Wie nog een leuke annecdote/aanpassing aan een artikel kent mag mij dit steeds laten weten via e-mail of gastenboek. Ook foto's van vroeger van inwoners van Kumtich, gebouwen, klasfoto's, evenementen zijn steeds welkom. Zij worden na verwerking terug aan de eigenaar bezorgd.
onze Golden Retriever, ondertussen overleden
geplaatst op verzoek van mijn vriend Michel
Vroeger gemeentehuis
O.L.Vrouw van Lourdes kapel
De pastorie
Kapelletje aan kp OORBEEK-HOXEM
Moeder Clemence met haar twee zonen en twee dochters. klik op de foto
Het vroegere postkantoor
Voor altijd vrienden
Deze blog toont maar één pagina. Door onderaan de pagina op de pijlen te klikken kom je verder. Je kan ook een onderwerp in " inhoud blog" aanklikken.
Bij de bevrijding van Belgie na wereldoorlog I werd er in gans het land uitbundig gevierd. Zo ook in Kumtich. Onder staande foto's geven een beeld van deze viering. Er ging zowaar een stoet met praalwagens door het dorp en aan de lindeboom werd een tribune gebouwd.
Op deze foto staan verschillende militairen alsook Burgemeester Lambert SMOLDERS.
Op de foto met de paarden herkennen we Désiré VANZURPELE (voorzitter? boerenbond) Jules BOYEN (vader van Georges) en Rik PEETERS ( broer van dokter Frans PEETERS)
Van de mannen en vrouwen op en bij de praalwagens zijn geen namen bekend.
Ooit was onze fanfare ook een majorettenkorps rijk. Zij begeleiden de muzikanten bij hun optredens. De twee bijgaande foto's dateren uit 1977 en werden genomen bij de viering van de 60° huwelijksverjaardag van Kamiel Verbiest en Elvire De broeck.
1.Diane Willems 2. Livia 3. Christine Merckx 4. Gerda? 5. Anita Vanwijzer 6. Agnes Celis 7.Regina Benne 12. Ann Benne 13. Rudi Claes 14. Nadine 16. Nancy Beelen. Vooraan Rene Hendrickx en in het deurgat François Peeters en Marcel Laloup
Omstreeks 1968 namen Irma Willemaers en Rosa Debaus afscheid van de KLJ. Bijgaande foto werd bij deze gelegenheid genomen. Een mooie foto van de vrouwelijke Kumtichse jeugd omstreeks 1968.
Zittend vlnr: Rita Tritsmans - Malcorps - Sonia Dewael - Greta Larock en Odette Vandeplas
Geknield vlnr: Micheline Vangramberen - Lieve Hautekees - Marina Froment - Jeanine Vangramberen - Greta De broeck en Greta Bovin
Achterste rij: Roza Debaus - Irma Willemaers - Dorine Vermote - Godelieve Godefridis - Malcorps - ??? - ??? - Maddy Bergen - Greta Deville - Viviane Hendrickx - ??? - Martha Willems - Marie-Louise Vandeweyer - Marie-Christine Vanhentenrijck - Greta Hendrickx - Georgette Gevers en onderpastoor Raymond Deckers
Een zeer mooie, duidelijke wit/zwart foto uit de oude doos waarvan ik de oorsprong niet ken. Ik vermoed dat het gaat om de jongens van de chiro die een voetbalmtachke speelden. Een echte voetbaluitrusting hadden ze niet hetgeen te merken is aan de broeken, kousen en schoeilsel dat ze dragen. Dus Gaat het zeker niet om een jeugdelftal van USG KUMTICH. Het feit dat Valére Celis en Theo Vangramberen meespelen laat me vermoeden dat het om de chiro gaat. Valére en Theo warren immers leiders vaan de chiro.
Staande vlnr: Julien ROMONT - Valére CELIS - Willy ROOSEN - Eddy VERBERT en Theo VANGRAMBEREN
Zittend vlnr: Robert NIJS - Charrly CAES - Hubert SEMPEL - Françis GEVERS - Jos ROOSEN en Freddy HENDRICKX
Hieronder twee foto's van dorpsgenoten die bij de Rijkswacht dienden. Beiden noemen DENHAEN maar ik weet niet of ze familie van mekaar waren.
Foto boven:
Sylvain DENHAEN werd geboren te KUMTICH op 13 januari 1913. Hij was Eerste wachtmeester en deed dienst in een brigade in het Antwerpse. Bij zijn
op pensioenstelling keerde hij terug naar zijn geboortestreek en ging in HOXEM wonen waar hij op 07 september 1992 overleed.
Foto onder:
Jean DENHAEN werd geboren te KUMTICH op 29 december 1897. Hij was Adjudant-Chef en Brigadecommandant van de brigadeMortsel waar hij op 05 november 1979 overleed.
Deze foto dateert van omstreeks 1940 en is vermoedelijk een kleuterklas daar de jongens en de meisjes samen zitten. Jammer dat Josée maar een paar meisjes herkent en geen enkele jongen. Enige informatiee hierover zou welkom zijn.
In bijlage de foto met de namen van diegenen die herkend zijn.
