MECHELEN & KANT
Inhoud blog
  • Bezoek aan Lier
  • Demonstratie tijdens Erfgoeddag
  • Demonstraties 2019
  • Vlaamse Begijnhoven
  • Kerst- en Nieuwjaarswensen
  • Kantclub Idria
  • Een ode aan de mechelse kantwerksters !
  • Schatten op zolder?
  • Demonstraties tijdens de vakantie.
  • Opening vernieuwd museum
  • Bij de kantclub Etteerjefke
  • Nieuwjaarswensen
  • Naaldkant
  • Demonstraties tijdens de zomermaanden
  • Indische leerling in de kantclub.
  • Sint Gummariskerk Lier
  • Inventarisatie kostuums 't Arsenaal
  • Demo's kantclub
  • EGD in Mechelen
  • Eurantica

    Zoeken in blog


    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     


    20-09-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.UIT zonder uitlaat

    Uit  zonder uitlaat .

    Op 18 september ll. organiseerde de Mechelse stadsdiensten UIT in Mechelen, Mobiliteit en Diversiteit samen een groots evenement rond mobiliteit en cultuur. Die dag was het ook autovrije zondag en startdag van het nieuwe cultuurseizoen. Alle verenigingen werden uitgenodigd om hieraan deel te nemen. Dus waren er ook enkele leden van onze kantclub aanwezig om te demonstreren.





      10u. Klaar om alle vragen te beantwoorden!

    20-09-2011, 00:00 geschreven door José

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
    16-09-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De mechelse kolveniersgilde.


    Onze kantclub en de Mechelse Kolveniers gilde.

    Op zondag, 11 september, vierde de Mechelse Kolverniersgilde haar 4de Gildejuweel.

    Het oudste gekende document waarin de Mechelse Kolveniers worden vermeld, dateert van 1453. Militaire dienstbaarheid aan de Heer behoorde tot de taken waartoe de Gildebroeder zich verbond wanneer hij toetrad tot een gewapende gilde. Dan verbied de Franse bezetter de gilden. Hun bezittingen worden verbeurd verklaard en in 1798 openbaar verkocht. Na 345 jaar hield de Kolveniersgilde op te bestaan.
    In 1983 ontstond het idee om de Kolveniersgilde nieuw leven in te blazen.  Op 9 februari 1984 werden de statuten  in het Belgische Staatsblad gepubliceerd en was de heroprichting van de Mechelse Kolveniersgilde een feit ( uit de programmabrochure van zondag 11 september 2011).
    Wij zijn fier, dat wij met enkelen van onze kantclub, mochten deelnemen aan de festiviteiten. Die zelfde dag was het ook Open Monumentendag. Vele activiteiten waren gepland, vele monumenten konden bezocht worden. In het Stadhuis aan de stand van onze kantclub “Etterjefke”, mochten we vele bezoekers ontvangen. Tussen 10.00 en 18.00u konden zij kennismaken met de kloskant in het algemeen en de Mechelse kant in het bijzonder.





      belangstelling van jong en oud

    16-09-2011, 00:00 geschreven door José

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (2 Stemmen)
    30-08-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Besloten hofjes

    Besloten hofjes

    Deze retabelkasten, ook “beloken hofjes” genoemd, waren tot begin van dit jaar te bewonderen in het Schepenhuis. Nu zijn ze tentoongesteld in de Zalm. Ze werden in de eerste helft van de 16de eeuw gemaakt door de Gasthuiszusters-Augustinessen van Mechelen en zijn uniek in hun soort. Nergens ter wereld vindt men nog zo een omvangrijke verzameling. De houten of albasten beeldjes die we in de kasten zien, en de panelen die beschilderd werden met afbeeldingen van heiligen of schenkers van deze Besloten Hofjes werden gemaakt door professionele kunstenaars.

    Terwijl de Gasthuiszusters de versieringen rond de beelden en relieken maakten: de zijden bloemetjes, kettingen van parels, edelstenen, goud en zilvervlechtwerk, stukjes perkament met tekeningen of tekst, hadden zij tijd om in gedachten bij God te zijn en te mediteren.

