeft u niet op te antwoorden .Just for fun.
Ja beste mensen Ernst is vertrokken van Zaventem op weg naar ergens in M...... ovië, via Sint-Petersburg. Eenvoudig omdat een rechtsreekse vlucht naar zijn bestemming In Rusland niet voorhanden was. Daarom deze tussenstop. Petrograd (=Sint Petersburg) was de oude en nu opnieuw de naam van deze stad (=gorod, grad) , die ter ere van Lenin van 1924 tot 1991 Leningrad werd genoemd waarbij deze dus als het ware het symbolisch peterschap over de stad opnam. Daarom ook de foto van Lenin en Peter de Grote met een gelijkheidsteken tussen beide.
Deze laatste, Peter de Grote dus, wou tijdens een reis naar Nederland (toen nog de Verenigde Republiek der Zeven Nederlanden) incognito blijven en liet zich Pjotr ( Peter) Michaljov noemen. Peter maakte zeker drie reizen naar West-Europa: de eerste reis was van augustus 1697 tot mei 1698. Er gingen dertig vrijwilligers mee die zich moesten bekwamen in de maritieme wetenschap. De vrijwilligers werden verdeeld in groepen van tien. Aan het hoofd van de tweede groep stond deze Pjotr Michajlov, de Russische tsaar dus.
Terug in Rusland liet hij de marine moderniseren.Van zijn verblijf in Nederland en zijn kennis die hij opdeed over de zeevaart getuigen nog talrijke leenwoorden in het Russisch zoals каптан, kaptan ( kapitein), kajut (kajuit), , kapstan (kaapstander) maar ook andere Nederlandse woorden als wachzaal ( station) en witlov ( witloof) werden in het Russisch ingevoerd (maar dan natuurlijk in het Cyrillisch schrift geschreven). Ook in het leger, bestuur enz.. voerde Peter talrijke moderniseringen door
Het muziekje was inderdaad het tweede pianoconcerto van Rachmaninov en op de foto zag men zijn dochterje en zijn hond. Deze foto is te vinden op Wikipedia bij het artikel onder zijn naam. Ondertussen hebben jullie al een beetje kennis gemaakt met de methode waarop we hier verder zullen werken. Groetjes uit M... of groetjes uit ... ovië
zetten jullie misschien op het verkeerde spoor voor deze eerste bestemming maar.... Niet alles is dus zuiver chronologisch, soms wacht men beter een volgende hint af maar snel zijn is natuurlijk ook de boodschap....
Als volgende tip kan ik jullie nu wel al verklappen dat Ernst in Rusland bleef voor zijn tweede bestemming maar ondertussen is hij misschien wel alweer op weg naar waar de poolster hem ook maar wil leiden. Uit dit laatste kan je dan weer afleiden dat hij aan de noordzijde van de evenaar blijft want ten zuiden van de evenaar is het het Zuiderkruis dat de rol van de poolster, in het sterrenbeeld de Grote Beer, overneemt. Want alhoewel dit sterrenbeeld niet echt bij de zuidelijke hemelpool ligt zoals dit voor Polaris ( de poolster) in de noordelijke hemel wel het geval is wijst het "verticale" deel van het kruis wel vrij nauwkeurig de zuidpool aan. Dit sterrenbeeld (zuiderkruis) staat onder meer afgebeeld op de vlag van Australië, Brazilië, Samoa, de Cocoseilanden, Nieuw-Zeeland en Papoea-NieuwGuinea.. Al reizende zullen we nog heel wat leren.
.
Vlag van Australië
Nu heb ik in deze tekst toch een kemel van formaat geschreven zeker. Welke ?
Ja, beste vrienden we waren natuurlijk vergeten dat het vandaag de eerste mei was. Dus de baliebediende konden we nog niet intervieuwen. Maar deze tip moet toch wat hulp geven
=
De eerste figuur is overbekend en de tweede, ja, in Nederland noemde hij zich Peter Michajlov, maar dat was maar een pseudoniem.
Is er ondertussen nog niemand die de muziek die hier speelt herkend heeft? Het is het tweede pianoconcerto van ..... .Van zodra je de muziek herkend hebt of weet wie de hond en het meisje zijn. Heb je recht op een volgende tip. !
