Ik ben Josephine of Joke
Ik ben een vrouw en woon in Waasmunster (Belgie) en mijn beroep is Genieter.
Ik ben geboren op 10/08/1949 en ben nu dus 75 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: .
Zwemmen,wandelen in de natuur,
en natuurlijk fietsen.
Fotograferen, fotobewerking.
Op internet surfen en bloggen.
Maar ook een gezamelijke hobby
van mij en mijn echtgenoot is dat we
graag varen over verschillende wateren.
De vangst van sprinkhanen is een lucratieve bezigheid in Oeganda, waar de insecten beschouwd worden als een delicatesse. Dat meldt CNN. Voedsel op basis van krekels en sprinkhanen kan een wapen zijn in de strijd tegen voedselschaarste en klimaatverandering. Tegen 2050 zal vlees immer een echt luxeproduct geworden zijn.
In Oeganda worden de dieren gevangen met een constructie die de insecten met lampen lokt, waarna ze tegen metalen platen vliegen en in een opvangbak belanden. Tijdens het hoogseizoen staan de stoepen vol met veelal vrouwelijke verkopers die de insecten aan de man proberen te brengen.
Gefrituurd of gebakken Het gaat dan om sprinkhanen in hun geheel of ontdaan van poten, vleugels en voelsprieten. De beestjes worden gefrituurd of gebakken met ajuin en chili, en de verkopers verdienen er 1.000 Oegandese shilling (0,27 euro) mee voor een hoeveelheid van ongeveer vier theelepels.
Jongetjes lopen met plastic emmers door de straten en in de bars, waar de sprinkhanen worden gegeten van een bananenblad met een frisse pint erbij.
Geld Lawrence Mawanda (53), die tien jaar geleden begon met de vangst, verdient er ongeveer twee miljoen Oegandese shilling (543 euro) mee per seizoen, ongeveer het dubbele van het bbp per capita. Met het geld doet hij nu ook andere zaken, en kan hij al zijn kinderen naar school sturen.
De praktijken hebben wel een aanzienlijke impact op het gammele elektriciteitsnet, doordat de vangers vaak illegaal elektriciteit aftappen. Een harde aanpak is echter moeilijk, omdat zoveel mensen afhangen van de vangst.
Ook op ons bord? In ontwikkelingslanden vormen wilde insecten vaak al een belangrijk onderdeel van het dieet. Uit een recente studie van de non-profitorganisatie Public Library of Science blijkt dat de grootschalige kweek van insecten veel minder schadelijk zou zijn voor het milieu dan de veeteelt.
Voor hetzelfde gewicht stoten insecten in vergelijking met vee tachtig maal minder methaan uit. Een rproduceert acht tot twaalf keer zoveel ammoniak per kilogram groei als krekels en tot wel vijftig keer zoveel als sprinkhanen.
In Pamplona zijn ze van geen kleintje vervaard tijdens het San Fermin Festival maar een naakte man die op de hoorns genomen wordt door een stier, is ook daar bijzonder ongewoon.
De streaker dook op in de arena tussen duizenden andere stierenlopers. Toch moet de naakte man ook een jonge stier niet ontgaan zijn. Het dier pikte de streaker uit de massa en nam hem op zijn hoorns.
Naar verluidt hield de onverlaat er enkel wat verwondingen aan zijn gezicht aan over. Zijn spectaculaire optreden was echter van korte duur want na het incident werd hij opgepakt door politieagenten om af te koelen in de cel.
Toeristische attractie op IJsland: meevaren met walvisjager
Toeristische attractie op IJsland: meevaren met walvisjager
Sinds kort heeft IJsland er een nieuwe toeristische attractie bij. Vorige week werd 'Whale Watching With Whalers' (walvissen spotten met walvisjagers) boven de doopvont gehouden. De organisatie organiseert trips van vier uur waarop toeristen niet alleen mogen kijken hoe dwergvinvissen geharpoeneerd worden, maar achteraf ook een stukje mogen proeven.
'Whale Watching With Whalers' belooft dat de toeristen op de trip: aan boord zullen zijn van een walvisjager een harpoenschot zullen zien en horen mogen proeven van gegrild én rauw walvisvlees dwergvinvissen en andere walvissen zullen spotten de showroom mogen bezoeken die hen door de geschiedenis van het walvisjagen zal loodsen organen van een dwergvinvis mogen zien
De Whale and Dolphin Conservation Society beweert dat het meeste walvisvlees op IJsland - 35 tot 40 procent - verorberd wordt door toeristen. Het vlees wordt bovendien in meer en meer restaurants geserveerd. Momenteel hebben al meer dan honderd IJslandse restaurants het op de menukaart staan.
