Over mijzelf
Ik ben Josephine of Joke
Ik ben een vrouw en woon in Waasmunster (Belgie) en mijn beroep is Genieter.
Ik ben geboren op 10/08/1949 en ben nu dus 75 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: .
Zwemmen,wandelen in de natuur, en natuurlijk fietsen. Fotograferen, fotobewerking. Op internet surfen en bloggen. Maar ook een gezamelijke hobby van mij en mijn echtgenoot is dat we graag varen over verschillende wateren.







      

Hallo,niet vergeten!
Even iets laten weten.

Beoordeel dit blog
  Zeer goed
  Goed
  Voldoende
  Nog wat bijwerken
  Nog veel werk aan
 

AANRADERS !!!
  • ATELIER VAN JOSEPHINE
  • POWERPOINT VAN JOKE
  • ETEN EN GENIETEN
  • PHOTOGALERY
  • NO LIMIT
  • Inhoud blog
  • Koala-baby kruipt uit buidel in Planckendael
  • Aapje gaat met winterjas shoppen in Ikea
  • Droogte houdt trekvogels op
  • Stadsvogel gebruikt peuken in nest als parasietbestrijding
  • Eerste sterren schitterden 750 miljoen jaar na oerknal
  • Afrikaanse savanne en leeuwen verdwijnen aan sneltempo
  • Thaise douane redt 600 cobra's van de feestdis
  • Honderdtal dolfijnen aangespoeld in Australië
  • Nieuwe sprinkhaansoort doet intrede in Vlaanderen
  • Beschadigd Great Barrier Reef bloeit in de diepte

                 

                                                                        

    Categorieën
  • BERICHTEN DIEREN & FOTO'S (19)
  • BERICHTEN NATUUR & FOTO'S (2)
  • Berichten-Dieren-Natuur (496)
  • Foto's (76)
  • Natuur-Reizen-Tips (62)
  • Trips; Wandelen- Fietsen (30)
  • Weetjes- Dieren (299)
  • Weetjes- Natuur (62)
  • Zoeken in blog

    Foto's van Joke

    Twintig jaar vanaf nu, je meer teleurgesteld zal worden door de dingen die je niet doet dan door degene die je wel hebt gedaan. Dus gooi uit de bowlines, zeil weg van de veilige haven. Vang de passaatwind in je zeilen. Explore, Dromen, Discover.
    15-04-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Van Pallieterland naar Rupelstreek


    Van Pallieterland naar Rupelstreek



    Het recreatief fietsen zit meer dan ooit in de lift. Tot het einde van de zomervakantie toeren we wekelijks rond in Vlaanderen en delen onze bevindingen mee in het ‘Magazine’. Het gaat telkens om lusvormige trajecten, waarbij we alle provincies aandoen. De uitgekozen fietsroutes zijn afgestemd op hobbyfietsers en sportievelingen die van de omgeving willen genieten.

    REGIO

    We fietsen vanuit Lier naar Boom, van het Pallieterland naar de Rupelstreek dus. Dat gebeurt voor een groot deel langs het water. Het is heerlijk peddelen door de Lierse polder, een beschermd natuurgebied, en op de jaagpaden langs Nete en Rupel.

    We trekken verder via Rumst naar Boom. In deze regio lag destijds het zwaartepunt van de baksteenindustrie. Zeven eeuwen klei-ontginning resulteren nu in een apart fauna- en floralandschap.

    KAART

    We maakten gebruik van het fietsknooppuntennetwerk van de provincie Antwerpen, kaart 4: Scheldeland, Mechelen, Lier. Prijs: 5 euro. Onder meer te bestellen bij Toerisme Provincie Antwerpen, Koningin Elisabethlei 16, 2018 Antwerpen; tel. 03-240.63.73 en http://www.tpa.be.

    VERTREKPLAATS

    Startplaats is het station aan het Leopoldplein in Lier met grote gratis parking. Maar omdat het aangenamer is om te fietsen met de wind in de rug langs het vrij lange traject op het jaagpad kan het Provinciaal Recreatiedomein De Schorre aan de Schommelei in Boom een alternatieve vertrekplaats zijn.

