Betekenis van de Antwerpse straatnamen + wetens -en bezienswaardigheden
09-06-2017
Utrechtstraat
UTRECHTSTRAAT
Wist U dat ... ?
- deze straat gelegen is in de wijk "Schoonbroek, tussen de Twee Kronenstraat en Schoonbroek.
- de naam van de straat verwijst naar de stad en gemeente
Utrecht (wapenschild van Utrecht)
en de hoofdstad van de provincie Utrecht in Nederland
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
P.S. : bijkomende gegevens van onze medewerker en freelancer Frits Schetsken :
Titel: UTRECHTSTRAAT
Op 11 april 1713 wordt de Vrede van Utrecht gesloten, die een eind maakt aan de Spaanse Successieoorlog (1701-1713), ontstaan na het kinderloos overlijden van de Spaanse koning Carlos II (Karel II) in 1700. De Oostenrijkse keizer Karel VI verkrijgt bij deze vrede de Zuidelijke Nederlanden - tot dan toe Spaans bezit - die voortaan de Oostenrijkse Nederlanden gaan heten, zeg maar het huidige Belgiė.
Veel straatnamen in de Ekerse wijk Schoonbroek houden verband met de politieke situatie van ons land in de 17de en 18de eeuw, zoals dus ook de Utrechtstraat, genoemd naar deze vrede.
- deze straat gelegen is in de wijk "Schoonbroek" tussen de Dragonder - Springweelstraat en de Karel Vstraat.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
P.S. : bijkomende gegevens van onze medewerker en freelancer Frits Schetsken :
Titel: TWEE KRONENSTRAAT
Bij de Spaanse Successieoorlog (zie 'Successiestraat') wil de Franse koning Lodewijk XIV na de kinderloze dood van de Spaanse koning Carlos II (Karel II) ook de Spaanse kroon voor zijn geslacht - de Bourbons - in handen krijgen. Bij de Vrede van Utrecht in 1713 (zie 'Utrechtstraat') wordt bepaald dat Fililps van Anjou, kleinzoon van Lodewijk, op de Spaanse troon mag komen, maar tegelijk wordt daarbij vastgelegd dat het Huis Bourbon nooit de tronen van Frankrijk en Spanje mag combineren. Die scheiding tussen de Franse en de Spaanse kroon is dus het Twee Kronenverdrag, waar deze straat naar genoemd is.
Veel straten in de Ekerse wijk Schoonbroek dragen namen die verwijzen naar politieke gebeurtenissen uit de 16de en 17de eeuw.
- deze straat gelegen is in de wijk "Schoonbroek" tussen de TweeKronenstraat en de Bilderdijkstraat.
- de naam van de straat verwijst naar een traktaat, een verhandeling over een afgebakend onderwerp, meestal op het gebied van filosofie of religie.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
P.S. : bijkomende gegevens van onze medewerker en freelancer Frits Schetsken :
Titel: TRACTAATSTRAAT
Na de Vrede van Utrecht (zie 'Utrechtstraat') krijgt de Republiek der Verenigde Provinciën - het huidige Nederland - bij het Barrièretractaat van 1714-'15 het recht om in de Oostenrijkse Nederlanden - het huidige België - in acht steden een garnizoen te leggen als een soort eerste linie tegen een mogelijke Franse inval. Die steden waren Dendermonde, Doornik, Ieper, Namen, Menen, Veurne, Waasten en het Fort Knokke aan de monding van de IJzer.
In de Ekerse wijk Schoonbroek zijn veel straatnamen genoemd naar politieke gebeurtenissen in de 16de en 17de eeuw, zoals ook de Tractaatstraat.
- deze straat gelegen is aan het vormingstation van Zurenborg, tussen de Boerhaavestraat en de Vlagstraat.
- de naam van de straat verwijst naar het touw of koord gebruikt bij zeilboten, zoals de in de nabijheid gelegen straten zoals Zeil -en Vlagstraat.
een touw of koord een middel is om zaken bij elkaar te binden, of om trekkrachten over te brengen. In het laatste geval gebruikt men vaak een dikkere variant, kabel of zeel die bestaat uit ineengedraaide strengen. Dit zijn op hun beurt weer om elkaar heen gedraaide draden of vezels.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
P.S. : bijkomende gegevens van onze medewerker en freelancer Frits Schetsken :
Titel: VLAGSTRAAT - TOUWSTRAAT - ZEILSTRAAT
Dit trio hoort bijeen en is in 1901 geopend. Het gaat hier dus over onderdelen die op dat moment nog kenmerkend zijn voor veel schepen die de haven van Antwerpen aandoen. Bij de Vlagstraat gaat het dus om de vlag waaronder schepen varen als herkenningsteken van het land waar zij ingeschreven staan.
- de Tolstraat gelegen is op het Zuid, tussen de Marnixplaats en de Amerikalei.
- ze deel uit maakt van de originele verkaveling van het Zuid, zoals getekend in 1875.
- ze één van de acht straten is die uitgeeft op de Marnixplaats, waar het barokke monument Schelde Vrij te zien, dat op dit plein werd opgericht.
- de naam van de straat verwijst naar de tol dat een traktaat was van 1839 tussen België en Nederland aan België opgelegd.
- het meest opvallende pand in de Tolstraat is de eigen woning van architect Jean-Jacques Winders (1849-1936), "De Passer" opgericht in 1882-1883 in een zeer decoratieve, pure neo-Vlaamse renaissancestijl
foto van Alfons Van Camp
- dit gebouw bij KB 6.11.1981 opgenomen werd in de beschermingslijst.
een historisch zeilend vrachtschip voor de binnenwateren..
