Over mijzelf
Ik ben Josephine of Joke
Ik ben een vrouw en woon in Waasmunster (Belgie) en mijn beroep is Genieter.
Ik ben geboren op 10/08/1949 en ben nu dus 74 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: .
Zwemmen,wandelen in de natuur, en natuurlijk fietsen. Fotograferen, fotobewerking. Op internet surfen en bloggen. Maar ook een gezamelijke hobby van mij en mijn echtgenoot is dat we graag varen over verschillende wateren.







      

Hallo,niet vergeten!
Even iets laten weten.

Beoordeel dit blog
  Zeer goed
  Goed
  Voldoende
  Nog wat bijwerken
  Nog veel werk aan
 

AANRADERS !!!
  • ATELIER VAN JOSEPHINE
  • POWERPOINT VAN JOKE
  • ETEN EN GENIETEN
  • PHOTOGALERY
  • NO LIMIT
  • Inhoud blog
  • Koala-baby kruipt uit buidel in Planckendael
  • Aapje gaat met winterjas shoppen in Ikea
  • Droogte houdt trekvogels op
  • Stadsvogel gebruikt peuken in nest als parasietbestrijding
  • Eerste sterren schitterden 750 miljoen jaar na oerknal
  • Afrikaanse savanne en leeuwen verdwijnen aan sneltempo
  • Thaise douane redt 600 cobra's van de feestdis
  • Honderdtal dolfijnen aangespoeld in Australië
  • Nieuwe sprinkhaansoort doet intrede in Vlaanderen
  • Beschadigd Great Barrier Reef bloeit in de diepte

                 

                                                                        

    Categorieën
  • BERICHTEN DIEREN & FOTO'S (19)
  • BERICHTEN NATUUR & FOTO'S (2)
  • Berichten-Dieren-Natuur (496)
  • Foto's (76)
  • Natuur-Reizen-Tips (62)
  • Trips; Wandelen- Fietsen (30)
  • Weetjes- Dieren (299)
  • Weetjes- Natuur (62)
  • Zoeken in blog

    Foto's van Joke

    Twintig jaar vanaf nu, je meer teleurgesteld zal worden door de dingen die je niet doet dan door degene die je wel hebt gedaan. Dus gooi uit de bowlines, zeil weg van de veilige haven. Vang de passaatwind in je zeilen. Explore, Dromen, Discover.
    24-09-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Apen met een brilletje in Burgers' Zoo

     

    Apen met een brilletje in Burgers' Zoo


    Een brillangoer krijgt iets lekkers van verzorger Annemarie Janssen.

    Het beestje arriveerde gisteren met twee soortgenoten in Burgers' Zoo in Arnhem na uren oponthoud bij de douane op Schiphol. Twee vrouwtjes en een mannetje van de Aziatische bladetende apensoort komen uit een Israëlisch apenpark. Burgers' Zoo is de enige dierentuin in Nederland met deze in dierentuinen zeldzame apen. Brillangoeren zijn zeer kieskeurige eters; hun menu bestaat hoofdzakelijk uit (vaak giftige) bladeren, aangevuld met vruchten en zaden.

    foto Hans Broekhuizen/DG
    bron; gelderlander.nl

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.dieren in verkeer

     

    Aantal gedode dieren in verkeer in kaart gebracht

    Het Departement Leefmilieu, Natuur en Energie van de Vlaamse overheid start samen met de milieuorganisaties Natuurpunt en Vogelbescherming Vlaanderen het project 'Dieren onder de wielen'. Daarmee willen ze in kaart brengen hoeveel dieren er op de Vlaamse wegen gedood worden, welke diersoorten verkeersgevoelig zijn en waar de belangrijkste knelpunten liggen.
     
    Gegevens over dierlijke slachtoffers in het verkeer werden tot nu toe slechts fragmentarisch verzameld. Een onderzoek uit 1995 van Vogelbescherming Vlaanderen komt bij extrapolatie uit op "minstens 4 miljoen" grotere in het wild levende dieren per jaar. Voor vogels, zoogdieren en amfibieën is het wegverkeer nagenoeg de belangrijkste onnatuurlijke doodsoorzaak.
     
    Het project wil voldoende informatie verzamelen om verkeersassen veiliger te maken, niet enkel voor de menselijke weggebruikers maar ook voor dieren die steeds vaker geconfronteerd worden met wegen die hun leefgebied doorsnijden.Wie een dood of gewond dier aantreft op het Vlaamse wegennet, kan dat melden op  www.dierenonderdewielen.be. (belga/bdr)

    bron; hln.be

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Giraffen en olifanten 'te koop'



     Giraffen en olifanten 'te koop'



    Safaripark De Beekse Bergen in Hilvarenbeek en Dierenrijk in Nuenen doen per 1 oktober hun dieren 'van de hand'. Een giraf moet minimaal 1250 euro opbrengen en voor de grootste Afrikaanse olifant in Europa moet minstens 2000 euro worden neergeteld. Dat hebben beide dierenparken donderdag laten weten.
    De kopers krijgen de dieren echter niet mee naar huis, maar adopteren de beesten. Beide dierenparken storten de opbrengst van de verkoop in verschillende dier- en natuurbeschermingsprojecten. De kersverse eigenaren krijgen als tegenprestatie een kijkje achter de schermen van het dierenpark en een mooie foto van hun dier voor op de schoorsteenmantel.
    bron; telegraaf.nl.

