De fotografie was in de jaren '50 ook binnen het bereik gekomen van de gewone man. De synchro box werd gebruikt met 120 film voor 9 x 9cm negatieven. Eén klik op de knop volstond om een goede foto te maken zonder al die vervelende instellingen.
De Duitse multinational Henkel had tot 2002 nog een zeepfabriek in België. Het was een belangrijke speler in de zeepindustrie naast de grote concurenten Unilever en Procter & Gamble. Deze verpakking is van de vroege 1940s tijdens de oorlogsjaren en werd verkocht zonder zegels.
"goed geweekt linnen is reeds half gewasschen" 1940s
Categorie: Oude verpakkingen Tags:vintage,retro,waspoeder,Henco
Werd vooral op school gebruikt om te tekenen en te schilderen. Met zo'n grote fles vulde de meester onze kleine inktpotjes regelmatig bij. De naam is ondertussen al lang veranderd in Oostindische inkt.
Chinese inkt van Pelikan 1950s
Categorie: Oude verpakkingen Tags:vintage,retro,Pelikan,inkt
Gevulde chocoladerepen waren (en zijn ook nu nog) zeer in trek. Een reep met advocaatvulling is ideaal voor bij de koffie of gewoon als tussendoortje. Ik ben alvast een liefhebber.
Maar desondanks heeft dit pinnig kleinood stilaan ook zijn beste tijd gehad. Tegenwoordig zijn ze vervangen door magneetjes en handige plakkertjes. Hoeveel posters en boodschappenlijstjes zouden daar ooit mee vastgeprikt zijn geweest...
Vooral in de jaren '60 en '70 een zeer gegeerd bij de kinderen. Over talloze onderwerpen bestaan er schijfjes waarvan je de foto's in 3D kan bekijken. Sprookjes werden nog wat spannender als je Roodkapje en de boze wolf hierdoor bekeek...
Een compacte flitser die gebruik maakt van de PF1(b) of XM1(b) flitslampjes. Geschikt voor fototoestellen van de Agfa Silette reeks en ook voor andere camera's uitgerust met een flitsvoetcontact.
"Zo blind als een mol", zegt men wel eens. Je ziet het al aan de sterk gereduceerde oogkas. Zijn ogen zijn immers maar een speldenkop groot. Zijn scherpe tanden daarentegen bevestigen dat hij wel een geduchte jager is, vooral op wormen en insecten.
Al tijdens de Tweede Wereldoorlog, dronk het Amerikaanse leger Nestlé oploskoffie. Na de oorlog werd het ook een belangrijke drank in Europa. De consumptie steeg aanzienlijk en het merk werd snel wereldwijd bekend.
Nescafé oploskoffie met Braziliaanse smaak 1950s
Categorie: Oude verpakkingen Tags:vintage,retro,Nescafé
Een robuuste 35mm kleinbeeldcamera volledig in metaal. Ondanks de vrij kleine zoeker heeft hij een goed helder beeld. Verder is hij uitgerust met een flitssynchronisatie, Prontor-SVS sluiter en een Apotar lens.
Deze chocoladespecialiteit van Cote d'Or maakt deel uit van onze Belgische geschiedenis. Dessert 58 werd immers speciaal gemaakt voor de Expo wereldtentoonstelling in 1958. Deze smaak werd een van de succesvolste en je vind hem vandaag nog steeds in de winkelrekken.
Ook na het einde de Tweede Wereldoorlog waren speelgoedvliegtuigjes zeer populair. Dinky Toys bracht de Viking uit in 1947 maar stopte twee jaar later met het model. In 1952 kwam het terug in productie met lichtjes gewijzigde propellers.
De botstructuren van een schedel zijn in grote mate dezelfde. Toch heeft iedere soort een andere vorm en zijn ze duidelijk van elkaar te onderscheiden. De geel gekleurde bek bevestigd dat dit een mannelijk exemplaar moet geweest zijn van deze bekende tuinbezoeker.
Jarenlang strijkplezier, voor zover je strijken een plezier kan noemen natuurlijk. Met een regelbare thermostaat en een handvat uit bakeliet, haalde je met dit Duitse merk een oerdegelijk strijkijzer in huis.
In 1933 besliste Meccano om het rood en groen kleurschema te veranderen in blauw met goud. Het duurde toen nog wel een hele tijd vooraleer alle beschikbare dozen waren aangepast. Om het tekort aan de nieuwe gekleurde onderdelen op te vangen, werden er o.a. verbindingsplaten uit karton gemaakt en als aanvulset aangeboden.
Een oudere chocoladereep die dateert uit het begin van de 1950s. Het meisje op de wikkel straalt van levensvreugde en de liefhebbers konden alvast rekenen op "een uitmuntende specialiteit".
Er lijken wel stukken aan te ontbreken. De grillige vormen en putjes in de schedel zijn echter normaal. Het zijn aanhechtingspunten voor de sterk ontwikkelde kaakspieren van het konijn.
Het was in de jaren '60 rond deze tijd van het jaar en samen met mijn ouders ging ik naar de Sint in de Grand Bazar van Antwerpen. Nadat ik persoonlijk mijn verlanglijstje kenbaar had gemaakt aan de Heilige man, kreeg ik net als alle (brave) kinderen van Zwarte Piet een appelsien, een speculoos en een speelgoedje dat zo'n click-clack geluid maakte. Het moet gezegd dat dit kleinood vrij snel op de zenuwen werkte van menig ouder. De speculoos en de appelsien was al lang opgesmikkeld toen we terug thuis kwamen en niet lang daarna verdween mijn favoriete klikkertje spoorloos, met een mysterieuze glimlach zocht moeder nog mee, tevergeefs...
De boekjes uitgegeven door de paters van Averbode waren dikwijls voor de jeugd een eerste kennismaking met de letteren. Zelf was ik ook een fervent lezer van "de filmpjes" en vooral dit boekje maakte indruk. Een professor die een tijdmachine heeft uitgevonden wil een moord plegen in het verleden maar komt hierbij zelf om het leven. De titel zegt het helemaal...
De man die niet bestond 1972
Categorie: Oude boeken Tags:vintage,retro,vlaamse filmpjes,Averbode