Inhoud blog
  • HOGER LOON, DUURDERE BOETE: GOED IDEE?
  • Diesel tanken wordt woensdag goedkoper
  • Sp.a biedt CD&V wisselmeerderheid aan voor meerwaardebelasting
  • Jambon:
  • Gastenboek
  • https://herbapproach.org/product-category/cannabis-flower/jelly-bombs/
  • https://herbapproach.com/product-category/concentrates-canada/vape-pen/product/purple-papaya-wax-island-extracts/product/mk-ultra/
  • https://herbapproach.org/product/trainwreck/
  • https://herbapproach.com/product/rainbow-kush-mints/
  • https://herbapproach.com/product/rainbow-kush-mints/

    Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Geldwolven
    Ik hoop dat de NVA zo snel mogelijk verdwijnt in ons apenland


    Image and video hosting by TinyPic 


    Image and video hosting by TinyPic 


    Image and video hosting by TinyPic
    10-09-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Moet VRT kijkers en luisteraars laten betalen?

    Moet VRT kijkers en luisteraars laten betalen?

    Wij eisen het ontslag van de Nva

    Moet VRT kijkers en luisteraars laten betalen?

    Het transformatieplan dat op tafel ligt bij de VRT neemt onder meer Radio 2 in het vizier. Daar zou flink moeten bespaard worden. Maar er gaan ook stemmen op om de openbare omroep op alternatieve manieren te financieren. Het kijk- en luistergeld opnieuw invoeren, bijvoorbeeld. Of de kijker zelf laten beslissen voor welke diensten hij wil betalen.

    Het transformatieplan dat op tafel ligt bij de VRT neemt onder meer Radio 2 in het vizier. Daar zou flink moeten bespaard worden. Maar er gaan ook stemmen op om de openbare omroep op alternatieve manieren te financieren. Het kijk- en luistergeld opnieuw invoeren of de kijker zelf laten beslissen of hij al dan niet betaalt voor diensten, bijvoorbeeld.

    Vlaanderen is geen uitzondering met de aangekondigde besparingen: in Nederland is de voorbije drie jaar 200 miljoen euro bespaard op de openbare omroep en ook bij de BBC, de moeder van alle openbare omroepen, woedt de discussie over het concept hevig.

    ‘Vlaanderen is heel lang beschermd geweest door een minister van Media die de openbare omroep en zijn taken heel hoog in het vaandel droeg’, verklaarde professor communicatiewetenschappen Leen d’Haenens van de KU Leuven woensdagochtend in het Radio1-programma Hautekiet.. ‘Nu is het kwestie om het instituut kleiner te maken en tegelijk te proberen om de publieke functie en de meerwaarde te behouden.’

    Onderscheidend zijn

    Eén ding is duidelijk: de openbare omroep heeft een functie die geen enkel ander instituut in Vlaanderen kan of wil vervullen. ‘De definitie van openbare omroep is eenvoudig. Hij moet onderscheidend zijn van wat de rest biedt’, zegt onderzoeker Dr. Tom Evens van iMinds-MICT van de UGent. Hij biedt dus plaats voor de moeilijke genres waar geen geld mee te verdienen valt, zoals kinderprogramma’s, cultuur of regionaal nieuws. Maar hij moet ook een meerwaarde zijn voor de maatschappij en daarom volledig zijn. Niet enkel de focus leggen op wat iederéén wil zien, maar ook wat enkelingen willen zien. Dus legt de VRT de prioriteit op én journalistiek, én eigen fictie of entertainment. Zonder daarbij cultuur, educatie en randsporten uit het oog te verliezen.

    Maar die taak maakt de openbare omroep gigantisch duur en dus besliste de politiek dat er bespaard moest worden. Nochtans zijn er andere manieren om de openbare omroep te financieren. ‘Er zou meer reclame kunnen komen op de VRT-netten, maar dat ligt bijzonder gevoelig bij de commerciële omroepen. Hoe meer reclame de VRT uitzendt, hoe minder geld er natuurlijk overblijft voor de commerciële sector’, aldus Dr. Tom Evens.

    Vlaming moet zelf betalen om te kunnen kijken

    Een luisteraar van Hautekiet stelde woensdagochtend voor om het kijk- en luistergeld opnieuw in te voeren. Een idee dat professor d’Haenens alvast erg genegen is. ‘Het kijk- en luistergeld afschaffen was meer dan een puur praktische ingreep. Want sinds de verschuiving naar belastinggeld moet elk budget besproken worden met de kabinetten. Dat maakt de omroep bijzonder kwetsbaar voor keuzes van de overheden, voor kabinetten die komen en gaan’, aldus nog d’Haenens.

    Ook Dr. Evens denkt dat het beter is als de Vlaming opnieuw betaalt voor de openbare omroep. Met de herinvoering van kijk-en luistergeld zou de omroep alvast niet meer afhankelijk zijn van de politieke situatie, en de budgetten nog meer zelf kunnen beheren.

    Al is er nog een tweede mogelijkheid: het subscriptiemodel. ‘In Engeland denkt men al na over de mogelijkheid om mensen te laten aanduiden op hun belastingbrief of ze willen betalen voor de openbare omroep of niet. Wie er niet voor betaalt, kan er ook niet naar kijken of luisteren’, legt Evens uit. Een beetje zoals het Netflix-principe, dus. ‘Uiteindelijk zou dat misschien nog de beste situatie zijn voor de markt’, besluit hij. Al is de vraag of je nog kan spreken van een ‘openbare’ omroep, als niet iedereen er gebruik van kan maken.

    Vakbonden VRT overwegen stakingsacties

    Vakbonden VRT overwegen stakingsacties

    Daags na het uitlekken van de transformatienota van de directie, deelden de vakbonden van de openbare omroep pamfletten uit aan het personeel aan de VRT-poort aan de Reyerslaan. In het pamflet herhalen de bonden hun verzet tegen het besparingsplan en wordt opgeroepen om donderdagmiddag deel te nemen aan een actiecomité. De vakbonden bekijken intussen over stakingsbereidheid is.

    Om tegen 2020 jaarlijks ruim 25 miljoen euro te besparen wil de VRT onder meer het aanbod bijsturen, niet-kerntaken (zoals security en catering) uitbesteden en met een kam door de kernopdrachten gaan. Gespreid over vijf jaar moeten 286 voltijdse medewerkers afvloeien bij de VRT. Volgens ceo Leo Hellemans is de VRT met dit plan 'het best gewapend tegen alle uitdagingen'.

    De pamfletactie was gericht op Brussel. Dinsdag was er al actie bij Radio 2. Het plan hervormt bij de grootste VRT-radiozender de regionale werking grondig. De radiohuizen in Kortrijk, Hasselt en Antwerpen zouden moeten sluiten en vervangen worden door kleine ‘regionale hubs’ die goedkoper moeten zijn.

    De regionale redacties beslisten om dinsdagmiddag geen regionale nieuwsuitzendingen te maken. ‘Vandaag zal de regionale beroering zich wellicht richten op het voeren van debatten over die regionale rol en invulling, met onder meer plaatselijke politieke kopstukken’, aldus Carlos Van Hoeymissen (ACV).

    De vakbonden bekijken vandaag de actiebereidheid bij het personeel. Volgens Van Hoeymissen is het 'met dit soort afvloeiingen' nodig om een 'sterk signaal' te geven. De vakbondsman overweegt stakingsacties, maar daar zal het personeel zich op de personeelsvergadering van donderdag nog over moeten uitspreken.

    'We moeten hierdoor'

    Maar bij Radio 2 heerst wel degelijk het besef 'dat het met minder zal moeten'. Op de regionale redacties heerst een dubbele sfeer: enerzijds is veel personeel ongerust en bang voor wat de toekomst brengt, anderzijds beseffen de medewerkers dat het besparingsplan er moet komen. 'Als we slagkrachtig willen blijven, moeten we hier door', luidt het.

    De radio-directie ging woensdag langs bij de regionale redacties, enerzijds om tekst en uitleg te geven bij het toekomstplan, anderzijds om te luisteren naar de medewerkers. De regionale nieuwsuitzendingen bij Radio 2 gingen woensdag opnieuw op antenne, nadat ze dinsdag nog opgeschort werden. 'Het is moeilijk om verslag uit te brengen van iets waarbij je zelf betrokken partij bent', klonk het.

    De reacties van luisteraars via e-mail en sociale media waren naar verluidt massaal en hartverwarmend. Diverse politici en lokale beleidsmakers lieten onder meer via Twitter weten dat zij nog steeds geloven in de kracht van de regionale berichtgeving.

    10-09-2015 om 11:32 geschreven door Geldwolven

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (4)
    09-09-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Geef zo veel mogelijk vluchtelingen werk

    Geef zo veel mogelijk vluchtelingen werk

    Wat een lul ben jij  zorg eerst dat onze mensen werk hebben klootzak

    De Vlaamse regering roept de bedrijven op om zo veel mogelijk vluchtelingen werk te bieden. Dat heeft minister van Werk Philippe Muyters (N-VA) gezegd bij de Vlaamse werkgeversorganisatie Voka. Voka pleit er dan weer voor om de asielprocedure te versnellen, zodat de asielzoekers sneller zouden kunnen werken.