    Daar is eveneens gratis parkeergelegenheid en het infokantoor van Toerisme Rupelstreek heeft er onderdak. Opgelet: door het VAG-festival is het terrein moeilijk bereikbaar op 16 en 17 augustus.

    FIETSVERHUUR

    Provinciaal Recreatiedomein De Schorre, tel. 03-880.76.00 en www.deschorre.be. NMBS-station Lier, tel. 03-229.55.03.

    WEGTOESTAND

    De route loopt over verharde wegen, op een stukje grind en kassei na.

    VEILIGHEID

    Het traject is voor het grootste deel autoluw. Wel uitkijken aan enkele drukke oversteekplaatsen. Het is onbezorgd fietsen op de jaagpaden. Houd er wel rekening mee dat veel wielertoeristen ze vooral op zondagochtend als hun privé-oefenterrein beschouwen.

    PICNICKPLEKJES

    Langs het water bevinden zich veel rustbanken in het groen. Ook De Schorre heeft leuke picknickplekjes.

    HORECA

    De knooppuntenroute loopt niet helemaal naar het centrum van de Pallieterstad maar het gaat slechts om enkele honderden meter extra peddelen. Lier, dit jaar uitgeroepen tot Stad van de Smaak, heeft een ruim horeca-aanbod. Kijk ook eens verder dan de Grote Markt en het Zimmerplein.

    Een leuke stopplaats is De Trommelhoeve tussen de knooppunten 11 en 13. Je kan er genieten van ambachtelijk ijs en ondertussen boerderijdiertjes bekijken.

    Voor fietscafé Roosendael, aangeduid op het jaagpad tussen Duffel en Rumst, moet je even de dijk af en het bos in, zo’n 600 meter ver. Ook democratisch gaat het eraan toe in ‘t Steencaeycken, een eetcafé dat gegroeid is uit een sociaal tewerkstellingsproject.

    Wie het wat meer trendy wil, kan aan knooppunt 26 nog even rechtdoor rijden, richting De Kaai in Boom met een mooi terras aan het water. Het Provinciaal Recreatiedomein De Schorre heeft een ruime cafetaria met speeltuin.

    BEZIENSWAARDIG

    Het gezellige centrum van Lier beschikt over heel wat toeristische troeven, waaronder het begijnhof, de Sint-Gummaruskerk, de Zimmertoren en het Vleeshuis.

    Wie een duik wil nemen in het verleden van de Rupelstreek, kan halt houden aan Museum Rupelklei aan de Rupeldijk in Terhagen.

    Bron; GVA.be


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Pure liefde: Hartvormig eiland

    Pure liefde: Hartvormig eiland

    AMSTERDAM
     -  Het eiland Galešnjak is dankzij haar hartvorm wereldberoemd geworden. Satellietopnames van Google Earth hebben het eiland onder de aandacht gebracht bij koppeltjes op zoek naar romantiek.
     

     
    Het Kroatische ‘liefdeseiland’ ligt tussen Zadar en het eiland Pašman, de omtrek is 1.545 meter, de oppervlakte 132.475 meter en het hoogste punt 34 meter. Galešnjak is privé eigendom en onbewoond. Sinds oudsher wordt het gebruikt door landarbeiders en vissers en ook als schuilplaats bij onweer.

    Maar het zal nu wel snel gedaan zijn met de rust op dit symbolische eiland. Het Kroatisch Verkeersbureau verwacht een stralende toekomst, gezien de interesse van vele toeristen en romantische koppels om dit eiland te bezoeken.

    Bron; DeTelegraaf.nl


     


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Olievervuiling langs Belgische kust historisch laag

    Olievervuiling langs Belgische kust historisch laag

    De Belgische kust is steeds minder vervuild met olie. Dat leidt het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO) af uit tellingen van met olie besmeurde dode zeekoeten. Minder dan 50 procent van de zeekoeten die aanspoelen op het strand zijn nu besmeurd met olie. Tot 1980 was dat bijna 100 procent.

    Zeekoet
    De zeekoet overwintert in groten getale op het Belgische deel van de Noordzee. Daarom is het aantal zeekoeten dat met olie besmeurd dood aangetroffen wordt een goede graadmeter van de algemene olievervuiling.

