Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek
Geldwolven
Ik hoop dat de NVA zo snel mogelijk verdwijnt in ons apenland
20-04-2016
ABVV-topman:
ABVV-topman: "Regering is bende rotzakjes"
De socialistische vakbond ABVV heeft vandaag tijdens haar actie tegen het beleid van de regering op het Brusselse Muntplein "een hete sociale lente" voorspeld. ABVV-voorzitter Rudy De Leeuw hekelde dat de regering een beleid "met twee maten en twee gewichten" voert. Marc Goblet, algemeen-secretaris van de vakbond, noemde de regering een "bende rotzakjes (letterlijk: une bande de gamins de merde)".
Volgens het ABVV waren zowat 3.500 militanten naar het Muntplein afgezakt. Met de actie wou de vakbond haar ongenoegen ten aanzien van het regeringsbeleid uiten.
38-urenweek
Voorzitter Rudy De Leeuw nam tijdens zijn toespraak voor de militanten onder meer de uitspraken van minister van Werk Kris Peeters (CD&V) op de korrel.
Peeters had verklaard dat we "met zijn allen boven onze stand leven". "Kris Peeters en deze regering leven boven hun stand", reageerde De Leeuw
"Dit is een begin"
samengesteld uit, vergeef me de uitdrukking, een bende rotzakjes (letterlijk: une bande de gamins de merde)!"
Grote manifestatie
Morgen houdt de christelijke vakbond ACV een actie in Brussel. Volgende week organiseert de socialistische overheidsvakbond ACOD AMiO ook "de week van de openbare diensten", waarbij op 26 april gestaakt wordt bij de federale overheidsdiensten.
De ABVV wil ook samen met de andere vakbonden eind mei een grote manifestatie in Brussel organiseren.
Hoe de minister van Binnenlandse Zaken een bevolkingsgroep op gratuite wijze stigmatiseert Discriminatie, dát is het echte probleem, meneer Jambon
Hoe de minister van Binnenlandse Zaken een bevolkingsgroep op gratuite wijze stigmatiseert
Discriminatie, dát is het echte probleem, meneer Jambon
De NVA IS EEN BENDE LULLEN
Bleri Lleshi neemt de uitspraken van Jan Jambon in de recentste weekendkrant van De Standaard niet. De aanpak van de minister leidt volgens hem tot nog meer angst bij de bevolking en nog meer kans op aanslagen. ‘Niemand anders blijkt die honderden dansende moslims gezien te hebben. Als Jambon geen bewijzen heeft van zijn beschuldigingen, moeten er sancties volgen.’
Wie? politiek filosoof, jeugdwerker en auteur van 'Liefde in tijden van angst' (EPO, 2016)
Wat? Jambon heeft, net zoals de lokale politie, geen enkele voeling met de Brusselse jongeren
We wisten dat er in Brussel vroeg of laat aanslagen zouden komen. Redenen genoeg: het oorlogsbeleid van België, Brussel als hoofdstad van Europa, de jarenlange verwaarlozing van de nationale veiligheidsdiensten en vooral ons collectief falen om onze jongeren een toekomstperspectief te bieden.
De honderden soldaten en politiemensen hebben die aanslagen niet kunnen voorkomen. Het zullen ook niet de laatste zijn, zolang de oorzaken van extremisme niet worden aangepakt. Dat laatste lijkt onwaarschijnlijk met deze regering, die volop inzet op de angstcultuur, en met ministers zoals Jan Jambon, die hele bevolkingsgroepen en woonwijken stigmatiseren. Die aanpak leidt tot nog meer angst bij de burgers en tot nog meer kans op aanslagen.
Racial profiling
In een interview in deze krant (DS 16 april) gaat Jambon nog een stap verder: ‘Een significant deel van de moslimgemeenschap danste in de straten naar aanleiding van de aanslagen.’
Ik daag de minister uit om hiervan een bewijs te leveren. Niemand anders blijkt die honderden dansende moslims gezien te hebben. Als hij geen bewijzen heeft van zijn beschuldigingen, moeten er sancties volgen. Je kunt niet zomaar 700.000 moslims, burgers van dit land, gratuit stigmatiseren. Deze onzichtbare dansende moslims, en de ‘honderden jongeren in Molenbeek, die met stenen en flessen naar de politie zouden hebben gegooid tijdens de arrestatie van Abdeslam’, zijn volgens Jambon ‘het echte probleem’.
Jambon heeft duidelijk geen kennis over deze jongeren. Het klopt dat bij de actie in Molenbeek een groepje jongeren met stenen gooide, wat ik afkeur. Maar beweren dat ze dit deden om Abdeslam te beschermen is een regelrechte leugen. Die jochies kennen hem niet en wisten ook niet waar Abdeslam verbleef. De Mechelse politie wist dat overigens wel.
Die Brusselse jongeren hebben een slechte relatie met de politie. Uit onderzoek van de KULeuven is gebleken dat racisme bij de politie voor hen het grootste probleem is. Net zoals Jambon heeft de meerderheid van de politieagenten geen voeling met de stad of haar jongeren.
De politie weet dan ook bijzonder weinig over wat in de wijken gebeurt of wie er woont. ‘Racial profiling’ door de politie is de normaalste zaak.
Rambo Jambon
Een collega van Marokkaanse origine uit Molenbeek werd onlangs in vier dagen tijd drie keer aangehouden door de politie. Twee van die drie keren was hij onderweg om leerlingen naar huis te brengen die bang waren om de metro te nemen, vanwege de aanslagen.
‘Bij de arrestatie van Abdeslam heeft niemand me op triomfalisme kunnen betrappen’, beweert Jambon in hetzelfde interview. Jambon is vergeten dat hij onmiddellijk na die arrestatie een foto op Twitter plaatste van zichzelf en premier Michel, staande voor een jeep met paracommando’s, vergezeld van de tekst: ‘You got him boys! So proud of you.’ Het Rambogehalte kon niet groter.
Falend beleid
Op één punt ben ik het eens met Jambon: het migratiebeleid heeft gefaald. Volgens hem heeft het in Wallonië meer gefaald dan in Vlaanderen. Vreemde opmerking, want Vlaanderen telt 195 Syriëstrijders, Wallonië telt er maar 47.