    De bedrijven moeten investeren en innoveren, vindt de minister, nu de economie aantrekt.

    Maar ook in de vluchtelingencrisis ziet minister Muyters mogelijkheden: "Een groot deel van de asielzoekers heeft een goede talenkennis en is ook hoger opgeleid, waardoor ze ook kansen moeten krijgen op onze arbeidsmarkt", zei Muyters bij Voka. "Ik doe dan ook een oproep tot u, ondernemers, om zoveel mogelijk asielzoekers een arbeidsplaats aan te bieden, om ze door werk mee te helpen integreren."
     

    Procedure versnellen

    De Vlaamse werkgeversorganisatie Voka van haar kant bepleit om vluchtelingen zo snel mogelijk op de arbeidsmarkt toe te laten en de asielprocedure te versnellen "in de mate van het mogelijke".

    Voka-voorzitter Michel Delbaere deed die oproep vanavond naar aanleiding van de "Rentree", de start van het nieuwe socio-economische jaar. Hij verwees naar de vele vluchtelingen in het park aan het Noordstation. "We kunnen hier onze ogen niet voor sluiten", aldus Delbaere.

    De beste manier om de vluchtelingen een toekomst te geven is via een job, zo zei Delbaere, en daarom stelde hij concreet voor om asielzoekers al vanaf de eerste dag te begeleiden wat betreft taal, integratie, en dergelijke.

    Volgens Delbaere is er bij de 18.000 bedrijven die lid zijn van Voka zeker "een bepaalde capaciteit" om vluchtelingen aan een baan te helpen.

    Voka is niet de eerste werkgeversorganisatie die een oproep doet. Zo roept werkgeversfederatie VBO vrijdag een taskforce bijeen over de problematiek en riep Unizo-topman Karel Van Eetvelt al op om asielzoekers de kans te geven te werken tijdens hun procedure.

    09-09-2015 om 21:09 geschreven door Geldwolven

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (10)
    08-09-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Alle VRT-netten donderdag in teken van vluchtelingen

    Alle VRT-netten donderdag in teken van vluchtelingen

    Dit traject legt een asielzoeker af

    Alle zenders van de VRT slaan de handen in elkaar voor de vluchtelingen. Op donderdag 10 september, en in de aanloop naar die dag, lanceren alle netten (tv, radio, online) een eigen initiatief of programma in het teken van de vluchtelingencrisis. Ook de Vlaamse commerciële omroepen blijven aandacht besteden aan de asielcrisis.

    De VRT wil naar eigen zeggen niet afzijdig blijven en wil daarom over dit onderwerp alle Vlamingen goed informeren en bewust maken. Daarom bundelen alle netten hun krachten voor #opdevlucht. De VRT-zenders lanceren op donderdag diverse initiatieven, zoals informatie, debat, getuigenissen en menselijke verhalen. ‘We hebben ook oog voor alle hartverwarmende inspanningen van de vele initiatiefnemers’, luidt het zondag.

    De programma’s die meewerken zijn onder meer Van Gils en Gasten (Eén), De afspraak, Radio Gaga en Terzake (Canvas), de Ketnet-wrap en Karrewiet, de verschillende nieuws- en actuaprogramma’s van Radio 1, de regionale programma’s en De Madammen van Radio 2, Music for Life (Studio Brussel), Planeet De Cock en Generation M (MNM), Espresso (Klara), Deredactie.be en een voor de gelegenheid opgericht webplatform. De ploegen achter al deze programma’s worden ondersteund door de knowhow van VRT Nieuws.

    De VRT maakt later meer details bekend.

    Commerciële omroepen

    Almaci: ‘Neem een voorbeeld aan Merkel’

    Ook de Vlaamse commerciële omroepen blijven aandacht besteden aan de asielcrisis. Dat doen ze onder meer in hun eigen nieuws-, actua- en duidingsprogramma’s. Dat laten Medialaan (VTM, 2BE, Q-Music) en De Vijver Media (SBS, VIER, VIJF, Woestijnvis) zondag aan Belga weten.

    Medialaan besteedt aandacht aan de vluchtelingencrisis in VTM Nieuws en de radionieuwsuitzendingen. ‘Ook in andere programma’s op radio en tv kan de thematiek aan bod komen’, zegt woordvoerster Sara Vercauteren.

    Bij VIER stond dinsdagavond de uitzending van Karen en Decoster in het teken van de asielcrisis, met meningen van zowel burgers als oorlogsvluchtelingen, truckchauffeurs uit Calais, beleidsvoerders en academici. De Ideale Wereld (VIER) besteedt dagelijks aandacht aan de manier waarop in Vlaanderen met deze crisis omgegaan wordt. VIER is momenteel ook volop bezig met de voorbereidingen van de opnames van het programma Rot op naar je eigen land, waarbij een groep Vlamingen dit najaar de (omgekeerde) vluchtwegen van asielzoekers tot aan hun land van oorsprong afleggen.

    ‘De komende dagen en weken blijft het vluchtelingenthema bovenaan onze agenda staan’, zegt woordvoerder Kristof Demasure. ‘Op basis van de vragen van lokale en internationale hulporganisaties op het terrein breiden we afhankelijk van de evolutie van deze crisis de mobilisatiekracht van VIER en VIJF verder uit om onze kijkers naast bewustwording ook te activeren tot solidariteit.’

    Duitse coalitie verhoogt vluchtelingenhulp met miljarden euro’s

    08-09-2015 om 17:38 geschreven door Geldwolven

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (10)
    07-09-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Michel I beantwoordt onrust met meer onrust

    Crombez over aanpak asielcrisis: "Michel I beantwoordt onrust met meer onrust"

    Sp.a-voorzitter John Crombez pleit in 'De zevende dag' voor een speciaal tijdelijk statuut voor vluchtelingen. "Michel I beantwoordt onrust met het verhogen van onrust. Als de meerderheid het echt meent om vluchtelingen menswaardig te behandelen, waarom dwarsboomt ze dan de opvang", vraagt Crombez zich af.

    Vluchtelingen die naar hier komen, kunnen nu asiel aanvragen, waarna ze al dan niet erkend worden en een verblijfsvergunning krijgen. Crombez pleit voor een systeem waarbij de vluchtelingen een statuut krijgen van tijdelijke erkenning. Ze moeten dan niet door de tijdrovende asielprocedure, maar krijgen een verblijfsvergunning van bepaalde duur.

    "Tijdelijke erkenning is wat we samen hebben gedaan tijdens de Kosovo-crisis", aldus Crombez. Vluchtelingen kregen toen een - verlengbare - toestemming om zes maanden in ons land te verblijven. Achteraf keerden velen van hen terug. Dat is waar Crombez nu ook op rekent. "Het voordeel hiervan is dat je dan een plan van aanpak kunt maken vanuit Europa waarbij mensen de mogelijkheid krijgen om terug te keren naar veilige gebieden rond het conflictgebied."

    Jobs voor vluchtelingen

    Open Vld-voorzitster Gwendolyn Rutten benadrukte in De Zevende Dag dat vluchtelingen vanaf dag één geactiveerd moeten worden. "Wij zijn de slechtste leerling van de klas: slechts 4 op 10 van de mensen die van buiten de EU komen, zijn hier aan het werk. Dat is beschamend slecht."

    Rutten vreest dat bij een tijdelijk statuut de kans groot is dat de asielzoekers die hier vandaag aankomen hier voor lange tijd gaan blijven. "Misschien wel voor altijd. Dan moet je een verhaal brengen van werk en activering."

    Crombez: "Als hun thuisland weer veilig is, kun je vluchtelingen helpen om terug te keren"

    07-09-2015 om 17:26 geschreven door Geldwolven

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (10)
    06-09-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.België maakt 30 miljoen extra vrij voor vluchtelingenkampen

    De Croo: "België maakt 30 miljoen extra vrij voor vluchtelingenkampen"

    Ons land wil meer inspanningen doen om de situatie in de vluchtelingenkampen te verbeteren, zegt minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo (Open Vld) in een interview met De Morgen. "De Belgische ontwikkelingssamenwerking heeft beslist om 30 miljoen euro extra vrij te maken voor humanitaire hulp in de kampen van Libanon, Jordanië en Turkije."

    Het gaat om een gezamenlijk initiatief met Nederland, dat 48,5 miljoen euro vrijmaakt. "Samen zullen we op Europees vlak een initiatief nemen om andere landen aan te zetten eveneens extra budgetten te voorzien", aldus De Croo. "We willen rond deze kwestie zo snel mogelijk een top van Europese ministers van Ontwikkelingssamenwerking samenroepen."

    Ook wil De Croo  dat de Europese Unie de bureaucratische regels voor de toekenning van humanitaire hulp in het geval van Syrië vereenvoudigt. "Zo kan er snel en efficiënt hulp geboden worden. Op die manier hopen we in totaal twee miljard vrij te maken. Dat is toch al een behoorlijk volume."