    Brandstof
    Het INBO is sinds 1991-1992 verantwoordelijk voor de tellingen. Met de hulp van vrijwilligers wordt de hele kust minstens één keer per maand onderzocht. De metingen richten zich op de chronische vervuiling van de kust, een vervuiling die wordt veroorzaakt door het al dan niet moedwillig lozen van brandstof.

    Streefdoel
    België is wel nog een eind verwijderd van het streefdoel van 10 procent van met olie besmeurde aangespoelde zeekoeten. Het INBO wijst erop dat chronische olievervuiling mede verholpen zou kunnen worden als men ook in de kleinere havens goedkoop het scheepsafval zou kunnen achterlaten. Nu kan dat alleen in de grote havens. Daarnaast blijft controle op illegale lozingen een noodzaak, onderstreept het INBO. (belga/dea)
    bron DeMorgen.be

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Prijsduif kreeg kogel door het hart


    Prijsduif kreeg kogel door het hart

    Marc Huntink en Jacqueline Stern uit Ulft met enkele van hun duiven. Het stel treurt over het afschieten van hun prijsduif Jodi. Foto Jan van den Brink

    Marc Huntink en Jacqueline Stern uit Ulft met enkele van hun duiven. Het stel treurt over het afschieten van hun prijsduif Jodi. Foto Jan van den Brink

    ULFT - De Zelhemse dierenarts Oranje - specialist in gevogelte - legde de levensloze prijsdoffer op tafel, schoof wat veren opzij en wist genoeg: "Doodgeschoten.

    Een goede schutter, trouwens, want de kogel zit middenin zijn hart."

    Prijsduif Jodi - door de Ulftse duivenmelkers Marc Huntink en Jacqueline Stern vernoemd naar hun dochtertje en naar schatting een slordige 5000 euro waard - werd vorige week donderdag in alle vroegte dood gevonden door de buurman in zijn tuin aan de Wethouder van Akenstraat in Ulft.

    Een week eerder (donderdag 2 april) had de buurman zich met een zelfde slechte boodschap ook al gemeld bij de duivenmelkers. Toen had hij een iets minder getalenteerde duif (nummer 941) levenloos op bijna dezelfde plek gevonden. De eerste keer dachten Huntink en Stern niet aan een misdrijf, bij de tweede onheilstijding gingen bellen rinkelen. De dierenarts werd ingeschakeld en daarna de politie die de zaak, getuige een buurtonderzoek gistermiddag, serieus neemt. Volgens een van de dienders had dat nog geen resultaat opgeleverd. De politie zoekt iemand met een buks. Of de eerste duif ook een gewelddadige dood is gestorven is overigens niet zeker.

    Stern en Huntink houden 250 duiven achter het huis van de moeder van Stern. "Sinds 1986 hield mijn overleden schoonvader hier al duiven", zegt Huntink. "Uit de buurt hebben we nooit klachten gehad. We laten de duiven ook niet de hele dag rondvliegen. Tussen vijf en half zeven gaan ze het hok uit om dagelijks te trainen voor de vluchten van het weekeinde."

    Jodi was de oogappel van het Ulftse stel. Een doffer die zich in juni 2008 bij de allergrootsten schaarde door in de vlucht van het Zuid-Franse St. Vincent (volgens duivenmelkers vergelijkbaar met de koninginnenrit in de Tour de France) als vierde te eindigen. Huntink: "Let wel, van de 5682."

    Nog een seizoen zou Jodi wedstrijden vliegen en dan voor de fok worden gebruikt. Net als de 'Barcelona-doffer', de andere prijsduif van de Ulftenaren die zich ooit onderscheidde in de vlucht vanaf Barcelona en die - volgens Huntink - al jaren de schuur niet meer uitkomt. "Voor de Barcelona-doffer is ooit een Taiwanees langs geweest die 25.000 gulden bood", zegt Huntink, die uitlegt dat er in Taiwan wekelijks wedstrijden zijn met een ton prijzengeld. "Mijn schoonvader, die toen nog leefde, is niet op het aanbod in gegaan."

