Over mijzelf
Ik ben Josephine of Joke
Ik ben een vrouw en woon in Waasmunster (Belgie) en mijn beroep is Genieter.
Ik ben geboren op 10/08/1949 en ben nu dus 74 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: .
Zwemmen,wandelen in de natuur, en natuurlijk fietsen. Fotograferen, fotobewerking. Op internet surfen en bloggen. Maar ook een gezamelijke hobby van mij en mijn echtgenoot is dat we graag varen over verschillende wateren.







      

Hallo,niet vergeten!
Even iets laten weten.

Beoordeel dit blog
  Zeer goed
  Goed
  Voldoende
  Nog wat bijwerken
  Nog veel werk aan
 

AANRADERS !!!
  • ATELIER VAN JOSEPHINE
  • POWERPOINT VAN JOKE
  • ETEN EN GENIETEN
  • PHOTOGALERY
  • NO LIMIT
  • Inhoud blog
  • Koala-baby kruipt uit buidel in Planckendael
  • Aapje gaat met winterjas shoppen in Ikea
  • Droogte houdt trekvogels op
  • Stadsvogel gebruikt peuken in nest als parasietbestrijding
  • Eerste sterren schitterden 750 miljoen jaar na oerknal
  • Afrikaanse savanne en leeuwen verdwijnen aan sneltempo
  • Thaise douane redt 600 cobra's van de feestdis
  • Honderdtal dolfijnen aangespoeld in Australië
  • Nieuwe sprinkhaansoort doet intrede in Vlaanderen
  • Beschadigd Great Barrier Reef bloeit in de diepte

                 

                                                                        

    Categorieën
  • BERICHTEN DIEREN & FOTO'S (19)
  • BERICHTEN NATUUR & FOTO'S (2)
  • Berichten-Dieren-Natuur (496)
  • Foto's (76)
  • Natuur-Reizen-Tips (62)
  • Trips; Wandelen- Fietsen (30)
  • Weetjes- Dieren (299)
  • Weetjes- Natuur (62)
  • Zoeken in blog

    Foto's van Joke

    Twintig jaar vanaf nu, je meer teleurgesteld zal worden door de dingen die je niet doet dan door degene die je wel hebt gedaan. Dus gooi uit de bowlines, zeil weg van de veilige haven. Vang de passaatwind in je zeilen. Explore, Dromen, Discover.
    03-11-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Neushoorns Zimbabwe in trek bij stropers



     Neushoorns Zimbabwe in trek bij stropers

     
    Stropers hebben de afgelopen twee à drie jaar geprofiteerd van de economische en politieke crisis in Zimbabwe. Een kwart van de neushoornpopulatie is door hen gedood, zo meldden staatsmedia in het Afrikaanse land dinsdag.


       
      Foto: EPA

      Directeur Morris Mutsambiwa van de Autoriteit voor Nationale Parken en Wilde Dieren stelt dat bijna tweehonderd neushoorns het slachtoffer zijn geworden van illegale jachtpraktijken. Wegens geldgebrek is er drastisch gesneden in de beveiliging van de Zimbabwaanse wildparken. Desondanks konden dit jaar meer dan tachtig stropers worden aangehouden.

      Op dit moment telt Zimbabwe nog circa vijfhonderd zwarte en driehonderd witte neushoorns.

      bron; telegraaf.nl


      Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wonderspreeuw kan praten

       


      Wonderspreeuw kan praten 

      In Groot-Brittannië woont een wonderspreeuw die kan praten, bellen en vreselijk hard vliegen. Het beest heeft zelfs zijn eerste rol in een film te pakken.



         

        Foto: ANP

        De Brit vond Arnie nadat hij was verstoten uit het nest. "Hij had nog amper veertjes, was nog blind en had het zeker niet alleen overleefd", vertelt Buck. "Maar nu is hij zonder angst en buitengewoon slim. Hij kan 30 woorden spreken en kan zelfs een gsm nadoen. Daarbij kan hij heel goed vliegen".

        Arnie verschijnt in 2010 in een Britse film.

        Klik hier voor een filmpje over de pratende spreeuw.

        bron; telegraaf.nl


        Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Kreeften gered van levende begrafenis



         Kreeften gered van levende begrafenis



        ZIERIKZEE
         -  Duikers en beroepsvissers hebben vorige maand ruim zeshonderd kreeften gered van de dood. De kreeften zouden worden bedolven onder een laag van steen bij de versteviging van de vooroevers in de Oosterschelde. Jaap Geleijse van de Federatie Beroepsvissers zegt dinsdag blij te zijn met het grote aantal kreeften dat is gered en vooral om de zogenaamde zaadkreeften, die weer voor nageslacht kunnen zorgen.



           
            Foto: ANP

          Ondanks de reddingsoperatie zullen er waarschijnlijk toch een paar duizend kreeften sterven door de werkzaamheden.

          bron; telegraaf.nl


          Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zeldzame vogel strijkt neer in Molenbeek



          Zeldzame vogel strijkt neer in Molenbeek


          In het Scheutbos in Sint-Jans-Molenbeek is een zeldzame vogel neergestreken. Het gaat om de rietgors, een vogel die in onze contreien maar heel zelden voorkomt.


          foto;vogeltrackers.nl 

          Het Scheutbos kreeg onlangs nog een grondige schoonmaakbeurt. Dat de rietgors er nu gezien is, betekent dat het natuurgebied heel gezond is, aldus schepen van Leefmilieu Jan Gypers (Open VLD).

          De rietgors, in het Latijn Emberiza schoeniclus, leeft in het riet dat groeit langs meren, vijvers en moerassen. Hij is ongeveer 15 centimeter groot. In het voorjaar en in de zomer is hij duidelijk herkenbaar aan zijn pikzwarte kop. In de winter kan hij makkelijk verward worden met de ijsgors of zelfs met de huismus.

          bron;deredactie.be   


          01-11-2009
          Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Zeeraaf betere naam voor aalscholver



          Zeeraaf betere naam voor aalscholver

           
          De NABU, de Duitse zuster­organisatie van Vogel­bescherming Nederland, heeft 2010 uitgeroepen tot jaar van de aalscholver. Niet voor niets, want net als in Nederland heeft de aalscholver bij de oosterburen een slechte naam; de beroepsvisserij ziet de vogel als geduchte concurrent.