     

    (In het “Hooglied”  bezingt koning Salomo zijn bruid. Hij noemt haar een 'besloten hof', hortus conclusus, een liefelijke afgesloten plaats waar hij graag verblijft.)

    Een van de heiligen die veel voorkomt in de tentoongestelde kasten is St.Anna. Op 26 juli wordt zij op vele plaatsen als patrones door de kantwerksters vereerd. Ook in Mechelen? In de St.Romboutskathedraal  is er een St.Anna – altaar en op de Zoutwerf stond heel lang geleden een St.Anna - kapel…



      Daniël in de leeuwenkuil ca.1500-1510

      St. Anna ten Drieën, detail; ca. 1520-1530

      St.Anna - kapel, Haverwerf

      St.Anna - altaar, St.Romboutskathedraal

    30-08-2011, 00:00 geschreven door José

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    28-08-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bij UIT-in-Mechelen

    Bij UIT-in-Mechelen

    Elke vrijdagnamiddag, in juli en tot eind augustus, waren leden van onze kantclub Etterjefke  aanwezig bij  Uit–in–Mechelen aan de Hallestraat. Iedereen was daar hartelijk welkom en kon er kennismaking met de “Queen of Lace “ zoals de Mechelse kant door de engelse dichter Edward Young (1683-1765)genoemd werd.

                                





    28-08-2011, 00:00 geschreven door José

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    14-08-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.In het Molenijzer te Putte

    Ambachtendag in Het Molenijzer.

    Op zondag 14 augustus waren er, ondanks dreigende wolken vele bezoekers in “Het Molenijzer” te Putte. Op de jaarlijkse Ambachtendag was er voor de kantwerksters, zeeldraaier, klompenmaker, smid, glasgraveerder, broodbakker, het heemmuseum en het lingeriemuseum veel belangstelling.






    14-08-2011, 00:00 geschreven door José

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (1 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Brugse kantdagen

    Brugse kantdagen.

    Naar jaarlijkse gewoonte gingen dit weekend van 15 augustus de Brugse kantdagen door. Kantwerksters van overal kwamen  naar Brugge om kennissen te ontmoeten, ideeën uit te wisselen en nieuwe uitdagingen te ontdekken. Ons Belgisch weer was natuurlijk de spelbreker, maar dappere kantwerksters die zich niet door de regen lieten afschrikken, vonden een  plaats onder de tentjes. Bij de Brugse brouwerij “De Halve Maan” aan het Walplein werd de tweede verdieping vrij gemaakt voor verschillende kantclubs.

    Een extraatje voor de dappere en soms kletsnatte bezoekers, was de tentoonstelling in het archief van Brugge: “Kant in Brugge 1911, een technische en sociale omwenteling”. De tentoonstelling loopt nog tot 28 augustus en werd ingericht door het Comité voor Initiatief Brugge vzw, Kantcentrum en Stadsarchief Brugge. Waarachtig de moeite waard, niet voor wie alleen maar klost of naar patronen uitkijkt, wel voor wie zich afvraagt hoe sommige kantwerksters vroeger “hun kost konden verdienen”. Zowat honderd jaar geleden kreeg de Brugse kant een moderne invulling: een kantnormaalschool voor het onderwijs, de Brugse kleurencode in de technische tekeningen als standaard voor de productie en een kantwerkstervakbond als sociaal vangnet. Voor meer uitleg kan iedere geïnteresseerde de catalogus raadplegen. Een aanrader!



      Op de tweede verdieping: een sfeerbeeld

      Vlaanderse kant M. Dom Kantschool Artofil
     

      Moderne kant M. De Craemer, Kantclub Mentebolletje

      Affiche voor de tentoonstelling in het archief

      Een voorbeeld van Brugs bloemwerk

    14-08-2011, 00:00 geschreven door José

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (4 Stemmen)
    02-08-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. 7 verschillen



    Zoek de 7 verschillen.

