Over mijzelf
Ik ben Josephine of Joke
Ik ben een vrouw en woon in Waasmunster (Belgie) en mijn beroep is Genieter.
Ik ben geboren op 10/08/1949 en ben nu dus 74 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: .
Zwemmen,wandelen in de natuur, en natuurlijk fietsen. Fotograferen, fotobewerking. Op internet surfen en bloggen. Maar ook een gezamelijke hobby van mij en mijn echtgenoot is dat we graag varen over verschillende wateren.







      

Hallo,niet vergeten!
Even iets laten weten.

Beoordeel dit blog
  Zeer goed
  Goed
  Voldoende
  Nog wat bijwerken
  Nog veel werk aan
 

AANRADERS !!!
  • ATELIER VAN JOSEPHINE
  • POWERPOINT VAN JOKE
  • ETEN EN GENIETEN
  • PHOTOGALERY
  • NO LIMIT
  • Inhoud blog
  • Koala-baby kruipt uit buidel in Planckendael
  • Aapje gaat met winterjas shoppen in Ikea
  • Droogte houdt trekvogels op
  • Stadsvogel gebruikt peuken in nest als parasietbestrijding
  • Eerste sterren schitterden 750 miljoen jaar na oerknal
  • Afrikaanse savanne en leeuwen verdwijnen aan sneltempo
  • Thaise douane redt 600 cobra's van de feestdis
  • Honderdtal dolfijnen aangespoeld in Australië
  • Nieuwe sprinkhaansoort doet intrede in Vlaanderen
  • Beschadigd Great Barrier Reef bloeit in de diepte

                 

                                                                        

    Categorieën
  • BERICHTEN DIEREN & FOTO'S (19)
  • BERICHTEN NATUUR & FOTO'S (2)
  • Berichten-Dieren-Natuur (496)
  • Foto's (76)
  • Natuur-Reizen-Tips (62)
  • Trips; Wandelen- Fietsen (30)
  • Weetjes- Dieren (299)
  • Weetjes- Natuur (62)
  • Zoeken in blog

    Foto's van Joke

    Twintig jaar vanaf nu, je meer teleurgesteld zal worden door de dingen die je niet doet dan door degene die je wel hebt gedaan. Dus gooi uit de bowlines, zeil weg van de veilige haven. Vang de passaatwind in je zeilen. Explore, Dromen, Discover.
    27-10-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Grootste stuwmeer ter wereld na zeven jaar vol

     
    Grootste stuwmeer ter wereld na zeven jaar vol


     


    •  



    In China is het stuwmeer van de Drieklovendam na zeven jaar vol. Het water staat 175 meter hoog in het 620 kilometer lange stuwmeer, meldt het staatspersbureau Xinhua. De bouw van de 2.300 meter lange en 181 meter hoge dam begon in 1993, en er staat nu 22 miljard kubieke meter water in het grootste waterreservoir ter wereld

    De Drieklovendam in de rivier Jangtsekiang moet China gaan voorzien van een enorme hoeveelheid elektriciteit. Bovendien profiteert de scheepvaart van de nieuw ontstane vaarwegen, benadrukken de Chinese autoriteiten.

    Toch is het project zeer omstreden. Meer dan een miljoen mensen moesten gedwongen verhuizen en honderden historische plekken verdwenen onder water. Door het vollopen van het stuwmeer ontstonden bovendien landverschuivingen.
    (anp/sam)bron; demorgen.be

    Categorie:Weetjes- Natuur
    Tags:stuwmeer,drieklovendam,China,
    20-10-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gemiddeld vijf soorten paddestoelen per tuin

     
    Gemiddeld vijf soorten paddestoelen per tuin


     

    De meest bekende paddenstoel, de vliegenzwam, komt niet op de eerste maar op de zesde plaats. (foto: Wikipedia)

    Bij de eerste paddenstoelentelling, georganiseerd door Natuurpunt tijdens het weekend van 16 en 17 oktober, zijn ondanks de niet optimale weersomstandigheden gemiddeld vijf soorten per tuin gezien. Dat blijkt uit de eerste, voorlopige resultaten van de natuurvereniging.
     
    De meest waargenomen soorten zijn achtereenvolgens de gewone krulzoom, de gewone zwavelkop en het gewoon elfenbankje.
     