Deze foto daterend van omstreeks 1975 toont ons onze dorpsgenoten die met de autocar van Rene LUCKERMANS een daguitstap maakten. De reis ging naar Vianden in Luxemburg.
Zittend vlnr: Maurice Merckx (schoonvader van Achiel Luckermans) - Josephine PHILIPS - Marc Pardon - Odille Verbist - Rene Luckermans - Johan Luckermans - Frank Luckermans - Alex Luckermans
Middenste rij vlnr:
Achiel Luckermans - Lisa Janssens - René Minnoy - Maria Bogaerts - Hortense Philips - Marieke Willemaers - Martha Celis - Joseph Bottelberghs - Nelly Jonckers - moeder van Robert Pardon - Renilde uit Bierbeek - Vital Caes - moeder van Frans Boon
Achterste rij vlnr:
Michel Vanwezer - Bernadette Merckx - ??? - ??? - Pierre Philips en echtgenote Simonne - vader van Robert Pardon - Fons uit Bierbeek - ???
Een zeer mooie foto uit 1960. Onze twaalfjarige meisjes deden hun Plechtige Communie. Hier zien we hoe de communiekantjes 50 jaar geleden gekleed waren. Allemaal mooi in het wit.
Deze foto toont ons een mooi beeld van hoe het dorpsplein er uit zag na de eerste wereldoorlog. De foto is genomen ter gelegenheid van de inhuldiging van het boerenfront. Meer is hierover niet geweten. De veldwachter is Victor JOCHMANS en de vaandeldrager Rik NOE.
We kennen allemaal de produkten van DEVOS-LEMMENS. Wat velen zeker niet weten is dat de stichter hiervan een dorpsgenoot was, namelijk DEVOS Henri. In de bijlage leest u er alles over.
Een dokumentje uit de tijd dat we nog met frankskes rekenden. Ik weet niet van waar het afkomstig is. Waarschijnlijk van een of ander bal dat georganiseerd werd. De opsteller is mij eveneens onbekend.
Kijk eens hoe hij "schweppes " en "bierworstje" geschreven heeft.
Truyens Stephanie is ons beter bekend als Stephanie Freson, uitbaatster van de herberg "Freson" in de Statiestraat.
In de jaren 60 was er de veloclub van Elie de Plaikker, wiens zoon Gerard wielrenner was, gevestigd alsook de haantjesmaatschappij. De herberg was ook het lokaal van de plaatstelijke afdeling van de socialisten. Onderstaande foto's dateren van in die jaren. Over de eerste bestaat geen twijfel, hij werd genomen in mei 1969.
Op deze foto herkennen wij vlnr: Marcel Bueken (Marcel Havet) - Louis Allard (Lowieke Sol) - Gustaaf Truyens (Staaf van Andrea) - Louis Verbiest (Lewie van trentes) - Frans Savonet (baingel) - Fons Wagemans (Fonje van per) - Theophiel Lenaerts (Filleke van 't konijnekot) - Florent Adams (de lange) - Willy Kempeneers ( Willy van koerre) - Elie Huts ( Elie de plaikker) - Louis Hardiquest (hatteke) en Emiel Verbiest (Mil de beer)
De twee andere foto's dateren van omstreeks 1964.
De middenste foto toont ons vermoedelijk leden/bestuursleden van de veloclub. De niet dorpeling op de foto (met Brigit Kempeneers op zijn knie) is een reporter van het Volk Tienen die er waarschijnlijk aanwezig was in verband met het schrijven van een artikel over de club. Op de foto herkennen we staand:
Emile Stiers (Mil de fakteur) - Theophile Lenaerts (Filleke van 't konijnenkot) en Willy Kempeneers (Willy van koerre)
zittend: Alfons Peeters (Fonje van Lewie Teu) - Vekemans (reporter van Het Volk Tienen) met Brigit Kempeneers, dochter van Willy en Aline - Elie Huts ( Elie de plaikker) - Stephanie Truyens (de cafebazin) - Vandenbroeck François (swooi broek) - Gustaaf Truyens (Staaf van Andrea) - Maurice Vanwijzer ( Meris van vaires) en Aline Verbiest (Aline van 'tzwatteke)
De onderste foto houdt eveneens verband met de veloclub. Hier herkennen we staand:
Wim Moens (délégué van de wielerbond) - Stephanie Truyens (de cafebazin) en Marcel Bueken (Marcel Havet) deels achter Marcel zit Kamiel (de Limburger uit Zepperen)
zittend: Rik Vanparijs ( pinnekesdraad) - Louis Allard (Lewieke sol) Elie Huts ( Elie de plaikker) en Emile Verbiest (Mil de beer)
foto's: uit het boek "CUMPTICH EN ICH" van Robert Freson
Een vrachtwagen van de firma LAROCK uit Kumtich. De aanhangwagen telt drie assen waarvan de achterste in de bochten meedraaide (stuurde). Het was als jonge gast dat ik voor het eerst zo een aanhangwagen zag. Deze vrachtwagen werd bestuurd door Bogaerts Jules (jules wies). Jules vervoerde hiermee vrachten naar het buitenland, naar ondermeer Oostenrijk. En dit zonder slaapcabine! Stel je voor. Van een behoorlijke rust kon men dus niet spreken. Ondenkbaar in deze tijd.