Ik ben Josephine of Joke
Ik ben een vrouw en woon in Waasmunster (Belgie) en mijn beroep is Genieter.
Ik ben geboren op 10/08/1949 en ben nu dus 75 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: .
Zwemmen,wandelen in de natuur,
en natuurlijk fietsen.
Fotograferen, fotobewerking.
Op internet surfen en bloggen.
Maar ook een gezamelijke hobby
van mij en mijn echtgenoot is dat we
graag varen over verschillende wateren.
De zoo van het Maleisische Johor Baru is waarschijnlijk een van de slechtste ter wereld. De krokodillen zitten opgesloten zonder water om in te zwemmen, terwijl de tijgers in veel te kleine kooien zitten.
Het ergste is het waarschijnlijk gesteld met Shirley, een 25-jarige orang-oetang die kettingrookt doordat toeristen haar steeds sigarettenpeuken toewerpen. Zowel Shirley als haar kooigenoot Abu zijn inmiddels verslaafd aan tabak, en smeken bezoekers om de peukjes.
Rommel De directie van de dierentuin onderneemt niets om te praktijken te stoppen, weten Britse media. Er staan wel bordjes met 'verboden te roken', maar niemand ziet toe op de naleving van dat verbod. De toeristen gooien naast peuken ook andere rommel naar de apen, zoals drankblikjes en verpakkingen met etensrestjes. Shirley houdt zich het grootste deel van de dag dan ook bezig met het opentrekken van blikjes en papiertjes, op zoek naar restjes eten en drinken.
Overheid De Maleisische overheid heeft de zoos een half jaar geleden verplicht de dieren in betere omstandigheden te huisvesten, maar daar is nog steeds amper iets van terechtgekomen. Vorige week werden tien dierentuinen in het land bezocht, en daar zijn de leefomstandigheden voor de dieren nog steeds abominabel, meldt de Britse dierenrechtenorganisatie Nature Alert aan The Mirror.
Illegaal Sommige dieren moesten kunstjes uitvoeren, iets wat verboden is. Verder waren de dieren in een van de dierentuinen ook afkomstig van de zwarte markt.
Wetenschappers hebben de afgelopen weken in totaal 36.000 kilo mosselen gestort op 36 plekken in de Waddenzee onder de Nederlandse eilanden Ameland, Terschelling en Schiermonnikoog. De kunstmatig aangelegde mosselbanken zouden de sleutel kunnen zijn tot het ecologische herstel van de Waddenzee, aangezien de mossels ideale leefomstandigheden creëren voor andere soorten. Op lange termijn zouden door de mosselbanken zelfs haaien en dolfijnen kunnen terugkeren in het zeegebied in het noorden van Nederland.
De nieuwe mosselbanken zijn gebouwd in proefvakken van 20 vierkante meter. In een deel van de vakken zijn de mossels zo op de zandbodem gestort. In andere vakken is eerst een kokosmat gelegd, waarop de mosselen zich kunnen hechten. Ook zijn er vakken met alleen een kokosmat zonder mosselen en vakken waar helemaal niets is gedaan. De nieuwe mosselen zijn opgevist bij de Afsluitdijk. De onderzoekers zullen de nieuwe mosselbanken de komende vijf jaar nauwlettend in de gaten houden.
Mosselbanken vormen een harde ondergrond op de zanderige zeebodem. Op die harde grond kunnen zich bijvoorbeeld wieren en slakjes vestigen. Krabben en garnalen kunnen tussen de mossels schuilen tegen aanvallers. Omdat zo'n mosselbank een voedselbron is, trekt hij weer grotere vissen en wadvogels aan en vormt hij zo een eigen ecosysteem.
De natuurlijke mosselbanken op droogvallende wadplaten zijn bijna verdwenen. De wetenschappers gaan ook onderzoeken hoe dat is gekomen.
(anp/adv) bron; demorgen.be
Categorie:Berichten-Dieren-Natuur Tags:mosselen,
Koppeltje fazanten in de duinen van Texel
Koppeltje fazanten in de duinen van Texel (werelderfgoed) Nederland
Fazanten zijn van oorsprong vanuit Azië in Europa geïntroduceerd. Regelmatig worden diverse rassen uitgezet voor de Jacht. Hun voedsel zoeken ze op de grond , slapen doen ze in bomen. Het kleurrijke mannetje van de fazant toont heel anders dan het vaalbruine vrouwtje
De zomer is de ideale tijd om de natuur in te trekken. Vijf ervaren wandelaars verklappen het mooiste wandelplekje in hun provincie, met extra tips voor vijf authentieke tochten door het Vlaamse groen.