De jury bevestigt dat Ernst inderdaad van op Zaventem is vertrokken. ( klikt u op het kleine grondplan dan krijgt je een vergote uitgave te zien ) Wij trachten de baliebediende die hem incheckte te bevragen maar die heeft helaas vandaag verlof. Een collega van hem kon ons het volgende vertellen: Een mijnheer die voldoet aan de beschrijving van Ernst gaf aan die bewuste baliebediende een Cd-rom met muziek maar de collega die niet houdt van klassieke muziek gaf hem door aan een hostess. Die wist ons te vertellen dat het om volgend piano concerto ging .
Tip: Antwoord niet te snel verzamel eerst al de tips . Uit wat u reeds kon verzamelen blijkt het overduidelijk dat Ernst ergens naar Rusland is vertrokken. Maar naar waar precies ? Alleen is de vraag nog niet gesteld je kan met de huidige tips onmogelijk weten waar. Dus een beetje geduld en misschien wat samenwerken ? Morgen ondervragen we zeker de baliebediende en wellicht weten we dan meer.
"En nog iets", zei de jonge dame, "in het hoesje van de CD zat volgende verscheurde foto".
Ludovicus en Camille hebben het gezien, maar waar is het ?
Dit kon je ook vinden door op de bladzijde van de izvestia onderaan op het woordje IEP ( wat in Griekse letters "(H)IER" ( want de h bestaat niet in het Grieks) betekent : nml lees verder (H)IER
Lieve Vrienden van Ernst,
Er is iets vreselijk gebeurd met mijn baron. Gisterenmorgen stond ik op en op het nachttafeltje vond ik een briefje van mijn geliefde Ernst
met volgende boodschap .
Mijn lieve vrienden wilt u mij a.u.b. helpen om mijn geliefde baron te vinden, voor die pest van een Euvgenia Petrovna of nog erger die verschrikkelijke Queenie
hem vinden ? Indien u iets vermoedt wil dan zo vriendelijk zijn het mij in eenvoudige taal hier uit te leggen op het blog. Eenvoudig want ik ben blond, niet al te slim maar wel héél gezond.
kusjes
Anemoontje Ernst 's Peperboontje
De eerste vraag is : Waar is Ernst vertrokken op zijn reis . En geef daarvan het bewijs.
Hij droeg haar op zijn rug, als duivelsjong
terwijl ze haar strijdliederen zong
En telkens hij naar haar opkeek
knalde de onverbiddelijke zweep
Hij droeg haar in het heetste van de strijd
soms vredig in processie, stoet of ommegang
Zij d ogen steeds vol haat en nijd
Hij gedreven door drang
naar ondergang en fataliteit
Maar toen zij eens op zijn schouders verend
met vurige blik de vijand werend
uitgleed en haar de ogen brak
op een lans die dwars
door de keel hem stak
En hij haar rochelende borsten
voor het laatst verhief
Kermde hij :
Oh, mijn harpij
mijn koningin, mijn lief
Als kleppen van een schelp sluiten ze. Een.
Randend rakend - centrum discreet uiteen
Vingertop die handpalm streelt
torsos die zich even raken
Woord dat reeds met de gedachte speelt
gevoelens waar te maken
wang die even in de hals vertoeft
een hoofd dat schoudersteun behoeft
ogen grijpen neergeslagen blikken
in druk van sober samenknijpen
gaan borsten zich wat hoger schikken
hand die langs de rugnaad glijdt
in tergend langzaam dalen
verhit van eenzaamheid
heimwee uit gaat stralen
tot het kruis het kruis aantrekt
eerst nauwelijks te voelen
dan koorts in de dijen wekt
die het voorhoofd zacht laat hellen
zodat een kus bereikbaar wordt in enkele tellen
De deur waakt hier al een eeuw
rechthoekig maar bekoorlijk onverschillig
over boeken die nooit meer worden gelezen
over beelden die nooit meer worden bekeken
over een dansvloer waar nooit meer wordt gedanst.
