Over mijzelf
Ik ben Josephine of Joke
Ik ben een vrouw en woon in Waasmunster (Belgie) en mijn beroep is Genieter.
Ik ben geboren op 10/08/1949 en ben nu dus 75 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: .
Zwemmen,wandelen in de natuur, en natuurlijk fietsen. Fotograferen, fotobewerking. Op internet surfen en bloggen. Maar ook een gezamelijke hobby van mij en mijn echtgenoot is dat we graag varen over verschillende wateren.







      

Hallo,niet vergeten!
Even iets laten weten.

Beoordeel dit blog
  Zeer goed
  Goed
  Voldoende
  Nog wat bijwerken
  Nog veel werk aan
 

AANRADERS !!!
  • ATELIER VAN JOSEPHINE
  • POWERPOINT VAN JOKE
  • ETEN EN GENIETEN
  • PHOTOGALERY
  • NO LIMIT
  • Inhoud blog
  • Koala-baby kruipt uit buidel in Planckendael
  • Aapje gaat met winterjas shoppen in Ikea
  • Droogte houdt trekvogels op
  • Stadsvogel gebruikt peuken in nest als parasietbestrijding
  • Eerste sterren schitterden 750 miljoen jaar na oerknal
  • Afrikaanse savanne en leeuwen verdwijnen aan sneltempo
  • Thaise douane redt 600 cobra's van de feestdis
  • Honderdtal dolfijnen aangespoeld in Australië
  • Nieuwe sprinkhaansoort doet intrede in Vlaanderen
  • Beschadigd Great Barrier Reef bloeit in de diepte

                 

                                                                        

    Categorieën
  • BERICHTEN DIEREN & FOTO'S (19)
  • BERICHTEN NATUUR & FOTO'S (2)
  • Berichten-Dieren-Natuur (496)
  • Foto's (76)
  • Natuur-Reizen-Tips (62)
  • Trips; Wandelen- Fietsen (30)
  • Weetjes- Dieren (299)
  • Weetjes- Natuur (62)
  • Zoeken in blog

    Foto's van Joke

    Twintig jaar vanaf nu, je meer teleurgesteld zal worden door de dingen die je niet doet dan door degene die je wel hebt gedaan. Dus gooi uit de bowlines, zeil weg van de veilige haven. Vang de passaatwind in je zeilen. Explore, Dromen, Discover.
    08-04-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vogels leggen ei steeds vroeger


    Vogels leggen ei steeds vroeger.



    Amper vijf procent van de vogelsoorten moet na 1 mei nog een ei leggen, zo blijkt uit Nederlands onderzoek. Door de klimaatopwarming broeden vogels steeds vroeger.

    In België is het in de voorbije dertig jaar bijna een volle graad warmer geworden. De opwarming doet zich vooral voor in de lente, en vogels voelen dat. De pimpelmees bijvoorbeeld broedt nu tien dagen vroeger dan in 1986. Zowat alle overwinteraars broeden alsmaar vroeger. Bij trekvogels doet de verschuiving zich minder sterk voor.

    Uit Nederlands onderzoek blijkt dat vogels niet tot voortplanting overgaan omdat het warm is of omdat er veel insecten zijn, maar wel omdat de temperatuur snel stijgt.

    De Nederlandse biologe Sonja Schaper hield gedurende drie jaar 108 koolmezenpaartjes in het oog. “Door dit specifieke gedrag kan het voor de mees grondig fout lopen”, aldus nog Schaper. “Rupsen en andere insecten waarmee koolmezen hun jongen voeren, reageren namelijk wél direct op een hoge temperatuur, of die nu stabiel is of niet. In een voorjaar met een langzaam stijgende temperatuur, lopen koolmezen dus het risico dat de rupsenpiek voorbij is voordat hun eieren uitkomen.”

    Sovon, een Nederlands netwerk van vogelwatchers, heeft een eilegverwachting voor broedvogelsoorten opgesteld. De verwachting van de verschillende vogelsoorten wordt elke dag op Natuurkalender.nl bijgesteld op basis van de weersverwachtingen. Vermits het in Vlaanderen een graad of twee warmer is dan in Nederland, begint de eileg bij ons vermoedelijk iets sneller. Tegen het einde van de maand april hebben zo goed als alle vogels hun eieren gelegd.

    bron; gva.be
    GW  foto A Stubbe


    Categorie:Weetjes- Dieren
    Tags:vogels, pimpelmees, mees,
    06-04-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Rijke Chinees betaalt 29.000 euro voor zeldzame vis



    Rijke Chinees betaalt 29.000 euro voor zeldzame vis
     in Bangladesh

     
    © afp.

