Over mijzelf
Ik ben Josephine of Joke
Ik ben een vrouw en woon in Waasmunster (Belgie) en mijn beroep is Genieter.
Ik ben geboren op 10/08/1949 en ben nu dus 74 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: .
Zwemmen,wandelen in de natuur, en natuurlijk fietsen. Fotograferen, fotobewerking. Op internet surfen en bloggen. Maar ook een gezamelijke hobby van mij en mijn echtgenoot is dat we graag varen over verschillende wateren.







      

Hallo,niet vergeten!
Even iets laten weten.

Beoordeel dit blog
  Zeer goed
  Goed
  Voldoende
  Nog wat bijwerken
  Nog veel werk aan
 

AANRADERS !!!
  • ATELIER VAN JOSEPHINE
  • POWERPOINT VAN JOKE
  • ETEN EN GENIETEN
  • PHOTOGALERY
  • NO LIMIT
  • Inhoud blog
  • Koala-baby kruipt uit buidel in Planckendael
  • Aapje gaat met winterjas shoppen in Ikea
  • Droogte houdt trekvogels op
  • Stadsvogel gebruikt peuken in nest als parasietbestrijding
  • Eerste sterren schitterden 750 miljoen jaar na oerknal
  • Afrikaanse savanne en leeuwen verdwijnen aan sneltempo
  • Thaise douane redt 600 cobra's van de feestdis
  • Honderdtal dolfijnen aangespoeld in Australië
  • Nieuwe sprinkhaansoort doet intrede in Vlaanderen
  • Beschadigd Great Barrier Reef bloeit in de diepte

                 

                                                                        

    Categorieën
  • BERICHTEN DIEREN & FOTO'S (19)
  • BERICHTEN NATUUR & FOTO'S (2)
  • Berichten-Dieren-Natuur (496)
  • Foto's (76)
  • Natuur-Reizen-Tips (62)
  • Trips; Wandelen- Fietsen (30)
  • Weetjes- Dieren (299)
  • Weetjes- Natuur (62)
  • Zoeken in blog

    Foto's van Joke

    Twintig jaar vanaf nu, je meer teleurgesteld zal worden door de dingen die je niet doet dan door degene die je wel hebt gedaan. Dus gooi uit de bowlines, zeil weg van de veilige haven. Vang de passaatwind in je zeilen. Explore, Dromen, Discover.
    19-09-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Oosterschelde herbergt veertig bruinvissen



    Oosterschelde herbergt veertig bruinvissen


    BURGHSLUIS - Vrijwilligers van de Stichting Rugvin en het Wereld Natuur Fonds (WNF) hebben zaterdag op de Oosterschelde zo'n veertig bruinvissen geteld.

    Zeven boten voeren in linie vanaf de Oosterscheldekering naar het oosten, onder de Zeelandbrug door, en spoorden met verrekijkers en speciale geluidsapparatuur voor onder water bruinvissen op. Doel van de tellingen was, de vaste populatie in kaart te brengen. Elders vertrekken bruinvissen 's zomers naar het noorden. Volgens Ilse Hoekstra van Stichting Rugvin worden de gegevens geanalyseerd, waarbij onder meer naar locaties en tijdstippen wordt gekeken.

    bron; bndestem.nl 

    13-09-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gigantisch olietapijt bedreigt zeeleven voor Australische kust

     

    Gigantisch olietapijt bedreigt zeeleven voor Australische kust




    Een reusachtig olietapijt bedreigt het zeeleven voor de Australische Noordwestkust. De olie spuit sinds weken ongecontroleerd uit een boorput onder het platform Montara op de zeebodem. De verantwoordelijke oliemaatschappij PTTEP Australasia wil vandaag beginnen met een tunnel op 2,6 kilometer diepte te boren om de borrelende oliebron met zware modder te dichten. De werken kunnen drieënhalve week duren.
     
    Het olietapijt bevindt zich ongeveer 200 kilometer uit de kust en is volgens het bedrijf rond de 46 kilometer breed en 130 kilometer lang. De Australische autoriteiten voor de bescherming van het mariene leven heeft het gebied vanuit de lucht al herhaaldelijk met chemicaliën besproeid in een poging de olie op te lossen.
     
