Ik ben Josephine of Joke
Ik ben een vrouw en woon in Waasmunster (Belgie) en mijn beroep is Genieter.
Ik ben geboren op 10/08/1949 en ben nu dus 75 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: .
Zwemmen,wandelen in de natuur,
en natuurlijk fietsen.
Fotograferen, fotobewerking.
Op internet surfen en bloggen.
Maar ook een gezamelijke hobby
van mij en mijn echtgenoot is dat we
graag varen over verschillende wateren.
Recent kreeg ik de vraag wanneer ik eens naar Drenthe zou komen. Tot mijn schaamte moest ik bekennen dat ik daar nog niet voor een fietsreportage was geweest. En daarmee doe ik de provincie tekort.
Drenthe is voor vele fietsers de beste fietsprovincie van Nederland. Zo is de Drentse Fietsvierdaagse een begrip bij de toerfietser; jaarlijks telt het evenement tienduizenden deelnemers.
We beginnen onze tocht in Hoogeveen, waar het landschap nog niet heel aantrekkelijk is. We fietsen namelijk langs industriegebieden en bedrijventerreinen. Hoogeveen groeide na de Tweede Wereldoorlog uit tot een aantrekkelijke plaats voor industrie om zich te vestigen. Bedrijven als Philips en Fokker kwamen er, maar ook Jan Kip, bekend van de Kipcaravan, vestigde er in 1947 een bedrijf. Vele nieuwbouwwijken verrezen om de bevolkingstoename op te vangen. Inmiddels ligt het aantal inwoners van de gemeente Hoogeveen rond de 55.000.
Talrijke boerenhoeves
Het duurt even voordat we de stad uit zijn. Het sombere weer, mist en kou, maakt ons humeur er ook niet beter op. Maar als we in het echte Drenthe terecht komen, waar de wegen stil en verlaten zijn en de boerenhoeves talrijk, voelen we ons weer opperbest. Hoewel het zicht beperkt is, geeft de mist het landschap toch ook iets magisch.
Zo is het niet zo heel moeilijk voor te stellen hoe dit land er vroeger uitzag. Drenthe was tot ver in de 19e eeuw een gebied met eindeloze onontgonnen gebieden waar schapen de boel kaal graasden. Hierdoor kon het zand gemakkelijk overal heen waaien en ontstonden er talloze heuveltjes. De schapenpoep vormde de mest voor op de akkergronden; tot kunstmest werd uitgevonden en de schapenteelt steeds minder rendabel werd.
Stukje 'oernatuur'
De ontginning van de grond voor landbouw tastte het landschap met haar woeste gronden aan. Weinig gebieden bleven bewaard, maar omdat Vereniging Natuurmonumenten hier in 1921 in het bezit kwam van wat grond, kunnen we bij Mantingerzand nog steeds genieten van een stukje 'oernatuur'. Tip: stap bij Café Voscheheugte in Mantinge eens af en loop een stukje het Mantingerzand op. Na wat zandhappen stuit je al gauw op een mysterieuze vliegden. De wortels van de stam liggen bloot en dat betekent dat de zandrug waarop de vliegden ligt vroeger hoger was.
Rond Mantingerzand kun je als wandelaar en fietser genieten van het landschap en van 'nieuwe natuur'. In 1992 werd door Natuurmonumenten het Plan Goudplevier gelanceerd om meer natuur te scheppen. Vier kleine natuurgebieden (het Mantingerzand, het Hullenzand, het Lentsche Veen en Martensplek) werden door de landbouw gescheiden en dat moest weer een aaneengesloten gebied worden. Prettig voor de recreant die wil genieten van de ruimte en rust , maar ook voor dieren en planten die op een groter gebied veel meer kans hebben te overleven.
'Arme grond'
Op weg naar Gees is het landschap weer ontgonnen. Akkerland en bomen in de mist doemen aan de horizon op. We vragen ons af of hier ook in de toekomst nieuwe natuur wordt aangelegd. Dat zou ook net als bij het Hullenzand met bulldozers kunnen. Dat lijkt een hele ruwe ingreep, maar alleen de bovenste laag wordt centimeter voor centimeter verwijderd, zodat de mest verdwijnt. Zo ontstaat er 'arme grond' en komen heidezaden, die na tientallen jaren akkerbouw nog steeds aanwezig kunnen zijn weer vrij en kunnen dan alsnog ontkiemen.