    Of er ooit een Taiwanees eenzelfde bedrag voor Jodi had geboden zullen Stern en Huntink nooit weten. "Jodi is niet meer", zegt Stern die slechts rept van emotionele schade. "Ik zag 'm die woensdag in de namiddag op het dak zitten maar 's avonds om acht uur was-ie nog niet in het hok. De volgende morgen kreeg ik het belletje dat-ie dood was. Niets kwam nog uit mijn handen. Ik mis 'm gewoon."
    door Henny Haggeman.
    Bron; DeGelderlander.nl

    14-04-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dolfijnen voorkomen Somalische piratenaanval

    Dolfijnen voorkomen Somalische piratenaanval

    Een school dolfijnen heeft een piratenaanval op Chinese koopvaardijschepen in de Golf van Aden voorkomen. Dat is althans wat het Russische staatspersbureau RIA Novosti beweert, op basis van Chinese media.

    Meer dan duizend dolfijnen zouden maandag meerdere Chinese schepen omsingeld hebben die door de Golf van Aden voeren. De dieren vormden zo een levend schild tussen de Chinese schepen en de Somalische piraten. De piraten konden niet naderen en moesten zich terugtrekken.

    In 2008 zou 20 procent van de 1.265 Chinese koopvaardijschepen die door de Golf van Aden voeren, door piraten zijn aangevallen. Dat staat te lezen in officiële verslagen.

    Bron; HetNieuwsblad.be


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kat wil enkel groenten en fruit eten


    Kat wil enkel groenten en fruit eten

     

    Een Britse kater die kort na de geboorte gered werd van de hongerdood, wil sindsdien nog enkel groenten en fruit eten. Vlees of vis weigert Dante, zoals het nu tweejarige diertje heet, naar binnen te spelen. "Ik heb al vanalles geprobeerd, maar voor alles wat naar vlees of vis ruikt, haalt hij zijn neus op", zegt Becky Page, de eigenares van de kater. "Maar geef hem een meloen of banaan, en hij schrokt ze naar binnen. Ook op asperges, broccoli, aubergines en spruiten is hij gek. Dante heeft een unieke smaak, maar wees er maar zeker van dat hij gezond is."

    Dierenartsen staan intussen voor een raadsel. "Katten zijn normaliter zuivere vleeseters en absoluut geen vegetariërs", luidt het. (lpb)

    Bron; DeMorgen.be

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Na schaap Dolly nu ook eerste kameel gekloond

    Na schaap Dolly nu ook eerste kameel gekloond

     

    Het gekloonde schaap Dolly heeft een opvolger. In de Verenigde Arabische Emiraten zou nu ook de eerste kameel ter wereld gekloond zijn. Dat hebben wetenschappers uit Dubai dinsdag laten weten.

    Het kamelenvrouwtje Injaz werd op 8 april geboren na vijf jaar van hard labeur in een reproductiecentrum in Dubai. Het gaat om een kameel met één bult, wat waarschijnlijk betekent dat het om een kruising van een dromedaris en een kameel gaat.

    Goede genen

    De directeur van het centrum noemt de geboorte van Injaz "een doorbraak in het onderzoeksprogramma". De wetenschappers proberen de genen van kamelen die snel zijn en die veel melk produceren te bewaren voor de toekomst.

    Het schaap Dolly, in 1996 geboren in Edinburgh, was het eerste gekloonde zoogdier ter wereld. Zij werd zes jaar oud.

    Foto: De Telegraaf
    Bron; GVA.be


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Binnenkort praten met dolfijnen

    Binnenkort praten met dolfijnen

    Volgens een Engelse wetenschapper kunnen mensen binnenkort communiceren met dolfijnen. De onderzoeker beweert een machine te hebben ontwikkeld, die hij zelf een "belangrijke doorbraak" noemt. Middels het apparaat, de cymascoop genaamd, kan er gepraat worden met dolfijnen.

