Over mijzelf
Ik ben Josephine of Joke
Ik ben een vrouw en woon in Waasmunster (Belgie) en mijn beroep is Genieter.
Ik ben geboren op 10/08/1949 en ben nu dus 75 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: .
Zwemmen,wandelen in de natuur, en natuurlijk fietsen. Fotograferen, fotobewerking. Op internet surfen en bloggen. Maar ook een gezamelijke hobby van mij en mijn echtgenoot is dat we graag varen over verschillende wateren.







      

Hallo,niet vergeten!
Even iets laten weten.

Beoordeel dit blog
  Zeer goed
  Goed
  Voldoende
  Nog wat bijwerken
  Nog veel werk aan
 

AANRADERS !!!
  • ATELIER VAN JOSEPHINE
  • POWERPOINT VAN JOKE
  • ETEN EN GENIETEN
  • PHOTOGALERY
  • NO LIMIT
  • Inhoud blog
  • Koala-baby kruipt uit buidel in Planckendael
  • Aapje gaat met winterjas shoppen in Ikea
  • Droogte houdt trekvogels op
  • Stadsvogel gebruikt peuken in nest als parasietbestrijding
  • Eerste sterren schitterden 750 miljoen jaar na oerknal
  • Afrikaanse savanne en leeuwen verdwijnen aan sneltempo
  • Thaise douane redt 600 cobra's van de feestdis
  • Honderdtal dolfijnen aangespoeld in Australië
  • Nieuwe sprinkhaansoort doet intrede in Vlaanderen
  • Beschadigd Great Barrier Reef bloeit in de diepte

                 

                                                                        

    Categorieën
  • BERICHTEN DIEREN & FOTO'S (19)
  • BERICHTEN NATUUR & FOTO'S (2)
  • Berichten-Dieren-Natuur (496)
  • Foto's (76)
  • Natuur-Reizen-Tips (62)
  • Trips; Wandelen- Fietsen (30)
  • Weetjes- Dieren (299)
  • Weetjes- Natuur (62)
  • Zoeken in blog

    Foto's van Joke

    Twintig jaar vanaf nu, je meer teleurgesteld zal worden door de dingen die je niet doet dan door degene die je wel hebt gedaan. Dus gooi uit de bowlines, zeil weg van de veilige haven. Vang de passaatwind in je zeilen. Explore, Dromen, Discover.
    05-06-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mug strafste dier ter wereld


    Mug strafste dier ter wereld



    © thinkstock.

    Malariamuggen van de soort anopheles zijn waarschijnlijk de strafste dieren ter wereld, althans in de regen. Ze weerstaan regendruppels die maar liefst 50 keer zwaarder zijn dan zijzelf. De insecten worden door zulke voltreffers even naar beneden geduwd, maar laten het water dan eenvoudig van zich afglijden.

    De muggen verdragen zelfs korte tijd een druk van 300 G, ofwel 300 keer de zwaartekracht. Bij mensen kan 14 G al dodelijk zijn. De muggen zijn daardoor waarschijnlijk de meest drukbestendige dieren ter wereld, schrijft Andrew Dickerson van het Georgia Institute of Technology in Atlanta in het vakblad Proceedings.

    Reden
    De opmerkelijke eigenschap komt door hun bijzondere skelet en hun geringe gewicht van 0,2 gram. Daardoor worden ze door een regendruppel meegenomen zonder dat hun vliegrichting of snelheid erg verandert. Hun vlieghoogte is dan wel ietsje lager: circa 20 keer hun eigen lichaamshoogte. Voor de muggen is het dus gevaarlijk om dicht bij de grond te vliegen tijdens een regenbui.

    Weinig voltreffers
    Een voordeel is bovendien dat ruim drie op de vier regendruppels slechts hun poten of vleugels raken. De muggen hebben dan slechts een honderdste van een seconde nodig om hun koers te hervinden. Opnamen van een speciale camera met 4.000 beelden per seconden maakten deze vaardigheid zichtbaar.

    Geen uitwijkmanoeuvres
    Opvallend is dat de muggen geen uitwijkmanoeuvres toepassen. Zo'n beweging heeft volgens de onderzoekers ook weinig zin, want daarbij bereiken ze hooguit de helft van hun maximale snelheid van een meter per seconde. Dat blijkt niet genoeg om een neervallende druppel te ontwijken.

    bron; hln.be
    Steven Alen
    Bron: dpa


    Categorie:Weetjes- Dieren
    Tags:Muggen,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Moeder 'brult' ontsnapte luipaardjes terug


    Moeder 'brult' ontsnapte luipaardjes terug

    Twee luipaardjongen, die uit een dierentuin bij het Oostenrijkse Salzburg waren ontsnapt, zijn binnen een dag teruggekeerd naar hun hok omdat ze reageerden op gebrul van hun moeder. Dat heeft de dierentuin vandaag laten weten.