- deze naam in de 17e eeuw voor het eerst gebruikt werd om schepen met ronde boeg aan te duiden.
- de tjalk lang, smal en ondiep is van bouw, als een afgeronde doos. Verder heeft hij een volle ronde boeg en ronde kimmen. Op een paar uitzonderingen na hadden tjalken één mast.
- de Timmerwerfstraat gelegen is het Zuid, tussen de Cockerill- en de Waalsekaai.
- de straat midden in het eind-19de-eeuwse havengebied ligt: zowel de Scheldekaaien als de Zuiderdokken aan de Waalsekaai werden in het vierde kwart van de 19de eeuw aangelegd.
- tegelijkertijd de nieuwe wijk Het Zuid werd aangelegd, waarvan de Timmerwerfstraat deel van uit maakt van het verkavelingsplan dat rond 1875 voor deze wijk werd opgemaakt.
- de straat haar huidige naam kreeg bij collegiaal besluit van 19 mei 1876.
- deze straat verwijst naar de scheepstimmerwerven die hier aanwezig waren eerder in de 19de eeuw.
- er in de straat het M HKA (voorheen MUHKA) MUSEUM voor moderne en hedendaagse kunstis gelegen
foto van Alfons Van Camp
Wist U dat ?
- dit museum werd ongebracht in een verbouwde en uitgebreide graansilo uit 1926
- het van 28.3.2009 tot 9.9.2009 verbouwd werd
- het internationale hedendaagse kunst herbergt vanaf 1970
- deze laan zich bevindt op de Linkeroever van Antwerpen, tussen het Frederik Van Eedenplein en de Gloriantlaan.
foto van Alfons Van Camp
- aan nr 106 zich het TEHUIS voor SCHIPPERSKINDEREN bevindt.
foto's van Alfons Van Camp
- er langs de Thonetlaan een prachtige Yachthaven is gelegen
foto van Alfons Van Camp
Wist U dat ... ?
- deze haven opgestart werd in de jaren 70 met zijn prachtige boten, gelegen als een oase van rust en groen aan de oevers van de Schelde.
- er een weinig verder de JACHTHAVEN v oor MINIATUURBOOTJES en ZEILSCHEEPJES ligt.
foto van Alfons Van Camp
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
P.S. : bijkomende gegevens van onze medewerker en freelancer Frits Schetsken.
- de enige persoonsnaam die rechtstreeks met de aanleg van Linkeroever is verbonden, is die van ingenieur Paul Thonet van Imalso, waarnaar dus de Thonetlaan is vernoemd, in 1943, dus tijdens de Tweede Wereldoorlog
- de Terliststraat is gelegen in het hart van de Antwerpse diamantwijk, en verbindt de Lange Kievit- met de Jacob Jacobsstraat.
- in 1866 deze naam aan de straat gegeven werd en verwijst naar het 14de-eeuwse landgoed Hof Ter List dat hier gelegen was, en in 1583 omwille van strategische redenen verwoest werd.
- deze laan zich bevindt in de "Expowijk of Tentoonstellingswijk", tussen de Eric Sasselaan en de Jan De Voslei.
- de naamgeving verwijst naar de Wereldtentoonstelling naar aanleiding van het honderdjarig bestaan van België van 26 april tot 4 november 1930 op hier gelegen gronden van het vroegere "Hof van den Abeele" en aanpalende terreinen.
- deze doodlopende straat zich bevindt bezijden de Leopoldstraat, tegenover de Kruidtuin.
- ze ontstaan is in de 16de tot 17de eeuw als doorgang naar de nieuwe Schuttershoven (Gilbert Van Schoonbeke) en "Oude-voetboogstraatje" genoemd.
- de straat sinds 1843 de huidige benaming kreeg naar de in deze buurt gevestigde schuttersmaatschappij Willem Tell (1831-55).
- Willem Tell(standbeeld in Altdorf - foto van thebigfoto.com) is een legendarische vrijheidsheld was die aan het begin van de 14d eeuw zou geleefd hebben in Zwitserland en vooral bekend werd door het gelijknamige toneelstuk van Friedrich Schiller en de opera van Gioacchino Rossini.
- het verhaal luidt als volgt : dat de legendarische kruisboogschutter Willem Tell in 1307 weigerde de hoed te groeten die de, eveneens legendarische, landvoogd Albrecht of Hermann Gessler op een staak op het dorpsplein had laten zetten als symbool voor de heersende Habsburg. Gessler beval hem daarop met zijn kruisboog een appel van het hoofd van zijn zoontje Walter te schieten. Willem Tell haalde twee pijlen uit zijn koker en schoot er één met succes door de appel. Toen Gessler vroeg wat de bedoeling van de andere pijl was, antwoordde Tell dat die voor de landvoogd was geweest als hij zijn zoontje gedood zou hebben. Hierop werd hij gevangengenomen. Terwijl Tell in een bootje over het Vierwoudstedenmeer naar de gevangenis werd gevoerd, brak er een storm uit en wist hij te ontsnappen. Willem Tell ging snel terug naar Küssnacht en schoot de gehate landvoogd dood met zijn kruisboog.
Ik ben een gepensioneerde Hoofdinspecteur van eerste klasse bij de politie, officier van gerechtelijke politie en hulpofficier van de Heer Procureur des Konings, van 81 jaar. Mijn hobby's zijn vooral Antwerpen in beeld brengen en voetbal.