Dwergvinvissen zijn de kleinste baleinwalvissen en de enigen die kunnen opspringen uit het water als een dolfijn. Er zijn er nog 149.000 in de Atlantische oceaan.
In de zoo van Rio de Janeiro zijn de twee orang-oetangs momenteel de absolute sterren. Warm ingeduffeld in dekens en soep drinkend trotseren ze de koudegolf die de Braziliaanse stad momenteel treft.
Brrr, koud De voorbije week werden in Rio de koudste temperaturen van het jaar opgemeten. Zo was het zaterdagochtend maar 9 graden, terwijl de orang-oetangs gewend zijn aan meer tropische temperaturen. Gisteren was het weer iets warmer, maar de dieren verkozen zich in dekens te blijven hullen, tot groot jolijt van de bezoekers. (belga/jv)
Vijf van de acht soorten tonijn in onze oceanen staan op het punt uit te sterven. Als er geen onmiddellijk wereldwijd vangverbod komt, is hun lot nu al bezegeld. De drie andere soorten doen het niet veel beter. Dat blijkt uit een nieuw onthutsend rapport van de IUCN, die gepubliceerd wordt in het gereputeerde blad Science. De kans dat u in in 2020 nog tonijn kan kopen in uw supermarkt is, als er niks snel verandert, onbestaande.
De IUCN (International Union for the Conservation of Nature, internationale unie voor natuurbescherming) is een internationaal samenwerkingsverband dat zich bezig houdt met natuurbehoud en het verantwoord gebruik van natuurlijke middelen. Er zijn 84 landen bij aangesloten en ongeveer 900 NGO's op het gebied van natuur- en milieubescherming en duurzaam beheer van ecosystemen. Daarnaast werken meer dan 11.000 wetenschappers binnen de IUCN-commissies.
300.000 euro voor één vis De visserij van de drie soorten blauwvintonijn - de koning onder de tonijn - staat volgens het rapport op instorten. En de kans op herstel is minimaal, want blauwvintonijnen leven lang en planten zich pas op latere leeftijd voort. Blauwvintonijn is nu al een peperdure delicatesse die voornamelijk door Japanners wordt opgekocht en gegeten. Onlangs werd nog 300.000 euro neergeteld op een visveiling voor één zo'n blauwvintonijn.
Tegen 2020 helemaal gedaan Met grootoogtonijn, geelvintonijn en albacore, de soorten die in de blikjes zitten die in onze winkelkarretjes en tussen onze slaatjes en sandwiches belanden, gaat het niet veel beter. Als er niet onmiddellijk een moratorium komt op de vangst ervan, dan is het tegen 2020 finaal gedaan ermee.
(mvl) bron; demorgen.be
Categorie:Weetjes- Dieren Tags:Tonijn,
Automobilist rijdt maandelijks 133 miljard insecten dood
Automobilist rijdt maandelijks 133 miljard insecten dood
Tijdens een autorit komen elke 10 kilometer twee insecten om het leven op een kentekenplaat. Dat blijkt na analyse van de gegeven die binnenkwamen op de site splashteller.nl. Na anderhalve maand gaven automobilisten in totaal 17.000 gedode insecten op kentekenplaten door, meldt www.natuurbericht.nl.
Ruim 250 Nederlanders gaven 385 ritten door. Autoritten die in Zeeland, Groningen en Friesland begonnen of eindigen, hadden het grootste aantal gesplashte insecten. Het laagste aantal insecten werd per kilometer aangereden in Gelderland. 's Avonds zijn de meeste insecten in de lucht.
133 miljard per maand Met de eerste resultaten van de Splashteller is berekend dat door alle automobilisten per maand 133 miljard insecten worden aangereden. Het gaat dan om beestjes die om het leven zijn gekomen niet alleen op de nummerplaat maar op de gehele auto, vooral aan de voorkant.
Onderzoek Het onderzoek wordt uitgevoerd onder leiding van medewerkers van Wageningen University. Het tellen gaat de komende tijd door.
(sam) bron; demorgen.be
Categorie:Weetjes- Dieren Tags:insecten,
09-07-2011
Acrobaat dolt met stier
Acrobaat dolt met stier
In Pamplona wordt niet allen voor de stieren uit gerend. Deze 'recortador' haalt spectaculaire toeren uit in de stierenarena.
De twee vossenjongen lijken de tijd van hun leven te hebben al springend op de trampoline.
