Foto
We hebben geen zetel in de gemeenteraad maar zullen verder de groene luis in de pels zijn.
Zoeken in blog

Inhoud blog
  • Koken
  • Plantjes voor Kom op tegen Kanker
  • Jij komt toch ook?
  • Terug
    Foto

    Groen! helpen ?

    Wil je Groen! Ledegem een duwtje in de rug geven ?

    Wil je meedenken over wat in Ledegem beter kan ?

    Denk je groen ?

    Wil je ons groen progressief project steunen ?

    Wil je met ons beter kennis maken ?

    Of word je lid van Groen! en versterk je zo de groene, progressieve stem in Ledegem !!

    Wil je op een andere manier meehelpen: folders verdelen, helpen met een actie,...?

    1 adres: groen.ledegem@skynet.be 

    Foto
    Groen! Ledegem
    Voor meer groene politiek in Ledegem
    15-11-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Koken

     

     

    We stellen eens te meer vast dat een groots opgezette reclamecampagne onze burgemeester in het zonnetje moet zetten. Goede public relations op kosten van de gemeente heeft die man.

    Nu kookt hij voor zijn gemeentenaren. Wat een sympathieke burgemeester hebben we toch. Hij nodigt immmers een selecte groep mensen uit om hen te bedanken voor hun inzet. Grote titels in de krant: 'DE BURGEMEESTER KOOKT'  Maar er staat niet bij dat het met geld uit de gemeentekas is. Gratis publiciteitscampagne voor CD&V dus. Want het zijn de partijgenoten die het werk doen en hij mag de muts opzetten en voor de fotografen poseren.

    Wij vragen ons af of Groen ook 1250 € kan krijgen om te koken voor de Ledegemnaars. Wij zouden voor dat bedrag heel wat meer mensen kunnen uitnodigen. En 1 ding is zeker. We zouden koken met fair Tradeproducten en fair Tradedranken aanbieden.En weet je wie we zouden uitnodigen? De mensen die het super moeilijk hebben om de eindjes aan elkaar te knopen.

    Wij hebben 10 jaar met eigen geld de Ledegemnaars verwend door telkens 1000 bloembollen cadeau te doen (die de burgemeester dan nog dikwijls vertikte om ze te planten) Het wordt tijd dat de burgemeester zelf betaalt voor zijn campagne!

     

    15-11-2013 om 19:08 geschreven door groene kriebel  


    >> Reageer (0)
    18-10-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

    Eigenlijk zou elke burger geregeld eens de gemeenteraad moeten bijwonen. Dan zou je met eigen ogen en oren kunnen vaststellen hoe een absolute meerderheid van 1 partij afglijdt naar machtsmisbruik, naar misprijzen voor vragen en voorstellen van de oppositie, naar nietszeggerij en vooral naar nietsdoenerij.

    Enkele voorbeelden::
     1. Bijkomend agendapunt van SP.a - Groen op de gemeenteraad van september

         

                    Er bereikten ons heel wat vragen en klachten van mensen die al eens per fiets door de Fabriekslaan richting Provinciebaan rijden. De dunne asfaltstrook is door de jaren heen verzakt en verbrokkeld. Daardoor zijn fietsers genoodzaakt om op de betonstrook te rijden die voor autoverkeer bedoeld is. Levensgevaarlijk in beide gevallen.
    SP.a - Groen vroeg aan het gemeentebestuur om daar prioritair werk van de maken en de asfaltstrook af te frezen en van een nieuwe laag te voorzien.
    Je acht het niet voor mogelijk in welke bochten de burgemeester zich wrong om te zeggen dat ze dat niet zouden doen. ‘Wij willen geen geld over de balk gooien onder het mom van de veiligheid’ was zijn repliek.  ‘In onze beleidsanalyse vinden wij dat er ook nog andere dringende zaken zijn’  en 'We zullen dat in een ‘globaal plan’ bekijken.'

    Ons voorstel werd met 17 stemmen tegen 3 en 1 onthouding (VLD) verworpen.