    Vliegenzwam
    De meest bekende paddenstoel, de vliegenzwam, komt niet op de eerste maar op de zesde plaats. Hij beperkt zich voornamelijk tot berk en den, op voedselarme bodems. Een opvallende verschijning volgens Natuurpunt is de inktviszwam die oorspronkelijk afkomstig is uit Australië en wellicht tijdens de Eerste Wereldoorlog met Australische troepen naar hier kwam.
     
    De soortenrijkste tuin ligt in West-Vlaanderen, met 36 soorten. Oost-Vlaanderen komt op de tweede plaats met 22 soorten en Limburg en Antwerpen op de derde plaats met 16 soorten. In twee tuinen werden de felkleurige wasplaten gezien. De zeldzame spechtinktzwam, die vooral uit het Zoniënwoud bekend is, werd in een tuin in Oost-Vlaanderen waargenomen.
     
    De resultaten zijn gebaseerd op die van honderd deelnemers, veel mensen moeten hun telformulier nog invullen op www.waarnemingen.be. Dat kan nog tot het einde van de week. De volledige resultaten kunnen binnenkort geraadpleegd worden op www.natuurpunt.be/paddenstoelen.

    (belga/sps)bron; demorgen.be 

    Categorie:Weetjes- Natuur
    18-10-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Oogverblindende ijsbergen in Argentinië


    Oogverblindende ijsbergen in Argentinië


    Oogverblindende ijsbergen in Argentinië

                                                                                               
    In het Argentijnse Patagonië torent de Upsala-gletsjer boven een meer uit.
    De vreemde vormen van de ijsbergen hebben haast een hypnotiserend effect.
    De enorme ijsbergen drijven weg van de gletsjer, volgens fotograaf
    Marc Shandro waren de omstandigheden en belichting uniek om
    deze beelden te schieten.

    Oogverblindende ijsbergen in Argentinië



    Oogverblindende ijsbergen in Argentinië


            Credit: Barcroft Media/Getty Images
    bron; demorgen.be


    Categorie:Weetjes- Natuur
    16-10-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Erfgenamen nazi's en christelijke sekte

     
    Erfgenamen nazi's en christelijke sekte branden
    "laatste paradijs" plat

     


    In Paraguay wordt één van 's werelds laatste paradijzen aan een recordtempo verwoest door systematische ontbossing. De daders: een agrarische gemeenschap samengesteld uit een christelijke sekte (de mennonieten) en uit Brazilië gevluchte afstammelingen van nazi's. Ze hebben de jongste vier jaar een miljoen hectare - 10 procent van het Chacowoud - afgebrand om er koeien op te zetten. Het vlees daarvan belandt ondermeer op onze borden.

    Terwijl het behoorlijk goed gaat met de ontbossing in het Amazonewoud - de Brazilianen hebben die flink teruggeschroefd - is er elders in Zuid-Amerika een waar drama aan het plaatsvinden. De Chaco, na de Amazone het grootste bosgebied op het continent, wordt aan een recordtempo verwoest door ranchers. Voornamelijk om er dieren op te zetten waarvan het vlees voornamelijk naar Europa wordt geëxporteerd en ook om er gewassen te telen om biobrandstof van te maken.

    Hitler
    De Chaco, verspreid over Bolivië, Argentinië en vooral Paraguay, is een een mythische plaats: de Spaanse conquistadors slaagden er niet in het gebied te penetreren, en er leeft nog altijd de enige Zuid-Amerikaanse stam buiten het Amazonewoud die geen contact met de buitenwereld heeft. De Paraguayaanse Chaco is bij aanhangers van de theorie dat Hitler geen zelfmoord pleegde maar vluchtte ook de favoriete plaats waar de Führer zou zijn terechtgekomen. De Engel des Doods, Auschwitzkamparts Joseph Mengele, dook er in 1960 onder toen de Mossad hem op de hielen zat in Argentinië.

    Paradijs voor dieren en planten
    De Chaco in Paraguay is acht keer groter dan België en één van de meest biodiverse gebieden ter wereld met 3.400 plantsoorten, 500 soorten vogels, 150 verschillende zoogdieren, 120 soorten reptielen en 100 soorten amfibieën. Het is ook de laatste plaats in de wereld waar nog behoorlijk wat jaguars, poema's en enorme miereneters zitten.