    Een rijke Chinees uit Hongkong heeft 38.000 Amerikaanse dollar (29.000 euro) betaald voor een vis die bekendstaat om de smaak van zijn blaas, in Chittagong, een grote havenstad in Bangladesh.

    De zakenman kocht een gouden snapper van 37 kilogram, een zeldzame vis die bekend is om "de smaak van zijn blaas en zijn sappige vlees", aldus Jahangir Saudagar, de verkoper van de vis. Saudagar kocht het dier woensdagavond op een veiling van vissers uit de Golf van Bengalen.

    Volgens Noman Siddi, professor aan de Academie voor zeevisserij in Chittagong, is de gouden snapper zeldzaam vanwege zijn kleur, aangezien die vissen meestal rood of zilverkleurig zijn. "Jaarlijks worden er maar drie of vier exemplaren van dat type gevist in de Golf van Bengalen", aldus de prof.



    • Hans Op de Beeck
      bron; demorgen.be
       Bron: belga.be

    Categorie:Berichten-Dieren-Natuur
    Tags:snapper,
    12-03-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gorilla woont samen met konijn


    Gorilla woont samen met konijn

     
    Samantha en Panda, een paar apart.© ap.

    Geslaagd experiment in de zoo van Erie, Pennsylvania. Een eenzame gorilla werd er 'gekoppeld' aan een konijn en de twee schieten aardig met elkaar op.

    De 47-jarige gorilla Samantha verloor in 2005 haar partner Rudy. Volgens de verzorgers was Samantha te oud en te broos om aan een nieuwe soortgenoot te koppelen. Het gezelschap van een konijn, daarentegen, zou wel eens de eenzaamheid van Samantha kunnen doorbreken.

    Strelen
    En zo werd Samantha stapje voor stapje 'voorgesteld' aan het konijn Panda. De twee wonen inmiddels samen in hetzelfde verblijf. "Samantha is erg vriendelijk tegenover Panda", aldus directrice Cindy Kreider. "Ze delen elkaars voedsel en strelen zelfs mekaar". Ook de zoobezoekers zijn in de wolken over het aparte koppel.

    bron; hln.be  eric belsack.


    Categorie:Weetjes- Dieren
    Tags:gorilla, konijn,
    17-02-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Meer dan 100 olifanten gestroopt in Kameroen


    Meer dan 100 olifanten gestroopt in Kameroen



    In het Bouba Njida National Park in het noorden van Kameroen zijn meer dan honderd dode olifanten aangetroffen, zo meldde vandaag het in de VS gevestigde International Fund for Animal Welfare. Het park grenst aan Tsjaad.
    Ivoor

    Van de olifanten waren de slagtanden verwijderd. Volgens de organisatie is de slachtpartij het werk van Soedanese ivoorjagers. Met de opbrengst van de verkoop van het ivoor (waarvoor in Azië veel belangstelling bestaat) worden vaak wapens gekocht voor het uitvechten van regionale conflicten.

    (belga/ep)
    bron; demorgen.be

    Categorie:Berichten-Dieren-Natuur
    Tags:olifanten,
    16-02-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vink klopt huismus opnieuw als meest geziene tuinvogel


    Vink klopt huismus opnieuw als meest geziene tuinvogel



    Bart De Bruyn

    De vink is in Vlaanderen de meest geziene tuinvogel. Dat blijkt uit de telresultaten die meer dan 7.000 gezinnen sinds afgelopen weekend naar Natuurpunt opstuurden. Net als vorig jaar verslaat de vink (foto) de huismus, die jarenlang op nummer 1 stond.

    In 6.250 verschillende tuinen werden zowat 260.000 vogels waargenomen in het kader van de actie "Vogels voeren en beloeren". Na een analyse van de resultaten kwam de vink als nummer 1 uit de bus met gemiddeld 5,3 vogels per tuin, meldt Natuurpunt.be. De huismus is een sterke tweede met een score van 4,8. De merel vervolledigt de top-3 met gemiddeld 3,7.

