Ik ben Josephine of Joke
Ik ben een vrouw en woon in Waasmunster (Belgie) en mijn beroep is Genieter.
Ik ben geboren op 10/08/1949 en ben nu dus 75 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: .
Zwemmen,wandelen in de natuur,
en natuurlijk fietsen.
Fotograferen, fotobewerking.
Op internet surfen en bloggen.
Maar ook een gezamelijke hobby
van mij en mijn echtgenoot is dat we
graag varen over verschillende wateren.
Isabell Werth op Gigolo, met wie ze talloze successen behaalde.
Gigolo, het succesvolste dressuurpaard ter wereld, is overleden. De Duitse amazone Isabell Werth maakte dit weekend bekend dat de dierenarts Gigolo heeft laten inslapen. Het 26-jarige dier was ernstig ziek.
Met Gigolo won Werth bij de Olympische Spelen van 1992, 1996 en 2000 vier keer een gouden medaille. De combinatie werd ook nog eens vier keer wereldkampioen en behaalde acht Europese titels. In oktober 2000 trok Werth het paard terug uit de sport. Gigolo was in zijn topjaren de grote concurrent van Bonfire, destijds de troef van de Nederlandse Anky van Grunsven. Werth zit momenteel een schorsing uit omdat eerder dit seizoen één van haar paarden bij een dopingcontrole positief werd bevonden. (anp/belga/lpb)
bron; demorgen.be
26-09-2009
Vlinderantennes bevatten gps
foto; world.mongabay.com
Vlinderantennes bevatten gps
De interne klok die de monarchvlinder tijdens zijn trektocht op koers houdt, bevindt zich niet in de hersenen maar in de antennes van de diertjes.
De monarchvlinder onderneemt jaarlijks een enorme trektocht van Noord-Amerika naar Mexico en oriënteert zich daarbij op de stand van de zon. Een interne klok berekent telkens de juiste richting terwijl de positie van de zon verandert. Het is bekend dat monarchvlinders zon interne klok in hun brein hebben, maar wetenschappers hebben nu aangetoond dat de antennes van de dieren een grotere rol spelen bij hun navigatie. Ze verwijderden de antennes en lieten de vlinders vervolgens in een vluchtsimulator rondvliegen. Hoewel het klokmechanisme in hun hersenen nog intact was, verloren de diertjes hun oriëntatievermogen. Ook uit verdere experimenten, waarbij de antennes met verf werden bedekt, bleek dat ze het belangrijkste instrument voor de timing zijn. De precieze relatie tussen de interne klok in de hersenen en de antennes is nog onduidelijk.
bron; eosmagazine.eu
25-09-2009
Gegeerde huid wordt otters fataal
Gegeerde huid wordt otters fataal
India verliest zijn zoetwaterotters in hoog tempo. Hun huid is zeer gegeerd, maar de overheid weigert ze een beschermde status te geven. Volgens experts zegt het verdwijnen van de otter veel over de kwaliteit van de Indiase draslanden.
Stropers hebben de otterpopulatie in India gedecimeerd sinds de jaren 90. Alleen in het zuiden van het land, vooral in de deelstaat Tamil Nadu, blijven er nog enkele over, onder meer langs de rivier Kaveri.
Otterexpert Kaushalya Shenoy van de Wildlife Trust of India telde in 2006 veertig plaatsen in het zuiden van India waar de zoetwaterotter gesignaleerd was. Maar het aantal plaatsen waar de otter zich kan voortplanten, is op een hand te tellen, zegt ze.
Habitat
Het geeft aan dat het slecht gesteld met de draslanden (wetlands) in India. Otters worden vaak gezien als een goede indicator voor de kwaliteit van de draslanden.
Het verdwijnen van otters wordt vaak geassocieerd met de achteruitgang van drasland-habitats, zegt S.A Hussain, drasland-expert van het Wildlife Institute of India. Men gaat ervan uit dat de ottersoort vooral achteruitgaat doordat zijn habitat vernield wordt en de beschikbaarheid van zijn prooien vermindert.
Bonthandelaars
De decimering van het otterbestand wordt toegeschreven aan de hoge waarde die bonthandelaars aan otterhuiden hechten. Volgens de Wildlife Protection Society of India werden in 2006 766 otterhuiden onderschept in het illegale circuit.
Andere gevaren zijn ontbossing, ziektes die overgedragen worden door grazend vee en het stropen van kleinere zoogdieren. Otters, die vooral vis op het menu hebben, zijn ook gevoelig voor milieuveranderingen zoals een verslechtering van de waterkwaliteit, de stijging van toxiciteit in de voedselketen en de verstoring van de habitat langs de waterwegen.