    Nog tot  4 september loopt in het M-Museum te Leuven de tentoonstelling: “De Rademakers collectie -  Een romantische kijk”. De werken uit de privé verzameling van Fons Rademakers, schrijver, voormalig televisiemaker en groot kunstliefhebber, geven een idee van de romantische schilderkunst uit de lage landen in de eerste helft van de 19e eeuw.

    Er zijn o.a. enkele werken van Basile De Loose ( Zele 1809 - Brussel 1860) te bewonderen, meestal  familietaferelen. Het werk: ”Bezoek aan het naaiatelier”(?) toont een groep jonge,  mooi verzorgde kantwerksters. Hun werk wordt aangeprezen door de kantvrouw en gekeurd door een modieus geklede dame.

    Dit schilderij werd gekozen voor de M-kids: een folder met opdrachten voor jonge museumbezoekers. Naast andere opdrachten moeten zij de 7 verschillen zoeken tussen de afbeelding en het origineel. Gemakkelijk denk je?


     





      

    02-08-2011, 00:00 geschreven door José

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (3 Stemmen)
    15-07-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.DE BELLE EPOQUE
    De Belle Epoque in Blankenberge

    In het Belle Epoque Centrum te Blankenberge kan je,  zoals de naam het al zegt, kennis maken met de belle époque. Dit is de periode van ongeveer 1870 tot aan de eerste wereldoorlog. Toen kende de Europese burgerij een redelijke welvaart. De stad Blankenberge groeide uit tot een belangrijke badplaats met grote realisaties als het Casino, de Pier, villa’s en hotels. Drie aan elkaar palende belle-epoque villa’s werden recent tot een ontmoetingscentrum omgebouwd. Je kan er mee genieten van de feestelijke en zorgeloze sfeer die er toen in Blankenberge heerste. Er is ook een tijdelijke tentoonstelling over vrouwelijke handwerken uit die periode,  nog te bezichtigen tot einde augustus. De tentoongestelde kledingstukken  zijn rijkelijk met kant versierd. Waar kwam die vandaan?  Dat weten we niet …..maar er waren toen zeker kantwerksters in Blankenberge,  en de kantclub “’t  Mentebolletje”zorgt er voor dat dit ook vandaag niet vergeten wordt!



      de reclamefolder

      met kant versierd....



      kantwerkster bij het vissershuisje in Blankenberge

    15-07-2011, 00:00 geschreven door José

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (1 Stemmen)
    10-07-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.ZIJN KANTWERKSTERS TRAAG?

    De Tragheydt.

    In 1959 werd de reeks “Flandria Nostra” uitgegeven door de Standaardboekhandel.  Op blz 95 van deel III  staat het titelblad afgebeeld van het boek:”De seven hooft-sonde speels-ghewys vermakelyck ende leersaem voor-gestelt” geschreven door G. Ogier . De  afbeelding werd gemaakt door  Gaspar Bouttats (Antwerpen 1620 - 1703), hij  graveerde voor boekhandelaars en maakte platen naar verschillende meesters. Voor Guillaume of Willem Ogier (Antwerpen 1618 - 1689), humoristisch toneelschrijver en lid van de Antwerpse Rederijkerskamer “De Violiere”, beeldde hij de zeven hoofdzonden uit: Hooverdigheyt, gierigheydt, onkuysheydt, haedt en nydt, gulsigheydt, gramschap en tragheydt. Het werd uitgegeven: “T’Amsterdam voor Michiel de Groot, Boeck vercooper op den Nieuwen dyck, A’ 1682, Gasp Bouttats inventi et fecit.”

     

    De zevende hoofdzonde: de “TRAGHEYDT” wordt door Gaspar Bouttats verpersoonlijkt  door een kantwerkster die mijmerend haar hoofd ondersteund en een hand op haar hart legt….



      het titelblad van het boek van C. Ogier


      de zevende hoofdzonde: de traagheid!

    10-07-2011, 00:00 geschreven door José

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (3 Stemmen)
    05-07-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.KANTDOEKJES VOOR ZAKHORLOGES.
    Zakhorloges en kant.

    Ooit gehoord van kanten doekjes om in zakuurwerken te leggen?

