Over mijzelf
Ik ben Josephine of Joke
Ik ben een vrouw en woon in Waasmunster (Belgie) en mijn beroep is Genieter.
Ik ben geboren op 10/08/1949 en ben nu dus 74 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: .
Zwemmen,wandelen in de natuur, en natuurlijk fietsen. Fotograferen, fotobewerking. Op internet surfen en bloggen. Maar ook een gezamelijke hobby van mij en mijn echtgenoot is dat we graag varen over verschillende wateren.







      

Hallo,niet vergeten!
Even iets laten weten.

Beoordeel dit blog
  Zeer goed
  Goed
  Voldoende
  Nog wat bijwerken
  Nog veel werk aan
 

AANRADERS !!!
  • ATELIER VAN JOSEPHINE
  • POWERPOINT VAN JOKE
  • ETEN EN GENIETEN
  • PHOTOGALERY
  • NO LIMIT
  • Inhoud blog
  • Koala-baby kruipt uit buidel in Planckendael
  • Aapje gaat met winterjas shoppen in Ikea
  • Droogte houdt trekvogels op
  • Stadsvogel gebruikt peuken in nest als parasietbestrijding
  • Eerste sterren schitterden 750 miljoen jaar na oerknal
  • Afrikaanse savanne en leeuwen verdwijnen aan sneltempo
  • Thaise douane redt 600 cobra's van de feestdis
  • Honderdtal dolfijnen aangespoeld in Australië
  • Nieuwe sprinkhaansoort doet intrede in Vlaanderen
  • Beschadigd Great Barrier Reef bloeit in de diepte

                 

                                                                        

    Categorieën
  • BERICHTEN DIEREN & FOTO'S (19)
  • BERICHTEN NATUUR & FOTO'S (2)
  • Berichten-Dieren-Natuur (496)
  • Foto's (76)
  • Natuur-Reizen-Tips (62)
  • Trips; Wandelen- Fietsen (30)
  • Weetjes- Dieren (299)
  • Weetjes- Natuur (62)
  • Zoeken in blog

    Foto's van Joke

    Twintig jaar vanaf nu, je meer teleurgesteld zal worden door de dingen die je niet doet dan door degene die je wel hebt gedaan. Dus gooi uit de bowlines, zeil weg van de veilige haven. Vang de passaatwind in je zeilen. Explore, Dromen, Discover.
    30-10-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Roofzuchtige grotkreeft ontdekt op Lanzarote



    Roofzuchtige grotkreeft ontdekt op Lanzarote

    Duitse onderzoekers hebben op het vulkanische eiland Lanzarote een tot nog toe onbekende, roofzuchtige grotkreeft ontdekt. Bij de duikexpeditie in het grottencomplex stootte het team van de Dierartsenhogeschool Hannover ook op twee nieuwe soorten ringwormen, staat in het vakblad Marine Biodiversity.
     
    Lange antennen
    De ogen van de grotkreeft staan op lange antennen, waarmee ze in de donkere spelonken alle richtingen aftasten. Het beest heeft ook drie paar krachtige tentakels, waarvan een paar is uitgerust met giftige klauwen.
     
    Grottenzwemmer
    De nieuwe ontdekking kreeg de naam Speleonectes atlantida, wat zoveel als 'Grottenzwemmer van Atlantida' betekent. Volgens de hogeschool gaat het om de opmerkelijkste ontdekking van de afgelopen drie jaar. (dpa/sam)

    bron; demorgen.be

    29-10-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Olifant Sammy overleden in Parc Paradisio

     

    Olifant Sammy overleden in Parc Paradisio



    Sammy, een mannetjesolifant van Parc Paradisio, is vanochtend op 18-jarige leeftijd overleden. Dat meldt het Henegouwse dierenpark. Al sinds enkele dagen was de gezondheidstoestand van het dier aan het verslechteren, zegt Parc Paradisio. Toch komt zijn overlijden nog onverwacht. De olifant zal voor een autopsie overgebracht worden naar de universiteit van Luik. Belgische en Europese specialisten zullen daar proberen zijn doodsoorzaak te achterhalen.

    (belga/odbsbron;hln.be)

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kianga is nieuwste zebratelg van Antwerpse Zoo



    Kianga is nieuwste zebratelg van Antwerpse Zoo




    Zebra Tutama beviel vorige week van een kerngezonde dochter in de Antwerpse Zoo. Het beestje kreeg de naam 'Kianga', wat zonneschijn in het Swahili betekent. Moeder en dochter stellen het goed en Kianga heeft haar eerste stapjes in het buitenverblijf net gezet. Zo heeft de kleine merrie ook meteen kennisgemaakt met de rest van de zebrafamilie en dit ging haar prima af. Het veulentje is nu elke dag te bewonderen tussen de grotere zebra's.

    Met de komst van de kleine Kianga is de zebrafamilie uitgegroeid tot 6 leden, waarvan 4 jongere diertjes. Het zebraatje Kibibi, dat begin augustus in de Zoo is geboren, heeft er nu een speelkameraadje en leeftijdgenootje bij. Ook in Planckendael verwacht de KMDA nog meer babynieuws bij de zebra's.

    Met duizenden
    Oorspronkelijk zijn de Damarazebra's, waar de zebrafamilie in de Zoo toe behoort, afkomstig uit Zuid-Oost Afrika. Hier leven ze in groepjes van 10 tot 30 dieren onder leiding van één hengst. Maar wanneer er sprake is van droogte of in de trekperiode, kunnen ze zich wel met duizenden verzamelen.

