Ik ben Josephine of Joke
Ik ben een vrouw en woon in Waasmunster (Belgie) en mijn beroep is Genieter.
Ik ben geboren op 10/08/1949 en ben nu dus 75 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: .
Zwemmen,wandelen in de natuur,
en natuurlijk fietsen.
Fotograferen, fotobewerking.
Op internet surfen en bloggen.
Maar ook een gezamelijke hobby
van mij en mijn echtgenoot is dat we
graag varen over verschillende wateren.
In Australië is een nekwervel van een dinosaurus met de kop van een krokodil gevonden, melden wetenschappers. De vondst duidt erop dat het dier in een veel groter gebied leefde dan aangenomen. Tot dusver werd gedacht dat de zogeheten Spinosaurus in Europa, Zuid-Amerika en Zuid-Afrika leefde.
"Het feit dat ze in Australië leefden verandert ons beeld van de evolutie van deze groep dinosaurussen'', aldus Thomas Rich van het museum in het Australische Victoria. Het is nog maar de vraag of de Australische prehistorische natuur zo afwijkend en uniek was als gedacht. "Dezelfde groepen dinosaurussen waren al wijdverspreid toen de aarde nog een supercontinent was.''
De Spinosaurus kon zowel op land als in het water leven. Hij werd vermoedelijk zo groot als de Tyrannosaurus rex: 18 meter en met een gewicht van 21 ton.
Olifanten even sociaal en intelligent als dolfijnen en apen
Olifanten even sociaal en intelligent als dolfijnen en apen
Chimpansees lijken dan wel dichter bij de mens te staan, olifanten evenaren ook menselijke emoties en vaardigheden. Na 35 jaar onderzoek bij 2.500 Afrikaanse kolossen op de Keniaans-Tanzaniaanse grens, verschijnt aan de University of Chicago Press een boek over hun intelligentie, sociaal gedrag en vaardigheden. Dat schrijft de krant The Sunday Times.
Onderzoekers van het olifantenonderzoeksproject Amboseli twijfelen er niet meer aan dat het ene dier empathisch is voor een ander. Zo zagen ze dieren rillen als een jong door een elektriciteitsdraad werd geraakt of haalden ze verdovingspijltjes uit de huid van een andere olifant. Sommige moederolifanten helpen kleintjes uit de modder of als die achterop zijn geraakt in de groep.
Lichaamstaal Daarnaast ontdekten de onderzoekers dat de dieren lichaamstaal en geluiden gebruiken, vergelijkbaar met die van mensen. Zo groeten sommige olifanten met de slurf of door schouder aan schouder te staan. Andere speelse dieren namen dan weer stokken om met andere te spelen.
Ook leek het erop dat ze met elkaar onderhandelden over de te volgen route. Met het achterwerk naar elkaar staan betekent "vertrekken". In bepaalde opzichten zouden olifanten intelligenter zijn dan apen, zoals het herinneren van routes.
Apen en dolfijnen "Ze worden zeker tot de hogere dieren beschouwd", aldus Cynthia Moss van het onderzoeksproject. "Ze evenaren apen en dolfijnen qua intelligentie en complex sociaal gedrag en komen dus in de buurt van mensen."
(belga/adha) bron; hln.be
Categorie:Weetjes- Dieren Tags:Olifanten,
Mysterie hoe keizerspinguïns zich warm houden ontrafeld
Mysterie hoe keizerspinguïns zich warm houden ontrafeld
Een groep internationale wetenschappers is erachter gekomen hoe de keizerspinguïn de strenge Antarctische winters kunnen overleven. Eerst dachten ze dat de pinguïns zich samenpakken in dichte clusters, en de buitenste leden simpelweg pech hebben. Nu blijkt echter dat de pinguïns niet zo samengepakt zijn als eerst gedacht, meldt het Engelse BBC News.
Tijdens de strengste wintermaanden kan het op Antarctica vriezen tot -45 graden, terwijl wind tegen 180 kilometer per uur inbeukt op de pinguïns. Gedurende deze strengste periode pakken de dieren zich samen in dichte clusters, niet alleen om zich warm te houden, maar ook om hun eieren uit te broeden.
Pech Vroeger dacht men dat de pinguïns zo op elkaar gepakt stonden dat beweging binnen de clusters zo goed als onmogelijk was. Dat zou dus ook betekenen dat de pinguïns aan de buitenkant van de clusters pech hadden en daar moesten blijven.
