Een rechtbank in Napels heeft de cartoonfiguren Tweety, Mickey Mouse, Donald Duck en zijn vriendin Katrien gedagvaard. "Titty, Topolino, Paperino, Paperina", de Italiaanse namen voor de cartoonfiguren, worden genoemd als partijen die schade hebben geleden in het proces van een Chinese man die terechtstaat wegens het vervalsen van producten van de filmstudio's Disney en Warner Bros.
"Bij verstek" De getuigenlijst vermeldt niet alleen de betrokken bedrijven en hun advocaten, maar ook de cartoonfiguren die als versiering stonden op het speelgoed dat de man zou hebben nagemaakt, zei Fiorenza Sorotto, een directielid van Disney Italië. "Als inwoners van Disneyland kunnen ze jammer genoeg niet komen", zei ze. "Maar we zijn blij dat de figuren beschouw worden als echt. Dat is immers wat we willen bereiken."
De dagvaarding zal nu aangepast moet worden, waardoor het proces waarschijnlijk vertraging oploopt, zei Christina Ravelli, een advocaat voor Disney. "Laten we hopen dat ze niet worden vervolgd als ze niet komen opdagen." (novum/eb)
's Werelds grootste Aziatische olifant, Raja Gaj, is vermist. Van de dikhuid, die de blikvanger is van het grootste nationale park van Nepal, is al meer dan een jaar niets meer vernomen. Gevreesd wordt dat stropers het enorme zoogdier het hoekje om geholpen hebben, al blijft dan wel de vraag waar ze met het stoffelijk overschot gebleven zijn. Noch in het 968 km² grote park, noch in de wijde omgeving daarrond werd iets verdachts opgemerkt. Raja Gaj bereikte een lengte van 3,5 meter, wat hem even groot maakt(e) als de Afrikaanse olifant. (svm)
Onvoorwaardelijk lief, altijd beschikbaar, trouw en aanhankelijk: honden, katten en andere huisdieren maken één op de twee Belgische gezinnen gelukkig. Maar wist je dat ze ons ook gezond houden en al eeuwen doelbewust ingezet worden als therapeuten?
Nutsdieren Nog geen halve eeuw geleden waren twee- en viervoeters in en rond het huis nog gewoon nutsdieren, die hielpen met het muizen vangen of het huis bewaken. Nu krijgen honden en katten kerstcadeautjes, gaan ze naar de kapper of een regenjasje. Alleen al in België haalt de markt van de huisdierproducten jaarlijks een omzet van 500 miljoen euro.
Bezoekrecht 'Een kleine groep huisdierbezitters gaat zelfs zover dat ze poes of hond echt tot mens maken of - met een duur woord - antropomorfiseren. Ze worden aangekleed, bijgetrimd, krijgen hun tanden gepoetst of zelfs zonnecrème opgesmeerd als ze met baasje of bazinnetje naar het strand gaan. Dat zijn misschien uitzonderingen, maar het is wel zo dat jonge koppels tegenwoordig eerst een hond nemen en dan pas een kind. Een ander recent fenomeen is het bezoekrecht. Gaat een stel uit elkaar, dan verblijft de hond de ene week bij de ene partner en de volgende bij de andere.
Lang leve! Mensen proberen hun dieren ook steeds langer bij zich te houden. Vroeger liet men een bejaarde hond inslapen. Tegenwoordig moet en zal hij zo lang mogelijk leven. Ook al komen daar peperdure operaties, een kinesist en desnoods een kunstheup aan te pas. In Nederland en Frankrijk bestaan er zelfs klinieken die zich specialiseren in chemotherapie voor huisdieren.
Eenzaamheid Een gevolg van de overvloed aan tijd (en geld) westerlingen hebben. Maar hoewel we het zo goed hebben, vinden velen dat het met de mensheid niet meer zo goed gaat. Vooral ouderen leven op een eilandje. De aanwezigheid van een dier, de zekerheid en de onvoorwaardelijke affectie die het geeft, vult een leemte op en kan ons leed wat verzachten.