    De strepen op hun huid zorgen dan voor een natuurlijke bescherming. De huid zorgt er namelijk voor dat vijanden de individuen niet goed van elkaar kunnen onderscheiden. De dieren eten wel 50 soorten grassen. In de Zoo krijgen de dieren een maaltijd van hooi, vers gras, paardenkorrels en knaaghout voorgeschoteld. (jv)

    bron; hln.be

    28-10-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. De pluis van de paardenbloem




    De pluis van de paardenbloem


    IJvogel in het riet.
    IJvogel in het riet.


    Dassen.
    Dassen



    Foto Noordbrabants Museum.
    fotos noordbarabansemuzeeum



    Bastin: „Zoals ik als kind keek, kijk ik nog.”

    fotoRD Bastin: „Zoals ik als kind keek, kijk ik nog.”


    Van de duizenden tekeningen die Marjolein Bastin (1943) maakte, heeft ze er nooit een willen verkopen. Maar de solotentoonstelling in het Noordbrabants Museum is de kroon op haar werk, de erkenning van kunstenaarschap.

    Ze kijkt nog altijd om zich heen met de verwonderde ogen van een kleuter, zegt Marjolein Bastin. „Zoals ik als kind keek, kijk ik nog. Het is en blijft mijn missie om die verwondering weer te geven en de schoonheid van heel kleine dingen door te geven aan anderen.”

    Inderdaad. Bastin tekent niet alleen een zwarte specht op beukenstammen „die als orgelpijpen de laan vullen”, ze tekent er de bruine vlek vlak onder het nest bij, die daar zit omdat de vette staart van de specht er voortdurend langs veegt.

    ”Dicht bij de natuur” is dan ook de passendste titel voor de tentoonstelling, die bestaat uit 150 aquarellen. Een aparte verdieping met tekeningen van Vera de Muis is ingericht voor kinderen.

    „Ik heb er grote moeite mee als mensen mij verwijten de natuur mooier te willen maken dan ze is. Een journalist had het nota bene over lachende vogels. Onzin. Ik teken de werkelijkheid, ik teken ook dode vogels. Maar zelfs in een dode vogel zie ik schoonheid.”

    Bastin studeerde af aan de Academie voor Beeldende Kunst in Arnhem. „Ik voelde mij er ongelukkig. Alles moest groots en anders dan ik in gedachten had. Ik heb na mijn studie drie jaar niet durven tekenen.” Daarna volgden opdrachten voor reclamebureaus en uitgevers. „Zoals het illustreren van een paar kookboeken van Wina Born.”

    Kleuren

    De doorbraak kwam dankzij hoofdredacteur van Libelle Rob van Vuren. „Hij vroeg me destijds om iedere week een natuurpagina te maken en geloofde in mijn talent. Ik doe het nu 32 jaar en heb er nog dagelijks plezier in. Nee, ik heb nooit de intentie gehad om werk te verkopen of te exposeren. Maar natuurlijk merk ik dat mensen mijn werk altijd koppelen aan Hallmark en Libelle, en dat voelt als een degradatie. Deze tentoonstelling betekent veel. Dit is de erkenning van mijn kunstenaarschap.”

    Conservator Carolina Verweij is onder de indruk van Bastins werk. „Je hebt jaren het beeld van een niet al te hoogwaardige kopie op papier van matige kwaliteit op je netvlies staan. Toen we de originelen zagen, was er geen twijfel over de vraag of dit kunst is. Het is haar vakmanschap dat imponeert. Haar grote kennis van de natuur gecombineerd met oog voor detail.”

    De beslissing voor een solotentoonstelling was snel genomen. „We hebben er bewust voor gekozen het werk sober in te lijsten, zonder Libelleteksten, hulstblaadjes of Hallmarkkaarten. Uit 3000 tekeningen hebben we de aquarellen gezocht die Marjolein zelf uitkoos, die fans willen zien en die waarin je haar ontwikkeling kunt volgen. Vooral haar kleurenpalet is veranderd. Van lichte, zachte tinten naar gedurfde, primaire kleuren. De oudste tekening dateert uit 1981, de jongste is recent gemaakt. Overigens is de ontwikkeling het best te zien in haar Nederlandse werk. Als ze in het buitenland werkt, zie je wel die passie voor kleuren, maar weinig technische verbeteringen.”

    Bastin woont een deel van het jaar in Zwitserland, Amerika en op de Kaaimaneilanden. Ver weg maken de mussen plaats voor alpenkauwen, kolibries en amazonepapegaaien.

    Klus

    Klik hier!Wat in je opkomt als je langs de tekeningen loopt, is de gedachte aan monnikenwerk.

    „Zo zou je het goed kunnen omschrijven”, zegt Bastin. „Wat dat betreft, pas ik wel in een klooster. Ik werk zeven dagen per week. Als ik geen opdracht heb, schrijf en teken ik in mijn dagboeken. Hoewel ik blij ben met de tentoonstelling, heb ik moeite met de aandacht voor mij als persoon. Ik zit het liefst achter mijn tekentafel, daar voel ik me gelukkig.”

    Groot voorbeeld voor Bastin waren uiteraard Jac. P. Thijsse en de tekeningen van onder andere Jan Voerman jr. bij diens teksten. Ze bewondert het werk van de in 1990 overleden natuurtekenaar Dirk van Gelder om de techniek. „Maar er zijn er veel meer. Ik ben onder de indruk van de bijna fotografisch geschilderde doeken van de Canadees Robert Bateman en van de Weense illustrator Lisbeth Zwerger.”