    Verderop volgen de koolmees, houtduif, Turkse tortel, pimpeelmees, kauw, spreeuw en ekster. Gemiddeld werden 41 vogels van 10 soorten geteld op en rond de voederplaatsen. Dat is net iets minder dan de maxima van 43 per tuin tijdens de koude winters van 2006 en 2011.

    "Naast de recordaantallen vinken, merels en houtduiven, scoorden heel wat soorten laagterecords, zoals de huismus, de Turkse tortel en de ringmus", zegt Wim Van den Bossche van Natuurpunt. Er werden ook opvallend minder mezensoorten gezien.

    Per regio bekeken, staat de huismus wel nog op 1 in de provincies Brussel, West-Vlaanderen en Limburg.

    bron; deredaktie.be

    Categorie:Berichten-Dieren-Natuur
    Tags:vink, huismus, merel, vogels,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vogels hebben altijd koude poten.


    Vogels hebben altijd koude poten.


    bron; seniorennet.be


    Categorie:Weetjes- Dieren
    Tags:vogels,
    09-02-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wilde u ook al lang weten waarom zebra's strepen hebben?


    Wilde u ook al lang weten waarom zebra's strepen hebben?


  •  
    © afp

  • Wetenschappers uit Hongarije en Zweden zeggen dat ze ontdekt hebben hoe de zebra aan zijn typische strepen komt. Volgens hen biedt het zwart-witte patroon de beste bescherming tegen bloedzuigende insecten. De vorsers, onder leiding van Susanne Akesson van de universiteit van Lund (Zweden), hebben de resultaten van hun onderzoek bekendgemaakt in 'Journal of Experimental Biology'.

    De oorsprong van de strepen van de zebra is al decennialang het onderwerp van debat tussen wetenschappers. Aanvankelijk werd er vanuit gegaan dat ze de beste bescherming boden tegen roofdieren: in het savannelicht of galopperend in kudde zijn individuele dieren nauwelijks te herkennen.
     
    Maar in 1979 lanceerde wetenschapper Jeffrey Waage al de theorie dat de vacht van de zebra het voor insecten moeilijk maakte om het lichaam van het dier te identificeren. Geen enkele theorie kon tot nu toe worden bewezen.
     
    Maar de wetenschappers voerden nu verschillende experimenten uit om te zien hoe insecten op strepen reageren. Op een Hongaarse boerderij werden proeven ondernomen met zwarte, grijze, witte en gestreepte modellen van paarden. Tot verbazing van de vorsers vlogen de insecten nauwelijks naar de gestreepte exemplaren. Het patroon dat de meeste gelijkenissen vertoonde met de zebravacht, trok het kleinste aantal insecten aan.
     
    "Wij concluderen dat zebra's een huid hebben ontwikkeld die een minimale aantrekking voor bloedzuigende insecten heeft", schrijven de onderzoekers. Bloedzuigende insecten zorgen voor heel wat hinder bij dieren, onder meer omdat ze ziektes overdragen. Een lagere aantrekkingskracht bij die insecten levert evolutiegewijs dus een voordeel op. (belga/sps)


    • © epa
    bron; demorgen.be

    Categorie:Weetjes- Dieren
    Tags:zebra,
    07-02-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tijgers en leeuwen belanden op borden in restaurant


    Tijgers en leeuwen belanden op borden in restaurant


    Foto afp.

    De politie heeft een illegale slachterij ontdekt in Bangkok. Mannen slachtten er beschermde dieren in opdracht van een restaurant. Toen de politie binnenviel waren vier slachters bezig met het uitbenen van een vierhonderd kilogram zware tijger. Zeven mannen werden opgepakt, schrijft de Duitse krant Die Welt.

    De mannen gingen nog een tijger, olifanten en krokodillen slachten. "We vermoeden dat de slachterij in opdracht van een restaurant werkte", zegt Norasak Hemnithi van de politie die nog op zoek is naar een achtste man. Hij zou de eigenaar van het restaurant zijn dat uitpakt met exotische dieren op de menukaart. De arrestanten gaven toe dat ook een deel van het vlees naar China verscheept werd.

    De politie vond in de koelkast van het restaurant ook vlees van pas geslachte dieren. Vermoedelijk ging het om tijgervlees maar ook om stukken olifant, zebra en leeuw.

