Ik ben Josephine of Joke
Ik ben een vrouw en woon in Waasmunster (Belgie) en mijn beroep is Genieter.
Ik ben geboren op 10/08/1949 en ben nu dus 75 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: .
Zwemmen,wandelen in de natuur,
en natuurlijk fietsen.
Fotograferen, fotobewerking.
Op internet surfen en bloggen.
Maar ook een gezamelijke hobby
van mij en mijn echtgenoot is dat we
graag varen over verschillende wateren.
Een foto uit 1997 toont een gevangen zoutwaterkrokodil van ongeveer zeven meter groot en enkele trotse Aboriginals. Pas nu raakte het verhaal achter de merkwaardige foto bekend. Het dier terroriseerde jarenlang de Australische Outback en zorgde voor een angstpsychose bij de plaatselijke bevolking.
Niemand was veilig voor de de monsterkrokodil. Ook het vee van de Aboriginals moest er maar al te vaak aan geloven. Het dier werd uiteindelijk gevangen door Jeida Francis in Manangoora, een dorpje op duizend kilometer van Darwin. Het reptiel woog zoveel dat er twee jeeps nodig waren om het uit de rivier te trekken.
In het begin van de twintigste eeuw was een zoutwaterkrokodil van zeven meter lang niet uitzonderlijk in Australië. Maar toen de mens onaflatend op de dieren begon te jagen, waren de reptielen al snel met uitsterven bedreigd. Meer dan twintig jaar genieten de krokodillen een beschermde status maar de dieren worden niet meer groter dan vijf meter in het wild.
(kve)bron; hln.be
Categorie:Weetjes- Dieren
Kwallen bedreigen Costa's
Kwallen bedreigen Spaanse Costa's
Op een aantal plaatsen mogen toeristen al niet meer de zee in.
De parelkwalFoto: Hans Hillewaert/Wikipedia
De dooskwalFoto: GG/Wikipedia
Aan de Middellandse Zee, waar jaarlijks miljoenen mensen hun vakantie doorbrengen, is het vooral de parelkwal die voor ellende zorgt. De kwal is paars en heeft in het donker een gele gloed. Hij heeft een diameter van zo'n tien centimeter, acht tentakels en acht neteldraden. Die draden kunnen drie meter lang zijn.
Een steek van de kwal is pijnlijk, maar voor de meeste mensen niet gevaarlijk. Mensen die allergisch zijn voor een beet, kunnen echter overlijden als gevolg van een hartstilstand.
Zwemverbod
Afgelopen donderdag moest het Rode Kruis in een half uur vrijftig mensen behandelen in Denia. De vrees is dat het record van de zomer van 2008, toen op dezelfde plek 4.000 mensen moesten worden behandeld, er dit jaar aangaat.
Het Spaanse Ministerie van Milieu bewaakt met boten de kustlijn. Als er een zwerm kwallen onderweg is naar de kust, wordt een rode vlag gehesen en mag niemand meer het water in.
Meer kwallen
Bovendien zijn de laatste tijd zogenaamde dooskwallen gesignaleerd. Normaalgesproken kwamen deze vooral voor in tropische wateren rond de evenaar. Ze zijn niet giftig, maar wel verraderlijker dan de parelkwal. "Ze zijn transparant, veel moeilijker om te zien, en het is veel moeilijker om steken te vermijden," zegt Dacha Atienza van de Universiteit van Alicante tegen HLN. Het is een raadsel hoe deze soort aan de Spaanse kust is beland.
In de hele wereld neemt het aantal kwallen toe. Dat is vooral te wijten aan overbevissing van de natuurlijke vijanden van de kwal, zoals de tonijn.
