Over mijzelf
Ik ben Josephine of Joke
Ik ben een vrouw en woon in Waasmunster (Belgie) en mijn beroep is Genieter.
Ik ben geboren op 10/08/1949 en ben nu dus 74 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: .
Zwemmen,wandelen in de natuur, en natuurlijk fietsen. Fotograferen, fotobewerking. Op internet surfen en bloggen. Maar ook een gezamelijke hobby van mij en mijn echtgenoot is dat we graag varen over verschillende wateren.







      

Hallo,niet vergeten!
Even iets laten weten.

Beoordeel dit blog
  Zeer goed
  Goed
  Voldoende
  Nog wat bijwerken
  Nog veel werk aan
 

AANRADERS !!!
  • ATELIER VAN JOSEPHINE
  • POWERPOINT VAN JOKE
  • ETEN EN GENIETEN
  • PHOTOGALERY
  • NO LIMIT
  • Inhoud blog
  • Koala-baby kruipt uit buidel in Planckendael
  • Aapje gaat met winterjas shoppen in Ikea
  • Droogte houdt trekvogels op
  • Stadsvogel gebruikt peuken in nest als parasietbestrijding
  • Eerste sterren schitterden 750 miljoen jaar na oerknal
  • Afrikaanse savanne en leeuwen verdwijnen aan sneltempo
  • Thaise douane redt 600 cobra's van de feestdis
  • Honderdtal dolfijnen aangespoeld in Australië
  • Nieuwe sprinkhaansoort doet intrede in Vlaanderen
  • Beschadigd Great Barrier Reef bloeit in de diepte

                 

                                                                        

    Categorieën
  • BERICHTEN DIEREN & FOTO'S (19)
  • BERICHTEN NATUUR & FOTO'S (2)
  • Berichten-Dieren-Natuur (496)
  • Foto's (76)
  • Natuur-Reizen-Tips (62)
  • Trips; Wandelen- Fietsen (30)
  • Weetjes- Dieren (299)
  • Weetjes- Natuur (62)
  • Zoeken in blog

    Foto's van Joke

    Twintig jaar vanaf nu, je meer teleurgesteld zal worden door de dingen die je niet doet dan door degene die je wel hebt gedaan. Dus gooi uit de bowlines, zeil weg van de veilige haven. Vang de passaatwind in je zeilen. Explore, Dromen, Discover.
    22-10-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De vliegenvanger




     
    De vliegenvanger


     


    De vliegenvanger is een trekvogel die we in de zomermaanden ook in ons land kunnen bewonderen. Net zoals vele andere trekvogels heeft het dier een probleem: door de hogere temperatuur zijn hun prooien niet altijd op de afspraak en verhongeren heel wat jonge vogeltjes.

    In de lente komt de vliegenvanger uit West-Afrika naar Europa om zich voort te planten. De insecten waarmee ze zich voeden, komen echter twee weken te vroeg tevoorschijn door het warme voorjaar. Toch zijn de vliegenvangers slimmer dan we denken. Ze korten hun rusttijden in en komen zo iets vroeger in ons land aan. Maar ondanks hun inspanningen zijn de rupsen op dat ogenblik al veranderd in vlinders.

    De ouders vinden zo geen eten meer voor hun kroost. Daardoor is de populatie vliegenvangers in sommige delen van Europa al met 90 procent gedaald. Als de trekvogels dus niet vroeger vertrekken uit het warme Afrika, dreigt de populatie nog verder in te storten.

    (WWF/gb)bron; hln.be
     
    bron; hln.be

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Japanners blijven hardnekkig walvissen vermoorden

     


    Japanners blijven hardnekkig walvissen vermoorden



    Er worden nu meer dan dubbel zoveel walvissen geharpoeneerd dan tien jaar geleden. Net nu de walvissen zich wat leken te herstellen in onze oceanen. Bovendien blijken walvissen nu al te lijden onder de gevolgen van de opwarming van ons klimaat. 

    De Japanners hebben in 12 dagen 59 dwergvinvissen gedood onder het mom van wetenschappelijk onderzoek. Dat is er eentje minder dan het omstreden quotum van de Internationale Walvisvaartcommissie (IWC). Sinds 2005 heeft Japan de slachtpartijen op walvissen weer opgedreven.

     

    Walvissen bedreigen de mens en niet omgekeerd redeneren de Japanners. Want, beweren ze, de walvissen voeden zich met vis en zijn verantwoordelijk voor de dalende visbestanden. En, hoe meer walvissen in de zee, hoe erger dat gaat worden.  
     

     De gemiddelde Belg eet per jaar 9,9 kilo vis, de gemiddelde Japanner 69,1 kilo. Dat komt neer op 19 vissticks per dag, elke dag.  

    Japanse schoolkinderen op uitstap: de overheid probeert walvisvlees populairder te maken.
    Japanse schoolkinderen op uitstap: de overheid probeert walvisvlees populairder te maken.

    71 procent van de Japanners zijn tegen de commerciële walvisvaart gekant. Dat betekent ook dat erg veel minder interesse is voor de 'delicatesse'. Daardoor eindigen sommige walvissen nu al als katten- en hondenvoer. Japan heeft inmiddels zelfs een "walvisberg" opgebouwd van zeker 5.000 ton. Het vlees ligt ingevroren te wachten op de consument. Een nieuwe campagne, onder meer gericht op schoolkinderen, moet helpen om de berg weg te werken.  