          Uit onderzoek blijkt echter dat de aalscholver nauwelijks paling of andere commercieel interessante vissen op zijn menu heeft staan. Het dier eet tot 80 procent kleine vissoorten die geen enkele waarde hebben voor vissers; slechts 1 procent van hun dieet bestaat uit aal. „Waarom heet hij dan aalscholver?” werpen de Nederlandse vissers tegen.

          Het blijkt dat de vroegere Nederlandse naam van het dier ”schollevaar” of ”scholfaren” is. ”Aar” of ”aren” is hierin afkomstig van ”arend” en stoelt op de heraldieke houding die de vogel aanneemt wanneer hij met uitgespreide vleugels gaat staan om ze te laten drogen. Het element ”scholv(f)” kan in het Oudduits duiden op het scherpe, schorre geluid dat de vogel met name in de broedkolonies laat horen, of op de vangst van schol.

          Ook in de Duitse en de Engelse benaming, ”kormoran” en ”great cormorant”, klinkt geen vleugje door van massale aalconsumptie. Beide zijn ontleend aan de Latijnse naam Phalacrocorax carbo, die letterlijk zeeraaf betekent. Zeer toepasselijk, want het blijft een zwarte zeerover, die ontegenzeggelijk grote hoeveelheden vis verschalkt. Dat is nu eenmaal de aard van het beestje, maar geen enkele reden om over te gaan tot massaal verdrijven of zelfs afschieten, zoals in Duitsland gebeurt. De aalscholver is door zijn voedselkeuze en zijn rol in het ecosysteem een graadmeters voor de ecologische toestand van de Nederlandse binnenwateren.

          bron; refdag.nl


















          Foto's Aalscholver; Joke & Georges


          Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De meren van de Eau d'Heure




           
          De meren van de Eau d'Heure


          eaudheure
          Bossen en meren, vakantiehuisjes mét sauna, wandelen zonder een levende ziel te zien... Neen, dit is niet Finland maar het merengebied van de Eau d'Heure, op de grens van de provincies Namen en Henegouwen. Nu de bomen verkleuren, wordt de streek extra aantrekkelijk.

          Dacht u nog dat de stuwdam van de Gileppe in de buurt van Eupen de grootste van België is? Mis! De stuwdam van Plate Taille is 790 meter lang en vormt het centrum van het uitgestrekte merengebied (1800 ha!) van de Eau d'Heure, zo'n 25 km onder Charleroi. Door de bouw van stuwen op het riviertje de Eau d'Heure werden lagere delen van een weinig bevolkte streek in 1981 onder water gezet. Hierdoor ontstonden vijf meren met een totale oeverlengte van 70 km (langer dan onze kust!). Oorspronkelijk had het project alleen de bedoeling water-spaarbekkens te maken om het debiet van de Samber op peil te houden. Met de hulp van Europese subsidies ontwikkelt het zich nu echter tot een toeristische trekpleister. Ook een golfterrein (9 holes) is gepland.

          De toegang tot het gebied en de stranden is volledig gratis, alleen de attracties zijn betalend. En in het najaar, wanneer de bomen beginnen te verkleuren en de ochtendnevels over het water hangen, roept het gebied gelijkenissen op met de Finse meren. Elk meer heeft zijn charmes. Rond het grootste, het meer van Plate Taille, liggen watersportclubs en een toeristisch dorp met verhuur van vakantiehuisjes. De plas is echter zo uitgestrekt dat er stilteruimte genoeg overblijft. Met zijn bosrijke oevers doet het meer van Eau d'Heure dan weer het meest ongerept aan. Aan de kleine meren van Féronval en Ri Jaune (voor hengelaars) heerst de stilte. Het meer van Falemprise ten slotte is bedoeld voor waterrecreatie van gezinnen.

          Te land, ter zee.... en in de buik

          Al is een helikoptervlucht boven het gebied ook mogelijk, toch zijn fietsen en wandelen hier het meest aangewezen. Fietsen huren kan het hele jaar door. Een tocht van 20,2 km brengt u over een Ravelpad helemaal rond de vijf meren, al kunt u ook kiezen voor een lus rond het grootste meer alleen (15,4 km). Wandelaars hebben de keuze uit tien bewegwijzerde routes (van 2,2 km tot 24 km). Een aanrader is de Route van het grote hert (18 km) langs de diep ingesneden oevers van het Eau d'Heuremeer.

          Te water gaan kan natuurlijk ook. Bezitters van een eigen zeilboot kunnen hem verankeren in een beschutte kreek. Bij gebrek daaraan kunt u een motor- of zeilboot, een catamaran, een kajak, een kano of een surfplank huren. Ook een jetski, waterski's, een waterfiets en zelfs duiklessen zijn mogelijk. Bij het Onthaalcentrum (zie Praktisch) kunt u informeren welke watertuigen in welke periode van het jaar mogelijk zijn. De minst inspannende manier blijft een vaartochtje met de Rode Krokodil. Deze amfibiebus kan rijden én varen en ontlokt bij iedereen een gilletje wanneer hij van de helling aan de zeilclub in het water plonst en de golven hoog doet op-spatten. In juli en augustus vertrekt hij elke dag om het uur (14 tot 18 u.), in april, mei, juni, september en oktober alleen in de weekends.

          Niet te missen is een bezoek aan de binnenkant, zeg maar de buik van de stuwdam van Plate Taille. Vooral omdat u dan ook met een lift naar de top van de slanke, 103 m hoge toren bovenop de dam kunt zoeven. Het uitzicht op het merencomplex is beslist de moeite waard.

