Over mijzelf
Ik ben Josephine of Joke
Ik ben een vrouw en woon in Waasmunster (Belgie) en mijn beroep is Genieter.
Ik ben geboren op 10/08/1949 en ben nu dus 74 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: .
Zwemmen,wandelen in de natuur, en natuurlijk fietsen. Fotograferen, fotobewerking. Op internet surfen en bloggen. Maar ook een gezamelijke hobby van mij en mijn echtgenoot is dat we graag varen over verschillende wateren.







      

Hallo,niet vergeten!
Even iets laten weten.

Beoordeel dit blog
  Zeer goed
  Goed
  Voldoende
  Nog wat bijwerken
  Nog veel werk aan
 

AANRADERS !!!
  • ATELIER VAN JOSEPHINE
  • POWERPOINT VAN JOKE
  • ETEN EN GENIETEN
  • PHOTOGALERY
  • NO LIMIT
  • Inhoud blog
  • Koala-baby kruipt uit buidel in Planckendael
  • Aapje gaat met winterjas shoppen in Ikea
  • Droogte houdt trekvogels op
  • Stadsvogel gebruikt peuken in nest als parasietbestrijding
  • Eerste sterren schitterden 750 miljoen jaar na oerknal
  • Afrikaanse savanne en leeuwen verdwijnen aan sneltempo
  • Thaise douane redt 600 cobra's van de feestdis
  • Honderdtal dolfijnen aangespoeld in Australië
  • Nieuwe sprinkhaansoort doet intrede in Vlaanderen
  • Beschadigd Great Barrier Reef bloeit in de diepte

                 

                                                                        

    Categorieën
  • BERICHTEN DIEREN & FOTO'S (19)
  • BERICHTEN NATUUR & FOTO'S (2)
  • Berichten-Dieren-Natuur (496)
  • Foto's (76)
  • Natuur-Reizen-Tips (62)
  • Trips; Wandelen- Fietsen (30)
  • Weetjes- Dieren (299)
  • Weetjes- Natuur (62)
  • Zoeken in blog

    Foto's van Joke

    Twintig jaar vanaf nu, je meer teleurgesteld zal worden door de dingen die je niet doet dan door degene die je wel hebt gedaan. Dus gooi uit de bowlines, zeil weg van de veilige haven. Vang de passaatwind in je zeilen. Explore, Dromen, Discover.
    27-12-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.63 grienden aangespoeld in Nieuw-Zeeland

     

    63 grienden aangespoeld in Nieuw-Zeeland




    Vier jaar geleden strandden al eens massaal veel grienden op een strand in Australië.
    Bij een massale stranding in Nieuw-Zeeland zijn 21 grienden gestorven. 42 dieren konden bij hoogwater opnieuw in het water geduwd worden. Dat heeft woordvoerder Steve Bolton van het departement Natuurbescherming gemeld.
     
    Honderden vakantiegangers staken de handen uit de mouwen om de 42 overlevende dolfijnen nat te houden op het strand van Colville Bay, op het noordelijke schiereiland Coromandel, totdat de zoogdieren in de namiddag opnieuw in het water konden worden geduwd bij vloed.
     
    Het Department of Conservation houdt nog een tijd een extra oogje in het zeil, mochten de walvissen opnieuw aanspoelen bij laag water. Ook bestaat de kans dat ze de plek waar hun soortgenoten de dood vonden opnieuw opzoeken.

    Grienden zijn een soort dolfijnen, die tot de tandwalvissen worden gerekend. Ze kunnen 3 tot 7,5 meter lang worden en 1.300 tot 3.500 kilo wegen.
     