Olde Schippershuus
Geheel anders wordt het landschap weer als we het bos van Gees inrijden. Drenthe kent vele gezichten, maar kenmerkende esdorpen, hunebedden of brinken komen we niet tegen. Wel worden we voortdurend heen en weer geslingerd in de tijd. Ook als we aan het eind nog een stop maken in Hoogeveen worden we met de neus op de geschiedenis gedrukt. De menukaart van het Olde Schippershuus vermeldt dat dit één van de oudste panden is van Hoogeveen. Het werd rond 1632 gebouwd door rentmeester Van Echten die belasting inde bij de bevolking. Hier ligt de oorsprong van Hoogeveen en zijn er ook enkele historische panden. De kanalen die elkaar kruisten zijn inmiddels gedempt. Na 1882 werd het een café. Nu staan er smakelijke hapjes op de kaart. Mooi moment om onze tijdreis door Drenthe te beëindigen. Gelukkig voor ons is Drenthe niet meer zo woest en verlaten als 100 jaar terug.
Route:
Start- en eindpunt: NS-station Hoogeveen
Afstand: 46 km
Ga vanaf treinstation naar knooppunt 33. Dan 36 - 39 - 23 - 10 - 62 - 64 - 60 - 61 - 83 - 66 - 18 - 24 - 23 - 36 - 33. Dan weer terug naar NS-station.
Vogeltje
Plan Goudplevier dankt zijn naam aan een vogel die tot 1937 regelmatig in Nederland broedde. Tegenwoordig broedt de goudplevier op de toendra en in open berggebieden in meer noordelijke streken. De vogel is 26 tot 29 centimeter groot en heeft een kenmerkend goudbruin verenkleed.
De grootste kans om hem in Nederland waar te nemen, heb je in augustus tijdens de vogeltrekperiode. De goudplevier voedt zich onderweg met insecten, zaden, wormen en weekdieren. Natuurmonumenten hoopt dat de vogel die ook karakteristiek was voor deze omgeving als broedvogel weer terug komt. Maar dat duurt misschien nog wel tientallen jaren.
Het Chinese centrum ter bescherming en onderzoek van panda's beschikt over een ware kleutertuin voor jonge panda's. Al meer dan tien dieren zijn er opgegroeid. Aan schattige beelden geen gebrek.
De Zoo van Antwerpen moet noodgedwongen het experiment uitstellen waarmee ze wereldfaam zou verwerven. Normaal wilde de Zoo rond deze tijd drie leeuwen in één perk samen zetten met vosmangoesten en stokstaartjes, maar een ontwerpfout in dat perk steekt daar nu een stokje voor. Dat staat te lezen in Het Laatste Nieuws.
Onder de grond was een buizennetwerk voorzien van 250 meter lang waarin de "kleintjes" bij gevaar konden vluchten, maar dat blijkt bij regenweer vol water te lopen. En omdat het noch een optie is om de stokstaartjes te laten verscheuren, noch ze te laten verzuipen, moet de Zoo alles uitstellen.
"Er is een belangrijk drainageprobleem", zegt de Zoo. "We zoeken nog uit hoe we dat kunnen aanpakken. Maar de kans is groot dat we opnieuw zullen moeten graven in het nieuwe perk." Voor de Zoo zijn de onverwachte problemen een serieuze teleurstelling. Antwerpen zou de eerste dierentuin wereldwijd zijn die zou slagen in een dergelijk experiment.
Maandag bepaalt de rechter of de orka Morgan wel of niet mag verkassen naar een Spaans dierenpark. De verhuizing is een plan van Dolfinarium Harderwijk om de in Nederland aangespoelde orka met soortgenoten te laten samenleven. Maar de Orka Coalitie, een vereniging van Belgische en Nederlandse dierenrechtenorganisaties, bepleit voor de rechtbank de vrijlating van de vrouwtjesorka in de wilde natuur. De zaak beroert Nederland al een jaar. Wat zijn de argumenten voor en tegen? Vier cruciale vragen.
Waarom is Morgan (g)een kandidaat om uitgezet te worden in zee?