    Nederland
    In de jaren dertig werd het onherbergzame gebied gekoloniseerd door mennonieten, een oorspronkelijk uit Nederland afkomstige doopsgezinde sekte die volgens hun leer "streven naar een geweldloze wereld". Ze moordden in enkel jaren tijd de ongeveer 20.000 indianen uit die op het land woonden, claimden het voor zichzelf en begonnen er te boeren. Ze settelden zich over de jaren in 19 verschillende dorpen, bleven "plautdietsch" praten en richtten landbouwcoöperatieven op.

    "Gods wil"
    Heinrich Dyck, aan het hoofd van één van die coöperatieven is erg eerlijk en duidelijk: "Onze bedoeling is de Chaco zoveel mogelijk om te vormen tot productief landbouwgebied. God heeft het in de bijbel duidelijk gemaakt dat we het land moeten ontginnen. Dit is gewoon Gods wil. We hebben een tandje hoger geschakeld in de ontbossing omdat we schrik hebben dat ze ons beperkingen zullen gaan opleggen in de toekomst." Een missie waarin ook een paar honderd ranchers zich kunnen vinden die uit Zuid-Brazilië zijn gekomen. Het zijn bijna allemaal kinderen van Duitsers die na de oorlog op de loop moesten, en het klikt blijkbaar erg goed met de mennonieten. Er is trouwens een reden waarom ze naar de Chaco zijn afgezakt: hun bussiness, ontbossing, werd door de Braziliaanse overheid steeds moeilijker gemaakt.

    Geld
    De landrush van de jongste jaren heeft deze plautdietsche gemeenschap rijk en machtig gemaakt. Ze heeft haar eigen schoolsysteem, politie en betaalt pas sinds kort (een beetje) belastingen. Door de export van het vlees en de stijging van de grondprijzen van 10 naar 200 dollar per hectare heeft de sekte ondertussen naar schatting meer dan een half miljard gespaard. En terwijl een aantal jaar geleden de vergelijking nog viel te maken met hun Amische geloofsgenoten in de States, rijden de mennonieten nu rond in enorme pick up-trucks, shoppen ze in hypermarkten en zijn er zelfs restaurants in de Chaco.

    David Attenborough
    De overheid zegt dat ze er niks kan aan doen. Volgens de wet moeten de boeren in de Chaco 25 procent van de bomen op het land laten staan, maar niemand controleert dat. David Attenborough, die zich het lot van de Chaco heeft aangetrokken, zegt dat dit leidt tot een "groeiende ecologische ramp. Erosie en verwoestijning in één van 's werelds meest diverse en fragiele omgevingen, één van de laatste wildernissen. Aan dit tempo zal 75 procent van de Chaco verdwenen zijn binnen één generatie."

    Avatar
    De Ayoreo-Totobiegosode, de enige stam buiten de Amazone die nog totaal geïsoleerd leeft, dreigt ook ten prooi te vallen van de ontbossing. Het doet denken aan het scenario van de film Avatar: eerder dit jaar begonnen mennonieten met bulldozers het beschermde leefgebied van de indianen te verwoesten. Het is de laatste fase in een "Endlösung" om die mensen weg te krijgen: tot 1986 organiseerden de mennonieten (en andere fundamentalistische christelijke kerken) heuse mensenjachten in Paraguay. Duizenden Totobiegosode werden zo uit het woud gejaagd om "bekeerd" te worden.
     
    (mvl)bron; demorgen.be

    Categorie:Weetjes- Natuur
    01-10-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gaf nieuwe Aarde al twee jaar geleden teken van leven?


    Gaf nieuwe Aarde al twee jaar geleden teken van leven?

     

    De ontdekking van een mogelijke nieuwe Aarde fascineert wetenschappers over de hele wereld. Een astronoom van de universiteit van West-Sydney ontving twee jaar geleden al een signaal uit de buurt van de planeet. De recente onthullingen doen het vermoeden groeien dat we misschien toch niet alleen in het heelal zijn.

    Dr. Ragbir Bhathal heeft de ontwikkelingen van de voorbije dagen met veel aandacht gevolgd. Al twee jaar geleden merkte hij een lichtstraal op die uit de buurt van deze zogenaamde nieuwe Aarde - die rond de ster Gliese 581 draait - afkomstig was. Op dat ogenblik wisten astronomen nog niet dat Gliese 581 mogelijk omringd werd door bewoonbare planeten.