    De politie kwam de zaak op het spoor toen ze het voorbije weekend een man met bebloede handen oppakte. Hij bracht de politie naar de illegale slachterij in een huis. De mannen riskeren nu tot vier jaar gevangenis. Nog volgens Die Welt is Thailand een knooppunt voor de internationale handel in beschermde dieren. Thailand is een van de dertien landen waar er nog tijgers in het wild leven. Hun aantal wordt wereldwijd geschat op 3.500 exemplaren.
     
    (vsv) bron; hln.be

    Categorie:Berichten-Dieren-Natuur
    Tags:Tijger, leeuw, olifanten,
    01-02-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Heeft de bonobo zichzelf getemd?


    Heeft de bonobo zichzelf getemd?

     

    Ongeveer twee miljoen jaar geleden deelden de chimpansees en de bonobo's een voorouder. Sindsdien zijn bonobo's zijn geëvolueerd naar vriendelijke, sociale dieren, terwijl chimpansees zich veelal agressiever gedragen. Volgens een antropoloog van de Amerikaanse Duke University is het aannemelijk dat de bonobo's zichzelf getemd hebben.

    Bonobo's, vroeger ook wel dwergchimpansees genoemd, zijn de vriendelijke neven van de chimpansee. Ze zijn minder agressief en hebben kortere snijtanden dan de 'chimps'. Bonobo's spelen meer en hebben meer seks. Volgens wetenschappers is het verschil tussen de gewelddadige chimpansees en de speelse bonobo's vergelijkbaar met het verschil tussen wilde en door de mens getemde dieren.

    Maar de enigen die de apen getemd kunnen hebben, zijn de dieren zelf, aldus antropoloog Brian Hare. "Bonobo-eigenschappen echoën die van onze huisdieren", schrijft hij in het magazine Animal Behaviour. "De verschillen tussen de bonobo en de chimpansee kunnen uitgelegd worden als je aanneemt dat ze zichzelf getemd hebben."

    De verschillen tussen de twee apensoorten houden wetenschappers al lang bezig. De apen werden op een gegeven moment enkel gescheiden door de Congorivier. "Toen kwamen de bonobo's in een omgeving terecht die zo verschillend was dan die waar de chimpansees leefden, dat ze even goed op een andere planeet hadden kunnen zitten", aldus Hare. Chimpansees kwamen in een gebied terecht waar ze constant konden worden aangevallen door gorilla's. Bovendien waren de meest agressieve mannetjes de vader van de meeste kinderen, dus moesten de dieren wel gewelddadig worden om te overleven. De bonobo's kwamen terecht in een rustige omgeving en moesten op dat moment amper moeite doen om te overleven.

    (adb)
    bron; demorgen.be

    Categorie:Weetjes- Dieren
    Tags:apen, aap, bonobo,
    20-01-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Albatros crasht in volle vlucht in toestel boven Chinese Zee



    Een albatros moet slechts één keer op enkele jaren landen om te broeden.
    Het dier kan liefst honderdduizenden kilometers afleggen per vlucht.
    bron; seniorennet.be

    Albatros crasht in volle vlucht in toestel boven Chinese Zee


    © afp

    Een albatros heeft boven de Oost-Chinese Zee haast eigenhandig voor een vliegtuigcrash gezorgd. De vogel smakte woensdagnamiddag in de snuit van een vliegtuig van de Japanse kustwacht, terwijl dat op een hoogte van driehonderd meter vloog. Een gat van ruim een meter groot in de Bombardier DHC8-315 was het gevolg.

    Merkwaardig genoeg was dat voor de piloot niet meteen een reden om een noodlanding uit te voeren, ondanks dat de albatros vast bleef te zitten. De piloot zette zijn koers richting Ishigaki, in de prefectuur Okinawa, verder en wist een uur later veilig te landen. Niemand van de negen inzittenden, die hadden ingecheckt voor een vlucht van drie uur vanuit Naha, raakten gewond.

    Radar
    Het Japanse Ministerie van Transport heeft wel een onderzoek ingesteld naar het incident. Als gevolg daarvan zal Tokyo's Haneda Airport een radar installeren om vogelzwermen te traceren, wat een unicum voor Japan zal zijn. Inslagen van volgens komen immers steeds meer voor in Japan, ondanks de inspanningen van het grondpersoneel om zwermen uiteen te drijven als ze opgemerkt worden in de buurt van vliegroutes.