Dolfinarium Harderwijk
Volgens Leopold Mardik, expert in de verspreiding en het dieet van zeevogels en zeezoogdieren, is het antwoord op deze vraag een kwestie van smaak: Men kan Morgan best uitzetten, alleen zal dit met grote zekerheid tot haar dood leiden. De vrijlating van dit dier dient vooral menselijke sentimenten, eerder dan het welzijn van het dier zelf. De kansen voor Morgan in de vrije natuur schat ik, en met mij de andere zes leden van de commissie (die grotendeels door Dolfinarium Harderwijk zelf werd aangesteld om een rapport te schrijven, red.), op nagenoeg nul.
Het moeilijke aan deze zaak is dat we maar één orka hebben. Deze kunnen we niet én vrijlaten én houden om zo een kritische test te doen. Precies daarom laait de discussie zo hoog op: alle partijen kunnen gerust overtuigd blijven van hun eigen grote gelijk, zonder dat dit getoetst kan worden. Orka Coalitie / Free Morgan Foundation
Door het Dolfinarium Harderwijk worden redenen gezocht waarom Morgan niet meer uitgezet zou kunnen worden, zegt Hester Bartels van de Orka Coalitie. Eerst was ze te jong om in het wild te overleven, een jaar later was ze teveel gewend aan mensen en nu is er grote spoed om haar bij andere, vreemde orkas te plaatsen.
De Free Morgan Foundation (FMF) denkt dat Morgan een prima kandidaat is voor uitzetting in het wild. Hiervoor zijn deskundige en wetenschappelijke begeleiding en fondsen voorhanden. Lara Pozzato, een van de stichters en de huidige voorzitter van de FMF: Ook vele andere onderzoekers en experts van buiten de FMF steunen deze conclusie. Sinds kort ook vier van de zeven experts die door het Dolfinarium waren benaderd om het bewuste rapport te schrijven.
Kan het vinden van Morgans familie soelaas bieden?
Dolfinarium Harderwijk
Mardik: Met vrij grote zekerheid is vastgesteld, dat Morgans geluiden overeenkomen met geluiden van orkas die periodiek Noorse wateren bezoeken. Noorwegen heeft echter een zeer lange kustlijn, die bezocht wordt door vele orkas. Aan een beetje familie heeft Morgan niets, alleen de werkelijke familie, van de eerste graad, is van belang.
Los daarvan zijn er vele scenarios mogelijk waarin Morgan kansloos zou zijn. We weten niet waarom Morgan het contact met haar familie verloren heeft. Was ze onaangepast? Werd ze verstoten? Leeft haar familie überhaupt nog? Het scenario dat haar familie nog ergens op haar zit te wachten is vooral wishful thinking. Daar is niets tegen dromen mag maar de vraag is of een dier dat (zelf) ver is afgedwaald met geweld moet worden teruggebracht naar de vermoedelijke plaats die het eerder zelf heeft verlaten.
Overigens, het betreffende natuurlijke ecotype zal niet uitsterven, noch aanzienlijk dalen in populatiegrootte, zelfs als Morgan niet terugkeert. bron; eosmagazine.eu
Categorie:Berichten-Dieren-Natuur Tags:orca,
17-11-2011
Piranha's happen opnieuw naar toeristen in Brazilië
Piranha's happen opnieuw naar toeristen in Brazilië
De Braziliaanse badplaatsen zijn in de ban van vleesetende piranha's. Al maanden worden toeristen er geteisterd door duizenden uitgehongerde vissen. In september moesten ruim honderd badgasten in de staat Piaui naar het ziekenhuis worden gebracht met beetwonden, dit keer werden minstens 15 zwemmers aangevallen in de staat Mato Grosso. Eén slachtoffer verloor zijn teen, bij de rest werden hompen vlees uit dijen en enkels gehapt.
Het is de eerste keer dat piranha's gevaar creëren bij het stadsstrand in de gemeente Caceres, aan de Paraguai-rivier. De enorme scholen met de vleesetende vissen vertoeven sinds twee weken in de buurt van het strand. Door de overpopulatie en het geringe aantal vijanden in het water, reageren de piranha's zich af op de mensen.