    De dieren kozen de vrijheid nadat waarschijnlijk jongeren de deur van hun hok hadden opengezet. De politie ontdekte de loslopende cheetah's niet veel later en alarmeerde de dierentuin. Net voordat een plan werd uitgevoerd om de dieren te verdoven, reageerden ze op hun moeder die de luipaardjes met luid gebrul naar huis dirigeerde. Volgens de zoo waren de dieren blij dat ze weer thuis waren.



    Eric Belsack
    bron; hln.be + afp, anp


    Categorie:Berichten-Dieren-Natuur
    Tags:Luipaard,
    21-05-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Sojoez-capsule kost leven aan 120 zeldzame antilopen

     

    Sojoez-capsule kost leven aan 120 zeldzame antilopen

               

    Omdat zij gras hadden gegraasd op een met chemicaliën vervuilde landingsplaats van een Russische Sojoez-capsule, zijn in de steppen van Kazachstan zowat 120 saiga-antilopen omgekomen. Dat zegt Roeslan Koesletov van de plaatselijke milieu-autoriteiten. De antilope geldt als een erg bedreigde diersoort.

    De Sojoez-capsule was op 27 april tegen de grond gesmakt in de regio Kostanai in de vroegere Centraal-Aziatische Sovjet-republiek. De Sojoez had drie bewoners van het Internationaal Ruimtestation ISS weer naar huis gebracht.


    bron; hln.be 
    Peter Luysterborg
    Bron: dpa


    Categorie:Berichten-Dieren-Natuur
    Tags:Antilopen,
    19-05-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vlinder valt op andere soorten

     

    Vlinder valt op andere soorten

    Postbodevlinder wisselt belangrijke genen uit met andere vlindersoorten.
                            
                                                                                    Chris Jiggins, University of Cambridge

    Voor de postbodevlinder (Heliconius melpomene) zijn zijn opvallend gevlekte vleugels van levensbelang. Net als veel andere dagvlinders trekken ze er partners mee aan en houden ze er vijanden mee op afstand. Een internationaal team wetenschappers ontdekte dat de vlinder de genen die aan de basis liggen van zijn vleugelkleur ook bij verwante soorten gaat halen.

    De wetenschappers brachten het genoom van vlinder in kaart. Toen ze ook het DNA van twee verwante soorten met een soortgelijk kleurenpatroon onderzochten - Heliconius timareta en Heliconius elevatus – stelden ze vast dat de soorten onderling kleurgenen uitwisselen.

    Hoewel hybridisatie – het paren met andere soorten – doorgaans als een doodlopend straatje in de evolutie wordt gezien, vermoeden de wetenschappers dat het de vlinders in dit geval heeft geholpen zich aan te passen aan hun omgeving. Het is nu eenmaal makkelijker om beschermende genen kant en klaar over te nemen van een andere soort, dan zelf vertrekkend van niets je eigen kleurenpatroon te moeten ontwikkelen.

    Uit het onderzoek bleek ook dat de vlinder over een groot aantal genen beschikt die betrokken zijn bij reuk en smaak. Dat verraste de onderzoekers, aangezien vaak wordt aangenomen dat dagvlinders, die sterk visueel zijn ingesteld, niet goed kunnen ruiken en smaken.




    bron; eos.redaktie


    Categorie:Weetjes- Dieren
    Tags:Postbodevlinder,
    16-05-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De meest talentvolle Brit is... een hond!



    De meest talentvolle Brit is... een hond!





    Pudsey en haar fiere baasje Ashleigh houden een mooi half miljoen pond
    over aan hun overwinning.

    Met schrijfster J.K. Rowling, voetballer David Beckham en snookerheld Ronnie O'Sullivan lopen er heel wat grote talenten rond op de Britse bodem. En sinds vorig weekend hebben de Britten er nog een grote naam bij: Pudsey, een hond die samen met haar baasje Ashleigh de talentenjacht 'Birtain's Got Talent' heeft gewonnen.

                                          

    Pudsey en Ashleigh aan het werk in de finale van de talentenjacht Britain's Got Talent.

    Geen danser noch zanger kon de Britse harten sneller laten slaan, maar wel hond Pudsey, de eerste niet-menselijke winnaar in zes jaar tijd.

    Pudsey en Ashleigh waren al weken een van de populairste teams uit de talentenjacht. Na een hartverwarmend optreden op de beats van de bekende 'Mission Impossible'-soundtrack mochten ze vorig weekend ook de hoofdprijs in ontvangst nemen: een half miljoen Britse ponden (omgerekend zo'n 625.000 euro).

    Geen kraantjeswater meer
    Vanaf nu geen hondenbrokken meer uit de Aldi. Zo liet het 17-jarige bazinnetje weten aan The Daily Mail dat Pudsey al een echte diva is. De hond zou naar verluidt zelfs weigeren om nog water uit de kraan te drinken en slaapt alleen nog op dekens van zachte zijde.