WEST-VLAANDEREN: IJZERBROEKEN Oostendenaar Julien Van Remoortere is wellicht de beroemdste Vlaamse wandelaar. Hij schreef tientallen wandelgidsen en ook in 'zijn' West-Vlaanderen zijn er nauwelijks wandelroutes die voor hem nog geheimen hebben. Zijn favoriete wandeling brengt ons naar de IJzerbroeken bij Roesbrugge.
De wandeling "Een van de mooiste West-Vlaamse wandellandschappen strekt zich uit bij de IJzer, in de omgeving van de plek waar de rivier de Franse grens oversteekt. Op het grondgebied van het tweelingdorp Roesbrugge-Haringe. Als je in Roesbrugge het Grote Routepad 5A stroomafwaarts volgt, richting De Panne, loop je weldra over een smal, geasfalteerd jaagpad op de oever van de rivier. Na een paar kilometer krijg je recht voor je de kerk van Beveren in zicht. Aan je linkerkant ligt een gebied met laaggelegen weiden, de fameuze 'broeken' van de IJzer. Een heerlijk landschap, wel 8.000 hectare groot, dat het natuurlijke overstromingsgebied van de rivier vormt. In droge periodes kunnen de weiden begraasd worden. Knotwilgen en elzen gedijen er uitstekend. Reigers, patrijzen, meerkoeten, waterhoentjes en zangvogels in overvloed. Vergeet in ieder geval je verrekijker niet. Via talrijke bruggetjes, over de greppels die de IJzer voeden, vervolg je je weg. In de verte zie je de kerk van Beveren en ook die van Stavele komt daarna in zicht. Je bereikt dit dorpje via een ijzeren ophaalbrug met een fraai brugwachtershuisje op de oever."
Eten en drinken "Eén van de gezelligste en tegelijk merkwaardigste eetcafés van West-Vlaanderen is 't Hof van Commerce in Stavele. Iris, de waardin, werd vorig jaar verkozen tot strafste cafébazin van Vlaanderen. Ze verzamelt ook curiosa uit de goede oude tijd. De woonkamer is ingericht als slagerij, want het eigenlijke beroep van cafébaas Paul is slager. In het weekend verzorgen ze uitgebreide Breugelbuffetten. De huisgemaakte 'picon' is een absolute aanrader."
OOST-VLAANDEREN: SCHORISSE Fotografe Sarie Van den Bossche en haar man Dirk De Moor zijn fervente wandelaars en publiceerden reeds diverse wandelgidsen bij Lannoo, waaronder 'Wandelen met kinderen in Vlaanderen'. Het echtpaar woont trouwens in de Vlaamse Ardennen, in Heurne bij Oudenaarde.
De wandeling "Eén van mijn lievelingswandelingen situeert zich hier in de onmiddellijke buurt van onze woning, in het hartje van de Vlaamse Ardennen, in het ingeslapen landbouwersdorp Schorisse. Je hebt hier een opmerkelijk reliëf, dat golft van 22 tot liefst 122 meter. Dat zijn zeker in Vlaanderen opmerkelijke hoogteverschillen, die ertoe bijdragen dat je hier geniet van talrijke, vaak adembenemende vergezichten. Het gaat dus wel vaak op en af, maar die inspanningen worden telkens weer beloond met een prachtige natuur. Je wandelt onder meer ook langs kabbelende beekjes. En je kunt de streek ook met de kinderen op originele wijze verkennen. Zij kunnen bijvoorbeeld op de rug van een ezel de wandeling maken. Daarvoor kun je terecht op de vakantiehoeve Git(e)ane aan de Bosgatstraat. Vandaaruit zijn diverse kortere en langere wandelingen mogelijk van 5,7 tot 9 km. Je stapt dan ook een stuk door het natuurdomein Het Burreken met de typische fauna en flora van de Vlaamse Ardennen. Je verdrinkt hier bijna in het groen."