België heeft gefaald door migranten aan hun lot over te laten toen de jobs waarvoor ze werden ‘geïmporteerd’ niet langer bestonden. Dat geldt niet alleen voor de huidige regering, maar net zo goed voor alle voorgaande regeringen. Het is daarom dat nergens in Europa de situatie van migranten zo slecht is als in België. Armoede, werkloosheid, racisme en discriminatie ontnemen hen perspectieven en kansen. Dát is ‘het echte probleem’, meneer de minister. Zolang we die problemen niet aanpakken, komen we niet verder. Deradicaliseringsprogramma’s zullen ook niet helpen. Wat wel helpt is investeren in jongeren en hen echte kansen en perspectieven bieden in het onderwijs en op de arbeidsmarkt.
De relatie tussen politie en jongeren moet beter. Dat kan als de politie preventief te werk gaat: aanwezig zijn in de wijken, samenwerken met sleutelfiguren, straathoekwerkers, onderwijs... Preventief beleid is efficiënt tegen alle vormen van extremisme.
Tenslotte: kunnen we er nu eens ernstig over denken om de wapenexport naar Saudi-Arabië en de Belgische deelname aan bombardementen en oorlogsdaden te stoppen? Oorlog voeren heeft consequenties. En al is die oorlog nog zo ver, de gevolgen liggen soms hier, zoals 22 maart heeft laten zien.
Open VLD: 'Niet de mensen maar de overheid leeft boven haar stand'
Open VLD: 'Niet de mensen maar de overheid leeft boven haar stand'
Niet alleen vanuit de oppositie komt er kritiek op de uitspraken van CD&V-vicepremier Kris Peeters, die in Het Laatste Nieuws verklaarde dat we 'met zijn allen boven onze stand leven.' Ook Open VLD reageert. 'De overheid moet eerst naar zichzelf kijken', vindt kamerlid Egbert Lachaert.
De uitspraak van Peeters doet Lachaert teruggrijpen naar een oude affiche van de PVV, de voorganger van Open VLD. 'Niet u maar de staat leeft boven z'n stand' stond daarop. 'Het is een oud citaat van Willy De Clercq, maar nu brandend actueel', zegt Lachaert. Hij noemt de communicatie van Peeters 'vreemd'.
Lachaert verwijst naar het regeerakkoord, waarin staat dat de regering-Michel de structuren zal vereenvoudigen en zal waken over de kostenefficiëntie en een kleiner overheidsbeslag. Volgens het Open VLD-kamerlid kan er op dat vlak nog veel gedaan worden, onder meer rond digitalisering. 'Brussel is oneindig complex, we moeten een efficiëntieoefening doen. De mensen verwachten dat we dat eerst doen voor we naar de bevolking kijken.'
'Realiteitszin kwijt'
Ook de oppositie had al fel uitgehaald naar de uitspraken van vicepremier Kris Peeters. Volgens SP.A-voorzitter John Crombez, die de uitspraak 'onrustwekkend' had genoemd, is Peeters de voeling met de gewone mens kwijt. 'Kris Peeters moet dringend eens buiten komen. Als hij zegt dat iedereen boven zijn stand leeft, is hij de realiteitszin kwijt', zegt Crombez.
'Zijn aankondiging dat de volgende 3 miljard weer zal gehaald worden bij iedereen, is onrustwekkend. Dit betekent opnieuw bij de mensen die werken, die al zo veel hebben ingeleverd en steeds meer facturen krijgen', besluit Crombez.
'Peeters lijkt wel de woordvoerder van De Wever'
Groen laat dan weer bij monde van fractieleider Kristof Calvo weten dat 'Peeters wel de woordvoerder van N-VA voorzitter Bart De Wever lijkt.’ Calvo pikt het niet dat Peeters vandaag aankondigt dat er nieuwe besparingen zitten aan te komen, net nu de federale regering haar besparingsoefening heeft afgerond. Bovendien geeft Peeters hiermee toe dat de regering met een probleem zit, klinkt het bij Groen.
Ondanks de reeds geleverde inspanningen van gewone mensen en kmo’s raakt de begroting maar niet op orde. Zo sukkelen we van begrotingsoefening naar begrotingsoefening waar elke keer op de deur van gewone mensen wordt geklopt. Wij hebben daar genoeg van.’
'Amper een week na de Panama Papers schoffeert Kris Peeters alle Belgen die netjes hun belastingen betalen en het soms zelfs moeilijk hebben om rond te komen’, reageert de fractieleider van Groen in een persbericht.
‘De regering haalt meer bij langdurig zieken dan bij de fiscale toeristen in Panama. Steeds meer lijkt het of Peeters zijn ideologisch kompas kwijt is. Eerst wil Peeters dat ouders met zieke kinderen om vakantiedagen moeten bedelen bij hun collega’s en nu zegt hij dat ze boven hun stand leven.’
Kris Peeters: "Iedereen in dit land leeft boven zijn stand. Wij allemaal"
Kris ben jij op je kop gevalen en blijven bonken
Vergeet de begrotingscontrole van de paasvakantie, zegt vicepremier Kris Peeters (CD&V). "Dat was slechts een vingeroefening voor wat ons deze zomer wacht: de begrotingsopmaak voor 2017. Dan gaan we pas echt in de diepte moeten snijden", waarschuwt hij. Niemand zal ontsnappen. Ook de vermogens niet.
"Niemand vindt van zichzelf dat zijn levensstandaard te hoog ligt", zegt minister van Werk Kris Peeters in een gesprek met onze krant. "Niet de werklozen, niet de werknemers. Niet de gepensioneerden, niet de gefortuneerden. Maar het punt is: we leven met zijn allen boven onze stand. Wij allemaal. De regering moet de moed hebben om iedereen rechtvaardig te laten meewerken aan het herstel van dat evenwicht."
Op de verkiezingsjaren 2018 en 2019 mag de regering-Michel niet te veel rekenen, beseft Peeters. "De begroting voor 2017 wordt cruciaal. Een chirurg snijdt nooit dieper dan nodig. Tot dusver lukte het wel door de accijnzen op diesel en tabak te verhogen of door het vervroegd incasseren van een aantal inkomsten." Maar dat soort kunstgrepen volstaat straks niet meer, voorspelt Peeters. "We zullen in de diepte moeten snijden. Diepgaand hervormen. Anders komen we niet aan 3,4 of 3,6 miljard. Dat niemand zich illusies maakt: alle voorstellen komen dan weer op tafel. Ook de 'dual income tax' (met één belasting op alle inkomsten uit vermogen, red.)." Bij de onderhandelingen over de tax shift vorige zomer legde CD&V die 'dual income tax' al vergeefs op tafel. De coalitiegenoten wilden er niet aan.
