Over mijzelf
Ik ben Josephine of Joke
Ik ben een vrouw en woon in Waasmunster (Belgie) en mijn beroep is Genieter.
Ik ben geboren op 10/08/1949 en ben nu dus 74 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: .
Zwemmen,wandelen in de natuur, en natuurlijk fietsen. Fotograferen, fotobewerking. Op internet surfen en bloggen. Maar ook een gezamelijke hobby van mij en mijn echtgenoot is dat we graag varen over verschillende wateren.







      

Hallo,niet vergeten!
Even iets laten weten.

Beoordeel dit blog
  Zeer goed
  Goed
  Voldoende
  Nog wat bijwerken
  Nog veel werk aan
 

AANRADERS !!!
  • ATELIER VAN JOSEPHINE
  • POWERPOINT VAN JOKE
  • ETEN EN GENIETEN
  • PHOTOGALERY
  • NO LIMIT
  • Inhoud blog
  • Koala-baby kruipt uit buidel in Planckendael
  • Aapje gaat met winterjas shoppen in Ikea
  • Droogte houdt trekvogels op
  • Stadsvogel gebruikt peuken in nest als parasietbestrijding
  • Eerste sterren schitterden 750 miljoen jaar na oerknal
  • Afrikaanse savanne en leeuwen verdwijnen aan sneltempo
  • Thaise douane redt 600 cobra's van de feestdis
  • Honderdtal dolfijnen aangespoeld in Australië
  • Nieuwe sprinkhaansoort doet intrede in Vlaanderen
  • Beschadigd Great Barrier Reef bloeit in de diepte

                 

                                                                        

    Categorieën
  • BERICHTEN DIEREN & FOTO'S (19)
  • BERICHTEN NATUUR & FOTO'S (2)
  • Berichten-Dieren-Natuur (496)
  • Foto's (76)
  • Natuur-Reizen-Tips (62)
  • Trips; Wandelen- Fietsen (30)
  • Weetjes- Dieren (299)
  • Weetjes- Natuur (62)
  • Zoeken in blog

    Foto's van Joke

    Twintig jaar vanaf nu, je meer teleurgesteld zal worden door de dingen die je niet doet dan door degene die je wel hebt gedaan. Dus gooi uit de bowlines, zeil weg van de veilige haven. Vang de passaatwind in je zeilen. Explore, Dromen, Discover.
    20-09-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Beer bestormt busstation: negen toeristen gewond



    Beer bestormt busstation: negen toeristen gewond



    In de Japanse stad Nyukawa, op zo'n 200 kilometer van Tokyo, zijn negen mensen gewond geraakt toen een beer de aanval opende op een lading toeristen aan een servicestation naast een snelweg. Het 1.40 meter lange dier overleefde het niet: hij werd neergeschoten door een jager.

    De slachtoffers, toeristen, stonden op de bus te wachten toen de Aziatische zwarte beer de groep aanviel. Zeker een slachtoffer werd in zijn gezicht gebeten. Vier van de slachtoffers zijn er slecht aan toe. De aanval van de beer duurde bijna een uur.

    Opgesloten in souvenirwinkel
    Op het einde stormde het roofdier een souvenirwinkel binnen, waar hij werd opgesloten door werknemers en later afgemaakt. Volgens experts is het ongebruikelijk dat een kraagbeer mensen aanvalt.

    De Aziatische zwarte beer of kraagbeer (Ursus thibetanus) komt vooral voor in Zuid-Azië: Pakistan, Afghanistan, India, China en verder naar het noorden in Rusland, Korea, op Taiwan en in Japan. Er zijn 7 of 8 ondersoorten. Hij wordt ook wel de Tibetaanse beer of Himalayabeer genoemd.

    Omnivoor
    De Aziatische zwarte beer heeft een ronde kop met grote oren die ver uiteen staan. De mannetjes en vrouwtjes verschillen wezenlijk in grootte van elkaar (110-150 kg tegenover 65-90 kg). De zwarte beer heeft korte klauwen van 4-5 centimeter, maar kan toch uitstekend bomen beklimmen. Hij is ook een goede zwemmer.

    De zwarte beer is een omnivoor en eet een grote variëteit aan voedsel: fruit, noten, planten, grassen, bessen, maar ook en vlees (vissen, vogels, knaagdieren), termieten, larven en honing staan op het menu. Waar plantaardig voedsel in rijke mate voorhanden is, zoals in Japan, is deze beer een planteneter. Zijn natuurlijke vijanden zijn de tijger, en de wolf.

    (mvl)bron; demorgen.be

    19-09-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nieuwe koala met taak als kweekman in Planckendael

     Nieuwe koala met taak als kweekman in Planckendael



    Planckendael ontving begin deze week Kuna, een koalamannetje uit San Diego. Kuna heeft de zware opdracht om zijn naam als nieuwe kweekman waar te maken. Omdat de voortplanting bij koala's niet altijd van een leien dakje loopt, werkt Planckendael actief mee aan het internationale kweekprogramma. Vanaf vandaag kan ook het publiek de koala in vol ornaat bewonderen.