    "Het ruikt hier naar kip"
    Natuurlijk is dit niet alleen een probleem in Japan. Vorig jaar moesten passagiers snel weer uit een toestel van het Amerikaanse JetBlue, dat van New York naar Aruba vloog, omdat er een "erg grote vogel" in de motor van een Airbus A320 was gesukkeld. Het zou toen om een kalkoen gegaan zijn. "Opeens begon het in het vliegtuig erg naar kip te ruiken. Ik dacht aanvankelijk nog van 'joepie, we gaan hier snel warm eten krijgen'", aldus passagier Gina Vicinanza aan de New York Post."

    (odbs)
    bron; hln.be

    Categorie:Berichten-Dieren-Natuur
    Tags:Albatros,
    18-01-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Paarden lopen door vuur voor beschermheilige


    Paarden lopen door vuur voor beschermheilige


    In het Spaanse San Bartolome zijn honderden ...

    In het Spaanse San Bartolome zijn honderden ruiters met hun paard door vuur gelopen. Het is een traditie ter ere van de beschermheilige San Anton. De rook moet de dieren sterker maken en doorheen het nieuwe jaar beschermen.

    In het Spaanse San Bartolome zijn honderden ...



    In het Spaanse San Bartolome zijn honderden ...


    In het Spaanse San Bartolome zijn honderden ...


    (gb) © ap
    Bron; hln.be


    Categorie:BERICHTEN DIEREN & FOTO'S
    Tags:Paarden,
    04-01-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Spelen en eten in onze tuin


    Eekhoorntje speelt en eet noten in onze tuin



















    Categorie:Foto's
    Tags:Eekhoorntjes,
    03-01-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Haaien passen zich aan aan klimaatsverandering



    "Haaien passen zich aan aan klimaatsverandering"

     

    Wetenschappers hebben gemeld dat ze in Australische wateren de eerste hybride haaien ter wereld hebben aangetroffen. Volgens hen wijst dat erop dat de roofdieren zich aanpassen aan de klimaatsverandering.

    Onderzoekers stelden een inventaris op van de fauna langs de oostkust van Australië toen ze de ontdekking deden. Genetische tests toonden aan dat enkele haaien die tot een bepaalde soort behoren, ook fysieke eigenschappen bezitten van een andere soort. De Australische zwartpunthaai, die zich vlakbij de kusten van het land bevindt, plant zich namelijk voort met de gewone zwartpunthaai (foto) die elders in de wereld aangetroffen wordt.

    "Directe evolutie"

    "Die kruisbestuiving heeft gevolgen voor al die dieren", meent onderzoeker Jess Morgan van de universiteit van Queensland. "Het is heel verrassend, aangezien niemand de hybride haai eerder gezien heeft", aldus Morgan. "Dit is directe evolutie."

    Hybride nakomelingen

    De Australische zwartpunthaai is kleiner dan zijn vaker voorkomende neef en kan enkel in tropische wateren gedijen. Zijn hybride nakomelingen werden echter 2.000 kilometer zuidelijker aangetroffen, waar het water heel wat kouder is. Volgens de onderzoekers planten de nieuwe haaien zich ook voort.


    (afp/adha)
    bron; demorgen.be

    Categorie:Weetjes- Dieren
    Tags:Haai,
    02-01-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Catalonië verbiedt stierenvechten


    Catalonië verbiedt stierenvechten


    In de Spaanse regio Catalonië geldt sinds vandaag een verbod op stierenvechten. De komende zes maanden zal door de autoriteiten onderzocht worden of het verbod economische schade toebrengt en of schadevergoedingen betaald moeten worden. Dat meldt de Catalaanse krant La Vanguardia.

    De economische schade door het verbod zou volgens voorstanders van de eeuwenoude traditie ruim 300 miljoen euro bedragen. Dat bedrag klopt niet en ligt veel lager, berekenden tegenstanders van de gevechten. 

    Het parlement van Catalonië stemde vorig jaar al in met het verbod. Eind september werd het laatste stierengevecht gehouden, in de arena La Monumental, in Barcelona.

    Niet alleen Catalonië legt de gevechten aan banden. Ook elders in het land verliest het stierenvechten aan populariteit. Zo is het in de noordwestelijke regio Galicië sinds vorige week verboden voor kinderen onder de twaalf jaar om bij stierenvechten aanwezig te zijn, meldt het CAS International (Comité Anti Stierenvechten).