RP (IPS) bron; gva.be
Verken de Antwerpse Kempen
Verken de Antwerpse Kempen
Een weg-van-de-wereldwandeling of een levendige stadstour. Een trip langs eeuwenoude smokkelpaadjes of een gloednieuwe gps-wandeling. In de Antwerpse Kempen kan het allemaal.
Van gelegenheidswandelaar tot fervente stapper, in de Antwerpse Kempen komt iedereen aan zijn trekken. In deze streek werden immers tal van wandelnetwerken uitgewerkt, aan de hand waarvan u zelf uw traject-op-maat kunt uitstippelen. Elke wandeling biedt u gegarandeerd een zalige mix van rust, groen en zuurstof.
De wandelnetwerken zijn uitstekende trajecten die in twee richtingen bewegwijzerd zijn met rood-witte borden (foto). Ze lopen door prachtige stukjes natuur. Bestemming, afstand of traject bepaalt u helemaal zelf, door van knooppunt naar knooppunt te wandelen.
Da Vinci en de Merode
In 2004 verkocht de prins de Merode in één klap 1.500 hectaren grond in de regio Westerlo: een gedroomd decor voor een wandelnetwerk. Fase 1 omvat ongeveer 45 kilometer prima wandelpaden tussen de abdijen van Tongerlo en Averbode. De norbertijnen van Tongerlo openen elke zondagnamiddag het da Vincimuseum en tonen u trots hun schitterende replica van Het laatste Avondmaal, waarschijnlijk geschilderd door een leerling van Leonardo da Vinci. Het wandelnetwrek de Merode verbindt ook vijf belangrijke bosgebieden binnen het domein de Merode met elkaar: Beeltjens en Kwarekken, Hertberg, Varenbroek en Helschot. In de herfst is de kleurenpracht er echt betoverend.
En na een flinke wandeling kunt even bekomen bij een Flierefluiter (een Westelse trippel) of een abdijbier van Tongerlo.
Op de overzichtskaart van het wandelnetwerk de Merode staan alle knooppunten aangegeven. Bovendien bevat de kaart een schat aan toeristische informatie. De kaart ( 3) is te koop in de toeristische infokantoren van Westerlo, Laakdal en Herselt of kan online besteld worden op www.antwerpsekempen.be
Tussen groen en pompoenen
Het wandelnetwerk Kempense Heuvelrug linkt 272 kilometer wandelpaden in Herentals, Kasterlee en Retie. En de stappers worden er echt verwend: groene dennenbossen, de kronkelende Nete, indrukwekkende zandduinen en bijzondere natuurgebieden liggen er op u te wachten. Didactische borden en observatieposten laten u onderweg kennis maken met een unieke fauna en flora.
Rond 1700 was pompoenpap de kermiskost van de Kastelaren. In oktober slaat de pompoengekte nog steeds toe in Kasterlee: van pompoenstandbeelden tot een pompoenregatta op de Kleine Nete. En op zondag 25 oktober geven echte pompoenliefhebbers elkaar afspraak op de Markt van Kasterlee voor de Pompoendag, dé gelegenheid om reuzepompoenen te bewonderen of pompoenfrietjes te proeven. Info: www.toerisme-kasterlee.be
Nog een aanrader in Kasterlee: de gps-wandelingen. Er zijn drie formules. Tijdens de spannende Smokkelroute moet u zoveel mogelijk smokkelwaar verzamelen. De toeristisch-informatieve Herenroute linkt de mooiste en boeiendste plekjes. En de opdracht voor de kinderen? De code van de kabouterschatkist kraken! De gps-toestellen kunt u huren ( 10) bij Locat Events, tel. 014 85 11 30.
De onverharde wegen en het heuvelachtige terrein van de Kempense Heuvelrug zijn ook ideaal voor nordic walking. Er bestaat een afzonderlijke folder met 5 trajecten die elk een korte, middellange en lange route hebben. De voet van de Kabouterberg is een prima startpunt. De folder ( 2) is te koop in de toeristische infokantoren van Kasterlee, Herentals en Retie of online op www.kempenseheuvelrug.be.
De overzichtskaart van het wandelnetwerk Kempense Heuvelrug - inclusief boekje met toeristische info is eveneens te koop ( 6) bij de toeristische infokantoren van Herentals, Kasterlee en Retie of online via www.antwerpsekempen.be.