Peeters roept de regering-Michel voorts op tot koelbloedigheid wanneer de vakbonden straks storm lopen tegen de hervormingen van het ambtenarenpensioen en de flexibele werkweek. "Nu al draaien welgeteld 1.093.406 werknemers mee in sectoren die werken met een 38-urenweek op jaarbasis. Niemand is daar slechter van geworden."
Michel vroeg Galant ontslag te nemen: "Onaanvaardbaar dat info niet gedeeld werd met de Kamer"
Michel vroeg Galant ontslag te nemen: "Onaanvaardbaar dat info niet gedeeld werd
met de Kamer"
Michel
jij bent even slecht als die aap Dewever
Mobiliteitsminister Jacqueline Galant (MR) heeft haar ontslag aangeboden, nadat premier Michel daarom gevraagd had. Ook koning Filip heeft het ontslag ondertussen aanvaard.
Galants ontslag hing al een paar dagen in de lucht, nadat verschillende documenten leken aan te tonen dat er wel degelijk gewezen was op de veiligheidsrisico's op de Belgische luchthavens. Galant bleef beweren dat zij een kritisch Europees rapport niet gezien had. Gisteren zette premier Michel zijn partijgenote nog enigszins uit de wind in de Kamer, door netelige vragen door te verwijzen naar de onderzoekscommissie.
Maar dat was buiten Groen en Ecolo gerekend. Gisteravond toonden zij aan dat Galant wel degelijk op de hoogte was van het rapport. Dat lijkt de minister nu de kop te kosten. Normaal gezien had zij zich vanmiddag in de commissie Infrastructuur moeten komen verantwoorden, maar zover komt het niet.
Galant diende op de ministerraad haar ontslag in. Dat zou gebeurd zijn op verzoek van premier Michel, die het "onaanvaardbaar" noemt dat hij fout is ingelicht. "Na de plenaire vergadering (van de Kamer, red.) werd bevestigd dat in juni 2015 een samenvatting naar het kabinet is gestuurd", verklaarde Michel. "Ik kan niet aanvaarden dat dit element niet ter kennis van de Kamer is gebracht, ook al heeft de minister mij gezegd dat ze niet op de hoogte was van dit document."
Intussen heeft zowel premier Michel als koning Filip het ontslag aanvaard.
"Hopelijk begin van meer transparantie"
Dat Galant haar ontslag indient, noemt Groen-fractieleider Kristof Calvo "een logische beslissing". "Het was onvermijdelijk geworden. Ze had gewoon eerlijk moeten zijn."
Calvo benadrukt dat het ontslag van Galant geen doel op zich was, en dat de problemen daarmee niet van de baan zijn. "De vraagtekens over de veiligheid blijven. We hopen dat dit ontslag het begin van meer transparantie kan zijn. Hopelijk zal de premier daar het voortouw in nemen."
Ook sp.a-fractieleidster Meryame Kitir benadrukt dat met het ontslag van Galant de vraagtekens niet weg zijn. "Het is duidelijk dat er fouten gemaakt zijn, anders zou ze geen ontslag nemen. Maar er blijven nog heel wat vragen over, bijvoorbeeld wie er allemaal op de hoogte was van dat rapport. We moeten hier lessen uit trekken."
Daarom roept Kitir premier Michel en minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) op om vanmiddag uitleg te komen geven in de commissie Infrastructuur. "Jambon is ook bevoegd voor de veiligheid op de luchthaven. Wist hij van dat rapport?"
De federale overheidsambtenaren gaan staken. Dat meldt de socialistische overheidsvakbond ACOD. De ambtenaren willen zo protesteren tegen de plannen van de regering-Michel om in de begroting te besparen op het personeel van de openbare sector. 'De Panama Papers tonen nochtans waar de inkomsten te rapen vallen.'
ACOD roept een 24-urenstaking uit op 26 april voor al het federaal overheidspersoneel dat onder het Comité B valt. Dat is het personeel van FOD Justitie, FOD Binnenlandse Zaken, FOD Buitenlandse Zaken, FOD Financiën , FOD Sociale Zekerheid, FOD Werkgelegenheid, FOD Volksgezondheid, Mobiliteit en Vervoer, FOD Econonische Zaken, Fedasil, het Rekenhof en de parastatalen.
‘Eens te meer mist de regering Michel haar doel door opnieuw het geld voor haar begrotingstekort te zoeken bij het personeel van de openbare sector’, klinkt het in een persbericht van de vakbond. ‘Nochtans heeft de recente publicatie van de Panama Papers voldoende aangetoond dat er elders nog heel wat inkomsten te rapen vallen.’
Volgens ACOD zijn de personeelsleden van de overheidsdiensten het niet eens met de nieuwe loon- en arbeidsvoorwaarden die hen 'opgedrongen' worden. Volgens de vakbond worden doorgroei, evaluatie en opleiding afgeremd of zelfs stopgezet. Verder zouden personeelsleden onder andere te makkelijk gedwongen kunnen worden van werkplaats te veranderen, wordt het aantal brugdagen afgebouwd en moeten de ambtenaren langer werken voor een kleiner pensioen.
Vakbonden protesteren tegen pensioenmaatregelen federale regering
Vakbonden protesteren tegen pensioenmaatregelen federale regering
De drie vakbonden voor het overheidspersoneel voeren actie bij minister van Pensioenen Bacquelaine (MR) tegen de nieuwe pensioenmaatregelen die de federale regering aangekondigd heeft in het kader van de begrotingscontrole. Een 200-tal vakbondsvertegenwoordigers staan aan zijn kabinet.
In het kader van de begrotingscontrole besliste de federale regering om in te grijpen op de ambtenarenpensioenen. Zo wordt onder meer de diplomabonificatie afgebouwd. Dat geldt ook voor de zogenaamde tantièmes, waardoor vandaag een gewerkt jaar van een ambtenaar zwaarder weegt dan van een werknemer. Ambtenaren zullen ook geen ongebruikte ziektedagen meer kunnen opsparen, en het automatisch ziektepensioen wordt afgeschaft.