Ook de Atlantische kust heeft te kampen met kwallen. Hier is het vooral het Portugese oorlogsschip dat problemen veroorzaakt.
bron; telegraaf.nl
Categorie:Berichten-Dieren-Natuur
04-08-2010
Hond van 32.000 jaar oud ontdekt in provincie Namen
Hond van 32.000 jaar oud ontdekt in provincie Namen
Wetenschappers hebben in een grot in Zwitserland de tanden en een schedel van een hond teruggevonden, die volgens onderzoek 14.000 jaar oud zouden zijn. In de provincie Namen zou echter in de grot van Goyet een dubbel zo oude hond ontdekt zijn. Het team van archeologen ontdekte een schedel van een hond die zo'n 32.000 jaar geleden heeft geleefd.
De kritiek die wetenschapper Hannes Napierala op de vondst had, wordt weerlegd. Napierala geloofde niet dat het om een hond ging, omdat de tanden van het dier erg op die van een wolf leken. Napierala gebruikte enkel de breedte van de snuit om het dier als hond te bestempelen. Bij de andere vondsten werd echter ook rekening gehouden met de lengte van de snuit en de totale lengte van de schedel. Daardoor zouden de resten onderscheiden kunnen worden van die van een wolf. Oude hondenschedels zijn duidelijk korter dan die van een wolf.
Ook de grootte van de tanden is geen correcte redenering van Napierala volgens archeologe Mietje Germonpré. "De tanden van oude honden waren beduidend groter dan nu. Het is vooral de lengte van de snuit die belangrijk is. De oude vondsten zijn dus wel degelijk van een hond. Het is dus niet correct dat de 14.000 jaar oude resten in Zwitserland de oudste ter wereld zijn."
Vondst honderden jaren geleden Eigenlijk werd de vondst in Zwitserland al honderden jaren geleden gedaan. De resten bevonden zich tussen archeologische spullen die in 1873 in de grot van Kesslerloch gevonden werden. Maar wetenschappers van de Duitse universiteit in Tübingen onderzochten de resten pas vorig jaar echt grondig. (ka/adv)
bron; demorgen.be
Categorie:Weetjes- Dieren
03-08-2010
Meer vliegen en minder muggen door warme weer
Meer vliegen en minder muggen door warme weer
Vliegen zorgen deze zomer voor meer overlast dan andere jaren, muggen veroorzaken dan weer minder hinder. Het warme weer lijkt de voornaamste oorzaak te zijn, zegt Patrick Grootaert, entomoloog van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen (KBIN).
"We hebben tot nu toe heel wat meer meldingen gekregen van overlast van vliegen. Dat was deze zomer in heel wat gemeenten het geval, ook in Brussel", legt Grootaert uit. De oorzaak ligt vooral bij het warme weer van de maand juli. "Door de hoge temperaturen wordt hun levenscyclus versneld. De vliegen ontwikkelen zich dus sneller, waardoor er meer rondvliegen en overlast ontstaat", klinkt het.
Minder muggen Dit geldt volgens Grootaert voor alle vliegen, al zijn het vooral de huis- en vleesvliegen die deze zomer voor extra overlast zorgen. Muggen zouden dan weer minder talrijk zijn dan andere jaren. Ook hier is de oorzaak te zoeken bij het weer. "Muggen hebben stilstaand water nodig om zich te ontwikkelen. De droge periodes die we achter de rug hebben, hebben voor hen dus problemen opgeleverd."
Ook minder bijen Ook de bijenpopulatie lijkt deze zomer af te nemen. "Daarvoor zijn tal van factoren verantwoordelijk, maar een van de voornaamste redenen is de varroamijt, die op bijen parasiteert." Tot slot blijken er de afgelopen maanden opvallend minder meldingen van de processierups te zijn. "Het is te vroeg om daar een definitieve conclusie aan te verbinden, maar het lijkt erop alsof de gemeenten dat probleem onder controle hebben gekregen", besluit Grootaert.
(belga/gb)bron; demorgen.be
Categorie:Weetjes- Dieren
Eiland in de Zuiderzee
Eiland in de Zuiderzee
Onze dochter woont in Friesland, wij in Blankenberge. Vaak rijden we 375 kilometer om haar te gaan bezoeken, oftewel drie uur en driekwart in de auto.
