Over het kanaal Gent - Terneuzen te Sas van Gent ligt een draaibrug die gebouwd is tussen 1965 en 1969 en vormt de 320 meter lange oeververbinding tussen de westelijke en de oostelijke kanaaloever. De draaibrug bestaat uit een stalen vakwerkconstructie met een lengte 155 meter. Aan de westzijde sluit deze aan op 60 meter lange betonnen aanbrug op het landgedeelte met één overspanning. Aan de oostzijde sluit de vakwerkbrug aan op het landgedeelte met een 105 meter lange betonnen aanbrug met 2 overspanningen. De totale breedte van zowel de draaibrug als de aanbruggen bedraagt 22 meter. De breedte is verdeeld over één hoofdrijbaan met 2 rijstroken met aan weerszijden een parallelbaan voor fietsers en voetgangers. Het aantal passages (heen en weer) van binnenvaart en zeeschepen komt in totaal op ongeveer 55.000 per jaar. De draaibrug gaat gemiddeld 21 maal per dag open voor het scheepvaartverkeer wat neerkomt op 4 à 5 uur per dag. De schepen hoeven zich te houden aan het zogenaamde Scheepvaartreglement dat vastgesteld is voor het kanaal Gent Terneuzen. Zoals het voeren van scheepslichten, voorrangsregeling, afmetingen, vervoer van gevaarlijke stoffen, het doorvaren van sluizen en bruggen en het slepen en duwen. Ook de aanwezige markeringsborden langs de kanaaloever en nabij bruggen en sluizen zijn hierin opgenomen.
Vandaag zaterdag 24 km stappen in de "Vosbergtocht" die georganiseerd wordt door de Vosbergstappers. Morgen trek ik richting Kasterlee om daar 50 km te gaan stappen in de "Kabouterbergwandeling" die ingericht wordt door de Pompoenstappers, bos en hei is daar natuurlijk gegarandeerd aanwezig.
Zegen mij vader, want ik heb gezondigd tegen het zesde gebod. De priester vraagt: ben jij Joe Pagano? Ja vader dat ben ik en wie was het meisje ? Ik kan het niet zeggen vader, ik wil haar eer niet schaden Maar Joe toch, ik ben zeker dat ik haar naam vroeg of laat teweet zal komen, dus kun je het mij dan ook nu zeggen Was het Tina Minetti ? Ik kan het niet zeggen Was het Teresa Mazzarelli ? Ik zal het nooit zeggen Was het Camelli ? Sorry vader ik kan haar naam niet geven Was het Cathy Piriano ? Mijn lippen zijn verzegeld was het dan Rosa Di Angelo a.u.b. vader, ik kan het niet zeggen . Vol frustratie zegt de priester Joe Pagano uw lippen blijven gesloten, ik waardeer dat maar je hebt gezondigd en ik moet je straffen. Je mag gedurende vier maanden de mis niet meer dienen, ga nu maar en zondig nooit meer Joe komt buiten en zijn vriend Franco vraagt Hoeveel heb je gekregen ? Vier maand vakantie en vijf goeie adressen .
Het zal je niet alle dagen gebeuren dat je iemand ontmoet die de verre pelgrimstocht naar Santiago de Compostella in de Spaanse provincie Galicië heeft ondernomen, dan mag je het bijna een unicum noemen dat ik er zondag 26 juli 3 samen aantrof tijdens de Canisvliettocht te Zelzate welke was ingericht door WSV De Kwartels uit Groot Assenede, het zijn dan ook nog 3 goede vrienden. Ik kon het natuurlijk niet laten om deze 3 op de foto te zetten, zo zie je Clement (l), Christian (m) en Guy (r) die ieder de tocht afmaakten. Christian en Guy ondernamen de tocht verleden jaar, ze zijn vertrokken vanuit Frankrijk met 1 dag tussen. Clement is vanuit zijn Belgische thuishaven vertrokken en heeft uiteindelijk na 2300 km zijn doel bereikt in Santiago de Compostella. Hij heeft er dan nog een schepje bovenop gedaan en is dan nog doorgestapt tot Cape Finisterre, wat zoveel betekent als Het einde van de wereld. Van hieruit is het niets meer dan water tot in de Verenigde staten van Amerika. Toch een prestatie om U tegen te zeggen.