    23-09-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vriendin van Knut maakt eerste publieke optreden



    Vriendin van Knut maakt eerste publieke optreden


    vriendin van knut maakt eerste publieke optreden


    De nieuwe vriendin van Knut, 's werelds bekendste ijsbeer, werd woensdag in de zoo van Berlijn voor het eerst aan het grote publiek voorgesteld.

    Giovanna, een 3-jarige ijsberin, komt over van de dierentuin van München. Ze kon het er niet zo goed vinden met haar partner en dus moet ze het nu maar proberen met Knut.

    De beroemde ijsbeer is sinds begin juli officieel eigendom van de Berlijnse zoo. Er werd 430.000 euro betaald aan een Noord-Duitse dierentuin, waar de vader van Knut vandaan komt.
    bron; gva.be


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Uniek spektakel in South Dakota

     

    Uniek spektakel in South Dakota

     


    Uniek spektakel in South Dakota


    In het weekend van 26 en 27 september vindt in de Black Hills van South Dakota de 44e editie plaats van de Buffalo Roundup. Tijdens dit jaarlijkse spektakel worden de bizons die in Custer State Park leven door cowboys bij elkaar gedreven.

    Vanaf speciaal ingerichte plekken op de prairie kan het publiek dit unieke schouwspel van dichtbij meemaken. Bizons kunnen een snelheid bereiken van maar liefst 80 km per uur. Tel daarbij het geluid van duizenden denderende hoeven op en de sensatie van een trillende aarde en je hebt alle ingrediёnten voor een onvergetelijke belevenis.

    Met uitsterven bedreigd

    Aan het einde van de 19e eeuw waren er nog slechts tientallen bizons over in Noord-Amerika en werd deze diersoort met uitsterven bedreigd. Gelukkig lopen er inmiddels weer zo'n 500.000 exemplaren rond. De kudde in Custer State Park is een van de grootste met ongeveer 1.000 dieren.

    Bizons te koop

    Om te voorkomen dat de kudde te groot wordt en daarmee schade berokkend aan de natuur wordt deze elk jaar bijeengedreven tijdens de Roundup. De dieren worden dan niet alleen geteld, maar ook meteen gebrandmerkt en gevaccineerd. Het teveel aan dieren wordt vervolgens in november tijdens een veiling te koop aangeboden.

    Informatie
    Travel South Dakota
    Real America.nl
    Maaike Schwering
    bron; mytrip.be


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dierenbeul wikkelt kat in tape en dumpt ze

     

    Dierenbeul wikkelt kat in tape en dumpt ze



    De onfortuinlijke poes kon gelukkig gered worden.
    Er wordt een beloning van 1.000 dollar (675 euro) uitgeloofd voor tips die kunnen leiden tot de arrestatie van een onverlaat die een kat heeft gedumpt in een tuin in Philadelphia. De dierenbeul had de poes in zelfklevende tape gewikkeld. Gelukkig was het hoofd van de kat niet omwonden met het kleverige spul.

    "Dit is het werk van een krankzinnige", zegt George Bengal van de dierenbescherming. "Zoiets hebben we nog nooit meegemaakt".

    Verdoofd
    De kattin, die door medewerkers van de dierenbescherming 'Sticky' wordt genoemd, werd gistermiddag in haar benarde toestand aangetroffen. Het dier werd volgens de website philly.com verdoofd om de tape zorgvuldig te kunnen wegknippen zodat die als bewijsmateriaal kan dienen. (eb)

    bron; hln.be

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gentse azalea siert Internationaal Festival van Vlaanderen Gent



    Gentse azalea siert Internationaal Festival van Vlaanderen Gent


     

    azalea.jpg



    De Gentse azalea krijgt een prominente plaats op het Internationaal Festival van Vlaanderen Gent. En dat is niet vreemd. Gent bevindt zich in het hart van de Oost-Vlaamse bloemenregio. Wie festival zegt, zegt feest en daar horen bloemen bij! De Gentse azalea past ook volledig binnen het festivalthema: ‘La Gioia!’ (de vreugde).

    Het paradepaardje van de Oost-Vlaamse sierteelt, de azalea, zal de podia van 8 topconcerten opfleuren. Het betreft eigentijdse azaleacreaties op:

    13/9/09 Vlaamse Opera Yo-Yo Ma & Silk Road Ensemble
    14/9/09 St.-Baafskathedraal Openingsconcert – Balthasar-Neumann-Chor & - Ensemble: the Messiah, Haendel
    15/9/09 Vlaamse Opera Anne Sofie Von Otter en Concerto Copenhagen
    19/9/09 St.-Michielskerk Schola Heidelberg
    23/9/09 Muziekcentrum De Bijloke Freiburger Barockorchester en Collegium Vocale Gent
    27/9/09 Muziekcentrum De Bijloke 'Informele top van Gent' - Janine Jansen met het Residentieorkest
    3/10/09 Muziekcentrum De Bijloke Ronald Brautigam & Anima Eterna
    5/10/09 St.-Baafskathedraal Slotconcert: Rotterdams Philharmonisch Orkest & Berliner Rundfunkchor

    Ook de belangrijkste recepties die gehouden worden na de topconcerten tijdens het Festival worden omkaderd met azalea’s.

    In het straatbeeld sieren Gentse azaleadecoraties de kleine passagiersbootjes op Odegand, het openingsfeest van het Festival van Vlaanderen Gent, op zaterdag 12 september. Ongeveer 20 bootjes zullen opgefleurd worden.