    Bhathal is lid van een organisatie die op zoek gaat naar signalen en communicatie op andere planeten. Dat het vreemde signaal in december 2008 afkomstig was van de locatie van Gliese 581g is wel een heel opvallend toeval. Enkele maanden na zijn ontdekking maakten wetenschappers bekend dat ze een gelijkaardige, maar minder bewoonbare planeet gevonden hadden: Gliese 581e.

    Planeet zoals Aarde
    Deze week raakte bekend dat er zich nog een planeet in de buurt van de ster bevindt: Gliese 581g. Nooit eerder hebben ze een planeet ontdekt die zo sterk op de Aarde lijkt. Bhathal was twee jaar geleden al zeer opgewonden over zijn ontdekking. "Op een heldere nacht ga ik naar het observatorium en onderzoek ik de sterren. Toen ik naar één van die sterren keek, merkte ik plots een signaal op", zegt hij.

    "Ik wilde het signaal meteen onderzoeken. We beschikken over speciale software, want we ontvangen ook veel lawaai. Maar dit was een heel scherp signaal. En dat is precies waar we naar op zoek zijn."

    Uiteraard ging Bhathal in de volgende maanden op zoek naar een tweede signaal, maar hij vond niets meer. De ontdekking dat er rond de ster bewoonbare planeten konden bestaan, maakte het verhaal plots populair bij het bredere publiek. In Oekraïne werd zelfs een signaal met 500 boodschappen van de bevolking uitgezonden in de richting van Gliese 581.

    Leven mogelijk
    Gisteren liet hoofdonderzoeker Dr. Steven Vogt al weten dat hij "100 procent zeker is" dat er leven is op de ontdekte planeet. De planeet ligt in een zone in de ruimte waar het noch te warm, noch te koud is voor water om oceanen, meren en rivieren te vormen. De planeet beschikt bovendien over een atmosfeer en zwaartekracht. De wetenschappers vermoeden dat er nog bewoonbare planeten rond de ster draaien. "Anders hadden we deze planeet nooit zo snel ontdekt", stellen ze.
     
    (gb)bron; demorgen.be

    Categorie:Weetjes- Natuur
    29-09-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Koralen zijn gezond als ze lawaai maken


    Koralen zijn gezond als ze lawaai maken


    Wetenschappers van de universiteiten van Exeter en Bristol hebben misschien een nieuwe manier gevonden om de toestand van koraalriffen te evalueren. Gewoon luisteren, want gezonde koraal maakt kabaal.

    Een koraalrif heeft een typisch geluid en riffen met veel koralen en vissen maken dus vermoedelijk ook meer lawaai. Als je het geluid dus goed bestudeert, kan je veel leren over de toestand van de koralen en de vissen.

    Geluiden met een lage frequentie bieden informatie over de hoeveelheid vissen die er leven. Geluiden met een hoge frequentie verwijzen naar de diversiteit van de koralen. Deze geluiden kunnen kilometers ver onder water reizen. Vissen kunnen op die manier mogelijk beoordelen of een rif veilig en gezond is.

    (gb)bron; hln.be

    Categorie:Weetjes- Natuur
    13-09-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Een libel leeft maar 24 uur.



    "Een libel leeft maar 24 uur."


    "Une libellule ne vit que 24 heures."

    "A dragonfly lives only 24 hours."

    bron; seniorennet.be














    Foto's; Hobbyfotografie J & G     E-mail; hobbyfotografie.j.g@telenet.be


    Categorie:Weetjes- Natuur
    22-08-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zonnestelsel ouder dan gedacht


    Zonnestelsel ouder dan gedacht



    Het zonnestelsel zou weleens bijna twee miljoen jaar ouder kunnen zijn dan tot nu toe werd aangenomen. Dat schrijven onderzoekers in het wetenschappelijke tijdschrift Nature Geoscience, dat zondag is gepubliceerd.

    De onderzoekers van de universiteit van de Amerikaanse staat Arizona baseren zich op een 1,5 kilo zware meteoriet die in 2004 in de Marokkaanse woestijn is gevonden. Het brok steen bevat sporen van een mineraal dat werd gevormd na het ontstaan van de zon.

    Volgens de wetenschappers is het mineraal 4.45682 miljard jaar oud. Daardoor is de meteoriet het oudste object dat ooit is gevonden. Uit de bevindingen concluderen de wetenschappers verder dat het zonnestelsel tussen de 300.000 en 1,9 miljoen jaar ouder is dan eerder werd geschat.
     