    Volgens de natuurbehoudsorganisatie WWF is de regio een van de belangrijkste migratiegebieden voor zeedieren. Voor bultruggen vormt de regio voor de kust van Kimberly de kinderkamer. Vissers hebben volgens milieubeschermers al met olie besmeurde schildpadden in de omgeving opgemerkt. (belga/bdr)

    bron; demorgen.be

    12-09-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wolven rukken op naar België



    Wolven rukken op naar België



     Wolven werden officieel uitgeroeid in ons land door twee kogels uit het geweer van koning Leopold I: hij schoot de twee laatste af in de Ardennen in 1844. In het begin van de 19de eeuw waren wolven in de buitenwijken van Brussel nog een serieus probleem. In 1815 waren ze bijna allemaal verdwenen. 

     Maar het grootste Europese landroofdier is bezig met een terugkeer naar onze contreien. De aantallen wolven in Oost-Europese landen zijn fors gegroeid de jongste jaren en ook in West-Europa wordt hij steeds vaker waargenomen. Inmiddels zitten er al wolven in Midden-Duitsland, onder andere in Hessen, op nog geen 200 kilometer van de Belgische grens. 


    Het gaat weer wat beter met de wolf in Europa. Sinds de val van het IJzeren Gordijn rukt het dier gestaag op in West-Duitsland, en een roedel is nu zelfs waargenomen in de buurt van Wiesbaden. Het opent perspectieven voor de terugkeer van het roofdier op Belgische bodem. Het is voor zwervende jonge wolven heel gewoon om op een dag 50 kilometer af te leggen.

    Leopold I

    Wolven werden officieel uitgeroeid in ons land door twee kogels uit het geweer van koning Leopold I: hij schoot de twee laatste af in de Ardennen in 1844. In het begin van de 19de eeuw waren wolven in de buitenwijken van Brussel nog een serieus probleem. In 1815 waren ze bijna allemaal verdwenen.

    Terugkeer

    Maar het grootste Europese landroofdier is bezig met een terugkeer naar onze contreien. De aantallen wolven in Oost-Europese landen zijn fors gegroeid de jongste jaren en ook in West-Europa wordt hij steeds vaker waargenomen. Inmiddels zitten er al wolven in Midden-Duitsland, onder andere in Hessen, op nog geen 200 kilometer van de Belgische grens. Ook in de Cevennes en Centraal-Frankrijk rukt de wolf spectaculair op.

    Passen zich makkelijk aan

    Wolven passen zich makkelijk aan allerlei omstandigheden aan, en leven in een grote verscheidenheid aan habitats. Zowel op toendra's, steppen en prairies als in dichte bossen komen ze voor, in laagland en in gebergten. Hierdoor hebben ze zich verspreid over de hele Holarctis, noordwaarts tot voorbij de poolcirkel, en zuidelijk tot Mexico, Zuid-Europa, Noord-India, China en zelfs in Arabië.

    Genadeloos gejaagd

    Door toedoen van de mens is hun leefgebied vanaf de 19de eeuw drastisch ingeperkt. Voor een deel omdat het leefgebied door de mens voor andere doeleinden in gebruik genomen is, maar vooral ook door genadeloze vervolging. De wolf was nog aanwezig in Noorwegen, Zweden, Finland, Rusland, Polen, en waarschijnlijk ook Tsjechië, Oostenrijk en alles wat oostelijker en zuidelijker daarvan ligt. Er waren nog kleine populaties in de Apennijnen (Italië) en in Noordwest-Spanje.

    Met dank aan Gorbatsjov

    Een veranderde mentaliteit ten opzichte van wilde dieren in combinatie met gek genoeg de val van het IJzeren Gordijn hebben wolven een nieuwe toekomst gegeven. Dat obstakel is sinds 1989 weg en daar hebben de wolven dankbaar gebruik van gemaakt om weer naar het westen op te rukken. (mvl)

    bron; hln.be

    11-09-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bloemenpracht in Australië

     

    Bloemenpracht in Australië

    Maaike Schwering


    Bloemenpracht in Australië


    Terwijl hier de zomer plaats maakt voor de herfst breekt in Australië de lente aan. Meer dan 12.000 soorten wilde bloemen, zoals orchideeën en de typische Australische kangoeroepoot, veranderen het westen van Australië in één grote bloemenzee.

    Een jaarlijks hoogtepunt is het Wildflower Festival in Kings Park in Perth. Gedurende de hele maand september kunnen bezoekers in een botanische tuin van 400ha meer dan 1700 inheemse bloemen bewonderen in tuinen aangelegd door lokale kunstenaars. Die tonen zo hoe de natuur inspiratie en materiaal voor hun kunstwerken biedt.

    Bezoekers kunnen zelf met bloemen aan het werk tijdens één van de vele workshops en cursussen.