    Bye, bye Samson en Lassie, de nieuwe hondenster is geboren!



    bron; hln.be 
    Bron: The Daily Mail, 7sur7.be


    Categorie:Berichten-Dieren-Natuur
    Tags:Hond, Pudsey,
    15-05-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Olifant verliest slagtanden na robbertje vechten



    Olifant verliest slagtanden na robbertje vechten





    I
    n Bellewaerde park in Ieper zijn bij olifant Fahim 2 korte slagtanden afgebroken tijdens het ravotten met een van de andere olifanten. Omdat het afbreken van de slagtanden een zenuwonsteking kan veroorzaken, moet de olifant extra in de gaten worden gehouden.

    De temperatuur van de olifant wordt nauwkeurig gecontroleerd en er worden geregeld spoelingen uitgevoerd die een mogelijke ontsteking kunnen tegenhouden. De olifanten worden dagelijks getraind om hun poten , mond en oren te laten nakijken.

    “Bij de huidige situatie werpt de training zijn vruchten af en kunnen we de tandproblemen van Fahim goed verzorgen”, zegt de curator van Bellewaerde park Nadimir Maslov.
    bron; deredaktie.be


    Categorie:Berichten-Dieren-Natuur
    Tags:olifant,
    11-05-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hoe een rups een vlinder wordt



    Hoe een rups een vlinder wordt

    Vlinder worden is alleen weggelegd voor dappere rupsen zonder vliegangst.Vandaag kijkt Material Girl over de grenzen van haar vakgebied en onderzoekt wat er in de pop van een vlinder gebeurt.

    De Nederlandse filmmaker en fotograaf Frans Hofmeester filmde zijn twee kinderen elke week en maakte van elk een prachtige timelapse, waarin je kunt zien hoe mensen veranderen van baby tot schoolkind: klik hier voor de film met dochter Lotte (nu twaalf jaar) en hier voor de video van zoon Vince (nu negen jaar). Het project is nog niet gedaan, dus over enkele jaren kunnen we hun hele evolutie van baby tot jong-volwassene in versneld tempo terugkijken.

    Hoe groot deze veranderingen ook zijn, ze vallen in het niets bij wat sommige dieren presteren. Dieren die een volledige metamorfose (holometabolisme ) ondergaan, zien er tijdens de verschillende levensfasen zo verschillend uit, dat je zou kunnen denken dat het om verschillende soorten gaat.

    Vier levensfasen van de vlinder.

    Vier levensfasen van de vlinder: (1) eitje, (2) rups, (3) pop en (4) volwassen vlinder.

    We leren het op de lagere school al: vlinders doorlopen vier stadia . Ze beginnen als (1) een eitje, daaruit komt (2) een rups, die zichzelf inspint tot (3) een pop, waaruit dan (4) een volwassen vlinder of imago tevoorschijn komt. (Bron animatie: hhmi .)

    Wat er echter niet wordt bijverteld is wat er gebeurt in de pop.

    Biologie-experiment voor beginners: een rups laten verpoppen in een jampot.Ik heb eens een rups gevonden op de wortels in de tuin van mijn oom. Het was een knalgroene rups met zwarte streepjes met daarop oranje stippen. Ik mocht de rups mee naar huis nemen en hield hem in een lege confituurpot met wat groen van de wortels waarop ik hem had gevonden. De rups at (en poepte) verbazend veel en begon zich de volgende dag al te verpoppen.

    Groot was mijn ethousiasme over deze snelle vorderingen, want intussen had ik opgezocht dat het een rups was van de koninginnepage - volgens het plaatje in het boek een prachtige, relatief grote vlinder die ik nog nooit in het echt had gezien. Het glas met de pop erin stond een hele winter lang op onze vensterbank in de keuken.

    Het werd lente en nog steeds zat de pop schijnbaar onveranderd in het glas. Dan besliste mijn moeder dat het genoeg was geweest en de pot verhuisde naar buiten, naar een beschut plekje naast de trap aan onze deur. In het begin ging ik elke dag kijken, maar stilaan begon ik te beseffen dat er hier iets vreselijk was misgelopen .

    Op een dag stond ik de tuin bij onze vlinderstruik en daarop zat - mijn hart sloeg een slag over - een koninginnepage. Nadat de vlinder weggevlogen was, rende ik naar de pot naast de trap en jawel: daar lag enkel nog de huls van de pop in. De kans is dus groot dat ik effectief "mijn" koninginnepage heb gezien in onze tuin.