Hoogstraten, wandelgemeente 2009
Hoogstraten serveert zomaar even 160 kilometer wandelplezier. Alles kan: een ontspannen uitje met de hele familie, een fraaie monumentenwandeling of een stevige trip voor doorgewinterde stappers. Nieuw zijn de trajecten in Wortel-Kolonie (samen 14 km) en het Sint-Bernarduspad (13 km) in de Belgisch-Nederlandse grensstreek.
De brochure Wandelen in Hoogstraten ( 6 euro) is verkrijgbaar bij Toerisme Hoogstraten of online via www.antwerpsekempen.be.
Wandelen met paters en begijnen
De brochure Lekker wandelen bij Paters en Begijnen bundelt 9 wandelingen langs abdijen en begijnhoven in de Antwerpse Kempen. Nergens in de wereld is de concentratie van abdijen en begijnhoven immers zo groot als hier! De meeste van deze religieuze oorden staan zelfs op de werelderfgoedlijst van Unesco. Helaas zijn ze niet allemaal toegenkelijk voor publiek.
Tijdens elke wandeling kunt u terecht in één of meerder horecazaken voor een bierdegustatie van lekkere streekbieren. Handige degustatiefiches geven u extra informatie over de bieren, de brouwerij, de geschiedenis, leuke anekdotes, tips voor gebruik in de keuken, degusteren, schenken enz. De bierdegustaties lopen van 15 september tot 31 december 2009.
U kunt de brochure 'Lekker wandelen bij Paters en begijnen online bestellen of downloaden op www.antwerpsekempen.be
Een StoryTrip in Lier
Van de zacht geêlleboogde straatjes tot de peperbusmuts van de Sint-Gummaruskerk Felix Timmermans kon de Pallieterstad zo mooi beschrijven.
Een nieuwe manier om de eeuwenoude charme van Lier te ontdekken: de StoryTrip. U downloadt deze wandeling (2 km) op uw iPod of mp3-speler en vervolgens verkent u de stad in het virtuele gezelschap van bekende Lierenaars, onder wie Walter Grootaers en Adriaan Van den Hoof. Zij vertellen u grote en kleine verhalen over de fotogenieke hoekjes die u passeert.
De beeld- en geluidsfragmenten van de StoryTrip kunt u downloaden op www.toerismelier.be. In het toerismekantoor van Lier kunt u gratis een mp3-speler huren.
Met de laarzen door de modder
Het misschien wel allermooiste plekje bewaarden we tot laatste: het beekdal van het Merkske in Baarle-Hertog-Nassau. De natuur langs dit kronkelende grensbeekje mag in alle vrijheid groeien en bloeien. Laarzen en verrekijker klaar? Dan kunt u op pad langs één van de vier avontuurlijke laarzenpaden. Geef vooral uw ogen en oren de kost, dan ontdekt u zeker wel ergens de bonte kleuren van de wielewaal of de blauwborst, de sporen van een ree of een hermelijn of wordt u bekoord door het melodieuze gezang van de nachtegaal of het iets minder melodieuze geluid van de zeldzame boomkikker die hier vrolijk rondhuppelt.
Auteur: Leen Baekelandt bron; plusmagazine.be
Frank Deboosere: "Variatie in ons voedsel is ongelooflijk belangrijk"
Frank Deboosere: "Variatie in ons voedsel is ongelooflijk belangrijk"
Weerman Frank Deboosere is al van kindsbeen af gepassioneerd door het weer, het milieu en de sterren. Hij schreef hierover twee boeken: 'Weer en Milieu' (1996) en 'Reis door het heelal'(2008) en volgende maand verschijnt zijn derde 'Meer weer'. In zijn weerpraatjes uit hij al jarenlang zijn bekommernis om het milieu. Zelf probeert hij zijn ecologische voetstap zo klein mogelijk te houden door elke dag, weer of geen weer, met de fiets naar het werk te gaan (zo'n 8.000 kilometer per jaar). Als expert terzake en vanuit zijn persoonlijke ervaringen vertelt Frank waarom deze 100 ecotips zo immens belangrijk zijn.
Te gek voor woorden natuurlijk... Deboosere, graatmagere bonenstaak, schrijft over voeding. Het lijkt inderdaad niet eerlijk: sommige mensen moeten nog maar denken aan eten en ze komen al drie kilo bij. Zelf kan ik meer dan behoorlijke porties naar binnen spelen en er gebeurt (bijna) niks. Je kent dat, het type van de 'doorjager' die met smaak een tweede kom soep naar binnen werkt, een hele berg groenten stapelt en daarna de borden van de kinderen nog leegeet.