"Mensen die gebeten worden, moeten zo snel mogelijk uit het water, zodat hun bloed niet verspreid wordt", klinkt het. Opmerkelijk: het strand van Caceres wordt niet gesloten, kwestie van de lokale handelaars te sparen. Wel zijn posters opgehangen om zwemmers te waarschuwen.
(dea) bron; demorgen.be
Categorie:Berichten-Dieren-Natuur Tags:piranha's,
Grote hoeveelheden water onder ijskorst Jupitermaan
Grote hoeveelheden water onder ijskorst Jupitermaan Europa gevonden
Amerikaanse wetenschappers hebben naar hun mening onder de ijskorst van de Jupitermaan Europa grote hoeveelheden water gevonden, zoveel als in de Noord-Amerikaanse Grote Meren, zo staat in het jongste nummer van het wetenschappelijke vakblad Nature.
Vorsers rond Britney Schmidt van de Universiteit van Texas bekeken foto's die de sonde Galileo tussen 1995 en 2003 van de heldere en mysterieuze maan heeft gemaakt, meer bepaald van twee grote heuvelachtige gebieden. Europa is één van de grootste manen van ons zonnestelsel en de tweede dichtste tot de reuzenplaneet.
Het hemellichaam is bedekt met een dikke ijskorst. Maar die bevat scheuren en vertoont bobbels. Voortbouwend op gelijkaardige geologische verschijnselen op Aarde denken de vorsers die geaccidenteerde terreinen, op een zo koude plek met zo weinig zonlicht, uit te leggen door de aanwezigheid van een zee onder de ijskorst die tien km dik zou zijn. Grote bellen water zouden tot drie km onder het oppervlak komen.
Interacties tussen dit water en het bovenliggende ijs zouden dan het verbrokkelde karakter van het ijsoppervlak kunnen verklaren. Mogelijk zijn er nog vele andere gelijkaardige zeeën in de vlakkere gebieden van Europa. Indien een toekomstige missie de vondst bevestigt, is dit sprekend. Want water geldt als een conditie voor het leven zoals wij dat kennen. Tekenen van leven hebben de wetenschappers echter niet gevonden. Schmidt en co schatten de kans daarvoor trouwens laag in.
(belga/kve) bron;demorgen.be
Categorie:Berichten-Dieren-Natuur Tags:Maan,
16-11-2011
Gunstige wind brengt kraanvogels naar Vlaanderen
Gunstige wind brengt kraanvogels naar Vlaanderen
De voorbije dagen zijn op meer dan honderd plaatsen in Vlaanderen overtrekkende kraanvogels gespot. Normaal gezien vliegen de vogels via de Oostkantons naar het zuiden maar dit jaar zijn ze uitgeweken.
Kraanvogels zijn makkelijk te herkennen, zegt Geert Spanooghe van Natuurpunt Oost-Vlaanderen. "Het zijn heel grote grijze vogels die in V-formatie met lange uitgestrekte nek en lange uitgestrekte poten vliegen. Ze zijn heel duidelijk met het blote oog te herkennen."
Door een zuidoostelijke wind zijn de kraanvogels van hun koers afgeweken. Zo komt het dat er nu al 214.649 overtrekkende kraanvogels zijn gemeld. Ter vergelijking, vorig jaar waren er in de hele maand november maar 129.386 meldingen op www.waarnemingen.be
De doortocht van de kraanvogels is des te opmerkelijker omdat de vogels een heel typisch luid en melancholisch trompetterend geluid maken. Kraanvogels broeden vanaf Polen en Scandinavië en verder oostwaarts tot diep in Azië, in grote en afgelegen rietvelden, moerasbossen en rivierdalen, langs plassen en vennen. Na hun broedseizoen trekken ze in etappes naar Spanje, waar ze onder meer de winter doorbrengen in uitgestrekte hoogstamboomgaarden met steeneiken in de regio van Extremadura.
bron; deredaktie.be
Categorie:Weetjes- Dieren Tags:Kraanvogels,
10-11-2011
Dierentuin Toronto haalt
Dierentuin Toronto haalt "homo-pinguïns" uit elkaar
De dierentuin van het Canadese Toronto heeft een koppel mannelijke pinguïns uit elkaar gehaald. De twee Afrikaanse pinguïns, Buddy en Pedro, deelden samen een verblijf sinds ze dit voorjaar in de dierentuin arriveerden. In de media werden de twee sindsdien afgeschilderd als een homo-koppel. Kranten hadden het zelfs over 'Brokeback Iceberg', naar analogie met de film 'Brokeback Mountain' over twee cowboys die op elkaar verliefd zijn.