    Ik kon me wel voor mijn hoofd slaan dat ik de moed te vroeg had opgegeven en zo mijn kans verkeken had om de vlinder voor het eerst tevoorschijn te zien komen. Achteraf vind ik het ook jammer dat ik toen geen fototoestel had en de verandering van rups via pop tot volwassen koninginnepage dus niet heb kunnen vastleggen. De plaatjes hieronder heb ik van internet geplukt (bronnen: rups door Lilly M , pop door L. M. Bugallo Sánchez en vlinder door Robin Septor ) en komen goed overeen met hoe ik me de drie fasen van het dier herinner.

    En al die tijd heb ik me niet één keer afgevraagd wat er precies gebeurde in de pop.


    Koninginnepage.

    Drie levensfasen van de koninginnepage: rups (links), pop (midden)
    en volwassen vlinder (rechts).

    Verandert de rups geleidelijk in een vlinder: trekt het lijf samen en worden de buitenste lagen vleugels, pootjes en antennes? Of gaat dat helemaal anders in zijn werk? Het zit inderdaad anders!

    Om te beginnen is de levensfase van de rups iets ingewikkelder dan meestal gedacht: de rups zelf ondergaat verschillende stadia (in het Engels 'instars ' genoemd), waarbij hij vervelt om groter kunnen worden. (De rups van de koninginnepage wordt in elk volgend stadium steeds groener; als ik dat destijds geweten had, had ik dus kunnen zien dat mijn exemplaar bijna aan verpoppen toe was.) Tijdens het laatste stadium gebeuren er onderhuids al belangrijke voorbereidingen voor de ontwikkeling van de vleugels in de pop. Onder invloed van hormonen stopt de volgroeide rups met eten en gaat hij op zoek naar een beschermde plaats. Daar spint hij een draad, hecht zich ermee vast aan een takje en vervelt voor de laatste maal. Daarbij komt er een harde onderhuid bloot, die de beschermende buitenkant vormt van de pop (in het Engels: 'chrysalis '). Motten spinnen nog meer zijdedraad en bouwen zo een eigen cocon, maar dat is bij dagvlinders dus niet het geval.

    Wat er in de pop gebeurt, vertellen ze er niet bij.Nu komt het stukje dat ze er niet bij vertellen: in de pop wordt het lichaam van de rups bijna volledig afgebroken. Dit proces van weefseloplossing heet 'histolyse' en gebeurt door dezelfde verteringssappen waarmee de rups eerder zijn eten verteerde. Als het lichaam van de rups echt helemaal verteerd zou worden, zou er daarna geen vlinder uit kunnen ontstaan. Enkele groepen cellen blijven gespaard. Dit zijn de 'imaginaalschijven' (Engels: 'imaginal buds' of 'histoblasts '), die al in het lichaam van de rups aanwezig waren, maar daar geen rol in speelden. Het zijn een soort stamcellen waaruit in de pop de vleugels, voortplantingsklieren, poten en antennes beginnen groeien. De vloeibare resten van het rupsenlichaam dienen nu als kweekbodem bij dit proces van wederopbouw, 'histogenese' genaamd. (Mijn bronnen voor dit stukje waren deze Engelstalige pagina's: earthlife , ehow , learner en lepcurious .)

    Meer info over imaginaalschijven vind je in hoofdstuk 7 van "The Life-Story of Insects " geschreven door professor Carpenter (uit 1913 al en daarom gratis raadpleegbaar). In het veel recentere boek "The Cell Cycle" van Morgan kun je op pagina 21 zien hoe de imaginaalcellen van de larve van het fruitvliegje zich verhouden tot structuren in het volwassen dier. (Helaas heb ik geen soortgelijke afbeelding kunnen vinden voor structuren in rups en vlinder.) Imaginaalschijven werden in de zeventiende eeuw onderzocht door Jan Swammerdam , zo las ik in de blogpost 'het raadsel van de pop '; met zijn onderzoek kon hij voor het eerst duidelijk aantonen dat rups en vlinder twee vormen zijn van hetzelfde organisme.

    Opgroeien is voor mensen net als voor vlinders een proces in vele stappen.Om een volwassene te worden, moet een baby vooral eten en slapen. Om een vlinder te worden, moet de rups eerst eten en dan sterven - het is geen geleidelijke verandering zoals bij de mens.

    Het is natuurlijk verleidelijk om je de verandering die een rups moet ondergaan vanuit menselijk standpunt voor te stellen: "Stel je voor dat je jezelf bijna helemaal zou moeten verteren en dat je er maar op moet vertrouwen dat je lichaam daarna weer aangroeit." De rups uit Alice in Wonderland lijkt er zich alvast geen zorgen over te maken.