          Zin in wellness na uw avonturen? Het Aquacentre biedt al het plezier van een subtropisch zwembad, inclusief jacuzzi, sauna en hammam. Liever privé? Dan kunt u één van de vakantiebungalows met eigen sauna langs het meer van Plate Taille huren.

          De mirakels van de 'zwarte' madonna

          Als u er een meerdaagse uitstap van maakt, kunt in de directe omgeving van de meren nog enkele parels meepikken. Zoals het stadje Walcourt. Het ligt op een rots tussen de riviertjes Eau d'Heure en Eau d'Yves en is al eeuwenlang een bedevaartsoord. Op het hoogste punt troont de basiliek. Met haar bolvormige, bijna-vrolijke klokkentoren is ze al van ver herkenbaar. Binnenin gaat alle aandacht naar het zwarte madonnabeeldje. Dit zwart is echter geen zwart, maar bladzilver dat in de loop van bijna negen eeuwen is geoxideerd. Wandschilderingen tonen de mirakelverhalen die aan de madonna toegeschreven worden, terwijl de vele kaarsen en ex-voto's laten zien dat de devotie ook vandaag sterk blijft. Neem zeker ook de tijd om de wandeling langs de wallen ( Promenade des remparts) te volgen (3 km). Let vooral op de manier waarop torens en resten van de middeleeuwse omwallingen in de huizen werden verwerkt.

          Nog een aanrader in de omgeving is het dorpje Thy-le-Chateau. De kern ervan bestaat uit een sfeervol kerkje met pal ertegenover een middel-eeuwse burcht (bezoek op afspraak of wanneer er een tentoonstelling loopt). De combinatie van die twee voert ons terug naar de tijd toen de gewone man letterlijk moest opkijken naar de twee machten - de kerk en de adel.

          Praktisch

          Het onthaalcentrum van de Plate Taille, naast de stuwdam, biedt alle informatie over het merengebied: Route de la Plate Taille 99, 6440 Boussu-lez-Walcourt, tel. 071 50 92 92 en www.lacsdeleaudheure.be  

          Fietsverhuur: Le Clicotiat, tel. 0474 43 94 78 en www.clicotiat.com  

          Twee types vakantiewoningen zijn al te huur aan het meer van Plate Taille: de bungalows van Landal (met of zonder sauna, tel. 071 65 58 65 en www.landal.be) en de appartementen van residentie Les Joséphines (tel. 071 30 34 20 en www.apparthotellacsdeleaudeheure.be).

          Toeristische info over Walcourt en Thy-le-Château: Grand Place 25, tel. 071 61 25 26 en www.walcourt.be  


          Auteur: Ludo Hugaerts
          bron; plusmagazine.be

          Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Australische kajakker jaagt witte haai weg met peddel



          Australische kajakker jaagt witte haai weg met peddel


          Een Australische kanovaarder heeft een witte haai weg weten te jagen door het enorme dier verscheidene malen met een peddel op zijn kop te slaan.

          De 27-jarige Rhys Gadsden vertelde op de Australische televisie over zijn angstaanjagende ervaring. "Ik greep naar mijn peddel en sloeg hem vijf of zes keer op zijn hoofd. De haai gaf de kano een kopstoot, waardoor ik omkantelde en in het water belandde", aldus Gadsden, die vrijdag nabij Portland aan het varen was toen de haai zich op zijn kano stortte.

          Gered door passerende boot

          De Australiër lag een kwartier in het water met de lekke kano, voordat hij gered werd door een passerende boot. "Ik wist niet waar de haai gebleven was en ik wilde niet spetteren want dan zou hij misschien terugkomen."

          Witte haaien zijn de grootste roofvissen ter wereld. Ze kunnen tot 6 meter lang worden en meer dan 2.000 kilo wegen. In de afgelopen twee eeuwen zijn in de wateren rond Australië bijna tweehonderd mensen om het leven gekomen. Toch is de kans om door een haai gedood te worden volgens onderzoekers nog altijd kleiner dan de kans om geraakt te worden door de bliksem.

          (anp/jv) bron; hln.be 


          31-10-2009
          Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Klein maar fijn

             

          Dierentuin; Klein maar fijn



             

            Foto: TLG

            Een wandelroute leidt je door het park en zo zie je alle dieren die de dierentuin herbergt. In tegenstelling tot andere parken kun je de dieren heel goed zien, zijn ze zeer levendig en konden wij sommige zelfs zonder afscheiding bewonderen. Wie kan nu zeggen dat ze een kangoeroe en een wallabie van dichtbij hebben gezien? Je mag het pad zelf niet af, maar komt het dier toevallig op jouw pad, dan is dat toch heel leuk! Zelfs de pinguïns stonden in een gedeelte waar ze vrij rond konden waggelen! Wij vonden het in ieder geval een aanrader voor iedereen die naar Friesland gaat of in de buurt komt."

            Info: www.aquazoo.nl

            Ralph en Marijke Stassen  
            bron; telegraaf.nl


            30-10-2009
            Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Trekvogels zien magneetvelden
             



            Trekvogels zien magneetvelden

             

            Hoe trekvogels zich zo precies kunnen oriënteren wordt steeds duidelijker.


            Vogels vliegen met verbazingwekkende precizie naar zuidelijke landen. Dat ze zich oriënteren met het aardmagnetische veld van de aarde, is al langer bekend. Maar hoe ze die velden waarnemen nog niet. Nu hebben Duitse wetenschappers ontdekt dat het gezichtsveld en het bijbehorende hersengebied daarvoor verantwoordelijk zijn. In het hersengebied met de naam Cluster N bevindt zich een molecule die door het magnetische veld beïnvloed wordt. Als ze Cluster N desactiveerden bij roodborstjes, schakelden ze hun kompas uit.
            Tot nu toe dacht men dat de vogels de velden waarnemen door sensoren in de bek, die de informatie via de zenuwbanen van de kop doorsturen naar de hersenen. Maar toen de wetenschappers die zenuwbanen doorknipten, konden de roodborstjes zich nog altijd perfect oriënteren.

            bron; eos.be




            foto Joke.



            foto Joke

            Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nostalgisch strand bij de Somme

             

            Nostalgisch strand bij de Somme




            We beleefden een nostalgische strandvakantie in Fort-Mahon Plage, aan de baai van de Somme in Frankrijk. Of Jacques Tati in 1953 al wist dat er jaren later nog met veel nostalgie zou worden teruggekeken naar Les vacances de Monsieur Hulot, weten we niet. Al zijn we pas twintig jaar na het verschijnen van zijn film geboren: in ons geval is het wel zo. De opnames van Tati's prent gebeurden in Saint-Marc-sur-Mer.
             