    "De cymascoop analyseert de structuur van het geluid dat dolfijnen maken, en vertaalt dit naar een spraakpatroon", aldus John Stuart Reid, die vermoedt dat het nog zo'n twee jaar duurt voordat de taal der dolfijnen volledig is ontcijferd. "Het gehoor van een dolfijn is veel verder ontwikkeld dan dat van mensen. Wij kunnen tot maximaal 20.000 Hertz horen, een dolfijn hoort tot wel 200.000 Hertz", aldus Reid in News & Star

    bron Spits.nl


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bezoek Zweedse kunstenaars


    Bezoek Zweedse kunstenaars

     

    Nog tot 19 april nodigen de kunstenaars van Österlen je uit voor een bezoek aan hun ateliers - en dat is vaak bij hen thuis. Volgens een plaatselijke bron zijn er in Österlen, een regio in de Zuid-Zweedse provincie Skåne, meer artiesten per vierkante kilometer dan in enig ander deel van Zweden. Waar of niet waar, aan inspiratie is hier, gezien de spectaculaire kustlijn met haar witte zand, alvast geen gebrek.

    Het idee van een kunstroute in Zweden werd in 1968 bedacht door een plaatselijke kunstenaar. Het concept bleek een stormachtig succes en omvat nu routes van de zuidelijke, westelijke, centrale en noordelijke delen van Österlen. Je volgt de kunstroute het best per auto. Sla zeker Ystad niet over, de stad aan de zuidkust waar de boeken van Henning Mankell over inspecteur Kurt Wallander zich afspelen. (Katrijn Serneels)

    www.skane.com/sydpol.com 

    Bron DeMorgen.be

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tulpen uit... AMSTERDAM

    Tulpen uit... AMSTERDAM -  'Als de lente komt dan stuur ik jou, tulpen uit Amsterdam'. Nou, grote kans dat die tulpen bij jou op tafel helemaal niet uit de hoofstad komen! De Noordoostpolder is namelijk het grootste bloembollengebied van Nederland. Aankomende weken staan hier honderden hectares tulpen, in alle kleuren, vormen en maten, in volle
    bloei.
     
    De Triumph tulpen met de naam "Dow Jones" zijn
    te bewonderen op de Keukenhof .
    Foto: ANP

    Tijdens deze bloeiperiode is er een bollenroute bewegwijzerd. De tocht kan met de auto worden gereden, maar natuurlijk ook met de fiets, wandelend en zelfs per koets. De romantische koetsentocht vindt plaats op 25 april. (info: 0527-612000). Verder zetten op 25 en 26 april twee boerenbedrijven hun deuren open om het publiek een blik achter de schermen te gunnen.

    Bij Veenhouderij familie Peek, Ruttensepad 13, Rutten en de Fruitteeltbedrijf Sanderse, Steenwijkerweg 10-1 in Marknesse kunt u tussen 11.00 en 16.00 uur binnen wippen. Op dezelfde dag, 25 april start ook een wandeltocht langs de bollenvelden met afstanden van 13 en 25 kilometer. Start Sporthal in Criel, Toernooilaan 9, Criel. Inschrijven tussen 8.30 3n 10.00 uur.

    Info: www.avnop.nl Voor alle activiteiten kijk op: www.tuplenfestival.nl

    Bron; DeTelegraaf.be


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Politie bevrijdt hond uit warme, dichte auto
    Politie bevrijdt hond uit warme, dichte auto

    BREDEVOORT - De politie heeft op tweede paasdag in Bredevoort een hond uit een auto bevrijd.

    Het dier was door de eigenaar in een afgesloten auto op een parkeerplaats in de volle zon achtergelaten. Ook de raampjes waren dicht. Met hulp van medewerkers van de dierenambulance is een raampje geforceerd om het dier te vrij te krijgen.

    De politie heeft geen proces-verbaal tegen de eigenaar opgemaakt. Volgens de politie heeft de man al kosten genoeg, omdat hij zelf een nieuwe ruit moet betalen plus de kosten van de dierenambulance.

     Bron DeGelderlander.be

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.WAASMUNSTER -JAARMARKT

    WAASMUNSTER - De parkeerchaos aan de rand van het centrum was groot, gisteren op paasmaandag..

    De Jaarmarkt barst uit haar voegen
    Waasmunster Traditie is levendiger dan ooit

    De traditierijke jaarmarkt, het mooie weer en het overweldigend succes van de rommel- en antiekmarkt in lokten duizenden mensen naar de kern van de heidegemeente.