Vandaag ga ik stappen te Zelzate in de Canisvliettochten, het is een tocht die grensoverschrijdend zal zijn en ons ook door het natuurgebied van de Canisvliet zal brengen, alsook door andere verborgen groene hoekjes van Zelzate. Vermoedelijk wordt het hier 30 km stappen en genieten.
Vandaag ga ik stappen in Opwijk bij De Eekse Stappers, we zullen daar vertrekken vanuit een feesttent. De wandeling gaat langs rustige wegen rond Opwijk en buurgemeenten, langs veldwegen en via de Leirekensroute en andere wandelroutes. En zo te zien is het weer nog een meevaller, hopelijk blijft het nu eindelijk zo.
Gisteren was ik voor de vierde dag op rij op stap in Vlaanderenland. Eerder waren Sijsele (W. Vlaanderen), Tollembeek (VL - Brabant), Hasselt (Limburg), Ruisbroek - Sauvegarde (Antwerpen) aan de beurt. Hier maakten we gisteren een prachtige natuurwandeling in en om het dorp dat 33 jaar geleden erg werd getroffen door een vreselijke overstroming, met deze tocht wilde men iedereen herinneren aan deze tragische gebeurtenis.
Vandaag gaat het terug naar de provincie Vl. Brabant en meer bepaald naar Humbeek gelegen in de kanaalzone waar we op zeer rustige paden een midweekwandeling zullen maken. Hiermee sluit ik dan een 5 daagse wandelweek af.
Zo mooi de wandelingen de vorige dagen waren, zo triest was het gisteren in Hasselt gesteld, iedereen was dezelfde mening toegedaan, en ik heb er verschillende namen voor gehoord, men sprak er over; een autostradewandeling, een asfaltwandeling enz. ikzelf had de indruk dat de parcourmeester zelf nog nooit een wandeling heeft gemaakt of anders een wielertoerist is, men kon de gehele wandeling makkelijk met de wagen afrijden, dan heb je al een klein idee. Op hoop voor beter trek ik vandaag naar Ruisbroek, bij " Wandel Mee Ruisbroek", slechter als gisteren kan niet, dus leven we op hoop, en nog lekker dicht bij huis ook. Misschien komen we er, net als verleden jaar, nog eens onze Vlaamse Minister President tegen, hij is nl akomstig van Ruisbroek-Sauvegarde. Er staat daar 25 km op het programma.
Gisteren heb ik een enig mooie wandeling van 23 km gemaakt te Tollembeek in het prachtige Pajottenland, vandaag spoor ik per trein naar Hasselt om er 19 km te gaan stappen bij WSV De Trotters.
Gisteren 18 juli ging ik stappen te Sijsele, vertrekkende vanuit de feesttent voor een eerste stuk van 7 km die er uiteindelijk 8 waren ging het richting het Kasteel Van Male, nu is het gebouw een abdij, dan gaat het verder langs St Kruis en vervolgens richting Moerkerke en Sijsele voor de eerste kontrole in het mooie zaaltje van de KLJ. Dan volgt er een mooie lus rond Sijsele van een goede 5 km om terug in het eerste zaaltje te komen. We maken nu een lus langs de andere kant om terug in de tent te komen voor onze derde kontrole, de tent is inmiddels goed gevuld. Ook is de zon nu ten tonele verschenen maar er is nog altijd een zeer strakke wind. We maken nu nog een laatste lus van 6,5 km door het domeinbos Ryckeveld met het gelijknamige kasteel en nog een stuk door het prachtige domein en dan terug naar de tent. Een zeer geslaagde wandeling die de verplaatsing zeker waard was.
Deze 2 vliegtuigloodsen zijn te vinden op het kleine vliegveld van Grimbergen, het vliegveldje is gelegen aan de Humbeeksesteenweg en de 2 loodsen kan men best zien, in een zijstraat hiervan nl. de Oyenbrugstraat, ongeveer 500 meter inde straat, wie over een gps beschikt zal dit zeer makkelijk vinden. Meer over deze loodsen kan je hier vinden.