    Informatie
    Wildflower Festival in Kings Park
    Western Australia

    Foto: Tourism Australia
    bron; mytrip.be


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Inbrekers verdrinken konijntjes in kinderopvang

     

    Inbrekers verdrinken konijntjes in kinderopvang


    Sadistische inbrekers hebben twee konijntjes in een kinderopvang mishandeld. De beestjes werden uit hun hok genomen en in een kom water gestopt. "Dit is het werk van zieke personen", aldus de politie.

    Geen spoor van daders

    Volgens commissaris Erik Højgaard Kristensen van de politie in het Deense Nordsjælland trof het personeel van de kinderopvang in Vangebovej de konijntjes de ochtend na de inbraak aan. Eentje was verdronken en het tweede leefde nog maar moest afgemaakt worden. "We hebben nog geen spoor van de dader. Toch hopen we dat we iemand kunnen oppakken", aldus de politie. De ouders van de kinderen werden op de hoogte gebracht van de dierenmishandeling. (hlnsydney)


    bron; hln.be

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Duif is sneller dan internet in Zuid-Afrika

     

    Duif is sneller dan internet in Zuid-Afrika



    Wie tijdens het WK voetbal in Zuid-Afrika volgend jaar gegevens wil versturen, kan beter gebruik maken van een postduif dan van internet. Een Zuid-Afrikaans technologiebedrijf heeft bewezen dat een duif gegevens sneller op een bestemming kan krijgen dan via de internetverbinding van de grootste internetprovider van het land, Telkom, zo meldt Reuters.

    Winston
    Winston is een elf maanden oude duif. Hij had één uur en acht minuten nodig om een afstand van 80 kilometer af te leggen met data aan zijn poot. Hij vloog van de kantoren van Unlimited IT in Pietermaritzburg naar Durban. Inclusief het downloaden duurde de transfer per duif twee uur, zes minuten en 57 seconden. Dat was zelfs geen nipte overwinning voor Winston, want via internet was op die tijd amper vier procent van de gegevens overgebracht.

    WK voetbal
    Met deze vreemde wedstrijd wou het bedrijf benadrukken dat internet in Zuid-Afrika nog steeds veel te traag is. Bovendien is het er heel duur. Bandbreedte vormt er de grootste oorzaak voor de problemen. Naar aanleiding van het WK voetbal zullen wel inspanningen geleverd worden. Wij hopen alvast dat dit artikel onze lezers iets sneller bereikt. En anders staan onze postduiven al paraat. (gb)

    bron; hln.be

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Duiken met haaien in Las Vegas



    Duiken met haaien in Las Vegas

    Maaike Schwering


    Duiken met haaien in Las Vegas

    Het klinkt stoerder: duiken met haaien in plaats van dolfijnen. Het kan sinds kort in de Amerikaanse gokstad Las Vegas.

    In het Shark Reef Aquarium zwem je tussen dertig haaien, maar ook tal van andere zeedieren zoals zeeschildpadden, zaagvissen en zeldzame tropische vissen komen voorbij. Ervaren duik-leraren leren je alles over het gedrag van de haaien en zorgen ervoor dat je heelhuids weer bovenkomt.

    Deelnemers moeten minstens 18 zijn en een duikbrevet bezitten. Om de ervaring zo exclusief mogelijk te houden mogen maar twee mensen per dag deelnemen. De kosten per persoon bedragen 465 dollar. Als aandenken krijg je een Dive with Sharks-certificaat en een filmopname van je duiktocht mee naar huis.

    bron; mytrip.be


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Papegaai valt agent aan

     

    Papegaai valt agent aan



    In Dover is een flink uit de kluiten gewassen papegaai een agent te lijf gegaan. De politieman hield de auto van zijn baasje tegen omdat de vogel op de schouder van zijn baasje achter het stuur zat.

    Naar het commissariaat
    De chauffeur, een vrouw, werd gearresteerd omdat bleek dat ze een rijverbod had opgelopen. De agent moest vervolgens met de auto naar het commissariaat rijden. Maar dat was niet naar de zin van de papegaai, een macaw. De vogel viel de flik aan. Die liep tal van beten en schrammen op aan z'n handen en armen.

    Aangekomen op het politiebureau, kon de macaw uiteindelijk overmeesterd worden. De vogel werd toevertrouwd aan de dierenbescherming. (eb)

    bron; hln.be

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tijger springt over elektrische muur en doodt man in zoo

     

    Tijger springt over elektrische muur en doodt man in zoo



    Een tijger is in de dierentuin van Dai Nam in Vietnam over een elektrische omheining van 2,5 meter gesprongen. Hij viel twee mannen aan die bomen aan het zetten waren in de zoo. Eén van hen, een 47-jarige groenwerker, overleefde het niet. Zijn collega werd zwaar gewond.