    Meer info. en foto's op http://blog.seniorennet.nl/photogalery/













    13-04-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Klacht tegen heraanleg van wandelwegen(Belsele)

    Klacht tegen heraanleg van wandelwegen

    De Raaklijn, een milieuvereniging uit Sint-Niklaas, dient samen met de Bond Beter Leefmilieu een klacht in tegen de heraanleg van enkele wandelwegen in deelgemeente Belsele.

    Het stadsbestuur van Sint-Niklaas heeft de stuifzandwegels in het natuurgebied Bezekoek laten verharden. De oorspronkelijke zandpaden zijn nu geasfalteerd.

    Volgens De Raaklijn had de stad daarvoor een openbaar onderzoek moeten organiseren. De vereniging vraagt dat de wegels in hun oorspronkelijke toestand worden hersteld.

    "De wegels liggen in prioritair bosgebied en in waardevol landschappelijk gebied", zegt Firmin De Beleyr. "Ze hebben een  grote ecologische waarde, de fauna en flora zijn zeer typisch."

    Volgende week gaan de milieuverenigingen samen met de stad rond de tafel zitten voor overleg.

    Bron deredaktie.be


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Grote kolonie orang-oetangs ontdekt op Borneo

    Grote kolonie orang-oetangs ontdekt op Borneo

    • Bron: afp/belga
    • Auteur: dsl

    JAKARTA - Een kolonie van honderden, mogelijk duizenden orang-oetangs is ontdekt in een tropisch regenwoudgebied op het Indonesische eiland Borneo (officieel Kalimantan). Daardoor is er weer hoop dat deze soort bedreigde mensapen kan worden beschermd. Dat meldde de ngo Nature Conservancy maandag.

    Bron; Destandaard.be


    12-04-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.WALVIS DUIKT OP IN NEW YORK

    WALVIS DUIKT OP IN NEW YORK


    Walvis nabij Verrazano-brug (foto: Matthew Pecora, via @MeredithCM / Twitpic)
     

    In de haven van New York zwemt een walvis rond. Het gaat om een bultrug die tussen de zes en zeven meter lang is.

    De walvis is gezien in de buurt van de Verrazano brug, die Brooklyn verbindt met Staten Island.  

    Volgens deskundigen is dit bijzonder: er zwemmen wel vaker walvissen in deze omgeving, maar ze komen nooit zo dicht bij de kust.

    De kustwacht probeert ervoor te zorgen dat boten niet in aanvaring komen met de walvis.

    Bron NOS




    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kijken naar kuikens, niet alleen met Pasen

    Kijken naar kuikens, niet alleen met Pasen
    Videocamera's op slechtvalken gericht in kathedraal Brussel

     Herman Ricour

    Ornitholoog Walter Roggeman: op een televisiescherm in een container aan de voet van de kathedraal is te zien hoe de ouders hun jonge slechtvalken voeden.

    BRUSSEL - Het wordt een van de voorjaarstoppers in Brussel: de videokijkpost van slechtvalken en hun kuikens op de toren van de Sint-Goedele en Sint-Michielskathedraal. 'Buitenlandse Zaken stuurt zelfs al delegaties naar ons', zegt ornitholoog Walter Roggeman.

    Vier jaar geleden werd een koppel slechtvalken opgemerkt in de kathedraaltoren. Het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen installeerde nestkastjes in de toren. Met succes, want ook dit jaar zit er een koppel met jongen. Niet meer het eerste koppel want het vrouwtje is dood. Het eerste mannetje heeft met zijn tweede wijfje nu vier kuikentjes.

    Om iedereen daarvan te laten genieten, zijn twee videocamera's op het nest gericht. Op een televisiescherm in een container aan de voet van de kathedraal is te zien hoe de ouders hun jonge slechtvalken voeden.

    Het woord slecht stond in de middeleeuwen voor alledaags, gewoon. De slechtvalk was in onze streken een veel voorkomende soort. Vanaf 1950 begon hun aantal sterk achteruit te gaan, onder andere door jagers en eierroof, maar vooral door het gebruik van schadelijke pesticiden in de landbouw. In 1995 startte het Fonds voor Instandhouding van Roofvogels (FIR) een beschermingsprogramma voor slechtvalken.