Vrijdag 10 juli ging ik wandelen te Grimbergen met vertrek uit de voetbalkantine in het Prinsenbos, bestaande uit 2 lussen, een van 7,4 km en een tweede van 6,6 km, uiteindelijk was de wandeling 2 km langer maar dat is zeker niet erg in deze mooie omgeving. Ik doe eerste de langste lus die door het centrum van Grimbergen trekt, even later komen we plaatselijke namen tegen zoals, Kerkeveld en de Veldkant, hier gaan we door een steegje met links de tuinen van de bewoners en rechts de maïsvelden, halfweg op het pad vinden we De Veldkantkapel van 125 jaar oud, wel de moeite om er eens binnen te stappen als men er langs moest komen. Verder kom ik langs de Ooienbrugmolen, de Poddegemhoeve en de Tommenmolen, waarover ik reeds eerder heb geschreven, met zijn mooie terras van de aanwezige taverne, verder komen we nog naast de Maalbeek en langs de Hoeve Charleroi, de sterrenwacht Mira in het centrum en langs de abdijkerk om terug in de startzaal te komen voor de eerste kontrole. Lees hier verder.
Zulma: "Baziel, je kiek zo rare. Wa schilt er?"Baziel: " 'k Hen juuste e boekstje gelezen met e gheel triestig ende". Zulma: "En waffer boekstjie is da?" Baziel: "Ons spoarboekstjie".
Zulma was zwaar ziek en moest berecht worden. Vroeg de pastoor: "Baziel heb je geen kaars, een beetje wijwater en een palm?" "Een keirsse en wiewoter hemme", antwoordde Baziel, "mo gin Palm. Is e Jupiler ook goed?"
Hector vond Baziel in alle staten, tranen wenend met tuiten. " 't Is me voder die dood is" zei hij. Er werd getelefoneerd en na het gesprek kwam Baziel nog heviger wenend binnen. "Een oengeluk komt toch nooit ollene", zei hij, " 't Was men broere die belde, z'n voder is ook dood".
Zei de dokter: "Baziel, gij hebt gij zeker dikwijls dorst?" "Ba neen 'k meneere den dokteur", antwoordde hij, " 'k en loaten ik dat nooit zo verre kommen".
In de Arbeidsbemiddeling moest Baziel weer al eens een formulier invullen. Er stond een vraag: "Werkt uw echtgenote, zo ja: waar". Schreef Baziel: "Ja, op mijn zenuwen".
Een Frans madammeke kwam op Baziel zijn hofstede. "O = que ça pue ici" riep ze. En Baziel in zijn beste Frans: " Ca c'est niks madamtje, ce sont mes koei".
Baziel kwam thuis: een gat in de nacht en met een stuk in zijn kraag. Zonder sleutel, moest hij aanbellen. Zulma riep van achter de deur: "Is 't gie, Baziel?" En Baziel: "Hoe zoe dadde, kommen d'er hier nog andere ook dè?"
Baziel werd ingeschreven als werkzoekende. Vroeg de ambtenaar: "En wat is je beroep?" Baziel: "Ik jagen ip everzwijns in Brugge". De ambtenaar: "Maar er zijn toch geen everzwijns in Brugge!" Baziel: "En worom peis je wel da'k moeten gon doppen?"
Toen Baziel thuis kwam vroeg Zulma: "Hoeveel heb je d'er nu weer gedronken?" Baziel: "Zulma, 'k gon ik ip café vor e pientje te drinken en nie vo te leren tellen".
Baziel zag een pastoor met een 'col romain'. "Wa wil da zeggen, zo'n averechtse col?" vroeg hij. "Dit wil zeggen dat ik Vader ben" antwoordde de priester. " 'k Zien ik ook voder", zei Baziel, "mo'k dragen ik mien kol nie averechts." "Ja maar", lachte de pastoor, "ik ben Vader van duizenden". Zei Baziel: "Zoe je ton nie beter je broek averechts andoen?"
Baziel kwam weer een gat in de nacht thuis. Zei hij tegen Zulma: "Ieder ki dat er e kalant weggieng begosten d'andere kwood te klappen over zien vrouwe. 'k Zoen nie willen da ze van joen kwood klappen Zulma, zo 'k zien gebleven toe den latsten".