Volgens Tom Mason, vogeldeskundigde van de dierentuin, hebben de media het echter niet bij het rechte eind. "Het feit dat Buddy en Pedro bij elkaar zijn, duidt eerder op een sociale dan op een seksuele band. Dat ze nu uit elkaar worden gehaald, heeft met het fokprogramma van de dierentuin te maken", aldus Mason.
De dierentuin wil de twee nu met vrouwtjespinguïns laten paren. De 21-jarige Buddy heeft eerder tien jaar lang een vrouwelijke partner gehad en voor kuikens gezorgd. Bij Pedro (10) ontbreekt die ervaring vooralsnog.
Categorie:BERICHTEN DIEREN & FOTO'S Tags:Afrikaanse pinguïns, Buddy en Pedro,
09-11-2011
Volledig dierengeslacht met uitsterven bedreigd
Volledig dierengeslacht met uitsterven bedreigd
Uitstervende diersoorten is niets nieuws meer, maar in Afrika is een heel geslacht van antilopen bedreigd. Als niet snel ingegrepen wordt, sterft de laatste soort van het geslacht Beatragus uit, meldt National Geographic.
In biologie is een geslacht of genus de belangrijkste rang na de soort. Zo zijn tijgers en leeuwen aparte soorten, maar behoren ze samen tot het geslacht Panthera. De laatste keer dat een geslacht uitstierf, was in 1936 toen de laatste buidelwolf stierf en daarmee het geslacht Thylacinus ophield te bestaan.
De Hirola-antilope, die ook wel "vierogenantilope" genoemd wordt vanwege twee opvallende klieren onder ogen, dreigt dezelfde weg op te gaan. Het dier leeft in Kenia, Somalië en Soedan, maar de aantallen lopen snel achteruit: sinds 1980 is het aantal exemplaren met 90 procent verminderd. Bij een laatste telling in februari werden maar 245 dieren geteld, en vermoed wordt dat er niet meer dan 400 exemplaren meer over zijn.
De oorzaken zijn niet ver te zoeken: toegenomen droogte door de klimaatverandering, ongecontroleerde jacht en vernietiging van de habitat.
Herders
Toch is er nog een sprankje hoop voor de antilope, nu plaatselijke clans werken aan een netwerk van reservaten om de soort te redden. De stammen bakenen stukken land af die bewaakt worden en waar de begrazing door vee wordt ingetoomd. Daardoor kan de begroeiing zich herstellen.
Ook de bevolking heeft baat bij het project. De gemeenschappen verdienen geld door concessies te geven aan touroperators. Die inkomsten gaan voor meer dan de helft naar de gemeenschap, die het geld besteedt aan onderwijs en gezondheidszorg. De rest wordt geïnvesteerd in de bewaking en het onderhoud van het reservaat.
Bron: IPS - Joren Gettemans Archieffoto Photo News bron; gva.be
Categorie:Weetjes- Dieren Tags:antilopen,
Franse politiehond krijgt medaille na 1.700 arrestaties
Franse politiehond krijgt medaille na 1.700 arrestaties
Een politiehond die met zijn gesnuffel bijdroeg tot meer dan 1.700 arrestaties is woensdag gehuldigd met een eremedaille in de Franse stad Bordeaux.
'Aldo is een politiehond met een uitzonderlijke carrière', vertelde politiechef Patrick Stefanini. De Mechelse herder kwam in 2006 in dienst bij de politie van Bordeaux en hielp sindsdien bijna elke dag bij een of meerdere arrestaties. Agent Didier Hude, het baasje van Aldo, kreeg geen medaille
Blauwe kreeft krijgt politie-escorte naar aquarium
Blauwe kreeft krijgt politie-escorte naar aquarium
Een blauwe kreeft heeft een politie-escorte gekregen naar haar nieuwe thuis, een aquarium in Zweden. Zo kwam de visser een gemaakte belofte na. "We kregen een telefoontje van de politie met de melding dat ze onderweg waren met een blauwe kreeft", vertelt Maria Jämting, verantwoordelijke van Havets Hus aquarium in Lysekil.