    Terug naar de beelden. Er komt beweging in het nest. De moeder voedert haar jongen met brokjes houtsnip en waterhoen. Ornitholoog Walter Roggeman legt uit: 'Die vogels zijn in de vlucht gedood. De slechtvalk gaat boven zijn prooi vliegen en laat zich dan met een snelheid van 350kilometer per uur vallen. Tijdens zijn val slaat hij zijn klauwen in zijn prooi. Op dit ogenblik keren de trekvogels terug en die zijn een uitgelezen prooi voor de slechtvalk. De timing om nu te jongen en op eten te jagen, is perfect. Het is een klassieke misvatting dat in mei alle vogels een ei leggen.'

    Voor het vierde jaar staat de kijkpost aan de kathedraal. Met steeds meer bijval. Wellicht trekken ze dit jaar een recordaantal bezoekers van meer dan 25.000.'

    De video-opnames van de slechtvalken zijn 24/24 uur te zien aan de kathedraal, nog tot eind mei   

    Bron; HetNieuwblad.be

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Schattige kippen leggen geen eieren

    Schattige kippen leggen geen eieren

     


    De Britse Suzie Baldwin wilde kippen alleen voor de eieren, maar ze koos het verkeerde ras. Toch wil ze haar speciale huisdieren niet weg doen.

    Baldwin heeft drie Polish Frizzle kippen. Het ras heeft niet zo goede leghennen, maar ze zien er wel schattig uit. Daarom wil de vrouw haar kippen ook niet wegdoen. "Ze zijn heel tam en ze hebben een mooi karakter. Hun veren steken overal uit waardoor ze een kenmerkend uiterlijk hebben", aldus Baldwin.

    Het trio Furball, Fizz en Fuzz houden niet van een ding. "Ze haten regen. Dan worden hun veren nat en vallen ze over hun ogen en hun bek", aldus Baldwin.

    Beeld: Daily Mail 
    Bron; hbvl.be

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Natuurcentrum open Ameland.


    Natuurcentrum open  ( Ameland ).

    Duin Natuurcentrum

    NES – Het Natuurcentrum is bij lange na niet klaar met de inrichting, maar opent toch de deuren. Vanaf Goede Vrijdag tot 20 juni houdt het een try out opening. Bezoekers kunnen tegen gereduceerd tarief naar binnen en zien een centrum met een prachtig Noordzee aquarium, een theaterzaal met een Ameland film en een uitkijktoren met een adembenemende uitzicht op het eiland, de Noordzee en de Waddenzee. Elke dag groeit het centrum naar zijn voltooiing. De officiële opening is 25 juni. Tot 20 juni is de proef openstelling, waarbij het publiek storingen, missertjes en aanvullingen door kan geven. Tot aan de opening kan er nog van alles worden aangepast en geoptimaliseerd.

    Een deel van het Colour your Science project draait. Het is het informatiesysteem via beeldschermen. Op drie niveaus staan er teksten en foto’s over natuur, energie en de activiteiten van de Amelander musea. De provincie gaf er subsidie voor.

    Op de eerste openingsdag van de try out staan de emmers, boren en trappen nog in het pad. Medewerkers en vrijwilligers zemen ramen, hangen informatieborden op en installeren computers voor Colour your Science. Om 13.00 uur gaan de deuren open. Er moet nog zoveel gebeuren dat de woorden ‘try out’ voor ‘openstelling’ een goede vondst is.
    Buiten schijnt de zon en de helmplanters zetten het kunstduin vol.
     
    Bron; Persbureau.


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kijken of de kuikens nog leven

    Kijken of de kuikens nog leven

    In veel natuurgebieden worden soorten en aantallen broedvogels regelmatig in kaart gebracht. Maar een negatieve trend (slechte broedresultaten) wordt op die manier soms veel te laat gesignaleerd. Alarmtellingen geven een sneller en beter inzicht.

    De broedtijd is weer begonnen en dat betekent werk in weidevogelgebieden. Veel terreinen van het Zeeuwse Landschap zijn opgenomen in het provinciale meetnet voor akker- en weidevogels. Een aantal soorten wordt van jaar tot jaar gevolgd. Wat is dat altijd spannend. Je weet ongeveer de score van voorgaande jaren en je hoopt natuurlijk dat de score tenminste gelijk is aan die van het voorgaande jaar. Of liever nog, dat er sprake is van een beetje toename. En helemaal mooi is als je een verband kunt leggen met het beheer dat gevoerd is. Want dat is natuurlijk de oogst die in natuurgebieden echt telt: de ontwikkeling van de natuurwaarden.