    (anp/sps)bron; hln.be 

    Categorie:Weetjes- Natuur
    21-08-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Lavendel is weer hip


    Lavendel is weer hip

     

    lavendel is weer hip


    lavendel is weer hip
     

    Wie dacht dat lavendel iets voor oude vrouwtjes was, heeft het danig mis. Het goedje is aan een ware opmars bezig.

    De geur van lavendel werkt rustgevend en pept je gemoed op. Vroeger werd het kruid in kleine zakjes gestopt die vervolgens onder het slaapkussen verdwenen. Net daarom werd lavendel door jongelingen als iets ouderwets gezien, en het paarse kruid werd daardoor jarenlang gemeden door trendsetters.

    Gelukkig brengt de wellnesstrend daar verandering in. Want was is er nu beter dan een goed lavendelbad, een lavendelmassage of een lavendelgeurtje om je gemoedsrust te verbeteren.

    bron; gva.be

    Categorie:Weetjes- Natuur
    15-08-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Regen van vallende sterren over Europa


    Regen van vallende sterren over Europa
    Étoiles filantes sur l'Europe
    Stars falling on Europe


    Wie de afgelopen nachten eens naar de hemel getuurd heeft, was misschien een gelukkige toeschouwer van vallende sterren. Her en der in Euopa zoals bijvoorbeeld in de Zwitserse Alpen zorgden meteoren alvast voor een schitterend nachtspektakel.

    Elke zomer trekt de Aarde door de Perseïden-meteorenzwerm: een wolk van stofdeeltjes achtergelaten door de komeet Swift-Tuttle. Vele stofdeeltjes komen dan in botsing met de dampkring van de Aarde en veroorzaken kortstondig een lichtstreep aan de hemel: een vallende ster of meteoor.
















     (kve)bron; hln.be


    Categorie:Weetjes- Natuur
    14-08-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Een enkele boom kan twintig miljoen luizen huisvesten.



    "Een enkele boom kan twintig miljoen luizen huisvesten"


    bron; seniorennet.be


    Categorie:Weetjes- Natuur
    17-07-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Rusland beschermt gebieden even groot als Zwitserland

     
    Rusland beschermt gebieden even groot als Zwitserland



    Rusland gaat tegen 2020 ongeveer drie procent van zijn grondgebied omvormen tot beschermd natuurgebied. Dat is een grote overwinning voor ernstig bedreigde diersoorten als ijsberen, walrussen en otters.

    De Russische regering besliste negen nieuwe natuurreservaten en dertien nationale parken op te richten. Tegen 2020 zal zo een gebied van ongeveer 3,8 miljoen hectare beschermd zijn. "Deze gebieden zijn cruciaal om de diverse en unieke biodiversiteit van Rusland te redden", zegt Vladimir Krever van WWF Rusland.

    De Verenigde Naties hebben 2010 uitgeroepen tot het jaar van de biodiversiteit. Het is volgens WWF belangrijk om natuurgebieden te beschermen. Ze vormen de basis van ons voedsel, schoon water en vaak kunnen ze de impact van natuurrampen reduceren. De Russische regering baseerde zich op een rapport van onder meer WWF om de gebieden te beschermen.

    Bron: WWF

    bron; hln.be
    (gb)


    Categorie:Weetjes- Natuur
    16-07-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bossen in Ethiopië groeien weer


    Bossen in Ethiopië groeien weer


    bossen in ethiopie groeien weer


    Ethiopië is terug op weg een bosrijk gebied te worden. Enkele jaren geleden was nog slechts 3 procent van Ethiopië bebost, nu is dat percentage al opgeschroefd naar 9 procent.

    Door de enorme vraag naar brandhout en akkerland nam het bosgebied in Ethiopië in rap tempo af. Begin vorige eeuw bestond het Oost-Afrikaanse land nog voor een derde uit bossen, enkele jaren geleden was dat nog amper 3 procent.

    Maar volgens cijfers van de VN werden in 2007 alleen al 700 miljoen bomen geplant zodat 9 procent van de Ethiopische oppervlakte nu bebost is.