    Dat het tekenen haar ondertussen gemakkelijk zou afgaan, is een illusie. „Ik wil dat alles klopt. Natuurlijk heb ik geen ijsvogel in mijn hand als ik die in vlucht teken. Dat vergt studie en veel kijken. Teken ik niet, dan ben ik buiten. Ik streef er niet naar om de vaart van het vliegen vast te leggen, het gaat mij om de details. Het zal altijd een klus blijven om de pluisjes van de paardenbloem uit te sparen tegen een donkere achtergrond.”

    ”Dicht bij de natuur” is tot en met 2 januari te zien in het Noordbrabants Museum in Den Bosch. Meer informatie: 073-6877 877 en noordbrabantsmuseum.nl.

    bron; refdag.nl

     

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zeester zuigt zeewater op voor afkoeling

     


    Zeester zuigt zeewater op voor afkoeling

    CHICAGO (ANP) – Een okerkleurige zeester blijkt zich vol te zuigen met water om oververhitting tijdens eb te voorkomen. „Het is te vergelijken met mensen die zeven liter water drinken als het warm wordt", aldus wetenschapper Sylvain Pincebourde in het woensdag verschenen wetenschappelijk tijdschrift American Naturalist.

    De Pisaster Ochraceus, zoals de zeester heet, gebruikt het water om het lichaam tot wel 4 graden Celsius te koelen in de uren dat het dier droogligt. De zeester leeft aan de westkust van de VS, waar getij ervoor zorgt dat het dier in natte en droge omstandigheden moet kunnen overleven.

    De onderzoekers bootsten de natuurlijke omgeving van de zeesterren na in aquaria om te zien hoe de dieren zouden reageren op opwarming van de zee. „Het gewicht van de zeesterren nam aanzienlijk toe op de warme dagen", aldus Pincebourde.

    Hoewel de zeesterren nu goed aangepast zijn aan hun omgeving, vreest Pincebourde dat de dieren de veranderingen in de toekomst niet kunnen bijbenen. Als het zeewater warmer wordt, kunnen de zeesterren het water minder goed gebruiken om af te koelen. Daardoor zou de Pisaster Ochraceus kunnen uitsterven.

    bron; refdag.nl


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Friesch Paarden-Stamboek bewaakt 130 jaar kwaliteit van zwart ros




    Friesch Paarden-Stamboek bewaakt 130 jaar kwaliteit van zwart ros



    Eibert (8) is een van de ongeveer zestig dekhengsten in de wereld die het Friesch Paarden-Stamboek heeft goedgekeurd.

    Eibert (8) is een van de ongeveer zestig dekhengsten in de wereld die
    het Friesch Paarden-Stamboek heeft goedgekeurd. 


    Wereldreiziger.

    Wereldreiziger

    Het Friese paard Tjalling heeft vlechtjes in zijn manen. Hij staat op stal en zet zijn tanden zachtjes in de schouder van Marten Jellesma (61). Tjalling heeft een beroemde vader: Eibert 419, een glanzend zwart paard van acht jaar oud. Eiberts overgrootmoeder heette Willemina, en diens moeder was de merrie Leentje.

    Eibert, Tjalling en ook zijn zus Tjitske zijn drie van de 40.000 paarden die op dit moment staan ingeschreven bij de Koninklijke Vereniging Het Friesch Paarden-Stamboek (KFPS), het oudste en op een na grootste paardenstamboek in Nederland. Dit jaar viert het zijn 130-jarig bestaan; vanavond woont koningin Beatrix in Leeuwarden een show bij om het jubileum te vieren. De koningin is beschermvrouwe van de vereniging.

    Het wordt een grootse show, belooft het KFPS. Hij laat zien dat het zwarte paard allang niet meer alleen op Friese bodem woont. Het voelt zich ook thuis in de sneeuw in Scandinavië, onder de hete zon van Zuid-Afrika en tussen glitter en glamour in de Verenigde Staten.

    Marten Jellesma, eigenaar van hengstenhouderij Jellesma in Rotstergaast, een klein dorp vlak bij Heerenveen, sprak pas nog paardenhouders uit de VS. Hij komt net terug uit Reno, Nevada, waar een grote keuring plaatshad. Hij reed dagenlang met een trailer met Friese merries van bevriende fokkers door het land, overnachtte in paardenmotels, bezocht shows. Met plezier denkt hij terug aan de koetsier van de gouden koets, die daar op een show met een wagen en acht Friese paarden vlak tussen twee poortjes doorreed, met op elk ervan een balletje – en de balletjes bleven liggen.

    De VS huisvesten het Friese paard pas sinds 25 jaar. Geëmigreerde Nederlanders haalden het dier erheen, weet Jellesma. „De eerste paarden gingen per boot, daarna reisden ze via KLM in iets wat op in elkaar getimmerde kratten leek. Vliegmaatschappijen hebben nu professionele vervoerscontainers.” Jellesma fokt zijn paarden op vaderlandse grond, waar elk Fries paard zijn wortels heeft. Of het zwarte dier nu in China woont of in IJsland, zijn stamboom gaat terug tot Friesland.

    Ridderpaard

    Eibert 419 is een van die waardevolle dieren die door het Friesch Paarden-Stamboek zijn erkend als dekhengst. Jesse 435 is er nog zo een, die is ook van Jellesma. Jaarlijks wagen zo’n 350 hengsten een kansje bij de strenge keuringen; daarvan blijven vier tot vijf hengsten over die worden goedgekeurd voor dekking. In totaal zijn er op dit moment zo’n zestig erkende dekhengsten, aldus Marja Teekens, manager bij het KFPS. De dieren zijn zomaar een kwart miljoen euro waard. Met de andere hengsten mag in Nederland niet worden gefokt. Zij gaan de dressuursport in (80 procent), of de aangespannen sport, of de tuigsport. Een bezoeker die in Friesland zo’n show met sjezen en paarden ervoor bewondert, vaak gemend door mensen in klederdracht, kijkt naar tuigsport.