Dergelijke gietijzeren rosmolens worden vanaf ongeveer 1850 gebruikt op de boerderij. Na de Tweede Wereldoorlog raken ze in onbruik. De rosmolen (ros = paard) wordt aangedreven door één of twee paarden en is geschikt voor het lichter werk op de boerderij. Je kan er landbouwmachines mee aandrijven zoals de dorsmachine, de pletmolen en dergelijke meer.
Zondag 5 juli reden we naar Eksel (Limburg), een 105 km van huis om er een wandeling van 22 km te maken te Locht, een gehucht van Eksel en we hebben ons deze verre verplaatsing zeker niet beklaagd. We schrijven in, in de ruime startplaats, het Buurthuis De Locht is hier zeker voor geschikt. Dan kunnen we onder een stralende zon vertrekken, die nu reeds om 9:00 als een loden bol aanvoelt, dat beloofd voor straks op de zandgronden. Gelukkig zijn we onmiddellijk in het bos waar het goed toeven is, je ruikt er de natuur tenminste nog zoals het altijd zou moeten zijn. Na een goede 2,5 km komen we aan de eerste kontrolepost, een tent en wat banken er rond in de lommer van de aanwezige bomen en meer moet dat niet zijn. We gaan hier toch eerst iets drinken, je weet maar nooit. Lees hier verder.
Vrijdag 3 juli om 20:00 uur stipt vertrekken we vanuit de feesttent in de Hasselstraat te Bassevelde in groep achter een groep (echte) ezels voor een tocht van 50 km rondom Bassevelde, na een 100 tal meter houden de (echte) ezels het voor gezien en kunnen de wandelaars op eigen tempo beginnen aan de wandeling die de ganse nacht zal duren. De eerste 5.6 km brengt ons door de velden naar Oosteeklo waar we in een garage onze kontrole hebben, geladen met een ½ liter water en een wafel gaan we onmiddellijk verder. Het gaat langs de Molenhoek en de Heide naar de 2de kontrole na 7,4 km ook nog steeds in Oosteeklo, hier eten we lekkere rijstpap. Nu verder voor 6,2 km door het Bijsterveld, intussen is het pikdonker geworden en worden de zaklampen bovengehaald, op weg naar de 3de kontrole in Oosteeklo terug in een garage, hier is er water, cola en fruit om op krachten te komen. Dan een stuk van 5,8 km dat ons langs het Isabellakanaal en over de Gaverwatergang en de Kloosterbeek naar Assenede brengt, in een zaaltje is het nu tijd voor koffie met broodjes. Lees hier verder.
Tijdens de "Ezelstocht" te Bassevelde van 50 km die ik verleden week op vrijdagnacht wandelde, werd deze lekkernij geschonken. Het bier wordt gebrouwen te Ertvelde en is sterk aan te bevelen maar niet vergeten, het is een tamelijk straf biertje maar uitermate lekker.
GASTRONOMEE? IN DELLE JAA, MO IN DEN EIMEL: OCHERME
Van ons Jeske van Weizembeik emme me guud da Sinte-Pieter ouver 't lest uuk uile (en zaain!) paroche in Weizembeik nog is bezocht eit. En gelak as altaaid eit em dèn ewa neus te vertelle. Deize ki goenk et ouver de Lomme, de Susse en de Lowee, draa fassaadeklasjers dee nen bilding on 't schildere woêre en dui ne fausse manoeuvre alle draa gelaaik van de stellink no baneie gedonderd zaain, dodui uuk alle draa mollekes woêre en nateurlaaik uuk alle draa gelaaik on d'eimelpout stontege. Peitrus leet ze binne en reep z'ien vui ien ba em.
"Zeg ma ne ki Lowee: oo dikkes edde ga in a leive nëffes de pot gepist?" De Lowee paast is noê, konkludeit dat gien avans es van te leegen en antwout: "Ik zaain ni altaaid aleive braaf geweist, Sinte-Pieter, 't es toch ien of twie kiere vuigevalle." "Awel, dèn muigde ga naa no de purgatoire goên," es et verdikt van de sluiterdroêger van den eimel.
