Betekenis van de Antwerpse straatnamen + wetens -en bezienswaardigheden
04-06-2017
Statiestraat
STATIESTRAAT
Wist U dat .... ?
- de Statiestraat gelegen is in het hart van de drukke stationsbuurt, tussen de Anneessensstraat en het Koningin Astridplein.
- de straat genoemd werd naar het nabijgelegen
centraal station
(foto van Alfons Van Camp)
dat in twee fases werd aangelegd, nl. het deel tussen de Anneessens- en de Breydelstraat in 1869 en de verlenging tot aan het Astridplein tien jaar later in 1879.
- er in het midden van de straat, op de kruising met de Breydelstraat, de bebouwing een klein rond pleintje vormt.
- deze waag zich bevindt in de omgeving van de Paardenmarkt, en een plein vormt met de omliggende straten, Raapstraat - Hoornstraat en Lange Brilstraat.
foto van Alfons Van Camp
- de naam van het plein dat in 1548 aangelegd werd door Gilbert Van Schoonbeke, verwijst naar de vroeger in het midden gelegen "Nieuwe Waag", ter vervanging van het oude stadsmagazijn "de houten Eeckhof", waar goederen werden gewogen en belast,en er ook maten en gewichten werden geijkt. .
- op 25.8.1873 deze waag afbrandde, door een hevige storm en blikseminslag en volledig vernield werd. maar de stedenbouwkundige inplanting van het plein en de omringende straten, steeds herkenbaar bleef.
foto van Alfons Van Camp
- er in september 1914 een Zeppelinbom insloeg op de waag.
- het van 1960 gekend werd als uitgangscentrum met jazzcafés en experimenteel theater.
- het bij een definitief besluit van 18.6.1986 werd opgenomen in de lijst van beschermde plaatsen, besluit dat op 18.9.1986 verscheen in het Belgisch Staatsblad.
- deze straat zich bevindt in de omgeving van het De Conincplein, tussen de Dambruggestraat en de Rotterdamstraat
- de naam van de straat vermoedelijk verband houdt met de bouw van circa 1870-75 van de zogenaamde "Hoofdgoederenstatie" .waar alles per spoor werd vervoerd.
- deze straat gelegen is op het Kiel in de omgeving van het Olympisch stadion, tussen de Hockeystraat en de Bosschaertstraat.
- de naam van de straat verwijst naar een speer, die door atleten gebruikt wordt bij het speerwerpen.
- Speerwerpen een onderdeel is in de atletiek waarbij men, na een aanloop, tracht een speer zo ver mogelijk te werpen. De speer dient te landen in een vrij smalle sector waarbij de punt van de speer het eerst de grond moet raken.
- veel van de straten in de omgeving van het stadion de naam dragen van een atletiek- of sportonderdeel, doordat in 1920 Antwerpen als gaststad werd gekozen voor de Spelen van de VIIde Olympiade.
- het belangrijkste gebouw in de Speerstraat de meisjesschool 22 is, dat samen met het badhuis en de turnzaal in de Atletenstraat, in opdracht van de stad Antwerpen in 1922-1927 werd opgetrokken en getekend werd door stadsbouwmeester Alexis Van Mechelen, die vermoedelijk kort vóór zijn plotse overlijden in maart 1919, als een van zijn allerlaatste opdrachten in openbare dienst uitvoerde.
- de Steenhouwersvest van de Sint-Jansvliet tot de kruising Kammen-Nationalestraten loopt.
- de naam voor de eerste maal verschijnt in een oorkonde van 1409, zie de vestigingsplaats van steenkappers en bouwmeesters, zoals Appelmans en de Waghemakere die hier onder andere hun logiën hadden.
- aan het nr 48 het gebouw van de voormalige beenhouwerij E. Raes - Daems vinden, nl. HET DAGELIJKS BROOD
(foto's van Alfons Van Camp)
- dit gebouw in neo-Vlaamse-barokstijl werd gebouwd in 1881 en geklasseerd staat als bewaard.
- dit naar een ontwerp van de architect F. Hompus is gemaakt.
- er op de ballustrade 2 zware Hermesfiguren uit de Griekse mythologie, werden aangebracht, die op een hoofdgestel torsen. Een Hermes is een figuur uit de Griekes mythologie. Hij is de zoon van de oppergod Zeus en de bergnimf Maia.