    Het Friese paard kent een edel verleden. Het galoppeerde als ridderpaard door heel Europa, zegt Teekens. Later werd het ingezet als boerenpaard, maar het legde het af tegen zijn sterke collega’s zoals het zware, sterke Belgische trekpaard. Omdat het Friese paardenbestand achteruitging, werd als reddingsplan een stamboek opgericht. Dat gebeurde op 1 mei 1879. In dat jaar stonden er maar een paar dieren ingeschreven. Inmiddels worden wereldwijd jaarlijks zo’n 7000 veulens geboren.

    Wat zou er gebeuren als het stamboek niet bestond? „Dan was het ras nooit zo tot bloei gekomen”, zegt Marja Teekens. „Door het stamboek is de kwaliteit toegenomen en werd het Friese paard een exportproduct.”

    Het bewaren en overbrengen van kennis is belangrijk, aldus Jellesma. „Door registratie weet je precies hoe de generaties in elkaar steken.” Belangrijk als er iets misgaat. In 1991 werden plotsklaps bruine Friezen geboren. „Doordat alle gegevens van het voorgeslacht beschikbaar waren, kon worden uitgezocht hoe dat kwam. Ik moet er niet aan denken dat het stamboek zou verdwijnen. In 2003 dreigde een faillissement wegens te grote investeringen in een paardencentrum in Drachten. Gelukkig is die tijd voorbij. Dat Dirk Scheringa failliet gaat, prima, maar als het stamboek failliet zou gaan, is dat erg.”

    Jellesma rijdt al sinds zijn twaalfde paard. Zijn vader, Lambertus Jellesma, besloot in 1953 te gaan ringrijden in Lisse, waarvoor hij een sjees aanschafte. Zo kwam de hobby in de familie. „Ze vielen vaak in de prijzen”, zegt Jellesma junior over zijn vader en moeder. „Wij hadden zeven kinderen thuis, en alle zeven hebben we een gouden zweep gekregen, en een stoeltjesklok. Die wonnen mijn ouders bij de shows.”

    Rijden met de sjees doet Jellesma zelf niet of nauwelijks: „Het kost zo veel tijd. Je bent de dag ervoor bezig, de dag zelf, en als het regent moet je de dag erna nog alles schoonmaken.”

    Behalve met de fokkerij houden Jellesma en zijn dochters Trees (30) en Jetske (20) zich bezig met het trainen, keuringsklaar maken en beleren van de dieren. Dat laatste betekent dat ze worden gewend aan een zadel, of aan de wagen. Paarden van anderen komen vier tot zes weken logeren om getraind te worden. Het hele jaar door zijn er keuringen. „Als ik dan een paard van ons leuk zie bewegen, krijg ik kippenvel”, zegt Jellesma. „Je bent er zo lang en intensief mee bezig geweest. Ik kan dan wel een traantje wegpinken. Er zit veel emotie in dit werk.”

    Lange voorbenen

    De Jellesma’s hebben gemiddeld zo’n 75 paarden lopen – Friezen van 5000 euro waard, veulens van 1500, en van alles ertussenin. Op een veiling gaat een drachtige merrie soms opeens weg voor 30.000 euro.

    De zwarte Hillies, Hetskes, Akkes en Oekes in de wereld hebben een rustig karakter. Ze behoren tot het type koudbloedpaarden, die in tegenstelling tot warmbloedpaarden kalm en stabiel zijn. Liefhebbers noemen ze zwarte parels. Friese paarden lopen rond op lange voorbenen, hebben een klein, sprekend hoofd, niet te grote oren en „een mooi groot oog.”

    Witte haren op de neus? Liever niet, zegt het stamboek. Ze moeten voldoende „behang” hebben: dat zijn de manen, sokken en staart. Tijdens shows wapperen die haren sierlijk in de wind. Maar als de paarden in de box staan, zijn de manen gevlochten. Zo blijven ze mooier en groeien ze sneller. En dus draagt zelfs de stoere Eibert een vlecht in zijn stal. Geen kleine vlechtjes, maar een grote hengstenvlecht.


    Slungelige hengst wordt held met dekbrevet
     
    Om het jaar lopen er op Prinsjesdag acht Friese paarden voor de gouden koets. Het andere jaar zijn het Gelderse paarden, net als de Fries van oorsprong een tuigpaard. De traditie is om een Nederlands ras te gebruiken, weet Marja Teekens van het KFPS.
    Lopen voor de koninklijke koets is een eer. Teekens kent meer Friezen die het ver schopten. Jochem bijvoorbeeld, die als jonge hengst werd gekocht door ene Jorritsma uit Heeg. „Hij was een wat slungelige hengst, niet echt een blikvanger. Zijn werk bestond uit korte bezoekjes aan de Friese merries van Jorritsma. Als Jochem langs de boxen paradeerde, lieten de merries goed zien of ze vruchtbaar waren of dat het nog niet zo ver was. Als het goede moment voor de dekking was aangebroken, belde Jorritsma een hengstenhouder en werden de merries gedekt door een KFPS-goedgekeurde dekhengst. Jochem kwam daar niet aan te pas. Toen Jochem echter uitgroeide tot een volwassen en prachtige hengst, besloot Jorritsma het dier voor te stellen op de hengstenkeuring van het KFPS. Daar behaalde het paard zijn dekbrevet. Hij werd veelvuldig ingezet in de fokkerij en behaalde meerdere kampioenschappen in de tuigsport. Jochem werd –postuum– preferent verklaard, wat betekent dat het paard een belangrijke rol heeft gespeeld binnen de fokkerij van het Friese paard.”