Systeem De dieren hebben dus een ingenieus systeem moeten ontwikkelen. Als ze te ver van elkaar staan dan bevriezen ze, maar als ze te dicht op elkaar staan, kan geen enkele pinguïn bewegen. Dankzij cameraopnames weten de onderzoekers nu hoe ze toch kunnen bewegen en tegelijkertijd dicht bij elkaar kunnen staan.
Golfbeweging De opnames tonen dat er regelmatig golfbewegingen ontstaan. De cluster staat het merendeel van de tijd stil, maar om de halve minuut beweegt één pinguïn of een kleine groep, waardoor andere pinguïns zich ook even bewegen en er een golfbeweging door de groep lijkt te gaan.
(sg)bron; hln.be
Categorie:Weetjes- Dieren Tags:pinguïns,
09-06-2011
Vlaming leert goudvis door hoepel zwemmen
Vlaming leert goudvis door hoepel zwemmen
De kans dat uw goudvis spontaan door een hoepel springt als u er thuis eentje in de bokaal duwt, is erg klein. Houthalenaar Jo De Rijck heeft er dan ook een half jaar over gedaan om zijn vis Pluppy zo ver te krijgen. Elke dag werd er met hem getraind. De techniek leerde Jo van een Amerikaanse wetenschapper.
Jo De Rijck is cabaretier en ook intensief bezig met kindertheater. Toen ik een heel klein kind was, wou ik dolgraag in het circus werken, vertelt Jo. En eigenlijk heb ik die droom nooit laten varen. In mijn shows werk ik vandaag steeds vaker met dieren. Een papegaai, een poes of een konijn kun je nog redelijk eenvoudig kunstjes aanleren.
Maar een goudvis? Tja, dat was een grote uitdaging. Op het internet vond ik een Amerikaan die intensief bezig was met goudvistrainingen. Voor zover ik kon vinden was er in Europa nog niemand die een dergelijke discipline onder de knie had. Zoiets unieks wou ik graag lanceren.
En zo ben ik met zijn hulp en zijn ervaring aan de slag gegaan. Nee, alle trucjes ga ik niet verklappen. Maanden ben ik er mee bezig geweest. Om de haverklap hing ik daar met een hoepeltje boven zijn bokaal. Ik leerde dat er goudvissen waren mét talent en -uhm- andere.
Deze Pluppy bleek mijn ideale metgezel. Na zes maanden trainen had hij precies door wat ik van hem wilde. Nu zwemt hij op commando vlotjes door een hoepel. Pluppy is klaar om Vlaanderen en Nederland te veroveren!
Subsidies
Een stunt? Ja, maar geen trucage, zo belooft Jo. Pluppy kan dit écht.
Om dat bewijzen geeft de cabaretier graag een demonstratie voor onze lens. En inderdaad: we zien de goudvis vlotjes de hoepel doorspartelen.
Op internet circuleren dan wel filmpjes van goudvissen die kunstjes uithalen. Maar daar wordt wél steeds een voerderpotje bijgesleurd.
Dat heeft Pluppy allemaal niet nodig. Hij zwemt op eenvoudig commando waar zijn baasje hem hebben wil. Pluppy krijgt binnenkort dan ook een hoofdrol in de nieuwste kindervoorstelling van Jo. Voor zijn vistrainingen heeft de Houthalenaar zelfs Limburgse cultuursubsidies in de wacht gesleept. Gedeputeerde van cultuur kent hem 2.400 euro toe om de kindertheatertour te lanceren.
Naast het spektakel heeft Jo De Rijck echter ook een diepere boodschap. Vooral kinderen in steden hebben nog veel te weinig voeling met onze natuur, vindt hij. Hoe kun je dierenliefde beter opwekken dan met leuke voorstellingen? Ik vind die recente heisa over dieren in het circus dan ook doodzonde. Natuurlijk moeten ze een goede huisvesting en verzorging krijgen. Maar een absoluut verbod is toch nergens voor nodig.
En Jo is al bezig aan een volgende project: vissen laten slalommen. Daarvoor gebruik ik kois. De repetities zijn al begonnen.
ToRo bron; gva.be
Categorie:Weetjes- Dieren Tags:Goudvis, Pluppy,
08-06-2011
Hartslag van vogel stijgt naar 1.300 tijdens paringsdans
Hartslag van vogel stijgt naar 1.300 tijdens paringsdans
Er lijkt geen rustiger leven te bestaan dan dat van een vogel die door de lucht vliegt. Maar deze vogel is anders. De goudkraagmanakin schiet als een kanon van tak naar tak in een soort verleidingsdans.
De goudkraagmanakin springt aan een enorme snelheid weg in een soort paringsritueel. Waar de vogels normaal een harstlag van ongeveer 600 hebben, bereikt deze een maximum van 1.300 slagen per minuut om de speciale sprong uit te voeren.