    Verscholen in tunneltje
    Volgens Duong Thanh Phi, manager van de Dai Nam Zoo in de provincie Binh Duong, sloeg de tijger tilt van het lawaai van de graafkraan die de mannen gebruikten. De twee arbeiders verscholen zich in een met water gevuld tunneltje. Maar de tijger kon hen toch te pakken krijgen.

    Inderhaast opgetrommelde verzorgers konden het dier verdoven, maar toen was het dus al te laat voor één van de twee. In de zoo zitten negen volwassen tijgers en zeven kleintjes. Volgens Phi waren er nooit eerder incidenten en liepen bezoekers van de 'tiger farm' geen gevaar. (mvl)

    bron; demorgen.be

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Levende ganzenpluk wekt afgrijzen

     

    Levende ganzenpluk wekt afgrijzen



    In Poolse, Hongaarse en Chinese kwekerijen worden ganzen levend geplukt. Dat blijkt uit een Zweedse reportage, die zondag uitgezonden wordt in Panorama. Het levend plukken van ganzen is in de EU verboden. Toen de reportage enkele maanden geleden in Zweden werd uitgezonden, bleek dat onder meer leveranciers van dons voor Ikea zich schuldig maakten aan het illegaal plukken van ganzen.

    "De contracten werden onmiddellijk verbroken", zegt Nele Bouchier van Ikea België in De Morgen en Het Laatste Nieuws. "We hebben de controles sindsdien opgevoerd. We willen niet dat klanten zich oncomfortabel voelen bij de producten die ze bij ons aangekocht hebben. Dus wie z'n donsdeken wil inruilen, kan dat." (belga/mvdb)

    bron; demorgen.be

    10-09-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Trein ramt kudde olifanten: 5 kolossen dood en opgegeten



    Trein ramt kudde olifanten: 5 kolossen dood en opgegeten



    Een trein is in het zuiden van Kenia in botsing gekomen met een kudde olifanten. Vijf dieren - drie volwassenen en twee kalveren - overleefden de klap niet. Ze zijn ondertussen al in de maag beland van hongerige Kenianen: bewoners van een nabijgelegen dorp grepen het ongeluk aan om voor hun avondeten te zorgen.

    De dieren waren in de nacht van woensdag op donderdag naar het spoor gekomen, omdat een waterleiding bij de rails was gescheurd. Door aanhoudende droogte zijn de wilde dieren in Kenia wanhopig op zoek naar water. (mvl)

    bron; hln.be

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ongewoon veel zeehondjes aangespoeld voorbije zomer



    Ongewoon veel zeehondjes aangespoeld voorbije zomer




    In augustus heeft het Sea Life Center van Blankenberge liefst 10 zeehondenpups binnengekregen. Dat is meer in vergelijking met andere jaren toen er ongeveer 10 pups binnenkwamen verspreid over de periode juni-oktober.
     
    Warme zomer
    Sea Life vermoedt dat de jonge dieren tijdens de warme zomer verstoord werden door de vele mensen aan de kust en zo van hun moeder gescheiden werden. Dat is ook de reden waarom de pups dit jaar sterk vermagerd en verzwakt zijn. Geen enkele pup die aanspoelde, woog meer dan 15 kg en kon zelfstandig eten. Zodra de pups voldoende hersteld zijn, kunnen ze terug worden vrijgelaten.
     
    "Dieren met rust laten"
    Het centrum verwacht dat ook de volgende dagen en weken nog pups zullen aanspoelen en herhaalt zijn oproep om jonge dieren, die op het strand komen zogen of uitrusten, vooral met rust te laten en zeker honden aan de leiband te houden. (belga/gb)

    bron; hln.be

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Olifant staat op tenen voor snoepje van kleuter



    Olifant staat op tenen voor snoepje van kleuter




    Tasty treat: The elephant munches on the morsel moments offered by the child while balancing on all fouirs at Hamburg Zoo



    Een olifant lijkt niet meteen een lenig dier, maar in een dierentuin in Hamburg heeft een jonge olifant wel een aardig kunstje uitgevoerd. Een kleuter wou het dier een snoepje geven en plots kroop de olifant op een smal muurtje. Als het ware op zijn tenen strekte het dier zich uit om het snoepje met zijn slurf aan te nemen.