    (adha)
    bron; hln.be

    Categorie:Berichten-Dieren-Natuur
    Tags:Stieren,
    29-12-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Cheeta uit tarzan is overleden


    Cheeta uit "Tarzan" is overleden



    AP


    De Amerikaanse chimpansee Cheeta is op 80-jarige leeftijd overleden in een dierenopvangcentrum in Florida. Het dier vertolkte begin de jaren 30 een belangrijke rol in de reeks Tarzan-films met Johnny Weissmuller.

    De rol van Cheeta werd vertolkt door verschillende dieren. De chimpansee was een trouwe metgezel van Tarzan, de held uit de jungle die door de Amerikaanse auteur Edgar Rice Burroughs werd gecreëerd in het begin van de 20e eeuw.

    Cheeta is overleden aan de gevolgen van een nierziekte. De chimpansee acteerde ook in een aantal tv-series en was ook te zien in de film "Doctor Dolittle" (1967).

    bron; deredaktie.be

    Categorie:Berichten-Dieren-Natuur
    Tags:Cheeta, Chimpansee,
    28-12-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kim Clijsters met dochter Jada op bezoek in koalareservaat


    Kim Clijsters met dochter Jada op bezoek in koalareservaat

    kim clijsters met dochter jada op bezoek in koalareservaat

    Kim Clijsters bereidt zich in het Australische Brisbane voor op het nieuwe tennisseizoen dat volgende week maandag van start gaat. Ze nam even de tijd om met haar dochter Jada een bezoek te brengen aan het koalareservaat.

    Clijsters was al snel goede maatjes met de diertjes. Dochter Jada hield het bij het aaien van de koala's.

    bron; gva.be

    Categorie:Berichten-Dieren-Natuur
    Tags:Kaola,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Krokodil vs grasmaaier


    Krokodil vs grasmaaier


    Dit is Elvis, een vijf meter lange zoutwaterkrokodil in het Australian Reptile Park in Gosford ten noorden van Sydney. Elvis heeft het niet zo begrepen op grasmaaiers, zoals twee medewerkers van het park onlangs mochten ondervinden.

    Toen ze het gras rond zijn verblijfplaats wilde maaien, haalde de 50-jarige Elvis naar een van hen uit. De medewerker gebruikte zijn grasmaaier als schild, terwijl de andere zich snel uit de voeten maakte.

    Elvis verloor twee tanden in zijn strijd met de grasmaaier, die hij nu zorgvuldig bewaakt op zijn eilandje. "Hij denkt dat het zijn bezit is", zegt woordvoerster Libby Bain. "We gaan de grasmaaier proberen te recupereren. We zullen hem afleiden met wat kangoeroevlees, waarna we een touw rond de grasmaaier zullen gooien om het van zijn eiland te trekken. Nadien zal er wel nog iemand in het verblijf moeten kruipen om de grasmaaier te halen", aldus Bain.

    Elvis heeft geen al te beste reputatie. Hij kwam in 2008 in het park aan nadat hij in Darwin, in het noorden van Australië, verschillende keren in vissersboten was binnengedrongen. "Het is een monster", zegt Bain. "Het is de meest onvriendelijke krokodil die je ooit zal ontmoeten."

    (hlnsydney/sps)
    bron; hln.be

    Categorie:Berichten-Dieren-Natuur
    Tags:krokodil,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zeldzame velduil op dertig plaatsen in België gespot


    Zeldzame velduil op dertig plaatsen in België gespot


    De velduil, een zeldzame uilensoort in België, is sinds half november op meer dan dertig plaatsen gezien. Volgens natuurbericht.be komt dat door het goede muizenjaar in de noordelijkere Europese broedgebieden.

    De velduil is sterk verwant aan de ransuil, maar een stuk zeldzamer. "Gemiddeld worden broedgevallen in België maar om de drie tot vier jaar vastgesteld", aldus Gerald Driessens (Natuurpunt). "Gelukkig krijgen we in de winter noordelijke velduilen op visite en die zijn doorgaans erg honkvast."
     