De beloning is echter groot. Vrouwtjes vallen op mannetjes die snel kunnen dansen, zeggen wetenschappers die de bovenstaande beelden maakten. Al vragen wij ons af of de vogels nadien nog voldoende energie hebben voor het echte werk...
Zwemmende en vissende apen schokken wetenschappers
Zwemmende en vissende apen schokken wetenschappers
Sif zwemt naar de overkant van een rivier.
Een natuurfotograaf heeft opmerkelijke beelden gekiekt van orang-oetangs die in een rivier zwemmen en zelfs vissen. Wetenschappers zijn geschokt, omdat ze er altijd van uitgingen dat de dieren bang zijn van water. In dierentuinen zijn al orang-oetangs verdronken omdat ze in grachten rond hun verblijf sukkelden.
Menteng grist een vis uit het water.
Op de foto's is te zien hoe een van de orang-oetangs naar de overkant van een rivier zwemt, terwijl een andere aap voorzichtig langs een boom omlaag kruipt en een vis uit het water grist. Experts zijn erg verbaasd over dit gedrag, ook al omdat de apen zo aantonen dapper genoeg te zijn om zich te wagen in water waarvan ze weten dat er krokodillen en slangen kunnen zitten.
Zinkers Professor Anne Russon (64), die orang-oetangs bestudeert sinds 1989, was getuige van de bijzondere taferelen in een reservaat in het Indonesische Borneo. "Het zijn zinkers, en ze weten het", zegt ze in de Daily Mail. "Daarom zijn ze ook zo voorzichtig. De zwemmer heet Sif, en ze zou dit enkel proberen wanneer ze er helemaal zeker van was dat ze haar doel kon bereiken zonder te zinken."
Vissen Niet alleen zwemt Sif, het dier speelt ook gewoon graag in het water. "Tot meer dan een halfuur", zegt professor Russon, die ook verbaasd is over de opmerkelijke vaardigheden van de vissende aap Menteng. Op de foto's is te zien hoe hij een grote vis uit de rivier grist en hem vervolgens bestudeert terwijl hij in een boom zit.
Elk jaar in juni trekken duizenden astmalijders naar Hyderabad in zuidelijk India om daar op een eerder onconventionele wijze hun aandoening te bestrijden. Ze krijgen er namelijk levende sardientjes te slikken die in een geheim kruidenmengsel werden gedrenkt.
Het merkwaardige 'geneesmiddel' wordt al 170 jaar gratis verstrekt door de familie Goud. Zij weigeren hun geheime recept prijs te geven omdat ze vrezen dat het zijn kracht zal verliezen wanneer het gecommercialiseerd zou worden.
Woensdag sardiendag De behandeling moet volgens een strikt ritueel gebeuren. Het levende sardientje moet op een woensdag ingeslikt worden. Dan moet de patiënt gedurende 45 dagen een streng dieet op basis van 25 verschillende voedingsmiddelen volgen. Dat dieet omvat onder meer lamsvlees, witte suiker, gedroogde mango en spinazie. De patiënten mogen onder geen beding diepgevroren voeding eten en moeten binnen de twee jaar dezelfde behandeling herhalen.
De kleine orang-oetan Changi is bijna een jaar oud.
De kleine orang-oetan Changi is bijna een jaar oud.
De kleine orang-oetan Changi is bijna een jaar oud. Hij speelt in zijn kooi in de zoo van het Duitse Krefeld. Orang-oetans leven in de regenwouden van Maleisië en Indonesië.
In de Antwerpse Zoo heeft een komodovaraan, de grootste hagedis ter wereld, veertien eieren gelegd. Als de eieren ook effectief bevrucht zijn, worden over een zevental maanden de eerste komodovaranen in België geboren.
In de Europese dierentuinen leven slechts een zestigtal komodovaren. Vorig jaar werd een vrouwtjesexemplaar, Keli, overgebracht van de Britse Colchester Zoo naar Antwerpen. Daar werd ze geïntroduceerd aan het mannetje Jaka. Met succes, blijkt nu.
Afhankelijk van hun grootte kunnen de dieren na een geslaagde paring tot dertig eieren leggen. Bij Keli, met haar 2,20 meter nog in volle groei, waren dat er veertien.
Het is nog niet duidelijk of de eieren bevrucht zijn. Ze liggen nu in speciale broeimachines. Als de eieren bevrucht zijn, worden over 170 tot 220 dagen de eerste komodovaren in België geboren. In dierentuinen worden sowieso weinig komodovaren geboren. De Antwerpse Zoo spreekt dan ook van een "zeldzame en unieke" gebeurtenis.