"Stank voor dank", klonk het bij Chris Reniers van de ACOD. "Nog geen maand na de terroristische aanslagen waarbij de verschillende ministers nadien "het prachtige werk" van hun diensten zoals bijvoorbeeld politie en brandweer loofden, worden ze niet gehonoreerd", aldus Reniers. "Langer werken voor minder pensioen." Reniers vraagt ook duidelijkheid voor die ambtenaren. Welke beroepen maar ook welke functies in die beroepen komen in de toekomst in aanmerking als een zwaar beroep bij de pensioenberekening?
Maar niet alleen over die zware beroepen is er wrevel. Luc Hamelinck van ACV Openbare Diensten neemt het niet dat de diplomabonificaties, waarbij studies meetellen in de pensioenberekening, aangepakt worden. De perceptie bij de politici hierover klopt niet, klinkt het. "Dit gaat niet over langer werken, maar over minder pensioen."
Over toekomstige vakbondsacties, en welke vorm van protest, willen de bonden nog geen concrete uitspraken doen. Maar als de regering zijn plannen niet bijstuurt, komen er wel acties, klinkt het resoluut.
Van Overtveldt belooft extra wapens voor de fiscus
Van Overtveldt belooft extra wapens voor de fiscus
Geld geld en nog eens geld bol het af smeerlappen
Minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) belooft dat de belastingdiensten extra "wapens" krijgen in de strijd tegen grootschalige belastingontduiking en -ontwijking zoals die aan het licht gekomen is in de "Panama Papers". Van Overtveldt kwam vandaag in de Kamer zijn reacties op die onthullingen uit de doeken doen.
"We kunnen niet van de gemiddelde burger en ondernemer verwachten dat hij braaf en correct zijn belastingen betaalt, als er aan de andere kant een toplaag op grote en georganiseerde schaal belastingen ontwijkt. Dit kan echt niet meer, dit moet aangepakt worden," zei minister Van Overtveldt vanmiddag in de Kamer.
De minister kondigde daar ook concrete maatregelen aan om dat soort praktijken te beteugelen. Zo zal de fiscus voortaan dertig extra fiscale ambtenaren ter beschikking stellen van Justitie, nu is dat ongeveer de helft.
Tevens zullen voortaan ook boekhoudkundige gegevens in de "cloud" als bewijs gebruikt kunnen worden, nu is dat het niet het geval. Er komt ook een onderzoekstermijn van twee jaar als er informatie uit het buitenland komt. In die periode kan de fiscus extra vragen om inlichtingen stellen of een belastingcontrole uitvoeren. Die termijn heeft dan niet enkel betrekking op zaken in het kader van een verdrag tegen dubbele belasting, maar ook in het kader van Europese richtlijnen of multilaterale afspraken.
De regering zal ook proberen om een verdrag te sluiten met Panama om de automatische uitwisseling van gegevens te vergemakkelijken en er komt een wetswijziging om te vermijden dat geld in grote fraudeprocessen nog naar het buitenland kan verdwijnen vooraleer er een uitspraak ten gronde is.
Tenslotte komt er een taskforce met experts van Financiën en Justitie om Belgische financiële instellingen tot maximale transparantie te dwingen.
Van Overtveldt ontevreden over media
Van Overtveldt waarschuwt dat "Panama-gangers" die gebruik willen maken van een fiscale regularisatie, dat voortaan enkel kunnen als er nog geen onderzoek tegen hen geopend is. De Bijzondere Belastinginspectie (BBI) is klaar om met die onderzoeken te starten, maar de enige informatie die over de "Panama Papers" beschikbaar is, zijn persartikels van de vier Belgische media die het het grote internationale onderzoek betrokken waren. Dat zijn De Tijd, Knack, MO* en Le Soir.
Van Overtveldt zegt dat hij zich tot meer informatie gericht heeft tot die media, maar dat die dat geweigerd hebben. "ik betreur dat ten zeerste", zegt Van Overtveldt, die voor hij in de politiek ging, zelf hoofdredacteur van het financiële magazine Trends was.
Hoe dan ook wil Van Overtveldt "de mazen in het net" dichten, niet enkel via meer middelen voor de fiscus, maar ook via de zogenoemde "Kaaimantaks".
Hoe dan ook is het fenomeen van de belastingontduiking en -ontwijking internationaal en moet er dus ook een internationale aanpak komen, aldus de minister.
Verschillende ambtenarenbonden beginnen het verzet te organiseren tegen de maatregelen voor de ambtenarenpensioenen die de federale regering heeft aangekondigd in het kader van de begrotingscontrole. Stakingen zijn nog niet aan de orde, maar "alle mogelijke actiemiddelen zullen worden ingezet", waarschuwen ze.
De ambtenarenbonden "voelen zich gepakt", zegt Luc Hamelinck van ACV Openbare Diensten. De ambtenarenbonden waren eerder door de minister van Pensioenen gerustgesteld geweest. "En nu deze koude douche. Dit is er over.
De socialistische overheidsvakbond ACOD waarschuwt alvast "alle mogelijke actiemiddelen" in te zetten tegen de regeringsplannen.
Over wat dat precies inhoudt, wil vicevoorzitter Chris Reniers nog niets kwijt.
De socialistische onderwijsvakbond kondigt al aan zijn leden te raadplegen over een reactie. "Alle syndicale acties zijn daarbij mogelijk", zegt Raf De Weerdt van ACOD Onderwijs. “Langer werken voor minder pensioen, afbouw van de verlofstelsels en de loopbaanonderbreking, het ziekteverlof in het vizier, meer lesuren in het secundair onderwijs,… Wat zal de volgende stap zijn?”, vraagt hij zich af.
Crombez: ‘De Wever liegt of is slecht geïnformeerd’
Crombez: ‘De Wever liegt of is slecht geïnformeerd’
De Wever is niet te vertouwen, zo een rotte apel als deze hebben wij nog nooit gezien het wordt tijd dat hij verdweind met de noorder zon
"Wanneer De Wever zegt dat de pensioenen niet omlaag gaan, is hij ofwel slecht geïnformeerd ofwel liegt hij", zo reageert sp.a-voorzitter John Crombez bij Belga. "Als hij zegt dat hij niet wil raken aan de hoogte van de pensioenen, moet hij stoppen met liegen en de maatregel intrekken", aldus Crombez.