    Tijdens de najaarstrek werden er zestig verschillende exemplaren gezien boven de Belgische telposten, vorig jaar waren dat er slechts 22. De doortrek was gespreid over het land, met zwaartepunten in de Brabantse kouters, het Scheldebekken en in de kustpolders: daar werden er 22 exemplaren gespot, dubbel zoveel als 2010. Ook in de Prosperpolder zijn er acht geteld. Sinds 15 november zijn er al op meer dan 30 plaatsen velduilen opgemerkt.

    Gele ogen
    In tegenstelling tot de meeste uilen zijn velduilen vaak overdag actief in open landschap. Het dier broedt en brengt veel tijd door op de grond. "Zijn bleke, koud gelige bruine kleur met donkerbruine vlekken maakt dat hij weinig opvalt op de grond." Opvallend zijn de gele ogen die contrasteren met de zwarte oogvlekken in het witte gezicht.
     
    De soort volgt de veranderingen in de muizenstand, met goede jaren in 2008 en 2009 maar een crash in 2010. "2011 was opnieuw uitstekend. Onze overwinterende velduilen zijn afkomstig van noordelijkere Europese broedplaatsen, zo blijkt uit ringonderzoek."

    Weetje; Een uil kan zijn kop 270 graden draaien. Hij kan perfect omkijken zonder zijn lijf te bewegen. Doordat zijn ogen recht naar voor staan heeft hij maar een heel beperkt zicht. Dit is perfect om te jagen, maar hij kan niets zien naast of achter hem. Om toch rond te kunnen kijken, kan hij daarom zijn hoofd zo sterk ronddraaien: 270° naar elke kant. Dit kan hij doordat hij dubbel zoveel (24) halswervels heeft als de mens, waardoor de nek veel flexibeler is.

    bron; seniorennet.be

    (belga/svm)
    bron; hln.be

    Categorie:Weetjes- Dieren
    Tags:Uil, Velduil,
    27-12-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Onverdoofde castratie varken mag niet meer vanaf 1 januari


    Onverdoofde castratie varken mag niet meer vanaf 1 januari



    Vanaf 1 januari worden in ons land in principe geen varkens meer onverdoofd gecastreerd. De Belgische federatie van slachthuizen Febev vroeg de boeren eerder dit jaar om hun varkens niet langer onverdoofd te castreren, en de praktijk tegen 2012 volledig te bannen.

    Het gaat niet om een wet, maar volgens Febev kunnen de boeren niet anders dan ophouden met het onverdoofd castreren van hun varkens. De klanten van de slachthuizen zien de praktijk immers liever verdwijnen ten voordele van alternatieven.

    (belga/ep)
    bron; hln.be

    Categorie:Berichten-Dieren-Natuur
    Tags:varkens,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zeer zeldzame neushoorn gevangen op Borneo


    Zeer zeldzame neushoorn gevangen op Borneo


    Op het eiland Borneo is een zeer zeldzame Sumatraanse neushoorn gevangengenomen. Het vrouwtje van de bijna uitgestorven soort moet de kleine populatie op het eiland redden. Dat heeft een woordvoerder van de Maleisische natuurbeschermers gemeld.

    De neushoorn werd vorige week gevangen en kreeg de naam Puntung. Het vrouwtje moet samen met mannetje Tam voor het nageslacht zorgen. Tam werd drie jaar geleden gered van een palmolieplantage op Borneo.

    Er leven naar schatting nog 150 tot 300 wilde Sumatraanse neushoorns. De populatie op het eiland telt slechts enkele tientallen beesten. Ze zijn heel schuw, kleiner dan andere Sumatraanse neushoorns en worden maar zelden gezien.

    De Sumatraanse neushoorn leefde aanvankelijk in grote delen van Zuidoost-Azië, maar had erg te lijden onder overbejaging. Dat is momenteel nog altijd het geval. Van de hoorn van de dieren wordt immers gedacht dat ze geneeskundige krachten bezitten.

    Kweekprogramma's die in de jaren '80 en '90 georganiseerd werden, mislukten. De Maleisische natuurbeschermers zijn dan ook zeer opgezet met hun recente vangst.

    (adha)
    bron; hln.be

    Categorie:Weetjes- Dieren
    Tags:Neushoorn,



                




    Lieve Bezoeker
      Om het openen van 
     
    het gastenboek voor 
       iedereen gemakkelijk 

     
    te houden worden te
      grote Plaatjes en of
      Buttons verwijderd
    .




    Blog als favoriet !


    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    kartuizer
    blog.seniorennet.be/kartuiz

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!