Terwijl deze dieren normaal erg schuchter zijn, leken ze de man uit het Amerikaanse Colorado niet op te merken toen hij ze al spelend filmde. Eerst vochten ze speels in de tuin om vervolgens de trampoline te ontdekken. Waarom ze net dit speeltuig uittesten, is niet volledig duidelijk, het is door hun voorzichtige aard vooral erg verrassend. Misschien volgden ze het voorbeeld van een kind? Een ding staat wel vast: ze hebben de kunst van het springen duidelijk nog niet goed onder de knie.
Ophef rond pikante poster ten voordele van dierenwelzijn
Ophef rond pikante poster ten voordele van dierenwelzijn
Een pikante poster die de bedoeling heeft geld in te zamelen voor dierenwelzijn zorgt voor heel wat ophef aan de Gold Coast in Australië. De afgebeelde foto toont een dubbelzinnig 'poesje' en stelt een ontharingsbeurt voor, waarvan 1 Australische dollar naar een dierenwelzijnsorganisatie gaat.
De aandacht trekken, dat is alvast gelukt. Maar de manier waarop zint niet iedereen in de Australische Gold Coast. Het schoonheidssalon Burleigh Heads liet de omstreden poster gisteren op de mensheid los en lokte meteen een hoop reacties uit, waaronder heel wat negatieve.
Nochtans gaat het om een goede doelactie. Voor elke bestelde ontharingsbeurt wordt 1 dollar op de rekening van een dierenwelzijnsorganisatie gestort.
Meer dan 30.000 posters werden al verdeeld maar het was de onthulling ervan op Facebook die de reactiestroom op gang bracht. Leesa Hodgson vindt de poster bijvoorbeeld "wansmakelijk" en beweert "volledig gechoqueerd te zijn dat de organisatie zo laag gevallen is om geld in te zamelen".
De eigenaars van schoonheidssalon Recreate Yourself verdedigen de affiche door te stellen dat het positieve het haalt van het negatieve. "Ik denk dat men het doel hier voorbijschiet: we proberen geld in te zamelen voor een goed doel, met een poster die je aandacht trekt zonder daarbij beledigend te zijn", klinkt het bij James Patten en Brad Carr.
(hlnsydney/jv) bron; hln.be
Categorie:Berichten-Dieren-Natuur Tags:poes, kat,
Boer adopteert twee hulpeloze zwarte beertjes
Boer adopteert twee hulpeloze zwarte beertjes
In China heeft een boerenfamilie zich ontfermt over twee zwarte berenjongen. Ze vonden de diertjes terwijl ze thee aan het plukken waren. De beertjes waren in de steek gelaten door hun moeder.
"De beren waren nagenoeg uitgehongerd toen we ze vonden", zegt boer Tian Shougui uit Yukong. "Ze konden amper rechtop staan. De arme beertjes waren zo'n 20 centimeter groot en wogen nog geen anderhalve kilo. We konden ze niet aan hun lot overlaten en namen ze mee naar huis".
Babyvoeding Intussen stellen de twee olijkerds het opperbest. Ze zijn al ruim vijf kilo zwaar en zijn erg actief. "Ze doen niets liever dan in een hoge boom te klimmen. Helemaal in de kruin doen ze dan een dutje", vertelt Tian. De beren krijgen een mengeling van babyvoedig, rijstbloem en rijst te eten.
Onder het bed 's Avonds krijpen de twee dicht bij elkaar onder het echtelijk bed van de boer en zijn vrouw. "Het lijken wel baby's. Ze zijn verrukkelijk".
Maar de beertjes groeien als kool en boer Tian overweegt om een stuk land te omheinen waar de dieren meer ruimte hebben. "Ze zijn net als mijn kinderen. Ik voel me verantwoordelijk voor hen", klinkt het. (eb)
bron; hln.be
Categorie:Berichten-Dieren-Natuur Tags:Beren,
Koeien krijgen voorrang in Nederlandse gemeente Voors
Koeien krijgen voorrang in Nederlandse gemeente Voors
Koeien krijgen vanaf volgende week dinsdag voorrang op gemotoriseerd verkeer op de Noord Emperweg in de Nederlandse gemeente Voorst. Automobilisten krijgen de waarschuwing voor overstekende koeien met een driehoekig bord en een bord met de tekst: Let op, er kan nog een koe aankomen!
Eerste van een reeks De koe-oversteekplaats, die deze week wordt aangelegd, is de eerste van een reeks in heel Nederland. De oversteekplaatsen moeten koeien in staat stellen zelfstandig van hun wei naar een verderop gelegen melkrobot te lopen.
'Zingende penis' maakt van vijverdwergduikertje luidruchtigste dier
'Zingende penis' maakt van vijverdwergduikertje luidruchtigste dier
Foto: Jérôme Sueur.