    Wat kleur betreft, wordt gekozen voor de rode en witte azalea’s, overeenkomstig de kleuren van de huisstijl van het Internationaal Festival van Vlaanderen Gent.
    bron;e-zine.vlam.be

    22-09-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dode walvis aangespoeld in Antwerpse haven



    Dode walvis aangespoeld in Antwerpse haven


    dode walvis aangespoeld in antwerpse haven 5


    In de Berendrechtsluis in de Antwerpse haven is een dode walvis aangespoeld. Het dier is 12 meter lang en is om het leven gekomen door een botsing met een schip.

    De scheepvaartpolitie probeert de walvis nu met man en macht uit de Schelde te halen. Er wordt nog gewacht op een aannemer om het dier op het droge te leggen, maar in de loop van dinsdagmiddag zal de bultrug op het Sint-Annastrand getrokken worden. Daarna zullen er stalen genomen worden en kan de opruiming beginnen.

    Summer Flower

    Rond 2 uur maandagnacht ontdekte de bemanning de bultrugwalvis aan de voorkant van het schip. "Vannacht rond 2.15 uur is het fruitschip de Summer Flower de geul van Zandvliet-Berendrecht binnengevaren en de sleepboten hebben dan ontdekt dat die vooraan op zijn bulb een dode walvis had liggen", zegt Fons Van Dijck van de verkeerscentrale voor de scheepvaart in Zandvliet.

    "Vermoedelijk heeft die Summer Flower op zee een aanvaring gehad met de walvis en is die op de bulb blijven liggen en zo mee de Schelde op gevaren."

    Het scheepvaartverkeer ondervindt geen hinder van het dode dier.

    Foto's: © Frank en Bram Boelens / Nokia N86
    bron; gva.be


    21-09-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Meeste rivierdelta's zijn aan het zinken

     

    Meeste rivierdelta’s zijn aan het zinken


    meeste rivierdelta s zijn aan het zinken



    De meeste laaggelegen rivierdelta’s zijn aan het zinken. Niet alleen de klimaatwijziging is daarvoor verantwoordelijk ,maar ook andere menselijke activiteit zoals de bouw van dammen. Tientallen miljoenen mensen lopen gevaar.

    Volgens de studie, die zopas in het tijdschrift Nature Geoscience verscheen, zijn 24 van de 33 grote rivierdelta’s aan het zinken. Acht op tien delta’s werden de laatste jaren het slachtoffer van zware overstromingen.

    Aan de studie werd meegewerkt door wetenschappers uit de VS, Japan en Groot-Brittannië. Ze vergeleken radarbeelden die het ruimteveer Endeavour in 2000 maakte met historische kaarten die van 1760 tot 1922 gepubliceerd werden.

    Het rapport dat het VN-klimaatpanel (IPCC) in 2007 publiceerde, wees er al op dat rivierdelta’s gevaar liepen bij een stijgende zeespiegel als gevolg van de klimaatwijziging. Volgens de nieuwe studie versnellen andere menselijke ingrepen dat proces nog.

    Rivierwater ophouden en omleiden

    Het gaat vooral om ingrepen die het rivierwater onderweg ophouden of omleiden en zo de afzetting van slib aan de riviermonding wijzigen. Daardoor krijgen de delta’s niet de kans om te groeien en verliezen ze hun bufferende capaciteit.

    Stroomopwaarts houden dammen en waterbekkens de sedimenten op. Aan de kust voeren kanalen en dijken het slib meteen naar zee, voorbij de overstromingsgebieden. En door de winning van grondwater en aardgas worden de sedimenten op de overstromingsgebieden sneller hard.

    Op basis van het IPCC-klimaatrapport voorspellen de Amerikaanse onderzoekers 50 procent meer deltaoverstromingen tegen het eind van deze eeuw. Dat kan nog verergeren als de mens nog meer rivieren gaat afdammen en omleiden.

    Bron: RP (IPS)
    bron; hln.be


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Naar de boeren

     

    Naar de boeren

    Rochehaut is een verrukkelijk plekje in een meander van de Semois. De familie Boreux beoefent hier meerdere passies: gasten ontvangen, gastronomisch koken, het land bewerken, dieren kweken. Wie in de Auberge de la Ferme logeert – of in een van de andere herbergen, chalets en vakantiehuisjes op het domein – kan nog een verbazingwekkende plek gaan ontdekken: het Landbouwmuseum, dat de bezoeker op een ludieke en boeiende manier laat kennismaken
    met het boerenleven van weleer. Er zijn zelfs kostuums voor bezoekers die zich helemaal in het thema willen inleven! Breng dezelfde dag een bezoek aan Entre Ferme & Forêt, een dierenpark
    met herten, kangoeroes, steenbokken, koeien uit de streek, Schotse runderen... Het domein biedt  ook diverse themaverblijven aan die beslist het proberen waard zijn.

    L’Auberge de la Ferme, rue de la Cense 12, Rochehaut S/ Semois. Verblijf: € 340 p.p. Toegang tot het Landbouwmuseum: € 9 (vanaf 66 jaar: € 8, combiticket voor 2 attracties: € 16 en € 14). In de zomer alle dagen open van 10 tot 18 uur (1/10 tot 31/3 enkel in het weekend en tijdens de schoolvakanties). Info: 061461000, www.aubergedelaferme.be

    bron; plusmagazine.be


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Europese sekstoer doet Artis aan



    Europese sekstoer doet Artis aan




    Nikolai (l.) gaat maandag voor het eerst naar buiten om kennis te maken met een vrouwtje in Artis. Foto ANP
    De zestienjarige olifant Nikolai keerde eind vorige week na een verblijf van anderhalf jaar in de dierentuin van Hannover terug in Artis. In Duitsland dekte Nikolai met succes enkele vrouwtjes. Nu Thong Tai in Artis nog.

