Betekenis van de Antwerpse straatnamen + wetens -en bezienswaardigheden
26-06-2017
Wolstraat
WOLSTRAAT
Wist U dat ... ?
- deze straat gelegen is in de omgeving van het Hendrik Conscienceplein, tussen de Koepoortstraat naar deWijngaardbrug.
- ze aanvankelijk "groot Coppenol of Cobbenhol" werd genoemd.
- de naamgeving vermoedelijk sedert de 16de eeuw verwijst naar de voormalige Wolstraat, nu Oude Beurs,die in onbruik was geraakt en in beide straten wolmagazijnen der Engelsen waren gevestigd.
- er bezijden de Wolstraat aan het nr 37, achter een eenvoudige groene deur de
aantreffen. (nvdr : zie ook bij "Bontwerkersplaats)
(foto van Alfons Van Camp)
- we via een lange gang belanden in één van de allerlaatste nog bewoonde godshuisjes.
- hier sinds 1422 het godshuis van de pelsmakers was opgericht.
- hun artikelen bestonden uit vellen van konijnen, vossen, otters, maar ook van katten en honden, waar voornamelijk ondergoed van gemaakt werd.
- vandaar de naam "bontwerkers" voortkwam .
- er boven op de deur op de binnenplaats in de loop van de 20ste eeuw een eenvoudige gepolyschromeerde huismadonna werd geplaatst.
- de ganse Bontwerkersplaats inclusief het madonnabeeld als monument beschermd werden bij KB van 17 juni 1981.
- deze straat zich bevindt vanaf de Grote Markt tot aan de Oude Beurs.
- ze tot in de 16de eeuw "Doornickstraetken" geheten werd.
- ze van 1609 af, "Wisselstraatken"genoemd werd.de naamgeving verwijst naar de gronden door de Stad opgekocht en bebouwd met huizen en winkels, ten behoeve van de wisselaars, nadat dezen in 1336 verbod hadden gekregen nog verder plaats te nemen op het kerkhof en in de kerkVoormalig rijhuis
"den Bonten Mantel"(zie foto)
(foto van Kris Vandevorst - Vlaamse Gemeenschap)
- dit huidig hoekhuis Grote Markt-Wisselstraat in 1947 herbouwd werd door de firma Kreglinger naar een ontwerp van architect Henri Van Dijk, nadat het voor de verbreding van de Wisselstraat (1877) afgebroken was.
- deze straat zich bevindt in de wijk "Schoonbroek", bezijden het Groot Hagelkruis.
- voor wat en waarvoor de naamgeving ????) staat is ons onbekend,maar een wimpel is een smalle strook stof, die aan een vlaggenmast wordt bevestigd en die geheel zelfstandig boven in de mast, of anders direct boven de vlag komt te hangen.
- deze straat gelegen is in de wijk "Stuivenberg", tussen de Nijverheid- en de Korte Stuivenbergstraat.
- ze geopend werd circa 1878.
- deze in 1879 genoemd werd naar de treurwilgen van het Stuivenbergkerkhof.
- de treurwilg (Salix babylonica, synoniem: Salix pendula)
(fioto Wikipedia)
een boomsoort is van de wilgenfamilie (Salicaceae) en bereikt meestal een hoogte van 10 tot 15 meter. Hij glanzend bruine hangende takken heeft en vandaar ook de naam treurwilg heeft. De bladeren zijn ongeveer 5-10 cm lang. De bovenkant van het blad is groen en de onderkant blauwachtig groen.
- deze vliet gelegen is in het havengebied, in de omgeving van de Van Cauwelaertsluis, tussen de Scheldelaan en de Meestoof.
- de naamgeving vermoedelijk volgens de Nederlandse encyclopdie verwijst naar 1) straf, lijfstraf of 2) kwelling, smart, leed, pijn, kommer [in edewijt ‘smaad, hoon’, hellewijt ‘(kwelling in) hel’, weewijt ‘kwelling’, wijtenen ‘straffen’, van wijten ‘zien; getuigen; beschuldigen; straffen’.
- deze weg gelegen is in het Havengebied, tussen de Wilmarsdonksesteenweg en de Oosterweelsesteenweg.
- de naam van deze weg vermoedelijk naar de weg langs waar de wijn werd vervoerd.
- Wijn een alcoholische drank is die ontstaat door het vergisten van het sap van druiven. Het volledige proces van wijnbereiding noemt men vinificatie.
- deze straat zich bevindt tussen de Korte Koepoortstraat en het Hendrik Consciënceplein.