    (belga/edp) bron; hln.be 

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Giraffe zoekt naam



    Giraffe zoekt naam



     


    In een themapark in de Amerikaanse staat Californië is een giraffe geboren.
    Het mannetje is nu al 1,6 meter lang en 70 kilo zwaar.
    Medewerkers zoeken nog naar een naam voor het beest.


    g


    B. Lenssen
    bron; spitsnieuws.nl

    25-12-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nijlpaard Tanja overleden in Amsterdamse dierentuin Artis

     

    Nijlpaard Tanja overleden in Amsterdamse dierentuin Artis



    In de Amsterdamse dierentuin Artis is vanochtend het hoogbejaarde nijlpaard Tanja overleden. Ze werd 49 jaar. Dat liet een woordvoerster van de Amsterdamse dierentuin vandaag weten.

    Ingeslapen
    Tanja was een van de markantste bewoners van de dierentuin. Ze kampte al geruime tijd met haar gezondheid. Haar toestand verergerde de laatste tijd aanzienlijk. Een dierenarts besloot haar te laten inslapen.
    De verzorgers van Tanja zijn erg aangeslagen door haar overlijden. Het nijlpaard heeft haar hele leven in Artis gewoond. (belga/ep)

    bron; demorgen.be

    24-12-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Chinees eet laatste tijger op

     

    Chinees eet laatste tijger op



    In China is de laatste wilde tijger van het land in de pot beland. Een inwoner van het dorp Mengla in de provincie Yunnan zou het dier hebben gedood uit zelfverdediging, toen hij water haalde in een natuurreservaat aan de grens met Laos. Kang Wannian at de tijger daarna op.

    De man werd opgepakt, en kreeg twaalf jaar cel voor het doden en eten van het dier. (anp/sam)

    bron; demorgen.be


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kai-Mook heeft een nieuw vriendje in München

     

    Kai-Mook heeft een nieuw vriendje in München


    kai mook heeft een nieuw vriendje in munchen


    De zoo van München heeft maandag een baby-olifant verwelkomd. Het olifantje heet Jamuna Toni en heeft woensdag al een eerste keer gewandeld en gespeeld met haar verzorger voor de ogen van de bezoekers.

    De Hellabrunn Zoo heeft 60 jaar gewacht op de geboorte van een nieuwe olifant. De bevalling verliep vlot en het meisje weegt nu al 112 kilogram en is 88 centimeter groot.

    Moeder Panang, die 20 jaar oud is, is in de wolken met Jamuna Toni, want haar vorige twee zwangerschappen liepen slecht af. Jamuna is genoemd naar een rivier in Azië.

    "Omdat de baby-olifant een meisje is, is er een grote kans dat ze hier kan blijven", vertelde Thomas Guenther, vicedirecteur van de zoo.

    bron; gva.be


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Onkelinx wil katten verplicht steriliseren

     

    Onkelinx wil katten verplicht steriliseren



    Minister van Dierenwelzijn Laurette Onkelinx (PS) overweegt alle jonge katjes in asielen, kwekerijen en dierenwinkels verplicht te laten steriliseren.
     
    In België krijgt elke 40 minuten een kat een dodelijk spuitje toegediend, in totaal worden jaarlijks meer dan 11.000 katten geëuthanaseerd. De Raad voor Dierenwelzijn adviseerde al enkele keren om huiskatten daarom verplicht te laten steriliseren of castreren. Onkelinx wil nu actie ondernemen. "Het grote aantal honden en katten dat in de dierenasielen wordt geëuthanaseerd, blijft verontrustend", luidt het.
     
    Ze laat nu onderzoeken of het zin heeft om alle jonge katjes in asielen, kwekerijen en dierenwinkels verplicht te steriliseren of castreren. Het advies van de Raad voor Dierenwelzijn vindt ze te verregaand. "Het zal moeilijk zijn of zelfs onmogelijk om bij alle eigenaars te controleren of hun katten gesteriliseerd zijn."
     
    Onkelinx wil wel eerst de zekerheid dat de jonge katjes niet lijden onder de vroege sterilisatie. (belga/vbd)

    bron; hln.be

    23-12-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Diepzee herbergt onnoemelijk veel wonderlijke creaturen

     

    Diepzee herbergt onnoemelijk veel wonderlijke creaturen


    Zeekomkommer, gevonden op 2750 meter diepte.