De verleiding om onderweg een tussenstop te maken werd ons laatst te groot in Schokland. We namen de afslag met de bruine borden Batavia en Schokland en ontdekten een bijzonder mooi stukje polderland. Schokland is een eiland dat anderhalve eeuw geleden in de Zuiderzee werd verzwolgen, maar honderd jaar later door inpoldering en droogpomping weer boven de waterspiegel rees.
Het verdwenen Schokland werd weer land, en is nu door zijn unieke karakter toegevoegd aan de lijst van Unesco Werelderfgoed. We genoten van het landschap en bezochten Middelbuurt, een alleraardigste dorp op een terp met een kerk en een museum. We kunnen onze mooie tussenstop alleen maar aanbevelen...
Een Chinese visverkoper beleefde angstige momenten toen hij in een vat vol palingen viel. Toen één van de glibberige dieren zijn darmkanaal in kroop had hij echt een probleem...
De paling, nadat hij verwijderd was
De 43-jarige Li Chang zat op de rand van het vat in een magazijn in de provincie Guangzhou. Hij gleed weg en belandde in de bak met honderden palingen, die op het punt stonden om gekookt te worden.
Al snel kropen enkele beesten in zijn broek. "Tot mijn afgrijzen voelde ik er één in mijn achterste," zegt hij tegen The Sun. Chang schaamde zich zo dat hij gewoon doorwerkte alsof er niets aan de hand was, maar al snel werd de pijn te hevig. Toen hij in elkaar zakte, belden zijn collega's een ambulance.
In het ziekenhuis werd de paling vervolgens verwijderd door verbaasde doktoren. "De paling had de patiënt ernstig verwond," zegt een ziekenhuiswoordvoerder. "Als hij iets later was geweest, was hij overleden. De paling was twee vingers dik en zo lang als een mensenarm." De ongelukkige Chang zal volledig herstellen.
bron; telegraaf.nl
Categorie:Berichten-Dieren-Natuur
Zeehond zwaargewond op Texel
Zeehond zwaargewond op Texel
Op Texel is dinsdag een jonge, grijze zeehond gevonden met een visnet rond haar nek. Het schepre net heeft een diepe snijwond veroorzaakt. Het is nog maar de vraag of de gewonde zeehond het zal overleven.
Verzorgers van Ecomare zijn lang beziggeweest om het diepingesneden draad te verwijderen. De zeehond heeft een ontsteking aan haar achterflipper, waardoor het beest in een levensgevaarlijke toestand verkeert, zo meldt RTV Noord-Holland.
bron; telegraaf.nl
Categorie:Berichten-Dieren-Natuur
Wandeling op een zondagmorgen te Sombeke
Resultaat van een rustige wandeling op zondagmorgen te Sombeke
Foto's; Hobbyfotografie J. & G.
De vossenlintworm: klein risico, grote gevolgen
De vossenlintworm: klein risico, grote gevolgen
Vossen kunnen drager zijn van een kleine lintworm: de vossenlintworm of Echinococcus multilocularis. Bij contact tussen mens en vos, bijvoorbeeld bij een ziek of dood dier, of de uitwerpselen ervan, kan er een risico zijn voor onze gezondheid.
Mensen die besmet raken, riskeren zonder behandeling zelfs een fatale leveraandoening (alveolaire echinococcosis). De ziekte is tot dusver zes keer vastgesteld in België. De vossenlintworm komt al een tijdje voor in delen van Europa. Ook in Wallonië neemt het aantal besmette vossen toe. In de Ardennen zouden zelfs de helft van de vossen besmet zijn. Nu zou de lintworm ook bezig zijn aan een opmars in Vlaanderen, met name in het zuiden van Oost-Vlaanderen en mogelijk in Limburg.
Hoe kan besmetting gebeuren?