Eten en drinken "Een typisch café is Moeder Stiene aan de Langestraat in Schorisse. Je ontdekt er onder meer een indrukwekkende verzameling bierpotten. Tafelen kan lekker in 't Genot op den Berg aan de Bovenstraat in Maarke-Kerkem. Op zomerse dagen geniet je er vanop het terras van een mooi uitzicht tijdens je maaltijd."
Meer info:www.toerismevlaamseardennen.be - www.genotopdenberg.be VLAAMS-BRABANT: HOUWAARTSE BERG Gunther Hauspie is een fervente wandel- en fietsjournalist.Als Leuvenaar gaat hij ook graag op stap in eigen streek en een favoriete bestemming is dan de Houwaartseberg, in het hart van het Hageland, waar zich op de zuidflank enkele wijngaarden uitstrekken.
De wandeling "Het heerlijke aan deze wandeling is dat ze veel afwisseling biedt. Het Hageland is officieel het noordelijkst gelegen wijngebied ter wereld. Het microklimaat en de ijzerzandsteen in de ondergrond dragen daar in ruime mate toe bij. Die ijzerzandsteen absorbeert overdag de warmte en geeft ze 's nachts maar mondjesmaat af. De tocht start aan het standbeeld van Den Hagelander voor het oud gemeentehuis van Houwaart. Verder gaat het langs de kerk en een veldpad naar de Sint-Jozefskapel, waarna het pad kronkelend bergopwaarts gaat naar de heuvelkam van de Houwaartseberg. Die volg je een eind. Daarna gaat het verder door het 500 hectare grote Walenbos waarna met de Roeselberg een nieuwe uitdaging volgt. Langs boomgaarden en tuinen beland je terug bij het vertrekpunt aan de kerk van Houwaart. De hele wandeling is 10 km lang en je volgt de zeshoekige bordjes van het bewegwijzerde parcours 'Wijngaardenwandelpad'."
Eten en drinken "Je vindt picknickplekken op de Houwaartseberg en bij de kerk van Tielt. In Tielt kan je voor een drankje terecht in Café Berg en Dal aan de Blerebergstraat. In Gelrode is de Moedermeule een taverne in een fraaie molen aan de Hondsheuvel. Eenvoudige, maar lekkere gerechten."
ANTWERPEN: KEMPENSE HEUVELRUG Gunther Ritsmans is hoofdredacteur van maandblad Pasar, de vereniging die nabij toerisme en wandelen promoot. Maandelijks vind je in het blad wandelfiches voor originele tochten in eigen land. Ritsmans gaat zelf elk weekend op stap.
De wandeling "Mijn lievelingswandeling gaat letterlijk door het hart van het wandelnetwerk Kempense Heuvelrug. Het is een zeer gevarieerde tocht die bovendien kindvriendelijk is, want ze komt voorbij de populaire Kabouterberg in Kasterlee. Daar valt op zomerse dagen veel te beleven voor de kinderen. De wandeling start aan de Keeses Molen, aan de Geelsebaan in Kasterlee. Het gaat vervolgens een stuk door de Venheide en daarna volg je een deel van de Kabouterbergwandeling. Hierna is er mogelijkheid tot picknicken. Dan gaat het langs een stukje heide midden in het bos. Langs beukendreven bereik je de Duivelskuil, een plas die 's zomers soms droog staat. Een infobord van Groendomeinen vertelt er je alles over. Dan wacht de klim naar de Hoge Mouw, een 35 meter hoge landduin midden in de Kempense Heuvelrug. Je komt hierna weer langs mooie picknickplaatsen, door een bos en voorbij een open plek met doorkijk op de Netevallei. Langs een holle weg bereik je het dorp Goor. Vanhier kan je terug naar Keeses Molen. Deze korte tocht is 7 km lang. Stap je verder, dan gaat het een stuk langs de Kleine Nete, langs een veldweg naar Houtum, voorbij een klein openluchtmuseum naar Keeses Molen. De lange versie is 12 km."
Eten en drinken "Aan de Molen, een taverne aan de Geelsebaan in Kasterlee. Groot terras, speeltuin en een minigolf. Ruim aanbod snacks. De keuken is doorlopend geopend."
LIMBURG: NATIONAAL PARK HOGE KEMPEN Ignace Schops is directeur van het Nationaal Park Hoge Kempen, het eerste nationale park in ons land. Hij gaat er natuurlijk ook graag wandelen.
