Je wil je huis graag een feestelijk tintje geven maar het mag niet te veel tijd of geld kosten? Hier zijn 9 ideeën voor een huiselijk kerstgevoel die niet te veel moeite kosten.
1. kaarsjes Kaarsen creëren een sfeer, maar zijn ondertussen wel wat afgezaagd. Kies daarom voor feestelijke kaarsen (in rood, zilver, goud) en/of plaats ze in glazen potjes of chique kandelaars. Ook andere feestverlichting (in de vorm van een ster bijvoorbeeld) kan wonderen doen, net als gedecoreerde lampen.
2. Tafeltje dek je Een wit tafelkleed, verschillende wijnglazen en een mooi gevouwen servetje met een feestelijk motiefje... Wedden dat je gasten vol bewondering staan over jouw tafeldekkunsten? Ook kunstig geplooide servetten wijzen op dat extraatje meer.
3. Kerstboom Logisch, maar simpel omdat het onmiddellijk de juiste toon zet. Een echte of een plastieken: enkele glanzende bollen, wat slingers en wat lichtjes: meer heb je niet nodig. Kinderen zullen je graag helpen.
4. Cadeautjes Ook al draait Kerstmis niet echt om de cadeautjes, het hoort er ondertussen wel een beetje bij. Inpakpapier en leuke linten dragen bij tot een kerstsfeer. Alles dat glanst, doet het goed, alles waar je de winkel op kan aflezen bespaart je tijd - maar ook sfeer.
5. Kerstkaartjes Ze worden elk jaar schaarser, maar door ze een prominente plaats te geven winnen ze aan belang. Maak tijd om ten minste een kaart te sturen naar de mensen die jou een kaartje hebben gestuurd - en liefst aan nog wat meer. Het is een goedkope, maar toch zeer gewaardeerde manier om kerstwensen uit te wisselen.
6. De neus wil ook wat Een onderschat orgaan, die neus van ons. En of het koekjes, kalkoen of kaneelwater is: geur draagt zeker bij tot het kerstgevoel. Kaneelwater maak je simpelweg door kaneel toe te voegen aan kokend water - laat de geur door je huis verspreiden. Wierrook of geurkaarsen kunnen ook.
7. Muziek verzacht de zeden Kerstliedjes kunnen altijd, maar de kans is groot dat die je gasten in de winkels al serieus op de zenuwen hebben gewerkt. Kies voor iets dat niet stoort, bijvoorbeeld natuurmuziek met knetterend haardvuur en krakende sneeuw of rustige luistermuziek, zoals Ozark Henry of Suzanne Vega.
8. Sneeuw! Een witte kerst is in ons apenlandje utopie geworden. (Kerst)Figuren op de ramen spuiten is een leuke manier om de link met de winter toch te behouden. En kinderen zijn er dol op!
9. Kussens Liefhebbers kunnen altijd kussens in de vorm van een kerstboom, een rendier of een kalkoen kopen - anderen kunnen doodeenvoudig andere (feestelijkere) slopen rond hun kussens in de living doen. Een leuk kerstdekentje kan ook.
Een dronkaard die in het Cambodjaanse Phnom-Penh achteloos doorheen een gat in een hek plaste, heeft de schrik van zijn leven beleefd. Aan de overzijde zat een puppy namelijk ongeduldig te wachten tot hij zijn tanden in het geslachtsdeel van de man kon planten...
Kann Veasna liet de wijnfles even voor wat ze was en repte zich naar de dichtstbijzijnde omheining voor een kleine boodschap. Toen het hondje doorheen de pijlers iets vleesachtigs zag verschijnen, hoefde hij geen twee keer na te denken. Een forse hap later moest Veasna met pijn aan de penis en het schaamrood op de wangen naar het ziekenhuis gevoerd worden.
Gelukkig had de dokter goed nieuws voor hem. "Het zal allemaal nog wel heel broos en teer zijn, maar er is geen onherstelbare schade aangericht", luidt zijn medische diagnose. (svm)
Een lichtjes misvormde mannetjeszwaan heeft na zeven eenzame jaren misschien wel de liefde van zijn leven gevonden. Door de vreemde vorm van zijn nek viel Crinkly tot nu toe nooit in de smaak bij het andere geslacht. Volgens verzorgers van het vogelreservaat in het Britse Gloucester zit zijn weinig benijdenswaardige calvarietocht er nu echter op.