    De herbebossing is niet alleen doorgezet in de strijd tegen de klimaatverandering, het straatarme land hoopt ook de landerosie te verminderen en de biodiversiteit te verbeteren.

    bron; gva.be


    Categorie:Weetjes- Natuur
    12-07-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.In de natuur is niets en alles volmaakt



    "In de natuur is niets en alles volmaakt.
    Of bomen nu verwrongen zijn of bizar scheefgegroeid,
    ze blijven mooi."


    brob; seniorennet.be


    Categorie:Weetjes- Natuur
    08-07-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.CO2-opname planten nauwkeuriger berekend



    CO2-opname planten nauwkeuriger berekend



    Wetenschappers hebben nauwkeuriger dan ooit vastgesteld hoeveel koolstofdioxide (CO2) planten wereldwijd jaarlijks uit de atmosfeer halen. Die gegevens kunnen helpen bestaande klimaatmodellen beter te maken. Dat schrijven de onderzoekers, onder wie Elmar Veenendaal van de Wageningen Universiteit, in een artikel dat woensdag verschijnt op de wetenschappelijke website Science Express.

    Planten zetten met behulp van zonlicht koolstofdioxide en water om in zuurstof en koolhydraten (fotosynthese). Hoeveel CO2 het wereldwijde plantendek op die manier uit de atmosfeer haalt, was volgens de wetenschappers nog niet heel nauwkeurig berekend, terwijl het cijfer wel een belangrijke factor is in klimaatmodellen.

    Daarom hebben de onderzoekers met behulp van waarnemingen en metingen een nieuwe berekening gemaakt. Die wijkt niet zo heel veel af van het bestaande cijfer, maar zij kunnen nu naar eigen zeggen met meer zekerheid de juistheid ervan garanderen.

    Uit de studie bleek verder dat tropische bossen, ook wel de longen van de aarde genoemd, 34 procent van de CO2-opname uit de atmosfeer voor hun rekening nemen. Minder bekend is dat savannes, die een twee keer zo groot landoppervlak bestrijken, goed zijn voor 26 procent. Dat onderstreept volgens de wetenschappers het belang van dit type ecosysteem, waar relatief weinig onderzoek naar wordt gedaan.

    bron; eosmagazine.eu


    Categorie:Weetjes- Natuur
    06-07-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kruiden kweken is een makkie

     
    Kruiden kweken is een makkie
     


    zo wordt kruiden kweken een makkie

    Niets gaat boven de juiste kruiden in een gerecht. Ze kunnen een maaltijd helemaal maken of kraken. Gebruik daarom verse kruiden uit je eigen tuintje. Wij geven alvast enkele tips om ze met succes te planten.

    Bepaal allereerst welke bodem jouw tuin heeft, want niet elk kruid groeit op dezelfde ondergrond. Zo hebben kervel en peterselie een vochtige ondergrond en schaduw nodig, maar verkiezen mediterrane kruiden zoals rozemarijn en tijm een droge ondergrond met veel zon. Laurier kan omwille van zijn omvang dan weer best geplant worden tegen een muur. Daarnaast speelt de windrichting ook een rol. Je zal in het noorden van je tuin niet dezelfde kruiden kunnen zetten als in het zuiden. Aan de hand van deze factoren kan je al een eerste selectie maken uit de uitgebreide kruidenverzameling.

                                               zo wordt kruiden kweken een makkie

    Het is bovendien bijzonder belangrijk om te weten hoe je deze gewassen moet behandelen, anders zullen ze gedoemd zijn om af te sterven. Maar maak het jezelf vooral niet te moeilijk en start met enkele basiskruiden vooraleer je de meest exotische kruiden in je tuin plant. Uiteindelijk moet je naast de nodige basiskennis ook wat vertrouwen in de logische gang van zaken. De meeste kruiden kunnen in een container of bloembak geplaatst worden. Behalve als ze heel groot worden of een diepe hoofdwortel hebben, zoals mierikswortel.

    Plant je kruiden bovendien onmiddellijk in de tuin of bloembak. Kruiden moet je zo weinig mogelijk verplanten anders zullen ze sneller doorgroeien en bloemetjes krijgen en zijn ze hun hoogtepunt allang voorbij. Ga ook na of de kruiden winterbestendig zijn, anders moet je ze tijdens deze maanden even binnenplaatsen. Je geeft de meeste kruiden overigens best 's avonds water. Alleen als de kruiden uit een warmer klimaat komen kan je ze beter 's morgens water geven omdat deze gewassen immers niet snel aan onze weersomstandigheden gewoon raken.

    bron; gva.be


    Categorie:Weetjes- Natuur
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De voordelen van onkruid


    De voordelen van onkruid


    de voordelen van onkruid


    de voordelen van onkruid

    Je wilt het misschien zo snel mogelijk uit je gazonnetje zien verdwijnen, maar stiekem zijn er veel verborgen voordelen aan onkruid. Wij zetten de belangrijkste onkruiden en hun weldadige eigenschappen voor jullie op een rijtje.