De wandeling "Het Nationaal Park Hoge Kempen is zonder meer een plek waar je nog oneindig ver kan kijken, zuivere lucht kan inademen, bekoord kunt worden door de purperen heide, plotseling oog in oog kunt staan met een vos of ontroerd kunt worden door een schattig reekalfje en haar moeder. De mooiste wandeling die je in het Nationaal Park Hoge Kempen kunt maken, is de langeafstandswandeling met logies ter plaatse. Bij een fikse meerdaagse wandeling die natuur, landschap en cultuur afwisselt, kun je helemaal wegdromen. Het is onwaarschijnlijk hoe de verschillende landschapstypes elkaar afwisselen: bossen, heide, water, steile hellingen, kronkelende zandweggetjes... Elk met specifieke soorten planten en dieren. De verschillende toegangspoorten zorgen voor een extra dimensie. Je kunt sterren kijken in de Cosmodrome in de Kattevennen in Genk; met de trein het Nationaal Park ontdekken in het kleine station van As; oog in oog staan met ridders in de waterburcht in Pietersheim; het blotevoetpad de Lieteberg in Zutendaal aflopen of verdwalen op de Mechelse heide in Maasmechelen. Je kan ter plaatse overnachten op campings, in hotels of in B&B's."
Eten en drinken "Kasteel Vilain XIIII in Leut bij Maasmechelen is zowel brasserie als restaurant, met zicht op de Engelse tuin."
De Lepelaar komt op slechts enkele plaatsen voor,s winters trekken Lepelaars uit Zuidoost Europa meestal naar watergebieden bij de Middellandse Zeekust. Die uit Nederland trekken langs de Atlantische kust van Europa naar Afrika.
In Europa staan Lepelaars zwaar onder druk door verdroging en pesticiden. In de broedtijd kunnen ze slecht tegen verstoring.
De platte snavelpunt van de Lepelaar is ideaal om kleine diertjes uit het water of uit het zachte bodembezinksel te filteren.
Onbekende schiet broedende havik van nest in Friesland
Onbekende schiet broedende havik van nest in Friesland
Een onbekende heeft in het Friese dorpje Wier een broedende havik van haar nest geschoten. De havik, een beschermde diersoort in Nederland, overleed ter plaatse. Dat heeft de politie van Friesland vandaag gezegd.
Wanneer de roofvogel van zijn nest is geschoten, kan de politie niet zeggen. "Dat moeten we nog uitzoeken", aldus een woordvoerder. Ook het type wapen dat is gebruikt, is nog niet bekend.
De vogel was aan het broeden op een nest in een bosje aan de Hegedyk in het Friese dorpje. Het terrein is van de Nederlandse Luchtmacht, die daar een radarpost heeft.
Met de Ferry naar Texel in Nederland enkele fotos.
Het eiland is een geliefd oord voor vogelliefhebbers, natuurliefhebbers,fotografen en gewoon rustzoekers.
Het landschap op Texel is rijk en divers. Texel heeft behalve polders, brede zandstranden, duinen en graslanden ook heide, bos en kwelders.
We bereiken Texel met de ferry , dit tochtje duurt ongeveer 20 minuten. Het Eiland Texel is het grootste van de Nederlandse Waddeneilanden. Behoort tot de provincie Noord-Holland. Het heeft een oppervlakte van 586 km². Waarvan 416 km² binnen en buitenwater.
Werelderfgoed Texel wadden eiland Schapen scheren op Texel Nederland
Schapen op Texel , op veel weiden lopen schapen, op een trip over het eiland kwamen we een schapenscheerder tegen .De scheerder gebruikt een elektrische tondeuse om het schaap van zijn jasje te ontdoen.
De meeste ervaren scheerders klaren de klus in amper 3 minuten per schaap. De vacht van een schaap brengt nauwelijks nog wat op.Het word voornamelijk nog voor de gezondheid en welbehagen van de dieren uitgevoerd.
Bonte vliegenvangers zijn zomergasten in Europa en overwinteren in Afrika
Bonte vliegenvangers zijn zomergasten in Europa en overwinteren in Afrika. Mannetjes komen aan voor de vrouwtjes, ze gaan zoeken voor een nestholte en kiezen er dan een uit. Ze zingen totdat ze een partner hebben gevonden.