    Deze afbeelding vond  ik in het boek: “Een eeuw vrijmetselarij in onze gewesten 1740-1840”. Het werd  uitgegeven  door de . A.S.L.K.  naar aanleiding van een tentoonstelling van 27 mei tot 31 juli 1983.

    Op pagina 227, onder nr.  378 staat vermeld:  Kanten rondjes voor zakuurwerken (Mechelen / Antwerpen ca 1750-1770).

    Valenciennes-kant.

    Verz. Afdeling Textiel van de Koninkljke Musea voor Kunst en Geschiedenis, Brussel. Volgens mevrouw Marguerite Coppens, textieldeskundige, werden deze rondjes in de horlogekasten van zakuurwerken gelegd. Opmerkelijke is de versiering met maçonnieke (= vrijmetselarij) symbolen.




    05-07-2011, 00:00 geschreven door José

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
    26-06-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.HANSWIJKJUBELFEESTEN IN 2013
    Mechelse Cavalcade in 2013.

     

    Binnenkort beginnen de voorbereidingen voor de Hanswijk Jubelfeesten in 2013. Het is in onze stad traditie om elke 25 jaar de Cavalcade door de straten te laten gaan. In 1988 gebeurde dit onder Koninklijke belangstelling, koningin  Fabiola was in Mechelen. Het ontwerp van de elfde cavalcade was het werk van Kan. Gouverneur. Hij werkte  reeds voor de tiende cavalcade met Luc van Hoeck samen en had ervaring als ontwerper en realisator van de jaarlijkse Hanswijkprocessie. In het Gedenkboek van de Jubelfeesten Hanswijk 1000 jaar staat een foto van de wagen  met de kantwerksters. Ja, inderdaad  de Mechelse kunstnijverheden: tapijtwerk, goudleder en kant waren ook in de optocht aanwezig. Zouden wij met onze kantclub in 2013 ook een bijdrage mogen leveren?  We kunnen het in ieder geval voorstellen….



      de eretribune in 1988

      de wagen van de Mechelse kunstambachten

    26-06-2011, 00:00 geschreven door José

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (2 Stemmen)
    23-06-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.GROOTVADER BEETHOVEN
    De familie Beethoven.

    Aan de Haverwerf werd zaterdag 11 juni het kunstwerk ”Grootvader Beethoven, een Mechels beeldverhaal” van Jean-Paul Laenen, plechtig ingehuldigd. Naast  burgemeester Bart Somers, schepen Frank Nobels en de Mechelse kunstenaar, waren ook talrijke  genodigden en belangstellenden aanwezig.

    Michiel van Beethoven en zijn vrouw Marie-Louise Stuyckens, woonden in Mechelen en kregen 4 zonen. Cornelis, de oudste en Lodewijk, de derde, vestigden zich later in Bonn. Michiel was meester-bakker, maar hij schakelde gauw over naar de kunsthandel en in 1720 naar de verkoop van kant!  Mechelen was in die periode reeds een zeer belangrijk kantcentrum.  De zaken gingen goed en zo werd hij eigenaar van verschillende huizen. Maar het tij keerde en hij kon niet meer aan zijn financiële verplichtingen voldoen. In 1741 ontvluchtte hij onze stad en liet een berg schulden achter. Samen met zijn vrouw vertrok Michiel naar Bonn, waar 2 van  hun zonen reeds verbleven. Lodewijk had als kind reeds een groot muzikaal talent . Nog voor hij zes jaar was werd hij als koorknaap bij het St. Rombout kapittel aangenomen. Hij was later zangleraar aan het St. Pieter kapittel in Leuven, werkte in Luik en aanvaarde in 1733 een benoeming bij de keurvorst van Keulen, aartsbisschop Clemens-Augustus van Beieren . In Bonn werd hij hofmuzikant van de keurvorst.  Zijn derde zoon Johan, werd de vader van  Ludwig von Beethoven!