- de naam van de straat vroeger geschreven werd als "Winger-" of "Wijngartstrate".
- de naam afgeleid is van de Wijngaardpoort en -brug waarheen de straat leidde (nvdr : zie ook Wijngaardbrug).
- er in de straat verschillende gebouwen bewaard of berschermd worden, zoals bv aan het nr 9 : het van in 1875de gebouw van de voormalige tabaksfabriek STANISLAS PAUWELS
(beide foto's van Alfons Van Camp)
- Wist U dat ... ?
- er in 1875 een bouwtoelating werd aangevraagd voor een ontwerp van Jean Jacques Winders.
- het sedert 1976 is omgevormd tot een restaurant en privé-club.
- het bij definitief besluit van 2.9.1976 werd opgenomen in de lijst met beschermde gebouwen, besluit dat op 21.9.1976 verscheen in het Belgisch Staatsblad.
- het beeldje "Melkboerinneke", geplaatst in 1884 op de gevel fel gehavend is.
- aan het nr 22 : dit beschermd gebouw te bezichtigen valt
(foto van Alfons Van Camp)
Wist U dat ... ?
- dit gebouw beschermd wordt door een defintief besluit van 2.9.1976, besluit dat op 21.9.1976 verscheen in het Belgisch Staatsblad.
- aan het nr 25 : dit bewaard neorococo dubbelhuis, dat ontworpen is door Rossels - Coninck Westenbergh
- deze straat gelegen is tussen de Kerk- en de Lange Beeldekensstraat.
- ze geopend werd in 1851.
- de naamgeving in 1852 verwijst, in samenhang met nabije Congres- en Constitutiestraat.
- Wetten zijn geschreven rechtsregels zij. Elke wet is onderdeel van het recht, maar het recht is breder dan enkel wetten. Ook de rechtspraak (jurisprudentie), de rechtsleer, algemene rechtsbeginselen en de gewoonten zijn rechtsbronnen. De aankondiging van een wet wordt soms een edict genoemd
- deze straat gelegen is in het havengebied, tussen de Zomerweg en Wilmarsstraat.
- wij tot op heden niet weten vanwaar de naamgeving afkomst is. Betreft het vermoedelijk Westeind dat een buurtschap in de gemeente Menterwolde in de Nederlandse provincieGroningen is ?
- deze straat zich bevindt in de wijk "Klein Antwerpen", tussen de Isabellalei en de Gretrystraat.
- tot op heden weten we niet naar wat of wie de naamgeving verwijst (?) Betreft het gewoon Werken wat het aanbrengen is van wenselijk geachte veranderingen in de omgeving door menselijke activiteit. Werk kan zowel lichamelijk als geestelijk zijn. In economisch verband spreekt men van arbeid. Er wordt onderscheid gemaakt tussen betaald en onbetaald werk. ...
- de Welvaartstraat zich bevindt tussen Vrijheid- en Kasteelpleinstraat.
- ze deel uitmaakt van de oorspronkelijke verkaveling van het Zuid, zoals opgemaakt in 1875.
- de naam van de straat, in 1876 toegekend werd en refereert naar de afschaffing van de tol op de scheepvaart op de Schelde in 1863, die een periode van grotere welvaart moest inluiden.
- deze historische gebeurtenis een centraal thema is op het Zuid, vertaald in monumenten en straatnamen. (nvdr : bv het monument Schelde Vrij op de Marnixplaats).
- het Francis Wellesplein een klein voorpleintje is aan de toren van Den Bell, het kantoorgebouw van de voormalige Bell Telephone Manufacturing Company.
- het een driehoekige open ruimte gelegen is op de kruising van vier straten, namelijk de Bres-, de Paleis- de Boudewijns- en de Sint-Laureisstraat
(foto van Alfons Van Camp)
- het plein ontstond na de bouw van het torengebouw van de firma rond 1953 naar ontwerp van Hugo Kuyck en werd in 1957 genoemd naar de eerste gedelegeerd bestuurder van dit bedrijf, dat in Antwerpen opgericht werd in 1882.
- het gebouw momenteel de naam draagt van "Den Bell" en dat de administrratieve diensten van Antwerpen er zijn ingebracht.
Ik ben een gepensioneerde Hoofdinspecteur van eerste klasse bij de politie, officier van gerechtelijke politie en hulpofficier van de Heer Procureur des Konings, van 81 jaar. Mijn hobby's zijn vooral Antwerpen in beeld brengen en voetbal.