"Het is nog te vroeg om het met zekerheid te stellen, maar de kans zit er dik in dat hij een vriendinnetje te pakken heeft. Ze lossen elkaar van geen vin meer, we zijn dan ook hartstikke benieuwd of dit sprookjesverhaal een happy end krijgt", vertelt een vogelfan. Experts wijten de oorzaak van de misvormde nek aan complicaties bij de geboorte. (svm)
Een kerstkaart heeft na 93 jaar van omzwervingen toch de weg gevonden naar de geadresseerde. Het poststuk werd recent in perfecte staat bezorgd bij een nabestaande van Ethel Martin aan wie de kaart gericht was. De schoonzus van de inmiddels overleden Ethel, Bernice Martin, nam de kaart in ontvangst.
De kaart met daarop een tekening van de kerstman en een jong meisje werd in 1914 op de bus gedaan en is uiteindelijk wel vlak voor kerst bezorgd. Waar het poststuk de tussenliggende 93 jaren is geweest, is onduidelijk. De kaart werd bezorgd in een moderne enveloppe met een nieuwe postzegel. De originele een-cents zegel zou niet langer hebben volstaan, aldus Bernice Martin tegen Amerikaanse media. (anp/mvl)
Die is een liefdesverklaring en toch komen de woordjes I LOV E YOU er niet in voor!
SOMETING van de Beatles.
Origineel
Something in the way she moves Attracts me like no other lover Something in the way she woos me I don't want to leave her now You know I believe and how
Somewhere in her smile she knows That I don't need no other lover Something in her style that shows me I don't want to leave her now You know I believe and how
You're asking me will my love grow I don't know, I don't know You stick around and it may show I don't know, I don't know
Something in the way she knows And all I have to do is think of her Something in the things she shows me I don't want to leave her now You know I believe and how
Een rechtbank in Napels heeft de cartoonfiguren Tweety, Mickey Mouse, Donald Duck en zijn vriendin Katrien gedagvaard. "Titty, Topolino, Paperino, Paperina", de Italiaanse namen voor de cartoonfiguren, worden genoemd als partijen die schade hebben geleden in het proces van een Chinese man die terechtstaat wegens het vervalsen van producten van de filmstudio's Disney en Warner Bros.
"Bij verstek" De getuigenlijst vermeldt niet alleen de betrokken bedrijven en hun advocaten, maar ook de cartoonfiguren die als versiering stonden op het speelgoed dat de man zou hebben nagemaakt, zei Fiorenza Sorotto, een directielid van Disney Italië. "Als inwoners van Disneyland kunnen ze jammer genoeg niet komen", zei ze. "Maar we zijn blij dat de figuren beschouw worden als echt. Dat is immers wat we willen bereiken."
De dagvaarding zal nu aangepast moet worden, waardoor het proces waarschijnlijk vertraging oploopt, zei Christina Ravelli, een advocaat voor Disney. "Laten we hopen dat ze niet worden vervolgd als ze niet komen opdagen." (novum/eb)
's Werelds grootste Aziatische olifant, Raja Gaj, is vermist. Van de dikhuid, die de blikvanger is van het grootste nationale park van Nepal, is al meer dan een jaar niets meer vernomen. Gevreesd wordt dat stropers het enorme zoogdier het hoekje om geholpen hebben, al blijft dan wel de vraag waar ze met het stoffelijk overschot gebleven zijn. Noch in het 968 km² grote park, noch in de wijde omgeving daarrond werd iets verdachts opgemerkt. Raja Gaj bereikte een lengte van 3,5 meter, wat hem even groot maakt(e) als de Afrikaanse olifant. (svm)
Onvoorwaardelijk lief, altijd beschikbaar, trouw en aanhankelijk: honden, katten en andere huisdieren maken één op de twee Belgische gezinnen gelukkig. Maar wist je dat ze ons ook gezond houden en al eeuwen doelbewust ingezet worden als therapeuten?
Nutsdieren Nog geen halve eeuw geleden waren twee- en viervoeters in en rond het huis nog gewoon nutsdieren, die hielpen met het muizen vangen of het huis bewaken. Nu krijgen honden en katten kerstcadeautjes, gaan ze naar de kapper of een regenjasje. Alleen al in België haalt de markt van de huisdierproducten jaarlijks een omzet van 500 miljoen euro.