- hij de god was van de handel, reiziger, wegen, en dieven. Hij ook de boodschapper was van de goden
- er verder in de straat aan het nr 28 het gebouw Neptune is gelegen.
(foto van Alfons Van Camp)
- dit gebouw bij een definitief besluit van 5.11.1946 werd opgenomen in de lijst van beschermde gebouw en monumenten, welk verscheen in het Belgische Staatsblad op 21.12.1946.
- hier eertijds een hotel van de Fuggers was.
- het huis in de Lodewijk XV° stijl werd gebouwd uit de XVIII° eeuw
- aan het nr 22, aan de hoek met de Korte Ridderstraat, zich het gebouw van den GROOTEN DONDER CLOOT, met het O.L.V.-met kind en in de achtergrond de Sint-Andrieskerk bevindt.
(foto van Alfons Van Camp)
- er bijna op het einde van de straat, richting Sint-Jansvliet, het geboortehuis van
KAREL vanden OEVER zich bevindt.
(foto van AVC)
- Karel Van den Oever een strijdbaar katholiek dichter, essayist en toneelschrijver was.
- hij geboren werd te Antwerpen op 19 november 1879 in het huis "De ghulden Bock",en er ook stierf op 6.10.1926, als zoon van - Jakob, kleinhandelaar in textielwaren, en - Paulina Teysen, dochter van de burgemeester van Putte.
- in 1905 hij de stichter van het maandblad "Vlaamsche Arbeid"was .
- aan het nr 11 zich het geboortehuis van FRANS FLORIS de VRIENDT bevindt.
(foto van Alfons Van Camp)
- hij steenhouwer en later kunstschilder was.
- hij geboren werd te Antwerpen in 1519 of 1520 en aldaar stierf op 1.10.1570
- deze steeg gelegen is bezijden de Oude Beurs, aan de Grote Markt
zicht op de Pagaddertoren (foto van Avc)
Zicht op de Spanjepandsteeg (foto van Alfons Van Camp)
- in deze steeg nog een "pagaddertoren" te bekijken valt.
- als ge in dit steegje rondwandelt en even omhoog kijkt zult ge ongetwijfeld een pagaddertoren zien. Welke Antwerpenaar kent het woord "pagaddertje" niet, maar weten ze wel waar die naam vandaan komt ?
- volgens Wikipedia de naam “pagadder" afgeleid is van het Spaanse woord “pagadores". Dit waren de betaalmeesters van de soldij voor de Spanjaarden die in Antwerpen gelegerd waren en die te klein van stuk waren om deel te nemen aan de gevechten. Vandaar de latere bijnaam voor kleine kinderen die nu nog gebruikt wordt: “pagadders".
- pagaddertoren daarentegen in sommige havensteden (o.a. Antwerpen, Gent, Brugge) werd gebruikt door reders om hun schepen te zien aankomen. Dagen van tevoren stonden zij op hun torentjes de einder af te turen in de hoop de hun vertrouwde vlag van hun schip (meestal geladen met specerijen) boven de kim te zien verschijnen. Het waren traptorens die los van het gebouw stonden en waar je de Schelde kon zien. Het was vooral een statussymbool. Een huis zonder toren in dit lage land, dat was maar niks, het waseen kwestie van prestige.
- deze straat zich bevindt tussen de Provinciestraat en de Van Immerseelstraat.
- ze circa 1875 "Zomerstraat" geheten in verband met naburige "Lentestraat" , in 1895 verdoopt werd, in verband met de klankverwante Somersstraat naar weldoener Jan Jozef Somers, (1823-95).
- deze man in de Wolstraat 31 het Gesticht L.J.J. Somers oprichtte
- deze straat gelegen is tussen de Nationale- en de Kammenstraat.
- ze in 1550 geopend werd op de gronden van de brouwerij "de Sleutel" en gedeeltelijk ook op die van de aanpalende brouwerij "het Sweert" (zie later bij deletter Z" Zwaardstraat).
Ik ben een gepensioneerde Hoofdinspecteur van eerste klasse bij de politie, officier van gerechtelijke politie en hulpofficier van de Heer Procureur des Konings, van 81 jaar. Mijn hobby's zijn vooral Antwerpen in beeld brengen en voetbal.