Bij ons in de tuin zingt hij van smorgens tot savonds. Een vrouwtje zal niet gemakkelijk te vinden zijn denk ik,we wonen hier al 20 jaar en dit is de eerste Bonte Vliegenvanger dat we hier zien.
Het leefgebied van de bonte vliegenvanger, Loofbos en open gemengd bos, ook in boomgaarden en tuinen.
Wilde chimpansees gebruiken minstens 66 verschillende gebaren om met elkaar te communiceren, zeggen wetenschappers. Eerdere studies hielden het op 30 gebaren.
Een team onderzoekers van de St. Andrews Universiteit uit Schotland filmde in Oeganda een groep chimpansees om hun gebarentaal te decoderen. Daarna werd 120 uur aan beeldmateriaal bestudeerd, waarbij gelet werd op momenten waarbij de dieren elkaar iets duidelijk maakten en vooral of het gebaar herhaald werd tot erop gereageerd werd.
"Er is een vrij groot repertoire aan gebaren", zegt onderzoekster Catherine Hobaiter. "We denken dat vroegere onderzoeken slechts het gedeeltelijke gamma aan gebaren aan het licht brachten, omdat je niet alle mogelijke gedrag kan waarnemen bij dieren in gevangenschap."
De volgende stap in het onderzoek is uitzoeken wat elk gebaar betekent. De gebaren lijken alleszins op die van andere apenfamilies als Orang-oetans en gorilla's.
bron; gva.be
Categorie:Weetjes- Dieren Tags:apen, chimpansees,
Lekker hapje? Kameel slikt veearts in...
Lekker hapje? Kameel slikt veearts in...
Dit kiekje heeft de hoofdprijs weggekaapt op een internationale wedstrijd, naar aanleiding van het Jaar van de Veearts.
De foto werd genomen in de Verenigde Arabische Emiraten. Een team van dierenartsen wil er de tenen van een kameel verzorgen.
Dat is allesbehalve een makkelijke opdracht. Het dier met de twee bulten moet zelfs verdoofd worden.
De vrouwelijke veearts wordt echter niet opgeslokt. De kameel verbergt haar hoofd door naar rechts te kijken.
bron; gva.be
Categorie:Berichten-Dieren-Natuur Tags:kameel,
Ploegende boer schiet ooievaar dood
Ploegende boer schiet ooievaar dood
Een 75-jarige boer in de Noord-Duitse deelstaat Nedersaksen heeft tijdens het ploegen een ooievaar doodgeschoten en het dier ondergeploegd. De man schoot volgens de politie vanaf zijn tractor op meeuwen, maar raakte de ooievaar. Getuigen meldden dat de boer daarna bewust verscheidene keren op de gewonde vogel vuurde.
Toen de politie arriveerde, ploegde de man doodgemoedereerd voort. De politie spreekt van een "ongelooflijk voorval". Agenten namen zijn geweer in beslag en onderzoeken de zaak.
(anp/dpa/eb) bron; hln.be
Categorie:Berichten-Dieren-Natuur Tags:ooievaar,
06-05-2011
WWF helpt jaarlijks miljoenen vogels op vluchtroute
WWF helpt jaarlijks miljoenen vogels op vluchtroute
Een snelweg kennen we, maar wist je al dat er ook zoiets als een vliegweg bestaat? Het is misschien wel de langste reisroute ter wereld. Van het noorden van Europa tot Zuid-Afrika loopt een weg die miljoenen trekvogels ieder jaar gebruiken. Terwijl ze zich in de lente in onze streken voortplanten, zoeken de dieren warmere oorden op tijdens de wintermaanden. WWF probeert deze lange reis vlotter te laten verlopen. Het begon allemaal met het nationaal park Donana in Spanje, een cruciale stopplaats voor trekvogels.
De reis strekt zich uit over duizenden kilometers en dus moeten vogels onderweg kunnen stoppen om weer op krachten te komen. De mens heeft zijn leefgebied echter fel uitgebreid op de vliegweg van de trekvogels. Zonder water en voedsel zouden de meeste vogels hun reis niet kunnen voltooien. In de jaren 50 namen natuurliefhebbers het initiatief om 10.000 hectare land te kopen in het zuidwesten van Spanje. Een groot deel van de initiatiefnemers maakten deel uit van de groep die WWF oprichtte.