     


    Miss Universe 2008 probeert haar titel te houden

    Zaterdag is een spannende dag voor de merrie Renske van Diphoorn. „Zij is als het ware de Miss Universe 2008 onder de Friese merries”, vertelt Marja Teeken. „In 2008 werd ze kampioen van de jaarlijkse centrale keuring. Dat is de afsluiting van het keuringsseizoen en daarvoor worden slechts de beste merries van het kalenderjaar uitgenodigd. Het gaat dan niet alleen om Nederlandse merries. Er komen ook dieren uit Denemarken, Scandinavië, Engeland en Frankrijk en soms wel uit landen die nog verder weg liggen.
    De merries strijden op de centrale keuring om de hoogste eer: welke wordt uitgeroepen tot de mooiste merrie van het jaar? In 2008 viel de eer te beurt aan de driejarige merrie Renske van Diphoorn. Zij is gefokt door de familie Ensing uit Diphoorn (Drenthe). Vanavond is bekend of Renske de titel houdt. De centrale keuring van 2009 is vandaag; in Leeuwarden paraderen de mooiste merries door het WTC Expo. In de hoofdpiste, toch al mooi ingericht voor de show van vanavond, kunnen de paardendames zich van hun beste kant laten zien.
    Of er ook een Mister 2009 bestaat? Inderdaad, er is ook een speciale keuring voor de goedgekeurde KFPS-dekhengsten. Die heeft ieder jaar plaats in het tweede weekend van januari.
    De kampioen van 2009 is Maurus en hij staat ter dekking in Lunteren.”


     Sommige veulens hebben Nederland nooit geroken

    Het Friese paard als wereldreiziger staat centraal op de show die het Friesch Paarden-Stamboek zaterdagavond geeft, met koningin Beatrix als gast. Teekens: „Over de hele wereld is het Friese paard wel te vinden. Het leeft in de sneeuw in Noorwegen, onder de hete Afrikaanse zon en op de uitgebreide vlaktes in Australië. De paarden worden over het algemeen aangekocht in Nederland en ondernemen dan een vliegreis naar hun verre bestemming. En in al die landen wordt er ook gefokt met de paarden, dus sommige veulentjes hebben nog nooit de Nederlandse bodem onder hun hoeven gehad.

    Een bijzonder reislustig paard is de hengst Warn. Warn is een goedgekeurde dekhengst. Hij is in 1991 geboren in Nederland en werd als driejarige hengst erkend voor de dekdienst.

    Hij heeft enkele jaren in Nederland ter dekking gestaan, maar werd in 1994 verkocht naar Amerika. Na twaalf jaar trouwe dienst in de VS is de hengst weer teruggehaald naar Nederland. Daar bleef hij een dekseizoen lang, waarna hij werd aangekocht door mevrouw Schneeweiss in Oostenrijk. Hoogstwaarschijnlijk zal hij daar wel zijn oude dag uitdienen, maar je weet het maar nooit met zo’n reislustige hengst.”
     
    www.kfps.nl.

    Clasina van den Heuvel
    bron; refdag.nl 



    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Douane spot levende hond in valies



    Douane spot levende hond in valies



    Douaniers op de luchthaven van Dublin schrokken zich een aap toen ze op de beelden van de scanner een hond in een valies zagen voorbijglijden. Ze dachten aanvankelijk dat het om een speelgoedhond ging. Nader onderzoek wees evenwel uit dat het wel degelijk een levende chihuahua was die in de koffer zat.

    Verdwaasd
    De reiskoffer behoorde toe aan een Bulgaar. Hij zat op een vlucht uit Madrid. De hond verblijft momenteel in quarantaine. Het dier is wat verdwaasd, maar verkeert voor het overige in goede gezondheid. De Bulgaar werd gearresteerd. (eb)

    bron; hln.be

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen."Tijgers uitgestorven in 2029"

     

    "Tijgers uitgestorven in 2029"



     


    Nog amper twee decennia heeft de tijger in het wild te leven. Dan is het ermee gedaan, tenminste ALS er niet opgetreden wordt. Dat zeggen verscheidene experten. Er leven op dit moment slechts 3.500 tijgers in het wild, in twaalf Aziatische landen en in Rusland. Een eeuw geleden waren dat er nog 100.000.

    De wilde tijger wordt vaak illegaal gedood voor zijn gegeerde lichaamsdelen. Azië staat daarbij bekend als trekpleister voor het verhandelen van wilde dieren. De tijgerhuid wordt verkocht als tapijt of als deken op de zwarte markt in landen als China.

    Habitat verdwijnt
    Maar ook het verdwijnen van de natuurlijke habitat en het slinkende aanbod van mogelijke prooien bedreigen het voortbestaan van de tijger. "Een houding van 'laat alles maar op z'n beloop' zal de ondergang betekenen van de tijgerpopulatie in de komende 15 à 20 jaar", beweerde Mahendra Shrestha, directeur van het programma 'Save the Tiger Fund' in Washington, op een congres over het behoud van tijgers.

    Wereldwijde politieke wil
    Shrestha stelde dat het stropen moet stoppen, dat er moet toegekeken worden op de naleving van de wet en dat de nog bestaande habitat van de tijgers moet beschermd worden. "Er is zeker hoop, we kunnen het waarmaken. Dit is geen ruimtewetenschap: het vraagt helemaal niet om een hoop nieuwe inspanningen", zei hij. "Maar er moet wel een sterke politieke wil zijn om het tijgerbestand op peil te houden, en een sterke wereldwijde steun voor de acties in landen waar de tijger leeft."