     

     In de walvisindustrie is de hoop nu gevestigd op China. Als de Chinezen walvisvlees leren eten, komt er een gigantische markt bij.  





     

    Aangezien hun spuitgat dan onder water blijft, sterven de dieren uiteindelijk een gruwelijke verdrinkingsdood. Bovendien blijkt dat ongeveer de helft van de gedode vrouwtjes zwanger zijn.  
     
    Australië overweegt ondertussen Japan voor het Internationaal Gerechtshof in Den Haag te dagen als er niet gestopt wordt met de jacht op walvissen.  



    De 59 vinvissen die vorige week geharpoeneerd werden zijn het slachtoffer van de jaarlijkse campagne voor de kust van het eiland Hokkaido. De echte Japanse "research" begint over een paar maanden. Dan trekt de Japanse vloot naar de Zuidpool en worden tussen 800 en 1.000 walvissen afgeslacht in naam van de wetenschap.

    Gruwelijke dood

    Om walvissen te vermoorden, gebruiken de Japanners nog steeds harpoenen met springlading. Bij die wapens is de eerste explosie meestal niet genoeg om de getroffen walvis daadwerkelijk te doden. Daarom worden de walvissen vaak aan hun staart aan de zijkant van enorme walvisschepen opgetakeld. Aangezien hun spuitgat dan onder water blijft, sterven de dieren uiteindelijk een gruwelijke verdrinkingsdood. Bovendien blijkt dat ongeveer de helft van de gedode vrouwtjes zwanger zijn.

    71 procent Japanners zijn tegen
    Het vlees van de nu afgemaakte 36 mannetjes en 23 wijfjes wordt, net als dat van alle andere door de Japanse "wetenschappers" onderzochte walvissen, gewoon voor consumptie verkocht.

    In Japan is de walvisindustrie volkomen door de overheid gereguleerd. Tokio bepaalt hoeveel walvissen er gevangen mogen worden, wie ze mag verkopen en zelfs tegen welke prijs. Van het geld dat zo verdiend wordt, blijft na aftrek van de kosten en subsidies bijna niets over. Bovendien is in Japan is de publieke steun voor het walvisprogramma de laatste tijd sterk gedaald. 71 procent van de Japanners zijn tegen de commerciële walvisvaart gekant. Dat betekent ook dat erg veel minder interesse is voor de 'delicatesse'.

    Walvissen eindigen als katten- en hondenvoer

    Daardoor eindigen sommige walvissen nu al als katten- en hondenvoer. Japan heeft inmiddels zelfs een "walvisberg" opgebouwd van zeker 5.000 ton. Het vlees ligt ingevroren te wachten op de consument. Een nieuwe campagne, onder meer gericht op schoolkinderen, moet helpen om de berg weg te werken.

     In mei vorig jaar brachten activisten van Greenpeace aan het licht dat bemanningsleden van de grootste walsvisvaarder Nisshin Maru walvisvlees verkochten op de zwarte markt. De milieuactivisten werden gearresteerd voor diefstal van walvisvlees, wat leidde tot grote internationale verontwaardiging. Australië overweegt ondertussen Japan voor het Internationaal Gerechtshof in Den Haag te dagen als er niet gestopt wordt met de jacht op walvissen.

    Misschien willen de Chinezen het eten...

    In de walvisindustrie is de hoop nu gevestigd op China. Als de Chinezen walvisvlees leren eten, komt er een gigantische markt bij. Op enkele plaatsen in China en Taiwan is het vlees al te krijgen, als een dure delicatesse. Maar tot nog toe hebben de meeste Chinezen, die toch bekendstaan als ruimdenkende eters, geen trek in walvis.

    Ondanks de groeiende afkeer van de consument voor walvisvlees, heeft Japan sinds de slachtpartijen weer opgedreven. Er worden nu meer dan dubbel zoveel walvissen geharpoeneerd dan tien jaar geleden. Bovendien worden ook nog eens jaarlijks 20.000 dolfijnen gevangen voor consumptie.

    De achterpoortjes
    De Internationale Walvisvaart Commissie (IWC) besliste in 1986 een tijdelijk verbod in te stellen op de commerciële jacht op walvissen. Er zijn twee uitzonderingen: de jacht wetenschappelijke doeleinden (waar dus de Japanners zich op beroepen) en "aboriginal subsistence whaling": de traditionele jacht door volkeren als de Inuit, die claimen afhankelijk van de walvisvaart te zijn om te overleven.

    Japanse logica: walvis bedreigt mens
    De Japanners beroepen zich hoofdzakelijk op twee argumenten om de jacht op walvissen goed te praten. Een eerste is economisch van inslag en komt hier op neer: walvissen bedreigen de mens en niet omgekeerd. Want, beweren de Japanners, de walvissen voeden zich met vis en zijn verantwoordelijk voor de dalende visbestanden. En, hoe meer walvissen in de zee, hoe erger dat gaat worden.

    19 vissticks per dag
    Het argument is door de wetenschap als absurd afgedaan. Niet de walvissen, maar de Japanners zelf eten de zee leeg. Het land is verslaafd aan vis. De gemiddelde Belg eet per jaar 9,9 kilo vis, de gemiddelde Japanner 69,1 kilo. Dat komt neer op 19 vissticks per dag, elke dag. Het heeft voor een stuk te maken met traditie: tot 1872 mocht in het Land van de Rijzende Zon door strikt boeddisme geen dier met vier poten worden gegeten.