Werelderfgoed In 1961, het geboortejaar van WWF, kochten ze het land van de Coto Donana. Acht jaar later kreeg het gebied van de Spaanse overheid de titel van nationaal park. Niet alleen trekvogels genieten van het park, het bloeit er van de biodiversiteit met vissen, reptielen, amfibieën en arenden.
In de halve eeuw die volgde heeft WWF nog meer belangrijke rustplaatsen op de vliegwel van de trekvogels gered: het West Coast National Park in Zuid-Afrika, de draslanden in Namibië, het Banc d'Arguin nationaal park in Mauritanië en de Waddenzee van Denemarken tot in Nederland. Donana werd in 1994 door UNESCO uitgeroepen tot Werelderfgoed.
Wat kan u doen? Volg de situatie in Donana LIVE via enkele webcamera's. (wwf/gb)
574.000 dollar
De prijs die het landgoed van Donana in 1959 kostte
163
Het aantal soorten watervogels die in het nationaal park van Donana leven
542 vierkante kilometer
De grootte van het nationaal park van Donana
6 miljoen
Het aantal vogels dat het nationaal park Donana jaarlijks bezoekt. Ongeveer 400.000 vogels blijven de hele winter
230
Het aantal Iberische lynxen die in het nationaal park Donana leven. Het is één van de twee enige plaatsen waar deze dieren overleven
Bezoekers van Diergaarde Blijdorp hebben de Rotterdamse topattractie geëerd met een prijs. Blijdorp ontving namelijk de Zoover Award voor beste dierentuin van Nederland.
De honderden bezoekers die hun ervaringen achterlieten op de vergelijkingsite, waardeerden Blijdorp met een gemiddeld cijfer van 8,9. Directeur Marc Damen was erg content met het compliment.
De onderscheiding voor dierentuinen is er dit jaar voor het eerst. Zoover deelt al langer prijzen uit voor beste accommodatie en attractiepark.
Op de website laten mensen hun beoordelingen van hotels en dagattracties achter. "Het is een onafhankelijke site en dit is dus het mooiste compliment dat mensen ons kunnen maken", aldus Damen. Zoover krijgt meer dan een miljoen beoordelingen van accommodaties, landen, steden en bezienswaardigheden over de hele wereld.
Uit studies blijkt dat een tweelingzwangerschap bij dolfijnen zeldzaam en risicovol is. In de natuur komt bij 1 op de 500 dolfijnen een tweelingzwangerschap voor.
Maar er is een reële kans dat een van de twee ongeboren baby-dolfijntjes sterft tijdens deze zwangerschap, of zelfs allebei. De baarmoeder van een dolfijn is niet groot genoeg. Daardoor wordt in de meeste gevallen onvoldoende placenta aangemaakt.
Boudewijn Seapark
Daarom wordt Roxannes zwanger-schap op de voet gevolgd door haar verzorgers, de dierenarts van het dolfinarium en een internationaal team van experten. Roxannes temperatuur wordt elke dag gemeten. Minimum twee keer per week wordt een echo (kleine foto) van de tweeling genomen. In overleg met het team experten is nu al een protocol uitgeschreven voor alle mogelijke scenario's tijdens en na Roxannes zwangerschap.
Momenteel verloopt alles prima. De 2 babydolfijntjes zijn elk al ongeveer 25 cm groot, en Roxanne stelt het goed. De bevalling van Roxanne is gepland voor half oktober.
Kweekprogramma
Het Boudewijn Seapark neemt al enkele jaren deel aan het EEP, het "European Endangered Species Programme". Het EEP ijvert voor de bescherming en het voortbestaan van tuimelaars.
Zo startte het dolfinarium vorig jaar met een kweekprogramma. Beachie, een mannetjesdolfijn van het Dolfinarium in het Nederlandse Harderwijk, werd in de groep geïntroduceerd. In december 2010 stelde de dierenarts in het dolfinarium door bloedafname vast dat dolfijn Roxanne zwanger is. Pas op 19 maart 2011 bleek uit een echografie dat het over een tweelingzwangerschap gaat.
Roxanne is 26 jaar en leeft al sinds 1988 in Boudewijn Seapark. Ze is zeer betrouwbaar, geduldig en een echte mama. Roxanne heeft al vier keer succesvol een jong grootgebracht. Ocean is haar jongste, geboren in het dolfinarium in 2003. Hij verblijft ook in het Brugse dolfinarium.