     Zeekomkommer, gevonden op 2750 meter diepte.

    In de totale duisternis van de diepste oceanen komen meer dieren voor dan aanvankelijk werd aangenomen. Dat zeggen wetenschappers die deel uit maken van de Census of Marine Life (COML). Aan deze tien jaar durende telling werken ruim 2000 onderzoekers uit tachtig landen mee. In oktober 2010 publiceren zij hun eindrapport.

    Het team, dat al een tipje van de sluier oplicht, maakt onder meer gebruik van camera’s aan kabels, sonartechnologie en onderzeeboten, omdat daglicht in de diepzee hooguit 200 meter kan doordringen. Reden waarom dergelijke plekken lang beschouwd werden als een woestijn. Een misvatting, constateren de biologen.

    Boven op de 230.000 soorten die al bekend waren, telden zij in de oceanen tot 5 kilometer diepte al ruim 17.650 nieuwe diersoorten, zoals weekdier- en wormachtigen, garnalen, krabben, zeesterren, koralen en enorme kwallen. De schepsels ogen primitief, maar sommige beschikken over een eigen lichtbron om hun weg in de inktzwarte omgeving te vinden en voedsel te bemachtigen. Daarnaast zijn er 170 soorten die hun energie onttrekken aan chemicaliën die uit kraters en spleten ontsnappen. Wellicht dat wetenschappers daar ook nog iets van opsteken.

    Deep sea video

    bron; refdag.nl


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Op de fiets in Zeeuws-Vlaanderen

     

    Op de fiets in Zeeuws-Vlaanderen

    Een landje apart

     BRESKENS – Als niet-Zeeuw moet je er een tijdje autorijden voor over hebben, maar eenmaal in Breskens aangekomen gaat je fiets met plezier van het dak. Na de fraaie Westerscheldetunnel nog een stukje door en voor u ligt het wonderschone Breskens, een soort statige Belgische badplaats met fraaie gebouwen aan een imponerende boulevard. Vandaag beginnen we vanuit deze plek onze 43 kilometer lange tocht, de zogenaamde Landje Apartroute.


     
    Foto: Nicolai, Peter

    Aan de kustlijn fietst u met uitzicht op enorme palenrijen als golfbrekers. In het achterland staan akkers vol tarwe, aardappelen en maanzaad. De wind heeft hier vrij spel in de toppen van de vele populieren. Zwaluwen vliegen er massaal rond. Krijgt u het onderweg koud, en dat kan deze dagen al snel gebeuren, dan moet u even langs bij een van de vele warme bakkers om een lekkere Zeeuwse bolus te verschalken: goed voor nieuwe energie!

    In Breskens is er het beroemde visserijmuseum. Het is een wederopbouwstadje. Nog in 1944 werd het door de Duitsers platgebombardeerd. U ziet prachtig hoe over de Westerschelde enorme zeereuzen het ruime sop kiezen. In het museum illustreren scheepsmodellen, maquettes en films ruim een eeuw visserij. Hier kunt u langs de kust zomaar een haaientand vinden! Richting Schoondijke en vervolgens Oostburg is er de Generale Prins Willempolder, de grootste polder van Zeeuws-Vlaanderen. Hij is rond 1650 drooggemalen en vernoemd naar de stadhouder Willem II.

    U passeert de Nieuwkerkse Kreek. Voor de bedijking was Zeeuws-Vlaanderen een eilandenrijk, doorsneden door kreken en geulen. Genoemde kreek is bewaard gebleven en in 1613 door de Krabbedijk afgedamd. Het water is er breed, de oevers diepgroen en de vogelpopulatie enorm.

    In Oostburg treft u de watertoren. De toren werd in 1944 verwoest en zes jaar later kwam de huidige ervoor in de plaats. Op de wand is een grote scheur geschilderd en er lijkt water uit de toren te druppen.

    Bij Oostburg vindt u ook het Groote Gat. Het was vroeger een belangrijke ader, onderdeel van de vaarweg die Brugge met open zee verbond. Ook hier weer enorme broedgebieden van vogels met zeldzame exemplaren zoals de blauwborst en het baardmannetje.