Assepoestereffect Huisdieren hebben ook een positieve invloed op ons lichamelijke en geestelijke gezondheid. Wandelen met je hond, kan je tot 6 kilo doen verliezen. Maar belangrijker: dankzij hen ervaren we 'het assepoestereffect' noemen. Dit is het gevoel onvoorwaardelijk aanvaard en gewaardeerd te worden. Diverse onderzoeken tonen bovendien aan dat een dier aaien zodanig rustgevend werkt dat je bloeddruk daalt en je stress verdwijnt. Welk huisdier dat is, speelt maar weinig rol. Vooral de band telt.
Het gezin De aanwezigheid van een huisdier in een gezin bevordert vaak de onderlinge communicatie. Gezinsleden met elk hun overvolle agenda gaan meer tijd met elkaar doorbrengen of samen dingen doen na de aankoop van een hond of poes. Je moet er ook vaker op uit - al was het maar even naar de dierendokter - en dat maakt de kans groter dat je andere dierenbezitters ontmoet. Zulke sociale contacten dragen sterk bij tot je welbevinden, vooral als je al wat ouder wordt of alleen woont. Ook kinderen hebben extra baat bij een huisdier. Door hun relatie ermee leren ze verantwoordelijkheid te nemen en meer rekening te houden met anderen. Bovendien hebben ze minder kans op een allergie omdat ze meer weerstand opbouwen. En ze hebben er troost aan in emotioneel moeilijke tijden, zoals bij een echtscheiding.
Volgens profs van de universiteit van Missouri-Colombia heeft je hond uitlaten nog een ander - aardig meegenomen - effect: je blijft actief en verliest jaarlijks zo'n 6,4 kilo.
Bijna één op vijf Belgen (17 procent) worstelt met een matige of zware depressie, 2,5 procent overweegt zelfmoord. Naast depressies blijken ook angststoornissen, zoals paniekaanvallen, fobieën en dwangstoornissen, vaak voor te komen, zo blijkt uit een enquête van het magazine 'Test-Gezondheid'.
Die psychische problemen hebben een serieuze weerslag op het dagelijkse leven van de patiënt. Bijna twintig procent van de ondervraagden zegt het laatste jaar al eens afwezig te zijn geweest op werk of school door die psychische problemen. Eén op zes zou er al een promotie door hebben misgelopen.
Hulp Wat opvalt, is dat een groot deel van de personen met psychische problemen helemaal niks onderneemt om hun problemen op te lossen. Liefst 32 procent van de mensen die professionele hulp zouden kunnen gebruiken, doen daar geen beroep op. Iets meer dan 20 procent van de Belgen zocht wel hulp, voornamelijk bij de huisarts. Op de tweede en derde plaats komen de psycholoog en de psychiater. Vrouwen stappen sneller dan mannen naar professionele hulpverleners. Ook hoger opgeleiden zetten sneller de stap.
Therapie én medicatie Wie in behandeling gaat, kiest het best voor een mix van gesprekstherapie met geneesmiddelen, want die blijkt de beste resultaten af te werpen. Van alle mensen die therapie volgen, kiest nochtans maar 11 procent voor die mix. De overgrote meerderheid (63 procent) volgde alleen gesprekstherapie, en 26 procent nam enkel medicijnen. (belga/edp)
Hierna nog een mooie tekst van schrijver Hans Bouma over ' leven...'
LEEF DAN OOK GOED
Iedere dag onthaalt je weer op talrijke verrassingen. Maar je moet er wel oog voor hebben. Je moet er wel ontvankelijk voor zijn. Het licht dat 's morgens je kamer binnenstroomt, kun je ervaren als een surprise.Dat overkomt je toch maar weer. Maar je kunt er ook onbewogen onder blijven. Bomen kunnen je vrienden worden. Maar je kunt er achteloos aan voorbijgaan. Het feit dat je bestaat, dat je levend en wel van de partij bent op de planeet aarde, kan je telkens weer verwonderen. Je bent betrokken bij een onuitsprekelijk mysterie. Maar je kunt het ook de normaalste zaak van de wereld vinden.
Op allerlei manieren kun je jezelf te kort doen. Maar iets waarmee je de kwaliteit van je bestaan toch wel heel sterk aantast, is nonchalance - nonchalance ten opzichte van de telkens weerkerende traktaties van het leven. Je bent omringd door wonderen. Schatrijk zou je kunnen zijn. Maar je bent er ongevoeling voor. Je ziet van alles, maar het meest opzienbarende ontgaat je. De ogen van je ziel zijn gesloten.