Ze zijn amper twee millimeter lang maar kunnen met hun penis tot 99,2 decibels produceren. We hebben het over het vijverdwergduikertje of de wants van de Micronecta scholtzi-soort en zijn drieledige liefdesserenade.
De 'fluitende fluit', het zou een Suske en Wiske-album kunnen geweest zijn, maar dit is écht wetenschappelijk. Jérôme Sueur, David Mackie, James F. C. Windmill - een Franse en twee Schotse onderzoekers - kwamen namelijk tot de vaststelling dat de mannelijke vijverdwergduikertjes door het schurken van hun penis tegen hun buikje een enorm geluid kunnen veroorzaken.
"Er komt beduidend veel lawaai uit in vergelijking tot de grootte van het insect", beweren de biologen in hun publicatie in PLoS ONE. Tot 99,2 decibel zelfs, wat overeenkomt met het geluid van een grasmaaier of dat van een luid orkest. De insecten doen dat om de wijfjes te verleiden tot paren. Het gemiddelde geluid van hun liedjes, die uit drie delen bestaan, ligt op 78,9 decibels, vergelijkbaar met het lawaai van een passerende goederentrein.
Hoe doen ze het toch? Hoe ze erin slagen zo'n enorm kabaal te maken met een lijfje van amper twee millimeter, is niet helemaal duidelijk. Ze gebruiken dan nog maar een stukje van 50 micrometer, ongeveer de breedte van een mensenhaar. "Het micromechanisme van zo'n klein systeem onderzoeken blijft een enorme uitdaging", aldus de wetenschappers. "Er zijn op het eerste gezicht geen resonantiesystemen terug te vinden op hun lijf dat het geluid zou kunnen versterken."
Gemiddeld ligt de verhouding tussen geluidsproductie en lichaamslengte op een factor van 6,9. De vijverdwergduikers halen echter een mooie 31,5. Het geluid maakt ons niet doof, omdat de kevertjes het onder water loslaten. Toch kunnen we het horen aan de rand van de rivier.
Relatief gesproken zijn de vijverdwergduikers dus de luidruchtigste dieren ter wereld, maar in absolute termen zijn dat de blauwe vinvissen, die tot 188 dB halen. Olifanten stranden op 117 dB.
Het milieu speelt geen rol bij de keuze van een vakantiebestemming. Dat blijkt uit een onderzoek in opdracht van spoorwegmaatschappij Eurostar bij 3.225 volwassenen in België, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk. Het onderzoek gebeurde binnen het kader van het "Groene Reis"-project, dat mensen moet aanzetten tot milieubewuster reizen.
Uit het onderzoek blijkt dat 60 procent van de 1.008 Belgische ondervraagden niet aan het milieu denkt bij de keuze van een vakantiebestemming. In het Verenigd Koninkrijk loopt dit percentage op tot 70 procent, in Frankrijk is dat 50 procent.
Opmerkelijk is wel dat 28 procent van de Belgen van mening is dat autorijden meer CO2 uitstoot dan gelijk welke andere dagelijkse activiteit. Amper 15 procent weet dat vrijetijdsreizen en vakanties het meest vervuilend zijn voor het milieu, aldus Eurostar.
Een studie aan de universiteit van het Britse Surrey toonde immers aan dat 27 procent van de CO2-uitstoot van een gemiddelde consument gemaakt wordt tijdens de vakanties, terwijl verplaatsingen met de auto instaan voor 18 procent van de totale uitstoot. Voor consumenten die naar hun bestemming vliegen, is de CO2-uitstoot van het vliegtuig al goed voor 52 procent van de totale uitstoot van hun vakantie.
Van de 40 procent van de Belgen die aangaven wel aan het milieu te denken, is maar 34 procent bereid om het aantal vakanties per jaar te verminderen om zo hun CO2-uitstoot te beperken. Zevenentwintig procent kiest ervoor om de trein in plaats van het vliegtuig te nemen voor korteafstandsreizen.
(belga/kve) bron; hln.be
Categorie:Weetjes- Natuur Tags:reizen,
Gewonde hond kilometer meegesleept door auto
Gewonde hond kilometer meegesleept door auto
Een hond is gisteravond in het Nederlandse Drachten een kilometer meegesleept door een auto die het dier eerst had aangereden. Het gewonde dier is waarschijnlijk met de halsband aan de wagen blijven haken, aldus de Friese politie aan het persagentschap ANP. Het dier overleefde het ongeval niet
Plots overgestoken De hond stak plotseling de weg over toen een onbekende automobilist langsreed en het dier schepte. De man stapte even verderop uit en keek onder zijn auto. Hij reed daarna door, terwijl de hond nog vastzat. "We vermoeden dat de chauffeur niets heeft gezien'', aldus een woordvoerder van de politie.