    Verzonnen traditie

    Wat ons meteen doet aansluiten bij het tweede argument van de Japanners om walvissen te doden: de walvisjacht is een culturele traditie die al eeuwen in het land wordt beoefend.

    Ook dat is onzin. Want amper één procent van de Japanners hield er zich voor de 20ste eeuw mee bezig. En die één procent waren dan nog eilandbewoners die hun levenswijze onder dwang hebben moeten veranderen wegens te barbaars voor de rest van de Japanners. De 'moderne' Japanse walvisjacht is een praktijk afgekeken van de Noren, opgezet door een meedogenloze zakenman genaamd Jura Oka die Noren inhuurde en Noorse uitrustingen kocht.

    Walvissen doden om oorlog te kunnen voeren

    In 1908 richtte Jura Oka Nihon Hogeigyo Suisan Kumiai op, of de Japanse Walvisjacht Associatie. Ze bundelde de krachten van 12 bedrijven met een vloot van 28 schepen. Het doel: van Japan het grootste walvisjagende land ter wereld maken. Het was een succes. In amper zeven jaar roeide de vloot in de zeeën rond Japan en Korea de Westerse grijze walvis uit. Tegen 1931 werden 38.000 blauwe vinvissen per jaar afgeslacht in de Stille Oceaan.

    In 1935 werd er nog een schep bovenop gedaan: Japan stuurde zijn eerste walvisschepen naar Antarctica. Daar zouden bijkomend nog eens 20.000 walvissen per jaar gedood worden. Het land had immers geld nodig om een oorlog te starten. En zo zorgde de verkoop van walvisolie voor de financiering van de invasie van Mantsjoerije en China. In 1935 weigerden overigens twee landen de Geneefse Conventie voor de Regulering van de Walvisjacht te ratificeren: Duitsland en Japan.

    In 1939 waren Japan en Duitsland verantwoordelijk voor 30 procent van de gedode walvissen. Waarna de focus zich zes jaar lang verlegde op het afslachten van onze eigen soort. De walvisjacht viel terug op 10 procent van de vooroorlogse omzet en een groot deel van de vloot werd vernietigd.   

    Oil for food

    De huidige moderne walvisvloot van Japan is eigenlijk een creatie van de Verenigde Staten. In 1946 stelde generaal Douglas MacArthur voor een walvisvloot op te zetten om zeker te zijn van voldoende proteïne voor de overwonnen Japanse bevolking. Het idee was om zo de kosten te drukken van de voedseltransporten van de VS naar het naoorlogse Japan.

    Op 6 augustus 1946 tekende MacArthur de richtlijnen waarmee twee verwerkingsschepen en twaalf schepen voor de jacht toestemming kregen om in het Antarctische gebied op walvissen te gaan jagen. De deal hield in dat Japan het vlees zou krijgen en de olie naar de VS ging. De VS gaven 800.000 dollar uit aan brandstof voor de schepen en kregen in ruil daarvoor walvisolie ter waarde van 4 miljoen.

    De woordvoerder van de Japanse walvisindustrie Joji Morishita heeft publiekelijk erkend dat de walvisjacht "niet over geld gaat maar over trots". Morishita zweert voortdurend dat "Japan nooit zal toegeven aan de antiwalvisjacht standpunten van de niet-Japanners".  (mvl)

    Er worden nu meer dan dubbel zoveel walvissen geharpoeneerd dan tien jaar geleden. Bovendien worden ook nog eens jaarlijks 20.000 dolfijnen gevangen voor consumptie. En Japan is geen unicum. Net nu de walvissen zich wat leken te herstellen in onze oceanen, hernemen of intensifiëren verschillende landen de jacht op deze schitterende dieren. Bovendien blijken walvissen nu al te lijden onder de gevolgen van de opwarming van ons klimaat.


    bron; hln.be

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Meer grijze zeehonden in Waddenzee



    Meer grijze zeehonden in Waddenzee

     

     De Waddenzee telt een kwart meer grijze zeehonden dan vorig jaar. Het aantal jongen van de grijze zeehond verdubbelde zelfs. Dat stelde onderzoeksinstituut IMARES van de Wageningen Universiteit donderdag.

    Onderzoekers telden de grijze zeehonden vanuit vliegtuigen. De teller bleef steken op 2108 grijze zeehonden, vierhonderd stuks meer dan vorig jaar.

    Meer dan driekwart van de dieren leeft in het Nederlandse deel van de Waddenzee, aldus de wetenschappers. De grijze zeehond kwam in de jaren negentig vanuit de Engelse kustwateren richting de Waddenzee.

    ANP
     bron; volkskrant.nl

    21-10-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Leeuwin valt buffel aan tussen horde toeristen

     


    Leeuwin valt buffel aan tussen horde toeristen



    Enkele toeristen hebben op een safari in een Zuid-Afrikaans nationaal park waar voor hun geld gekregen. Een leeuwin viel plots een buffel aan en trok zich niets aan van de aanwezigheid van de toeristen. Tot hun grote verrassing bevonden ze zich in het midden van de actie en de strijd tussen de hongerige leeuwin en haar prooi zette zich verder tussen de wagens.