Je leeft maar één keer, leef dan ook goed, met huid en haar, met hart en ziel. Je beschikt over een subliem talent: het talent van de verwondering. Iedere dag kan de dag van je leven zijn. Het is doodzonde wanneer je dit talent niet gebruikt. Steeds kouder, steeds stiller wordt het dan om je heen. Verwonder je - over het gewoonste. Het geluid van de wind in de bomen. De openhartigheid van een bloem. Iemand die je vriendelijk toelacht.
TOT OP DE BODEM
Je dagen Glazen tot de rand gevuld.
Inhoud: leven, puur, tintelend leven.
Pak aan. Toost Op jezelf, op wie je lief is.
En proef - proef zo hoog, zo diep als je bent,
proef met alle vezels van je lijf, van je ziel.
Drink. Aandachtig, verwonderd. Drink leeg tot op de bodem.
Gebitscorrecties hebben het meeste kans op slagen voor je achttiende, daarna neemt het risico op problemen toe en wordt het na je veertigste zelfs gevaarlijk. Terwijl orthodontie bij volwassenen steeds populairder wordt, wordt er te weinig op de risico's gewezen. Dat schrijft het gezondheidsblad 'Bodytalk'.
Om tanden mooi op een rijtje te krijgen, worden ze van plaats verschoven met blokjes en een beugel. Door het verschuiven gaat er rond de tand wat botweefsel verloren, wat op jonge leeftijd snel wordt opgevuld met nieuw bot.
Broos Bij volwassenen is dat veel minder het geval, waardoor de verschoven tand nooit meer helemaal goed vast zit in het kaakbeen. Hoe ouder men is, hoe minder het bot heelt. Het bot wordt op den duur broos, de tanden komen losser te staan en kunnen ook wel uitvallen.
"Risico's onderschat" "Die risico's worden onderschat. Orthodontie zit bij volwassenen in de lift, maar er wordt te weinig op de risico's gewezen", klinkt het. Na je achttiende neemt het risico op problemen toe. "Na je veertigste wordt het zelfs gevaarlijk", waarschuwt 'Bodytalk'. Volwassenen moeten ook een veel langere nabehandeling ondergaan, zoals het dragen van een nachtbeugel of een permanente draad op de achterzijde van de tandenboog. Dat jaagt de kosten de hoogte in.
Veranderende identiteit Aan orthodontie komt vaak kaakchirugie te pas. 'Bodytalk' waarschuwt voor de psychologische gevolgen hiervan. Het gelaat verandert hier immers door en daarmee verandert ook iemands identiteit, schrijft het blad. "Tenzij er sprake is van belangrijke afwijkingen (zoals een open beet), mag de impact van kaakchirurgie niet onderschat worden."
Orthodontie bij volwassen heeft dus niet alleen meer ingrijpende gevolgen op praktisch, psychologisch en financieel vlak, ook de risico's op problemen nemen toe. Wie zijn tanden mooi op een rijtje wil laten zetten, heeft dus de grootste kans op slagen wanneer hij dat voor zijn achttiende doet. (belga/svm)
In het Indiase deel van de provincie Kasjmir heeft een illegale jager een aanval van een zwarte beer overleefd. De jager was wel zo dom zelf in de put te sukkelen die hij en zijn makkers net hadden gegraven om de beer te vangen. Terwijl de andere jagers gingen lopen, probeerde de onfortuinlijke jager de beer af te weren met zijn schop. Hij liep zware verwondingen op en werd uiteindelijk gered door de teruggekeerde andere jagers. (sam)
20/11Belg maakt zich zorgen over toekomst gezondheidszorg
Drie Belgen op vier zijn er van overtuigd dat de financiering van de gezondheidszorg in gevaar is en in de toekomst voor problemen zal zorgen.
Dat blijkt dinsdag uit de resultaten van een internetenquête van ziekteverzekeraar DKV Belgium, die op een persconferentie voorgesteld zijn.
Het probleem van de vergrijzing, die trouwens nog maar net begonnen is, wordt als belangrijkste kostenverhogende factor gezien. Positief is dat de meeste Belgen vinden dat zij een goede gezondheid hebben en gezond leven.