Ik las het boek langogig en met begeerte
De taal verstond ik niet maar ik las met
de overtuiging van een kleurenblinde tuinman
die kleur herkent en bekent aan haar reuk
Ik genoot van jouw koude koffie en verende bogen
nauwelijks verhuld in een voetnoot
van een met literaire prijzen
bekroonde bloes
Ik bekeek het beeld tweemaal
met dezelfde ijver waarmee ik als adolescent
nutteloze telefoongesprekken voerde
terwijl ik je lief had omdat mijn moeder weende
daar ik niet langer bij haar wou blijven
Het verdiende loon voor haar plots piaferende zorgen
en haar eindeloos wachten op mijn laatste bus
Wij dansten verterend woest
in de benauwende hitte van een koele fontein
tot de muziek buiten het gezicht verdween
Naakt in het duister mompelde je
God ziet alles
Maar zelfs de initialen van dit christelijk spook
konden het smeltend ijs niet beroeren
Want ik was er van overtuigd .
In Valencia ziet god alleen als de blinden
en ik als god
-voor BO- uit de bundel "Ideale omgeving voor doorschijnende kleurlagen "
Of ik ooit een borst gekust heb die naar oregano rook ?
Letters rolden over mijn lippen
woorden waren niet te stelpen
Verwondering vermond als tederheid
Wakkerde de begeerte aan
De liefde is pas achteraf gekomen
Maar die borst bracht je onheil
brak het weefgetouw van een menigte
zeldzame dromen
De onrust is pas nadien gekomen
Ik heb een litteken gekust dat nog naar oregano ruikt
Eerst nog met dieptevrees
voor het verdwenen vlees
Rust is pas daarna gekomen
Al verscheen hier plots een breukgetal
werd het aantal plots oneven
de liefde is toch steeds
bij de noemer van de breuk gebleven
(gedicht geschreven voor een vriend wiens vrouw een borstamputatie diende te ondergaan
onverbiddelijke tepels
gericht als ogen
van een godsoordeel
slenterende lippen
in conflict met de prikkel-
draad van pubishaar
dooreengevlochten
zachte conversatie van
gespannen billen in
wilde honger
opgezwollen
-zondvloed-
van vulvas
die nu
na eeuwen droogte
in dodelijke pijn van lippen-
dienst aan het kille oog
van een man
rood van slaapgebrek
vochtig vrijgevochten
sober samensmelten
Kalm kasteel krijgt klamme wintervoeten
van danig staan in t wallen nat
Pachter hoeft baron niet meer te groeten
die zit toch knus in Brussel-stad
In koele kelders kruipt een wijze rat
uitgehongerd naar het stijve buiten
en denkt nog liever dit dan dat
ik mij een winter hier op laat sluiten
Maar in de lente keert de kille kudde
van Brussel weer naar Champignies
om de winter van zich af te schudden
streelt een geile jonge jonker
de krille keukenmeid boven de knie
Vernedert haar in zolderdonker
zweert haar dood als ze het navertelt
op wapenschild met spreuk en kreet
waarna de hofmeester gebeld
die Jean Louis Oui-Monsieur heet
De grofste leugen wordt hem als wapen
keurig op t livrei gespeld
Ze heeft met de tuinier geslapen
zo wordt toch in het dorp verteld
De vader heeft zich aangemeld
"Och ja,mijnheer, zoals U weet"
fleemt de livrei uitgeslapen
"dat ze het met de knechten deed
zoiets besmet de eer en het familiewapen"
J"a , t gaat Mijnheer om d' eer niet om geld"
t verdiende loon wordt dus ruim half uitgeteld
Ze is voor deze wereld al te goed geschapen
om haar te beschermen tegen die felle knapen
werd ze aan moeder-overste voorgesteld
t Kalme kasteel wast zich de voeten
danig krachtig in wallen nat
t Kalme klooster krijgt zomersproeten
alleen moeder-overste weet van wat.
zonlicht valt schuin
op snaren
van harpen
in je haren
door mijn ogen
bespeeld
dit is niet
zien
maar
vertederd kijken
waarbij
gevoelens verder reiken
dan een ogenblik