    Die landen zijn (in alfabetische volgorde): Bangladesh, Bhutan, Cambodja, China, India, Indonesië, Laos, Maleisië, Myanmar, Nepal, Rusland, Thailand en Vietnam.

    Wouden kappen

    Volgens John Steidensticker, hoofdonderzoeker van het Smithsonian National Zoo's Conservation Ecology Center, is de habitat van de tijger ingekrompen met veertig procent tijdens de laatste tien jaar. Dat is te wijten aan het kappen van wouden. "De uitdaging is landstreken met levende tijgers waardevoller te maken dan die met gedode tijgers", zei hij. "We hebben nog een decennium voor ons waarin we kunnen kiezen om grafdelvers te zijn dan wel verzorgers." (jv)

    bron; hln.be

    27-10-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Poollicht spotten in Finland



    Poollicht spotten in Finland



    Bekijk het natuurverschijnsel Noorderlicht op vijf verschillende manieren.

      Hot tubs
      Zwetend het poollicht bekijken? Het kan vanuit je eigen verwarmde hot tub in de buitenlucht. Hotel RukaVillage is een nieuw hotel in het centrum van de populaire wintersportplaats Ruka net onder de poolcirkel. Het biedt grote appartementen met privé sauna en hot tubs in de buitenlucht: met een drankje in de hand is het aangenaam badderen met uitzicht op de sterrenhemel.


      Sneeuwsauna
      Finland telt meerdere hotels die van ijs zijn gemaakt. Een daarvan is het Arctic SnowHotel vlakbij Rovaniemi. Je slaapt in een hotelkamer die volledig van ijs is gemaakt. De temperatuur in de kamer schommelt tussen de 0 en -5 graden, maar gelukkig zijn er comfortabele en warme slaapzakken. Je vindt in dit hotel zelfs een sauna van sneeuw.


      Glazen iglo’s
      Bijzonder zijn de ronde iglo’s van glas in Kakslauttanen Village vlakbij de plaats Ivalo. Vanuit het comfort van je eigen hotelbed kun je door het speciale glas het nachtelijke panorama aanschouwen. Door het speciale thermoglas bevriezen de ramen niet.

      Nachtelijke sneeuwscootersafari
      Een aparte ervaring zijn ook de Aurora Safari’s per sneeuwscooter. Bij het vallen van de avond vertrek je met een gids naar speciale uitkijkpunten ver weg van lichtvervuiling. Onder het genot van een warm drankje tuur je naar de hemel. Deze tochten worden onder meer georganiseerd in Kemi door Safaris Unlimited.


      Poollicht waarschuwingssysteem
      Een ander hotel dat goed is uitgerust om de nachtelijke lichtshows te observeren is het toepasselijk genoemde Aurora Chalet in Luosto ten noorden van de poolcirkel. Een speciaal alarmsysteem waarschuwt gasten om naar buiten te kijken wanneer het natuurverschijnsel zich openbaart. Alle kamers kijken uit op het noorden.

      Meer informatie

      Hot tubs: www.ski-inn.fi

      Sneeuwsauna: www.arcticsnowhotel.fi

      Glazen iglo: www.kakslauttanen.fi

      Sneeuwscooter: www.safarisunlimited.fi

      Waarschuwingssysteem: www.aurorachalet.fi

      bron; telegraaf.nl


      Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Unieke foto: rouwen chimpansees ook?

       

      Unieke foto: rouwen chimpansees ook?



      We schrikken er soms van hoeveel overeenkomsten apen en mensen vertonen. Maar kunnen apen ook rouwen? Op deze foto van de Daily Mail lijkt het er wel op dat een groepje chimpansees treurend toekijkt, terwijl hun vriendinnetje Dorothy naar haar laatste rustplaats wordt gebracht.

      De beelden komen uit een reddingscentrum voor chimpansees in Kameroen. Dorothy stierf door een hartkwaal en de andere chimpansees zijn duidelijk getroffen door haar dood.

      (gb) bron; hln.be

      Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Smokkelaar plakt 14 slangen en 10 hagedissen op lijf



      Smokkelaar plakt 14 slangen en 10 hagedissen op lijf


      De dierenvriend stopte de slangen in sokken.


      In Noorwegen heeft de douane een man aangehouden die tien hagedissen en veertien slangen het land wilde insmokkelen... op zijn lijf.

      Sokken
      De man reisde met de veerboot vanuit Denemarken naar Noorwegen, maar liep tegen de lamp bij een fouillering. Hij had baby-koningspythons bij, die zaten opgerold in sokken die op zijn borst waren geplakt. De hagedissen zaten in kleine dozen, die de man aan zijn benen had bevestigd. Hij had ook nog een vogelspin in zijn bagage.

      Dierenvriend
      De man zei de dieren te hebben gesmokkeld, omdat "hij gek is op reptielen", aldus de douane. (anp/sam)


       

      bron; demorgen.be

      26-10-2009
      Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Puppy aan de wodka



      Puppy aan de wodka
       

       In Iowa riskeert een man twee jaar cel en een boete van 5.000 dollar wegens dierenmishandeling.