    Komen we nog even terug bij Michiel: na zijn vertrek uit Mechelen worden de processen tegen hem voortgezet. Talrijk zijn de eisen tot betaling van  aan hem geleverde kanten.  Sir van den Brande uit Brussel, Jouffr. Maria de Lorge uit Kortrijk, Jouffr. Borghgrave, weduwe Dancré, Jouffr. Katarina Vertongen , Clara de Meester, Mathias van Eupen en misschien nog vele anderen hebben vergeefs op de betalingen gewacht. En waar zijn de kanten gebleven? Mee naar Bonn verhuisd? Daar, in het geboortehuis van Ludwig von Beethoven, ligt nu nog alleen zijn kanten doopmutsje…



      inhuldiging van het standbeeld

      Jean-Paul Laenen en Ludwig van Beethoven



     Het Moleken, Steenstraat (1699-1739), het huis der van Beethovens

    23-06-2011, 00:00 geschreven door José

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    02-06-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.KANTCLUB IDRIA
    Kantclub Idria in Sint-Katelijne-Waver.

    Bij het opruimen  en klasseren van een map papieren vond ik foto’s en een gedicht van Herman Vos. Dit gedicht: “Kantiek”, werd opgedragen aan de leden van de kantclub IDRIA uit Sint- Katelijne-Waver. Het werd door hem persoonlijk voorgelezen op  4 oktober 1991, bij de opening van de tentoonstelling naar aanleiding van het tienjarig bestaan van de club.

    Na een initiatiecursus van K.A.V. wou ik mij nog meer bekwamen in het kantklossen. In 1983 startte ik bij Bij Gusty Versele  in de Valkstraat, en bleef er tot oktober  1993, toen ze omwille van haar gezondheid, stopte met lesgeven.

    Gusty zelf leerde kantklossen bij Liesje Mattheus ( 1924-1983 ) in Mechelen en raakte de “kantmicrobe” nooit meer kwijt. Ze behaalde het diploma van kantmonitrice aan het Brugs Kantcentrum en gaf haar kennis met veel enthousiasme door aan haar cursisten.


    Kantiek.

     

                                                       Ik zoek in ’t raadsel  van het weven  dat geen weven is

    en in de doolhof waar ik speur ervaar ik het gemis

    aan felle kleur en scherpe geur en alle schilderstuig

    dat mij zo dierbaar blijft en dat ik zoveel  eer betuig…

    Maar nu mijn ziel verstijft hier, bij ’t aanschouwen

    de tover in het fijnste draad

    geboren uit de edele drift van vrouwen

    bevrucht door ’t mysterieuze zaad

    dat Gods’ eigen schepsel, tot een schepper maakt.

    Ach, wat ik ooit mag zeggen of mag schrijven

    in adoratie is mijn geest en hart geraakt

    het mooie raadsel mag voor mij een raadsel blijven.

     

    Herman Vos (1991).



         Gusty, gefeliciteerd door toenmalig burgemeester, Chris Lens

      een deel van de aanwezigen in het Kunst- en Ontmoetingscentrum "Vinkenhof" te Onze-Lieve-Vrouw-Waver

    02-06-2011, 00:00 geschreven door José

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (4 Stemmen)
    15-05-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.ALFRED OST EN HANSWIJK.


    Alfred Ost.


    Van 30 april tot 2 juni kan je in de crypte van de Hanswijk-basiliek  de tentoonstelling: “HANSWIJK  NOSTALGIE “  bezoeken. Deze tentoonstelling is ingericht door de stedelijke musea van Mechelen , als aanloop naar de komende Jubelfeesten  in 2013.

    Toen hij 16 jaar was vestigde Alfred Ost  (Zwijndrecht 1884-Antwerpen 1945) zich met zijn ouders te Mechelen, hij bleef er 14 jaar.  De tijd die hij te Mechelen doorbracht beïnvloedde zijn verdere leven. Hij studeerde er aan de academie en had zijn atelier in de Brusselpoort. Hij was bevriend met Rik Wouters, Prosper De Troyer en Prosper Verheyden.