    Duitsland heeft olifantenman Nikolai (16) goed gedaan. Hij ging weg als een lummel, en komt terug als een vent. Bijna een halve meter langer, zevenhonderd kilo zwaarder én, wat het vermelden waard is, met vijf zwangerschappen in anderhalf jaar op zijn naam.

    April 2008 vertrok Nikolai naar de zoo in Hannover met als opdracht de lokale dames te bestijgen en dat liet hij zich geen twee keer zeggen. Zonder morren ging hij aan het werk. Met overgave. Hoewel het afwachten is wat de kwaliteit van zijn productie is - een zwangerschap duurt bij olifanten 22 maanden - is de reputatie van Nikolai nu al gevestigd. Hij schaart zich bij de circa tien gewilde mannen die door het Europese Fokprogramma op sekstoer door Europa worden gestuurd.

    Artis zocht ook zo'n man. Een zaaddonor voor Thong Tai (20), de ex van Nikolai. Hij had haar in zijn Artistijd al zwanger gemaakt, maar dat kalf werd in januari te vroeg geboren. Het overleefde het niet. Nikolai was tijdens dit drama al in de weer met zijn nieuwe vriendinnetjes in Duitsland, dus die kon Thong Tai niet opnieuw bevruchten. Terwijl dat wel belangrijk is, legt verzorger Remco Holterheus uit. Hoe langer je wacht met een volgende zwangerschap, des te meer eieren bij elke eisprong verloren gaan. Bovendien is er meer kans op vergroeiingen van het geboortekanaal. Er was dus haast geboden.

    Artis keek om zich heen. Er waren drie serieuze kandidaten: Luka uit Benidorm, maar die is zo dik dat het maar de vraag was of hij in Amsterdam door de deuren van het verblijf zou passen, een onervaren 'Belgisch bulletje', en tot slot de eigen vertrouwde Nikolai. En die was in Hannover inmiddels 'klaar'. Hij is een gewilde meneer, niet alleen vanwege zijn libido - hij lust er wel pap van - maar ook vanwege zijn Canadese afkomst en dus verse bloed. Nikolai heeft in Europa vooralsnog geen nakomelingen. De keus was dus gemakkelijk.

    Vrijdag maakte hij zijn rentree, na een lange reis in een zeecontainer. Nikolai maakte een ontspannen indruk. Ook het weerzien met de dames verliep probleemloos. Veel slurfcontact. Zelfs Winthida, met wie Nikolai geregeld in de clinch lag, besloot Nikolai warm te ontvangen. Voorheen ging ze nog wel eens de discussie aan, maar daar was hij nu toch echt te groot voor geworden. Overigens is Winthida (42) in de overgang en is zij dus geen partij voor Nikolai. Yindee, het derde meisje, is met haar zes jaar te jong voor dit soort fratsen.

    Wie de komende weken naar Artis komt om Nikolai en Thong Tai in actie te zien, zal worden teleurgesteld. Vooralsnog valt weinig op dat vlak te beleven in het olifantenverblijf. Beetje met de slurf friemelen, maar voor het echte werk moeten we volgens Holterheus nog wachten tot half oktober. De cyclus van een olifantenvrouw is tussen de twaalf en veertien weken. Dan is Thong Tai er klaar voor en mag Nikolai er pas op. Hoogstens twee dagen, meer keren per dag. Let wel: niet te lang. Eén, misschien twee minuten. ''Dat is maar goed ook. Langer hou je het niet vol met een paar ton op je rug.''

    De verwachting is dat het meteen raak zal zijn. Over een half jaar kan Nikolai dan weer door op zijn voortplantingstrip. Eerst naar Hannover voor de volgende ronde en daarna naar schatjes in andere stadjes.
     
    (MALIKA SEVIL) bron; parool.nl

    20-09-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Genieten langs de Texelse lammetjesroute



    Genieten langs de Texelse lammetjesroute


    De lammetjesroute op Texel staat op zaterdag 26 september geheel in het teken van de landelijke Week van de Smaak.


       

      Foto: Jos Schuurman

      Proeverijen

      Bij Specialiteitenslagerij Goënga en boerderij De Lindehoeve in Den Hoorn, boerderij Hoogvliet in De Waal en boerderij Klein Zeeland in Oosterend kunnen bezoekers proeven van overheerlijke gerechten en hapjes gemaakt van het Texelse lamsvlees met het Waddengoud-keurmerk.

      Klein Zeeland werkt hiervoor zelfs samen met Texel Catering Ruud Boom. “Zo kunnen we laten zien waar ons Texelse lamsvlees vandaan komt en kunnen mensen zelf zien hoe wij als Waddengoud-boer met de lammeren omgaan. Betere promotie is er niet en wat is er nu verser dan eten direct van de boer”, aldus Carlo Veeger van boerderij De Lindehoeve.

      Ook Texel Wool in Oudeschild doet mee, hoewel de dekbeddenproducent niet langs de fietsroute is gevestigd. Hier kunnen de bezoeker niet eten, maar een gratis schoonheidsbehandeling krijgen met cosmetica gemaakt van wolvet van echte Texelse schapen.

      Gratis diner

      Bezoekers van de deelnemende bedrijven krijgen een ‘Texelse smaakkaart’. Is deze culinaire strippenkaart ondertekend door minimaal drie van de vijf ondernemers, dan maken zij kans op een dinerbon ter waarde van 50 euro. De winnaar kan deze bon besteden bij Grand Hotel Opduin in De Koog, Brasserie Rebecca in De Waal of Eilandkeuken Vincent in het Dennenbos. Alle drie de restaurants doen mee met de National Gastronomy Award Waddensea 2009 in Leeuwarden, een professionele kookwedstrijd voor chef-koks uit het Waddengebied. De smaakkaart is ook verkrijgbaar bij de VVV in Den Burg.