    Passagierszetel
    "Hij heeft een prachtige kop, alsof hij recht uit een tekenboek komt", zegt verzorger Dirk. "Koala's zijn schuchtere diertjes, enorm stressgevoelig en maar weinig te zien in dierentuinen. Het was dan ook geen sinecure om hem veilig bij ons te krijgen. In de bagageruimte van het vliegtuig is er veel te veel lawaai zijn en daarom werden er voor zowel de verzorgers als de diertjes gewoon passagierszetels geboekt om hen ook tijdens de lange reis van de beste zorgen te kunnen voorzien, zoals af en toe een eucalyptusblaadje."

    Kuna - wat 'grijze pels' betekent in het Aboriginal - is net geen 5 jaar oud, weegt 6,5 kg en is een dier dat weinig last zou hebben van stress. Momenteel slaapt hij nog niet zo vast en went hij nog aan zijn nieuwe omgeving en zijn twee nieuwe vrouwen Ditji Toda en Guwara (geboren in 2002 en 2004).

    Koalageboortes
    Planckendael heeft trouwens al een hele geschiedenis van koalageboortes, met Bungle Bungles (2000), Kalundra (2001), Ditchie Doonkuna (2002), Hanya (2006), Hinchinbrook (2006), Iona (2007) en Itji Bidji (2007). Enkel Iona, de dochter van Guwara, is echter nog in Planckendael aanwezig.

    Eucalyptus is van levensbelang voor koala's, het is namelijk het enige wat ze eten, en dus is het essentieel om een constante toevoer van verse eucalyptus voor handen te hebben. In de zomermaanden wordt deze in Planckendael zelf geteeld, maar in de winter zijn we aangewezen op toevoer van buitenaf. De eucalyptus moet dan aangevoerd worden uit Engeland.

    Down Under
    In Australië komen een 500-tal soorten eucalyptusplanten voor waarvan de koala's slechts een twintigtal eten. Eucalyptus bevat namelijk giftige stoffen zoals tannine, alkaloïden en etherische oliën om vraatzucht door bladetende dieren te vermijden. De koala is echter in staat deze toxines, die voor vele andere dieren dodelijk zijn, in de lever af te breken. Toch kan ook hij maar beperkte concentraties gif verdragen. Hij gaat zeer selectief te werk en besnuffelt elk blad nauwkeurig met behulp van zijn grote neus. Voldoet een blad of boom niet langer, dan verhuist hij naar een andere boom.

    Planckendael neemt niet alleen actief deel aan het kweekprogramma maar draagt ook zijn steentje bij tot de bescherming van de koala in zijn natuurlijke habitat. Zo wordt de ontwikkeling gesteund van een
    'habitat atlas', waar de geschikte leefgebieden voor de koala's in worden geïnventariseerd zodat ze kunnen beschermd worden. Er worden immers heel wat eucalyptuswouden gekapt voor houtwinning of voor ontwikkeling van nieuwe woonwijken. (belga/jv)



    bron; demorgen.be

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kianga is nieuwste zebratelg van Antwerpse Zoo

     

    Kianga is nieuwste zebratelg van Antwerpse Zoo




    Zebra Tutama beviel vorige week van een kerngezonde dochter in de Antwerpse Zoo. Het beestje kreeg de naam 'Kianga', wat zonneschijn in het Swahili betekent. Moeder en dochter stellen het goed en Kianga heeft haar eerste stapjes in het buitenverblijf net gezet. Zo heeft de kleine merrie ook meteen kennisgemaakt met de rest van de zebrafamilie en dit ging haar prima af. Het veulentje is nu elke dag te bewonderen tussen de grotere zebra's.

    Met de komst van de kleine Kianga is de zebrafamilie uitgegroeid tot 6 leden, waarvan 4 jongere diertjes. Het zebraatje Kibibi, dat begin augustus in de Zoo is geboren, heeft er nu een speelkameraadje en leeftijdgenootje bij. Ook in Planckendael verwacht de KMDA nog meer babynieuws bij de zebra's.

    Met duizenden
    Oorspronkelijk zijn de Damarazebra's, waar de zebrafamilie in de Zoo toe behoort, afkomstig uit Zuid-Oost Afrika. Hier leven ze in groepjes van 10 tot 30 dieren onder leiding van één hengst. Maar wanneer er sprake is van droogte of in de trekperiode, kunnen ze zich wel met duizenden verzamelen.