    Volgens de ooggetuigen zou de strijd tussen de leeuwin en de buffel al een poosje aan de gang geweest zijn. De buffel lag gewond op de grond en toen het dier probeerde op te staan, viel de leeuwin aan. De leeuw was zelf ook gewond aan een poot. Toen twee mannelijke leeuwen in de verte op loer kwamen liggen, voelden de toeristen zich toch ongemakkelijk.

    De strijd was hevig en de buffel raakte zelfs een van de auto's. Uiteindelijk moest de leeuwin zich toch gewonnen geven en de buffel ontsnapte (even) aan de dood. De Daily Mail publiceerde de spectaculaire foto's. (gb)

    bron;hln.be

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nog steeds meer dan 100 olifanten per dag afgeslacht




    Nog steeds meer dan 100 olifanten per dag afgeslacht



    Ondanks het feit dat er twintig jaar geleden een verbod kwam op de handel in ivoor, worden er dagelijks nog steeds meer dan 100 olifanten afgeslacht voor hun slagtanden. Dat zegt het International Fund for Animal Welfare (IFAW). Tegen dit tempo is de Afrikaanse olifant binnen 15 jaar uitgestorven, klinkt het.

    Robbie Marsland, directeur van de Britse tak van het IFAW, roept de Europese Unie en CITES-partijen (Conventie rond internationale handel in bedreigde soorten) op om onmiddellijk actie te ondernemen. Sinds het aantal olifanten in Afrika weer is toegenomen, is de handel in ivoor onder strikte voorwaarden weer toegestaan. Marsland wil dat opnieuw een halt toeroepen.

    Recordhoogte
    Illegaal verkregen ivoor wordt nu gebruikt bij conflicten in Oost-Afrika zoals 'bloeddiamanten' werden gebruikt in de burgeroorlogen in West-Afrika in de jaren '90. De vraag naar ivoor uit het Verre Oosten, vooral uit China, heeft een recordhoogte bereikt. Zo steken Soedanese stropers de grens met Tsjaad over om olifanten af te slachten, waarna ze de grens opnieuw oversteken en het ivoor aan Chinese klanten verkopen.

    Zo waren er in het Zakouma National Park in Tsjaad in 2005 nog 3.885 olifanten, en nu in 2009 zijn dat er nog maar 617. Er zijn 11 rangers gedood door stropers in de periode van vier jaar. (sps)

    bron; hln.be

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bejaardentehuis voor olifanten in Thailand




    Bejaardentehuis voor olifanten in Thailand



    De helft van de naar schatting 4.000 olifanten in Thailand wordt ingezet in de bosbouw.
    Bejaarde olifanten kunnen in Thailand voortaan gaan genieten van hun verzorgde oude dag. In de provincie Lampang in het noorden van Thailand komt een opvang waar de dikhuiden kunnen blijven tot ze hun laatste adem uitblazen. Dat meldt de Bangkok Post.

    Het voor zover bekend eerste bejaardenhuis voor olifanten gaat op 21 november open. Rond het pand zijn verschillende gewassen aangeplant, die uiteindelijk op het menu van de dieren komen te staan. Kruiden, gras, bananen- en ananasbomen moeten zorgen voor volle buiken. Er is ook een riviertje waar de grijze kolossen kunnen drinken en zich kunnen wassen.

    Gehandicapt
    Niet alleen oude, maar ook gehandicapte olifanten kunnen in de opvang terecht. Er is ruimte voor tweehonderd olifanten; dertig plaatsen zijn al ingevuld. Onder de bewoners is de 72-jarige blinde olifant Mae Hong Son en de 53-jarige Pang Bua-Kam, die recent werd gered in Bangkok.

    In Thailand leven naar schatting vierduizend olifanten. De helft van deze dieren leeft in het wild. De andere helft wordt veelal ingezet voor bosbouw.
    (anp/sps)
     bron; demorgen.be

    20-10-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dure paarden met de schrik vrij



    Dure paarden met de schrik vrij


    Een paardentrailer van de Duitser springruiter Ludger Beerbaum is dinsdag betrokken geraakt bij een verkeersongeluk. De materiële schade was groot, zo'n 100.000 euro, maar de inzittenden en de zeven rijdieren kwamen er genadig van af. „Een geluk bij een ongeluk, geen ernstige verwondingen”, zei Marco Kutscher, die rijdt voor Stal Beerbaum. „Al moet je dat bij de paarden altijd nog een paar dagen afwachten.”


       

      Ludger Beerbaum

      Het gezelschap had meegedaan aan het internationale concours hippique in Helsinki, met ter afsluiting zondag een wereldbekerkwalificatie. Op weg naar huis zag de chauffeur een file te laat en reed achterop een vrachtauto. Toen een van de medewerksters na de klap de paarden probeerde te kalmeren, raakte ze bekneld tussen een dier en de trailerwand. Om de groom uit haar benauwde situatie te bevrijden, moesten alle paarden, waarvan er drie lichtgewond waren, de trailer uit. De politie zette daarvoor de snelweg in beide richtingen af.

      bron; telegraaf.nl

      19-10-2009
      Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zoo gaat leeuwen nieuw onderkomen geven



      Zoo gaat leeuwen nieuw onderkomen geven


      zoo gaat leeuwen nieuw onderkomen geven


      De Zoo van Antwerpen gaat de leeuwen van een nieuw verblijf voorzien.