    Madelief

    Het madeliefje komt overal in je gazon piepen. Wat mooi is voor sommigen, is een pest voor anderen. Toch is het niet zo zinnig om alles te kortwieken met de grasmaaier, want madeliefjes kunnen je nog aardig vooruithelpen. Zo zijn ze het perfecte middel tegen zweertjes. Het enige wat je moet doen is de bloemetjes in heet water laten opkoken en de zweer drie keer per dag met dit water spoelen.

    Daarnaast zouden madeliefjes ook helpen bij leverklachten, bepaalde huidziekten en bij een aanhoudende hoest. En leuk meegenomen: de bloemetjes zien er niet alleen lekker uit, ze zijn ook echt overheerlijk.

    Paardenbloem

    De paardenbloem heeft een zuiverende werking voor je nieren, vandaar de bijnaam pisbloem. Bovendien zou het ook je lever, gal en pancreas goed doen. Je kan de blaadjes van de paardenbloem zowat overal in verwerken. Let er wel op dat de bloem een beetje bitter smaakt. Ideaal om die gin en tonic op te fleuren dus!

    Brandnetel

    Brandnetels mogen dan wel enorm prikken, ze zijn buiten dat kleine onheil echt goed voor alles. De netels hebben een ongekende zuiverende werking voor het lichaam, waardoor dit een boost van jewelste krijgt. Het sap van de netels helpt je lichaam bij de aanmaak van bloedlichaampjes, helpt de ijzeropname te vergroten en zou zelfs helpen bij het voorkomen van reuma en andere spieraandoeningen.

    Je kan de netels in je thee, soep, puree, of zelf gebak verwerken.

    bron; gva.be


    Categorie:Weetjes- Natuur
    23-04-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Indrukwekkende beelden van de zon

     

    Indrukwekkende beelden van de zon



    Nasa lanceerde in februari een geavanceerd ruimtetuig om de zon te bestuderen. Intussen kwamen de eerste indrukwekkende beelden van de zon binnen. De beelden van het toestel zullen zelfs tien keer helderder zijn dan die van een modern televisietoestel.












    bron; demorgen.be


    Categorie:Weetjes- Natuur
    17-04-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Prachtige foto's van het Noorderlicht



    Prachtige foto's van het Noorderlicht
    Beautiful pictures of the Northern Lights





















    Foto's: Barcroft Media/Getty Images
    bron; hln.be


    Categorie:Weetjes- Natuur
    28-03-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Rijn 90 km korter dan gedacht

     

    Rijn 90 km korter dan gedacht


    De Rijn in Keulen.

    De Rijn is 90 kilometer korter dan de laatste decennia algemeen aangenomen. Dat zegt een wetenschapper in de krant Süddeutsche Zeitung.
     
    Bioloog Bruno Kremer stootte bij toeval op de fout. In de wetenschappelijke literatuur van de laatste vijftig jaar staat dat de Rijn 1.320 kilometer lang is, in de literatuur van voor die tijd is sprake van 1.230 kilometer. Wellicht zijn de cijfers 2 en 3 vijftig jaar geleden omgedraaid en is de fout een eigen leven gaan leiden in leerboeken en encyclopedieën.
     
    De wetenschapper ging zelf de lengte van de rivier controleren en kwam op 1.233 kilometer uit. De man schreef overheden en uitgevers aan. Die geven nu schoorvoetend toe dat er wellicht een correctie zal moeten gebeuren.

    (dpa/sps)
     bron; demorgen.be

    Categorie:Weetjes- Natuur



                




    Lieve Bezoeker
      Om het openen van 
     
    het gastenboek voor 
       iedereen gemakkelijk 

     
    te houden worden te
      grote Plaatjes en of
      Buttons verwijderd
    .




    Blog als favoriet !


    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    ludovikus
    blog.seniorennet.be/ludovik

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!