Er zit zeker een genetische factor achter. Toch denk ik wel dat het erg belangrijk is dat je voldoende beweegt. Ik ben weliswaar een trage fietser die door flitsende oma's wordt voorbijgespurt, maar met mijn meer dan zevenduizend fietskilometers per jaar kan er echt wel wat extra bij. Een goede machine moet onderhouden worden, zeg maar.
Natuurlijk let ik op wat ik eet. Oké, als echte Belg lust ik frietjes, en zo'n zak paprikachips of borrelnootjes is niet veilig in mijn omgeving. De laatste jaren ben ik ook zoeter geworden en kan chocolade erg smaken. Maar er gaat geen dag voorbij of er staan groenten op het programma. Veel groenten, minstens twee soorten per dag. Ook tijdens het avondmaal gaan witloof, sojascheuten, wortelen en selder er vlotjes in. Ik blijf een asperge. En vooral: als voorzitter van Kom op tegen Kanker heb ik geleerd dat groenten en fruit je lang gezond kunnen houden.
Al dat lekkers moet bij de consument raken. Er zijn al files genoeg, dus lijkt het me logisch dat we de producten van eigen bodem meer kiezen dan allerlei uitheemse soorten. Nu moet ik wel toegeven dat ik hier soms durf zondigen. Kiwi's bijvoorbeeld vind ik een pure lekkernij. Ze hoeven gelukkig niet van Nieuw-Zeeland te komen, maar ook Italië is niet meteen dicht bij de deur. Gelukkig is de natuur wonderbaarlijk: er blijken ook Belgische kiwibessen te bestaan. Ze zijn nog aan de dure kant, maar ik ben toch al verkocht. Variatie in ons voedsel is ongelooflijk belangrijk.
Vlees? Een mens moet alles eten, vind ik, en dus sla ik zo'n stukje kippenwit zeker niet af. Ook tegen biefstuk en varkensvlees zeg ik niet nee. Bij de hoeveelheden vlees die de gemiddelde Belg naar binnen speelt, heb ik wel mijn bedenkingen. Een halve kilo vlees op restaurant? Nog meer? Gigantische hoeveelheden zijn het. Al die runderen moeten gekweekt worden en dat is erg belastend voor het milieu. Alleen al de hectoliters winden die geproduceerd worden door die beesten, leveren een serieuze bijdrage tot het broeikaseffect.
Sinds de (weliswaar fel overroepen en gehypte) dioxinecrisis van 1999 durven we thuis ook de vegetarische toer opgaan. Vroeger hoorde ik het donderen in Keulen als ik de woorden 'quorn' of 'tofu' hoorde... Nu hebben we naast onze visdag ook een veggiedag en dat valt echt mee. Ook hier geldt naar mijn bescheiden mening dat variatie in onze voedingsgewoonten ons sterker maakt.
Een mens moet ook drinken. Veel water natuurlijk, maar we zijn ook maar mensen en dus lusten we af en toe ook wel een glaasje alcohol. Je zou het misschien niet zeggen, maar ook ik kan met veel smaak een goeie Grimbergen achterover slaan. Met maten, maar vooral ook met mate. Het is misschien wel de belangrijkste voedingstip van allemaal: als we de alcoholconsumptie kunnen beperken, besparen we de mensheid veel leed en sparen we zelf handenvol geld. We hebben het allemaal over de gevaren van drugs voor jongeren, maar wijn, bier en sterke drank maken veel meer levens kapot. Niet alleen de levens van zij die drinken, maar ook de levens van onschuldige verkeersslachtoffers. Als een voetballer zijn been breekt, staan de media op hun kop. Een fietser die wordt doodgereden door een dronken chauffeur is nauwelijks een berichtje waard.
Matig die alcoholconsumptie dus... en blijf ook weg van al die dure en zoete suikerdrankjes. Water: dat moet het zijn. Het is trouwens een kostbare vloeistof waar nu al oorlogen voor worden uitgevochten. De crisis in het Midden-Oosten draait zeker niet alleen om olie. We beseffen niet hoe ongelooflijk het is dat er hier in Vlaanderen uit elk kraantje drinkbaar water komt. Maak er gebruik van! Proost!
Bijna een week na de diefstal van twee leeuwenwelpen in Frankrijk zijn de vijf maanden oude dieren teruggevonden. De dieven hadden mogelijk angst voor hun eigen buit gekregen en lieten de dieren los, aldus Le Parisien.