      Het grote perk waar tot nu toe ezels en kamelen verbleven, wordt de toekomstige woonst voor de koningen van het dierenrijk.

      "Het nieuwe verblijf wordt ruimer en aantrekkelijker voor Afrikaanse dieren, met zelfs een heus beekje erin", klinkt het. "Bovendien delen ze er in de toekomst hun woonst met stokstaartjes en vosmangoesten."

      Aanstaande donderdag zal vice-Minister-President Geert Bourgeois een maquette en de bouwplannen onthullen.

       bron; gva.be


      Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mammoet stierf niet uit door buitenaardse inslag

       


      Mammoet stierf niet uit door buitenaardse inslag



      Dat de inslag van een meteoriet 12.900 jaar geleden de aarde zo ernstig deed afkoelen dat onder meer de mammoet en reuzenwolf uitstierven, klopt allesbehalve volgens geoloog Philippe Claeys van de Vrije Universiteit Brussel (VUB). Hij ging de bewijzen voor die buitenaardse inslag nog eens na en maakte maandag bekend dat er geen spaander overblijft van de theorie.
       
      In 2007 lanceerde de Amerikaanse wetenschapper Richard B. Firestone de theorie dat een inslag van een komeet of asteroïde ongeveer 12.900 jaar geleden gigantische branden en grote stof- en roetwolken op de aarde veroorzaakte. Een plotse, sterke afkoeling van het klimaat op onze planeet was het gevolg en heel wat planten- en diersoorten, waaronder de mammoet, overleefden die verandering niet.
       
      Geoloog Claeys onderzocht recent met enkele Amerikaanse collega's opnieuw een zevental sites in Noord-Amerika en ze controleerden daarbij ook twee gebieden waarop Firestone zijn theorie baseerde. Na die studies maken Claeys en zijn collega's brandhout van Firestones verklaring voor de klimaatverandering. Volgende maand publiceert de VUB overigens nog een artikel met het bewijs van de geoloog dat van een buitenlandse inslag absoluut geen sprake was. (belga/sps)

      bron; demorgen.be

      Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De wereldberoemde ijsbeer Knut

       


      De wereldberoemde ijsbeer Knut


      De wereldberoemde ijsbeer Knut heeft in de zoo van Berlijn het gezelschap gekregen van soortgenoot Giovanna en dat wekt bij hem een mengeling van interesse en argwaan op.





      bron; hln.be


      Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Een tijger uit Maleisië wordt op een draagberrie gelegd.

       


      Een tijger uit Maleisië wordt op een draagberrie gelegd.



      De 5-jarige en 120 kg wegende tijger verwondde zich door vallen van jagers. Het dier werd gered en kreeg de eerste hulp toegediend vooraleer het naar een plaatselijke zoo werd gebracht voor verdere behandeling.





      bron; hln.be

      Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Deze varaan kijkt vanop een rots over het Keniaanse Mombasa.




       Deze varaan kijkt vanop een rots over het Keniaanse Mombasa.

      De diertjes zijn felbegeerd als huisdier. Al verkiezen de meeste mensen de iets grotere versie in huis te nemen.






      bron; hln.be

      Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Een twee weken jonge giraf slurpt gulzig aan een fles melk .

       


      Een twee weken jonge giraf slurpt gulzig aan een fles melk in de zoo van de Duitse stad Duisburg.





      bron; hln.be

      18-10-2009
      Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Fuut met jongen gefotografeerd in augustus.




      Gefotografeerd; Fuut met jongen op een erg
      warme dag in augustus.

























      17-10-2009
      Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Kabeljauwbestand in Noordzee was er nooit slechter aan toe




       Kabeljauwbestand in Noordzee was er nooit slechter aan toe



      De Europese Commissie is nog steeds zeer bezorgd over het kabeljauwbestand in de Europese wateren. Voor kabeljauw in de Noordzee, het oostelijk deel van het Kanaal en het Skagerrak (ten noordoosten van de Noordzee, tussen Denemarken, Noorwegen en Zweden) was de situatie in 2008 zelfs "slechter dan ooit tevoren, met het grootste vangstvolume sinds 1999".
       
      Jonge vissen schaars
      De Commissie slaakte die noodkreet bij de presentatie van haar voorstellen voor de totaal toegestane visvangsten (TAC's) voor volgend jaar, normen die per vissoort worden vastgelegd. Sinds 2002 worden pogingen ondernomen om het kabeljauwbestand te verbeteren, maar de Commissie moet toegeven dat er sinds 2005 een tekort is aan paaivissen (die zich kunnen voorttelen) en dat ook het aantal jonge vissen schaars wordt.

      Minder visdagen
      Om het tij te keren zullen volgens de Commissie de "instandhoudingsinspanningen verder moeten worden versterkt" en zal het kabeljauwplan dat in november vorig jaar werd goedgekeurd, uitgevoerd moeten worden. Dat plan stelt dat het aantal dagen dat kabeljauwvissers op zee mogen vissen, fors moet worden teruggeschroefd. Op die manier kan de druk op het kabeljauwbestand worden verminderd. In elk gebied zullen de kabeljauw-TAC's voor 2010 aangepast worden aan de hoeveelheid die overblijft in zee, zegt de Commissie, evenwel zonder concrete cijfers te noemen.