    Het is dan ook een misleidende gedachte en wel om twee redenen, die allebei te maken hebben met ons brein. Bij mensen gaat er relatief zeer veel energie naar de ontwikkeling van de hersenen. Het zijn deze complexe hersenen waardoor we bewuste keuzes kunnen maken over ons leven en waardoor we weigerachtig zouden staan ten aanzien van een nakende metamorfose. Het verpoppen bij insecten gebeurt onder invloed van veranderende hormonenspiegels en vrijkomende enzymen; de rups hoeft niets te beslissen en nergens mee in te stemmen. Bovendien zou het bijzonder inefficiënt zijn om eerst jarenlang een complex orgaan te ontwikkelen waarin herinneringen opgeslagen kunnen worden, om dit dan in luttele uren tot een cultuurmedium te herleiden.


    bron; eos.com 
    door S.Wenmackers
    weetlogs.scilogs.be


    Categorie:Weetjes- Dieren
    Tags:Vlinders, rups,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Verdwaalde bruinkeelortolaan gespot in Kieldrecht



    "Verdwaalde" bruinkeelortolaan gespot in Kieldrecht



    Foto; wikiemedie

    In Kieldrecht is voor het eerst in ons land een bruinkeelortolaan gezien. De vogel zelf is niet zo bijzonder, zeggen kenners, maar het is opmerkelijk dat het dier in onze contreien opduikt.

    Tsip, zo klinkt de roep van de bruinkeelortolaan, en de zang klinkt als pioe pioe pioe pioe, met de klemtoon op de laatste pioe. Dat was het wellicht wat een medewerker van het Agentschap voor Natuur en Bos gisteren hoorde bij een inventarisatie van de broedvogels in het havengebied. Hij bracht enkele ornithologen op de hoogte.


    Wikimedie

    "Volwassen mannetjes zijn ongeveer zestien centimeter groot. Ze hebben een blauwgrijze kop en een blauwgrijze borstband en fraai gekleurde roestbruine onderdelen", zegt Dominique Verbelen van Natuurpunt. "Maar jonge mannetjes en vrouwtjes zien er veel minder speciaal uit." De vogel is ook niet zo zeldzaam, de populatie in de wereld wordt geschat op bijna een miljoen exemplaren.

    Maar toch is het opmerkelijk dat de bruinkeelortolaan in Kieldrecht is gespot. Want de vogel hoort hier helemaal niet thuis. "De kleine zangvogel broedt in het oostelijke deel van het gebied rond de Middellandse Zee, van Griekenland tot in Israël. En in de winter trekt de vogel naar Soedan en Eritrea." In West-Europa duikt de bruinkeelortolaan bijna nooit op."

    Met de bruinkeelortolaan erbij zijn in ons land nu 438 vogelsoorten gezien.


    bron; deredaktie.be


    Categorie:Berichten-Dieren-Natuur
    Tags:bruinkeelortolaan, vogel,
    27-04-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Koala wordt bedreigde diersoort


    Koala wordt bedreigde diersoort  
                  






    De koalabeer is vanaf volgende week officieel een bedreigde diersoort.
    Zo meldden de Australische media op vrijdag.

    De Australische minister van Milieu, Tony Burke, zal koala's in de zuidoostelijke provincie Queensland maandag 'bedreigd' verklaren. Soortgenoten in Nieuw-Zuid-Wales krijgen het label 'kwetsbaar'. Dat betekent dat op die plaatsen het natuurlijke leefgebied van koala's beschermd zal worden tegen onder andere industrie en woningbouw.

    Volgens milieuorganisaties gaan de maatregelen echter niet ver genoeg. Zij drongen aan op een nationale inventarisering van het aantal koala's. Nadien zouden de maatregelen dan kunnen worden aangepast aan de resultaten van die telling. De organisaties menen dat de overheid echter gezwicht is voor de druk van de industriële sector.

    Schattingen van het aantal overgebleven koala's lopen uiteen. Volgens sommige onderzoeken zouden er minder dan 80.000 koala's in het wild leven.


    Foto; Photonews
    bron; nieuwsblad.be


    Categorie:Berichten-Dieren-Natuur
    Tags:Koala's,
    26-04-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Babyboom in Planckendael



    Babyboom in Planckendael



    Belga,

    De lente brengt blijkbaar heel wat kriebels teweeg in dierenpark Planckendael. Deze maand werden er al elf nieuwe dieren geboren, waaronder een babykameel. Maar liefst 50 dierenkoppeltjes verwachten nog jongen.

    Drukke tijden voor de ooievaars in Planckendael. Deze maand brachten ze al een babykameel, een watoessikalf, drie algazellen, vier mara's en twee witgezichtpenseelaapjes.


    Belga

    Vooral het kameelkalf is opmerkelijk, want het is al 11 jaar geleden dat er in Planckendael een kameel geboren werd.

    Dat het wattoesirund een kalf kreeg (kleine foto) was een verrassing. Runderen zijn sowieso niet de magerste en niemand had opgemerkt dat Zita (zo heet de mama) zwanger was. De stier die haar gedekt heeft, was 1 jaar en 2 maanden oud, terwijl stieren normaal pas een half jaar later geslachtsrijp zijn.