Reine Andreasson is een visser van zijn woord. De Zweed haalde een blauwe kreeft uit het water en herinnerde zich de belofte die hij ooit gemaakt had. Hij zei een bediende van het aquarium dat als hij ooit een blauwe kreeft zou vangen, hij het diertje naar het aquarium - 95 kilometer verderop- zou brengen. Toen hij het perfecte exemplaar beet had, stelde zich het probleem van het transport maar een boot van de zeevaartpolitie die in de buurt een inspectie uitvoerde, bracht de visser op een idee. Hij vroeg de agenten om de kreeft naar het aquarium te varen. Andreasson deed zijn verhaal en regelde een politie-escorte voor Helga, de blauwe kreeft. De agenten die toch de richting van het aquarium uit moesten waren maar wat blij dat ze de visser konden helpen. Ze zetten meteen koers richting Göteborg en hielden halt aan het aquarium.
Blauwe kreeften zijn vrij zeldzaam. Volgens de krant Bohusläningen heeft één kreeft op de drieduizend een blauwe tint. Havets Hus ontving Helga met open armen want er was geen blauwe kreeft meer in het aquarium en zo belandde Helga niet op een bord maar in het water op een prominent plekje. "Ze heeft het prima naar haar zin in het gezelschap van twee mannelijke kreeften", verzekert Jämting.
Kat met heimwee loopt 3.000 kilometer door Outback
Kat met heimwee loopt 3.000 kilometer door Outback
Uit Australië komt het onwaarschijnlijke verhaal van de kat Jessie die zo'n 3.000 kilometer dwars door het land zou hebben gewandeld.
Eigenares Sheree Gale was met de kat vanuit het zuidelijke Adelaide verhuisd naar een boerderij in de buurt van Darwin in het noorden van Australië. Op een dag verdween Jessie om 15 maanden later in mei van dit jaar terug op te duiken in haar oude buurt, melden Australische media.
Foto's Een ander gezin was naar de vroegere woning verhuisd en stuurde foto's van de gevonden kat naar Gale. "Het was absoluut Jessie", zegt Gale aan televisiezender ABC. "Moeder natuur hielp haar een handje: het was regentijd. Daarna heerste er een muizen- en sprinkhanenplaag. Dus had ze de hele weg lang voldoende eten en drinken", luidt de verklaring.
Broer Kat Jessie is nu herenigd met haar broer. Die had een jaar geleden het vliegtuig naar het nieuwe adres gemist omdat hij op de dag van de verhuis was weggelopen.
(dpa/sam) bron; hln.be
Categorie:Berichten-Dieren-Natuur Tags:kat, poes,
07-11-2011
Vlaanderen is 20.000 bomen rijker
Vlaanderen is 20.000 bomen rijker
Er zijn zondag in Vlaanderen, gespreid over de vijf provincies, 20.000 bomen geplant. Dat gebeurde door vrijwilligers van Pasar, de vrijetijdsorganisatie van het ACW.
"Vlaanderen is één van de bosarmste regio's in Europa. Onze bossen zijn bovendien klein en versnipperd. En terwijl andere bosarme regio's in Europa aan een duidelijke inhaalbeweging bezig zijn, komt er hier nauwelijks bos bij. En daar wil Pasar verandering in brengen", motiveert woordvoerster Leen Berthels van Pasar.
In totaal 151 plaatselijke afdelingen organiseerden wandelingen langs bosarme gebieden om de eis voor meer bos kracht bij te zetten. "In een zeventigtal gemeentes werden ook bomen geplant. Andere afdelingen organiseerden een symbolische actie", vertelt Berthels. "Ze plantten een symbolische boom of overhandigden een boom aan het gemeentebestuur om de eis voor meer bos in hun buurt kracht bij te zetten."
Pasar had bij de lancering van de boomplantactie gehoopt dat er 10.000 bomen zouden worden geplant. Door het grote succes van de actie zijn er dat uiteindelijk 20.000 geworden.
In Doornzele bij Evergem is dit weekend een bonte tapuit gezien, een vogelsoort die nooit eerder in ons land werd gespot. Dat meldt natuurbericht.be. De eer viel te beurt aan vogelkijker Davy Bosman.