    We fietsen noordwaarts richting Nieuwvliet en passeren de Verdronken Zwarte Polder. Die ligt ten westen van Nieuwvliet-Bad. De polder dankt zijn (n*aam aan het feit dat-ie begin 1800 is verdronken. Klei en slib werden door het zeewater afgezet. Het leverde schorren, geulen en zandruggen op, kortom een prachtige mix der natuur. Ook groeien er zoutminnende planten zoals lamsoor en zeekraal. Het toont aan hoe uniek dit natuurgebied is.

    door FRANS SCHRADER
    Zie ook www.anwb.nl
    bron; telegraaf.nl


    22-12-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ooievaars in gevaar door elastiekjes

     

    Ooievaars in gevaar door elastiekjes



    In de Franse Elzas lopen ooievaars gevaar door elastiekjes, die ze blijkbaar verwarren met regenwormen. "In september merkten we kleine hoopjes elastiekjes op onderaan de antennemasten van het gemeentelijk stadion", vertelt de burgemeester van Dannemarie, een dorpje met 2.000 inwoners.

    "De antennemasten worden zeer gewaardeerd door de ooievaars, die er een beetje komen uitrusten van de nacht. De ooievaars slikken de elastiekjes eerst in, om ze dan weer uit braken", zegt hij. "We hebben de jongste maanden in totaal meerdere kilo's elastiekjes verzameld." Bij autopsies op dode ooievaars werden ook zaken als fopspenen en touwtjes gevonden in de magen van de dieren.

    Volgens de verening voor de ooievaars Aprécial telt Frankrijk tussen de 1.550 en 1.600 ooievaars waarvan ongeveer 460 in de Elzasstreek. (afp/sam)

    bron; hln.be

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Winterkoning is de 'Vogel van het Jaar' 2010

     

    Winterkoning is de 'Vogel van het Jaar' 2010



    De winterkoning, het op één na kleinste vogeltje van Europa, is de  'Vogel van het Jaar' 2010. Dat meldt Vogelbescherming Vlaanderen. Vorig jaar was de boerenzwaluw nog de vogel van het jaar. Het is al de vierde keer dat de verkiezing georganiseerd werd.

    Tiental gram
    De winterkoning is een zeer klein vogeltje met een lichaamsgewicht van slechts een tiental gram. Het diertje haalde het met 16 procent van de stemmen. Hij wordt gevolgd door de grote bonte specht (11 procent) en de ringmus (9,6 procent). De overige genomineerden waren de aalscholver, buizerd, ekster, fuut, grote karekiet, holenduif, kievit, kleine zilverreiger, nachtzwaluw, ooievaar, patrijs, roerdomp, veldleeuwerik, velduil, wilde eend, zanglijster en zwarte roodstaart.

    Grote bonte specht
    De top 3 van de Vlamingen ziet er anders uit dan die van de Franstaligen. Bij de Vlamingen staat de winterkoning op de eerste plaats, gevolgd door de veel zeldzamere veldleeuwerik. Op een derde, gedeelde plaats komen de grote bonte specht en de ringmus. Aan de andere kant van de taalgrens is de grote bonte specht de winnaar, gevolgd door de ringmus op de tweede en de winterkoning op de derde plaats. (belga/adb)

    bron;hln.be

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.11.000 Zweden jagen op 27 wolven

     

    11.000 Zweden jagen op 27 wolven



    De circa 250 wolven die nog in Zweden verblijven, krijgen het zwaar te verduren na Nieuwjaar. Voor het eerst in 45 jaar kan iedereen een vergunning krijgen om de dieren af te schieten. Hierdoor zullen zo'n 11.000 Zweden tussen 2 januari en 15 februari de jacht openen op het vastgestelde quotum van 27 wolven.

