Gaan ze ermee door tot de finish, of nemen ze een pauze om woensdag definitief de landing in te zetten? Dat was de vraag die iedereen die de federale onderhandelingen in de Kamer volgt, heel dinsdagmiddag bezighield. Maar iets voor 19u was het zo ver: het akkoord over de begroting is er, meldden verschillende bronnen.

CD&V-voorzitter Wouter Beke leek er even vanuit te gaan dat een akkoord pas woensdag zou worden beklonken. Toen hij dinsdag in de vooravond buitenkwam voor een pauze en overleg met CD&V-onderhandelaar Koen Geens, zei hij 'Tomorrow is another day'. Maar de onderhandelaars hielden zich uiteindelijk toch aan hetgeen ze aankondigden voor ze eraan begonnen: ze zouden niet buiten komen voor er witte rook uit de schouw komt. Het zou N-VA-voorzitter Bart De Wever zijn geweest die erop aandrong om vandaag nog af te klokken.

Dadelijk volgen meer details over het regeerakkoord. Maar het werk zit er nog niet op voor de onderhandelaars: de ministerposten moeten nog worden verdeeld, en de partijcongressen moeten er nog het licht voor op groen zetten.

Een mogelijke piste is dat N-VA, MR, CD&V en Open VLD vrijdag of zaterdag hun congressen samenroepen en de namen van hun regeringsleden invullen. Maandag zouden de nieuwe excellenties dan naar koning Filip kunnen trekken om de eed af te leggen. Dinsdag staat de State of the Union van Michel in de Kamer op het programma. Woensdag en donderdag volgt dan het debat over de regeerverklaring, met 48 uur na de toespraak van de nieuwe premier de vertrouwensstemming

Een overzicht van de maatregelen waarover de Zweedse onderhandelaars het eerder dinsdag al eens raakten, vindt u hier.