"Op zich oogt een bonte tapuit weinig spectaculair", zegt Dominique Verbelen van Natuurpunt. "De vrouwelijke exemplaren, zoals de vogel die in Doornzele gezien werd, meten ruim 15 centimeter, hebben een grijsbruine geschubde bovenzijde en een wit streepje boven het oog en een bruinige borst."
Volwassen mannetjes in zomerkleed hebben een bont verenkleed met zwarte keel, vleugels en rug, witte kruin en buik. "Aan die witte mannetjeskop heeft de soort haar Latijnse naam "pleschanka" te danken, een van origine Russisch woord dat 'kaalhoofdig' betekent."
Bonte tapuiten broeden van Oost-Bulgarije, Oost-Roemenië tot in Mongolië en overwinteren in Oost-Afrika. De wereldpopulatie wordt geschat op 8.400.000 exemplaren. "Wereldwijd komen er 21 tapuitsoorten voor, waarvan er vijf in België werden gezien, en enkel de gewone tapuit in ons land broedt. De vier andere soorten, bonte tapuit, blonde tapuit, woestijntapuit en Izabeltapuit duiken hier uiterst zelden op als dwaalgast."
"Met de nieuwe soort komt de officiële lijst van Belgische vogels op 437, waarvan 421 die in Vlaanderen werden gezien", aldus Verbelen. Sinds 2000 werden 18 nieuwe vogelsoorten aan de Belgische lijst toegevoegd.
De tijger heeft niet enkel een gestreepte vacht. Ook zijn huid is gestreept.
Tekst; seniorennet.be
Categorie:Foto's Tags:Tijgers,
05-11-2011
Vier miljoen vogels sterven gruweldood
Vier miljoen vogels sterven gruweldood in Spaanse val volgende vijf weken
In Spanje zijn ze weer begonnen aan de jaarlijkse traditie om lijsters te vangen met lijm. Dat is illegaal, maar controle is quasi onbestaand en de Spanjaarden zeggen dat het om een traditie gaat die terug te sporen is tot de tijd van de Romeinen. De circa vier miljoen vogels die een gruwelijke, langzame dood sterven, eindigen vooral op het menu van tapas-bars.
Wat alvast veranderd is sinds de tijd van de Romeinen: de lijm is beter geworden - er wordt nu industriële gebruikt - en het lokken van de beoogde lijsters gebeurt ook niet meer door een fluitje maar door digitale toestelletjes die constant een mp3 afspelen via luidsprekers. Stropers moeten daardoor zelf niet veel meer doen behalve de buit oprapen en de nek omdraaien. De vogeltjes liggen dan al vaak dagen met vastgelijmde vleugels af te zien.
De zes laatste weken van de Spaanse herfst zijn piekseizoen voor de stropers, dan zetten honderden stropers in Castellon, de provincie onder Catalonië hun lijm-vallen. In heel Spanje gaat het om duizenden stropers.
Het jagen op lijsters is an sich niet illegaal, de manier waarop is wel verboden door Europa. En dus is het ook illegaal om vogels die op deze manier gestroopt zijn aan te bieden in een restaurant. Maar Spaanse rechters hebben al verschillende keren stropers vrijgesproken.
Bovendien zijn twee op drie vogels die in de lijm-vallen belanden niet eens de lijsters, maar andere vogels die rond deze tijd migreren zoals roodborstjes, zwartkopjes, tjiftjafs, zwarte roodstaartjes. Ook nogal wat nu al bedreigde uilensoorten sukkelen in de lijmvallen.
Het dierenpark in het Nederlandse Emmen is vanmiddag ontruimd nadat één van de mannetjesolifanten in de lege gracht rondom zijn verblijf was gevallen. Razda, met 45 jaar de oudste olifant in het dierenpark, liep bij zijn val een bloederige schaafwond op aan zijn slurf en brak ook een deel van één van zijn slagtanden af.
Een bezoekster van het dierenpark raakte lichtgewond doordat ze een stukje tegen zich aan kreeg. De vrouw liep een sneetje en een blauwe plek op. Bezoekers werden uit het park geleid omdat mannetjesolifanten onvoorspelbaar kunnen zijn. De olifant had nog uit de gracht kunnen klimmen in de richting van het publiek. "Bovendien wilden de verzorgers in alle rust de olifant naar zijn nachtverblijf krijgen zonder afgeleid te worden door toekijkend publiek", aldus een woordvoerder van de dierentuin.