    In 1913 en 1938 zette hij zijn tekentalent in voor de Jubelfeesten van O.L.V. van Hanswijk met als hoogtepunt  “De Cavalcade”. Godsdienstbeleving en folklore speelden een grote rol  in zijn leven. Hij was ook zeer sociaal voelend. Dat blijkt  o.a. uit de werken die  hij maakte t.v.v. vluchtelingen, krijgsgevangenen en oorlogsslachtoffers toen hij tijdens WOI  in Nederland verbleef. 

    Naast de tekeningen van A.Ost  is er allerlei informatie en documentatie over de geschiedenis van Hanswijk. Ook prachtige “mirakelschilderijen” als dank aan Onze Lieve Vrouw van Hanswijk geschonken, zijn er te bewonderen. Een aanrader voor elke “echte” Mechelaar!



      tekening van A.Ost, een van de reuzenkinderen

      postkaart getekend: A. Ost; tentoonstelling Amsterdam 1917

      "Mirakelschilderij" van de Antwerpse schilder Coninckx (1880) .

    15-05-2011, 00:00 geschreven door José

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (8 Stemmen)
    04-05-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. ERFGOEDDAG, 1 MEI 2011: ARMOE TROEF!


    Armoe Troef!


     

    Kant is een luxeproduct, maar de arbeidsomstandigheden van de
    kantwerksters aan het einde van de 19e eeuw waren allesbehalve luxueus.
    Verschillende reddingsoperaties werden in gang gezet, onder de hoge bescherming
    van Koningin Elisabeth. Onder haar patronaat startte een ware promotiecampagne
    voor Belgische kant. Bekende kunstenaars werden ingeschakeld om nieuwe
    patronen te ontwerpen. Toen de Eerste Wereldoorlog de afzetmarkten en
    bijgevolg de productie nog verder in gevaar bracht was de toestand nog
    dramatischer. Met de steun van de "Commission for Relief in Belgium" werden
    prachtige kantstukken vervaardigd en voor verkoop naar vooral Amerika en
    Engeland gestuurd. Deze "War Lace", met meestal patriottische motieven
    en emblemen werd ook als geschenk aan de geallieerde naties
    aangeboden.

    De vele bezoekers in de Lamotsite hebben dit op onze
    tentoonstelling kunnen  zien. En de kinderen konden zoals gewoonlijk
    de basisslagen van het kantklossen uitproberen.
     
    Naar aanleiding van dit thema "Armoe troef" verscheen in het tijdscherift van Heemkunde Gouw Antwerpen, (jg.48, 2011, nummer 1) de tekst: Armoe Troef, bij de kantwerksters voor, tijdens en na W.O.I, van I.M.J.Tonnoeyr 



                                        
                Voorbeelden van War Lace.



                        

    Belangstelling van groot en klein.

    04-05-2011, 00:00 geschreven door José

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    30-04-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.SCHILDERIJ ONTDEKT!
    Schilderij van Anne de Jésus.

    In de Dekenij aan de Wollemarkt hangt sinds kort een schilderij dat de karmelietes Anne de Jésus, medezuster van Teresa van Avila, voorstelt. Het werd gevonden bij de restauratie van het pand aan het St. Romboutskerkhof waar jarenlang een archeologische kring zijn onderkomen had. Het zat verborgen achter vele lagen behang en wordt gedateerd in de tweede kwart van de zeventiende eeuw.  Op het schilderij zien we dat er kant aan het altaarstuk
    verwerkt is.  Dit is niet verwonderlijk, want in de 17e eeuw werd er in Mechelen reeds volop kant gemaakt. L. Godenne schreef hierover: “  A  Malines,  le  bon peuple  s'occupe à  faire  de  la  dentelle  blanche,  connue  sous  ce nom;  et  le  Béguinage,  le  plus  considérable  du  pays   est   soutenue par  le   travail  des  béguines,  qui  excellent  dans  cet  art."  (Malins, Jadis et Aujourd’hui; C. De Vries-Brouwers, Antwerpen 1973).  
    De echte Mechelse kant met de specifieke ijsgrond ontstond echter pas rond 1720 (F.Weem, De tapijten en Kantnijverheid te Mechelen, Archief Mechelen M7406a, uit: V.E.V. Berichten Antwerpen 31-08-1961). De kant op het schilderij lijkt eerder op de passement of “passement au fuseau” uit het modellenboek van Mignerak uit 1605 en de publicatie van Vinciolo in 1623.