            Maar het beeld van Fort-Mahon Plage, de badplaats waar we deze nazomer verbleven, refereerde er in onze gedachten toch heel erg aan. De joie de vivre (à l'aise) van de bevolking, het obligate kopen van een warme baguette, het snuiven van de geur van de bouchot-mosselen en het zoeken naar stoffige prullaria uit vergane tijden, katapulteerden ons gedurende een week terug in de tijd.
             
            Het leven in Fort-Mahon Plage is 'beperkt', maar in jachtige tijden is dit allesbehalve negatief bedoeld. En wie er toch even uit wil, kan in de buurt zijn hart voor de natuur ophalen in het ornitologisch Parc du Marquenterre, of een stoomtreinrit maken van Le Crotoy naar St-Valérie-sur-Somme, of het huis van Jules Verne bezoeken in Amiens. Dicht bij huis, ver van af te raden. 

            Philippe Wuidar
            bron; demorgen.be

            Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hond geëerd als held voor reanimeren baasje

             

            Hond geëerd als held voor reanimeren baasje


            hond geeerd als held voor reanimeren baasje


            In Australië heeft een hond woensdag een reusachtig bot gekregen omdat hij een heldendaad heeft verricht. Hij redde namelijk het leven van zijn baasje, de 71-jarige Jim Touzeau.

            De gelauwerde hond, Teka, greep meteen in toe Touzeau een hartaanval kreeg en neerviel in zijn glaswerkplaats in Maryborough aan de oostkust.

            "Geen eten"

            De trouwe viervoeter stampte als het ware met zijn voorpoten op de borst van Touzeau, tot die wakker werd. Hij had ook meermaals in het gezicht van zijn baasje geblaft.

            Toen Touzeau weer bij bewust zijn was, snelde Teka naar buiten en daar bleef ze op een neer springen tot ze aandacht kreeg van een voorbijganger. Die wist ze vervolgens binnen te lokken.

            "Teka moet gedacht hebben: ik kan die kerel maar beter wakker maken anders krijg ik vanavond geen eten”, grapte Touzeau achteraf.

            Beeld: BrisbaneTimes
            bron; gva.be


            Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ik zag twee beren...

             


            Ik zag twee beren...

              
            Wat krijg je als je een ijsbeer kruist met een bruine grizzlybeer? Het klinkt als de eerste zin van een mop, maar de dierentuin in het Duitse Osnabruck heeft er daadwerkelijk onderzoek naar gedaan. De bevindingen zijn gepubliceerd in het Duitse wetenschappelijke tijdschrift Der Zoologische Garten, dat vrijdag is verschenen.


               

              Een Grizzly beer.

               

              Een IJsbeer.

              De onderzoekers bekeken de bouw en het gedrag van twee ijsgrizzly's die meteen na de geboorte werden weggehaald bij hun soortgenoten. Deze mengvorm komt niet vaak voor: wereldwijd leven er slechts zeventien van deze beren. Een zo'n beer leefde in het wild, maar die werd in 2006 doodgeschoten.

              bron; telegraaf.nl


              Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Franse beren hebben dringend vrouwtjes nodig

               

              Franse beren hebben dringend vrouwtjes nodig


              franse beren hebben dringend vrouwtjes nodig


              De berenpopulatie in de Franse Pyreneeën doet het niet goed. Volgens onderzoekers zijn er teveel mannetjesberen en is er dringend nood aan vrouwtjes om de populatie te redden.

              Onderzoekers vrezen dat het aantal bruine beren in Frankrijk nu zo klein geworden is dat de populatie in de nabije toekomst kan uitsterven.

              Hoop

              Maar een recente studie in het wetenschappelijke tijdschrift PLoS One biedt hoop: door enkele beren te verplaatsen zou de populatie zowel in hoeveelheid als in kwaliteit weer op peil gebracht kunnen worden.

              De Franse bruine beren zijn enkel in twee regio's in de Pyreneeën te vinden: de centrale populatie, die uitgezet is en het relatief beter doet, en de endemische westelijke populatie, die krimpt en lijdt onder inteelt.

              "Uit ons onderzoek blijkt dat er beren verhuisd moeten worden", zegt Guillaume Chapron van het Grimsö Wildlife Research Station van de Zweedse Landbouw-universiteit. "Er zijn vooral vrouwtjes nodig voor de vele mannetjesberen."

              Inteelt

              De onderzoekers analyseerden data die verzameld werden tussen 1993 tot 2005. Daaruit bleek dat de westelijke populatie zich met veel minder succes voortplant dan de centrale. De oorzaken zijn inteelt, maar ook het feit dat mannetjesberen jongen van andere mannetjes doden om hun eigen kansen op voortplanting te vergroten.

              JG (IPS)bron; gva.be


              Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Roofzuchtige grotkreeft ontdekt op Lanzarote



              Roofzuchtige grotkreeft ontdekt op Lanzarote

              Duitse onderzoekers hebben op het vulkanische eiland Lanzarote een tot nog toe onbekende, roofzuchtige grotkreeft ontdekt. Bij de duikexpeditie in het grottencomplex stootte het team van de Dierartsenhogeschool Hannover ook op twee nieuwe soorten ringwormen, staat in het vakblad Marine Biodiversity.
               