    Futuliteit

    Volgens De Croo staat zijn moeilijke relatie met Kris Peeters (CD&V) snelle beslissingen binnen de regering niet in de weg. "Die relatie zit prima. We zitten zelfs naast elkaar in de kern", zegt De Croo. "En Kris heeft me gesteund in mijn pleidooi om 30 miljoen euro humanitaire hulp vrij te maken. Ik apprecieer dat."

    Of de zaak vergeven en vergeten is? "Kan ik in het licht van de vluchtelingen daarop terugkijken en dat een futiliteit vinden?", aldus De Croo.

    06-09-2015 om 22:23 geschreven door Geldwolven

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (7)
    05-09-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vlaams hulpkonvooi geplunderd in Calais: vader uit Lier moet gezin met koevoet verdedigen

    Vlaams hulpkonvooi geplunderd in Calais: vader uit Lier moet gezin met koevoet verdedigen

    tjonge toch, hoe is dit mogelijk zoiets? dit is de anti-logica. dit doet pijn voor alle mensen die het goed menen met de vluchtelingen en zich inzetten voor hen. screenen is dus noodzaak, een must!!

    Dan doe je eens aan liefdadigheid!

    nog nooit gehoord dat een belgische vluchteling tijdens wereldoorlog 1 of 2 zijn weldoeners in nederland of engeland plunderde!!!!!

    'Wij gaan naar Calais en nemen mee', een actie die op Facebook werd opgezet, is in complete chaos geëindigd. Het konvooi met veertig auto's en enkele vrachtwagens werd door vluchtelingen geplunderd. Een vader die met een bestelwagen meereed moest zijn zoontje en vrouw met een koevoet verdedigen terwijl zijn wagen helemaal werd stukgeslagen, schrijft Gazet Van Antwerpen.

    Het waren helse taferelen in Calais, op een kilometer van de ingang van de treintunnel. Het hulpkonvooi bracht matrassen, tenten, huisraad, dekens, kleren, schoenen, eten en andere noodzakelijkheden. Aanvankelijk verliep alles rustig en mensen stonden keurig in de rij, maar toen er meerdere lossingen tegelijk gebeurden, sloeg de stemming om. Plots was het ieder voor zich en graaide iedereen mee wat ze konden.

    Een Lierenaar was met een bestelwagen naar het kamp gereden samen met zijn zoontje en vrouw. Voor hij het goed besefte, belandde de man in complete chaos. Tientallen jonge vluchtelingen bestormden zijn auto en plunderden zijn volledige vracht. Ze sloegen zijn spiegels stuk en klommen op het dak van de wagen. De man kreeg enkele rake klappen en probeerde met een koevoet zijn belagers van zich af te slaan.

    Een vrouw uit Diksmuide, die broden en medisch materiaal vervoerde in een kleine bestelwagen, werd ook belaagd. Ze reed snel weg, maar enkele jongeren waren al langs de deuren aan de achterkant binnengekropen. Ze namen zoveel mogelijk mee en sprongen vervolgens uit de auto.

    De chauffeur van de grootste vrachtwagen, Sammy Hertecant, vertelt in Gva hoe zijn vrachtwagen binnen enkele minuten volledig werd leeggehaald. "Ze hebben zelfs een deel van het houten binnenwerk meegenomen. Ze dachten waarschijnlijk dat het de bedoeling was", zegt Hertecant. "Maar ze waren niet agressief of zo. Ze bleven vriendelijk. Ze hebben zelfs de vrachtwagen helpen uitkuisen."

    Initiatiefnemer Peter Terryn is aangedaan over hoe de actie is misgelopen. "Een en ander moet grondig geëvalueerd worden", aldus Terryn. Er zijn de komende weken nog konvooien gepland, maar die zullen anders moeten aangepakt worden.

    05-09-2015 om 22:34 geschreven door Geldwolven

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (5)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Europa heeft vluchtelingenstroom aan zichzelf te danken

    Europa heeft vluchtelingenstroom aan zichzelf te danken

    Het is geen toeval dat zoveel vluchtelingen Europa binnenstromen. Ze komen grotendeels uit landen die zijn ingestort nadat het Westen heeft geïntervenieerd om hun regime te vervangen, zegt de Amerikaanse politicoloog James Paul.

    Regimewissel in Afghanistan en Irak was het doel van de Verenigde Staten met hun invallen in 2001 en 2003, met hulp van Duitsland, Engeland, Frankrijk, Italië en Spanje. Regimewissel was ook het doel van Frankrijk en Engeland toen ze de no-flyzone boven Libië instelden, in 2011, tegen Kadhafi. En in Syrië geven de westerse landen al jaren steun aan groepen die president Assad weg willen hebben.

    Dit zijn niet toevallig de landen waar nu de meeste vluchtelingen vandaan komen. Het zijn dus "regimewissel"-vluchtelingen, zegt James Paul, een bekende politiek wetenschapper die voorheen directeur was van het Global Policy Forum in New York. Het is misschien geen mooi woord, maar het helpt wel om een cruciaal element van het verhaal te begrijpen.

    Hele staten ingestort

    Doorgaans wijten Europeanen de ellende in het Midden-Oosten aan fanatisme, corruptie, dictatuur en economische mislukking. Oorzaken waar ze zelf niet verantwoordelijk voor zijn. "Maar ze zwijgen over militaire interventies en regimewissel, waarin ze wel verantwoordelijk voor waren, en waar hele staten door zijn ingestort."

    Sommige Europeanen vragen zich af waarom ze zich verantwoordelijk moeten voelen voor zoveel vluchtelingen. Paul vraagt zich echter af waarom we dat geluid niet horen uit Libanon, Turkije, Jordanië en andere landen. "Die hebben de vluchtelingen in grote aantallen welkom geheten. Je zou dus ook juist kunnen vragen waarom het Westen niet meer doet." De aantallen in Europa zijn minimaal in vergelijking met de 3,5 miljoen Syriërs die in de directe buurlanden worden opgevangen.

    "Eigen schuld"

    De vluchtelingenstroom heeft in Europa gezorgd voor een politieke crisis, vooral in Duitsland, waar neonazi's bijna dagelijks vechten met de politie, aldus Paul. De leiders zoeken de oplossingen vooral in nieuwe regels en meer geld. "Maar de stroom neemt alleen maar toe, zonder eind in zicht. Met hekken houd je de wanhopige massa's niet tegen."

    Een paar miljard euro hulp voor de landen van herkomst, zoals de Duitsers hebben voorgesteld, gaat het niet oplossen. "Alleen een goed begrip van de oorzaken kan tot een antwoord leiden, maar dat durven de leiders niet aan. Dan moeten ze hun eigen schuld onder ogen zien."

    Contraproductief

    In plaats daarvan pleiten sommige leiders voor nog meer interventie, om maar iets te doen. Vooral in Franse politieke kringen is het populair om Assad te willen afzetten. Ze negeren bewust hoe contraproductief het was om Kadhafi omver te werpen, en hoe contraproductief het was om de islamitische rebellen in Syrië te steunen.

    Paul is uiterst kritisch: "Het agressieve nationalistische beest in de elites van de rijke landen, is niet bereid om de lessen te leren, en om uit te kijken voor de 'terugslag' van interventies. Daarom is het zo belangrijk om het probleem te bekijken vanuit het oogpunt van regimewissel. Het publiek moet leren dat deze crisis grotendeels 'Made in Europe' is - met oogluikende steun van Washington, uiteraard."

    05-09-2015 om 10:21 geschreven door Geldwolven

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (3)
    04-09-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Als hun thuisland weer veilig is, kun je vluchtelingen helpen om terug te keren

    Crombez: "Als hun thuisland weer veilig is, kun je vluchtelingen helpen om terug te keren"

    Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) wil het verblijfsrecht voor vluchtelingen tijdelijk maken. Zijn voorstel komt er niet zomaar. N-VA wil bij haar achterban perceptie bestrijden dat ze alleen maar de opvang van asielzoekers in goede banen tracht te leiden. Opmerkelijk: ook sp.a-voorzitter John Crombez is te vinden voor het voorstel.

    "Geef hen een erkenning voor de duurtijd van het conflict en help ze met de terugkeer en heropbouw", klonk Crombez' pleidooi maandagavond in Terzake.

    De Oostendse socialist legt uit in Het Laatste Nieuws: "Heel veel mensen vragen zich af hoe je die stroom vluchtelingen beheersbaar kunt houden. Ook ik krijg daar vragen over van mijn achterban. Hen niet beschermen en helpen tijdens een conflict is geen optie. Maar als hun thuisland weer veilig is, kun je ze helpen om terug te keren. Daarom dus dit voorstel. Ik ben blij dat Francken het wil aankaarten."