    De strepen op hun huid zorgen dan voor een natuurlijke bescherming. De huid zorgt er namelijk voor dat vijanden de individuen niet goed van elkaar kunnen onderscheiden. De dieren eten wel 50 soorten grassen. In de Zoo krijgen de dieren een maaltijd van hooi, vers gras, paardenkorrels en knaaghout voorgeschoteld. (jv)

    bron; demorgen.be

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Over een paar jaar is alle tonijn in de zee gewoon op

     

    Over een paar jaar is alle tonijn in de zee gewoon op



     Nu al veroorzaakt overbevissing diepgaande veranderingen in onze oceanen. Commercieel waardevolle vis wordt massaal vervangen door kleinere, plankton-etende vis en kwallen. Even een keiharde realiteit: als er niet erg snel erg drastisch ingegrepen wordt, dan zullen u of uw kinderen tegen 2035 alleen nog kwallen uit de zee eten. 

     90 procent van de grote vissen die we zo graag eten, zoals tonijn, zwaardvis, marlijn, kabeljauw, heilbot, rog en bot zijn sinds het begin van de industriële visserij in de jaren vijftig verdwenen. Elk jaar worden 200 miljoen haaien gevangen, van hun vinnen beroofd en weer teruggooid omdat het in China, Taiwan en Hongkong sjiek is om haaienvinnesoep op een feest te serveren. 

     
     De winsten die gemaakt worden door de visimporteurs zijn zodanig groot - een 200 kg zware blauwvintonijn leverde een recordbedrag van zo'n 26.000 euro op tijdens een recente veiling - en hun industriële lobby's staan daardoor zodanig sterk, dat het orgaan van de EU dat moet controleren (ICCAT) verworden is tot de International Conspiracy to Catch all Tuna. 

     Momenteel kent de tonijnvloot een overcapaciteit van bijna 400% ten opzichte van het duurzaamheidsquotum, dat volgens wetenschappers ook al een lachertje is. Het enige wat de blauwvintonijn nog kan redden is een volledig vangstverbod.  

     Het rapport, dat door de Franse regering als geheim document is geklasseerd, verhaalt bijvoorbeeld over een missie in de Middellandse Zee waarbij 24 schepen werden gecontroleerd. 23 waren met niks in orde, slechts eentje leefde een aantal, maar niet alle regels na. 

     De Amerikaanse Gezondheidsdienst heeft in maart 2004 al richtlijnen opgesteld waarin zwangere vrouwen, borstvoedende moeders en kinderen wordt aangeraden niet te veel tonijn te eten. 

     De kabeljauwvoorraad in de Noordzee en de Oostzee bevinden zich ook vlakbij een totale ondergang.  


    Maandag staat er op de agenda van de Europese Commissie een nogal essentiële stemming: als de commissie het vertikt om blauwvintonijn op de lijst van bedreigde dieren te zetten, dan bezegelt ze het lot van de soort. Over enkele jaren zal tonijn in de Middellandse Zee en de Atlantische Oceaan dan uitgestorven zijn. En dan nog: Europa controleert zogezegd al sinds 1960 of het tonijnbestand op peil blijft. Resultaat: in nog geen vijftig jaar is 90 procent van het tonijnbestand verdwenen.

    "Vissers compleet out of control"
    Een paar dagen voor de stemming is een rapport van de Franse zeemacht gelekt. Daarin staat dat de controle op de hoeveelheden tonijn die Europese vissers mogen vangen "een lachertje" is en dat ongeveer alle vissers "met grote overgave" hun voeten vegen aan de door Europa opgelegde regels en vangstquota. De vissers zijn volgens het rapport "compleet out of control".

    Geheim!
    Het rapport, dat door de Franse regering dus als geheim document is geklasseerd, verhaalt bijvoorbeeld over een missie in de Middellandse Zee waarbij 24 schepen werden gecontroleerd. 23 waren met niks in orde, slechts eentje leefde een aantal, maar niet alle, regels na.

    Dank u Japan

    Bijna alle commercieel gevangen blauwvintonijn gaat naar Japan. Hij wordt daar rauw gegeten als sushi en sashimi. De blauwvintonijn wordt al meer dan 2.000 jaar in de Middellandse Zee gevangen. De Grieken, Romeinen en Feniciërs maakten melding van de jacht op de blauwvintonijn. Er zijn zelfs aanwijzingen dat de Neanderthalers die 50.000 jaar geleden aan de Straat van Gibraltar leefden blauwvintonijn gegeten hebben. Het dier trekt ieder jaar in mei - juli in grote groepen naar de Middellandse Zee om kuit te schieten. Hij is dan (te) gemakkelijk te vangen.

    Overcapaciteit vissersvloot 400 %
    Momenteel kent de tonijnvloot een overcapaciteit van bijna 400 % ten opzichte van het duurzaamheidsquotum, dat volgens wetenschappers ook al een lachertje is. Het enige wat de blauwvintonijn nog kan redden is een volledig vangstverbod. Europa heeft tot nu een nogal doorzichtige dubbelrol gespeeld: het probeert al een poosje de overbevissing weer terug te brengen, en geeft anderzijds subsidies aan Spaanse, Franse en Italiaanse tonijnvissers.