De federale regering heeft beslist om in het kader van de begrotingscontrole ook in te grijpen op de ambtenarenpensioenen. Zo zullen de studiejaren van ambtenaren op termijn niet meer meetellen als gewerkte jaren voor het pensioen. Dat betekent dat ambtenaren langer moeten werken om aan een volledig pensioen te komen. Ambtenaren krijgen wel, net als werknemers, de kans om via een afkoopsom hun studiejaren te regulariseren. Dat betekent dat de studiejaren na betaling van een bedrag toch nog meetellen als gewerkte jaren.
De onderwijsvakbonden waarschuwen voor de impact van de maatregel op de onderwijspensioenen. Zo berekende de liberale vakbond VSOA Onderwijs van een daling van de onderwijspensioenen met 18 procent. 'Het wordt dus effectief langer werken voor minder centen en daarmee wordt de loopbaan van zowel de ambtenaar als de leerkracht opnieuw zwaar getorpedeerd', zegt Marnix Heyndrickx, voorzitter van VSOA Onderwijs.
N-VA-voorzitter Bart De Wever is het niet eens met de kritiek van de vakbonden. 'Het is niet zo dat de pensioenen zullen verminderen, mensen zullen langer moeten werken voor hun pensioen', zo zei hij zondag in het VTM NIEUWS.
Maar dat klopt niet, zegt sp.a-voorzitter John Crombez. 'Men gaat zowel de mensen langer laten werken, kleuterleidsters tot 7 jaar langer, voor hetzelfde pensioen als de pensioenen verlagen. Ofwel is De Wever slecht geïnformeerd ofwel liegt hij', aldus Crombez, die ook spreekt van een verlaging van 18 tot 20 procent. 'Dus als men zegt dat men niet raakt aan de hoogte van de pensioenen, moet men stoppen met liegen en de maatregel intrekken', aldus Crombez.
De regering heeft zijn begrotingsakkoord: dit zijn de belangrijkste beslissingen
De regering heeft zijn begrotingsakkoord: dit zijn de belangrijkste beslissingen
De onkunde is ongezien bij deze paljassen!
Alweer op de kap van de gewone mens!EN de sociaal zwakkeren.Schandalig ! Geef het maar aan de ( nieuwe) buitenlanders van allerlei aard en pluimen, want wat hebben zij al bijgedragen ooit ?? Juist, niets, enkel last en miserie. Voor onze werklozen en zieken is er al een massa controle, de ene controleur controleert de andere en de mensen mogen opdraven. De enige bevolkingsgroep die weer beter wordt zijn de rijken, anders zouden ze in eigen vel moeten snijden !! Bende zakkenvullers!!
Inderdaad,het land platleggen,want wat doet men zolang we maar blijven ja-knikken?De gewone werkmens draait hier verdomme wééral voor alles op!
Wanneer gaat dat krapuul zelf ook eens belastingen betalen ,regeringsleden van Vlaanderen ,Wallonië ,Brussel ,federaal en Europese profiteurs betalen 2% belastingen . Als dit blijft duren op de kap van de gewone man zonder verzet of revolutie zijn wij onnozelaars .
Heren ministers jullie zijn met veel te veel, en veel te hoog loon. maar daar mag niet aan geraakt worden. Grote bende . profiteurs.
weg met die regering! die hebben nog niets positiefs gedaan voor de kleine man...De rijken worden beschermd langs alle kanten!De 38 uren week is verleden tijd...70 jaar strijd weg!
De regering is iets na middernacht tot een akkoord over de begroting gekomen. Straks om 14 uur volgt een persconferentie, maar deze belangrijke beslissingen zijn al uitgelekt.
Premier Michel moest zijn begroting flink bijsturen. Topministers hebben daar nog een hele nacht lang over onderhandeld. In totaal moest de regering op zoek naar zowat 2,2 miljard euro.
Hij is daar ten eerste in geslaagd door de uitgaven voor veiligheid, ter waarde van 400 miljoen euro, buiten de begroting te houden. Hij heeft daarvoor toestemming gevraagd, én gekregen, van Europa. Nog een meevaller: een reeks kosten verbonden aan de vluchtingencrisis wordt "budgettair geneutraliseerd". De instroom van nieuwe asielzoekers is intussen ook fors gedaald.
• Het arbeidsrecht wordt hervormd. De 38-urenweek gaat op de schop. In de plaats komt een systeem waarbij op drukke momenten meer gewerkt kan worden, wat dan gecompenseerd wordt door kortere werkweken in rustige periodes. Ook de uitbetaling van overuren wordt versoepeld en er komt een aangepast kader voor occasioneel overwerk.
• Er komen extra fiscale inkomsten. Er komt een taks op aanbieders van online gokspelen, een vervroegde verhoging van de accijnzen op diesel en tabak en een ruimer ingeschatte opbrengst van de doorkijktaks op fiscale constructies. De Panama Papers zijn daar allerminst vreemd aan, klinkt het. De regering hoopt bovendien dat het wereldwijde schandaal voor een schrikeffect zal zorgen en de toevlucht naar fiscale regularisatie - niet van Panama-dossiers - zal doen toenemen.
• Er komt een bijkomend integratietraject voor langdurig zieken, dat mensen sneller weer aan het werk moet krijgen. Het systeem zou "responsabiliserend" zijn voor zowel werkgevers als werknemers. Nieuw overleg tussen de sociale partners is in elk geval vereist, klinkt het.
• Er wordt extra bespaard op de uitgaven van de departementen. Alles samen moet dat 265 miljoen besparen.
• Er komt een pakket antifraudemaatregelen. Een taskforce met fiscalisten, experts en zelfs onderzoeksrechters zou dat pakket de komende dagen nog verfijnen en juridisch sluitend maken.
• De vennootschapsbelasting wordt hervormd. Dat moet de fiscaliteit voor kmo's "rechtvaardiger" maken.
• Ook nieuw is dat asielzoekers niet langer meteen bepaalde fiscale voordelen zullen genieten. Zo zou met name het systeem van kinderen ten laste gekoppeld worden aan een minimale verblijfsduur.
Peiling: N-VA maakt fikse duik, Vlaams Belang verdubbelt
Peiling: N-VA maakt fikse duik, Vlaams Belang verdubbelt
De NVA van De Wever
mag van mij op rotten ,
liever vandaag dan morgen
N-VA krijgt in de nieuwe peiling van La Libre en de RTBF een klap van ruim 6 procent in vergelijking met de verkiezingen van 25 mei 2014 tot nog 25,6 procent. Vlaams Belang verdubbelt de aanhang tot 12,4 procent en is nog minder dan een procent kleiner dan Open Vld dat met 13,3 procent ruim 2 procent inlevert.