    Experiment

    Een woordvoerster van de afdeling wildbeheer van het Zweedse natuurbeschermingsinstituut (Naturvardsverket) noemt het vrij aanbieden van een vergunning een experiment. Andere werknemers en de Zweedse roofdierenvereniging vrezen echter wantoestanden. Ze vragen zich af of het verbod op drijfjacht te handhaven valt bij zo veel deelnemers.

    Contact houden

    Het Zweedse jagersverbond is voor de jacht, maar een woordvoerder van het verbond in de streek Värmland denkt dat er te veel wolven kunnen worden gedood. Jachtleiders moeten ieder uur contact houden met Naturvardsverket over de stand van zaken. (anp/vbd)

    bron; hln.be

    21-12-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ook de dieren hebben het koud

     

    Ook de dieren hebben het koud


    ook de dieren hebben het koud


    In de Zoo van Antwerpen zitten heel wat dieren te bibberen door het koude weer.

    Enkele beesten kunnen uitstekend tegen het vriesweer, anderen hebben dan weer speciale zorgen nodig.

    De verzorgers halen een speciaal warmtelicht boven.

    bron; gva.be


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tijger valt verzorger aan

     

    Tijger valt verzorger aan


    In het Duitse Aschersleben is een verzorgster in een dierentuin gewond geraakt door een aanval van een tijger.


       

      Tijger Karim in Aschersleben, die een verzorgster aanviel.
      Foto: EPA

      De onderdirecteur van de dierentuin zag het gebeuren. Het lukte hem het dier af te leiden en weg te lokken.

      Het slachtoffer is per traumahelikopter naar het ziekenhuis afgevoerd. Ze is buiten levensgevaar.

      bron; telegraaf.nl


      19-12-2009
      Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zeehondenkliniek Sea Life kende drukste seizoen ooit

       

      Zeehondenkliniek Sea Life kende drukste seizoen ooit



      De zeehondenkliniek van het Sea Life Centre in Blankenberge heeft haar drukste seizoen ooit achter de rug. Sinds de zomer zijn al 22 zeehondenpups opgevangen. De reden voor drukte is volgens verzorger Steve Vervaecke toe te schrijven aan de warme zomer waardoor veel zeehonden voor het strand werden verstoord en waarbij de moeders hun pups uit het oog verloren.

      Mager
      "Door het vele volk aan de kust werden de jonge dieren verstoord en werden ze zo van hun moeder gescheiden", zegt Steve Vervaecke. "Dat is wellicht ook de reden waarom de pups dit jaar zwakker en magerder waren dan doorgaans. Geen enkele pup die werd opgevangen, woog meer dan 15 kilogram en kon zelfstandig eten.

      Vispapje
      Alle pups moesten manueel met een vispapje op krachten worden gebracht. De dieren kregen ook antibiotica en vitaminen toegediend." Sea Life investeerde nog maar recent in meer quarantaineruimte. Die extra ruimt heeft intussen haar nut bewezen. (belga/adb)

      bron; demorgen.be

      Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Lynxen uitgezet in het zuiden van Spanje

       

      Lynxen uitgezet in het zuiden van Spanje



      In Villafranca de Cordoba in het zuiden van Spanje hebben natuurberheerders twee lynxen uitgezet in het wild als deel van een experiment om de grote kat weer in de natuur te introduceren.

      In het begin van de twintigste eeuw leefden er op het Iberisch schiereiland meer dan 100.000 lynxen. Door stedelijke ontwikkeling, de jacht en konijnenziekten bleven er in 2002 nog amper 150 over.

      Spanje probeert al een tijdje bijna uitgeroeide dieren opnieuw te introduceren in hun voormalige habitat.
       






      bron; demorgen.be

      Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Leeuwin krijgt contactlenzen

       

      Leeuwin krijgt contactlenzen



      Leeuwin Elsa is in de dierentuin van Rome geopereerd aan grijze staar. De vertroebelde natuurlijke lenzen zijn in beide ogen vervangen door geïmplanteerde contactlenzen.

      Het is voor de eerste keer dat zo'n operatie wordt uitgevoerd bij een leeuw.