    Algazellen zijn in het wild uitgestorven, ook hun geboorte is dus extra goed nieuws

    bron; deredaktie.be


    Categorie:Berichten-Dieren-Natuur
    Tags:Kameelkalf, kameel,
    21-04-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.4 giraffen geëlektrocuteerd in Zuid-Afrika

     

    4 giraffen geëlektrocuteerd in Zuid-Afrika


    © photonews.

    In de buurt van het Kruger Nationaal Park in Zuid-Afrika zijn sinds juni 2011 al minstens vier giraffen geëlektrocuteerd nadat ze hoogspanningskabels hadden geraakt. Energieleverancier Eskom heeft intussen maatregels genomen om de kabels, die veel te laag hingen, te verplaatsten.

    In het Marloth Park, vlakbij het wereldberoemde Krugerpark, kwamen de voorbije maanden zeker vier giraffen om het leven. De dieren raakten met hun kop de laag gespannen hoogspanningskabels en dat bleek telkens fataal af te lopen. Dat zegt een parkwachter vrijdag aan AFP. Volgens diverse bronnen waren de hoogspanningskabels veel te kort en hingen ze te laag tegen de grond.

    De parkwachters en dierenbeschermingsorganisaties trokken aan de alarmbel en wezen Eskom op zijn verantwoordelijkheid. Het elektriciteitsbedrijf greep eind maart in en verplaatste in één dag alle laag hangende hoogspanningskabels. Specialisten plaatsten ook nieuwe transformatoren.




    kristien Gijbels Morato
    bron; hln.be
    bron; belge.be


    Categorie:Berichten-Dieren-Natuur
    Tags:Giraffen,
    15-04-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Geen plofkippen meer in producten van Unilever


    Geen plofkippen meer in producten van Unilever

                                                                                                                                 © ap.



    Unilever stopt op termijn met het gebruik van zogeheten 'plofkip' in zijn voedingsmiddelen. Dat heeft het concern aan de Nederlandse dierenwelzijnsorganisatie Wakker Dier laten weten. Een woordvoerster van het bedrijf bevestigde dit vandaag.

    De plofkip is een kip die snel wordt vetgemest. Door overgewicht kunnen ze soms moeilijk of helemaal niet meer lopen. Ze kunnen daardoor pootontstekingen en borstblaren krijgen, waarvoor ze met antibiotica worden behandeld.

    Worstjes eerst
    Om te beginnen wil Unilever uiterlijk in het eerste kwartaal van volgend jaar de kipknakworstjes van Unox plofkipvrij maken. Daarna komen ook de soepen en andere voedingsmiddelen aan de beurt.

    Genetische selectie
    Volgens Wakker Dier geeft Unilever met deze stap als eerste het goede voorbeeld aan andere kipverkopers in Nederland. De organisatie is zaterdag om het gebruik van de plofkip een publiciteitscampagne begonnen tegen McDonald's, Olvarit en Struik. Ook in supermarkten ligt dit soort vlees. Wakker Dier zegt dat alleen al in Nederland jaarlijks ongeveer 450 miljoen plofkippen worden geslacht. De zeer snelle groei van de dieren kan worden bereikt met genetische selectie.


    bron; demorgen.be
     Ellen Provoost
    Bron: belga.be


    Categorie:Weetjes- Dieren
    Tags:kippen,
    14-04-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Twee keer zoveel keizerpinguïns als oorspronkelijk gedacht

           
    Twee keer zoveel keizerpinguïns als oorspronkelijk gedacht   

        

    Goed nieuws van het pinguïnfront: op Antarctica lopen bijna twee keer zoveel keizerpinguïns rond dan lange tijd werd aangenomen.
    Een reeks satellietfoto's zorgde voor die verrassende conclusie.

    Britse, Amerikaanse en Australische wetenschappers gebruikten satelliettechnologie om de vogels te volgen en maakten foto's in zeer hoge resolutie. Uiteindelijk telden de onderzoekers 595.000 keizerpinguïns op Antarctica, een pak meer dan de ongeveer 300.000 die ze hadden verwacht.

    De honderduizenden pinguïns werden geteld in 44 verschillende kolonies, waarvan er zeven nog niet eerder ontdekt waren. Volgens onderzoekster Michelle LaRue zijn de tellingen 'een enorme stap vooruit in de Antarctische ecologie'.

    De techniek maakt het mogelijk om de evolutie van de populatie op lange termijn te volgen, zo te weten of de opwarming van de aarde en het afbrokkelen van de ijsschotsen al dan niet een zware impact zullen hebben op hun aantal.


    bron; nieuwsblad.be


    Categorie:Weetjes- Dieren
    Tags:keizerpinguïns ,
    08-04-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vogels leggen ei steeds vroeger


    Vogels leggen ei steeds vroeger.