Koala's redden kan door simpelweg bomen te planten
Koala's redden kan door simpelweg bomen te planten
Hoewel koala's tot op heden nog geen bedreigde diersoort zijn, wordt de populatie jaar na jaar wel kleiner. Vooral in de staat New South Wales - waar de miljoenenstad Sydney ligt - is de situatie bijzonder ernstig. Maar nu hebben wetenschappers een wel heel bijzondere ontdekking gedaan.
Er is in heel de staat New South Wales één stadje waarin de koalapopulatie groeit: Gunnedah - vijfduizend vierkante meter groot, twaalfduizend inwoners. En het is in dat godvergeten gat dat de sleutel kan liggen tot de redding van de schattige buidelbeertjes.
Wonderbaarlijk In het begin van de twintigste eeuw betekende de jacht op de koala's bijna het einde van de diersoort. Toen dat in 1927 verboden werd, lagen de volgende bedreigingen al op de loer: ontbossing, ziektes en bosbranden. Het is bijna wonderbaarlijk dat er momenteel nog koala's in het wild leven.
In Gunnedah werd er in het begin van de jaren negentig een grote campagne gestart om eucalyptusbomen te planten. Dat heeft dus blijkbaar een goede invloed gehad op de koala's, want sindsdien groeit de populatie er weer flink aan. Dat is bijzonder, omdat tot nu toe altijd gedacht werd dat koala's enkel oude eucalyptusbomen wilden. De jonge bomen van Gunnedah bewijzen het tegendeel, en dat schept perspectieven.
Openbaring Koalawetenschapper Mathew Crowther legt uit: "We waren bijzonder geïnteresseerd in de situatie in Gunnedah, de enige plaats waar de koala's het goed doen. We willen die kennis gebruiken in de rest van het land. Het feit dat koala's bomen verkiezen die geplant zijn in de jaren negentig is echt een grote openbaring voor ons."
(adb) bron; demorgen.be
Categorie:Weetjes- Dieren Tags:koala's,
50 jaar WWF: Neushoorn en olifant overleven al halve eeuw
50 jaar WWF: Neushoorn en olifant overleven al halve eeuw
Foto: WWF
Ondermeer dankzij de inspanningen van WWF overleven de olifanten en neushoorns van Afrika nog steeds.
Nu leven er nog 21.000 neushoorns en een half miljoen olifanten op het Afrikaanse continent. Zonder WWF waren de dieren waarschijnlijk uitgestorven
"Doomed!" Dat stond in 1961 op de voorpagina van de Daily Mirror. De titel sloeg op de neushoorns van Afrika. Volgens het artikel stonden de dieren op de rand van de uitsterving. Een stimulans om een gloednieuwe natuurorganisatie te steunen: WWF. Het verhaal van de olifanten en neushoorns van Afrika loopt dus gelijk met de levensloop van de organisatie. En dus is het zonder meer goed nieuws dat de dieren nog steeds bestaan op de vijftigste verjaardag van WWF.
Miljoenen Ooit liepen er meer dan een miljoen neushoorns rond op het Afrikaanse continent. Minder dan een eeuw geleden waren er ook nog eens vijf miljoen olifanten. Tot stropers de wildernis overspoelden. Olifanten werden gedood voor hun ivoor, neushoorns voor hun hoorns. Op de markt leveren deze objecten veel geld op voor hun veronderstelde geneeskundige eigenschappen. Daarnaast sneuvelde de habitat van de dieren en zo kwam de mens steeds vaker in contact met neushoorns en olifanten. Nu leven er nog 21.000 neushoorns en een half miljoen olifanten op het Afrikaanse continent. Zonder WWF waren de dieren waarschijnlijk uitgestorven.
Stropers De voorbije 50 jaar heeft WWF samengewerkt met regeringen en gemeenschappen om de stropers te stoppen. Daarnaast kregen neushoorns beschermde gebieden waar de dieren zich kunnen voortplanten en er kwamen strengere wetten om conflicten tussen mens en dier te beperken. In de jaren 80 werden jaarlijks nog 100.000 olifanten gedood. Sinds het verbod op ivoorhandel uit 1989 is de situatie fel verbeterd.