    04-09-2015 om 19:47 geschreven door Geldwolven

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (14)
    03-09-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Half miljoen Vlamingen kiezen nieuwe energieleverancier

    Half miljoen Vlamingen kiezen nieuwe energieleverancier

    15 euro per maand, peanuts dus. Het is de (R)overheid die met een veelvoud aan taksen de nutsvoorzieningen zoals gas en elektriciteit duur maken. Met dank aan Verhofstadt die alles verkocht heeft aan de Fransen.

    Hoe zuiniger wij zijn hoe meer we moeten betalen,heeft het nog zin het wordt moeilijk voor ons

    Het is erg dat je voor een bassis behoefte alle dagen moet gaan kijken waar het betaalbaar is wat met alle ouderen en mensen zonder pc het is een schande dat de regering geen voorzieningen heeft als basisbehoefte voor zijn onderdanen

    kan ook niet anders met alle belastigen en btw verhogingen die de werkende mens de nek omwringen. dank u nva !

    Sinds begin dit jaar zijn liefst 412.000 Vlaamse ­gezinnen en 150.000 bedrijven van stroom- of ­gasleverancier veranderd. Dat blijkt uit cijfers van energiewaakhond VREG. Vooral kleinere aanbieders konden met scherpe acties tienduizenden nieuwe klanten verleiden. Door de aangekondigde btw-verhoging voor stroom gingen ook meer Vlamingen vergelijken. "Wie goed uitkijkt, kan tientallen euro's be­sparen", luidt het bij de VREG. "Een gezin met een gemiddeld verbruik dat in juli overstapte naar de ­leverancier met de goedkoopste tarieven, kon op jaarbasis 73 euro besparen op elektriciteit en 150 euro op gas."

    LEES ER MEER OVER IN HET LAATSTE NIEUWS, OOK DIGITAAL BESCHIKBAAR

    03-09-2015 om 19:54 geschreven door Geldwolven

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (9)
    02-09-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Uitlatenproducent Bosal failliet: 350 werknemers dreigen job te verliezen

    Uitlatenproducent Bosal failliet: 350 werknemers dreigen job te verliezen

    Uitlatenproducent Bosal failliet: 350 werknemers dreigen job te verliezen

    Uitlatenproducent Bosal in Oevel (Westerlo) is failliet verklaard. Bij de afdeling werken iets meer dan 350 personeelsleden, van wie 89 bedienden. Zij verliezen wellicht hun job. De vakbonden zijn zwaar teleurgesteld. ‘Werknemers, sommigen zelfs met meer dan 40 jaar dienst, worden als oud vuil op straat gezet.’

    Bosal produceert uitlaten en buizen en verkeert al enige tijd in problemen. De bescherming tegen schuldeisers van Bosal in Oevel loopt normaal gezien eind september af, maar zo lang heeft het niet geduurd vooraleer het lot van de Kempense vestiging bezegeld werd. De rechtbank van koophandel in Turnhout heeft Bosal vandaag failliet verklaard. De gesprekken over een mogelijke overname van de uitlaten- en buizenproducten draaiden op niets uit, waardoor de directie maandag zelf de boeken neerlegde. De 352 werknemers moesten gisteren al niet meer komen werken. ‘Dit tart alle verbeelding’, luidt het bij de vakbonden. ‘Door deze stap ontloopt Bosal alle verantwoordelijkheid ten opzichte van hun werknemers. Sommigen van hen hebben meer dan 40 jaar dienst en hebben volop meegewerkt aan de uitbouw van het Bosal-imperium en nu worden ze als oud vuil op straat gezet. De kosten daarvoor worden doorgeschoven naar het Fonds van Sluiting van Ondernemingen. Daardoor zal het personeel geen of slechts een deel van verschuldigde vergoedingen ontvangen. Wel de lusten voor Bosal, maar niet de lasten dus. Een regelrechte schande.’

    Doorstart

    Toch hopen de vakbonden alsnog op een doorstart, al geven ze wel toe dat er voorlopig weinig orders zijn voor september. ‘Maandag is er in allerijl een bijzondere ondernemingsraad bijeengeroepen en daar gaf men te kennen dat men de boeken ging neerleggen’, zegt ABVV-secretaris Serge Seret. ‘De zoektocht naar een volledige of gedeeltelijke overname is voorlopig mislukt, maar we willen ons blijven inzetten en koesteren nog steeds hoop op het behoud van een deel van de tewerkstelling.’

    Overige vestigingen

    De woordvoerder van Bosal benadrukt dat de gebeurtenissen bij Bosal Benelux in Oevel geen invloed hebben op de andere activiteiten van Bosal in Lummen of in de rest van de wereld.

    02-09-2015 om 18:47 geschreven door Geldwolven

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (13)
    01-09-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Melk- en varkensboeren krijgen 76 miljoen steun: consument zal meebetalen

    Melk- en varkensboeren krijgen 76 miljoen steun: consument zal meebetalen

    De Belgische melkboeren zullen kunnen rekenen op een eenmalige toeslag van ongeveer 46 miljoen euro. Voor de varkensboeren is 30 miljoen euro steun voorzien. Dat kwamen de landbouworganisaties, distributiesector en andere partners in het ketenoverleg agrovoeding overeen, zo deelden ze vandaag mee.

    Het akkoord werd vrijdag na enkele weken van onderhandelingen bereikt. De boeren, melk- en varkenssector in het bijzonder, verkeren immers al een tijdje in een penibele sitatie met te lage prijzen voor hun product. Dat komt onder meer door het Russische exportverbod, een dalende Chinese vraag en de overproductie op Europees niveau die hierop volgde. Er waren de voorbije maand al protestacties door de landbouwers.

    Voor de melksector was er in 2009 al eens een gelijkaardig compensatie-initiatief. Dit akkoord betekent een toeslag van 2,7 eurocent per liter voor de boer over een periode van zes maanden, geraamd op 46 miljoen euro in totaal. Het mechanisme is gebaseerd op het aantal liter volgens de melkquota die een landbouwbedrijf vroeger had - de Europese quota werden dit jaar afgeschaft. De varkenstoeslag is volledig nieuw. Hier is al 24 van de 30 miljoen euro gevonden. Het geld gaat enkel naar de fokbedrijven, met een vast bedrag per zeug.

    De twee toeslagen komen er onmiddellijk en de inning ervan gebeurt over een periode van acht maanden. De melkheffing zal bijvoorbeeld bepaald worden op basis van de verkoop van een aantal producten. De boeren zullen uitbetaald worden via de regionale overheden.

    Consument passeert aan kassa
    De consument zal, al dan niet deels, aan de kassa de tijdelijke toeslag verrekend zien voor een aantal zuivel- en varkensproducten. "De extra toeslag wordt verrekend in de keten. De consument zal iets meer betalen, maar dat bedrag is klein", zei de voorzitter van het ketenoverleg, Piet Vanthemsche (Boerenbond). In sommige gevallen zullen de winkeliers de toeslag zelf opvangen in hun marges, voegde hij nog toe.

    Voor Dominique Michel van Comeos, de federatie van de distributiesector, is de impact van de toeslagen nu moeilijk te bepalen. Dit hangt af van alle schakels in de leten, klonk het.

    Uniek
    De twee toeslagen vormen het luik kortetermijn van het overeengekomen "stabilisatiemechanisme". Anderzijds kwamen de partners overeen om op de langere termijn tot een structureel mechanisme te komen om de prijzenvolatiliteit in de twee sectoren te milderen. De grote lijnen hierover zijn afgesproken en het komende halfjaar wordt hierover verder onderhandeld, om na afloop van de tijdelijke steun te kunnen starten. De intentie is om middelen op te bouwen over meerdere jaren en de landbouwers dragen bij vanaf een prijsniveau dat hun productiekosten dekt. "Wat we hier doen is uniek in de EU", aldus Vanthemsche.

    Interprofessioneel akkoord
    Voorts kwamen de verschillende actoren nog enkele andere items overeen. Zo wordt aan een interprofessioneel akkoord rond rundsvlees gewerkt, omdat ook hier de prijzen zwaar onder druk staan. Eind oktober moet dit een "definitief resultaat" opleveren. Ook is er is een engagement "om initiatieven te vermijden die de crisis zouden kunnen verergeren en die voor verontwaardiging bij de boeren zouden kunnen zorgen", aldus Vanthemsche. Hiermee wil men in concreto in de toekomst 'dolle' promoties voor landbouwproducten vermijden.

    De verschillende partners benadrukten het feit dat er binnen het ketenoverleg een akkoord bereikt werd. Bij de landbouworganisaties - Boerenbond, ABS, FWA, maar ook Mig en Fugea - klonk het wel dat een blijvende oplossing nodig is op Europees vlak. "Er is nog veel werk voor de boeg", zei Erwin Schöpges van de Waalse melkboerenorganisatie Mig. "Die 2,7 cent is maar een druppel op een hete plaat. Dit zal de problemen op de boerderij niet oplossen. Ik hoop dat we gezamenlijk druk kunnen blijven uitoefenen op de Belgische politiek." Idem bij Hendrik Vandamme, voorzitter van het Algemeen Boerensyndicaat (ABS). De 2,7 cent zal de bedrijven niet ten gronde redden, "maar het is wel significant, want 10 procent van de prijs".