    De indrukwekkende beelden werden gemaakt door een fotograaf die toevallig aanwezig was. Het is in de dierentuin van Hamburg niet zo ongewoon dat olifanten voedsel van bezoekers aannemen. Mensen mogen groenten en ander gezond voedsel meenemen om het aan de dieren te geven. De jonge olifant bleef dan ook nog even poseren op het muurtje, hopend op nog meer lekkers als beloning. Bekijk de bijzondere foto's op de Daily Mail. (gb

    bron; hln.be

    09-09-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen."Chinezen zullen Australische kangoeroes uitroeien"



    "Chinezen zullen Australische kangoeroes uitroeien"





     Kangeroes sterven vaak een erg pijnlijke dood, volgens Sutterby. Wat veel mensen niet weten is dat ze niet gefokt en geslacht worden zoals vee. Ze worden in het wild afgeschoten. De joeys (baby-kangeroes) worden dan vaak doodgeknuppeld. 

     De Chinezen zijn gek op onze kangeroes. Als ze die gaan beginnen opeten, dan voorspel ik dat er over een paar jaar geen meer te zien zullen zijn in het wild. We zouden toch ook geen reuzenpanda's gaan eten. 
               Bob Irwin

     Volgens de meeste schattingen leven er in het gigantische Australië nog zo'n 50 miljoen kangeroes. Tot 2002 mochten er quotumgewijs elk jaar 7 miljoen afgeschoten worden. Dat aantal is door de overheid omlaaggehaald en ligt nu op 3,5 miljoen. 

     De grotere soorten worden door veel Australische boeren als een plaag gezien, omdat ze het gras van de schapen en koeien opeten. 

     Australiërs zelf zijn overigens niet eens zo gek op kangeroevlees. Ze exporteerden het al bijna dertig jaar voor het in 1980 legaal werd om het in eigen land te consumeren. Tegenwoordig weigert nog steeds 80 procent van de Australiërs om kangeroe te eten. 



    Bob Irwin, de vader van wijlen Crocodile Hunter Steve, heeft een opvallende oproep gedaan aan zijn landgenoten: exporteer geen kangoeroevlees naar China, want dan zijn die dieren binnen de kortste keren uitgeroeid.

    De aanloop
    Een kleine voorgeschiedenis: 70 procent van het kangoeroevlees in Australië wordt uitgevoerd. De sector stelt 4.000 mensen tewerk en draait een omzet van om en bij de 250 miljoen euro. Toen dus op 1 augustus dit jaar Rusland, waar ze kangoeroe in worsten draaiden en dat één van de beste klanten was, een importverbod afvaardigde, was dat een kleine ramp voor de sector.

    Chinezen zijn er zot van
    Er werd paniekerig gezocht naar nieuwe afzetmarkten. De Chinezen op kop. John Kelly, voorzitter van de Kangaroo Industry Association of Australia, kondigde eind augustus aan dat er vanaf januari op grote schaal kangoeroevlees naar China zal worden geëxporteerd. Maar dat ziet vader Irwin dus slecht aflopen. "De Chinezen zijn gek op onze kangoeroes. Als ze die gaan beginnen opeten, dan voorspel ik dat er over een paar jaar geen meer te zien zullen zijn in het wild."

    "Wij eten toch ook geen panda's"
    Het punt dat Bob Irwin wil maken is dat kangoeroes meer waard zijn voor de Australische economie als toeristenattractie dan als consumptieproduct. "We zouden toch ook geen reuzenpanda's gaan eten", stelt hij, "dus kom er gewoon naar kijken, maar eet ze niet op."

    Barbaarse handel
    "Kangoeroes planten zich, in tegenstelling tot wat mensen denken, eigenlijk maar traag voort. Ze zijn nog niet bedreigd, maar te veel zijn er ook niet", brengt Nikki Sutterby aan. Ze is coördinator bij de Australia Society for Kangaroos. Haar organisatie pleit zelfs voor een internationale boycot van kangoeroevlees, "zoals dat gebeurde met zeehonden en andere barbaarse handel."

    Pijnlijke dood
    "Kangoeroes sterven vaak een erg pijnlijke dood", volgens Sutterby. "Wat veel mensen niet weten is dat ze niet gefokt en geslacht worden zoals vee. Ze worden in het wild afgeschoten. De joeys (baby-kangoeroes) worden dan vaak doodgeknuppeld."

    Nog 50 miljoen
    Volgens de meeste schattingen leven er in het gigantische Australië nog zo'n 50 miljoen kangoeroes. Tot 2002 mochten er quotumgewijs elk jaar 7 miljoen afgeschoten worden. Dat aantal is door de overheid omlaaggehaald en ligt nu op 3,5 miljoen.