100 kilometer verderop De circusdirecteur had een van de twee kleine leeuwinnen in een bos in Blois gevangen, waar het circus stond opgesteld. "Ik riep Chimène bij haar naam, en ze kwam naar me toegelopen en streek zich neer aan mijn voeten", vertelde Renato-Arsène Cagniac. De tweede leeuwenwelp bevond zich 100 kilometer verder in een bos in de omgeving van Parijs. Van de dieven ontbreekt elk spoor. (dpa/eb)
bron; demorgen.be
Verdrietigste hondje ter wereld hit op internet
Verdrietigste hondje ter wereld hit op internet
Nadat een Amerikaanse fotograaf een foto van hem maakte, is een hondje zonder het zelf te weten een enorme hit aan het worden op internet. Misschien wordt het diertje er wel vrolijker van, want momenteel staat hij bekend als "het verdrietigste hondje ter wereld".
Fotograaf Chris Michael merkte het diertje in 2006 op voor een café in San Francisco. Hij nam er een foto van en plaatste het kiekje op flickr. Bezoekers waren meteen verkocht en vonden het hondje, met grijs truitje, enorm zielig.
Mr. Newman
Hij gaf het hondje de naam 'Mr Newman', zoals acteur Paul Newman, en refereerde naar hem als "het verdrietigste hondje ooit".
De foto's werden al in 2006 gemaakt, maar pas nu is Mr. Newman echt wereldnieuws aan het worden. Hondenliefhebbers begonnen het beestje immers massaal via mail rond te sturen.
Vanaf 1 oktober mogen Belgische particulieren nog maar 42 soorten zoogdieren als huisdier houden. Ook de handel wordt beperkt. Nodig, want op zoekertjessites worden zelfs apen versjacherd.
In Nederland mag je probleemloos een aap of wolf houden, maar België voerde in 2002 als voorloper in Europa al eens een beperkende lijst voor huisdieren in. Met succes, want onze noorderburen hebben veel meer problemen met pakweg gedumpte agressieve wasberen.
Uitdoofbeleid
Eerder dit jaar vernietigde de Raad van State de zogenaamde positieflijst na een klacht van een vereniging van dierenhandelaars en dierenhouders. Maar het Europees Hof voor Justitie heeft nu geoordeeld dat België het recht heeft een beperkende lijst voor zoogdieren in te voeren, zegt Els Vanautryve van de overheidsdienst Dierenwelzijn. De nieuwe lijst die vanaf 1 oktober in voege komt, bevat net dezelfde 42 soorten als de vorige. Het enige verschil is dat Belgen die een extra dier aan de lijst willen toevoegen, nu een proceduremogelijkheid hebben.
Voor gespecialiseerde dierenverzamelaars zijn uitzonderingen mogelijk. GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch hoopt dat er ook snel werk wordt gemaakt van een beperkende lijst voor reptielen en vogels. De Nationale Raad van Dierenliefhebbers die de vernietiging van de eerste lijst vroeg, reageert verbolgen.
Kristin Matthyssen bron; gva.be
'Vogelsauriër' ontdekt in China
'Vogelsauriër' ontdekt in China
In China hebben wetenschappers een 'vogelsauriër' opgegraven. Het dier, dat lange slagpennen aan de voor- en achterpoten had, moet zo groot als een duif zijn geweest.
De sauriër met vier vleugels zou een belangrijke link kunnen zijn in de evolutie van dinosauriërs naar vogels. Het opgegraven exemplaar zou 155 miljoen jaar geleden geleefd hebben.
De vogelsauriër werd ontdekt in het noordwesten van China en draagt voortaan de naam: Anchiornis huxleyi.
De vondst toont dus aan dat er voor de vogels eerst "viervleugeligen" rondvlogen. bron; gva.be
Het Departement Leefmilieu, Natuur en Energie van de Vlaamse overheid start samen met de milieuorganisaties Natuurpunt en Vogelbescherming Vlaanderen het project 'Dieren onder de wielen'. Daarmee willen ze in kaart brengen hoeveel dieren er op de Vlaamse wegen gedood worden, welke diersoorten verkeersgevoelig zijn en waar de belangrijkste knelpunten liggen.
Gegevens over dierlijke slachtoffers in het verkeer werden tot nu toe slechts fragmentarisch verzameld. Een onderzoek uit 1995 van Vogelbescherming Vlaanderen komt bij extrapolatie uit op "minstens 4 miljoen" grotere in het wild levende dieren per jaar. Voor vogels, zoogdieren en amfibieën is het wegverkeer nagenoeg de belangrijkste onnatuurlijke doodsoorzaak.