      Tong doet het wel goed
      Andere visbestanden doen het dan weer goed, zodat de TAC's (lichtjes) verhoogd kunnen worden. Dat geldt onder meer voor Noordzeetong, tong in de Golf van Biskaje en haring in het gebied ten westen van Schotland. Voor meer kwetsbare soorten stelt de Europese Commissie lagere vangsten voor: onder andere doornhaai, schelvis ten westen van Schotland, langoustine rond Ierland, zeeduivel en wijting in de Ierse zee.

      Half december
      Op basis van deze voorstellen van de Commissie zullen de ministers van Visserij het niveau van de TAC's voor 2010 vastleggen tijdens hun bijeenkomst op 14 en 15 december. De vangstmogelijkheden zullen daarna onder de lidstaten verdeeld worden in de vorm van quota.

      (belga/kh)
      bron; demorgen.be

      16-10-2009
      Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Op weekend naar Voeren



       Op weekend naar Voeren


      Voeren telt zes pittoreske dorpjes die je perfect met de fiets kan ontdekken.

      De trekpleister is ongetwijfeld het adembenemende natuurschoon.
      De trekpleister is ongetwijfeld het adembenemende natuurschoon.

      Sint-Pieters-Voeren is vooral bekend om zijn Commanderie.

      Sint-Pieters-Voeren is vooral bekend om zijn Commanderie.

      Waarom?
      Niets fijner om in Voeren te voet of op de fiets schitterende landschappen te doorkruisen.

      Hoe erheen?
      Voeren ligt op 1,5 uur van Brussel met de wagen. Met steden als Maastricht, Aken en Luik op een boogscheut, is de streek ook makkelijk te bereiken met het openbaar vervoer.
      Meer info:
      http://www.nmbs.be en http://www.delijn.be

      Niet te missen
      Eén groot monumentenpark, daar lijkt Voeren wel op. De zes pittoreske kerkdorpjes waaruit de gemeente is samengesteld hebben allemaal hun pronkstukken, gaande van indrukwekkende burchten, eeuwenoude hoeves, schitterende kerken tot goedbewaarde vakwerkhuizen.

      Maar de grootste trekpleister is zonder twijfel zijn adembenemende natuurschoon. Voeren ligt bezaaid met natuurgebied en bosreservaten. Het is voluit een paradijs voor wandelaars en fietsers door zijn uitgestrekte en gevarieerde natuur. Paden genoeg voor dagtrippers of voor hele wandelvakanties. Je kan je uitleven op 124 kilometer wandelpaden, vaak ook door Nederlands Limburg. Maar vergis je niet, af en toe kan een flinke klim je pad kruisen. Doorheen Voeren, van west naar oost, stijgt het niveau van 49 meter boven de zeespiegel tot een goeie 287 meter, meteen ook het hoogste punt van Vlaanderen.

      Een gedetailleerde kaart en routebeschrijvingen kan je krijgen in het bezoekerscentrum in 's-Gravenvoeren, waar je ook kan reserveren voor begeleide avondwandelingen tijdens de zomer.
      Meer info:
      http://www.voerstreek.be, Bezoekerscentrum Voerstreek, Pley 13, 's-Gravenvoeren, 04/381 07 36

      Doe zoals de locals
      Met zo'n rijkdom aan streekproducten is het niet verwonderlijk dat Voeren bijzonder trots is op zijn culinair erfgoed. Fruit wordt verwerkt in stroop, in wijn en in heerlijke gerechten. Met hop en gerst wordt onder meer Rick's Bier gebrouwen, het enige echte Voerbiertje. De pruim van de sleedoorn gaat in het befaamde Voerdrupke en in bijna elk restaurant van de streek staat forel op Voerense wijze op het menu. Al deze streekproducten kan je op de zondagmarkt van Aubel, op enkele kilometers van Voeren, zelf gaan proeven en aankopen. Het is er een gezellige, bonte bedoening die wordt opgevrolijkt door plaatselijk muzikaal talent.
      Meer info:
      http://www.aubel.be

      Waar logeren?
      In Hotel De Kommel in 's-Gravenvoeren, het grootste Voerendorp, komen gasten helemaal tot rust bij schitterende zichten op de verre omgeving (90 euro voor dubbele kamer en ontbijt).
      Het hotel is ook bekend om zijn lekkere keuken. Ideaal voor een gastronomisch weekend.
      Hotel De Kommel, Kommel 1, 3798 's-Gravenvoeren, 04/381 01 85 en
      http://www.dekommel.be

      Op een melkveebedrijf in Remersdaal kan je in Pâturages de la Kys logeren in twee heel rustig gelegen en luxueuze vakantiewoningen met open haard en terras ofwel in twee appartementen aan de rand van het bos. Heel idyllisch en bijzonder leuk voor de kinderen. Van 102 tot 192 euro per weekend.
      Pâturages de la Kys, Kies 6, 3791 Remersdaal, 04/381 07 66 en
      http://www.paturagesdelakys.be

      Meer info: http://www.toerismelimburg.be

      Eten en drinken
      Fijnproevers zitten op rozen in Voeren.
      Hof De Draeck in Teuven is geen onbekende voor de gerenommeerde GaultMillaugids. Het restaurant heeft maar liefst twee koksmutsen achter zijn naam. In een romantisch en authentiek kader worden hier gastronomische maaltijden van grote klasse geserveerd.
      Hof De Draeck (gesloten op maandag en dinsdagmiddag), Hoofstraat 15, 3793 Teuven, 04/381 10 17 en
      http://www.hof-de-draeck.be/