      Week van de Smaak

      Deze culinaire festiviteit is georganiseerd door VVV Texel en Stichting Waddengroep in het kader van de Week van de Smaak. Tijdens dit landelijke evenement dat plaatsvindt van 20 tot en met 27 september, staat het verse en ambachtelijke product centraal. In heel Nederland zijn er allerlei festiviteiten met een culinaire invalshoek, met Amsterdam als Hoofdstad van de Smaak.

      De Week van de Smaak wordt georganiseerd door Biologica (zie ook www.biologica.nl).

      De Lammetjesfietsroute is verkrijgbaar bij VVV Texel voor € 2,50. De route kan ook besteld worden via de webshop van VVV Texel opwww.texel.net
      bron; telegraaf.nl


      Volgende foto's van joke














      Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Chinese panda's kunnen in 2012 terug naar huis

       

      Chinese panda's kunnen in 2012 terug naar huis

      CHENGDU - De zestig panda's die na de zware aardbeving van 2008 zijn verhuisd naar een nieuw onderkomen in China, zullen in 2012 terugkeren naar hun oude woonplaats in Wolong. Dat meldde het Chinees staatspersbureau Xinhua zondag.



      In het pandacentrum in Wolong bevonden zich voor de aardbeving 63 panda's. Door de beving raakte een panda vermist en een stierf.

      Een derde kwam om het leven op weg naar het ziekenhuis. De overige dieren werden verspreid over dierentuinen in de regio omdat het centrum ernstig beschadigd raakte.


      Het centrum wordt voor ruim 37 miljoen euro verbouwd om de panda's in de toekomst een goed onderkomen te kunnen bieden. Naar verwachting is de renovatie in 2011 klaar.

      Bedreigd

      De panda is een bedreigde diersoort. In het wild leven er nog ongeveer 1600. Ongeveer 180 zijn in gevangenschap grootgebracht.

      Vorig jaar werden dertig panda's geboren in de pandacentra in Wolong en Chengdu. Dit jaar zijn al achttien pandaberen ter wereld gebracht.

      © ANP

      bron; nu.nl

      Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Walvissafari in West-Australië

       

      Walvissafari in West-Australië



      West-Australië maakt zich op om walvissen te spotten. Het najaar is ideaal om deze dieren met hun kersverse kalveren te zien zwemmen. Elk jaar passeren meer dan 21.000 bultrugwalvissen op hun terugweg van Antarctica langs de kust van Kimberley. Experts geven terecht deze westkust van Australië de bijnaam 'Humpback Highway'.

      Discover The World stelde daarom een speciaal pakket samen met 20 procent korting op een zevendaags avontuur, verblijf in het exclusieve safarikamp Sal Salis en het luxueuze Richardson Hotel in Perth inbegrepen. In Sal Salis logeer je in een luxetent en krijg je toegang tot het Ningaloo Reef, dat vlak aan het kamp ligt. Prijzen vanaf ongeveer 1.700 euro per persoon. Walvistoer van twee uur, elke avond aperitief en drie- gangendiner, zonsondergang inbegrepen.

      (Debbie Pappyn)

      www.discover-the-world.co.uk, www.westernaustralia.com


      bron; demorgen.be

      Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Drie keer minder olie geloosd in Noordzee

       

      Drie keer minder olie geloosd in Noordzee




      Terwijl tijdens de jaren negentig nog 50 tot 60 illegale lozingen per jaar in de Noordzee werden vastgesteld, waren dat er vorig jaar nog maar 17.

      Meer verkeer
      Eric Donnay van de FOD Leefmilieu wijst er op dat het scheepvaartverkeer de laatste tien jaar verdubbeld is. "Er ontglippen ons wellicht nog een pak lozingen. Maar alles wijst erop dat er toch heel wat minder geloosd wordt in onze Noordzee. De schrik zit er goed in", luidt het.

      Onophoudelijke controles

      Zowat een jaar geleden ondertekende staatssecretaris voor Noordzeebeleid Etienne Schouppe een samenwerkingsakkoord met Defensie met als doel de pakkans op zee drastisch op te voeren. Intussen speelt ons land een voortrekkersrol en wordt onze 60 kilometer lange kustlijn bijna onophoudelijk gecontroleerd.

      (belga/ep) bron; demorgen.be  

      Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Beer bestormt busstation: negen toeristen gewond



      Beer bestormt busstation: negen toeristen gewond



      In de Japanse stad Nyukawa, op zo'n 200 kilometer van Tokyo, zijn negen mensen gewond geraakt toen een beer de aanval opende op een lading toeristen aan een servicestation naast een snelweg. Het 1.40 meter lange dier overleefde het niet: hij werd neergeschoten door een jager.

      De slachtoffers, toeristen, stonden op de bus te wachten toen de Aziatische zwarte beer de groep aanviel. Zeker een slachtoffer werd in zijn gezicht gebeten. Vier van de slachtoffers zijn er slecht aan toe. De aanval van de beer duurde bijna een uur.

      Opgesloten in souvenirwinkel
      Op het einde stormde het roofdier een souvenirwinkel binnen, waar hij werd opgesloten door werknemers en later afgemaakt. Volgens experts is het ongebruikelijk dat een kraagbeer mensen aanvalt.