Het project wil voldoende informatie verzamelen om verkeersassen veiliger te maken, niet enkel voor de menselijke weggebruikers maar ook voor dieren die steeds vaker geconfronteerd worden met wegen die hun leefgebied doorsnijden.Wie een dood of gewond dier aantreft op het Vlaamse wegennet, kan dat melden op www.dierenonderdewielen.be. (belga/bdr)
bron; hln.be
Giraffen en olifanten 'te koop'
Giraffen en olifanten 'te koop'
Safaripark De Beekse Bergen in Hilvarenbeek en Dierenrijk in Nuenen doen per 1 oktober hun dieren 'van de hand'. Een giraf moet minimaal 1250 euro opbrengen en voor de grootste Afrikaanse olifant in Europa moet minstens 2000 euro worden neergeteld. Dat hebben beide dierenparken donderdag laten weten.
De kopers krijgen de dieren echter niet mee naar huis, maar adopteren de beesten. Beide dierenparken storten de opbrengst van de verkoop in verschillende dier- en natuurbeschermingsprojecten. De kersverse eigenaren krijgen als tegenprestatie een kijkje achter de schermen van het dierenpark en een mooie foto van hun dier voor op de schoorsteenmantel. bron; telegraaf.nl.
23-09-2009
Vriendin van Knut maakt eerste publieke optreden
Vriendin van Knut maakt eerste publieke optreden
De nieuwe vriendin van Knut, 's werelds bekendste ijsbeer, werd woensdag in de zoo van Berlijn voor het eerst aan het grote publiek voorgesteld.
Giovanna, een 3-jarige ijsberin, komt over van de dierentuin van München. Ze kon het er niet zo goed vinden met haar partner en dus moet ze het nu maar proberen met Knut.
De beroemde ijsbeer is sinds begin juli officieel eigendom van de Berlijnse zoo. Er werd 430.000 euro betaald aan een Noord-Duitse dierentuin, waar de vader van Knut vandaan komt. bron; gva.be
Uniek spektakel in South Dakota
Uniek spektakel in South Dakota
In het weekend van 26 en 27 september vindt in de Black Hills van South Dakota de 44e editie plaats van de Buffalo Roundup. Tijdens dit jaarlijkse spektakel worden de bizons die in Custer State Park leven door cowboys bij elkaar gedreven.
Vanaf speciaal ingerichte plekken op de prairie kan het publiek dit unieke schouwspel van dichtbij meemaken. Bizons kunnen een snelheid bereiken van maar liefst 80 km per uur. Tel daarbij het geluid van duizenden denderende hoeven op en de sensatie van een trillende aarde en je hebt alle ingrediёnten voor een onvergetelijke belevenis.
Met uitsterven bedreigd
Aan het einde van de 19e eeuw waren er nog slechts tientallen bizons over in Noord-Amerika en werd deze diersoort met uitsterven bedreigd. Gelukkig lopen er inmiddels weer zo'n 500.000 exemplaren rond. De kudde in Custer State Park is een van de grootste met ongeveer 1.000 dieren.
Bizons te koop
Om te voorkomen dat de kudde te groot wordt en daarmee schade berokkend aan de natuur wordt deze elk jaar bijeengedreven tijdens de Roundup. De dieren worden dan niet alleen geteld, maar ook meteen gebrandmerkt en gevaccineerd. Het teveel aan dieren wordt vervolgens in november tijdens een veiling te koop aangeboden.
Er wordt een beloning van 1.000 dollar (675 euro) uitgeloofd voor tips die kunnen leiden tot de arrestatie van een onverlaat die een kat heeft gedumpt in een tuin in Philadelphia. De dierenbeul had de poes in zelfklevende tape gewikkeld. Gelukkig was het hoofd van de kat niet omwonden met het kleverige spul.
"Dit is het werk van een krankzinnige", zegt George Bengal van de dierenbescherming. "Zoiets hebben we nog nooit meegemaakt".
Verdoofd De kattin, die door medewerkers van de dierenbescherming 'Sticky' wordt genoemd, werd gistermiddag in haar benarde toestand aangetroffen. Het dier werd volgens de website philly.com verdoofd om de tape zorgvuldig te kunnen wegknippen zodat die als bewijsmateriaal kan dienen. (eb)
bron; hln.be
Gentse azalea siert Internationaal Festival van Vlaanderen Gent
Gentse azalea siert Internationaal Festival van Vlaanderen Gent
In de Berendrechtsluis in de Antwerpse haven is een dode walvis aangespoeld. Het dier is 12 meter lang en is om het leven gekomen door een botsing met een schip.