Komodovaranen zijn de grootste hagedissen ter wereld: ze kunnen tot drie meter lang worden. In 1910 werden ze ontdekt op de Indonesische eilanden Komodo, Flores, Rinca en enkele kleinere eilanden in de buurt. Er leven naar schatting 3.000 tot 5.000 exemplaren in de natuur.
Je mag dan als supergroep meer dan 200 miljoen plaatjes verkocht hebben, het blijft verrassend als blijkt dat je ook witte haaien tot je grote fans mag rekenen. Niemand minder dan AC/DC valt deze eer te beurt. Dat ontdekte een reisorganisator al doende op Eyre Peninsula in Zuid-Australië. Volgens hem kan niks de enorme zeeroofdieren meer bekoren dan de muziek van de Aussie rockers. Zelfs lokaas niet.
Meer bepaald gaat de witte haai uit zijn dak op 'If You Want Blood' en 'You Shook Me All Night Long'. Dat zou te maken hebben met de lage frequenties van die nummers. Mensenhaaien hebben erg gevoelige oren.
Matt Waller van het Adventure Bay Charter merkte een en ander op bij het duiken met toeristen - in een kooi - naar witte haaien. "Door vanalles uit te proberen weten we dat de muziek van AC/DC het best werkt. We onderzoeken nu nog verder om te zien waar de verschillende soorten het best op reageren", zegt Waller.
Dat de mensenhaaien zo aangetrokken worden door AC/DC ligt in de lijn van wat de Pacific Islanders al veel langer doen: zij lokken de haaien door kokosnoten onder water tegen elkaar te kletsen.
Bijna driekwart dieren minder in Keniaans reservaat
Bijna driekwart dieren minder in Keniaans reservaat
De voorbije drie decennia is het aantal wilde dieren in het Keniaanse reservaat Masai Mara ingestort. Er zouden liefst 70 procent minder dieren leven. Buiten het reservaat is de situatie nog erger. Daar zijn bijvoorbeeld buffels volledig verdwenen.
In tegenstelling tot het aantal wilde dieren is het vee in de regio met 1.100 procent gestegen, meestal illegaal. Die grazende veestapel is ook de belangrijkste reden waarom de wilde dieren er zo snel verdwenen zijn. Enkel de olifanten en de struisvogels deden het volgens een studie niet slecht buiten het reservaat, terwijl binnen het park enkel elanden, gazellen en struisvogels stabiel bleven. In totaal verloor de Masai Mara in drie decennia tweederde van het aantal wilde dieren.
De terugval is erg verrassend aangezien het leven in de Masai Mara zich volgens voorspellingen de voorbije tien jaar had moeten herstellen. Sinds de eeuwwisseling is er meer aandacht voor conservatie en bescherming van de dieren. De belangrijkste oorzaken van de terugval zijn stopers, gebruik van land en de groeiende veestapel.
(gb)bron; hln.be
Categorie:Weetjes- Dieren Tags:wilde dieren,
30-05-2011
Parende alligators teisteren inwoners Florida
Parende alligators teisteren inwoners Florida
De 1,3 miljoen alligators van Florida zijn aan het paren en dat zullen de inwoners en toeristen in de staat geweten hebben. De dieren duiken rond deze tijd van het jaar steeds vaker op in bewoonde gebieden.
Na een saaie winter komen de alligators in de lente uit het water op zoek naar voedsel en om te paren. Vooral in mei en juni loopt het paarseizoen van de alligators. De vrouwtjes gaan daarna op zoek naar plaatsen om hun nest te bouwen. Volwassen alligators durven daarbij jongere exemplaren te doden, dus die jongere dieren gaan op hun beurt op zoek naar een nieuwe woonplaats.
Dat zorgt voor meer contacten met mensen en dus krijgen de inwoners en toeristen in Florida de waarschuwing voorzichtig te zijn. Veel slachtoffers maken de alligators niet, hoewel jaarlijks toch zeven ernstige beten worden vastgesteld. Dat aantal verloopt in stijgende lijn, maar de kans om gebeten te worden is 1 op 2,4 miljoen.
Hap uit bumper De voorbije weken waren er echter wel meerdere confrontaties. In Palm City redde een man zijn hond door bovenop een alligator te springen. In Palm Bay verorberde een 2,5 meter lange alligator een kat. In Gainesville nam een iets groter exemplaar een hap uit de bumper van de wagen van de plaatselijke sheriff. En in Tampa trof een vrouw een overleden 2 meter lange alligator aan in haar badkamer.