Aan Franstalige kant verliest PS vooral in de Kamer fors en MR vooral in het Waals parlement. Grote winnaar in het zuiden van het land is de PVDA die haar score nagenoeg verdubbelt tot 10,4 procent en daarmee Ecolo op de hielen zit, ondanks het feit dat de groenen ook bijna 3 procent groeien. Beide naderen ook sterk op cdH.
N-VA zakt zowel voor de Kamer als het Vlaams Parlement naar respectievelijk 25,6 en 25,3 procent, een daling van ruim 6 procent. Maar de kloof met de nummer 2, CD&V, blijft groot. De christendemocraten blijven constant (-0,3%)
in de Kamer maar boeten op Vlaams niveau 3 procent in tot 17,4 procent. Sp.a wipt met een groei van een half procent over Open Vld dat onder de 14 procent duikt. Vlaams Belang spurt van minder dan 6 procent bij de verkiezingen naar ruim 12 procent (12,4% Kamer, 12,9% Vlaanderen). Groen sluit de rij maar dankzij een groei van anderhalf procent overschrijdt de partij de symbolische 10 procent-drempel.
In Franstalig België laten de drie traditionele partijen van hun pluimen. PS blijft de grootste partij, maar duikt onder de 30 procent tot 26,4 procent in de Kamer, en 28,1 procent in het Waals Parlement. De MR weet het verlies federaal te beperken tot minder dan 2 procent en ziet de kloof met de PS tot 2,5 procent te krimpen. cdH zakt in beide parlementen onder de 13 procent en ziet Ecolo naderen dat over de 10 procent wipt (11,1% Kamer, 10,2% Wallonië). De PVDA is de grote winnaar met een bijna verdubbeling van de verkiezingsscore tot 10,4 procent in de Kamer en 10,1 procent in het Waals parlement. De PP haalt net de kiesdrempel met 5,5 procent.
De peiling werd via het internet afgenomen tussen 31 maart en 4 april bij 2.860 Belgische kiezers. De foutenmarge bedraagt 3,2 procent.
Belastingzaak tegen De Gucht komt voor hof van beroep Antwerpen
Belastingzaak tegen De Gucht komt voor hof van beroep Antwerpen
Die zot mag van mij opgesloten worden hij is een beroeps dief
Het Hof van Cassatie heeft zopas beslist dat het proces tegen Karel De Gucht (Open VLD) opnieuw zal moeten worden gevoerd voor het hof van beroep in Antwerpen. Dat vernam De Standaard bij het Hof van Cassatie.
De zaak tegen De Gucht, die intussen bestuurder is bij Proximus, gaat over meer dan een miljoen euro. Dat bedrag belandde in 2005 op De Guchts bankrekening en was nog een gevolg van zijn vorige leven als zakenadvocaat. Maar volgens de Bijzondere Belastinginspectie, die de storting ontdekte in 2011, heeft De Gucht onterecht geen belastingen betaald op die inkomsten. Daarop eiste de fiscus via de rechtbank geld terug.
Maar De Gucht betwistte de inzage van de Belastinginspectie in zijn bankrekeningen. Hij kreeg daarover uiteindelijk gelijk van het Gentse Hof van Beroep, dat in 2013 besloot dat de fiscus de rekeningen van De Gucht onterecht had ingekeken. De fiscus ging tegen die beslissing in beroep bij het Hof van Cassatie. Dat moest oordelen of de Gentse beslissing correct was genomen.
Vandaag gaf het Hof van Cassatie gelijk aan de belastinginspectie. De beslissing van het Gentse Hof van Beroep is ongedaan gemaakt. Nu verhuist het hele dossier naar het Antwerpse hof van beroep. De raadsheren daar zullen moeten uitmaken of de fiscus al dan niet terecht de bankrekeneningen van Karel De Gucht inkeek.
Pas wanneer er definitieve duidelijkheid bestaat over de vraag of de Belastinginspectie al dan niet rechtmatig het 'bewijsmateriaal' voor haar zaak tegen De Gucht heeft verkregen, kan het proces ten gronde tegen De Gucht van start gaan.
Bart De Wever, partijvoorzitter van N-VA, vindt dat de positie van minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) niet wankel is geworden. ‘Zijn opdracht is zelfs duidelijker dan ooit’, zei hij in De Ochtend op Radio 1.
oorlogssituatie’, zei voorzitter Bart De Wever in De Ochtend op Radio 1. ‘Er is een ideologie die onze manier van leven wil vernietigen. Die beschikt ook over wapens en helaas ook over sympathisanten in ons land.’
De Wever vindt dan ook dat de posities van minister Jambon niet ter discussie staat. ‘In een oorlogssituatie is het logisch dat je nederlagen lijdt. Als je de positie van bevelhebber in vraag gaat stellen, ga je de oorlog zeker niet winnen. De positie van Jambon is niet wankel, zijn opdracht is duidelijker dan ooit.’ Volgens De Wever moet de minister van Binnenlandse Zaken verder de gebrekkige veiligheidscultuur in onze samenleving aanpakken.
‘Conservatief. In de hele slechte betekenis van het woord’
De voorzitter van N-VA betwist ook de analyse dat N-VA ‘een beleidspartij is geworden’. ‘We zijn dat altijd geweest. We zijn altijd verbonden geweest aan verantwoordelijkheden.’
De Wever geeft wel toe dat regeren op elk niveau een ander verhaal is: ‘Regeren betekent compromissen sluiten, dingen laten vallen. Gelukkig zitten we in de federale regering met maar één franstalige partij.’ Het is volgens De Wever de enige franstalige partij die sociaaleconomische hervormingen wil doorvoeren. ‘De andere partijen zijn conservatief. In de hele slechte betekenis van het woord.’
‘Everybody wants change, but nobody wants to change’
De Wever had het ten slotte ook over de begrotingscontrole en de pensioenhervormingen. Daarover was hij duidelijk: ‘Niet alle maatregelen zijn zeer leuk. Je botst op de wetmatigheid: “Everybody wants change, but nobody wants to change”. We moeten het perspectief bewaren naar 2019.’
De Vlaamse CD&V-ministers Hilde Crevits en Jo Vandeurzen willen naar één gezinstoeslag, die een combinatie vormt van het kindergeld en de studiebeurs. Door beide toelagen op elkaar af te stemmen denken de ministers dat alles eenvoudiger zal worden. De Gezinsbond zegt niet nee, maar benadrukt dat de gezinnen er financieel niet op achteruit mogen gaan.