De scheepvaartpolitie probeert de walvis nu met man en macht uit de Schelde te halen. Er wordt nog gewacht op een aannemer om het dier op het droge te leggen, maar in de loop van dinsdagmiddag zal de bultrug op het Sint-Annastrand getrokken worden. Daarna zullen er stalen genomen worden en kan de opruiming beginnen.
Summer Flower
Rond 2 uur maandagnacht ontdekte de bemanning de bultrugwalvis aan de voorkant van het schip. "Vannacht rond 2.15 uur is het fruitschip de Summer Flower de geul van Zandvliet-Berendrecht binnengevaren en de sleepboten hebben dan ontdekt dat die vooraan op zijn bulb een dode walvis had liggen", zegt Fons Van Dijck van de verkeerscentrale voor de scheepvaart in Zandvliet.
"Vermoedelijk heeft die Summer Flower op zee een aanvaring gehad met de walvis en is die op de bulb blijven liggen en zo mee de Schelde op gevaren."
Het scheepvaartverkeer ondervindt geen hinder van het dode dier.
De meeste laaggelegen rivierdeltas zijn aan het zinken. Niet alleen de klimaatwijziging is daarvoor verantwoordelijk ,maar ook andere menselijke activiteit zoals de bouw van dammen. Tientallen miljoenen mensen lopen gevaar.
Volgens de studie, die zopas in het tijdschrift Nature Geoscience verscheen, zijn 24 van de 33 grote rivierdeltas aan het zinken. Acht op tien deltas werden de laatste jaren het slachtoffer van zware overstromingen.
Aan de studie werd meegewerkt door wetenschappers uit de VS, Japan en Groot-Brittannië. Ze vergeleken radarbeelden die het ruimteveer Endeavour in 2000 maakte met historische kaarten die van 1760 tot 1922 gepubliceerd werden.
Het rapport dat het VN-klimaatpanel (IPCC) in 2007 publiceerde, wees er al op dat rivierdeltas gevaar liepen bij een stijgende zeespiegel als gevolg van de klimaatwijziging. Volgens de nieuwe studie versnellen andere menselijke ingrepen dat proces nog.
Rivierwater ophouden en omleiden
Het gaat vooral om ingrepen die het rivierwater onderweg ophouden of omleiden en zo de afzetting van slib aan de riviermonding wijzigen. Daardoor krijgen de deltas niet de kans om te groeien en verliezen ze hun bufferende capaciteit.
Stroomopwaarts houden dammen en waterbekkens de sedimenten op. Aan de kust voeren kanalen en dijken het slib meteen naar zee, voorbij de overstromingsgebieden. En door de winning van grondwater en aardgas worden de sedimenten op de overstromingsgebieden sneller hard.
Op basis van het IPCC-klimaatrapport voorspellen de Amerikaanse onderzoekers 50 procent meer deltaoverstromingen tegen het eind van deze eeuw. Dat kan nog verergeren als de mens nog meer rivieren gaat afdammen en omleiden.
Bron: RP (IPS) bron; hln.be
Naar de boeren
Naar de boeren
Rochehaut is een verrukkelijk plekje in een meander van de Semois. De familie Boreux beoefent hier meerdere passies: gasten ontvangen, gastronomisch koken, het land bewerken, dieren kweken. Wie in de Auberge de la Ferme logeert of in een van de andere herbergen, chalets en vakantiehuisjes op het domein kan nog een verbazingwekkende plek gaan ontdekken: het Landbouwmuseum, dat de bezoeker op een ludieke en boeiende manier laat kennismaken met het boerenleven van weleer. Er zijn zelfs kostuums voor bezoekers die zich helemaal in het thema willen inleven! Breng dezelfde dag een bezoek aan Entre Ferme & Forêt, een dierenpark met herten, kangoeroes, steenbokken, koeien uit de streek, Schotse runderen... Het domein biedt ook diverse themaverblijven aan die beslist het proberen waard zijn.