      Gemoedelijker, maar zeker bijzonder smaakvol, gaat het eraan toe in Herberg Moeder de Gans, eveneens in Teuven. Het restaurant-café ligt aan het pittoreske dorpspleintje van Teuven. Hier staan huisgemaakte gerechten op het menu, samengesteld uit ambachtelijke en biologische producten van boeren en ambachtslieden uit de streek. Herberg Moeder de Gans biedt ook arrangementen aan zoals een bezoek aan een ambachtelijk bedrijf in de streek of een trappistenbierproeftocht in de natuur.
      Moeder de Gans (gesloten op maandag), Dorpsstraat 6, 3793 Teuven, 04/381 22 85 en
      http://www.moederdegans.be

      Meer weten?
      Toerisme Voerstreek, Pley 13, 's Gravenvoeren, tel. 04/381 07 36,
      http://www.voerstreek.be. Dagelijks van 9 tot 17 uur (weekend vanaf 10 uur)

      bron; hln.be

      Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Warmtecentrale draait op doodgeschoten konijntjes




      Warmtecentrale draait op doodgeschoten konijntjes



      Dierenactivisten in Stockholm staan op hun achterste poten. De konijnen die in Stockholmse parken uitgeroeid worden zijn brandstof voor een warmtecentrale in Zweden.

      De kadavers worden gebruikt als bio-energie voor de centrale die op haar beurt voor warmte zorgt bij gezinnen in de streek van Värmland.

      "We kunnen het uitroeien van de konijnen niet steunen ook niet voor deze doeleinden. De beesten worden gewoon beschouwd als een industrieel product", zegt Anna Johannesson van Vilda, een organisatie die opkomt voor de bescherming van konijntjes.

      Elk jaar worden er duizenden konijnen afgemaakt in de Zweedse hoofdstad om het groen in de parken te beschermen. Volgens Tommy Tuvunger van de stad Stockholm zijn ook onverantwoordelijke inwoners deel van het probleem. Ze hebben vaak konijnen als huisdier en laten die na een tijdje vrij lopen in de parken. De beesten vermenigvuldigen zich snel waardoor er al gauw een overpopulatie ontstaat. Vooral in de herfst worden er heel wat konijnen opgeruimd.

      "Probleem is dat mensen hun konijntje snel beu worden. In het begin is het nog leuk en knuffelen ze hun huisdier maar na een tijdje hoeft het allemaal niet meer en zetten ze de beestjes af in parken in de veronderstelling dat ze wel zullen spelen met andere konijntjes. En zo beginnen de problemen."

      Vorig jaar werden meer dan zesduizend konijnen afgemaakt in de Stockholmse parken. De stad vroor de kadavers in en bracht ze later naar de warmtecentrale van Karlskoga in centraal Zweden. Daar werden de beestjes gebruikt als bio-engergie. Johannesson wil dat de overheid het konijnenprobleem op een andere manier aanpakt. "Er moet een andere oplossing gevonden worden. In Helsinki maakt het stadspersoneel de planten in de parken 'onprettig' voor de konijnen en daar knabbelen ze niet aan het groen. Bovendien is er een uitgebreide opvang voor konijnen die niet meer welkom zijn bij hun eigenaar. Dit zijn betere oplossingen dan het gewoon uitroeien van de beestjes", besluit Johannesson.
       
      bron; ad.nl

      Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Brussel waarschuwt voor kabeljauwstand

       

      Brussel waarschuwt voor kabeljauwstand

       
      Het gaat weer slecht met de kabeljauw, na enkele jaren van verbetering.

      Het gaat weer slecht met de kabeljauw, na enkele jaren van verbetering.

      BRUSSEL (ANP) – Het gaat weer slecht met de kabeljauw, na enkele jaren van verbetering. Er zijn weinig oudere exemplaren voor de voortplanting. Vissers moeten komend jaar circa een kwart minder van deze populaire vissen vangen in veel zeegebieden. De Europese Commissie heeft dat vrijdag voorgesteld aan de ministers van Visserij van de EU–landen. Die beslissen half december.

      Beter gaat het met de tong. Vissers zouden 1 procent meer kunnen vangen in de Noordzee. Voor de vangst van schol en haring in veel zeegebieden doet de Europese Commissie nog geen voorstel; daarvoor onderhandelt de Europese Commissie nog met Noorwegen.

      Het visbestand in Europese wateren is sinds 2005 verbeterd, ook al gaat het langzaam. Het aantal soorten dat is overbevist neemt iets af, stelde EU–commissaris Joe Borg (Visserij).

      bron; refdag.nl


      15-10-2009
      Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen."Grote apen kunnen opwarming klimaat stoppen"

       

      "Grote apen kunnen opwarming klimaat stoppen"



      De vermaarde bioloog Ian Redmond, VN-ambassadeur om de grote apen te redden, heeft een opmerkelijke uitspraak gedaan. De man, die opgeleid werd door Diane Fossey en Sigourney Weaver leerde grommen als een zilverrug voor de bekroonde film 'Gorilla's in the Mist', zegt dat de gorilla en andere grote aapachtigen wel eens de grote redders van onze planeet zou kunnen zijn. Het dier is volgens Redmond op dit moment ons beste wapen tegen de opwarming van het klimaat.