Uitwerpselen van een besmette vos kunnen stukjes lintworm met eitjes bevatten. Via regen of wind kunnen deze in de buurt verspreid worden op omliggende planten, vruchten of paddenstoelen. Het eten van of in contact komen met bosvruchten, valfruit of paddenstoelen kan dus leiden tot de besmetting. Dit kan voorkomen bij kleine knaagdieren, huisdieren en uitzonderlijk ook bij de mens. Ook rechtstreeks contact met uitwerpselen of de vacht van een besmet dier kan leiden tot een besmetting. Als eitjes worden opgenomen door de mens kan een larve zich in de lever van de mens ontwikkelen tot een cyste. Zonder behandeling is dit fataal voor dit orgaan en kunnen uitzaaiingen voorkomen naar andere organen. Huisdieren die drager zijn ondervinden geen hinder.
Enkele tips:
- Bosvruchten (oa. Bramen, frambozen en bosbessen), zelfgeplukte champignons, valfruit enz. grondig wassen; kook ze zoveel mogelijk (10 min op 60°C; 5 min op 70°C of 1 min op 100°C) voor consumptie. Dit geldt zeker voor gebieden met hoog risico, zoals sommige streken in Zwitserland, Zuid-Duitsland en Centraal-Europa
- Groenten uit een moestuin, gelegen in gebieden waar vossen voorkomen, kunnen besmet raken met eitjes van de vossenlintworm. Alhoewel de kans zeer klein is, is het voor alle zekerheid raadzaam om alle groenten goed te wassen en liefst te koken. Rauwe groenten zeer grondig wassen.
- Vermijd contact met vossenkadavers of uitwerpselen;
- Was goed je handen na tuinieren of na een wandeling in het veld of bos. - Ga geregeld met je huisdieren naar de dierenarts voor een ontworming, zeker als ze regelmatig in bossen rondlopen.
bron; gezondheid.be nieuwsblad.be
Categorie:Berichten-Dieren-Natuur
Knut moet afscheid nemen van Gianna
Knut moet afscheid nemen van Gianna
Knut en Gianna in gelukkiger tijden.
De Berlijnse ijsbeer Knut is terug alleen. Zijn vrouwelijke partner Gianna werd opnieuw naar de zoo van München gebracht.
De ijsberin werd wegens verbouwingswerken in München voor een jaar aan Berlijn uitgeleend en had daar kennisgemaakt met haar beroemde soortgenoot.
Nu kan ze de komende weken in de vernieuwde installatie haar eigen weg gaan. Om het transport in alle rust te laten verlopen, werd het tijdstip van de reis niet openbaar gemaakt.
(belga/edp) bron; demorgen.be
Categorie:Berichten-Dieren-Natuur
Duitsers zwemmen met eenden 485 km naar zee
Duitsers zwemmen met eenden 485 km naar zee
Pia Marie Witt met "haar eendjes" eind juni.
De Duitse vogelliefhebbers Pia Marie Witt (33) en Wilfried Arnold (58) zijn vandaag zwemmend met zeven tamme eenden uit Kassel vertrokken richting Noordzee. Midden september hopen zij het 485 kilometer verderop gelegen Bremerhaven te bereiken.
Tal van kijklustigen, fotografen en camerateams waren naar de oevers van de rivier de Fulda gekomen voor het vertrek van de 'Entenexpress'. Witt heeft de nu zes weken oude eendjes grootgebracht, tam gemaakt en op het avontuur voorbereid. "De eenden zijn mijn kinderen, ze luisteren naar wat ik zeg", aldus Witt.
Alleen Witt en Arnold zwemmen het hele traject via de Fulda en de Weser naar de zee. De eendjes mogen geregeld plaatsnemen in een begeleidende boot. "Zij kunnen weliswaar duizend keer beter zwemmen dan wij, maar hebben niet zo veel uithoudingsvermogen", aldus Witt.