    Het akkoord wordt voorgelegd aan de Belgische Mededingingsautoriteit opdat alles in regel zal zijn.

    01-09-2015 om 15:14 geschreven door Geldwolven

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (8)
    31-08-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.SP.A pleit voor ervaringsdeskundigen armoede en sociale uitsluiting in scholen

    SP.A pleit voor ervaringsdeskundigen armoede en sociale uitsluiting in scholen

    SP.A pleit voor ervaringsdeskundigen armoede en sociale uitsluiting in scholen

    SP.A stelt voor kansarmoede in scholen gerichter aan te pakken door ervaringsdeskundigen in armoede en sociale uitsluiting in te zetten. Die ervaringsdeskundigen kunnen eventuele probleemsituaties veel sneller helpen opsporen, aldus SP.A.

    Volgens Vlaams parlementslid Steve Vandenberghe zullen die ervaringsdeskundigen wel extra middelen vergen, maar dat geld zal ‘maatschappelijk dubbel en dik terugverdiend worden.’

    Het is een open deur intrappen, maar het blijft een uitdaging in het onderwijs: leerlingen met een moeilijke socio-economische achtergrond hebben het vaak ook moeilijker op school. Dat leidt vaak tot schoolse achterstand en een groter risico op schooluitval. Er bestaan ook al verschillende structuren en functies die dit probleem proberen te remediëren, gaande van de Centra voor Leerlingenbegeleiding (CLB’s) tot begeleiders voor geïntegreerd onderwijs (GON-begeleiders) en zorgleerkrachten.

    Eigen ervaring

    ‘Positief, maar in de praktijk ontoereikend’, zegt SP.A-parlementslid Steve Vandenberghe. Die bestaande structuren treden volgens hem namelijk vooral reactief op, ‘waardoor er op alle niveaus ondertussen kostbare tijd en middelen verloren is gegaan’.

    Vandenberghe stelt voor ook proactief te werken door ervaringsdeskundigen in armoede en sociale uitsluiting (edas) in te zetten. Het gaat om mensen die vanuit hun eigen ervaringen thema’s als armoede en uitsluiting begrijpbaar maken voor anderen. In scholen zouden zij versneld signalen kunnen oppikken zodat er meteen kan ingegrepen worden.

    Dubbel en dik terugverdiend?

    ‘De ervaringsdeskundige moet een eerstelijnshulp zijn die automatisch in een vroeg stadium, en zonder waardeoordeel te vellen, in werking treedt’, legt het SP.A-parlementslid uit.

    Zo’n ervaringsdeskundigen inzetten zal extra middelen vragen, maar die zullen volgens Vandenberghe ‘maatschappelijk dubbel en dik terugverdiend worden’.

    ‘Het terugdringen van een mismatch tussen persoonlijke talenten en behaald diploma als gevolg van omgevingsfactoren moet een belangrijke hefboom zijn om generatiekansarmoede te bestrijden. Want nu zijn het vaak de meest kwetsbare leerlingen die met de meest precaire diploma’s afstuderen, als ze al afstuderen.’

    31-08-2015 om 20:45 geschreven door Geldwolven

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (11)
    30-08-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Verplicht gemeenschapsdienst voor vluchtelingen

    Dewael: "Verplicht gemeenschapsdienst voor vluchtelingen"

    Dromen zijn bedrog meneertje de wael

    Loze praatjes. Ze voelen dat de bevolking helemaal niet akkoord is met de invasie en willen hun kiezers sussen. Trouwens, denk je dat die mannen gemeenschapdienst gaan willen doen? Laat mij niet lachen, en ze zullen daarbij gesteund worden door de volksverraders van sossen en groenen. Als die 'non' zeggen sta je daar Dewael.

    Volgens Patrick Dewael (Open Vld) raakt de asielcrisis alleen opgelost als we anders omgaan met vluchtelingen: integreren en activeren is de boodschap. "Laten we leefloners, vluchtelingen inbegrepen, verplichten om gemeenschapsdienst te doen. Dat is meer dan een uitkering geven om ons geweten te sussen", zegt Dewael in De Standaard.

    "Ik zit op de lijn van Frans Timmermans, de eerste vicevoorzitter van de Europese Commissie. We moeten de Europese weg blijven bewandelen, there's no way back. Een terugkeer naar een nationaal asielbeleid zou absoluut een stap terug zijn. Het is een illusie om het omgekeerde te denken", zegt Dewae

    lDe Open Vld-politicus beseft naar eigen zeggen wel dat de bereidheid om solidair te zijn bij elke asielcrisis onder druk staat. "Ik begrijp dat de burgers verwachten dat steun een verhaal van rechten en plichten moet zijn. Vanuit dat perspectief hebben we eerder als partij voorgesteld om langdurig werklozen gemeenschapsdienst te laten doen."

    Voor Dewael is het eenvoudig: "Het verhaal van rechten en plichten geldt zowel voor de onderdanen van een land, als voor de mensen die naar hier komen. We moeten programma's uitwerken waardoor die mensen óók een bijdrage kunnen leveren aan onze samenleving. Ik denk dat ze daar vragende partij voor zijn. Vaak wíllen ze niets liever dan zich nuttig maken voor de samenleving die hen opvangt."

    30-08-2015 om 18:25 geschreven door Geldwolven

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (5)
    29-08-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dit verandert op 1 september

    Dit verandert op 1 september

    Als je dit allemaal leest wat hier staat, dan moet je de rest van de maand  niet meer eten , ze zouden beter alles laten betalen die voor de NVA  hebben gekozen 

    WEG MET DE WEVER

    Dit verandert op 1 september

    Geen verplicht doktersbriefje meer bij luxeverzuim, verhoogde btw op elektriciteit en hogere boetes voor zwartrijden: er verandert weer heel wat op 1 september.

    Brussels Airlines

    Brussels Airlines gaat vanaf 1 september een toeslag van 16 euro aanrekenen voor tickets die uitgeschreven worden via een zogenaamd Global Distribution System (GDS). Die 'distribution cost charge' zal niet van toepassing zijn op de tickets die aangekocht worden via de eigen reservatiekanalen: website, call center en ticketingkantoren op de luchthaven.

    De maatregel werd in juni aangekondigd door het moederhuis Lufthansa Groep en geldt dus ook voor Lufthansa, Swiss en Austrian Airlines.

    GDS is de informatietechnologie waarlangs bijvoorbeeld reisagenten tickets boeken. De kosten voor het gebruik van dat kanaal liggen heel hoog, aldus de luchtvaartmaatschappij.

    Voor reisagentschappen is er voor oplossingen gezorgd waardoor ze rechtstreeks bij de luchtvaartmaatschappij tickets kunnen boeken en dus de toeslag vermijden. De Europese vereniging van reisbureaus en touroperators ECTAA diende in juli wel reeds een klacht in bij de Europese Commissie tegen de Lufthansa Groep.

    Ook de populaire prijsvergelijkingswebsites voor vliegtickets kunnen gebruik maken van GDS-systemen, al is dit niet noodzakelijk altijd het geval.

    M-decreet

    Vanaf dit schooljaar treedt het zogenaamde M-decreet in werking. Leerlingen met een beperking krijgen het recht om school te lopen in het gewoon onderwijs, zolang daarvoor 'redelijke aanpassingen' volstaan. Dat bevestigt het kabinet van Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V).

    Het decreet - voluit: maatregelen voor leerlingen met specifieke onderwijsbehoeften - heeft als doel om de inclusie te bevorderen van leerlingen met een beperking. De Vlaamse regering wil dat gewoon onderwijs de eerste optie wordt. Ouders hebben voortaan een verslag van het CLB nodig om hun leerlingen in te schrijven in het buitengewoon onderwijs.

    Het M-decreet wordt geleidelijk ingevoerd. Zo kunnen leerlingen die vorig schooljaar al in het buitengewoon onderwijs zaten daar gewoon blijven. Omdat er vorig schooljaar al ruim 900 leerlingen minder waren in het buitengewoon basisonderwijs, zullen er dit jaar al 180 leerkrachten, kinesisten en ergotherapeuten verhuizen van het buitengewoon naar het gewoon onderwijs. In het secundair onderwijs zou die kwestie niet aan de orde zijn.

    65-plussers rijden niet meer gratis met De Lijn

    Vanaf 1 september rijden 65-plussers in het algemeen niet meer gratis met De Lijn. Dat bevestigt de Vlaamse openbaarvervoermaatschappij.

    Senioren betalen voor een Omnipas 65+ voortaan 50 euro per jaar. Wel blijven er een aantal uitzonderingen bestaan. Zo blijft een gratis abonnement bestaan voor personen met een handicap, oorlogsinvaliden en oud-strijders. Zowel 65-plussers die voor hun 65ste door de Vlaamse overheid erkend zijn als persoon met een handicap kunnen daardoor gratis blijven rijden, als ouderen met de tegemoetkoming voor hulp aan bejaarden (THAB) of de integratietegemoetkoming (IT).