      Bossen planten
      Redmond laat van zich horen naar aanleiding van de grote klimaattop in Kopenhagen in december, waar de wereldleiders hopelijk drastische maatregelen zullen nemen om de globale temperatuurstijging een halt toe te roepen. Eén van de zaken die daar onderhandeld zal worden, is de herbebossing van gekapte regenwouden in Afrika, Zuid- en Midden-Amerika en Azië. Maar volgens Redmond is het dom om gewoon een pak geld te geven voor alleen de aanplant van nieuwe wouden.

      Tuinmannen van het woud

      Het kan veel efficiënter en vooral veel goedkoper zegt de bioloog, die zijn stempel drukte op meer dan 50 BBC Wildlife documentaires. Hij noemt gorilla's en andere grote aapachtigen de 'tuinmannen van het woud'. Geen enkel ander dier kan volgens hem sneller zorgen voor een grote heraangroei van omgehakt regenwoud. Dat komt omdat de apen door gewoon hun gevoeg te doen al dat plantwerk voor ons kunnen doen. In hun uitwerpselen zitten namelijk dingen die zaden van planten en bomen doen ontkiemen.

      Hoe meer apen, hoe meer kaka, hoe meer bomen
      De logica is als volgt: hoe meer apen in het bos, hoe meer er gekakt wordt, en hoe meer bomen en planten er zullen groeien. Wouden en de zeeën zijn de twee grootste verwerkers van CO2 en andere broeikasgassen. Er is uitgerekend dat mits een bijkomende investering van 15 miljard euro per jaar om extra bomen te planten, gekoppeld aan een geleidelijke afbouw van het gebruik van fossiele brandstoffen over een periode van 30 jaar, de opwarming beperkt zou kunnen worden tot 3 à 4 graden. Wat overlevingsperspectieven biedt voor de mens en de helft van alle andere bestaande soorten.

      Meer dan ornamenten
      Als we dus dat geld voor een groot stuk in de bescherming van de bedreigde apen steken, dan redden we niet alleen die dieren, maar waarschijnlijk ook onszelf. "We moeten eens leren inzien dat dieren niet alleen schattige of spectaculaire ornamenten zijn. Niet alleen interessante 'dingen' om te bestuderen. We moeten leren dat ze een essentiële rol spelen in ecosystemen", zegt Redmond.

      Wilde olifanten zijn ook dieren die kunnen zorgen voor een natuurlijke aangroei van de wouden als we ze beschermen volgens Redmond. Ze zijn interessant omdat ze in tegenstelling tot de apen enorme afstanden afleggen. (mvl)

      bron; hln.be

      Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Noordpool is al over tien jaar open zee tijdens zomer"

       


      Noordpool is al over tien jaar open zee tijdens zomer"







      Binnen amper tien jaar zal de Noordpool tijdens de zomer open zee worden. Dat blijkt uit gegevens van een team dat drie maanden lang de Noordpool ging verkennen. Ze onderzochten de dikte van het ijs in het noordelijke deel van de Beaufortzee en hun conclusies waren heel verontrustend.

      Kwetsbaar
      Het meeste ijs is slechts één jaar oud en nog geen twee meter diep. Dat betekent dat dit ijs tijdens de volgende zomer waarschijnlijk zal smelten. Dikker ijs, dat meerdere jaren had om te groeien, zal niet zo snel smelten. "Maar nu een groter deel van de Noordpool over éénjarig ijs beschikt, is het gebied veel kwetsbaarder geworden", legt professor Peter Wadhams van de universiteit van Cambridge uit aan FoxNews. "Het ziet er steeds meer naar uit dat het gebied elke zomer open water zal worden. Daardoor moeten we ook de datum vervroegen waarop het ijs tijdens de zomer volledig weg zal zijn."

      Overstromingen
      Het smelten van dat ijs kan voor een groot deel van de wereld zware gevolgen hebben. Volgens Martin Sommerkorn van WWF heeft de zee rond de Noordpool een centrale positie in het klimaatsysteem van onze planeet. "Er kunnen overstromingen ontstaan die een kwart van de wereld zullen treffen, de CO2-uitstoot zal toenemen en het weer zal wereldwijd extreem veranderen." De verontrustende cijfers moeten een stimulans zijn voor de onderhandelaars die in Kopenhagen op de VN-klimaatconferentie een opvolger voor Kyoto moeten zoeken.

      Scheepvaart
      Niet iedereen vindt het smelten van het Noordpoolijs een slechte zaak. De strijd om de Noordpool zal de komende jaren mogelijk nog feller uitgevochten worden. Als het ijs verdwijnt, kan er weldra bijvoorbeeld een scheepsroute komen die de Stille en de Atlantische oceaan met elkaar verbindt. (gb)

      bron; hln.be




                  




      Lieve Bezoeker
        Om het openen van 
       
      het gastenboek voor 
         iedereen gemakkelijk 

       
      te houden worden te
        grote Plaatjes en of
        Buttons verwijderd
      .




      Blog als favoriet !


      Willekeurig SeniorenNet Blogs
      omaatje_cross
      blog.seniorennet.be/omaatje

      Blog tegen de regels? Meld het ons!
      Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!