Bezoekrecht 'Een kleine groep huisdierbezitters gaat zelfs zover dat ze poes of hond echt tot mens maken of - met een duur woord - antropomorfiseren. Ze worden aangekleed, bijgetrimd, krijgen hun tanden gepoetst of zelfs zonnecrème opgesmeerd als ze met baasje of bazinnetje naar het strand gaan. Dat zijn misschien uitzonderingen, maar het is wel zo dat jonge koppels tegenwoordig eerst een hond nemen en dan pas een kind. Een ander recent fenomeen is het bezoekrecht. Gaat een stel uit elkaar, dan verblijft de hond de ene week bij de ene partner en de volgende bij de andere.
Lang leve! Mensen proberen hun dieren ook steeds langer bij zich te houden. Vroeger liet men een bejaarde hond inslapen. Tegenwoordig moet en zal hij zo lang mogelijk leven. Ook al komen daar peperdure operaties, een kinesist en desnoods een kunstheup aan te pas. In Nederland en Frankrijk bestaan er zelfs klinieken die zich specialiseren in chemotherapie voor huisdieren.
Eenzaamheid Een gevolg van de overvloed aan tijd (en geld) westerlingen hebben. Maar hoewel we het zo goed hebben, vinden velen dat het met de mensheid niet meer zo goed gaat. Vooral ouderen leven op een eilandje. De aanwezigheid van een dier, de zekerheid en de onvoorwaardelijke affectie die het geeft, vult een leemte op en kan ons leed wat verzachten.
Assepoestereffect Huisdieren hebben ook een positieve invloed op ons lichamelijke en geestelijke gezondheid. Wandelen met je hond, kan je tot 6 kilo doen verliezen. Maar belangrijker: dankzij hen ervaren we 'het assepoestereffect' noemen. Dit is het gevoel onvoorwaardelijk aanvaard en gewaardeerd te worden. Diverse onderzoeken tonen bovendien aan dat een dier aaien zodanig rustgevend werkt dat je bloeddruk daalt en je stress verdwijnt. Welk huisdier dat is, speelt maar weinig rol. Vooral de band telt.
Het gezin De aanwezigheid van een huisdier in een gezin bevordert vaak de onderlinge communicatie. Gezinsleden met elk hun overvolle agenda gaan meer tijd met elkaar doorbrengen of samen dingen doen na de aankoop van een hond of poes. Je moet er ook vaker op uit - al was het maar even naar de dierendokter - en dat maakt de kans groter dat je andere dierenbezitters ontmoet. Zulke sociale contacten dragen sterk bij tot je welbevinden, vooral als je al wat ouder wordt of alleen woont. Ook kinderen hebben extra baat bij een huisdier. Door hun relatie ermee leren ze verantwoordelijkheid te nemen en meer rekening te houden met anderen. Bovendien hebben ze minder kans op een allergie omdat ze meer weerstand opbouwen. En ze hebben er troost aan in emotioneel moeilijke tijden, zoals bij een echtscheiding.
Volgens profs van de universiteit van Missouri-Colombia heeft je hond uitlaten nog een ander - aardig meegenomen - effect: je blijft actief en verliest jaarlijks zo'n 6,4 kilo.
Bijna één op vijf Belgen (17 procent) worstelt met een matige of zware depressie, 2,5 procent overweegt zelfmoord. Naast depressies blijken ook angststoornissen, zoals paniekaanvallen, fobieën en dwangstoornissen, vaak voor te komen, zo blijkt uit een enquête van het magazine 'Test-Gezondheid'.
Die psychische problemen hebben een serieuze weerslag op het dagelijkse leven van de patiënt. Bijna twintig procent van de ondervraagden zegt het laatste jaar al eens afwezig te zijn geweest op werk of school door die psychische problemen. Eén op zes zou er al een promotie door hebben misgelopen.
Hulp Wat opvalt, is dat een groot deel van de personen met psychische problemen helemaal niks onderneemt om hun problemen op te lossen. Liefst 32 procent van de mensen die professionele hulp zouden kunnen gebruiken, doen daar geen beroep op. Iets meer dan 20 procent van de Belgen zocht wel hulp, voornamelijk bij de huisarts. Op de tweede en derde plaats komen de psycholoog en de psychiater. Vrouwen stappen sneller dan mannen naar professionele hulpverleners. Ook hoger opgeleiden zetten sneller de stap.
Therapie én medicatie Wie in behandeling gaat, kiest het best voor een mix van gesprekstherapie met geneesmiddelen, want die blijkt de beste resultaten af te werpen. Van alle mensen die therapie volgen, kiest nochtans maar 11 procent voor die mix. De overgrote meerderheid (63 procent) volgde alleen gesprekstherapie, en 26 procent nam enkel medicijnen. (belga/edp)