    Verder kunnen sommigen aanspraak maken op het vervoersgarantiestatuut, onder wie ouderen met een laag inkomen die recht hebben op de inkomensgarantie voor ouderen (IGO). Zij betalen 40 euro per jaar.

    Hogere boetes op zwartrijden bij De Lijn

    De boetes voor zwartrijden met de bussen of trams van De Lijn stijgen gevoelig vanaf 1 september. Dat bevestigt de Vlaamse openbaarvoermaatschappij.

    Een eerste overtreding kost voortaan 107 in plaats van 75 euro. Voor een tweede inbreuk binnen het jaar stijgt de sanctie van 200 naar 294 euro. Het was al 8 jaar geleden dat De Lijn nog eens haar boetes heeft aangepast. De Lijn stemt de prijzen af op die van haar abonnementen.

    Wim Vanseveren nieuwe directeur deBuren

    Wim Vanseveren neemt op 1 september de fakkel over van Dorian van der Brempt als directeur van het Vlaams-Nederlands Huis deBuren. Dorian van der Brempt stond tien jaar aan het roer van deBuren.

    Wim Vanseveren was in het verleden aan de slag bij de VRT.

    Tijdens het tienjarig directeurschap van Dorian van der Brempt groeide deBuren uit tot 'een veelzijdige, zichtbare en gezond nieuwsgierige culturele instelling', aldus het cultuurhuis. Op zaterdag 29 augustus zette deBuren Dorian van der Brempt in de bloemetjes.

    Btw op elektriciteit opnieuw op 21 procent

    Op 1 september stijgt de btw op elektriciteit opnieuw van 6 naar 21 procent. De regering-Michel heeft immers beslist de verlaging van de vorige regering niet te verlengen, zo bleek bij de voorstelling van de taxshift deze zomer. Of de btw-verhoging ook wordt meegenomen in de index, is donderdag nog niet duidelijk. Als de index blijft zoals hij is, zou de hogere energieprijs er voor zorgen dat de indexsprong op de lonen sneller achter de rug is dan gedacht.

    De btw-verlaging werd eind 2013 ingevoerd door de regering-Di Rupo, onder meer om de indexering van de lonen af te remmen.

    Op de maatregel van de regering-Michel was heel wat kritiek gekomen, onder meer van de Federatie van de Belgische elektriciteits- en gasbedrijven (Febeg). Zij vond de btw-verhoging op 1 september te ambitieus, omdat de elektriciteitsleveranciers meer tijd nodig zouden hebben om alle voorbereidingen te treffen. Minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) herhaalde toen dat de verhoging in september doorgevoerd moet worden.

    Volgens Febeg zal de beslissing een gemiddeld gezin ongeveer 100 euro per jaar kosten.

    Laagste uitkeringen en pensioenen stijgen twee procent

    De laagste uitkeringen en pensioenen stijgen op 1 september met 2 procent. Dat bevestigt het kabinet van minister van Sociale Zaken Maggie De Block (Open Vld).

    De stijging wordt gefinancierd via de welvaartsenveloppe, het geld om de sociale uitkeringen en vervangingsinkomens welvaartsvast te houden. Doel is om de laagste uitkeringen en pensioenen dichter bij de Europese armoededrempel te brengen.

    Volgens het kabinet-De Block gaan de minimumpensioenen met twee procent omhoog, zowel die van werknemers als die van zelfstandigen. Ook gebruikt de federale regering de welvaartsenveloppe om de pensioenen op te trekken van iedereen die al vijf jaar gepensioneerd is, tenzij ze een minimumpensioen hebben en dus van de voorgaande maatregel genieten. Voorts worden onder meer de laagste werkloosheidsuitkeringen en leeflonen opgetrokken, klinkt het.

    Geen verplicht doktersbriefje meer in strijd tegen luxeverzuim

    Vanaf dit schooljaar is een doktersbriefje niet langer verplicht voor afwezigheden in de week voor of na de schoolvakantie. Dat bevestigt het kabinet van Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V).

    De vorige minister van Onderwijs, Pascal Smet (sp.a), voerde het doktersbriefje in 2013 in om luxeverzuim tegen te gaan. Een doktersbriefje was verplicht, ongeacht de duur van de ziekte en ongeacht het feit of de ziekte aansloot op de schoolvakantie. Crevits twijfelde aan het nut daarvan. Zo steeg het luxeverzuim nog vorige kerstvakantie. Na evaluatie besliste ze de maatregel weer af te voeren.

    Voortaan gelden opnieuw dezelfde regels als in de rest van het schooljaar. Crevits zegt het luxeverzuim terug te willen dringen via haar actieplan tegen vroegtijdige schooluitval. Een van de maatregelen uit dat plan is dat iemand geregistreerd staat als problematisch afwezig na vijftien in plaats van dertig halve dagen.

    'Ouders moeten goed beseffen dat elke dag of halve dag mee in rekening wordt gebracht. Bovendien is er een koppeling tussen luxeverzuim en later spijbelgedrag. Luxeverzuim is vaak de start in een keten van spijbelgedrag', zei de minister in juni, nadat de Vlaamse regering haar conceptnota ‘Samen tegen schooluitval’ had goedgekeurd.

    NMBS schrapt wekelijkse verlenging van abonnementen

    De NMBS schrapt vanaf 1 september de wekelijkse verlenging van abonnementen. 'De kaarten worden steeds minder gebruikt en vertegenwoordigen minder dan 1 procent van onze abonnementen', zegt woordvoerster Nathalie Pierrard.

    Naast een lagere verkoop wijst de NMBS ook op de intentie van de spoorwegmaatschappij om het aanbod te harmoniseren en de tarieven af te stemmen op de regionale vervoersmaatschappijen zoals De Lijn, de MIVB en de TEC.

    Spoorreizigers die deze kaarten nog gebruiken, moeten vanaf 1 september kiezen voor een alternatief, dat afhankelijk van het geval duurder of goedkoper blijkt. 'Die reizigers kunnen een simulatie maken op onze website of zich wenden tot de loketten om de beste formule te zoeken. Er bestaan verschillende mogelijkheden, zoals de Key Card voor korte ritten, de Go Pass voor jongeren, een Rail Pass (10 ritten) of een halftijds abonnement', luidt het.

    Ook de terugbetalingsregels voor biljetten, 10-rittenkaarten en abonnementen wijzigen vanaf 1 september. Zo zal een jaarabonnement pas tot de zevende maand kunnen worden terugbetaald. Vanaf de achtste maand is terugbetaling onmogelijk. De administratiekosten voor terugbetaling verhogen van 5 naar 10euro.

    Jeugdbeweging KSA kiest voor één afkorting en één kleur

    Alle afdelingen van de jeugdbeweging KSJ-KSA-VKSJ zullen vanaf 1 september de naam van de koepelorganisatie dragen: KSA. De nieuwe naam is 'kort, krachtig en duidelijk'. Ook visueel verandert er het een en ander: alle leden zullen overschakelen naar een koningsblauw hemd. De koepel telt 280 groepen en 34.000 leden.

    KSJ-KSA-VKSJ heeft zijn wortels in de katholieke Vlaamse studentenbeweging tijdens het interbellum. KSA heette voluit 'Katholieke Studentenactie'. VKSJ was de vrouwelijke pijler, maar dan minder Vlaamsgezind en burgerlijker. De verenigingen waren aanvankelijk gericht op studenten, maar in de jaren 1930 kregen ze steeds meer elementen van een jeugdbeweging en sloten ook jongere leden aan. In de jaren 1970 ontstond de gemengde werking, waarbij soms gekozen werd voor de naam KSJ: 'Katholieke Studerende Jeugd'.

    Nu breekt dus een nieuw tijdperk aan, met één vereenvoudigde naam, die teruggaat tot de roots. 'Ondanks het feit dat KSJ-KSA-VKSJ al een hele tijd één beweging is, was dat niet voor iedereen even duidelijk. Er was dan ook de vraag om werk te maken van een betere profilering en een sterk merk', luidt de verklaring voor de naamsverandering. 'Met KSA is gekozen voor authenticiteit.'

    Ook op het vlak van uniform en logo is gekozen voor eenduidigheid. 'De diversiteit in uniformhemden zorgde nogal eens voor onduidelijkheid. Vanaf 1 september zal koningsblauw de kleur van het hemd zijn, waarmee gekozen is voor een bestaande kleur in een bestaand model.'

    De 280 groepen van de jeugdbeweging krijgen bij de overschakeling ondersteuning. Zo zullen ze stockhemden kosteloos kunnen omruilen en krijgen ze een gratis domeinnaam voor hun website.

    Sidi Larbi Cherkaoui nieuwe artistiek directeur van Ballet Vlaanderen

    Choreograaf Sidi Larbi Cherkaoui wordt op 1 september de nieuwe artistiek directeur van het Ballet Vlaanderen, als opvolger van Assis Carreiro.