    Niet simpel
    Het is geen simpele kwestie. In Australië maakten de Aboriginals duizenden jaren lang jacht op kangoeroes voor de vacht en het vlees, maar dat had nooit gevolgen voor de populatie. Sinds de komst van de Europeanen is dat veranderd. Die vernietigden de natuurlijke biotopen van de kangoeroes om plaats te maken voor schapenteelt en landbouw. Ze introduceerden ook uitheemse zoogdieren zoals vossen, katten, honden en konijnen die de kangoeroes wegjoegen. Enkele kleinere kangoeroesoorten zijn daardoor al uitgestorven.

    Plaag
    Het probleem is dat de grotere soorten kangoeroes juist gingen floreren. Door het vernietigen van bossen ontstonden grasvelden, die supergeschikt zijn voor hen. Die grotere soorten worden door veel Australische boeren als een plaag gezien, omdat ze het gras van de schapen en koeien opeten.

    8 op tien Australiërs eten het niet

    Australiërs zelf zijn overigens niet eens zo gek op kangoeroevlees. Ze exporteerden het al bijna dertig jaar voor het in 1980 legaal werd om het in eigen land te consumeren. Tegenwoordig weigert nog steeds 80 procent van de Australiërs om kangoeroe te eten. (mvl)








    bron; hln.be

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.WWF en Festival van Vlaanderen slaan handen in elkaar voor bonobo's



    WWF en Festival van Vlaanderen slaan handen in elkaar voor bonobo's




    De natuurbehoudsorganisatie WWF en het Festival van Vlaanderen Brussel hebben de handen in elkaar geslagen om een bonoboproject in de Democratische Republiek Congo te steunen. Dat heeft WWF in een persbericht laten weten. Zo zal de Italiaanse pianist Aldo Ciccolini op 7 september een concert spelen in het Paleis voor Schone Kunsten in Brussel. Tien procent van de ticketinkomsten zijn voor het WWF en haar bonoboproject.

    Medewerkers van WWF ontdekten in 2005 een nieuwe populatie bonobo's van 7.500 dieren. Naar schatting zouden er tussen 20.000 en 60.000 dieren in het wild leven. Bovendien leven de dieren in een gebied waar ook de eerste mens zou ontstaan zijn. Door de nieuwe bonobopopulatie te bestuderen, hopen wetenschappers meer te weten te komen over de eerste mens. Maar de bonobo's worden bedreigd door de houtkap en de vernieling van hun leefgebied. Daarom wil WWF economie en ecologie verzoenen door ecotoerisme.

    Om dat project te kunnen financieren, gaat WWF nu voor de eerste keer samenwerken met het Festival van Vlaanderen Brussel en zal de 80-jarige Aldo Ciccolini een exclusief concert in de Henri Le Boeufzaal in het Paleis voor Schone Kunsten. Ciccolini is één van de grootmeesters van de piano. Hij behaalde tal van prijzen zoals de Gouden Stemvork en de Choc de l'Année. (ka)

    Meer informatie over het concert staat op www.klarafestival.be. Tickets zijn te bestellen op het nummer 02/507.82.00.

    bron; hln.be


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wandelaars zien zwarte panter in Ardennen

     

    Wandelaars zien zwarte panter in Ardennen




    In Habay in de provincie Luxemburg hebben drie wandelaars gisteren een zwarte panter gezien. Vermoedelijk gaat het om het roofdier dat deze week al eens werd opgemerkt in de naburige Franse gemeente Longwy.

    Bevestigd
    Toen werd nog gedacht dat het om een verzonnen beest ging, maar de Waalse Divisie Natuur en Bos bevestigt nu het verhaal van de getuigen. De burgemeester van Habay raadt wandelaars af om alleen in het bos te gaan wandelen. De jacht op het dier is alvast geopend.
    bron; hln.be

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Loire-Atlantique prikkelt de zintuigen

    Zon, zee, zout...

    Loire-Atlantique prikkelt de zintuigen


    door KIRSTEN COENRADIE
    Het departement Loire-Atlantique aan de Franse westkust vormt in feite de toegang tot de regio Bretagne. Maar daar doen we deze streek ernstig mee tekort. De naam zegt het al: je hebt hier zowel de monding van de rivier de Loire als de Atlantische Oceaan bij elkaar. En dat contrast levert brede zandstranden op, zoutpannen, mondaine badplaatsen, intieme havenstadjes, waterrijke natuurgebieden, middeleeuwse vestingsteden en een indrukwekkende scheepvaart industrie.