(epa/lb)bron; demorgen.be
Categorie:Berichten-Dieren-Natuur
Paradijselijk eiland gaat energie uit vulkaan tappen
Paradijselijk eiland gaat energie uit vulkaan tappen
Het vulkanische eiland St. Lucia is van plan om energie te tappen uit zijn grootste bron: de vulkanen. Een bedrijf tekende een contract van 30 jaar met de regering om geothermische energie op te wekken.
St. Lucia haalt op dit ogenblik nog alle energie uit fossiele brandstoffen. Dat is wel vaker het geval op de paradijselijke eilanden in de Caraïben. Al jaren beloven de verschillende regeringen te zullen investeren in groene energie, maar veel vooruitgang boekten ze nog niet.
Het bedrijf Qualibou Energy Inc. zou volgens het contract binnen de 18 maanden mogen beginnen boren. Ze zullen de energie halen uit afgelegen gebieden waar water onder de grond wordt opgewarmd door de hete rotsen. Volgens een woordvoerder van de energieproducent van St. Lucia zouden de plannen geen ecologische schade met zich meebrengen.
Er wonen ongeveer 160.000 mensen op St. Lucia. Het bedrijf zou ook energie kunnen doorverkopen aan het nabijgelegen Martinique.
(gb)bron; demorgen.be
Categorie:Berichten-Dieren-Natuur
Vissen kunnen geen gevaar meer ruiken in zure oceanen
Vissen kunnen geen gevaar meer ruiken in zure oceanen
Naarmate de oceanen verzuren, verliezen vissen hun vermogen om gevaar te ruiken. Verzuring treedt op wanneer CO2 in zeewater oplost.
Oceanen moeten steeds meer CO2 opvangen omdat de mens meer uitstoot. Wetenschappers ontdekten dat jonge vissen geen vermogen meer hebben om roofdieren te ruiken. Integendeel, de vissen lijken zelfs aangetrokken te worden door de geur van roofdieren. De resultaten van het onderzoek worden deze maand voorgesteld op een conferentie in Belfast.
Schaaldieren Veel jonge visjes sterven in het wild, waardoor ook gevreesd wordt voor de populatie van sommige soorten. Het was al langer bekend dat de verzuring van het oceaanwater een ramp is voor schaaldieren. Maar het is de eerste keer dat een onderzoek aantoont hoe vissen ook rechtstreeks het slachtoffer worden.
93 procent Onderzoekers van de James Cook Universiteit testten het effect van CO2 op clownvisjes. Na een paar dagen bleken de visjes minder goed te kunnen ruiken. Er werden geen echte roofdieren gebruikt, maar hun geur werd via een stroming in het water verspreid, samen met de geur van vissen die geen roofdieren zijn. De jonge visjes trokken in liefst 93 procent van de gevallen naar de stroming met de geur van het roofdier.
(gb)bron;demorgen.be
Categorie:Weetjes- Dieren
Hondsdolle dieren maken 78 doden op toeristische toplocatie
Hondsdolle dieren maken 78 doden op toeristische toplocatie
De voorbije twee jaar overleden in Bali minstens 78 mensen aan de gevolgen van een beet door een hondsdolle hond. Het eiland, dat wereldwijd in trek is bij toeristen, kampt met een tekort aan vaccins.
Elk jaar heeft het Indonesische eiland Bali met zo'n 30.000 hondenbeten af te rekenen. De autoriteiten op het eiland beslisten recent om zo'n 200.000 dieren af te maken, in plaats van over te gaan tot de massale vaccinatie, zoals was aangeraden door de Wereldgezondheidsorganisatie.
"De behandelingen op het eiland schieten te kort", geeft de verantwoordelijke van het provinciale gezondheidsdepartement op Bali toe. "We hebben hulp nodig."
Plaatselijk geloof Onder de doden werden tot op heden nog geen toeristen geteld, maar een aantal landen, waaronder de Verenigde Staten en Australië, manen hun onderdanen aan om extra voorzorgen te nemen als ze het land bezoeken.