    Cherkaoui is bij ons vooral bekend als hedendaags choreograaf, maar zegt erg uit te kijken naar zijn samenwerking met klassiek opgeleide dansers om de twee stijlen elkaar te laten aanvullen. Hij blijft ook nog actief bij zijn dansgezelschap Eastman en blijft ook zelf nog op de planken staan. Danspedagoog Tamas Moricz wordt bij het Ballet zijn adjunct.

    Centraal meldpunt sociale fraude operationeel

    Het centraal meldpunt voor sociale fraude komt er vanaf 1 september. Dat meldpunt moet onder meer mee de oneerlijke concurrentie bestrijden in de bouwsector.

    Het meldpunt wordt het centraal aanspreekpunt om alle meldingen, klachten... van sociale fraude te centraliseren en op te volgen. Het maakt deel uit van het actieplan sociale fraude dat in april groen licht kreeg van de ministerraad.

    29-08-2015 om 15:12 geschreven door Geldwolven

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (6)
    28-08-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Water drinken voor elke maaltijd helpt om af te vallen

    Een halve liter water drinken voor elke maaltijd helpt om af te vallen, dat blijkt uit een nieuwe studie van de universiteiten van Birmingham en Oxford.

    De Britse wetenschappers onderzochten 84 volwassenen met overgewicht. De helft van die groep dronk drie maanden lang trouw een halve liter water voor elke maaltijd, de andere helft niet. Gemiddeld viel de groep die water dronk 2,4 kilo af, de controlegroep slechts de helft daarvan. De onderzoekers geven toe dat het gewicht niet opzienbarend groot is, maar volgens hen heeft het zeker zin als eht dieet langer volgehouden wordt.

    Fasting_4-Fasting-a-glass-of-water-on-an-empty-plate

    Hoe het ‘waterdieet’ werkt, is niet volledig duidelijk. Een mogelijke verklaring is dat het water zorgt voor een vol gevoel, waardoor mensen vanzelf minder eten. Een andere mogelijkheid is dat het water ervoor zorgt dat de energie-inhoud van de maaginhoud afneemt. Hierdoor kan je gewoon minder voedsel opnemen in de maag, wat uiteindelijk ook leidt tot het verliezen van vet.

    28-08-2015 om 00:09 geschreven door Geldwolven

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (13)
    27-08-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.PrivĂ©foto’s van agenten en hun familie op gsm van crimineel gevonden

    Privéfoto’s van agenten en hun familie op gsm van crimineel gevonden

    Privéfoto’s van agenten en hun familie op gsm van crimineel gevonden

    De lokale politie van de zone Zuid (Anderlecht, Vorst en Sint-Gillis) neemt extra maatregelen om de veiligheid van een aantal politiemensen en hun familie te garanderen. Op de gsm van een verdachte zijn privéfoto’s aangetroffen van de politiemensen, maar ook van hun partners en kinderen. Dat meldt de Franstalige krant La Dernière Heure en wordt bevestigd door de politie.

    Twee weken geleden, op 14 augustus, pakte de politie een verdachte op. In het kader van welk dossier, wil men niet zeggen. Maar tijdens het onderzoek van de gsm van de man, deden speurders wel een straffe ontdekking. Er stonden namelijk verschillende foto’s op van politiemensen van de zone Zuid. Vooral privébeelden van de agenten, maar ook van hun partners en zelfs kinderen. Waarom de verdachte die foto’s had en wat hij er mee van plan was, blijft tot op vandaag een groot vraagteken.

    Extra maatregelen

    ‘We houden met alles rekening. Wilde hij een aanslag plegen? Of de agenten afpersen en bedreigen? Of gewoon bang maken? We weten het zelf niet’, klinkt het bij de politie, waar men liefst zo weinig mogelijk ruchtbaarheid geeft aan de zaak.

    Alles lijkt er wel op te wijzen dat de man de foto’s niet zelf heeft genomen, maar van sociale netwerksites heeft geplukt.

    Korpschef Alphonse Peeters heeft extra maatregelen genomen om de veiligheid van zijn personeel en hun families te garanderen. Over welke maatregelen het gaat, wordt uit veiligheidsoverwegingen niet gecommuniceerd.

    Ook is aan de agenten nog eens gevraagd om extra voorzichtig te zijn met het vrijgeven van privégegevens op sociale netwerksites.

    27-08-2015 om 21:17 geschreven door Geldwolven

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (3)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dieselprijs daalt morgen naar laagste niveau in vijf jaar

    Dieselprijs daalt morgen naar laagste niveau in vijf jaar

    "De daling van de prijzen is het gevolg van de noteringen van de olieproducten op de internationale markten". En de "naft" dan? Dat is toch ook een olieproduct.

    Een normale prijs zou nu rond de 50-70 cent de liter zitten maar de taksen en accijnzen gaan niet zo vlot naar beneden als naar boven. Ben benieuwd hoeveel de benzine zal staan, hoe lang gaat het nog duren voor diesel en benzine gelijkgeschakeld word?

    Diesel en huisbrandolie worden vanaf morgen opnieuw iets goedkoper. Dat meldt de FOD Economie - Algemene Directie Energie. Volgens Omer Coekaerts van energiesite brandstofprijzen.be komen de prijzen voor diesel en stookolie daarmee uit op het laagste niveau in meer dan vijf jaar.

    Voor diesel moet aan de pomp vanaf morgen nog maximaal 1,148 euro per liter betaald worden, een daling met 3,7 eurocent. Sinds vorige week kan in een aantal tankstations in België diesel getankt worden voor minder dan 1 euro per liter. Volgens Coekaerts zal dat vanaf donderdag in "honderden stations" het geval zijn.

    Voor huisbrandolie daalt de maximumprijs bij bestellingen van meer dan 2.000 liter vanaf donderdag met 4,69 eurocent per liter, tot 0,4922 euro. Voor bestellingen van minder dan 2.000 liter daalt de maximumprijs met 4,68 eurocent tot 0,5185 euro per liter. Aan de pomp moet dan nog maximaal 0,612 euro per liter betaald worden, een daling met 4,7 eurocent.

    De daling van de prijzen is het gevolg van de noteringen van de olieproducten op de internationale markten.

    27-08-2015 om 12:25 geschreven door Geldwolven

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (6)
    26-08-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De regering van

    De regering van "slepende voetjes"? - Carl Devos

    Misschien is het de vakantie. Of de gewenning aan het gekibbel van het afgelopen jaar en de bijhorende afkeer voor aanstellerige kinderachtigheden. Wellicht ook de concurrentie van ander, relevanter nieuws. Want de uitzonderlijke publieke vertrouwenscrisis in Michel I roept niet veel reacties en belangstelling op.

    Het politieke reces verhindert dat de oppositie (volop) gebruik kan maken van de harde en duidelijke taal waarmee Kris Peeters de vertrouwenscrisis in Michel I naar buiten bracht. Vandaar dat die er alles aan doen om de Kamer samen te krijgen, ook over de taxshift, waarvan dagelijks blijkt hoeveel werk er nog aan is. Zelfs niet alle grote lijnen zijn duidelijk. Maar vooral de uitvoering ervan zal nog heel veel werk en discussie vragen. De zegevierende regering ging te vroeg het zomerreces in, met een onafgewerkte en politiek onevenwichtige taxshift.

    In de dorpsstraat wordt begrijpelijk vooral apathisch of schouderophalend gereageerd op deze nieuwste politieke soap. Dat neemt niet weg dat dit incident ongezien is.

    Ongezien

    De woorden van Kris Peeters afgelopen weekend in Le Soir zijn ondertussen bekend. Alsook de directe aanleiding ervan. Al liet Newsmonkey ondertussen verstaan dat de informatie van verschillende bronnen uit verschillende partijen afkomstig was. Dus niet per se enkel en alleen van De Croo. Wie in die dagen informatie wou, hoefde alleen maar te luisteren, er werd vanuit alle partijen gelekt en gespind. Dat en de staalharde ontkenning van De Croo overtuigen Peeters en CD&V niet. Dat Peeters liet weten dat Michel de liberale vicepremier daarvoor op de vingers tikte, maakte het nog erger. Er is trouwens niemand binnen en buiten de regering die dat gelooft. Maar CD&V houdt niet op.

    De omschrijving, gisteren in De Tijd, dat CD&V het regeringswerk ‘on hold’ zet, was voor rekening van de journalist. CD&V wil kernen en ministerraden laten doorgaan, zo liet ze later weten. Maar wat blijft is nog steeds ongezien: een regeringspartij die publiek laat weten dat er niet aan tafel gezeten kan worden met mensen die je niet vertrouwt en dat zo lang die vertrouwenscrisis aanhoudt beslissingen ‘waarvoor tussen de partners vertrouwen nodig is’ even op zich zullen laten wachten. Dringende veiligheidsmaatregelen kunnen wel nog, begroting of taxshift even niet. Dat lijkt op een regime van lopende zaken.