De hond raakte pas los toen de bestuurder een kilometer verderop bij een kruising afsloeg. Daar werd het dier zwaargewond gevonden. Het stierf korte tijd later.
(eb) bron; hln.be
Categorie:Berichten-Dieren-Natuur Tags:Hond,
Happy Feet is een jongetje
Happy Feet is een jongetje
Happy Feet, de inmiddels beroemde keizerspinguïn die een verkeerde afslag nam en twee weken geleden terecht kwam op een strand in Nieuw-Zeeland, is een jongetje. DNA-onderzoek heeft dat uitgewezen. Dat onderzoek was nodig omdat mannetjes- en vrouwtjeskeizerpinguïns er hetzelfde uitzien.
Happy Feet gaat goed vooruit. Hij werkt inmiddels ruim twee kilo zalm per dag naar binnen, zei een woordvoerster van de dierentuin in Wellington, waar de pinguïn voorlopig is ondergebracht. Het is de bedoeling dat hij uiteindelijk naar zijn eigen leefgebied terugkeert.
Het is de eerste keer in 44 jaar dat een keizerspinguïn in Nieuw-Zeeland is beland. De dieren leven normaal gesproken rond Antarctica, ruim 3200 kilometer van Nieuw-Zeeland.
In Maryland in de VS is labrador Dozer erin geslaagd om bijna een halve marathon uit te lopen. Het dier wist aan zijn baasjes te ontsnappen en toen hij de lopers van een halve marathon voorbij zag passeren, kreeg hij de loopmicrobe te pakken.
De drie jaar oude labrador betrad het parcours van de halve marathon van Maryland na 8 kilometer. Met nog 12 kilometer voor de boeg leek de kans vrij klein dat de hond de eindstreep zou halen. Maar niets bleek minder waar: Dozer werd bevoorradingspunt na bevoorradingspunt opgemerkt en na een indrukwekkende tijd van 2 uur en 14 minuten bereikte de hond de aankomstlijn.
YouTube
Toen de baasjes te horen kregen dat een hond werd gesignaleerd op het parcours van de halve marathon, waren ze er vrij zeker van dat het om hun Dozer ging. Om zijn prestaties in de kijker te plaatsen, besloten ze om ter ere van zijn sportieve tocht geld in te zamelen voor het goede doel. 125.000 hits op YouTube later is er ruim 13.000 dollar ingezameld voor het Maryland's Greenbaum Cancer-centrum. De organisatoren van de marathon hebben Dozer inmiddels ook een medaille overhandigd.
De verdwaalde keizerspinguïn die vorige week op een strand in Nieuw-Zeeland neerstreek, heeft een vierde ingreep ondergaan. Dat hebben Nieuw-Zeelandse media vandaag bericht.
Bij het dier is in de zoo van Wellington zowat 300 gram zand, steentjes en vloeistof uit de maag verwijderd. Het 1 meter grote volwassen exemplaar is de eerste keizerspinguïn in 40 jaar die erin slaagde de ruim 3.000 kilometer vanop Antarctica te overbruggen.
Zand gegeten De pinguïn strandde na zijn tocht op Peka Peka Beach en werd ziek na het eten van zand die het voor sneeuw aanzag. Sneeuw is voor pinguïns in hun habitat een natuurlijke bron om af te koelen.
De zoo wacht nu radiologisch onderzoek af om na te gaan of verdere stappen nodig zijn. Volgens dierenarts Lisa Argilla maakt de exotische gast goede vooruitgang en eet hij vismilkshakes.
Driekleureekhoorn duikt voor het eerst op in Vlaanderen
Driekleureekhoorn duikt voor het eerst op in Vlaanderen
Voor het eerst is in Vlaanderen een Prevost eekhoorn, of driekleureekhoorn, in het wild aangetroffen. Het bontgekleurde diertje is gesignaleerd in de buurt van Grote Brogel en Bocholt, in de provincie Limburg. Dat meldt natuurorganisatie Natuurpunt.
De eekhoorn dankt zijn naam aan de bonte kleuren van zijn vacht. De meeste dieren hebben een zwarte staart, rug, voorhoofd en snuit, witte wangen, kin, flanken en dijen en een kastanjebruine buik en binnenzijde van de poten. Bij sommige dieren zijn de voorpoten geheel oranjerood, bij andere zijn ze aan de voorzijde wit.