    "We zijn er voor"

    De Europese Commissie maakte op 8 september 2009 alvast bekend "er voor te zijn" om de internationale handel in de Atlantische reuzentonijn volledig te verbieden door de blauwvintonijn op CITES lijst 1 (dat zijn direct met uitsterven bedreigde dieren en planten) te plaatsen. Vraag is maar of het ook echt gebeurt en wie dat dan gaat controleren.

    International Conspiracy to Catch All Tuna
    Hopelijk niet de ICCAT (Internationale Commissie voor het beheer van de Atlantische Tonijn) van de EU zelf, die de tonijnpopulatie al sinds de jaren '60 in de gaten houdt, visquota opstelt, het minimumgewicht bepaalt en de duur van het visseizoen instelt. Ze doen dat zodanig goed dat sindsien het tonijnbestand met 90 procent is gedaald. De winsten die gemaakt worden door de visimporteurs zijn zodanig groot - een 200 kg zware blauwvintonijn leverde een recordbedrag van zo'n 26.000 euro op tijdens een recente veiling - en hun industriële lobby's staan daardoor zodanig sterk, dat de ICCAT verworden is tot de International Conspiracy to Catch all Tuna.

    Kwik
    Sedert 1950 is het tonijnbestand dus met 90 procent gedaald. Dat geldt ook voor de tonijn die gebruikt wordt voor de blikjes die wij in de supermarkt kopen. Want ook yellowfin en albacore zijn bijna allemaal opgevist. Het vlees van een tonijn heeft trouwens een betrekkelijk hoog kwikniveau vandaag de dag, net zoals dat van alle grote vissen die hoger in de voedselketen zitten. Hierdoor kan het eten van veel tonijn schadelijk zijn voor de gezondheid. De Amerikaanse Gezondheidsdienst heeft in maart 2004 al richtlijnen opgesteld waarin zwangere vrouwen, borstvoedende moeders en kinderen wordt aangeraden niet te veel tonijn te eten.

    Vliegtuigen
    De middelen die de tonijnhandelaars inzetten bij de visvangst worden steeds verfijnder. Zo worden moderne schepen ingezet met hoogtechnologische snufjes om de tonijnscholen steeds sneller op te sporen. Ook kleine vliegtuigjes doen dienst om scholen te lokaliseren. Oceanologen zijn er ondertussen van overtuigd dat de overbevissing momenteel neerkomt op de allergrootste bedreiging van de ecosystemen en de mensheid zelf.

    In 2035 is de zee leeg

    Nu al veroorzaakt overbevissing diepgaande veranderingen in onze oceanen. Commercieel waardevolle vis wordt massaal vervangen door kleinere, plankton-etende vis en kwallen. Even een keiharde realiteit: als er niet erg snel erg drastisch ingegrepen wordt, dan zullen u of uw kinderen tegen 2035 alleen nog kwallen uit de zee eten. 

    Vinnen
    Dat is angstaanjagend snel. Maar de cijfers liegen niet: 90 procent van de grote vissen die we zo graag eten, zoals tonijn, zwaardvis, marlijn, kabeljauw, heilbot, rog en bot zijn sinds het begin van de industriële visserij in de jaren vijftig verdwenen. Elk jaar worden 200 miljoen haaien gevangen, van hun vinnen beroofd en weer teruggooid omdat het in China, Taiwan en Hongkong sjiek is om haaienvinnesoep op een feest te serveren.

    Politici doen niks

    De overexploitatie en het wanbeheer van visgronden heeft nu al geleid tot de spectaculaire ondergang van sommige visgronden. De kabeljauwvisgronden bij Newfoundland in Canada gingen in 1992 ten onder, wat leidde tot het verlies van ongeveer 40.000 banen. De kabeljauwvoorraad in de Noordzee en de Oostzee zijn goed op weg naar hetzelfde lot en bevinden zich vlakbij een totale ondergang. Voorlopig blijken de Europese politici immers nog steeds potdoof voor het advies van wetenschappers omtrent een goed beheer van de visgronden. (mvl)



    bron; hln.be

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.154 verwaarloosde honden gered van handelaar

     

    154 verwaarloosde honden gered van handelaar



    De weggehaalde dieren zijn vooral cockerspaniëls.
    In het Nederlandse Oisterwijk heeft de Dierenbescherming gisteren 154 honden weggehaald bij een handelaar. De beesten leefden in vijf vuile schuren en kregen slecht te eten, vernam de Telegraaf van de organisatie.

    Onder de honden waren 78 pups. De inspectiedienst vond in de schuren ook twee dode pups, en nog twee andere jonge hondjes waren er zo slecht aan toe, dat zij moesten worden afgemaakt. De overige honden, vooral cockerspaniëls, zijn elders ondergebracht.