        Bij thuiskomst van het baasje bleek het hondje stomdronken. De tong hing uit zijn bek en hij had moeite met ademen. Het baasje kon er, zij het als een boer met kiespijn, nog wel om lachen. De plaatselijke politie kon dat niet en de 'oppas' werd opgepakt. Hij moet voor de rechter verschijnen. Het hondje, dat twee dagen in een kliniek verbleef, overleefde de alcoholvergiftiging nauwelijks, maar hij maakt het alweer wat beter.

        bron; telegraaf.nl


        Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Belg sprint tegen wolf

         

        Belg sprint tegen wolf


         

        Marc Sluszny heeft weer voor een nieuwe stunt gezorgd. In de schaduw van het Londense Wembley stadion heeft hij een spurtje gelopen tegen een grijze wolf van 60 kilo. De stunt kaderde in een campagne van het modemerk Timberland waarmee het haar nieuwe schoenenlijn wou lanceren.

        Haaien
        Met als slogan 'If you're not fast, you're food!' kregen alle internationale genodigden de kans om zich op snelheid te meten met de wolf. Marc Sluszny verraste iedereen toen hij onbeschermd de kooi binnenstapte en naast de wolf ging staan. Wij schrikken er al iets minder van, aangezien Marc in het begin van het jaar onbeschermd tussen haaien ging zwemmen. U kon zijn avonturen een hele maand lang volgen op Planet Watch.

        Figurant in Harry Potter
        "De wolf is tot op vandaag nog altijd een mythisch dier waarover vele vooroordelen bestaan. Zijn imposante verschijning en impulsieve karakter hebben mij altijd geïntrigeerd", vertelt de Antwerpse avonturier. "Uiteraard wilde ik opnieuw een stap verder gaan en wou ik rechtstreeks contact hebben met dit machtige roofdier. Dat bleek niet eenvoudig, want de organisatie had zeer strikte veiligheidsinstructies gekregen van de africhters en het Londense stadsbestuur. Deze wolf heeft reeds gefigureerd in films zoals Stardust en Harry Potter, maar dit gebeurde telkens in een afgesloten studio met alleen de trainer in de buurt. Het is en blijft een wild dier dat onvoorspelbaar blijft!"

        Bedreigde diersoort
        De wolf heeft uitstekende zintuigen en beschikt over ijzersterke kaken en scherpe hoektanden. Hij is een goede renner en kan topsnelheden tot 50km/u bereiken. "Mensen verklaren me soms gek als ik hen vertel wat ik allemaal gedaan heb in mijn leven. Maar voor mij is het altijd weer opnieuw de bedoeling om mijn angsten te overwinnen. Dit was een zoveelste unieke ervaring die ik voor geen geld ter wereld had willen missen. Dat dit prachtige dier op vele plaatsen ter wereld is uitgestorven, is schrijnend. Gelukkig hebben de meeste landen de wolf uitgeroepen tot beschermde diersoort, en ik kan alleen maar hopen dat dit ook in de rest van de wereld gebeurt." (gb)


        bron; hln.be

        Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Leeuw verwondt Belgische vrouw in Zuid-Afrika

         

        Leeuw verwondt Belgische vrouw in Zuid-Afrika



        Een 24-jarige Belgische vrouw is gisteren in het Zuid-Afrikaanse dierenpark Midrand's Lory Park Zoo aangevallen door een leeuw. De vrouw werkte in het park als stagiaire en hielp bij het voederen van leeuwen toen het mis ging. Ze stak haar arm door de tralies, waarop een leeuw aanviel en haar in de bovenarm beet.
         
        "Het bleef bij een vleeswonde. De arm is niet gebroken", weet de Eddy van Eck, uitbater van het dierenpark. De Belgische werd naar een ziekenhuis overgebracht. (belga/gb)

        bron; hln.be

        Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Elterberg toplocatie bij roofvogeltrek

         

        Elterberg toplocatie bij roofvogeltrek


        Het was bijna te mooi om waar te zijn.

        Kort voor het middaguur was er opeens een koortsachtig sfeertje toen een van de drie buizerds die in de verte boven Hoog- Elten zweefde een ruigpootbuizerd bleek te zijn. Een zeldzame gast. Het was voor het eerst dit seizoen dat deze roofvogel, die meestal in zuid-Scandivië overwintert, is gesignaleerd. Sinds 1996, toen de Vogelwerkgroep Arnhem en omstreken samen met IVN/VWG Oude IJsselstreek structureel begon met het tellen van overtrekkende roofvogels, is het pas de tiende. En bijna was het de 25.000-ste in totaal geweest.

        "We hadden eigenlijk verwacht dat de vandaag de 25.000'e vogel al gezien zouden hebben, maar het was redelijk rustig afgelopen week, we zijn er nog net niet," vertelt Jan Schoppers. Samen met vijf andere vrijwilligers is hij deze druilerige zaterdagochtend te vinden in het grensgebied tussen Spijk en Elten. Vanaf die stek is een mooi zicht op de Elterberg en de zuidpunt van het Bergherbos en dat is een belangrijke reden waarom dit zo'n goede plek is om roofvogels te tellen.

        Al in de jaren zeventig wordt de Elterberg in de literatuur genoemd als bijzondere locatie om de trek van met name roofvogels te volgen. Vanuit heel Nederland werden excursies georganiseerd tijdens de roofvogeltrek in oktober en november. Er zitten dagen bij dat er wel vierhonderd roofvogels worden geteld en dat is een spectaculaire aanblik, verzekert Schoppers. Ze komen uit Scandinavië, waar ze bij Falsterbo (waar ook een telpost is) het vasteland verlaten. De stuwwal, waar ze overheen vliegen, zorgt er voor dat ze hier prachtig zijn waar te nemen. Het zijn voor een belangrijk deel buizerds die naar het zuiden vliegen als het winter wordt en het voedsel door de sneeuw niet bereikbaar. Van de Nederlandse buizerds zijn het vooral de jonge dieren die meetrekken naar het zuiden, de oudere vogels blijven veelal op hun plek

        door Gerard Menting. 
        bron; gelderlander.nl

        Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tweelingeendjes ontsnappen aan kookpot



        Tweelingeendjes ontsnappen aan kookpot


        tweelingeendjes ontsnappen aan kookpot


        Op een eendenkwekerijk in het Britse Cornish heeft een ongewone geboorte plaatsgevonden; twee eendjes kropen er uit hetzelfde ei.