Er leven vandaag tussen 470.000 en 690.000 olifanten in 37 verschillende landen. Vooral in West- en Centraal-Afrika blijft hun situatie wel zorgwekkend. Ook de neushoorns doen het op veel plaatsen weer beter. In 1997 - toen WWF een speciaal programma ter bescherming van de neushoorns lanceerde - leefden er 8.466 witte en 2.599 zwarte neushoorns. Vandaag zijn hun aantallen aanzienlijk gestegen naar 17.400 witte en 4.200 zwarte neushoorns.
Wat kan u doen? In Azië is de vraag naar ivoor weer gestegen en klanten zijn bereid om grote geldbedragen op tafel te leggen. Daardoor blijven de Afrikaanse olifanten en neushoorns bedreigd. Om WWF te steunen in hun strijd tegen stropers kan je surfen naar hun website. Hopelijk leven er dan nog steeds olifanten en neushoorns als WWF 100 jaar wordt.
De Veel Luwe Smultour, dat is al fietsend ontspannen en genieten van de Veluwse natuur én tegelijk proeven van eerlijke Veluwse streekproducten.
Tussen 24 april en 30 oktober kunnen toeristen en recreanten tijdens een dertig kilometer lange fietstocht kennismaken met al het moois dat de Veluwe te bieden heeft. Van landweggetjes tot bospaden en van het strand langs het Veluwemeer tot het oude centrum van Elburg. Maar dat is nog niet alles. Bij elke tussenstop staat er op vertoon van de speciale routekaart wat lekkers van Veluwse bodem klaar.
Smullen maar
Onderweg zijn er vijf verschillende pleisterplaatsen. Hier kunt u afstappen om te genieten van pure Veluwse seizoensproducten. Proef een ambachtelijk gerookte haring, een Veluws Akkerbrood gemaakt uit granen uit de tuinen van A. Vogel, een kopje biologische rundvleessoep of een fruitig glaasje sap.
Maar het blijft niet alleen bij proeven. Bezoekers zijn ook welkom om lekker rond te struinen in bijvoorbeeld de stallen van Ko-Kalf of de fruittuinen van Fruittuin Verbeek zodat met eigen ogen te zien is waar, hoe en door wie de producten gemaakt worden.
Take it slow
Iedereen kent de Veluwe van de schitterende bossen, de zandvlaktes en het wild. Minder bekend is de agrarische diversiteit. Veel Luwe is een paraplumerk voor de meest uiteenlopende producten van Veluwse bodem.
Veel Luwe haakt ook aan op de toenemende aandacht voor gezonde, duurzaam geproduceerde voeding en nieuwe trends als slow food. Veel Luwe en de Veel Luwe Smultour sluiten daar naadloos op aan: ontspannend genieten van de Veluwe en al het culinaire moois dat de streek te bieden heeft.
Fietsverhuur
Geen fiets bij de hand? Geen probleem. Bij drie van de vijf deelnemende bedrijven is het mogelijk een fiets te huren en te starten met de fietstocht. Wel is het nodig om vooraf even te reserveren. Voor de liefhebbers is het natuurlijk ook mogelijk de tocht per voet te doen.
Prijs & verkrijgbaarheid
De Veel Luwe Smultour kunt u in de periode van 24 april tot en met 30 oktober maken met uitzondering van de zondagen. De routekaart is verkrijgbaar bij drie verschillende startpunten en bij alle VVVs op de Veluwe en kost 11,50 p.p. en geeft recht op vijf traktaties (kinderen tot en met acht jaar gratis).
Meer informatie over de Veel Luwe Smultour en de adressen van de verschillende startpunten en de verschillende VVVs zijn te vinden op de website www.veelluwe.nl.
Aan de noordkust van Noord-Ierland is een nieuwe kanoroute uitgestippeld: de North Coast Canoe Trail.
De tocht begint in Magilligan bij Londenderry en loopt langs brede zandstranden, dramatische landtongen en de beroemde rotsformatie Giant's Causeway naar het dorpje Waterfoot in de Glens of Antrim.
De route is meer dan 100 km lang, maar die hoeft u niet in één dag af te leggen. Halverwege kunt u in een kleine, idyllisch gelegen visserscottage in de Port Moon Bay overnachten, een huisje voor 8 personen.
Meer kanoroutes in Noord-Ierland vindt u op de site www.canoeni.com