De kinderbijslag is sinds de zesde staatshervorming een Vlaamse bevoegdheid geworden in plaats van een federale. Maar binnen de Vlaamse regering is er nog altijd geen akkoord over de hervorming van het systeem. De bedoeling is alleszins dat ouders voor elk kind evenveel kindergeld zullen krijgen. Daardoor zouden grote gezinnen een pak minder kunnen krijgen. Maar de meningen binnen de Vlaamse regering blijven daarover verdeeld.
Hoe het ook zij, minister van Welzijn Vandeurzen en minister van Onderwijs Crevits beklemtonen nu dat ze bij de hervorming rekening willen houden met de verworven rechten. "Het is niet de bedoeling dat een gezin in de overgangsfase minder krijgt", zegt Vandeurzen.
"Stroomlijnen"
Bovendien wil minister Crevits de gelegenheid te baat nemen om de systemen van kindertoeslag en studiebeurzen aan elkaar te koppelen. "We moeten naar één geïntegreerd systeem waarbij schooltoelages deel uitmaken van een globaal Vlaams gezinsbeleid", stelt Crevits voor. "We moeten het recht op een studietoelage en op een extra toeslag in de kinderbijslag stroomlijnen."
Concreet worden er voor de toekenning van kinderbijslag en studiebeurzen nog andere inkomensbegrippen gebruikt, en dat vindt Crevits "een beetje vreemd". "Het zou veel gemakkelijker en eenvoudiger zijn als dit in beide gevallen hetzelfde zou zijn", legt de minister uit aan VRT Nieuws. "Dan krijg je een Vlaamse kinderbijslag en een extra toelage die afhankelijk is van de participatie van kinderen aan scholen voor mensen die onder een bepaalde inkomensgrens vallen." Door beide systemen op elkaar af te stemmen, wil Crevits tot een transparant geheel komen.
"Alles hangt af van de combinatie"
"Alles zal afhangen van wat de combinatie is die men nu zoekt, en hoe groot de basisbedragen voor kinderbijslag zijn en hoe groot die studietoelagen zijn", reageert Manu Keirse van de Gezinsbond.
"De Gezinsbond volgt dit met zeer grote zorgvuldigheid op omdat wij vinden dat de gezinnen er vandaag in deze samenleving niet kunnen op achteruit gaan. De kinderbijslag dekt vandaag nog geen 50 procent van de meerkost van een kind."
Trump: ‘Brussel beseft nu dat het alle controle kwijt is’
Trump: ‘Brussel beseft nu dat het alle controle kwijt is’
Donald Trump heeft zich in een toespraak over de migratieproblematiek opnieuw negatief uitgelaten over onze hoofdstad. ‘Iedereen werd zonder screening binnengelaten en het werd een ramp.’ De Republikeinse presidentskandidaat beloofde in een interview elders dat hij de 19 biljoen dollar aan staatsschuld zou doen verdwijnen als hij acht jaar president kan zijn.
‘Ik deed onlangs enkele uitspraken over Brussel’, verwees Trump naar de negatieve uitlatingen die hij begin dit jaar over onze hoofdstad deed. ‘Ik zei dat het er was alsof je in een hellegat leefde. Ik was er 25 jaar geleden en toen was het één van de mooiste steden ter wereld.’
‘Een vriend van mij kwam net terug uit Brussel en zei: het is er als een bewapend kamp. Dat is omdat er mensen binnenkwamen die niet gescreend werden en het werd een ramp’, aldus Trump, die verwees naar een artikel in de New York Times waarin zijn uitspraken op de korrel genomen werden. ‘En twee maanden later hadden ze dit verschrikkelijk probleem in Brussel. Nu beseffen ze daar dat ze geen enkele controle hebben over hun stad.’
Volgens Trump mogen de Verenigde Staten niet dezelfde ‘fout’ maken en moet er streng toegekeken worden wie het land binnenkomt. ‘Wij mogen niet de stomme mensen zijn’, verwees hij nog eens naar Brussel.
‘Massieve recessie’
In een interview zondag met de krant Washington Post verklaarde de Republikeinse presidentskandidaat dat de Verenigde Staten volgens hem afstevenen op een ‘massieve recessie’. Volgens Trump zit het land op een ‘zeer, zeer grote zeepbel’ en is het een ‘verschrikkelijke tijd’ om in aandelen te investeren.
Trump wil de schuldenberg afvlakken door ‘slechte’ handelsakkoorden met landen als China, Mexico en Japan te heronderhandelen. De daaruit voortvloeiende groei moet de VS in staat stellen tot een schuldafbouw. De presidentskandidaat denkt zo in twee termijnen de volledige schuldenberg van meer dan 19 biljoen dollar te kunnen afbouwen tot nul.
Heb je last van eczeem en ben je in de lente geboren? Of kamp je met astma en verjaar je in de herfst of winter? Dat is geen toeval. Onderzoekers hebben een link gevonden tussen je allergieën en het seizoen waarin je geboren bent.
Het seizoen waarin je geboren bent, laat sporen na op je DNA die een invloed hebben op je gezondheid. Dat vertelt professor John Holloway, die gespecialiseerd is in allergieën en ademhalingsproblemen, aan Hufftington Post. Holloway deed onderzoek bij 367 jongeren die op Isle of Wight in Engeland zijn geboren.
De onderzoekers namen het DNA van deze jongeren onder de loep wanneer ze 1, 4, 10 of 18 jaar oud waren. Ze bekeken of er een link kon worden gelegd tussen het seizoen waarin iemand geboren is en of hij last heeft van allergieën als astma, exzeem en hooikoorts. En die vonden ze!
Om erachter te komen hoe dit komt, moet er meer onderzoek gedaan worden. “Het kan met zonlicht te maken hebben, dat zorgt voor vitamine D in het lichaam. Ook kan het ermee te maken hebben dat moeders die borstvoeding geven ‘s winters anders eten. We weten het nog niet, maar we hopen er snel achter te komen”, stelt Holloway.
“Als we erachter zijn wat in het seizoen het precies is dat de gezondheid beïnvloedt, kunnen we daar misschien wat tegen doen. Een methode ontwikkelen om allergieën tegen te gaan bijvoorbeeld”, besluit de professor.