        De tweeling, die het goed stelt, werd Romulus en Remus genoemd. De dieren zullen niet in een kookpot belanden, maar gaan een leven als huisdier tegemoet.

        Eendenkweker Roger Olver: "Toen het eerste eendje uit het ei kwam, probeerde het andere aan de andere kant van het ei de schaal te breken. Het was best wel een schok. Ze zien er goed uit, rekening houdend met het feit dat ze samengeperst zaten in dezelfde schaal."

        Bekijk hier videobeelden van de geboorte!

        Foto: Telegraph
        bron; gva.be



        25-10-2009
        Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Worden blauwe rozen hype ?

         


        Worden blauwe rozen hype voor Valentijn?



        Vergeet rode rozen, blauwe rozen zijn het nieuwste hebbeding op de bloemenmarkt. De roos, die eerder pastelblauw is, werd 'Applaus' genoemd en kwam er na 20 jaar onderzoek. Het meest markante is dat de roos 'echt' blauw is, en dus niet gekleurd is.

        Petuniapigment
        Genetisch gezien kunnen rozen namelijk geen blauw pigment aanmaken. Een echt blauwe roos kweken, is dus onmogelijk. Hoe werden deze pastelblauwe rozen dan gemaakt? Door een blauw pigment van de petunia in te planten. Tot nu toe werd een blauwe roos gemaakt door een witte roos blauw te verven.

        Exclusief
        Hebben? Daarvoor zal je naar Tokio moeten vliegen, waar de roos vanaf 3 november verkocht wordt. Plannen voor verkoop in andere plaatsen in Japan of elders ter wereld zijn er niet, omdat de roos maar op zeer beperkte schaal gekweekt wordt. Die exclusiviteit komt met een prijs: één roos zal ongeveer 30 euro kosten, of tien keer zoveel als normaal.

        Markt
        Toch geloven bloemisten dat er een markt is voor de blauwe roos. "Geverfde blauwe rozen doen het al heel goed maar we missen een stuk van de markt. Te veel mensen willen ze niet kopen omdat ze onnatuurlijk zijn. Die mensen zouden we kunnen bereiken met de echte blauwe roos", legt de Britse Sarah Holland van de Flowers and Plant Association UK uit. 

        Mysterie
        Blauwe rozen hebben altijd tot de verbeelding gesproken. In de floriografie, die de betekenis van bloemen uitlegt, staat een blauwe roos voor mysterie en een poging om het onmogelijke waar te maken. Rode rozen duiden op passie en romantiek, roze rozen zijn poëtischer en zachter en witte rozen betekenen puurheid en echtheid. Gele rozen tenslotte zijn dé bloem om een vriendschap mee uit te drukken. (edp)

        bron; hln.be

        Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Maltezer in Australische top 20 gevaarlijkste honden

         


        Maltezer in Australische top 20 gevaarlijkste honden



         

        Je zou het niet denken van die kleine, schattige keeshond, maar de Maltezer staat wel degelijk op de negentiende plaats van gevaarlijkste honden in de Australische staat New South Wales. Dat heeft Bobbie te danken aan twaalf geregistreerde aanvallen tussen juli en september van dit jaar.

        Terriërs
        Het is de eerste keer dat het ras de top 20 van gevaarlijkste honden haalt, sinds de lijst werd samengesteld. De terriër komt daarmee in het dubieuze gezelschap van de Staffordshire bull terriër, die nog altijd op één staat. Die ging in bovenvermelde periode liefst 116 keer iemand te lijf. De Australische (56 aanvallen) en Duitse herdershonden (55) vervolledigen de top drie. De rottweiler (43) staat op vier. Er is nog één kleine schootkeffer, naast de Maltezer, bij de eerste twintig: de Jack Russel terriër (21).

        Baasje
        Samengevat kan elke hond gevaarlijk zijn, ook de allerkleinste. Dat zei minister Barbara Perry naar aanleiding van de cijfers. "De eigenaars moeten hun honden te allen tijde onder controle houden", voegde ze eraan toe. In totaal werden op die drie maanden 823 aanvallen van honden gerapporteerd in New South Wales. Zestien slachtoffers moesten naar het ziekenhuis. In 108 gevallen waren kinderen de pineut. (jv)

        bron; hln.be

        Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Einde van de zomertijd




        Einde van de zomertijd; vergeet de
        camera niet

         

        Afgelopen nacht hebben we weer een uurtje langer kunnen slapen.

        De zomertijd is ten einde gekomen.
         

        Vergeet naast alle andere klokken ook niet de klok van
        je fotocamera op de juiste tijd te zetten.

        Een uurtje terug dus!


        24-10-2009
        Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Paartjes in de natuur



        Paartjes in de natuur

        Vorige zomer gefotografeerd in Nederland






















                    




        Lieve Bezoeker
          Om het openen van 
         
        het gastenboek voor 
           iedereen gemakkelijk 

         
        te houden worden te
          grote Plaatjes en of
          Buttons verwijderd
        .




        Blog als favoriet !


        Willekeurig SeniorenNet Blogs
        karpaten
        blog.seniorennet.be/karpate

        Blog tegen de regels? Meld het ons!
        Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!