      De Aziatische zwarte beer of kraagbeer (Ursus thibetanus) komt vooral voor in Zuid-Azië: Pakistan, Afghanistan, India, China en verder naar het noorden in Rusland, Korea, op Taiwan en in Japan. Er zijn 7 of 8 ondersoorten. Hij wordt ook wel de Tibetaanse beer of Himalayabeer genoemd.

      Omnivoor
      De Aziatische zwarte beer heeft een ronde kop met grote oren die ver uiteen staan. De mannetjes en vrouwtjes verschillen wezenlijk in grootte van elkaar (110-150 kg tegenover 65-90 kg). De zwarte beer heeft korte klauwen van 4-5 centimeter, maar kan toch uitstekend bomen beklimmen. Hij is ook een goede zwemmer.

      De zwarte beer is een omnivoor en eet een grote variëteit aan voedsel: fruit, noten, planten, grassen, bessen, maar ook en vlees (vissen, vogels, knaagdieren), termieten, larven en honing staan op het menu. Waar plantaardig voedsel in rijke mate voorhanden is, zoals in Japan, is deze beer een planteneter. Zijn natuurlijke vijanden zijn de tijger, en de wolf.

      (mvl)bron; demorgen.be

      19-09-2009
      Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nieuwe koala met taak als kweekman in Planckendael

       Nieuwe koala met taak als kweekman in Planckendael



      Planckendael ontving begin deze week Kuna, een koalamannetje uit San Diego. Kuna heeft de zware opdracht om zijn naam als nieuwe kweekman waar te maken. Omdat de voortplanting bij koala's niet altijd van een leien dakje loopt, werkt Planckendael actief mee aan het internationale kweekprogramma. Vanaf vandaag kan ook het publiek de koala in vol ornaat bewonderen.

      Passagierszetel
      "Hij heeft een prachtige kop, alsof hij recht uit een tekenboek komt", zegt verzorger Dirk. "Koala's zijn schuchtere diertjes, enorm stressgevoelig en maar weinig te zien in dierentuinen. Het was dan ook geen sinecure om hem veilig bij ons te krijgen. In de bagageruimte van het vliegtuig is er veel te veel lawaai zijn en daarom werden er voor zowel de verzorgers als de diertjes gewoon passagierszetels geboekt om hen ook tijdens de lange reis van de beste zorgen te kunnen voorzien, zoals af en toe een eucalyptusblaadje."

      Kuna - wat 'grijze pels' betekent in het Aboriginal - is net geen 5 jaar oud, weegt 6,5 kg en is een dier dat weinig last zou hebben van stress. Momenteel slaapt hij nog niet zo vast en went hij nog aan zijn nieuwe omgeving en zijn twee nieuwe vrouwen Ditji Toda en Guwara (geboren in 2002 en 2004).

      Koalageboortes
      Planckendael heeft trouwens al een hele geschiedenis van koalageboortes, met Bungle Bungles (2000), Kalundra (2001), Ditchie Doonkuna (2002), Hanya (2006), Hinchinbrook (2006), Iona (2007) en Itji Bidji (2007). Enkel Iona, de dochter van Guwara, is echter nog in Planckendael aanwezig.

      Eucalyptus is van levensbelang voor koala's, het is namelijk het enige wat ze eten, en dus is het essentieel om een constante toevoer van verse eucalyptus voor handen te hebben. In de zomermaanden wordt deze in Planckendael zelf geteeld, maar in de winter zijn we aangewezen op toevoer van buitenaf. De eucalyptus moet dan aangevoerd worden uit Engeland.

      Down Under
      In Australië komen een 500-tal soorten eucalyptusplanten voor waarvan de koala's slechts een twintigtal eten. Eucalyptus bevat namelijk giftige stoffen zoals tannine, alkaloïden en etherische oliën om vraatzucht door bladetende dieren te vermijden. De koala is echter in staat deze toxines, die voor vele andere dieren dodelijk zijn, in de lever af te breken. Toch kan ook hij maar beperkte concentraties gif verdragen. Hij gaat zeer selectief te werk en besnuffelt elk blad nauwkeurig met behulp van zijn grote neus. Voldoet een blad of boom niet langer, dan verhuist hij naar een andere boom.

      Planckendael neemt niet alleen actief deel aan het kweekprogramma maar draagt ook zijn steentje bij tot de bescherming van de koala in zijn natuurlijke habitat. Zo wordt de ontwikkeling gesteund van een
      'habitat atlas', waar de geschikte leefgebieden voor de koala's in worden geïnventariseerd zodat ze kunnen beschermd worden. Er worden immers heel wat eucalyptuswouden gekapt voor houtwinning of voor ontwikkeling van nieuwe woonwijken. (belga/jv)



      bron; demorgen.be

      Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kianga is nieuwste zebratelg van Antwerpse Zoo

       

      Kianga is nieuwste zebratelg van Antwerpse Zoo




      Zebra Tutama beviel vorige week van een kerngezonde dochter in de Antwerpse Zoo. Het beestje kreeg de naam 'Kianga', wat zonneschijn in het Swahili betekent. Moeder en dochter stellen het goed en Kianga heeft haar eerste stapjes in het buitenverblijf net gezet. Zo heeft de kleine merrie ook meteen kennisgemaakt met de rest van de zebrafamilie en dit ging haar prima af. Het veulentje is nu elke dag te bewonderen tussen de grotere zebra's.

      Met de komst van de kleine Kianga is de zebrafamilie uitgegroeid tot 6 leden, waarvan 4 jongere diertjes. Het zebraatje Kibibi, dat begin augustus in de Zoo is geboren, heeft er nu een speelkameraadje en leeftijdgenootje bij. Ook in Planckendael verwacht de KMDA nog meer babynieuws bij de zebra's.