Dat belet echter niet dat de meeste respondenten geconfronteerd worden met kosten door ziekte of hulpbehoevendheid, zo blijkt. De belangrijkste uitgavenposten zijn geneesmiddelen, tandzorgen, huisartsen en specialisten.
Wel is de Belg tevreden over de kwaliteit van de gezondheidszorg. Dat geldt ook voor de algemene en medische informatie die hij krijgt van de zorgverstrekkers, maar niet voor de informatie over de kosten van de medische behandelingen. Meer dan de helft van de ondervraagde Belgen had geen idee over de kostprijs van hun behandelingen.
Uitval van Spaanse koning naar Chavez is ringtonehit in Spanje
De uitval van de Spaanse koning Juan Carlos naar de Venezolaanse president Hugo Chavez is een flinke hit in Spanje. Al een half miljoen Spanjaarden hebben hem op hun gsm als ringtone. Koffiekoppen en T-shirts met afbeeldingen van de ruzie vliegen ook de deur uit, meldt de BBC.
"Waarom hou je je mond niet?", snauwde de Juan Carlos de Venezolaanse president vorige week toe op de Ibero-Amerikaanse top in Santiago De Chile. Chavez had de neoconservatieve ex-premier van Spanje José Maria Aznar een fascist genoemd.
Ook in Venezuela zelf is de ringtone populair. "Veel tegenstanders van de president willen hem dat zeggen", zei een 21-jarige student uit Caracas aan de Miami Herald.
Bedrijven die de ringtone aanbieden, hebben een acteur de stem laten inspreken om geen rechtszaak aan hun been te hebben. (sam)
Karin Warson uit Dilsen-Stokkem merkte onlangs een opvallend verkeersbord op langs de Vissersstraat, nabij de Oude Maas in Dilsen. Het bord Opgelet koeien was er vakkundig aangepast, met een stier in een pose die niet veel aan de verbeelding overlaat.
De Vissersstraat in Dilsen stond al langer bekend voor opvallende verkeersborden. Zo liet gedeputeerde Sylvain Sleypen voor die straat vorig jaar al een verkeersbord ontwerpen dat fietstoeristen attent wil maken op overstekende koeien. Twintig meter voor dat toeristische verkeersbord prijken nu een koe en een stier op een nieuw verkeersbord.
Grappig, aldus een wandelaar. In deze straat zie je alleen maar weiden met koeien, en het verkeersbord kan de stier in de weide alleen maar inspireren in zijn daden.
Grappenmaker Landbouwer Theofiel Snijkers uit Dilsen kan er hartelijk om lachen. Het zijn mijn koeien die in de weide lopen, maar met het verkeersbord heb ik niets te maken. Wie dit zo vakkundig ontworpen heeft? Dat weet ik ook niet. Het verkeersbord staat er zeker al twee maanden. Volgens mij is de ontwerper een grappenmaker. Maar de stier is wel mooi gemaakt, met een soort mal en met verf geschilderd, zodat het levensecht lijkt. Bij fietstoeristen valt het bord wel op. Regelmatig hoor ik mensen op hun fiets over het bord praten. Voor mij mag dit verkeersbord blijven staan. Het stoort me niet en iedereen weet dat hier koeien regelmatig in de weide grazen en over straat dagelijks naar hun stal wandelen. Vandalisme Volgens de politie is het bord niet wettelijk, gaat het om een vorm van vandalisme en zal het in de volgende weken vervangen moeten worden.
Prins Harry wordt niet vervolgd voor het schietincident waarbij twee beschermde roofvogels werden gedood. Volgens de BBC heeft justitie besloten dat er niet genoeg bewijs is dat de Britse prins en twee metgezellen de zeldzame blauwe kiekendieven hebben neergeschoten.
Het incident vond twee weken geleden plaats vlakbij een buitenhuis van de koninklijke familie ten noorden van Londen. Een getuige vond twee neergeschoten kiekendieven. Op dat moment was de 23-jarige Harry samen met een vriend en een jachtopziener in het gebied. De drie hebben vanaf het begin echter ontkend iets met het voorval te maken te hebben. (novum/svm)
Britse mag Nieuw-Zeeland niet in omdat ze te dik is
Een Britse vrouw die haar echtgenoot wilde volgen naar Nieuw-Zeeland mag het land niet in omdat ze... te dik is. Pas als de 33-jarige Rowan Trezise de nodige kilo's kwijtgespeeld is, zal ze kans maken om 'down under' een liefdesnestje in te richten.