    Amper vijf procent van de vogelsoorten moet na 1 mei nog een ei leggen, zo blijkt uit Nederlands onderzoek. Door de klimaatopwarming broeden vogels steeds vroeger.

    In België is het in de voorbije dertig jaar bijna een volle graad warmer geworden. De opwarming doet zich vooral voor in de lente, en vogels voelen dat. De pimpelmees bijvoorbeeld broedt nu tien dagen vroeger dan in 1986. Zowat alle overwinteraars broeden alsmaar vroeger. Bij trekvogels doet de verschuiving zich minder sterk voor.

    Uit Nederlands onderzoek blijkt dat vogels niet tot voortplanting overgaan omdat het warm is of omdat er veel insecten zijn, maar wel omdat de temperatuur snel stijgt.

    De Nederlandse biologe Sonja Schaper hield gedurende drie jaar 108 koolmezenpaartjes in het oog. “Door dit specifieke gedrag kan het voor de mees grondig fout lopen”, aldus nog Schaper. “Rupsen en andere insecten waarmee koolmezen hun jongen voeren, reageren namelijk wél direct op een hoge temperatuur, of die nu stabiel is of niet. In een voorjaar met een langzaam stijgende temperatuur, lopen koolmezen dus het risico dat de rupsenpiek voorbij is voordat hun eieren uitkomen.”

    Sovon, een Nederlands netwerk van vogelwatchers, heeft een eilegverwachting voor broedvogelsoorten opgesteld. De verwachting van de verschillende vogelsoorten wordt elke dag op Natuurkalender.nl bijgesteld op basis van de weersverwachtingen. Vermits het in Vlaanderen een graad of twee warmer is dan in Nederland, begint de eileg bij ons vermoedelijk iets sneller. Tegen het einde van de maand april hebben zo goed als alle vogels hun eieren gelegd.

    bron; gva.be
    GW  foto A Stubbe


    Categorie:Weetjes- Dieren
    Tags:vogels, pimpelmees, mees,
    06-04-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Rijke Chinees betaalt 29.000 euro voor zeldzame vis



    Rijke Chinees betaalt 29.000 euro voor zeldzame vis
     in Bangladesh

     
    © afp.

    Een rijke Chinees uit Hongkong heeft 38.000 Amerikaanse dollar (29.000 euro) betaald voor een vis die bekendstaat om de smaak van zijn blaas, in Chittagong, een grote havenstad in Bangladesh.

    De zakenman kocht een gouden snapper van 37 kilogram, een zeldzame vis die bekend is om "de smaak van zijn blaas en zijn sappige vlees", aldus Jahangir Saudagar, de verkoper van de vis. Saudagar kocht het dier woensdagavond op een veiling van vissers uit de Golf van Bengalen.

    Volgens Noman Siddi, professor aan de Academie voor zeevisserij in Chittagong, is de gouden snapper zeldzaam vanwege zijn kleur, aangezien die vissen meestal rood of zilverkleurig zijn. "Jaarlijks worden er maar drie of vier exemplaren van dat type gevist in de Golf van Bengalen", aldus de prof.



    • Hans Op de Beeck
      bron; demorgen.be
       Bron: belga.be

    Categorie:Berichten-Dieren-Natuur
    Tags:snapper,
    12-03-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gorilla woont samen met konijn


    Gorilla woont samen met konijn

     
    Samantha en Panda, een paar apart.© ap.

    Geslaagd experiment in de zoo van Erie, Pennsylvania. Een eenzame gorilla werd er 'gekoppeld' aan een konijn en de twee schieten aardig met elkaar op.

    De 47-jarige gorilla Samantha verloor in 2005 haar partner Rudy. Volgens de verzorgers was Samantha te oud en te broos om aan een nieuwe soortgenoot te koppelen. Het gezelschap van een konijn, daarentegen, zou wel eens de eenzaamheid van Samantha kunnen doorbreken.

    Strelen
    En zo werd Samantha stapje voor stapje 'voorgesteld' aan het konijn Panda. De twee wonen inmiddels samen in hetzelfde verblijf. "Samantha is erg vriendelijk tegenover Panda", aldus directrice Cindy Kreider. "Ze delen elkaars voedsel en strelen zelfs mekaar". Ook de zoobezoekers zijn in de wolken over het aparte koppel.

    bron; hln.be  eric belsack.


    Categorie:Weetjes- Dieren
    Tags:gorilla, konijn,
    17-02-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Meer dan 100 olifanten gestroopt in Kameroen


    Meer dan 100 olifanten gestroopt in Kameroen



    In het Bouba Njida National Park in het noorden van Kameroen zijn meer dan honderd dode olifanten aangetroffen, zo meldde vandaag het in de VS gevestigde International Fund for Animal Welfare. Het park grenst aan Tsjaad.
    Ivoor

    Van de olifanten waren de slagtanden verwijderd. Volgens de organisatie is de slachtpartij het werk van Soedanese ivoorjagers. Met de opbrengst van de verkoop van het ivoor (waarvoor in Azië veel belangstelling bestaat) worden vaak wapens gekocht voor het uitvechten van regionale conflicten.