    De 60-jarige handelaar is een bekende van de inspectiedienst. Volgens de Dierenbescherming is al drie keer eerder proces-verbaal tegen hem opgemaakt. (sam)

    bron; hln.be

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Acht kamelen op de loop in Duits stadje

     

    Acht kamelen op de loop in Duits stadje



    Acht kamelen zijn de voorbije nacht ontsnapt uit een circus in Duitsland. Een man trof de dieren aan in de straten van Dornburg. Dat meldt de politie.

    Na van de schrik te zijn bekomen, belde de man de politie. Medewerkers van het circus wisten de kamelen daarna te vangen en terug te brengen naar hun verblijf.

    Hek niet op slot
    Vermoedelijk was het hek van hun omheinde grasveldje niet op slot waardoor de kamelen op de loop konden. Het is nog niet duidelijk of iemand het hek heeft opengezet of dat de kamelen dat zelf voor elkaar hebben gekregen. (eb)

    bron; hln.be

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gevaarlijke vossenlintworm duikt voorlopig niet op in Vlaanderen en Brussel

     

    Gevaarlijke vossenlintworm duikt voorlopig niet op in Vlaanderen en Brussel



    De voor de mens gevaarlijke vossenlintworm komt niet of nauwelijks voor in Vlaanderen en Brussel. Dat blijkt uit een gezamenlijke studie van het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid (WIV) en het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO).

    De worm wordt slechts enkele millimeters lang en leeft in de dunne darm van vossen. De eitjes worden uitgescheiden via de uitwerpselen en kunnen lang overleven in de omgeving. Mensen die de eitjes per ongeluk opnemen via de mond, bijvoorbeeld door de consumptie van besmette bosvruchten, kunnen een dodelijke leveraandoening krijgen.

    Tot 25 % bossen in Ardennen besmet
    Een recente studie van de Luikse universiteit toont aan dat 20 à 25 procent van de vossen in het zuiden van België, voornamelijk in de streek van de Ardennen en Fagne-Famenne, besmet is. "Het aantal gevallen bij mensen blijft gelukkig beperkt tot nauwelijks 1 geval per jaar", luidt het.

    Jarenlang wordt al gevreesd dat het verspreidingsgebied van de worm zou kunnen oprukken naar het noordwesten, richting Vlaanderen en Brussel.

    Om het risico voor de volksgezondheid te kunnen inschatten, organiseerde het WIV een studie over het voorkomen van de vossenlintworm in Vlaanderen en Brussel. Er werden 187 vossen, waarvan een groot deel uit de grensgebieden met Wallonië kwam, onderzocht. Geen enkele vos bleek besmet te zijn.

    Uit ander onderzoek van het WIV blijkt overigens dat hondsdolheid, "een andere gevaarlijke ziekte van vossen", al meer dan tien jaar niet meer vastgesteld werd in België. "In Vlaanderen en Brussel vormen vossen dus weinig risico voor de volksgezondheid", klinkt het. (belga/mvdb)

    bron; hln.be

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Oosterschelde herbergt veertig bruinvissen



    Oosterschelde herbergt veertig bruinvissen


    BURGHSLUIS - Vrijwilligers van de Stichting Rugvin en het Wereld Natuur Fonds (WNF) hebben zaterdag op de Oosterschelde zo'n veertig bruinvissen geteld.

    Zeven boten voeren in linie vanaf de Oosterscheldekering naar het oosten, onder de Zeelandbrug door, en spoorden met verrekijkers en speciale geluidsapparatuur voor onder water bruinvissen op. Doel van de tellingen was, de vaste populatie in kaart te brengen. Elders vertrekken bruinvissen 's zomers naar het noorden. Volgens Ilse Hoekstra van Stichting Rugvin worden de gegevens geanalyseerd, waarbij onder meer naar locaties en tijdstippen wordt gekeken.

    bron; bndestem.nl 

    13-09-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gigantisch olietapijt bedreigt zeeleven voor Australische kust

     

    Gigantisch olietapijt bedreigt zeeleven voor Australische kust




    Een reusachtig olietapijt bedreigt het zeeleven voor de Australische Noordwestkust. De olie spuit sinds weken ongecontroleerd uit een boorput onder het platform Montara op de zeebodem. De verantwoordelijke oliemaatschappij PTTEP Australasia wil vandaag beginnen met een tunnel op 2,6 kilometer diepte te boren om de borrelende oliebron met zware modder te dichten. De werken kunnen drieënhalve week duren.
     
    Het olietapijt bevindt zich ongeveer 200 kilometer uit de kust en is volgens het bedrijf rond de 46 kilometer breed en 130 kilometer lang. De Australische autoriteiten voor de bescherming van het mariene leven heeft het gebied vanuit de lucht al herhaaldelijk met chemicaliën besproeid in een poging de olie op te lossen.
     
