Wie nog een leuke annecdote/aanpassing aan een artikel kent mag mij dit steeds laten weten via e-mail of gastenboek. Ook foto's van vroeger van inwoners van Kumtich, gebouwen, klasfoto's, evenementen zijn steeds welkom. Zij worden na verwerking terug aan de eigenaar bezorgd.
onze Golden Retriever, ondertussen overleden
geplaatst op verzoek van mijn vriend Michel
Vroeger gemeentehuis
O.L.Vrouw van Lourdes kapel
De pastorie
Kapelletje aan kp OORBEEK-HOXEM
Moeder Clemence met haar twee zonen en twee dochters. klik op de foto
Het vroegere postkantoor
Voor altijd vrienden
Deze blog toont maar één pagina. Door onderaan de pagina op de pijlen te klikken kom je verder. Je kan ook een onderwerp in " inhoud blog" aanklikken.
Warke van de Bawed Warke is een bekende landbouwer in Kumtich. Hij is de enige landbouwer die zich nooit een traktor heeft aangeschaft. Tot aan zijn pensioen werkte hij met twee Brabantse trekpaarden. Hij bleef ook vrijgezel. Over vrouwen en traktoren had hij zijn eigen mening waar hij nooit is van afgeweken. Zijn spruk was: "een vrouw en een traktor zijn de ondergang van de boeren".
Op deze foto zien we "Warke van de Bawed" in actie bij het ploegen van zijn akker. Natuutlijk met zijn twee trouwe Brabantse trekpaarden. In welk jaar de foto genomen is weet ik niet maar zeker is wel dat toen de trekpaarden bij de andere landbouwers reeds tot het verleden behoorden.
Bij de fusie tussen KUMTICH en VISSENAKEN in 1971 werd Louis PANS, toen Burgemeester van KUMTICH, ook te VISSENAKEN als Burgemeester ingehuldigd. Dit ging gepaard met een heuse stoet waaraan verschillende verenigingen deelnamen. Hieronder enkele sfeerbeelden waarop verschillende van onze dorpsgenoten te herkennen zijn.
Over het jaartal of bij welke gelegenheid deze foto genomen werd, is niets bekend. Toch vond ik het de moeite om hem op het web te plaatsen daar hij ons toch herinnert aan vier van onze dorpsgenoten.
Wij herkennen vlnr: DEVOS Louis - WILLEMS Eduard - COECKELBERGHS Jef en LETS Antoine
Vroeger jaren werd er ter gelegenheid van de kermissen steevast een voetbalwedstrijd gespeeld Het was een derby tussen "die van het dorp" en die "van de steenweg". Bijgaande foto werd genomen ter gelegenheid van één van deze wedstrijden doch over het jaartal ontbreekt enige informatie.
Volgende dorpsgenoten zijn te herkennen:
1. Kamiel Verbiest (Kamiel va Trentes) - 2. Zander Morren - 3. Frans Merckx - 4. Verschueren (vader van Ghisléne va dum) - 5. Pottefere - 6. Jozef Bottelberghs (Jefke Boddel) - 7. Emiel Peeters - 8. Leon Motoulle - 9. Walter Merckx - 10. Louis Merckx - 11. Eugéne Delaux - 12. Pittomvils ( Black) - 13. Emiel Huon (Milleke Fokke) - 14. Kamiel Verbiest (van de Vissenakensestwg) 15. Sylain Roba - 16. Willems (Blanke) en 17. Frans Savonnet
Een Proces-verbaal uit 1942 ten laste van één onzer dorpsgenoten.
Op 1 oktober 1942 om 16.OO uur rijdt ROBA Elza met haar fiets te KUMTICH, Baan op Tienen. Achteraan zit haar zoon HENSKENS Willy, toen zes jaar oud. Zij wordt staande gehouden door twee ijverige (vermoedelijk) "zwaantjes". Op haar fiets staan geen voetsteunen en dus is het volgens artikel 123/I van KB (Koninklijk Besluit) van drie februari 1934 verboden om een tweede persoon te vervoeren. Hieromtrent verklaarde Elza: " Ik wist niet dat het verboden was een kind te vervoeren. Ik rijd voor eigen rekening."
Op 20 oktober 1942 wordt het dossier doorgestuurd naar de Veldwachter te KUMTICH met verzoek de overtreedster te onderhoren en meer bepaald met de vraag "Hoe oud was het kind hetwelk zij vervoerde?"
Op 22 oktober 1942 om 18.00 uur ging onze toenmalige Veldwachter, Albert HOLSBEEK, over tot het verhoor van ROBA Elza. Zij verklaarde dat haar zoon zes jaar oud was. Vervolgens werd het dossier teruggestuurd naar het Parket waar het "zonder gevolg" werd geklasseerd. Dit is te zien bovenaan het proces-verbaal waar geschreven staat: ZG niet gepast (kind)
Gelukkig voor Elza was de Rechter een man die voor enige reden vatbaar was en haar aldus geen boete oplegde.
Bij de komst van de landbouwtraktoren in de vijftiger jaren, was de firma VANDEPLAS verkoper van LANZ traktoren. Er werd ook een bezoek gebracht aan de LANZ fabrieken in DUITSLAND. Bijgaande foto werd genomen in de fabriek ter gelegenheid van dit bezoek. Op de foto zijn ondermeer te herkennen:
de ouders van Hubert WILLEMS - Alfons VANDENBROECK - Jef PEETERS - Alfons SCHEEPMANS - Jozef VANESCH - Jozef VANDEPLAS - Jules HOLEMANS - François VANDEPLAS - Jozef COECKELBERGHS - Patrice VANDENBROECK - Jules HOLSBEEK - Maria VERBIST en Josephine MERCKX
In de bijlagen zie je de foto met vermelding van meer namen