      Met de vijftien maanden oude Elsa gaat het veel beter nu zij weer kan zien. Voor de operatie was zij angstig en agressief omdat zij bijna blind was. (anp/mvl)

      bron; demorgen.be

      18-12-2009
      Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Catalonië wil geen stierenvechten



       Catalonië wil geen stierenvechten


      De Spaanse regio Catalonië heeft vrijdag een eerste stap gezet richting een verbod op stierenvechten. Het regionale parlement in Barcelona stemde met 67 tegen 59 voor aanname van een burgerinitiatief over een verbod op stierenvechten. Het initiatief moet nog worden omgevormd tot een wetsvoorstel en opnieuw in stemming worden gebracht.


         

        Foto: EPA

        Het burgerinitiatief met 180.000 handtekeningen verwerpt de wrede traditie. „De stierengevechten passen niet meer bij de moraal van de 21e eeuw”, zei de woordvoerster van het initiatief, Anna Molà, in het parlement. „Stieren kunnen zich niet verweren.”

        Tegenstanders van een verbod spraken van een „aanslag op de vrijheid”, omdat niemand gedwongen is naar de gevechten te kijken.

        bron; telegraaf.nl


        17-12-2009
        Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Scheten van spruitjesetende schildpad veroorzaken chaos



        Scheten van spruitjesetende schildpad veroorzaken chaos



        Een winderige schildpad veroorzaakt een ware chaos in het Sea Life Centre in het Britse Norfolk. Oorzaak zijn de spruitjes die het beestje twee keer te eten krijgt. De scheten, die George door dit dieet produceert, zetten het overstromingsalarm in de waterbak in werking. The Sun was er bij.

        Sensoren
        De luchtbellen die bij de winden horen, beroeren de sensoren van het aquarium die aangeven dat het waterpeil te hoog is. Flatulente George, een groene zeeschildpad van 46 kilo, laat zo het alarm afgaan wanneer zijn poep spreekt. Er zat niet anders op dan een flinke hoeveelheid water uit het aquarium te laten stromen. (eb)

        bron; hln.be


        Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Langs grubben en groeven



        Neem de tijd voor het diepe Zuiden

        Langs grubben en groeven

         
        Elke keer als uw verslaggever enthousiast over een wandeling ergens in Limburg publiceert, volgt er steevast een mailtje uit het diepe zuiden met de uitnodiging nou eens naar Gronsveld te komen. „Iedereen gaat naar de Voerstreek en het Geuldal, maar net onder Maastricht is het minstens zo mooi!”, schrijft Lotty Reintjes ons bij herhaling.

         
        Lotty Reintjes in haar geliefde Savelsbos

        De tijd is dus overrijp om eens naar het Maasdal af te reizen. Want dáár, zo’n vijf kilometer onder de Limburgse hoofdstad, ligt dit prachtige driehonderd hectare grote hellingbos.

        Zuiden

        Omdat reizen naar het zuiden voor de randstedeling al tijden een crime is door de vele wegopbrekingen is dit keer gekozen voor een bed and breakfast-overnachting bij Lotty.

        Nadat haar man en zij na jaren van keihard werken beiden een zware ziekte overleefden, gooiden ze het een paar jaar geleden over een heel andere boeg.

        De veel te lange werkdagen zijn inmiddels verleden tijd, maar Lotty is nog veel te actief om achter de geraniums te gaan zitten.

        Het voormalige vleesbedrijf is omgebouwd tot meerdere appartementen en nadat we de bagage in één van de gezellige verblijven hebben achtergelaten, gaan we samen op weg voor een drieje (Gronsvelds dialect voor een ommetje).

        Daarvoor lopen we eerst naar Rijckholt, waarna we de eerste hellingen van het Savelsbos beklimmen.

        Fruit

        Onderweg veel fruitteelt (peren, kersen, maar vooral appels) die langzamerhand met subsidie weer wordt omgeturnd naar de oorspronkelijke hoogstamboomgaarden.