    Volgens de natuurbehoudsorganisatie WWF is de regio een van de belangrijkste migratiegebieden voor zeedieren. Voor bultruggen vormt de regio voor de kust van Kimberly de kinderkamer. Vissers hebben volgens milieubeschermers al met olie besmeurde schildpadden in de omgeving opgemerkt. (belga/bdr)

    bron; demorgen.be

    12-09-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wolven rukken op naar België



    Wolven rukken op naar België



     Wolven werden officieel uitgeroeid in ons land door twee kogels uit het geweer van koning Leopold I: hij schoot de twee laatste af in de Ardennen in 1844. In het begin van de 19de eeuw waren wolven in de buitenwijken van Brussel nog een serieus probleem. In 1815 waren ze bijna allemaal verdwenen. 

     Maar het grootste Europese landroofdier is bezig met een terugkeer naar onze contreien. De aantallen wolven in Oost-Europese landen zijn fors gegroeid de jongste jaren en ook in West-Europa wordt hij steeds vaker waargenomen. Inmiddels zitten er al wolven in Midden-Duitsland, onder andere in Hessen, op nog geen 200 kilometer van de Belgische grens. 


    Het gaat weer wat beter met de wolf in Europa. Sinds de val van het IJzeren Gordijn rukt het dier gestaag op in West-Duitsland, en een roedel is nu zelfs waargenomen in de buurt van Wiesbaden. Het opent perspectieven voor de terugkeer van het roofdier op Belgische bodem. Het is voor zwervende jonge wolven heel gewoon om op een dag 50 kilometer af te leggen.

    Leopold I

    Wolven werden officieel uitgeroeid in ons land door twee kogels uit het geweer van koning Leopold I: hij schoot de twee laatste af in de Ardennen in 1844. In het begin van de 19de eeuw waren wolven in de buitenwijken van Brussel nog een serieus probleem. In 1815 waren ze bijna allemaal verdwenen.

    Terugkeer

    Maar het grootste Europese landroofdier is bezig met een terugkeer naar onze contreien. De aantallen wolven in Oost-Europese landen zijn fors gegroeid de jongste jaren en ook in West-Europa wordt hij steeds vaker waargenomen. Inmiddels zitten er al wolven in Midden-Duitsland, onder andere in Hessen, op nog geen 200 kilometer van de Belgische grens. Ook in de Cevennes en Centraal-Frankrijk rukt de wolf spectaculair op.

    Passen zich makkelijk aan

    Wolven passen zich makkelijk aan allerlei omstandigheden aan, en leven in een grote verscheidenheid aan habitats. Zowel op toendra's, steppen en prairies als in dichte bossen komen ze voor, in laagland en in gebergten. Hierdoor hebben ze zich verspreid over de hele Holarctis, noordwaarts tot voorbij de poolcirkel, en zuidelijk tot Mexico, Zuid-Europa, Noord-India, China en zelfs in Arabië.

    Genadeloos gejaagd

    Door toedoen van de mens is hun leefgebied vanaf de 19de eeuw drastisch ingeperkt. Voor een deel omdat het leefgebied door de mens voor andere doeleinden in gebruik genomen is, maar vooral ook door genadeloze vervolging. De wolf was nog aanwezig in Noorwegen, Zweden, Finland, Rusland, Polen, en waarschijnlijk ook Tsjechië, Oostenrijk en alles wat oostelijker en zuidelijker daarvan ligt. Er waren nog kleine populaties in de Apennijnen (Italië) en in Noordwest-Spanje.

    Met dank aan Gorbatsjov

    Een veranderde mentaliteit ten opzichte van wilde dieren in combinatie met gek genoeg de val van het IJzeren Gordijn hebben wolven een nieuwe toekomst gegeven. Dat obstakel is sinds 1989 weg en daar hebben de wolven dankbaar gebruik van gemaakt om weer naar het westen op te rukken. (mvl)

    bron; hln.be

    11-09-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bloemenpracht in Australië

     

    Bloemenpracht in Australië

    Maaike Schwering


    Bloemenpracht in Australië


    Terwijl hier de zomer plaats maakt voor de herfst breekt in Australië de lente aan. Meer dan 12.000 soorten wilde bloemen, zoals orchideeën en de typische Australische kangoeroepoot, veranderen het westen van Australië in één grote bloemenzee.

    Een jaarlijks hoogtepunt is het Wildflower Festival in Kings Park in Perth. Gedurende de hele maand september kunnen bezoekers in een botanische tuin van 400ha meer dan 1700 inheemse bloemen bewonderen in tuinen aangelegd door lokale kunstenaars. Die tonen zo hoe de natuur inspiratie en materiaal voor hun kunstwerken biedt.

    Bezoekers kunnen zelf met bloemen aan het werk tijdens één van de vele workshops en cursussen.