    Wie de politiek even van nabij volgt, raakt snel een en ander gewoon. Maar dit is straf. Deze crisis, die over veel meer dan personen gaat, gaat niet zomaar weg. Daarvoor houdt die al te lang aan en daarvoor hindert ze ondertussen te veel. Het gaat om een belangwekkend politiek feit dat actie zal vragen. Negeren en uitzweten zal niet volstaan.

    Blamage

    Natuurlijk zit er strategie achter de CD&V-houding. Na de vernederende nederlaag in de taxshift klinken ze nu stoer offensief, waarmee dat laatste het eerste moet doen vergeten. En dat moet ook de komende onderhandelingen dienen: ze willen in de uitvoering van de taxshift en wat nog volgt zoveel mogelijk meubels redden. Dat is nogal doorzichtig. Wat meteen ook deze hele heisa relativeert. Maar dat wil niet zeggen dat het enkel show is: het fundamenteel probleem blijft dat CD&V zich te weinig kan vinden in de cruciale akkoorden van deze regering.

    Dat is een structureel probleem, dat de persoonlijke relaties tussen Peeters en De Croo ver overstijgt. Neen, die liggen elkaar niet, wat het probleem groter maakt. Maar mocht dat het enige probleem zijn, dan was er geen. Professionals staan daarboven als ze zaken doen. Erger is dat ze elkaar echt niet vertrouwen, dat is kwalijker dan persoonlijke spanningen. Maar als die twee, persoonlijke spanningen en vertrouwensbreuk, zich enten op fundamentelere, politieke verschillen in de kern van de regering, heeft die een probleem.

    Dat zit er sinds het prille begin van deze ‘ideologisch coherente’ of ‘logische’ regering. Dat het nog steeds niet opgelost is, ondanks al het discrete werk en vele beslissingen waar premier Michel prat op gaat, is slecht nieuws en een blamage voor de regeringsleider. Die moet zijn coalitie straks door moeilijke maanden loodsen. Met een regeringspartner die te weinig vertrouwen heeft in de regering om in een aantal zaken te beslissen.

    Dat zet de premier in het middelpunt van deze crisis. Daar stond hij al na de verklaring van Peters dat Michel De Croo op de vingers had getikt, waarmee Michel volgens Peeters dus partij voor Peeters koos. Na een jaar houdt dat gekibbel aan. Het trekt nu ook Open VLD in de modder en tast het leiderschap van de premier aan.

    Hogere prijs

    De soep zal veel minder heet gedronken worden dan ze wordt opgediend. Maar er moet iets gebeuren. Peeters verder isoleren zal CD&V enkel dieper doen ingraven, ze zetten daar hoog in. Al rijden ze met de handrem op. Kwestie van niet als slechte verliezer, stoorzender of saboteur over te komen, of met ‘de stekker’ geassocieerd te worden. CD&V heeft geen antwoord op de vraag wat te doen als de drie anderen niet ingaan op hun verzoeken, of wat Michel dan eigenlijk precies moet doen. Maar iedereen beseft dat een gekwetste CD&V voor niemand een goede zaak is. Ze kunnen hun voetjes zo diep laten slepen dat niemand nog vooruit kan.

    Peeters en De Croo elkaar de hand doen schudden haalt niets uit. Vrienden worden ze niet, dat hoeft ook niet. Vertrouwen kan niet gedeclareerd worden. De enige uitweg is op korte termijn een reeks ferme beslissingen nemen, waarin ook CD&V een en ander gegund wordt. Dat waren de anderen ook van plan, maar nu verhoogt CD&V de prijs. De vraag is hoe ver Open VLD en N-VA willen gaan in deze ‘Wiedergutmachung’. Als Peeters blijft trappen: niet ver. De indexering van de btw-verhoging op elektriciteit (al was het maar omdat het laat is voor de aanpassing van de indexkorf) is er misschien al, maar dat is nog maar het begin.

    Experiment

    Ze komen er wel uit, de vraag is hoe en welk beeld dan blijft hangen. Er is immers geen alternatief voor deze regering. Verkiezingen liggen nergens op tafel. Vier jaar pijnlijk aanmodderen kan in theorie wel, maar dan kan men in 2019 meteen de sleutels bij de PS gaan afgeven.

    Michel I is meer dan een coalitie. Een experiment, een onuitgegeven formule. Regeren zonder de grootste partij van Franstalig België met slechts één Franstalige partij, om België centrumrechts te hervormen. Als deze formule zich in eigen voet schiet, dan is dat niet voor enkele jaren. Dan sluit ze zichzelf voor een veel langere periode als theoretische mogelijkheid uit.

    26-08-2015 om 19:54 geschreven door Geldwolven

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (5)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wanneer een Facebookpost jou 66.000 euro kost

    Wanneer een Facebookpost jou 66.000 euro kost

    Wees voorzichtig met wat je op Facebook post. Het is een raad die niet vaak genoeg kan herhaald worden. Vraag dat maar aan de Australiër Andrew Farley die na een bericht op de sociaalnetwerksite 105.000 Australische dollar (omgerekend 66.000 euro) moet betalen.

    De voormalige student van de Orange High School in New South Wales koesterde wrok jegens één lerares waar hij trouwens nooit les van had gehad. Hij dacht dat zij iets had te maken met het vertrek van zijn vader, ook een leraar, op dezelfde school.

    Zoals zo vele mensen meende ook de 20-jarige jongeman dat Facebook en Twitter een veilige haven zouden zijn voor zijn verwijten aan het adres van muzieklerares Christine Mickle.

    Zijn post in 2012 bestond uit "valse beschuldigingen" over de 58-jarige vrouw en het effect op haar was "verwoestend" oordeelde rechter Michael Elkaim volgens de Daily Telegraph. "Er is geen enkel bewijs om dat vermoeden te staven", besloot de rechter. De muzieklerares is nog maar recent teruggekeerd naar de school op parttime basis sinds de beschuldigingen.

    Farley werd veroordeeld tot het betalen van 66.000 euro schadevergoeding aan Christine Mickle. Het was de eerste dergelijke rechtszaak in Australië maar het staat vast dat er nog meer zullen volgen.

    Terwijl het vroeger vaak mediabedrijven en uitgevers waren die beschuldigd werden van laster en eerroof, heeft het terrein zich nu meer verlegd naar de sociale media.

    "Het internet heeft een nieuwe groep van uitgevers voortgebracht - gewone mensen die hun commentaren over anderen op publieke fora posten", zegt de Australische advocaat Jeremy Zimet. "Met als gevolg dat meer en meer gevallen van laster en eerroof op Facebook en Twitter zullen opduiken", voorspelt hij.

    26-08-2015 om 11:28 geschreven door Geldwolven

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (5)
    25-08-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gedaan met boetevrij rondrijden

    Gedaan met boetevrij rondrijden

    Wagens met een gepersonaliseerde nummerplaat zullen vanaf september niet langer ontsnappen aan het oog van de Vlaamse verkeerscamera's. Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) heeft een oplossing gevonden voor het probleem, zo meldt in de krant De Zondag.

    Eind mei raakte bekend dat de 7.000 Belgen met een gepersonaliseerde nummerplaat bij trajectcontroles haast ongrijpbaar zijn voor de Vlaamse ANPR-camera's (camera's met automatische nummerplaatherkenning, nvdr.) De alternatieve lettercombinaties werden namelijk niet geregistreerd.

    Maar minister Weyts investeert nu 50.000 euro in een upgrade van de camera's. "Wie nog dacht te kunnen ontsnappen aan controles, is eraan voor de moeite. De slimme camera's worden nog wat slimmer", zegt de minister.

    "Het is een kwestie van rechtvaardigheid. Je kan een gepersonaliseerde nummerplaat kopen om persoonlijke of esthetische redenen, maar je koopt er geen straffeloosheid mee. De regels zijn er voor iedereen."

    Galant stuurt Weyts wandelen over gepersonaliseerde nummerplaten

    Federaal minister van Mobiliteit Jacqueline Galant (MR) is niet van plan te stoppen met de uitreiking van gepersonaliseerde nummerplaten omdat Vlaamse verkeerscamera's die niet herkennen. Dat staat vandaag in Het Laatste Nieuws.

    Eind mei raakte bekend dat de 7.000 Belgen met een gepersonaliseerde nummerplaat haast ongrijpbaar zijn voor de Vlaamse camera's bij trajectcontroles, omdat die alternatieve lettercombinaties niet registreren. Omdat een aanpassing van de software van die camera's niet zomaar gepiept is, vroeg Vlaams mobiliteitsminister Ben Weyts (N-VA) aan zijn federale collega Galant om tijdelijk te stoppen met het uitreiken van de platen.

    Via een parlementaire vraag van sp.a'ers Joris Vandenbroucke en Karin Temmerman raakt nu bekend dat Galant niet van plan is daarop in te gaan. "Het klopt niet dat er sprake is van algemene straffeloosheid", aldus Galant. "De oplossing ligt in een aanpassing van de software van de camera's. Dat is een Vlaams probleem en dus moet Vlaanderen het zelf oplossen."

    25-08-2015 om 20:53 geschreven door Geldwolven

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (11)


    T -->

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!