        Vanaf de hellingen hebben we een fantastisch uitzicht over de Maasvallei. Recht voor ons zien we het fort van Eben-Emael, een voormalig Belgisch militair verdedigingsfort dat werd gebouwd tussen de Eerste en Tweede Wereldoorlog. Het werd beschouwd als het sterkste fort ter wereld, maar de Duitsers wisten in 1940 de afweer van het fort binnen vijftien minuten (!) met behulp van zweefvliegtuigen uit te schakelen. Belgen zijn gewoon veel beter in diplomatie…

        Op de glooiende weiden grazen Mergellandschapen en koeien die tot voor kort, zo vertelt Lotty, gezelschap hadden van een jong reetje dat bij de gastvrije runderen de dorst mocht lessen.

        Via draaihekjes lopen we het Savelsbos in dat meerdere grubben heeft. Deze droogdalen zijn ontstaan door erosie, veroorzaakt doordat hierlangs al eeuwenlang het regen- en smeltwater naar de Maas wordt afgevoerd.

        Zo zijn ook de holle wegen ontstaan. Want de mensen gebruikten de slijtgroeven vroeger om over te reizen, waardoor de weggetjes steeds verder insleten en het nu soms lijkt of je door een steeg loopt.

        Verderop passeren we een aantal mergelgroeven die al in de 15e eeuw werden geëxploiteerd om de Dom van Utrecht te kunnen bouwen. In de laatste oorlog werden de grotten nog gebruikt om auto’s en vee voor de bezetter te verbergen, maar nu zijn ze afgesloten vanwege instortingsgevaar.

        We komen langs de voormalige boswachterswoning ’De Beuk’, die tot in de jaren vijftig werd bewoond door twee kinderrijke gezinnen. De woning had geen elektriciteit en water, waardoor de kinderen elke dag met emmers van beneden naar boven moesten klimmen.

        Bovengekomen lopen we langs met wintertarwe ingezaaide akkers richting Cadier en Keer. Vlak voordat we het plaatsje binnenlopen, zien we rechts het witte monument van de erebegraafplaats Margraten.

        Op weg terug komen we door Eckelrade waar we een Mei-den boven de huizen zien uitsteken. Deze dennen worden traditiegetrouw elk jaar tussen Pasen en Pinksteren vervangen door een vers omgehakt exemplaar die met paarden naar de plantplaats worden gesleept.

        Volgens eeuwenoud bijgeloof vergroot het de vruchtbaarheid van het vee en de akkers.

        Via opnieuw het Savelsbos zakken we af naar Gronsveld, vanwaar we ’s avonds het in kersttooi nóg gezelliger Vrijthof in Maastricht bezoeken. Voor Limburg moet je even de tijd nemen.

        Joop Duijs bron; telegraaf.nl


        16-12-2009
        Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Goed jaar voor botanische tuinen



         Goed jaar voor botanische tuinen



        De Hortus Botanicus in Leiden heeft dinsdag zijn 100.000e bezoeker van dit jaar mogen verwelkomen. Het is voor het eerst sinds het eeuwfeest in 1990 dat de oudste botanische tuin van Nederland zoveel bezoekers wist te trekken. De Amsterdamse Hortus kreeg dit jaar al 140.000 bezoekers, een record.


           
          Foto: ANP

          De Amsterdamse Hortus kende net als alle musea in de hoofdstad een moeizame begin van het jaar als gevolg van de economische crisis. Maar mede dankzij de evenementen die rondom het Darwin-jaar werden georganiseerd, kreeg de Hortus toch nog voor het tiende jaar op rij een recordaantal bezoekers over de vloer.

          bron;telegraaf.nl





                      




          Lieve Bezoeker
            Om het openen van 
           
          het gastenboek voor 
             iedereen gemakkelijk 

           
          te houden worden te
            grote Plaatjes en of
            Buttons verwijderd
          .




          Blog als favoriet !


          Willekeurig SeniorenNet Blogs
          schatje
          blog.seniorennet.be/schatje

          Blog tegen de regels? Meld het ons!
          Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!