      Met duizenden
      Oorspronkelijk zijn de Damarazebra's, waar de zebrafamilie in de Zoo toe behoort, afkomstig uit Zuid-Oost Afrika. Hier leven ze in groepjes van 10 tot 30 dieren onder leiding van één hengst. Maar wanneer er sprake is van droogte of in de trekperiode, kunnen ze zich wel met duizenden verzamelen.

      De strepen op hun huid zorgen dan voor een natuurlijke bescherming. De huid zorgt er namelijk voor dat vijanden de individuen niet goed van elkaar kunnen onderscheiden. De dieren eten wel 50 soorten grassen. In de Zoo krijgen de dieren een maaltijd van hooi, vers gras, paardenkorrels en knaaghout voorgeschoteld. (jv)

      bron; demorgen.be

      Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Over een paar jaar is alle tonijn in de zee gewoon op

       

      Over een paar jaar is alle tonijn in de zee gewoon op



       Nu al veroorzaakt overbevissing diepgaande veranderingen in onze oceanen. Commercieel waardevolle vis wordt massaal vervangen door kleinere, plankton-etende vis en kwallen. Even een keiharde realiteit: als er niet erg snel erg drastisch ingegrepen wordt, dan zullen u of uw kinderen tegen 2035 alleen nog kwallen uit de zee eten. 

       90 procent van de grote vissen die we zo graag eten, zoals tonijn, zwaardvis, marlijn, kabeljauw, heilbot, rog en bot zijn sinds het begin van de industriële visserij in de jaren vijftig verdwenen. Elk jaar worden 200 miljoen haaien gevangen, van hun vinnen beroofd en weer teruggooid omdat het in China, Taiwan en Hongkong sjiek is om haaienvinnesoep op een feest te serveren. 

       
       De winsten die gemaakt worden door de visimporteurs zijn zodanig groot - een 200 kg zware blauwvintonijn leverde een recordbedrag van zo'n 26.000 euro op tijdens een recente veiling - en hun industriële lobby's staan daardoor zodanig sterk, dat het orgaan van de EU dat moet controleren (ICCAT) verworden is tot de International Conspiracy to Catch all Tuna. 

       Momenteel kent de tonijnvloot een overcapaciteit van bijna 400% ten opzichte van het duurzaamheidsquotum, dat volgens wetenschappers ook al een lachertje is. Het enige wat de blauwvintonijn nog kan redden is een volledig vangstverbod.  

       Het rapport, dat door de Franse regering als geheim document is geklasseerd, verhaalt bijvoorbeeld over een missie in de Middellandse Zee waarbij 24 schepen werden gecontroleerd. 23 waren met niks in orde, slechts eentje leefde een aantal, maar niet alle regels na. 

       De Amerikaanse Gezondheidsdienst heeft in maart 2004 al richtlijnen opgesteld waarin zwangere vrouwen, borstvoedende moeders en kinderen wordt aangeraden niet te veel tonijn te eten. 

       De kabeljauwvoorraad in de Noordzee en de Oostzee bevinden zich ook vlakbij een totale ondergang.  


      Maandag staat er op de agenda van de Europese Commissie een nogal essentiële stemming: als de commissie het vertikt om blauwvintonijn op de lijst van bedreigde dieren te zetten, dan bezegelt ze het lot van de soort. Over enkele jaren zal tonijn in de Middellandse Zee en de Atlantische Oceaan dan uitgestorven zijn. En dan nog: Europa controleert zogezegd al sinds 1960 of het tonijnbestand op peil blijft. Resultaat: in nog geen vijftig jaar is 90 procent van het tonijnbestand verdwenen.

      "Vissers compleet out of control"
      Een paar dagen voor de stemming is een rapport van de Franse zeemacht gelekt. Daarin staat dat de controle op de hoeveelheden tonijn die Europese vissers mogen vangen "een lachertje" is en dat ongeveer alle vissers "met grote overgave" hun voeten vegen aan de door Europa opgelegde regels en vangstquota. De vissers zijn volgens het rapport "compleet out of control".

      Geheim!
      Het rapport, dat door de Franse regering dus als geheim document is geklasseerd, verhaalt bijvoorbeeld over een missie in de Middellandse Zee waarbij 24 schepen werden gecontroleerd. 23 waren met niks in orde, slechts eentje leefde een aantal, maar niet alle, regels na.

      Dank u Japan

      Bijna alle commercieel gevangen blauwvintonijn gaat naar Japan. Hij wordt daar rauw gegeten als sushi en sashimi. De blauwvintonijn wordt al meer dan 2.000 jaar in de Middellandse Zee gevangen. De Grieken, Romeinen en Feniciërs maakten melding van de jacht op de blauwvintonijn. Er zijn zelfs aanwijzingen dat de Neanderthalers die 50.000 jaar geleden aan de Straat van Gibraltar leefden blauwvintonijn gegeten hebben. Het dier trekt ieder jaar in mei - juli in grote groepen naar de Middellandse Zee om kuit te schieten. Hij is dan (te) gemakkelijk te vangen.

      Overcapaciteit vissersvloot 400 %
      Momenteel kent de tonijnvloot een overcapaciteit van bijna 400 % ten opzichte van het duurzaamheidsquotum, dat volgens wetenschappers ook al een lachertje is. Het enige wat de blauwvintonijn nog kan redden is een volledig vangstverbod. Europa heeft tot nu een nogal doorzichtige dubbelrol gespeeld: het probeert al een poosje de overbevissing weer terug te brengen, en geeft anderzijds subsidies aan Spaanse, Franse en Italiaanse tonijnvissers.