    Informatie
    Wildflower Festival in Kings Park
    Western Australia

    Foto: Tourism Australia
    bron; mytrip.be


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Inbrekers verdrinken konijntjes in kinderopvang

     

    Inbrekers verdrinken konijntjes in kinderopvang


    Sadistische inbrekers hebben twee konijntjes in een kinderopvang mishandeld. De beestjes werden uit hun hok genomen en in een kom water gestopt. "Dit is het werk van zieke personen", aldus de politie.

    Geen spoor van daders

    Volgens commissaris Erik Højgaard Kristensen van de politie in het Deense Nordsjælland trof het personeel van de kinderopvang in Vangebovej de konijntjes de ochtend na de inbraak aan. Eentje was verdronken en het tweede leefde nog maar moest afgemaakt worden. "We hebben nog geen spoor van de dader. Toch hopen we dat we iemand kunnen oppakken", aldus de politie. De ouders van de kinderen werden op de hoogte gebracht van de dierenmishandeling. (hlnsydney)


    bron; hln.be

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Duif is sneller dan internet in Zuid-Afrika

     

    Duif is sneller dan internet in Zuid-Afrika



    Wie tijdens het WK voetbal in Zuid-Afrika volgend jaar gegevens wil versturen, kan beter gebruik maken van een postduif dan van internet. Een Zuid-Afrikaans technologiebedrijf heeft bewezen dat een duif gegevens sneller op een bestemming kan krijgen dan via de internetverbinding van de grootste internetprovider van het land, Telkom, zo meldt Reuters.

    Winston
    Winston is een elf maanden oude duif. Hij had één uur en acht minuten nodig om een afstand van 80 kilometer af te leggen met data aan zijn poot. Hij vloog van de kantoren van Unlimited IT in Pietermaritzburg naar Durban. Inclusief het downloaden duurde de transfer per duif twee uur, zes minuten en 57 seconden. Dat was zelfs geen nipte overwinning voor Winston, want via internet was op die tijd amper vier procent van de gegevens overgebracht.

    WK voetbal
    Met deze vreemde wedstrijd wou het bedrijf benadrukken dat internet in Zuid-Afrika nog steeds veel te traag is. Bovendien is het er heel duur. Bandbreedte vormt er de grootste oorzaak voor de problemen. Naar aanleiding van het WK voetbal zullen wel inspanningen geleverd worden. Wij hopen alvast dat dit artikel onze lezers iets sneller bereikt. En anders staan onze postduiven al paraat. (gb)

    bron; hln.be

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Duiken met haaien in Las Vegas



    Duiken met haaien in Las Vegas

    Maaike Schwering


    Duiken met haaien in Las Vegas

    Het klinkt stoerder: duiken met haaien in plaats van dolfijnen. Het kan sinds kort in de Amerikaanse gokstad Las Vegas.

    In het Shark Reef Aquarium zwem je tussen dertig haaien, maar ook tal van andere zeedieren zoals zeeschildpadden, zaagvissen en zeldzame tropische vissen komen voorbij. Ervaren duik-leraren leren je alles over het gedrag van de haaien en zorgen ervoor dat je heelhuids weer bovenkomt.

    Deelnemers moeten minstens 18 zijn en een duikbrevet bezitten. Om de ervaring zo exclusief mogelijk te houden mogen maar twee mensen per dag deelnemen. De kosten per persoon bedragen 465 dollar. Als aandenken krijg je een Dive with Sharks-certificaat en een filmopname van je duiktocht mee naar huis.

    bron; mytrip.be


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Papegaai valt agent aan

     

    Papegaai valt agent aan



    In Dover is een flink uit de kluiten gewassen papegaai een agent te lijf gegaan. De politieman hield de auto van zijn baasje tegen omdat de vogel op de schouder van zijn baasje achter het stuur zat.

    Naar het commissariaat
    De chauffeur, een vrouw, werd gearresteerd omdat bleek dat ze een rijverbod had opgelopen. De agent moest vervolgens met de auto naar het commissariaat rijden. Maar dat was niet naar de zin van de papegaai, een macaw. De vogel viel de flik aan. Die liep tal van beten en schrammen op aan z'n handen en armen.

    Aangekomen op het politiebureau, kon de macaw uiteindelijk overmeesterd worden. De vogel werd toevertrouwd aan de dierenbescherming. (eb)

    bron; hln.be

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tijger springt over elektrische muur en doodt man in zoo

     

    Tijger springt over elektrische muur en doodt man in zoo



    Een tijger is in de dierentuin van Dai Nam in Vietnam over een elektrische omheining van 2,5 meter gesprongen. Hij viel twee mannen aan die bomen aan het zetten waren in de zoo. Eén van hen, een 47-jarige groenwerker, overleefde het niet. Zijn collega werd zwaar gewond.

    Verscholen in tunneltje
    Volgens Duong Thanh Phi, manager van de Dai Nam Zoo in de provincie Binh Duong, sloeg de tijger tilt van het lawaai van de graafkraan die de mannen gebruikten. De twee arbeiders verscholen zich in een met water gevuld tunneltje. Maar de tijger kon hen toch te pakken krijgen.