Het eerste geval van hondsdolheid op Bali werd vastgesteld in 2008, en de ziekte greep sindsdien razendsnel om zich heen. Het probleem wordt deels verergerd door de hoge status die honden in de Balinese cultuur genieten. Volgens een traditioneel geloof nemen de dieren mensen mee naar de hemel. Groepen door vlooien geteisterde honden op stranden, markten en in parken werden dan ook lange tijd ongemoeid gelaten en konden zich makkelijk voortplanten.
Toch werd er nu naar de grove middelen gegrepen. Elk jaar sterven naar schatting 55.000 mensen aan hondsdolheid, het grootste deel in Azië. De aandoening kan makkelijk bestreden worden met een vaccin, maar eens symptomen opduiken, is het te laat.
(hlnsydney/tw)bron; hln.be
Categorie:Weetjes- Dieren
02-08-2010
Vrouw uit Taiwan vangt vier miljoen muggen
Vrouw uit Taiwan vangt vier miljoen muggen
Een vrouw uit Taiwan heeft in één maand tijd liefst vier miljoen muggen gevangen. Ze is daarmee de nieuwe recordhouder en kreeg als beloning zo'n 2.000 euro. Haar vangst woog meer dan 1,5 kilo.
In Taiwan zijn muggen een grotere pest dan hier, vooral omdat ze knokkelkoorts verspreiden. De vrouw werd voorgedragen als recordverdelger bij Guinness World Records.
(gb)bron; hln.be
Categorie:Weetjes- Dieren
Vliegende ezel krijgt luxeleven in stallen van het Kremlin
Vliegende ezel krijgt luxeleven in stallen van het Kremlin
De Russische ezel die bij wijze van een promotiestunt aan een parachute werd gebonden, wordt opgenomen in de stallen van het Kremlin waar haar een luxeleven te wachten staat. Op die manier hoopt de regering het dier van zijn trauma af te helpen. Binnenkort moet ezel Anapka de stallen echter al verlaten, want de Britse tabloid The Sun wil het dier een nieuwe thuis geven.
Anapka verblijft vanaf volgende week tussen de paarden van president Medvedev.
Kremlin
Anapka wacht binnenkort een reis naar Groot-Brittannië nadat The Sun de onfortuinlijke ezel aankocht. Het dier werd wereldberoemd toen ze in het zuiden van Rusland als promotiestunt aan een parachute gebonden werd. Anapka overleefde de gruwelijke stunt en mag nu eerst herstellen in de stallen van het Kremlin. Daar wonen ook de paarden die tijdens ceremonies van president Dmitry Medvedev gebruikt worden.
VIP-behandeling In de stallen staat Anapka een VIP-behandeling te wachten. Haar eigen personeel zal dag en nacht ter beschikking staan. Een masseuse zal Anapka verwennen met speciale zalfjes om de zenuwen te kalmeren. Voortdurend staat een ezelfluisteraar klaar om in te grijpen. Anapka krijgt behandelingen aan de hoeven en wordt met speciale shampoo's gewassen. Verder zijn er hete baden, speciale maaltijden en 24 uur op 24 bewaking.
Iedere ochtend zal Anapka na haar ontbijt kunnen genieten van een wandeling door de adembenemende landschappen rond de stallen. Na de lunch mag Anapka onder de zonnebank waar speciale lampen haar spieren zullen ontspannen. Het avondmaal bestaat uit worteltjes die het hele jaar door op het domein beschikbaar zijn.
Brigitte Bardot Anapka is de eerste ezel die in de stallen wordt toegelaten. Er zijn maar 70 plaatsen beschikbaar in de stallen die vier jaar geleden door Vladimir Poetin geopend werden. De Russische regering nam de beslissing op aandringen van Brigitte Bardot. Zij vond het als dierenliefhebber vreselijk hoe Anapka behandeld werd. Voor het Kremlin de ideale gelegenheid om te tonen dat ze ook dierenvrienden zijn.