Als de politiekers dood vallen is er niets aan de hand , opgeruimt is een mooi doel
Premier Charles Michel ziet geen reden om na de aanslagen in Brussel plots de Brusselse politiezones te fuseren of een nieuwe staatshervorming te organiseren. Dat zegt hij zaterdag in Het Laatste Nieuws en La Libre Belgique. De eerste minister waarschuwt ook dat er nog aanslagen zullen volgen, "misschien ook in België".
"Ik ken geen taboes. Maar ik heb niet de indruk dat er in Zaventem twee bommen zijn ontploft omdat Brussel zes politiezones telt", aldus premier Michel, die zichzelf op dat valk een pragmaticus noemt. "Ik hou niet vast aan structuren als hun meerwaarde niet bewezen is
(...) Maar vandaag lijkt zo'n aanpassing mij geen prioriteit."
Ook van een staatshervorming ziet de eerste minister het nut nu niet. "De prioriteit vandaag, dat is de instellingen doen werken zoals ze vandaag bestaan. Zij die denken dat een nieuwe staatshervorming alles zal oplossen, vergissen zich", klinkt het. De eerste minister verwacht veel meer van de dertig maatregelen die zijn regering eerder aankondigde.
De verstrenging van de voorwaardelijke invrijheidstelling lijkt Michel dringender. "Toen ik voorzitter was van de MR, heb ik vaak gepleit voor onsamendrukbare straffen", zo merkt hij op. "Het debat daarover loopt in het parlement."
Strijd winnen
Premier Michel is er wel "zeker van dat we deze strijd zullen winnen". "Onze fundamentele waarden zijn veerkrachtig genoeg om te weerstaan aan alle wapens die ertegen worden ingezet." Al waarschuwt de premier dat er nog aanslagen zullen volgen en "nog doden zullen vallen". "Vroeger, in een klassieke oorlog, verloor je veldslagen op het slagveld. Nu doe je dat niet daar, in Syrië of Irak, maar hier in Europa. Dat is geen makkelijke boodschap. Maar ze is eerlijk."
Tot slot blikt de premier kort terug op hoe hij de aanslagen persoonlijk beleefde. "De premier primeert op de mens", zegt hij daarover. "Maar het is hard. Ik heb me als politicus nooit zo eenzaam gevoeld." En pas deze week volgde de terugslag.
Eén politiezone voor 19 Brusselse gemeenten? Wie wil daar korpschef van zijn?”
Eén politiezone voor 19 Brusselse gemeenten? Wie wil daar korpschef van zijn?”
Johan De Becker, zonechef van de politiezone Brussel West, heeft in De Ochtend zijn mening gegeven in het debat over de politiezones. Alle Vlaamse politieke partijen willen de Brusselse politiezones samenvoegen, maar de Waalse partijen zien er niks in. Het lijkt nu al het nieuwe BHV, maar wat denkt de man op het terrein er zelf van?
De situatie in Brussel is er niet naar om een fusie levensvatbaar te maken denkt De Becker. Er zijn 19 Brusselse gemeenten, en een belangrijk deel van de bevoegdheden zit bij de Brusselse minister-president.
“De Brusselse minister-president heeft bij de vorige staatshervorming de bevoegdheid gekregen over de veiligheid in Brussel. Je moet hem de kans geven om dat waar te maken. Personeel aanwerven, veiligheidsraad bijeen roepen, initiatieven nemen...”
De samenwerking tussen de zes politiezones is nu heel goed zegt De Becker, dat is geen reden om een fusie door te voeren. “Het nieuwe voetbalstadion zal bijvoorbeeld op Vlaams grondgebied liggen, terwijl er Brusselse agenten zullen worden ingezet.” Verschillende zones zullen hoe dan ook dus altijd moeten samenwerken.
Dus vraagt De Becker zich af waarom er altijd wordt gesproken over een fusie van de zes Brusselse politiezones, zonder dat er over de politiezones in de rand rond Brussel wordt gesproken. “Er moet geen samenwerking komen tussen Asse en Molenbeek, maar wel tussen Molenbeek en Woluwé? Terwijl die eerste twee sterk op elkaar lijken en naast elkaar liggen, terwijl Molenbeek en Woluwé totaal verschillend zijn.”
De korpschef vindt de kritiek die de Brusselse politiezones krijgen gratuit. Net als de politieke voorstellen om de Brusselse problemen op te lossen met een fusie. “Men moet mij nog altijd eens aantonen dat onze structuur slecht functioneert.” Hij heeft bovendien vragen bij de werkbaarheid van een eengemaakte structuur. “Ik zou niet de baas willen zijn van één politiezone met 19 burgemeesters en daar nog minister-president naast.”
Naast de gekende 1 aprilvissen verandert er deze maand ook wel wat. Wij zetten de belangrijkste wijzigingen voor u op een rijtje:
- Op 1 april treedt in België de kilometerheffing voor vrachtwagens van meer dan 3,5 ton in werking. Met het systeem willen de drie gewesten meer het gebruik dan het bezit van een vrachtwagen belasten en buitenlandse vrachtwagens laten meebetalen voor het gebruik van onze wegen. De jaarlijks opbrengst van de heffing wordt geraamd op 750 miljoen euro.
- Meerderjarigen met een handicap zullen vanaf 1 april een aanvraag kunnen doen voor een persoonsvolgend budget (PVB). Dat PVB is een soort ‘rugzakje’ waarmee de persoon met een handicap veel meer zelf zijn ondersteuning kan aansturen. Vanaf september zullen de eerste ‘rugzakjes’ ook effectief toegekend worden. Het gaat om een belangrijke horde in de grote omschakeling in de manier waarop personen met een handicap in de toekomst ondersteund zullen worden.
- Op vrijdag 1 april stijgt het leefloon opnieuw met 2 procent. Voor samenwonenden (categorie 1) stijgt het leefloon naar 566,92 euro per maand, voor alleenstaanden (categorie 2) naar 850,39 euro. Samenwonenden met minstens één kind ten laste krijgen voortaan een uitkering van 1.133,85 euro per maand.
- De Rijksdienst voor Pensioenen (RVP) en de Pensioendienst voor de overheidssector (PDOS) fuseren op 1 april tot de Federale Pensioendienst (FPD). De diensten verzekeren dat de continuïteit van de pensioenbetalingen en de andere vormen van dienstverlening verzekerd blijft.