              Lange antennen
              De ogen van de grotkreeft staan op lange antennen, waarmee ze in de donkere spelonken alle richtingen aftasten. Het beest heeft ook drie paar krachtige tentakels, waarvan een paar is uitgerust met giftige klauwen.
               
              Grottenzwemmer
              De nieuwe ontdekking kreeg de naam Speleonectes atlantida, wat zoveel als 'Grottenzwemmer van Atlantida' betekent. Volgens de hogeschool gaat het om de opmerkelijkste ontdekking van de afgelopen drie jaar. (dpa/sam)

              bron; demorgen.be

              29-10-2009
              Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Olifant Sammy overleden in Parc Paradisio

               

              Olifant Sammy overleden in Parc Paradisio



              Sammy, een mannetjesolifant van Parc Paradisio, is vanochtend op 18-jarige leeftijd overleden. Dat meldt het Henegouwse dierenpark. Al sinds enkele dagen was de gezondheidstoestand van het dier aan het verslechteren, zegt Parc Paradisio. Toch komt zijn overlijden nog onverwacht. De olifant zal voor een autopsie overgebracht worden naar de universiteit van Luik. Belgische en Europese specialisten zullen daar proberen zijn doodsoorzaak te achterhalen.

              (belga/odbsbron;hln.be)

              Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kianga is nieuwste zebratelg van Antwerpse Zoo



              Kianga is nieuwste zebratelg van Antwerpse Zoo




              Zebra Tutama beviel vorige week van een kerngezonde dochter in de Antwerpse Zoo. Het beestje kreeg de naam 'Kianga', wat zonneschijn in het Swahili betekent. Moeder en dochter stellen het goed en Kianga heeft haar eerste stapjes in het buitenverblijf net gezet. Zo heeft de kleine merrie ook meteen kennisgemaakt met de rest van de zebrafamilie en dit ging haar prima af. Het veulentje is nu elke dag te bewonderen tussen de grotere zebra's.

              Met de komst van de kleine Kianga is de zebrafamilie uitgegroeid tot 6 leden, waarvan 4 jongere diertjes. Het zebraatje Kibibi, dat begin augustus in de Zoo is geboren, heeft er nu een speelkameraadje en leeftijdgenootje bij. Ook in Planckendael verwacht de KMDA nog meer babynieuws bij de zebra's.

              Met duizenden
              Oorspronkelijk zijn de Damarazebra's, waar de zebrafamilie in de Zoo toe behoort, afkomstig uit Zuid-Oost Afrika. Hier leven ze in groepjes van 10 tot 30 dieren onder leiding van één hengst. Maar wanneer er sprake is van droogte of in de trekperiode, kunnen ze zich wel met duizenden verzamelen.

              De strepen op hun huid zorgen dan voor een natuurlijke bescherming. De huid zorgt er namelijk voor dat vijanden de individuen niet goed van elkaar kunnen onderscheiden. De dieren eten wel 50 soorten grassen. In de Zoo krijgen de dieren een maaltijd van hooi, vers gras, paardenkorrels en knaaghout voorgeschoteld. (jv)

              bron; hln.be

              28-10-2009
              Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. De pluis van de paardenbloem




              De pluis van de paardenbloem


              IJvogel in het riet.
              IJvogel in het riet.


              Dassen.
              Dassen



              Foto Noordbrabants Museum.
              fotos noordbarabansemuzeeum



              Bastin: „Zoals ik als kind keek, kijk ik nog.”

              fotoRD Bastin: „Zoals ik als kind keek, kijk ik nog.”


              Van de duizenden tekeningen die Marjolein Bastin (1943) maakte, heeft ze er nooit een willen verkopen. Maar de solotentoonstelling in het Noordbrabants Museum is de kroon op haar werk, de erkenning van kunstenaarschap.

              Ze kijkt nog altijd om zich heen met de verwonderde ogen van een kleuter, zegt Marjolein Bastin. „Zoals ik als kind keek, kijk ik nog. Het is en blijft mijn missie om die verwondering weer te geven en de schoonheid van heel kleine dingen door te geven aan anderen.”

              Inderdaad. Bastin tekent niet alleen een zwarte specht op beukenstammen „die als orgelpijpen de laan vullen”, ze tekent er de bruine vlek vlak onder het nest bij, die daar zit omdat de vette staart van de specht er voortdurend langs veegt.

              ”Dicht bij de natuur” is dan ook de passendste titel voor de tentoonstelling, die bestaat uit 150 aquarellen. Een aparte verdieping met tekeningen van Vera de Muis is ingericht voor kinderen.

              „Ik heb er grote moeite mee als mensen mij verwijten de natuur mooier te willen maken dan ze is. Een journalist had het nota bene over lachende vogels. Onzin. Ik teken de werkelijkheid, ik teken ook dode vogels. Maar zelfs in een dode vogel zie ik schoonheid.”

              Bastin studeerde af aan de Academie voor Beeldende Kunst in Arnhem. „Ik voelde mij er ongelukkig. Alles moest groots en anders dan ik in gedachten had. Ik heb na mijn studie drie jaar niet durven tekenen.” Daarna volgden opdrachten voor reclamebureaus en uitgevers. „Zoals het illustreren van een paar kookboeken van Wina Born.”

              Kleuren

              De doorbraak kwam dankzij hoofdredacteur van Libelle Rob van Vuren. „Hij vroeg me destijds om iedere week een natuurpagina te maken en geloofde in mijn talent. Ik doe het nu 32 jaar en heb er nog dagelijks plezier in. Nee, ik heb nooit de intentie gehad om werk te verkopen of te exposeren. Maar natuurlijk merk ik dat mensen mijn werk altijd koppelen aan Hallmark en Libelle, en dat voelt als een degradatie. Deze tentoonstelling betekent veel. Dit is de erkenning van mijn kunstenaarschap.”

              Conservator Carolina Verweij is onder de indruk van Bastins werk. „Je hebt jaren het beeld van een niet al te hoogwaardige kopie op papier van matige kwaliteit op je netvlies staan. Toen we de originelen zagen, was er geen twijfel over de vraag of dit kunst is. Het is haar vakmanschap dat imponeert. Haar grote kennis van de natuur gecombineerd met oog voor detail.”

