Vrijdag was poetsdag en ook de kachel kreeg dan weer een grondige beurt. Ze werd helemaal ingewreven met kachelzwart en daarna opgeblonken tot ze weer glom als nieuw. Het produkt was verkrijgbaar in blokjes met poeder dat eerst nog vermengd werd met water of lijnolie tot een bruikbare pasta. De handige tubes bevatten een kant en klare pasta waarmee je dadelijk mee aan de slag kon.
Zebra N°1 en N°4 1950s - 1960s
Categorie: Oude verpakkingen Tags:kachelpoets zebra
De wereld was nog niet helemaal in kaart gebracht en verre landen bezoeken was nog niet voor iedereen weggelegd. Op een plank boven mijn bureau stond mijn blikken wereldbolletje en al spelend ondekte ik de verschillende landen en maakte zo mijn eigen wereldreis.
In 1881 opende het museum zijn deuren en heeft een van de grootste natuurhistorische collecties ter wereld. De imposante centrale inkomhal lijkt wel op een kathedraal en is rijkelijk versierd met fresco's en sculpturen van biologische voorstellingen. In het midden tussen de twee trappen prijkt het witte marmeren beeld van Charles Darwin die de wereld op zijn kop zette met zijn evolutietheorie, "The Origin of Species"
Centrale inkomhal
Categorie:Londen Tags:The Natural History Museum London
Fotografie kwam binnen het bereik voor iedereen met deze serie van eenvoudig te gebruiken compactcamera's. Een uniek en handig snelinlegsysteem met een speciale "Rapid" 35mm filmcassette van Agfa, maakte dat de camera steeds in een wip paraat was voor een nieuwe opname.
2
2
1965 - 1968
1
Categorie: Fototoestellen & toeb. Tags:Agfa Iso Rapid, vintage
Steeds op zoek naar oude verpakkingen kwam ik onlangs nog eens iets speciaal tegen. Wast alleen wit als sneeuw, dankzij de nieuwe kwaliteit met zuurstof, beloofd de tekst op doos. Deze verpakking had ik nog nooit gezien en het nostalgisch plaatje sprak mij direct aan. De tekst is nog in de oude spelling dus dateerd het pakje dan zeker van voor 1946 maar het kan best nog van veel vroeger zijn.
Lavor waspoeder
1940s
Categorie: Oude verpakkingen Tags:Lavor, vintage, retro
Asbak in Art Deco stijl gemaakt uit bruine bakeliet. Bovenop zit "Bibendum" de beroemde Michelin man en nog steeds de mascotte van het merk. De asbak werd als promotiemateriaal uitgegeven voor de verdelers van Michelin banden.
De vrouwelijke look was meer dan ooit belangrijk en een verzorgd kapsel hoorde daar dan vanzelfsprekend bij. Door gebruik te maken van deze onzichtbare haarspeldjes werd het nog gemakkelijker om je stijlvolle coiffure in vorm te houden.
fijne kwaliteit haarspeldjes 1950s - 1960s
Categorie: Oude verpakkingen Tags:oude verpakking, vintage, nostalgie
Een kleurrijk en heel gedetailleerd antiek blikken speelgoedje, van de Italiaanse speelgoedmaker INGAP ( Industria Nazionale Giocatolli Automatici Padua ). Verschillende modellen werden uitgebracht in dezelfde periode maar steeds met een fraai rood, blauw en geel kleurenschema. Uitgerust met een opwindmotortje was dit een bijzonder speeltje voor die tijd.
INGAP motor 1932
Categorie:Blikken speelgoed Tags:Ingap, vintage tin toy
Een klein formaat fles van 35cl Mandarine Napoleon likeur met een alcoholpercentage van 40°. Deze fles is een exclusieve uitgave voor Sabena staat vermeld op het etiket. Vermoedelijk dateert ze van 1960s - 1970s. Ik vraag mij af of zulke flessen te koop waren in de luchthaven of dat ze waren voorbehouden voor de werknemers.
Hoewel het nijlpaard niet het grootste dier is, laat het geen twijfel wie de grootste bek kan opzetten in de zoogdierengalerij van het museum. Het grootste zoogdier op aarde dat hier ook is tentoongesteld is de blauwe vinvis. Om je een idee te geven, de blauwe achtergrond op deze foto is een klein stukje van de buik van deze walvis...
