Ons laatste bezoek aan Parijs dateert van 10 jaar terug. Nu gaan we de plaatsen waar we op een drafje geweest zijn eens grondig bekijken. Vrijdagnamiddag verkennen we Parijs , het Louvre , Kathedraal , Panhtéon en zo terug naar het hotel. De dag daarna gaan we het Hôtel des Invalides bezoeken ,om dan terug te keren lans de Tour Eiffel en Jardin des Tuileries. De derde dag bezoeken we Place du Tertre , Montmartre , Moulin Rouge. De laatste dag zijn we gans het centrum doorgetrokken naar de Place de la Bastille en Quartier Latin.
In de namiddag brengen we een bezoek aan de bedevaartsplaats Assisi van de 13e eeuwse heiligen Franciscus en Clara van Assisi. Assisi vooral bekend voor de smalle straatjes en de pittoreske winkeltjes.
Deze vijfdaagse reis was top zowel op cultureel , toeristisch als culinair gebied.
De kookles ,het bezoek aan Tiburzi , de zoektocht van truffesl in Pettino ,de wijndegustatie en de kaasboer is vooral te danken aan de organisator Dhr.Depauw Luc ,daarom onze oprechte dank.
Na het bezoek aan Tiburzi rijden we verder naar Montefalco waar we een bezoek brengen aan de Cantina Scacciadiavoli en er de wijn van de streek proeven.Een wijndegustatie om "U" tegen te zeggen.Het is de opbrenst van 35 hectaren wijnbouw.
Na het bezoek aan het truffelbedrijf zijn we de dag nadien op bezoek bij het bedrijf Tiburzi. Het eerste bezoek is het wijndomein onder het toezicht van de stichter Gustavo. Daarna werden we uitgenodigd op zijn vleesbedrijf waar de porchetta wordt gereedgemaakt.
Na ons bezoek aan het olijfoliefabriekje werden we uitgenodigd door Giovanna (echtgenote van de truffelboer) in Pale. Pale is het dorp dat te lijden heeft gehad van de aardbeving van 1997 ,na zoveel jaren is er maar een gedeelte van het dorp hersteld. Van daaruit zijn we dan bij Tratufi gaan kijken hoe ze de truffels bewerken.
Na de truffelzoektocht kregen we dezelfde dag (in de late namiddag) kookcursus aangeboden door de chef van het Guesia Village Hotel en de patron van het hotel.
Bereiden van het avondmenu alsook de bereiding van het streekgerecht" Porchetta "
Voor onze tweede verblijfdag gaan we truffels zoeken in Pettino.
We gaan opstap met de plaatselijke truffelboer Luca.We gaan op zoek naar de zomertruffels (tussen mei en oktober)
Na onze zoektocht werden we ontvangen door Giovanna en stond de aperitief met hapjes op ons te wachten en konden we daarna genieten van de kookkunst van Giovanna.
Het was een ontdekking kennis te maken met deze mensen ,hun vriendelijkheid en hun gastvrijheid.
Aankomst in Rome Flumicino om 8u30' ,de wagen afhalen en weg (wagen afhalen heeft een 1 uur 30' geduurd !).
Het is ongeveer een kleine 2 uur rijden naar het hotel "Guesia Village Hotel "(Ponte St-Lucia).
Onderweg hebben we halt gehouden om de maag te vullen en kennis te maken met de Italiaans keuken van Umbrië in de Auberge Fontanelle (la Mima). Gemoedelijke sfeer , het eten fijn en zeer verzorgde keuken -perfect.
Na deze kennismaking zijn we doorgereden naar het hotel genietend van de omgeving.
In de late namiddag zijn we het plaatsje Vecchio gaan bezoeken.
In de maand oktober zijn we met een kleine groep onder leiding van Luc Depauw Umbrië culinair gaan bezoeken.
Umbrië het land van Fransiscus van Assisi of de groene kant van Italië ,Umbrië heeft geen toegang naar de zee en heeft een uitzicht met zacht glooiende heuvels begroeid met wijn- en olijfgaarden en vele akkers met tarwe ,suikerbieten enz... Het heeft een zacht klimaat met droge zomers en koude winters. Umbrië grenst ten westen aan Toscane , in het oosten aan Marche en de Apennijnen en het zuiden Lazio. Het bestaat vooral uit heuvelstadjes zoals Assisi ,Spoleto ,Orvieto en de hoofstad Perugia.
Het is meer een culinaire reis,we gaan verschillende kleine bedrijven bezoeken zoals een kaas-,vlees-en wijnbedrijf (Tribuzi) en Pasta Julia en ook een plaatselijke kaasboer die ambachtelijk te werk gaat met de bereiding van de pecorinokaas en de ricottakaas. Truffels gaan we zoeken in Pettino,de porcetta gereedmaken met een kookles in onze verblijfplaats het hotel Guesia Village Hotel & SPA.
Na ons bezoek in Reims zijn we Epernay gaan bezoeken.
Epernay is het centrum van champagneproductie. De druivenproductie bestaat uit , Pinot Noir , Pinot Meunier en Chardonnay.
De bizonderste straat van Epernay is de l'avenue de Champagne. Daar kunt u de voornaamste champagnehuizen van Epernay bewonderen zoals Moët Chandon , Mercier , Laurent Perrier . . . Hun voorraad slaan ze op in tunnels onder het straatniveau.
Prachtig om eens Epernay te bezoeken en om gezellig eens lekker te eten (La Cave à Champagne).
Palais du Tau is het aartsbisschoppelijk paleis in Reims. Het behoort tot de Werelderfgoedlijst van de UNESCO. Werd gebouwd tussen 1498 - 1509 , de Franse Koningen verbleven er gedurende de Koningsfeesten. In de grote zaal werden de koninklijke banketten gehouden in de andere zalen zijn er wandtapijten uit de 17e eeuw tentoongesteld alsook medaillons en kerkschatten.
Na dit bezoek zijn we op onze terugweg naar Cumiéres , Damery gaan bezoeken en hebben we bij Casters enkele goede flessen neegenomen.
Vandaag gaan we Reims bezoeken. We zijn onmiddellijk "Notre Dame de Reims" gaan bezichtigen.Gebouwd in de 13e eeuw; op de plaats waar Clovis de koning der Franken gedoopt werd; en al de Koningen van Frankrijk gekroond werden.
Een brand vervoeste in 1481 het dak en de torenspitsen.
De ingang aan de westgevel is gewijd aan de maagd Maria. De binnenkant is voorzien van gebrandschilderd glas en beeldhouwwerken. De kathedraal is totaal 147 meter lang en een hoogte van 139 meter;het schip is 30 meter breed en de hoogte van het gevelf 38 meter de toren 81 meter.
De kathedraal werd zwaar gebombardeerd door de Duitsers gedurende de eerste wereldoorlog.