Meisje in hyacintblauw van Susan Vreeland.
(zelfde schrijfster als 'De lunch van de roeiers',- zie mijn vorige boekbespreking)
Dit boek gaat over een schilderij van een jong meisje dat bij het raam zit te naaien. Een onvoorstelbaar mooi portret van een meisje in een blauw vestje, waarvan de eigenaar beweert dat het een echte Vermeer is. Maar niemand kent het bestaan van dit schilderij.
De roman volgt het schilderij via de verschillende eigenaren, steeds een stap teruggaand in de tijd, tot het moment van het ontstaan en beschrijft in 8 verschillende verhalen een stukje uit de levens van de respectievelijke bezitters door de eeuwen heen. Je zou de roman eigenlijk ook achterstevoren kunnen lezen, beginnend bij de arme schilder Johannes Vermeer die zijn schilderijen moet verkopen of weggeeft om er schulden mee af te betalen om zijn gezin te kunnen voeden en zo verder tot de laatste bezitter, een leraar in New York die op het punt staat om het schilderij te vernietigen.
Een mooi en met momenten aangrijpend boek dat zeer spitsvondig opgebouwd werd.
----------------------------
Van Johannes Vermeer zijn slechts 35 schilderijen bekend. De schrijfster creëert hier met Meisje in Hyacintblauw aldus een fictief zesendertigste werk.
|