              De beslissing voor een solotentoonstelling was snel genomen. „We hebben er bewust voor gekozen het werk sober in te lijsten, zonder Libelleteksten, hulstblaadjes of Hallmarkkaarten. Uit 3000 tekeningen hebben we de aquarellen gezocht die Marjolein zelf uitkoos, die fans willen zien en die waarin je haar ontwikkeling kunt volgen. Vooral haar kleurenpalet is veranderd. Van lichte, zachte tinten naar gedurfde, primaire kleuren. De oudste tekening dateert uit 1981, de jongste is recent gemaakt. Overigens is de ontwikkeling het best te zien in haar Nederlandse werk. Als ze in het buitenland werkt, zie je wel die passie voor kleuren, maar weinig technische verbeteringen.”

              Bastin woont een deel van het jaar in Zwitserland, Amerika en op de Kaaimaneilanden. Ver weg maken de mussen plaats voor alpenkauwen, kolibries en amazonepapegaaien.

              Klus

              Klik hier!Wat in je opkomt als je langs de tekeningen loopt, is de gedachte aan monnikenwerk.

              „Zo zou je het goed kunnen omschrijven”, zegt Bastin. „Wat dat betreft, pas ik wel in een klooster. Ik werk zeven dagen per week. Als ik geen opdracht heb, schrijf en teken ik in mijn dagboeken. Hoewel ik blij ben met de tentoonstelling, heb ik moeite met de aandacht voor mij als persoon. Ik zit het liefst achter mijn tekentafel, daar voel ik me gelukkig.”

              Groot voorbeeld voor Bastin waren uiteraard Jac. P. Thijsse en de tekeningen van onder andere Jan Voerman jr. bij diens teksten. Ze bewondert het werk van de in 1990 overleden natuurtekenaar Dirk van Gelder om de techniek. „Maar er zijn er veel meer. Ik ben onder de indruk van de bijna fotografisch geschilderde doeken van de Canadees Robert Bateman en van de Weense illustrator Lisbeth Zwerger.”

              Dat het tekenen haar ondertussen gemakkelijk zou afgaan, is een illusie. „Ik wil dat alles klopt. Natuurlijk heb ik geen ijsvogel in mijn hand als ik die in vlucht teken. Dat vergt studie en veel kijken. Teken ik niet, dan ben ik buiten. Ik streef er niet naar om de vaart van het vliegen vast te leggen, het gaat mij om de details. Het zal altijd een klus blijven om de pluisjes van de paardenbloem uit te sparen tegen een donkere achtergrond.”

              ”Dicht bij de natuur” is tot en met 2 januari te zien in het Noordbrabants Museum in Den Bosch. Meer informatie: 073-6877 877 en noordbrabantsmuseum.nl.

              bron; refdag.nl

               

              Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zeester zuigt zeewater op voor afkoeling

               


              Zeester zuigt zeewater op voor afkoeling

              CHICAGO (ANP) – Een okerkleurige zeester blijkt zich vol te zuigen met water om oververhitting tijdens eb te voorkomen. „Het is te vergelijken met mensen die zeven liter water drinken als het warm wordt", aldus wetenschapper Sylvain Pincebourde in het woensdag verschenen wetenschappelijk tijdschrift American Naturalist.

              De Pisaster Ochraceus, zoals de zeester heet, gebruikt het water om het lichaam tot wel 4 graden Celsius te koelen in de uren dat het dier droogligt. De zeester leeft aan de westkust van de VS, waar getij ervoor zorgt dat het dier in natte en droge omstandigheden moet kunnen overleven.

              De onderzoekers bootsten de natuurlijke omgeving van de zeesterren na in aquaria om te zien hoe de dieren zouden reageren op opwarming van de zee. „Het gewicht van de zeesterren nam aanzienlijk toe op de warme dagen", aldus Pincebourde.

              Hoewel de zeesterren nu goed aangepast zijn aan hun omgeving, vreest Pincebourde dat de dieren de veranderingen in de toekomst niet kunnen bijbenen. Als het zeewater warmer wordt, kunnen de zeesterren het water minder goed gebruiken om af te koelen. Daardoor zou de Pisaster Ochraceus kunnen uitsterven.

              bron; refdag.nl


              Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Friesch Paarden-Stamboek bewaakt 130 jaar kwaliteit van zwart ros




              Friesch Paarden-Stamboek bewaakt 130 jaar kwaliteit van zwart ros



              Eibert (8) is een van de ongeveer zestig dekhengsten in de wereld die het Friesch Paarden-Stamboek heeft goedgekeurd.

              Eibert (8) is een van de ongeveer zestig dekhengsten in de wereld die
              het Friesch Paarden-Stamboek heeft goedgekeurd. 


              Wereldreiziger.

              Wereldreiziger

              Het Friese paard Tjalling heeft vlechtjes in zijn manen. Hij staat op stal en zet zijn tanden zachtjes in de schouder van Marten Jellesma (61). Tjalling heeft een beroemde vader: Eibert 419, een glanzend zwart paard van acht jaar oud. Eiberts overgrootmoeder heette Willemina, en diens moeder was de merrie Leentje.

              Eibert, Tjalling en ook zijn zus Tjitske zijn drie van de 40.000 paarden die op dit moment staan ingeschreven bij de Koninklijke Vereniging Het Friesch Paarden-Stamboek (KFPS), het oudste en op een na grootste paardenstamboek in Nederland. Dit jaar viert het zijn 130-jarig bestaan; vanavond woont koningin Beatrix in Leeuwarden een show bij om het jubileum te vieren. De koningin is beschermvrouwe van de vereniging.

              Het wordt een grootse show, belooft het KFPS. Hij laat zien dat het zwarte paard allang niet meer alleen op Friese bodem woont. Het voelt zich ook thuis in de sneeuw in Scandinavië, onder de hete zon van Zuid-Afrika en tussen glitter en glamour in de Verenigde Staten.