    Telkens weer vergapen we ons aan muren vol rozen, tuinen met hortensia’s en de Hans en Grietje-achtige vakwerkhuizen met hun rieten daken. Chaumières heten ze, en ze zijn onlosmakelijk verbonden met dit gebied vol rietlanden en moeras.

    Mag fietsen een mooie manier zijn om het regionale natuurpark Brière te verkennen, nog mooier vinden we het ontspannen tochtje met een ’chaland’, een platbodembootje dat wordt voortbewogen met een stok. Een beetje Giethoorn op z’n Frans. Daniel Rambaud kent het gebied op z’n duimpje en puntert ons door het Grand Canal naar de met rietkragen, gele irissen en wilgen omzoomde watergangen. „Als je hier woont ben je mede-eigenaar van het gebied en mag je er jagen, vissen en riet snijden. Dat is in de 15e eeuw zo geregeld door Anne van Bretagne, zij is met twee Franse koningen getrouwd geweest waardoor Bretagne bij Frankrijk werd gevoegd.”

    Stille wereld

    We varen door een wereld van stilte, slechts wat spatjes van de stok komen zacht op het water terecht. Rambaud wijst: vlak voor ons zwemt een beverrat. „En er zijn wel 200 vogelsoorten in dit moerasgebied waaronder twintig eendensoorten. Kijk, een reiger. Die heeft een chemische stof aan zijn poten die vis aantrekt. Hij hoeft alleen maar te wachten.” Dát wisten we nog niet. Even later zoekt hij in een drijvende pol naar rivierkreeftjes. „Per ongeluk uit Louisiana hier terechtgekomen. Nu is het een plaag.” Elk dorp in de Brière, vertelt Rambaud, heeft een eigen specialiteit. „Van pottenbakken tot turfsteken en rieten manden maken.” Zijn hand grijpt weer in wat groens: „Ruik je het? Munt.”

    De zon doet de onderkant van de vleugels van een vlucht eenden oplichten als ze omzwenken. „Het zoute water komt bij de monding van de Loire het gebied in maar men probeert het gebied zo zoet mogelijk te houden. De vissen zijn ook vooral zoetwatervissen.” Geen elektriciteitsmasten hier, en geen huizen. We worden rozig van de zon en de stilte. Rambaud grijnst: „Een uitstekend antistress tochtje hè?”

    Een heel andere uitstraling heeft de kust met zijn mondaine badplaatsen als La Baule en Pornichet. In de 19e eeuw zijn ze ontstaan en ze worden gekenmerkt door de vele weelderige villa’s met een bijzondere en fantasierijke architectuur. Bij de een zie je invloed van de Moren, bij een ander art deco of een Engels tintje met boogramen.

    Of Le Croisic, de belangrijkste vissershaven van Frankrijk voor de roze garnaal. In de 17e eeuw werd dit levendige havenstadje vorm gegeven door de zouthandel. Schepen losten hier hun ballast aan keien voordat ze het ’witte goud’ aan boord haalden. Zo ontstonden twee heuvels en de stenen ’vakken’ in de haven. Aan de kades is het gezellig druk, maar loop je even een zijstraat in dan waan je je in een tijdmachine. Vijftiende-eeuwse huizen met een overhangende eerste verdieping van hout – zo werd belasting op de grond bespaard – en grote ramen op de begane grond die open konden voor de straathandel, bepalen het straatbeeld. Grappig is de kerk Notre Dame de Pitié met schepen boven het altaar. Voor de verdwenen zeelieden, lezen we. Ook in de gebrandschilderde ramen zien we angstaanjagende zeetaferelen. Volg je hiervandaan de weg naar het westen dan kom je terecht bij de zogeheten wilde kust met rotsen en kleine binnenzeetjes. Hier geen brede zandstranden zoals bij La Baule, maar een op de rotsen beukende zee.

    Geschiedenis

    Een duik in de geschiedenis maak je ook in de middeleeuwse ommuurde stad Guérande met zijn smalle geplaveide straatjes en uithangborden van smeedijzer. Een wandeling over de anderhalve kilometer lange vestingmuren gunt een kijkje op anders verborgen tuinen. En vanuit de klokkentoren van de Saint Aubin kijk je niet alleen op het stadje zelf uit met zijn koopluihuizen, maar ook op de nabijgelegen zoutmoerassen. In deze ’marais salants’ wordt nog steeds handmatig zout gewonnen. Een samenspel van mens, zeewater, wind en zon. Het zeewater wordt via een ingenieus gangenstelsel geleid naar mozaïekachtige bassins waar het zout kan neerslaan. Het mooiste zout, dat bij het oogsten bijna roze ziet, is de fleur de sel, het bovenste laagje.