    Maar de werkelijkheid bij het inventariseren van vogels is soms weerbarstig. Weersinvloeden kunnen het tellen lastig maken. Soms, bij een plotselinge weersomslag van koud voorjaarsweer naar aangename lentetemperaturen, beginnen bijna alle individuen van een soort gelijktijdig met broeden. Maar soms gaat het ook druppelsgewijs, en moet je goed opletten om geen broedparen te missen of dubbel te tellen.

    Afgelopen week werden de eerste tellingen gedaan in de Yerseke Moer. Daarbij is er speciale aandacht voor de grutto; een beetje het vlaggenschip van de Nederlandse weidevogels. We gaan het dit jaar - in samenwerking met onder meer Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten- wat intensiever aanpakken. Dankzij subsidie van het ministerie van LNV hebben we een programma van 'alarmtellingen', waarbij we niet alleen onderzoeken hoeveel grutto's er in de Zeeuwse weidevogelgebieden broeden, maar ook hoe het broedsucces is; met andere woorden, hoeveel jongen opgroeien tot volwassen dieren.

    Die aanpak geeft een veel betrouwbaarder beeld hoe het met een soort in een gebied gaat. De omstandigheden in een weidegebied kunnen in het voorjaar zó ideaal zijn, dat heel veel paren zich tot broeden laten verleiden. Maar als de omstandigheden in zo'n gebied verslechteren, kan dat werken als een soort ecologische val. Vogels vestigen zich massaal, maar als het gebied bijvoorbeeld in de loop van het voorjaar te sterk uitdroogt, valt er in de tijd dat er kuikens zijn niks te halen. Datzelfde geldt als er te vroeg gemaaid wordt of als de veedichtheid te hoog wordt.

    Daarom wordt landelijk steeds meer gekeken naar de broedresultaten, in plaats van broedparen te tellen. Dat is een stuk tijdrovender. Nadat broedparen in kaart gebracht zijn, moet je meerdere malen terug om te zien of de kuikens nog leven. Dat gebeurt niet door de kuikens op te sporen, want dat zou te veel verstoring veroorzaken en daarmee juist een verhoogde sterfte onder jonge gruttootjes. De aanwezigheid van kuikens kan simpel worden vastgesteld tijdens 'alarmtellingen': als iemand in de buurt van de jongen komt, reageren grutto's door luidruchtig te alarmeren. Dan weet je dat de vogels nog tenminste één levend kuiken hebben. Natuurlijk zou je liever willen weten hoeveel kuikens er nog leven, maar dat is zonder verstoring niet vast te stellen.

    Bron; PZC.NL
     Foto's Joke










    11-04-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bouwfirma zet ook huisjes voor honden.

    Bouwfirma zet ook huisjes voor honden

     

     

    Het Amerikaanse bouwbedrijf Sullivan Construction in Bedford, New Hampshire heeft een jarenlange reputatie op het vlak van huizen bouwen, maar breidt nu zijn activiteiten uit naar... hondenhuisjes.

    De firma krijgt naar eigen zeggen steeds vaker de vraag om in de tuin ook een optrekje neer te zetten voor de keffer des huizes. En dus zet Sullivan sinds kort ook Doggy Dream Homes. De muren en de vloer zijn gemaakt van onderhoudsvriendelijke kunststof en je kan zelfs satelliet- of kabeltelevisie laten installeren. En als je echt houdt van je huisdier, leg je natuurlijk ook een zwembadje aan. Offertes beginnen vanaf 5.700 euro. (bf)
    bron; HLN.be




                




    Lieve Bezoeker
      Om het openen van 
     
    het gastenboek voor 
       iedereen gemakkelijk 

     
    te houden worden te
      grote Plaatjes en of
      Buttons verwijderd
    .




    Blog als favoriet !


    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    sandra
    blog.seniorennet.be/sandra

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!