Natural History Museum Londen
Categorie: Taxidermie Tags:Natural History museum London
Stroopstokerijen vooral bekend in de streek Haspengouw, waren gespecialiseerd in het maken van siropen op basis van vooral appels en peren. Stroop was een belangrijk voedingsmiddel en werd vaak gebruikt als broodbeleg of als ingrediënt in lokale gerechten. Mooi verpakt in zo'n nostalgisch blik kon deze lekkernij jong en oud bekoren.
Gebr. Wijnants - Groenendaels Borgloon 1960s
Categorie: Oude verpakkingen Tags:Gebr. Wijnants - Groenendaels Borgloon, nostalgie, vintage
Luciferdoosjes waren alledaagse gebruiksvoorwerpen gemaakt van papier en hout. Ze werden voorzien van kleurrijke etiketten en bedrijven gebruikten de doosjes om hun logo’s en producten te promoten. Ook mooie verzamelseries van landschappen, dieren, of culturele motieven kwamen aan bod en maakten van een alledaags object iets bijzonders en verzamelwaardigs.
Lucifers Belga
1950s
Categorie: Oude verpakkingen Tags:oude luciferdoosjes
De Engelse speelgoedmaker Wells-Brimtoy maakte in 1940 dit en nog drie andere modellen van legervoertuigen in blik bestemd voor de export. De productie hiervan was echter van korte duur want in de volgende oorlogsjaren was metaal schaars en mocht het alleen nog gebruikt worden voor de echte oorlogsproductie.
De Belgische chocoladefabrikant Clovis was gevestigd in Pepinster en lanceerde al in 1929 zijn "Star" reep en werd erg populair door de chromo's van vedetten en filmsterren die mee in de verpakking zaten. De "Paradis" en de "6 smaken" zijn uit de periode 1930s-1940s en de tekst op de verpakking beloofde dat ze gemaakt waren van de heerlijkste chocolade-cacaos van de beste planterijen. In 1966 stopte dit chocoladeverhaal toen de oude gebouwen vuur vatten en volledig uitbrandden.
Officieel werd dit model Box 64 genoemd maar was beter bekend als Spezial omdat dat rond de lens gegraveerd staat. Het "speciale" van dit toestel is dat de lens verstelbaar is in drie standen, portret, groep en landschap. Dit uniek systeem bevindt zich bovenop het toestel en niet op de lens, het is dan ook een zeldzame voorziening op een box camera. Het aangebrachte douanezegel was een bewijs dat het toestel niet nieuw gekocht was in het buitenland.
Het huis moest wekelijks geborsteld en geschrobd worden en de zeepfabrikanten voorzagen dan ook een ruime keuze uit onderhoudsprodukten. Een emmer, borstel en een scheut heet water erbij en men kon aan de slag.
Sunlight zeep 1960s
Categorie: Oude verpakkingen Tags:vintage sunlight zeep
Vooral de kinderen waren gefascineerd door dit feestelijk vuurwerk dat vonken spuwde in de lucht. Een magisch moment toen je er ook eentje mocht aansteken bij verjaardagen en met Nieuwjaar.
Niets mooier voor de liefhebber van oude radio's dan de binnenkant ervan. Dit chassis met fraaie goudkleurige Philips radiobuizen zijn het hart van de ontvanger. Omdat deze componenten niet meer geproduceerd worden en de oude stocks uitgeput geraken, is het alsmaar moeilijker om radio-onderdelen te vinden voor de restauratie van zulke oude radio's.
Philips radio Type 586A 1934-1935
Categorie: Wetenschap - Techniek Tags:Philips radio
Het gebruik van echte kaarsjes gaf een warme en sfeervolle uitstraling aan de kerstboom. In speciale houders werden ze met een clip aan de takken van de kerstboom bevestigd. Vanwege het brandgevaar konden ze maar kort aangestoken worden meestal op kerstavond zelf.
Gedraaide kerstkaarsen 1950s
Categorie: Oude verpakkingen Tags:vintage kerstkaarsen
De doos Wartburg lichtjes werden gemaakt in Duitsland en prijkten vroeger in de kerstboom van mijn grootouders en later ook in de boom bij mijn ouders. Ze werkten nog op 110V en daarom moest er ook nog een transformator tussengezet worden. Ondertussen zijn ze niet meer veilig bruikbaar en kregen ze een decoratief plaatsje onder de kerstboom. Het kleine Philips doosje bevat reservelampjes voor de oude 1960s kerstlichtjes in onze boom.
Wartburg Permanent christbaum garnitur 1930s
Categorie: Oude verpakkingen Tags:Wartburg permanent, christbaum garnitur, vintage kerstverlichting