Platgereden Ooit stond de alligator op uitsterven, maar intussen is het dier weer erg talrijk in Florida. Dit jaar zullen ongeveer 6.000 jachtvergunningen uitgedeeld worden. Alligators bewegen vooral 's nachts en komen bij zonsopgang in de problemen. Dan blijken ze vaak vast te zitten in tuinhekken of zelfs in het kattenluik van een deur. Veel mensen willen graag aan het water wonen, dus het is niet verwonderlijk dat de alligators in de bewoonde wereld verstrikt geraken.
Een alligatorexpert herinnert zich één exemplaar dat gevonden werd aan de drive-in van een hamburgerrestaurant. Het dier was letterlijk plat door het aantal auto's dat over de dode alligator was gereden. Het lijkt dus onmogelijk voor mensen en alligators om probleemloos naast elkaar te leven.
In verschillende dorpjes aan een Filipijns meer liggen dode vissen in grote stapels te rotten. De temperatuur van het water is er dit weekend plots fel gedaald, waardoor de vissen niet konden overleven.
Sinds vrijdag is meer dan 750 ton vis gestorven in Taal Lake nabij Manila. Dat is een drama voor de dorpjes rond het meer, aangezien ze leven van de visindustrie. Door het begin van het regenseizoen zou de temperatuur van het water snel gedaald zijn, zodat de vissen minder zuurstof hadden.
Het gaat vooral om tilapia die in kooien in het meer gekweekt werd. "Vissers proberen de dode vis in hun boten te laden en naar de kust te brengen. Maar de rottende geur is vreselijk en kan gezondheidsproblemen veroorzaken", zegt Zenaida Mendoza, burgemeester van Talisay.
Volgens vulkanologen zouden de dode vissen niets te maken hebben met vulkaan Taal, die in het midden van het meer ligt. De vulkaan is al meer dan een maand actief en behoort tot de dodelijkste vulkanen in het land.
(gb)bron; hln.be
Categorie:Weetjes- Dieren Tags:vissen, tilapia,
28-05-2011
Rendieren zien UV-licht
Rendieren zien UV-licht
Testen uitgevoerd door wetenschappers aan het University College van Londen hebben aangetoond dat rendieren in het Hoge Noorden ultraviolet (UV) licht kunnen zien. Hierdoor kunnen ze in het besneeuwde landschap makkelijker voedsel en vijanden herkennen. Dat meldt de website van het Engelse BBC News.
De testen werden uitgevoerd op het kadaver van een overleden rendier en op een rendier onder verdoving. De onderzoekers onderzochten eerst of ultraviolet licht door de ooglens van een rendier kon dringen. Toen werd vastgesteld dat het mogelijk was, werden testen op het rendier onder verdoving uitgevoerd. Daaruit bleek dat het rendier wel degelijk reageerde op prikkels met UV-licht.
Donkerder De onderzoekers geloven dat rendieren het UV-licht kunnen gebruiken om makkelijk voedsel te vinden en natuurlijke vijanden te detecteren. De vacht van onder meer wolven neemt UV-licht op, waardoor hun witte huid in de ogen van het rendieren veel donkerer lijkt dan de sneeuw. Hetzelfde geldt voor de korstmossen waar rendieren zich mee voeden. Door de laagstaande zon worden dieren zonder UV-zicht veel makkelijker verblind.
Het gaat goed met de ooievaarspopulatie in dierenpark Planckendael. Het aantal nesten stijgt elk jaar opnieuw. Tegenover vorig jaar zijn er drie nesten bijgekomen. Vraag is nu wel hoeveel jongen zich in de nesten bevinden.
Planckendael telt dit jaar maar liefst 47 ooievaarsnesten. Dat zijn er drie meer dan vorig jaar. Op maandag 30 mei gaan de verzorgers de jonge vogels ringen met een hoogtewerker.
Ze gaan dan ook meteen tellen hoeveel jongen er precies in de nesten zitten, want dat is momenteel nog onduidelijk. Eén van de vrouwelijke ooievaars is ondertussen 33 jaar en heeft in ieder geval nog twee jongen gekregen.
Planckendael ligt op een natuurlijke trekroute van ooievaars.
Eerder deze maand werden vier lijgertjes geboren, maar ze werden na vier dagen verstoten door de moeder, een tijger.
Twee kleintjes bezweken, en de dierentuin zocht een surrogaatmoeder voor de twee anderen. Het werd uiteindelijk een hond die pas was bevallen.
Aanvankelijk hadden de lijgertjes het moeilijk om melk van de hond te drinken, maar uiteindelijk geraakten ze het gewoon, zegt Cong Wen van de dierentuin.