      "We zijn er voor"

      De Europese Commissie maakte op 8 september 2009 alvast bekend "er voor te zijn" om de internationale handel in de Atlantische reuzentonijn volledig te verbieden door de blauwvintonijn op CITES lijst 1 (dat zijn direct met uitsterven bedreigde dieren en planten) te plaatsen. Vraag is maar of het ook echt gebeurt en wie dat dan gaat controleren.

      International Conspiracy to Catch All Tuna
      Hopelijk niet de ICCAT (Internationale Commissie voor het beheer van de Atlantische Tonijn) van de EU zelf, die de tonijnpopulatie al sinds de jaren '60 in de gaten houdt, visquota opstelt, het minimumgewicht bepaalt en de duur van het visseizoen instelt. Ze doen dat zodanig goed dat sindsien het tonijnbestand met 90 procent is gedaald. De winsten die gemaakt worden door de visimporteurs zijn zodanig groot - een 200 kg zware blauwvintonijn leverde een recordbedrag van zo'n 26.000 euro op tijdens een recente veiling - en hun industriële lobby's staan daardoor zodanig sterk, dat de ICCAT verworden is tot de International Conspiracy to Catch all Tuna.

      Kwik
      Sedert 1950 is het tonijnbestand dus met 90 procent gedaald. Dat geldt ook voor de tonijn die gebruikt wordt voor de blikjes die wij in de supermarkt kopen. Want ook yellowfin en albacore zijn bijna allemaal opgevist. Het vlees van een tonijn heeft trouwens een betrekkelijk hoog kwikniveau vandaag de dag, net zoals dat van alle grote vissen die hoger in de voedselketen zitten. Hierdoor kan het eten van veel tonijn schadelijk zijn voor de gezondheid. De Amerikaanse Gezondheidsdienst heeft in maart 2004 al richtlijnen opgesteld waarin zwangere vrouwen, borstvoedende moeders en kinderen wordt aangeraden niet te veel tonijn te eten.

      Vliegtuigen
      De middelen die de tonijnhandelaars inzetten bij de visvangst worden steeds verfijnder. Zo worden moderne schepen ingezet met hoogtechnologische snufjes om de tonijnscholen steeds sneller op te sporen. Ook kleine vliegtuigjes doen dienst om scholen te lokaliseren. Oceanologen zijn er ondertussen van overtuigd dat de overbevissing momenteel neerkomt op de allergrootste bedreiging van de ecosystemen en de mensheid zelf.

      In 2035 is de zee leeg

      Nu al veroorzaakt overbevissing diepgaande veranderingen in onze oceanen. Commercieel waardevolle vis wordt massaal vervangen door kleinere, plankton-etende vis en kwallen. Even een keiharde realiteit: als er niet erg snel erg drastisch ingegrepen wordt, dan zullen u of uw kinderen tegen 2035 alleen nog kwallen uit de zee eten. 

      Vinnen
      Dat is angstaanjagend snel. Maar de cijfers liegen niet: 90 procent van de grote vissen die we zo graag eten, zoals tonijn, zwaardvis, marlijn, kabeljauw, heilbot, rog en bot zijn sinds het begin van de industriële visserij in de jaren vijftig verdwenen. Elk jaar worden 200 miljoen haaien gevangen, van hun vinnen beroofd en weer teruggooid omdat het in China, Taiwan en Hongkong sjiek is om haaienvinnesoep op een feest te serveren.

      Politici doen niks

      De overexploitatie en het wanbeheer van visgronden heeft nu al geleid tot de spectaculaire ondergang van sommige visgronden. De kabeljauwvisgronden bij Newfoundland in Canada gingen in 1992 ten onder, wat leidde tot het verlies van ongeveer 40.000 banen. De kabeljauwvoorraad in de Noordzee en de Oostzee zijn goed op weg naar hetzelfde lot en bevinden zich vlakbij een totale ondergang. Voorlopig blijken de Europese politici immers nog steeds potdoof voor het advies van wetenschappers omtrent een goed beheer van de visgronden. (mvl)



      bron; hln.be

      Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.154 verwaarloosde honden gered van handelaar

       

      154 verwaarloosde honden gered van handelaar



      De weggehaalde dieren zijn vooral cockerspaniëls.
      In het Nederlandse Oisterwijk heeft de Dierenbescherming gisteren 154 honden weggehaald bij een handelaar. De beesten leefden in vijf vuile schuren en kregen slecht te eten, vernam de Telegraaf van de organisatie.

      Onder de honden waren 78 pups. De inspectiedienst vond in de schuren ook twee dode pups, en nog twee andere jonge hondjes waren er zo slecht aan toe, dat zij moesten worden afgemaakt. De overige honden, vooral cockerspaniëls, zijn elders ondergebracht.

      De 60-jarige handelaar is een bekende van de inspectiedienst. Volgens de Dierenbescherming is al drie keer eerder proces-verbaal tegen hem opgemaakt. (sam)

      bron; hln.be




                  




      Lieve Bezoeker
        Om het openen van 
       
      het gastenboek voor 
         iedereen gemakkelijk 

       
      te houden worden te
        grote Plaatjes en of
        Buttons verwijderd
      .




      Blog als favoriet !


      Willekeurig SeniorenNet Blogs
      aarina0501
      blog.seniorennet.be/aarina0

      Blog tegen de regels? Meld het ons!
      Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!