                                              
                                                         schilderij van Anne de Jésus

                                   
                                                                                              
             
    detail van het altaarstuk en afbeelding uit modellenboek van Mignerak en Vinciolo  

    30-04-2011, 00:00 geschreven door José

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    05-04-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.TENTOONSTELLING: KANTTEKENINGEN
    Kanttekeningen.

    Op deze tentoonstelling in het Maagdenhuis te Antwerpen, van 20 november2010 tot en met 3 april 2011,waren niet alleen prachtige kanten te zien. We konden ook de schilderijen, beeldhouwwerken, meubels, aardewerk en archiefstukken van het OCMW-museum bewonderen. We kregen ook een beeld van het leven in het Maagdenhuis dat van 1552 tot 1882 een weeshuis voor meisjes was. Ze leerden er lezen, schrijven,en rekenen, maar vooral naaien en kantklossen. De kinderen hadden het niet gemakkelijk. Er heersten strenge tuchtregels, dat bleek uit het huisreglement. De kanttentoonstelling gaf ons een overzicht van de kantsoorten die er toen gemaakt werden en van de rol die Antwerpen speelde in het verspreiden van die kantsoorten over heel Europa en Zuid-Amerika. Sinds de 17e eeuw was de kantproductie een belangrijke bron van inkomsten in kloosters, begijnhoven en weeshuizen.

               

                          

                         


                                                          

    Beeld van Huybrecht Van den Eynde (1594 - 1661) Madonna met naaikussen op schoot en Jezuskind.

    05-04-2011, 00:00 geschreven door José

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (6 Stemmen)
    15-03-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Welkom


    WELKOM

    Sinds mijn jeugd ben ik gepassioneerd door handwerk. Vooral naar kant en borduurwerk ging mijn voorkeur. Door gebrek aan vrije tijd kon ik mij er niet altijd mee bezighouden. Jarenlang kregen beroeps- en huishoudelijke taken voorrang. Maar al wat ik over kant, en dan vooral over de Mechelse kant vond, werd zorgvuldig bewaard. Sedert enkele jaren heb ik meer vrije tijd en kan ik volop van mijn hobby's genieten. Niet alleen de techniek van de verschillende kantsoorten boeit mij, ook de geschiedenis vind ik interessant. En, alhoewel ik niet meer in Mechelen woon, voel ik mij een echte Mechelaar. Ik ben er geboren,  groeide er op en voel mij nog steeds verbonden met mijn stad. Deze blog gaat dan ook over Mechelen & Kant. Foto’s en teksten mogen overgenomen worden, maar respecteer het werk van anderen door naam- en of bron te vermelden a.u.b.

    Sinds 1 september 2000 werken wij met onze kantclub “Etterjefke” aan het bekend maken van de kant in Mechelen. Dankzij de steun en aanmoediging van velen houden wij dit reeds zolang vol. Wij nemen regelmatig deel aan verschillende culturele activiteiten in en rond Mechelen. Onze vroegere activiteiten zijn te zien op:


    http://
    blog.seniorennet.be/mechelsekantenkantinmechelen

    Onze vaste stek was de Koninklijke Beiaardschool van Mechelen in de Merodestraat. Sinds november 2011 zijn we samen met de Beiaarschool verhuisd naar de lokalen van het O.C.M.W. in de Bruul. De ingang is langs de Schaalstraat. De werkgroep mechelse kant en initiatie kantklossen zijn er elke derde vrijdag van de maand tussen 9.30 u. en 12.00 u. Vrij kantklossen  gebeurt elke eerste en derde vrijdag van de maand tussen 13.30 en 16.30 u. 
    Tijdens de zomervakanties demonstreren wij bij Uit-in-Mechelen. Elke vrijdagnamiddag van juli en augustus zijn enkele leden van onze kantclub daar. Zo kunnen we dit deel van ons erfgoed verder blijven promoten. Dit wordt vooral door toeristen gewaardeerd. Als het weer het toelaat zitten we bij "Op-Sinjoorken" op de Grote Markt, bij slecht weer zitten we binnen bij de toeristische dienst. Iedereen is er welkom.



         een "etterjefke"

      kantwerkster op de vroegere wegwijzer aan de Schoenmarkt.