Dèn est on den toor van de Susse: "Ze moeste mo zoe schuun en zuu leef ni zaain, de vraave, en ik kan t er ni oên doon dak er ni kost van afblaave, 'k em man aaigezëlve ni gemokt!" "Gaa, gaa got nonde...(Sinte-Pieter aa van errazje bekanst gevloekt!) recht no d'elle!"
"En oo zit da mè aa, oo dikkes zedde gaa a vooten op n ander goên werme?" vroêgt onzen aailegen on de Lomme. "Nuut ni, menier Pierre, enfin ik wil emme, menier den aailege. Ik zaa d'ailleurs ni getust emme. Ik tust er zëlfs nog allinsj ni on paaze". "Allei, toch iene dee em geveugd eit," paast Sinte-Pieter en steut de Lomme nateurlaaik derekt no den eimel.
Naa es et zuu dat er iene ki par joêr ee bouve nen barbekjoe gaave wëd woê dat alleman, dei van den eimel, dei van de purgatoire en dei van d'elle, muigen eine komme. Da doot da de Lomme, de Susse en de Lowee malkandere noê ne langen taaid vanèr is weizeen en is kunne diskuteiren ouver uilen eksperjenses.
De Susse: "In d'elle est nateurlaaik terreebel iet, mo da deranzjei ma neet, want vreuger goenk ek toch altaaid in de zoumer op vakansen in Spoinge. Wa dat er wel formidoêbel good es, es 't eite: ge zoit paaze da g'eederen dag in nen draa stère van de Michelin zit".
De Lowee: "Ba ons in de purgatoire muige men uuk ni kloêgen ouver 't eite en de wermte es er nog droêgelaaik".
De Lomme: "In den eimel es de temperateur ideoêl, mo par contre: vè 't eiten em ek nog niks annes gat as rè legume". Op daane moment passeit Sinte-Pieter do zjust en Lomme interpelleit em: "Seg, mo oo komt da da dei van de purgatoire en dei van d'elle vuil beiter eite kraaige as ekik"?
"Oemdat et ni de mooiten es vè eederen dag werm eite te moêke vè iene man, tiens", es 't antwout!
Dood hout is heel belangrijk voor het bosecosysteem. Tal van levende wezens zijn voor hun voortbestaan direct afhankelijk van dood hout als bron van voedsel of schuilplaats. Elk stuk dood hout, een tak of een stam, liggend of rechtopstaand doorloopt verschillende verteringsstadia en wordt in de humuslaag opgenomen. De voedingsstoffen worden opnieuw vrijgegeven en opgenomen door de plantenwortels. In het bos wordt heel wat dood hout gereserveerd door bij dunning dode en kwijnende bomen te laten staan. Anderzijds blijven na een storm of andere catastrofes soms beschadigde en dode bomen liggen. Bij vele boseigenaars en bosbezoekers leeft het idee dat het bos geholpen wordt door stelselmatig alle kwijnende of afgestorven bomen op te ruimen. Bovendien staat de hoge arbeidskost van het verzagen en afvoeren ervan niet in verhouding tot de lage prijzen voor brand- en pulphout. Ook het bezwaar dat dode bomen broeinesten zijn van schadelijke schimmels en insecten is grotendeels onjuist. Echte epidemieën zijn immers uiterst zeldzaam in Vlaanderen. Het gezondste bos is een gevarieerd bos met daarin een zeker aandeel (4 % is het streefdoel) dood hout.
Vrijdagavond starte ik om 20:00 uur met een 200 tal wandelaars in de feestent in de Hasselstraat te Bassevelde voor de tweede maal op rij voor een nachtelijke wandeling van 50 km rondom Bassevelde.
Een fantastische organisatie bracht ons ook te Oosteeklo, Assenede en Boekhoute terug naar Bassevelde waar ik om 7:00 uur kon afstempelen en mijn gratis T-Shirt mocht ontvangen, ook nog een ontbijt van spek met eieren werd ons in het pakket aangeboden. Volgend jaar zal ik er zeker en vast terug bij zijn. Hopelijk is het dan terug zo een nacht met helder en zacht weer.