Aanvaardbare taille Toen het corpulente koppel een eerste keer probeerde de Nieuw-Zeelandse grenzen over te steken, kregen ze allebei te horen dat ze te veel vetrolletjes meesleepten en dus een aanslag zouden plegen op het gezondheidsstelsel aldaar. Meneer slaagde er na enige tijd wel in een aanvaardbare taille voor te leggen, maar voor mevrouw was het een ander verhaal. Als Rowan voor Kerstmis het opgelegde quotum niet haalt, hebben beiden besloten hun verhuisplannen op te geven.
"Goed uitgelachen" "Mijn dokter heeft me eens goed uitgelachen. Hij zei me dat hij nog nooit in zijn leven zoiets dwaas gehoord had, want niet elke persoon met overgewicht is natuurlijk per definitie ongezond", aldus de verontwaardigde man van het stel. "Hij raadde ons dan maar aan onze levensstijl drastisch om te gooien, toertjes te maken met de mountainbike en nog meer van die sportieve dingen."
"Zuivere logica" Bij 'Fight the Obesity Epidemic', een Nieuw-Zeelandse organisatie die tegen obesitas strijdt, geloven ze wel in het principe. "Mensen die sowieso een last betekenen voor onze gezondheidsfondsen kunnen niet zomaar toegelaten worden. Voor ons is het dus een zuiver rationele logica die toegepast wordt", aldus een woordvoerder. (svm)
Tienermeisje dat al vier jaar in coma ligt mee op schoolreis
In Tokio gaat een 17-jarig meisje dat al vier jaar in coma ligt mee op driedaagse schoolreis. De ouders van het meisje hopen hiermee dat hun dochter de aspecten van het gewone leven kan ervaren en toch een beetje kan genieten. Dat meldt de Nederlandse site AD.nl.
Het meisje raakte in 2003 in coma tijdens een judoles. Volgens de moeder bewoog haar dochter de oogleden toen ze vertelde over de schoolreis. De tiener gaat mee met de kinderen bij wie ze in de klas zou gezeten hebben als ze geen ongeval had gehad. (adv)
Een grootmoeder die dacht dat ze alles al beleefd had, keek vreemd op toen ze met een fles wijn naar de kassa stapte. De winkelbediende vroeg haar identiteitskaart. Hij wilde zeker zijn dat ze ouder was dan achttien, de minimumleeftijd voor het kopen van alcohol in Sussex.
Geen vertrouwen Tina MacNaughton-Jones kon haar ogen niet geloven en het werd helemaal te gek omdat ook haar 22-jarige dochter de fles geweigerd werd. Nochtans had zij wel haar identiteitskaart bij maar de verkoper vertrouwde het zaakje niet. Hij vreesde dat ze de fles aan haar moeder zou geven.
Excuses aangeboden De grootmoeder uit Worthing snapt het niet. "De verkoopster zei nog dat ik geflatteerd moest zijn maar ik vroeg haar of ze me voor de gek hield", aldus MacNaughron-Jones in de krant Brigthon Argus. "Mensen zeggen me wel dat ik er jong uitzie voor mijn leeftijd maar ik zie er toch oud genoeg uit om zonder identiteitskaart een fles wijn te kopen!" De woordvoerder van de winkel Waitrose heeft in naam van de kassierster verontschuldigingen aangeboden. (vsv)
Vrouw wil paardje in huis halen om rolstoel te trekken
Een Amerikaanse heeft een klacht ingediend bij de Commissie voor Mensenrechten in Vermont. De gehandicapte vrouw neemt het niet dat ze geen paardje in huis mag halen. Ze wil het beestje voor haar rolstoelwagentje spannen.
Patty Cooper (50) betaalde 670 euro voor het tachtig centimeter grote paardje waarmee ze naar de bushalte wil trekken in haar dorpje Waitsfield. Volgens haar kan Earl, want zo noemt het diertje, perfect leven in de woonkamer. Maar een organisatie in de gemeente ziet dat niet zitten. Preston Jump erkent dat mini-paardjes vaak gebruikt worden door gehandicapten maar hij vraagt zich af of ze wel in huis kunnen leven. (vsv)