    (belga/ep)
    bron; demorgen.be

    Categorie:Berichten-Dieren-Natuur
    Tags:olifanten,
    16-02-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vink klopt huismus opnieuw als meest geziene tuinvogel


    Vink klopt huismus opnieuw als meest geziene tuinvogel



    Bart De Bruyn

    De vink is in Vlaanderen de meest geziene tuinvogel. Dat blijkt uit de telresultaten die meer dan 7.000 gezinnen sinds afgelopen weekend naar Natuurpunt opstuurden. Net als vorig jaar verslaat de vink (foto) de huismus, die jarenlang op nummer 1 stond.

    In 6.250 verschillende tuinen werden zowat 260.000 vogels waargenomen in het kader van de actie "Vogels voeren en beloeren". Na een analyse van de resultaten kwam de vink als nummer 1 uit de bus met gemiddeld 5,3 vogels per tuin, meldt Natuurpunt.be. De huismus is een sterke tweede met een score van 4,8. De merel vervolledigt de top-3 met gemiddeld 3,7.

    Verderop volgen de koolmees, houtduif, Turkse tortel, pimpeelmees, kauw, spreeuw en ekster. Gemiddeld werden 41 vogels van 10 soorten geteld op en rond de voederplaatsen. Dat is net iets minder dan de maxima van 43 per tuin tijdens de koude winters van 2006 en 2011.

    "Naast de recordaantallen vinken, merels en houtduiven, scoorden heel wat soorten laagterecords, zoals de huismus, de Turkse tortel en de ringmus", zegt Wim Van den Bossche van Natuurpunt. Er werden ook opvallend minder mezensoorten gezien.

    Per regio bekeken, staat de huismus wel nog op 1 in de provincies Brussel, West-Vlaanderen en Limburg.

    bron; deredaktie.be

    Categorie:Berichten-Dieren-Natuur
    Tags:vink, huismus, merel, vogels,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vogels hebben altijd koude poten.


    Vogels hebben altijd koude poten.


    bron; seniorennet.be


    Categorie:Weetjes- Dieren
    Tags:vogels,
    09-02-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wilde u ook al lang weten waarom zebra's strepen hebben?


    Wilde u ook al lang weten waarom zebra's strepen hebben?


  •  
    © afp

  • Wetenschappers uit Hongarije en Zweden zeggen dat ze ontdekt hebben hoe de zebra aan zijn typische strepen komt. Volgens hen biedt het zwart-witte patroon de beste bescherming tegen bloedzuigende insecten. De vorsers, onder leiding van Susanne Akesson van de universiteit van Lund (Zweden), hebben de resultaten van hun onderzoek bekendgemaakt in 'Journal of Experimental Biology'.

    De oorsprong van de strepen van de zebra is al decennialang het onderwerp van debat tussen wetenschappers. Aanvankelijk werd er vanuit gegaan dat ze de beste bescherming boden tegen roofdieren: in het savannelicht of galopperend in kudde zijn individuele dieren nauwelijks te herkennen.
     
    Maar in 1979 lanceerde wetenschapper Jeffrey Waage al de theorie dat de vacht van de zebra het voor insecten moeilijk maakte om het lichaam van het dier te identificeren. Geen enkele theorie kon tot nu toe worden bewezen.
     
    Maar de wetenschappers voerden nu verschillende experimenten uit om te zien hoe insecten op strepen reageren. Op een Hongaarse boerderij werden proeven ondernomen met zwarte, grijze, witte en gestreepte modellen van paarden. Tot verbazing van de vorsers vlogen de insecten nauwelijks naar de gestreepte exemplaren. Het patroon dat de meeste gelijkenissen vertoonde met de zebravacht, trok het kleinste aantal insecten aan.
     
    "Wij concluderen dat zebra's een huid hebben ontwikkeld die een minimale aantrekking voor bloedzuigende insecten heeft", schrijven de onderzoekers. Bloedzuigende insecten zorgen voor heel wat hinder bij dieren, onder meer omdat ze ziektes overdragen. Een lagere aantrekkingskracht bij die insecten levert evolutiegewijs dus een voordeel op. (belga/sps)


    • © epa
    bron; demorgen.be

    Categorie:Weetjes- Dieren
    Tags:zebra,



                




    Lieve Bezoeker
      Om het openen van 
     
    het gastenboek voor 
       iedereen gemakkelijk 

     
    te houden worden te
      grote Plaatjes en of
      Buttons verwijderd
    .




    Blog als favoriet !


    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    wdl
    blog.seniorennet.be/wdl

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!