    Van zout naar oesters is maar een kleine stap. Jean-Luc Retailleau nodigt ons uit zijn oesterpark in Pen Bé tegenover Le Croisic te bezoeken. Hij haalt ons bij eb op met zijn tractor, we staan hoog en droog in een plastic krat achterop. Bij hoog water – het water stijgt vier meter – is er niets van het park te zien, bij laag water staan daar op 2,5 hectare slib eindeloos lange ijzeren tafels met zakken oesters erop. „Er liggen hier 13.000 zakken, het proces begint met 800 heel kleine oesters per zak en naarmate ze groeien, komen er minder in een zak.” Het werk is intensief, de zakken moeten regelmatig worden gekeerd om ervoor te zorgen dat de schelpdieren niet in de breedte groeien, maar enkel omhoog. Hij pakt een juweel van een oester uit een zak die na nog even doorspoelen met schoon water binnenkort in een restaurant zal belanden. Maar déze niet, want wij mogen proeven. Mmm, dát is nou geluk.

    bron; telegraaf.nl


    08-09-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mysterieuze sterfte dolfijnen, zeeschildpadden en zeekoeien in Australië



    Mysterieuze sterfte dolfijnen, zeeschildpadden en zeekoeien in Australië



    Marinebiologen en oceanografen zitten met de handen in het haar: ze vinden geen verklaring voor het aanhoudend aanspoelen van dode dolfijnen, zeeschildpadden en zeekoeien aan in de Moreton Bay in het zuiden van het Australische Queensland.

    Escalatie
    Het fenomeen is al een poosje aan de gang, maar lijkt de jongste weken fel te escaleren. De jongste dagen spoelden alweer 5 dolfijnen, twee erg bedreigde dugongs (zeekoeien) en tientallen zeeschildpadden aan.

    Beschermd gebied

    De omgeving heeft een beschermde status als Nationaal Park. De baai zelf omvat St Helena Island National Park en Moreton Bay Marine Park. Het beschermde zeegebied werd in 1993 ingesteld en heeft een oppervlakte van 3400 km². 

    Zware metalen?
    Hoe en waarom de dieren zijn gestorven is een raadsel. De karkassen vertonen geen verwondingen. Hier en daar gaan stemmen op dat het water verontreinigd is met zware metalen. Een recente analyse van het water dat in de baai stroomt bracht inderdaad hoge concentraties chromium, cadmium, kwik en nikkel aan het licht.


    De Australische overheid is terughoudend. De streek is bij Australiërs bijzonder geliefd als vakantiespot. (mvl)
    bron; demorgen.be

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dove hond leert gebarentaal

     

    Dove hond leert gebarentaal




    Honden iets aanleren. Iedereen weet hoe moeilijk dat soms gaat. En wat als ze bovendien nog eens doof zijn? In Australië probeert Liz Grewal een acht weken oude en dove pup te trainen. Ze gebruikt daarbij vooral veel lichaamstaal en handgebaren.

    "Honden verstaan je lichaamstaal en je handgebaren", aldus Grewal, "Ze lezen dat gewoon allemaal. Het recept om te slagen, is volhouden. En hoewel ook bij gewone honden dikwijls handgebaren gebruikt worden om iets aan te leren, toch moet je het bij een dove hond anders aanpakken. Je moet meer met hem meevoelen. Soms leren ze zelfs sneller iets aan omdat er geen afleiding is van geluiden."

    Water spatten
    Pixie, de dove Border Collie, doet het in ieder geval al goed: het acht weken oude beestje kan al zitten, iets afgeven en tot bij zijn baasje komen op commando. Om de aandacht van het beestje te trekken, gebruikt Liz enkele truukjes zoals water uit een flesje op Pixie spatten.

    Het is niet de eerste keer dat Liz Grewal een dove hond opleidt, ze traint al zes jaar dove honden en gelooft heel erg in hen. "Ik wil dat deze honden een fantastisch leven tegemoet gaan en ik weet dat ze daar zelf voor kunnen zorgen." (ka)
    bron; hln.be

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Uitzonderlijke dierenfoto's



    Uitzonderlijke dierenfoto's
     
















































    bron; hln.be

     






                




    Lieve Bezoeker
      Om het openen van 
     
    het gastenboek voor 
       iedereen gemakkelijk 

     
    te houden worden te
      grote Plaatjes en of
      Buttons verwijderd
    .




    Blog als favoriet !


    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    mindervaliden
    blog.seniorennet.be/minderv

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!