De olifant viel zijwaarts in de gracht. Het dier laat zich niet gemakkelijk opdrijven. Rond 21 uur vanavond stond het dier nog steeds in de greppel ondanks verwoede pogingen hem naar zijn nachtverblijf te krijgen.
Het is niet de eerste keer dat een olifant in de dierentuin van Emmen in de gracht valt. In maart 2009 stortte de 45-jarige olifant Annabel in de toen nog diepere gracht, waarbij ze een nekwervel brak en verlamd raakte. De dierentuin liet haar daarom inslapen. Na de valpartij werd de gracht verhoogd met rul zand. Of ze nu opnieuw wordt aangepast, kon de woordvoerder nog niet zeggen.
(lpb/anp) bron; hln.be
Categorie:Berichten-Dieren-Natuur Tags:olifant,
01-11-2011
Python sterft na verorberen van hert van 35 kilo
Python sterft na verorberen van hert van 35 kilo
Straffe vangst in het Everglades National Park in Florida, waar bestuurders van een propellerboot een wel heel dikke Birmese python van vijf meter lang in het moeras vingen. Bij autopsie bleek dat de slang kort voor zijn dood een heel hert van bijna 35 kilo zwaar te hebben verzwolgen. De vondst kwam aan het licht nadat de python over de gehele lengte werd opengesneden.
Skip Snow, de man die de autopsie uitvoerde, stelde in de 'Florida Sun-Sentinel' dat de vondst uitzonderlijk was op twee verschillende manieren. "Enerzijds omdat zo'n enorme slang zelden voorkomt. We hebben dit beest alleen kunnen vangen omdat het niet meer zo mobiel was. Anderzijds is het bizar dat een slang een dusdanig groot beest heeft gevangen en vervolgens opgegeten", aldus Snow.
De slang is geen oorspronkelijke bewoner van de Everglades, al worden er de afgelopen jaren wel steeds vaker reptielen van die omvang aangetroffen. Waarschijnlijk is de slang uitgezet door een particuliere eigenaar waarvoor het dier te groot was geworden.
De gevangen python is overigens lang niet de grootste in zijn soort. Elders in de VS leeft een exemplaar van 7,5 meter lang bij een gewicht van 140 kilo, gemeten met lege maag. Een python doet er ongeveer een week over om een rat te verteren.
Komt de winter in't verschiet, vergeet dan onze vogels niet
"Komt de winter in't verschiet, vergeet dan onze vogels niet"
Omdat het vanaf november voor vogels moeilijker wordt om aan voedsel te geraken, wil Vogelbescherming Vlaanderen 31 oktober uitroepen tot nationale "startdag vogels voeren". De organisatie lanceert daarvoor een nieuwe weerspreuk: "Komt november in 't verschiet, vergeet dan onze vogels niet".
Nu november voor de deur staat, slinken ook stilaan de natuurlijke voedselbronnen voor de vogels. De dagen worden kouder en vogels hebben dan meer voedsel en energie nodig om hun lichaamstemperatuur op peil te houden. "Wat extra hulp in de vorm van voedselrijke zaadmengelingen en noten komt hen vanaf nu dus heel goed van pas", zegt Vogelbescherming Vlaanderen.
Nog vroeger starten met het voederen van vogels, heeft volgens de vogelorganisatie ook niet veel zin. Normaal gezien hebben de vogels ook in de nazomer en herfstperiode nog voldoende natuurlijke voedselbronnen. Zo pikken de vogels een graantje mee wanneer de velden worden geoogst in augustus en september, zijn er nog veel struiken met bessen en vruchten en zijn er ook nog insecten die tot diep in de herfst kunnen overleven en die voor de vogels kunnen dienen als "proteïnerijke hapjes".
(belga/gb) bron; hln.be
Categorie:Berichten-Dieren-Natuur Tags:vogels,
Lieve Bezoeker Om het openen van het gastenboek voor iedereen gemakkelijk te houden worden te grote Plaatjes en of Buttons verwijderd.