    Inderhaast opgetrommelde verzorgers konden het dier verdoven, maar toen was het dus al te laat voor één van de twee. In de zoo zitten negen volwassen tijgers en zeven kleintjes. Volgens Phi waren er nooit eerder incidenten en liepen bezoekers van de 'tiger farm' geen gevaar. (mvl)

    bron; demorgen.be

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Levende ganzenpluk wekt afgrijzen

     

    Levende ganzenpluk wekt afgrijzen



    In Poolse, Hongaarse en Chinese kwekerijen worden ganzen levend geplukt. Dat blijkt uit een Zweedse reportage, die zondag uitgezonden wordt in Panorama. Het levend plukken van ganzen is in de EU verboden. Toen de reportage enkele maanden geleden in Zweden werd uitgezonden, bleek dat onder meer leveranciers van dons voor Ikea zich schuldig maakten aan het illegaal plukken van ganzen.

    "De contracten werden onmiddellijk verbroken", zegt Nele Bouchier van Ikea België in De Morgen en Het Laatste Nieuws. "We hebben de controles sindsdien opgevoerd. We willen niet dat klanten zich oncomfortabel voelen bij de producten die ze bij ons aangekocht hebben. Dus wie z'n donsdeken wil inruilen, kan dat." (belga/mvdb)

    bron; demorgen.be

    10-09-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Trein ramt kudde olifanten: 5 kolossen dood en opgegeten



    Trein ramt kudde olifanten: 5 kolossen dood en opgegeten



    Een trein is in het zuiden van Kenia in botsing gekomen met een kudde olifanten. Vijf dieren - drie volwassenen en twee kalveren - overleefden de klap niet. Ze zijn ondertussen al in de maag beland van hongerige Kenianen: bewoners van een nabijgelegen dorp grepen het ongeluk aan om voor hun avondeten te zorgen.

    De dieren waren in de nacht van woensdag op donderdag naar het spoor gekomen, omdat een waterleiding bij de rails was gescheurd. Door aanhoudende droogte zijn de wilde dieren in Kenia wanhopig op zoek naar water. (mvl)

    bron; hln.be

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ongewoon veel zeehondjes aangespoeld voorbije zomer



    Ongewoon veel zeehondjes aangespoeld voorbije zomer




    In augustus heeft het Sea Life Center van Blankenberge liefst 10 zeehondenpups binnengekregen. Dat is meer in vergelijking met andere jaren toen er ongeveer 10 pups binnenkwamen verspreid over de periode juni-oktober.
     
    Warme zomer
    Sea Life vermoedt dat de jonge dieren tijdens de warme zomer verstoord werden door de vele mensen aan de kust en zo van hun moeder gescheiden werden. Dat is ook de reden waarom de pups dit jaar sterk vermagerd en verzwakt zijn. Geen enkele pup die aanspoelde, woog meer dan 15 kg en kon zelfstandig eten. Zodra de pups voldoende hersteld zijn, kunnen ze terug worden vrijgelaten.
     
    "Dieren met rust laten"
    Het centrum verwacht dat ook de volgende dagen en weken nog pups zullen aanspoelen en herhaalt zijn oproep om jonge dieren, die op het strand komen zogen of uitrusten, vooral met rust te laten en zeker honden aan de leiband te houden. (belga/gb)

    bron; hln.be

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Olifant staat op tenen voor snoepje van kleuter



    Olifant staat op tenen voor snoepje van kleuter




    Tasty treat: The elephant munches on the morsel moments offered by the child while balancing on all fouirs at Hamburg Zoo



    Een olifant lijkt niet meteen een lenig dier, maar in een dierentuin in Hamburg heeft een jonge olifant wel een aardig kunstje uitgevoerd. Een kleuter wou het dier een snoepje geven en plots kroop de olifant op een smal muurtje. Als het ware op zijn tenen strekte het dier zich uit om het snoepje met zijn slurf aan te nemen.

    De indrukwekkende beelden werden gemaakt door een fotograaf die toevallig aanwezig was. Het is in de dierentuin van Hamburg niet zo ongewoon dat olifanten voedsel van bezoekers aannemen. Mensen mogen groenten en ander gezond voedsel meenemen om het aan de dieren te geven. De jonge olifant bleef dan ook nog even poseren op het muurtje, hopend op nog meer lekkers als beloning. Bekijk de bijzondere foto's op de Daily Mail. (gb

    bron; hln.be




                




    Lieve Bezoeker
      Om het openen van 
     
    het gastenboek voor 
       iedereen gemakkelijk 

     
    te houden worden te
      grote Plaatjes en of
      Buttons verwijderd
    .




    Blog als favoriet !


    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    netpiraat
    blog.seniorennet.be/netpira

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!