              Marten Jellesma, eigenaar van hengstenhouderij Jellesma in Rotstergaast, een klein dorp vlak bij Heerenveen, sprak pas nog paardenhouders uit de VS. Hij komt net terug uit Reno, Nevada, waar een grote keuring plaatshad. Hij reed dagenlang met een trailer met Friese merries van bevriende fokkers door het land, overnachtte in paardenmotels, bezocht shows. Met plezier denkt hij terug aan de koetsier van de gouden koets, die daar op een show met een wagen en acht Friese paarden vlak tussen twee poortjes doorreed, met op elk ervan een balletje – en de balletjes bleven liggen.

              De VS huisvesten het Friese paard pas sinds 25 jaar. Geëmigreerde Nederlanders haalden het dier erheen, weet Jellesma. „De eerste paarden gingen per boot, daarna reisden ze via KLM in iets wat op in elkaar getimmerde kratten leek. Vliegmaatschappijen hebben nu professionele vervoerscontainers.” Jellesma fokt zijn paarden op vaderlandse grond, waar elk Fries paard zijn wortels heeft. Of het zwarte dier nu in China woont of in IJsland, zijn stamboom gaat terug tot Friesland.

              Ridderpaard

              Eibert 419 is een van die waardevolle dieren die door het Friesch Paarden-Stamboek zijn erkend als dekhengst. Jesse 435 is er nog zo een, die is ook van Jellesma. Jaarlijks wagen zo’n 350 hengsten een kansje bij de strenge keuringen; daarvan blijven vier tot vijf hengsten over die worden goedgekeurd voor dekking. In totaal zijn er op dit moment zo’n zestig erkende dekhengsten, aldus Marja Teekens, manager bij het KFPS. De dieren zijn zomaar een kwart miljoen euro waard. Met de andere hengsten mag in Nederland niet worden gefokt. Zij gaan de dressuursport in (80 procent), of de aangespannen sport, of de tuigsport. Een bezoeker die in Friesland zo’n show met sjezen en paarden ervoor bewondert, vaak gemend door mensen in klederdracht, kijkt naar tuigsport.

              Het Friese paard kent een edel verleden. Het galoppeerde als ridderpaard door heel Europa, zegt Teekens. Later werd het ingezet als boerenpaard, maar het legde het af tegen zijn sterke collega’s zoals het zware, sterke Belgische trekpaard. Omdat het Friese paardenbestand achteruitging, werd als reddingsplan een stamboek opgericht. Dat gebeurde op 1 mei 1879. In dat jaar stonden er maar een paar dieren ingeschreven. Inmiddels worden wereldwijd jaarlijks zo’n 7000 veulens geboren.

              Wat zou er gebeuren als het stamboek niet bestond? „Dan was het ras nooit zo tot bloei gekomen”, zegt Marja Teekens. „Door het stamboek is de kwaliteit toegenomen en werd het Friese paard een exportproduct.”

              Het bewaren en overbrengen van kennis is belangrijk, aldus Jellesma. „Door registratie weet je precies hoe de generaties in elkaar steken.” Belangrijk als er iets misgaat. In 1991 werden plotsklaps bruine Friezen geboren. „Doordat alle gegevens van het voorgeslacht beschikbaar waren, kon worden uitgezocht hoe dat kwam. Ik moet er niet aan denken dat het stamboek zou verdwijnen. In 2003 dreigde een faillissement wegens te grote investeringen in een paardencentrum in Drachten. Gelukkig is die tijd voorbij. Dat Dirk Scheringa failliet gaat, prima, maar als het stamboek failliet zou gaan, is dat erg.”

              Jellesma rijdt al sinds zijn twaalfde paard. Zijn vader, Lambertus Jellesma, besloot in 1953 te gaan ringrijden in Lisse, waarvoor hij een sjees aanschafte. Zo kwam de hobby in de familie. „Ze vielen vaak in de prijzen”, zegt Jellesma junior over zijn vader en moeder. „Wij hadden zeven kinderen thuis, en alle zeven hebben we een gouden zweep gekregen, en een stoeltjesklok. Die wonnen mijn ouders bij de shows.”

              Rijden met de sjees doet Jellesma zelf niet of nauwelijks: „Het kost zo veel tijd. Je bent de dag ervoor bezig, de dag zelf, en als het regent moet je de dag erna nog alles schoonmaken.”

              Behalve met de fokkerij houden Jellesma en zijn dochters Trees (30) en Jetske (20) zich bezig met het trainen, keuringsklaar maken en beleren van de dieren. Dat laatste betekent dat ze worden gewend aan een zadel, of aan de wagen. Paarden van anderen komen vier tot zes weken logeren om getraind te worden. Het hele jaar door zijn er keuringen. „Als ik dan een paard van ons leuk zie bewegen, krijg ik kippenvel”, zegt Jellesma. „Je bent er zo lang en intensief mee bezig geweest. Ik kan dan wel een traantje wegpinken. Er zit veel emotie in dit werk.”

              Lange voorbenen

              De Jellesma’s hebben gemiddeld zo’n 75 paarden lopen – Friezen van 5000 euro waard, veulens van 1500, en van alles ertussenin. Op een veiling gaat een drachtige merrie soms opeens weg voor 30.000 euro.

              De zwarte Hillies, Hetskes, Akkes en Oekes in de wereld hebben een rustig karakter. Ze behoren tot het type koudbloedpaarden, die in tegenstelling tot warmbloedpaarden kalm en stabiel zijn. Liefhebbers noemen ze zwarte parels. Friese paarden lopen rond op lange voorbenen, hebben een klein, sprekend hoofd, niet te grote oren en „een mooi groot oog.”