    15-03-2011, 00:00 geschreven door José

    Reageer (7)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (25 Stemmen)
    Archief per week
  • 24/06-30/06 2019
  • 06/05-12/05 2019
  • 01/04-07/04 2019
  • 21/01-27/01 2019
  • 24/12-30/12 2018
  • 12/11-18/11 2018
  • 08/10-14/10 2018
  • 10/09-16/09 2018
  • 11/06-17/06 2018
  • 15/01-21/01 2018
  • 01/01-07/01 2018
  • 30/10-05/11 2017
  • 18/09-24/09 2017
  • 07/08-13/08 2017
  • 24/07-30/07 2017
  • 01/05-07/05 2017
  • 24/04-30/04 2017
  • 03/04-09/04 2017
  • 26/12-01/01 2017
  • 19/12-25/12 2016
  • 24/10-30/10 2016
  • 10/10-16/10 2016
  • 12/09-18/09 2016
  • 25/07-31/07 2016
  • 06/06-12/06 2016
  • 25/04-01/05 2016
  • 04/04-10/04 2016
  • 11/01-17/01 2016
  • 28/12-03/01 2016
  • 09/11-15/11 2015
  • 02/11-08/11 2015
  • 12/10-18/10 2015
  • 28/09-04/10 2015
  • 14/09-20/09 2015
  • 03/08-09/08 2015
  • 27/07-02/08 2015
  • 06/07-12/07 2015
  • 29/06-05/07 2015
  • 15/06-21/06 2015
  • 25/05-31/05 2015
  • 18/05-24/05 2015
  • 11/05-17/05 2015
  • 13/04-19/04 2015
  • 23/03-29/03 2015
  • 16/02-22/02 2015
  • 26/01-01/02 2015
  • 12/01-18/01 2015
  • 05/01-11/01 2015
  • 24/11-30/11 2014
  • 10/11-16/11 2014
  • 22/09-28/09 2014
  • 08/09-14/09 2014
  • 01/09-07/09 2014
  • 05/05-11/05 2014
  • 14/04-20/04 2014
  • 31/03-06/04 2014
  • 24/02-02/03 2014
  • 20/01-26/01 2014
  • 23/12-29/12 2013
  • 16/12-22/12 2013
  • 04/11-10/11 2013
  • 21/10-27/10 2013
  • 14/10-20/10 2013
  • 09/09-15/09 2013
  • 02/09-08/09 2013
  • 03/06-09/06 2013
  • 20/05-26/05 2013
  • 24/12-30/12 2012
  • 17/12-23/12 2012
  • 03/12-09/12 2012
  • 19/11-25/11 2012
  • 22/10-28/10 2012
  • 10/09-16/09 2012
  • 27/08-02/09 2012
  • 16/07-22/07 2012
  • 02/07-08/07 2012
  • 25/06-01/07 2012
  • 18/06-24/06 2012
  • 23/04-29/04 2012
  • 02/04-08/04 2012
  • 26/03-01/04 2012
  • 19/03-25/03 2012
  • 20/02-26/02 2012
  • 06/02-12/02 2012
  • 23/01-29/01 2012
  • 16/01-22/01 2012
  • 09/01-15/01 2012
  • 26/12-01/01 2012
  • 19/12-25/12 2011
  • 19/09-25/09 2011
  • 12/09-18/09 2011
  • 29/08-04/09 2011
  • 22/08-28/08 2011
  • 08/08-14/08 2011
  • 01/08-07/08 2011
  • 11/07-17/07 2011
  • 04/07-10/07 2011
  • 20/06-26/06 2011
  • 30/05-05/06 2011
  • 09/05-15/05 2011
  • 02/05-08/05 2011
  • 25/04-01/05 2011
  • 04/04-10/04 2011
  • 14/03-20/03 2011

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!