Ezelhemel The Sun hoopt Anapka uiteindelijk een goede thuis te geven in Groot-Brittannië. Harry Redknapp, de baas van de Tottenham Hotspurs, zou Anapka graag opnemen in een dierenpark in Hampshire. Maar zal Anapka Rusland nog willen verlaten als ze gewend raakt aan haar luxeleventje? Zeker als we het Kremlin mogen geloven: "Anapka zal denken dat ze gestorven is en naar de ezelhemel is gegaan."
(gb)bron;hln.be
Categorie:Berichten-Dieren-Natuur
Schorpioenen op een stokje en insecten voedsel van toekomst
Schorpioenen op een stokje en insecten voedsel van toekomst
In West-Europa halen we misschien nog onze neus op voor insecten in de keuken, maar in andere delen van de wereld is het een delicatesse. Ook de VN begint steeds meer te voelen voor insecten als een oplossing voor de groeiende voedselcrisis.
Met een groeiende wereldbevolking wordt het steeds moeilijker om alle monden te vullen. En meer vee kweken is geen oplossing, want deze dieren stoten te veel schadelijke gassen uit die verantwoordelijk zijn voor de opwarming van het klimaat. Daarom beginnen de Verenigde Naties meer en meer te voelen voor insecten als maaltijd.
Garnalen Professor Arnold van Huis van de universiteit van Wageningen, denkt dat het eten van insecten veel voordelen heeft. "Er is een vleescrisis. Tegen 2050 zal de wereldbevolking van de huidige zes miljard naar negen miljard mensen gegroeid zijn. En mensen beginnen ook meer vlees te eten. Twintig jaar geleden ging het om 20 kilo, nu is het 50 kilo, en over twintig jaar zal dat 80 kilo zijn. Op die manier zullen we een andere Aarde nodig hebben", zegt Van Huis in The Guardian.
Van Huis is een adviseur van de Wereldvoedselorganisatie. "In de rest van de wereld eten ze al insecten. Het is enkel de westerse wereld die achter blijft. We hebben er een psychologisch probleem mee. Ik begrijp niet waarom, we eten toch ook garnalen, en die zijn erg vergelijkbaar met insecten." Insecten worden al in 80 procent van alle landen gegeten.
Paté Insecten bevatten veel proteïnen en het kweken ervan richt weinig schade aan het milieu aan. Vooral sprinkhanen, krekels en wormen worden al gekweekt als voedsel. Ze zouden tot tien keer minder broeikasgassen uitstoten dan onze veestapel. Ze zijn bovendien beter voor onze gezondheid als ze goed bereid worden.
Volgens Van Huis wordt er gezocht naar manieren om de insecten te verwerken in een soort paté, zodat ze op onze normale vleesgerechten gelijken. Hieronder vind je alvast een overzicht van enkele culinaire specialiteiten uit de wereldkeuken der insecten. (gb)
De wereldkeuken der insecten
Thailand
Schotels met gefrituurde rode mieren, krekels en kevers (in juni)
Colombia
Gefrituurde en gezouten mieren zijn een populaire snack
Papoea-Nieuw-Guinea
Larven van Sago-wormen in bananenbladeren
Ghana
Gevleugelde termieten worden gefrituurd, geroosterd of in brood verwerkt
Japan
Larven van watervliegen in suiker - Toast sprinkhaan
Mexico
Tortilla's met wormen - Toast sprinkhaan
Cambodja
Gefrituurde tarantula's
Australië
'Witchetty grub', ofwel larven van motten
bron; hln.be
Categorie:Berichten-Dieren-Natuur
26-07-2010
Rozen aan het water
Rozen aan het water
22-07-2010
Familie ganzen op het water
Familie ganzen op de golven
21-07-2010
Schepen varende op de westerschelde
Schepen varende op de westerschelde
photo's; hobbyfotografie.be
Lieve Bezoeker Om het openen van het gastenboek voor iedereen gemakkelijk te houden worden te grote Plaatjes en of Buttons verwijderd.