              Witte haren op de neus? Liever niet, zegt het stamboek. Ze moeten voldoende „behang” hebben: dat zijn de manen, sokken en staart. Tijdens shows wapperen die haren sierlijk in de wind. Maar als de paarden in de box staan, zijn de manen gevlochten. Zo blijven ze mooier en groeien ze sneller. En dus draagt zelfs de stoere Eibert een vlecht in zijn stal. Geen kleine vlechtjes, maar een grote hengstenvlecht.


              Slungelige hengst wordt held met dekbrevet
               
              Om het jaar lopen er op Prinsjesdag acht Friese paarden voor de gouden koets. Het andere jaar zijn het Gelderse paarden, net als de Fries van oorsprong een tuigpaard. De traditie is om een Nederlands ras te gebruiken, weet Marja Teekens van het KFPS.
              Lopen voor de koninklijke koets is een eer. Teekens kent meer Friezen die het ver schopten. Jochem bijvoorbeeld, die als jonge hengst werd gekocht door ene Jorritsma uit Heeg. „Hij was een wat slungelige hengst, niet echt een blikvanger. Zijn werk bestond uit korte bezoekjes aan de Friese merries van Jorritsma. Als Jochem langs de boxen paradeerde, lieten de merries goed zien of ze vruchtbaar waren of dat het nog niet zo ver was. Als het goede moment voor de dekking was aangebroken, belde Jorritsma een hengstenhouder en werden de merries gedekt door een KFPS-goedgekeurde dekhengst. Jochem kwam daar niet aan te pas. Toen Jochem echter uitgroeide tot een volwassen en prachtige hengst, besloot Jorritsma het dier voor te stellen op de hengstenkeuring van het KFPS. Daar behaalde het paard zijn dekbrevet. Hij werd veelvuldig ingezet in de fokkerij en behaalde meerdere kampioenschappen in de tuigsport. Jochem werd –postuum– preferent verklaard, wat betekent dat het paard een belangrijke rol heeft gespeeld binnen de fokkerij van het Friese paard.”

               


              Miss Universe 2008 probeert haar titel te houden

              Zaterdag is een spannende dag voor de merrie Renske van Diphoorn. „Zij is als het ware de Miss Universe 2008 onder de Friese merries”, vertelt Marja Teeken. „In 2008 werd ze kampioen van de jaarlijkse centrale keuring. Dat is de afsluiting van het keuringsseizoen en daarvoor worden slechts de beste merries van het kalenderjaar uitgenodigd. Het gaat dan niet alleen om Nederlandse merries. Er komen ook dieren uit Denemarken, Scandinavië, Engeland en Frankrijk en soms wel uit landen die nog verder weg liggen.
              De merries strijden op de centrale keuring om de hoogste eer: welke wordt uitgeroepen tot de mooiste merrie van het jaar? In 2008 viel de eer te beurt aan de driejarige merrie Renske van Diphoorn. Zij is gefokt door de familie Ensing uit Diphoorn (Drenthe). Vanavond is bekend of Renske de titel houdt. De centrale keuring van 2009 is vandaag; in Leeuwarden paraderen de mooiste merries door het WTC Expo. In de hoofdpiste, toch al mooi ingericht voor de show van vanavond, kunnen de paardendames zich van hun beste kant laten zien.
              Of er ook een Mister 2009 bestaat? Inderdaad, er is ook een speciale keuring voor de goedgekeurde KFPS-dekhengsten. Die heeft ieder jaar plaats in het tweede weekend van januari.
              De kampioen van 2009 is Maurus en hij staat ter dekking in Lunteren.”


               Sommige veulens hebben Nederland nooit geroken

              Het Friese paard als wereldreiziger staat centraal op de show die het Friesch Paarden-Stamboek zaterdagavond geeft, met koningin Beatrix als gast. Teekens: „Over de hele wereld is het Friese paard wel te vinden. Het leeft in de sneeuw in Noorwegen, onder de hete Afrikaanse zon en op de uitgebreide vlaktes in Australië. De paarden worden over het algemeen aangekocht in Nederland en ondernemen dan een vliegreis naar hun verre bestemming. En in al die landen wordt er ook gefokt met de paarden, dus sommige veulentjes hebben nog nooit de Nederlandse bodem onder hun hoeven gehad.

              Een bijzonder reislustig paard is de hengst Warn. Warn is een goedgekeurde dekhengst. Hij is in 1991 geboren in Nederland en werd als driejarige hengst erkend voor de dekdienst.

              Hij heeft enkele jaren in Nederland ter dekking gestaan, maar werd in 1994 verkocht naar Amerika. Na twaalf jaar trouwe dienst in de VS is de hengst weer teruggehaald naar Nederland. Daar bleef hij een dekseizoen lang, waarna hij werd aangekocht door mevrouw Schneeweiss in Oostenrijk. Hoogstwaarschijnlijk zal hij daar wel zijn oude dag uitdienen, maar je weet het maar nooit met zo’n reislustige hengst.”
               
              www.kfps.nl.

              Clasina van den Heuvel
              bron; refdag.nl 



              Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Douane spot levende hond in valies



              Douane spot levende hond in valies



              Douaniers op de luchthaven van Dublin schrokken zich een aap toen ze op de beelden van de scanner een hond in een valies zagen voorbijglijden. Ze dachten aanvankelijk dat het om een speelgoedhond ging. Nader onderzoek wees evenwel uit dat het wel degelijk een levende chihuahua was die in de koffer zat.

              Verdwaasd
              De reiskoffer behoorde toe aan een Bulgaar. Hij zat op een vlucht uit Madrid. De hond verblijft momenteel in quarantaine. Het dier is wat verdwaasd, maar verkeert voor het overige in goede gezondheid. De Bulgaar werd gearresteerd. (eb)

              bron; hln.be




                          




              Lieve Bezoeker
                Om het openen van 
               
              het gastenboek voor 
                 iedereen gemakkelijk 

               
              te houden worden te
                grote Plaatjes en of
                Buttons verwijderd
              .




              Blog als favoriet !


              Willekeurig SeniorenNet Blogs
              60plus
              blog.seniorennet.be/60plus

              Blog tegen de regels? Meld het ons!
              Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!