LAuberge de la Ferme, rue de la Cense 12, Rochehaut S/ Semois. Verblijf: 340 p.p. Toegang tot het Landbouwmuseum: 9 (vanaf 66 jaar: 8, combiticket voor 2 attracties: 16 en 14). In de zomer alle dagen open van 10 tot 18 uur (1/10 tot 31/3 enkel in het weekend en tijdens de schoolvakanties). Info: 061461000, www.aubergedelaferme.be
bron; plusmagazine.be
Europese sekstoer doet Artis aan
Europese sekstoer doet Artis aan
Nikolai (l.) gaat maandag voor het eerst naar buiten om kennis te maken met een vrouwtje in Artis. Foto ANP
De zestienjarige olifant Nikolai keerde eind vorige week na een verblijf van anderhalf jaar in de dierentuin van Hannover terug in Artis. In Duitsland dekte Nikolai met succes enkele vrouwtjes. Nu Thong Tai in Artis nog.
Duitsland heeft olifantenman Nikolai (16) goed gedaan. Hij ging weg als een lummel, en komt terug als een vent. Bijna een halve meter langer, zevenhonderd kilo zwaarder én, wat het vermelden waard is, met vijf zwangerschappen in anderhalf jaar op zijn naam.
April 2008 vertrok Nikolai naar de zoo in Hannover met als opdracht de lokale dames te bestijgen en dat liet hij zich geen twee keer zeggen. Zonder morren ging hij aan het werk. Met overgave. Hoewel het afwachten is wat de kwaliteit van zijn productie is - een zwangerschap duurt bij olifanten 22 maanden - is de reputatie van Nikolai nu al gevestigd. Hij schaart zich bij de circa tien gewilde mannen die door het Europese Fokprogramma op sekstoer door Europa worden gestuurd.
Artis zocht ook zo'n man. Een zaaddonor voor Thong Tai (20), de ex van Nikolai. Hij had haar in zijn Artistijd al zwanger gemaakt, maar dat kalf werd in januari te vroeg geboren. Het overleefde het niet. Nikolai was tijdens dit drama al in de weer met zijn nieuwe vriendinnetjes in Duitsland, dus die kon Thong Tai niet opnieuw bevruchten. Terwijl dat wel belangrijk is, legt verzorger Remco Holterheus uit. Hoe langer je wacht met een volgende zwangerschap, des te meer eieren bij elke eisprong verloren gaan. Bovendien is er meer kans op vergroeiingen van het geboortekanaal. Er was dus haast geboden.
Artis keek om zich heen. Er waren drie serieuze kandidaten: Luka uit Benidorm, maar die is zo dik dat het maar de vraag was of hij in Amsterdam door de deuren van het verblijf zou passen, een onervaren 'Belgisch bulletje', en tot slot de eigen vertrouwde Nikolai. En die was in Hannover inmiddels 'klaar'. Hij is een gewilde meneer, niet alleen vanwege zijn libido - hij lust er wel pap van - maar ook vanwege zijn Canadese afkomst en dus verse bloed. Nikolai heeft in Europa vooralsnog geen nakomelingen. De keus was dus gemakkelijk.
Vrijdag maakte hij zijn rentree, na een lange reis in een zeecontainer. Nikolai maakte een ontspannen indruk. Ook het weerzien met de dames verliep probleemloos. Veel slurfcontact. Zelfs Winthida, met wie Nikolai geregeld in de clinch lag, besloot Nikolai warm te ontvangen. Voorheen ging ze nog wel eens de discussie aan, maar daar was hij nu toch echt te groot voor geworden. Overigens is Winthida (42) in de overgang en is zij dus geen partij voor Nikolai. Yindee, het derde meisje, is met haar zes jaar te jong voor dit soort fratsen.
Wie de komende weken naar Artis komt om Nikolai en Thong Tai in actie te zien, zal worden teleurgesteld. Vooralsnog valt weinig op dat vlak te beleven in het olifantenverblijf. Beetje met de slurf friemelen, maar voor het echte werk moeten we volgens Holterheus nog wachten tot half oktober. De cyclus van een olifantenvrouw is tussen de twaalf en veertien weken. Dan is Thong Tai er klaar voor en mag Nikolai er pas op. Hoogstens twee dagen, meer keren per dag. Let wel: niet te lang. Eén, misschien twee minuten. ''Dat is maar goed ook. Langer hou je het niet vol met een paar ton op je rug.''
De verwachting is dat het meteen raak zal zijn. Over een half jaar kan Nikolai dan weer door op zijn voortplantingstrip. Eerst naar Hannover voor de volgende ronde en daarna naar schatjes in andere stadjes.
(MALIKA SEVIL) bron; parool.nl
Lieve Bezoeker Om het openen van het gastenboek voor iedereen gemakkelijk te houden worden te grote Plaatjes en of Buttons verwijderd.