    Je acht het niet voor mogelijk dat een bestuur, dat de mond vol heeft over het behalen van een ‘SAVE’ logo en elk jaar meewerkt aan de 'B-run' voor veilig fietsverkeer dit voorstel gewoon verwerpt. In de krant komen is blijkbaar belangrijker dan écht iets doen. Een schepen beweerde zelfs dat hij er elke dag passeerde en dat het niet zo slecht is. Hij vergat er bij te zeggen dat hij er altijd met de auto voorbijkomt.

    2. Beleidsplan 2013-2018

    In januari startte deze legislatuur met een verkort beleidsplan. Het bestuur beloofde om een groot globaal plan te maken en dit aan de bevolking  ter goedkeuring en ter bespreking voorleggen  in de maand juni. We zijn intussen al begin oktober en het beleidsplan is nog niet klaar, laat staan dat de bevolking er inzage of inspraak zou in hebben.

    3. Vertegenwoordiger milieuvereniging in de Gecoro.

    De gouverneur schorste het gemeenteraadsbesluit van de maand april over de benoeming van iemand in de Gecoro die noch inwoner, noch vertegenwoordiger was van een milieuvereniging uit de gemeente. Dus moest er een nieuwe procedure gestart worden.
    De enige 2 milieuverenigingen Velt en de Kolleblomme (die het mooiste plekje van Ledegem , de spoorzate ontwierp, aanplantte en onderhoudt) dienden opnieuw een kandidaat en opvolger in.
    En ja hoor je acht het niet voor mogelijk: de CDV-VD toverde weer een wit konijn uit hun hoed. Deze keer vroegen zij aan een jager die in het dagelijks leven dan nog als loonwerker alle mogelijke herbi-, pesti- en fungiciden rondstrooit of hij niet als vertegenwoordiger van de milieuverenigingen wou zetelen.  En prompt kreeg hij 18 stemmen achter zijn naam. VLD vindt dit dus ook  OK.

    We weten het: Hubertus is de vereniging die elk jaar als imagovorming komt helpen bij het opruimen van het zwerfvuil. Zijn ze daarom een milieuvereniging? Oh ja, zij houden het natuurlijk evenwicht van konijnen, hazen en patrijzen in stand. Anders zou er wel een overbevolking van kunnen komen. Maar eerst moeten ze de vossen afschieten die in de natuur het evenwicht in stand houden.
    En jazeker, jagers hebben een diploma in natuurbeheer. Ze moeten een 'opleiding’ volgen, maar hun interesse en kennis van de natuur is louter uit eigenbelang. Ze weten alles over konijnen, fazanten, hazen, vossen en hun biotoop en levenswijze enkel en alleen om te weten hoe ze ze precies kunnen doden en er genoeg overhouden om het jaar nadien ook nog te kunnen jagen. Houden van de natuur om op tijd en stond diezelfde natuur te kunnen doden. Geef ons dan maar kleiduifschutters.

    Mensen  uit de échte milieu- en natuurverenigingen hebben kennis van de natuur uit algemeen belang en zijn 365 dagen van het jaar met milieu en natuur bezig zijn. Kennen zonder examen vele soorten gezang van vogels, vele soorten paddestoelen, vele soorten kruiden in wegbermen, helpen padden en kikkers in het paarseizoen om wegen over te steken, leiden gratis wandelingen, besteden vele vrije dagen aan onderhoud van natuur en milieu.....

    Maar deze mensen worden aan de kant geschoven. Er werd trouwens zelfs ook  nog geen milieuraad opgestart. Blijkbaar is het gemeentebestuur doodsbang dat mensen die het goed voor hebben met natuur en milieu voorstellen zouden doen om onze gemeente wat groener te maken.

    18-10-2013 om 11:24 geschreven door groene kriebel  


    >> Reageer (0)
    05-09-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Plantjes voor Kom op tegen Kanker



    Groen Ledegem heeft al jarenlang een traditie om zich in te zetten voor Kom op tegen Kanker. Ook dit jaar doen we dat door verkoop van plantjes.
    Op zaterdag en op zondagvoormiddag zijn wij te vinden bij Huis Maria in Ledegem en bij de Spar in Sint-Eloois-Winkel. Wij hopen dat de inwoners van Ledegem weer hun goed hart zullen tonen.





    05-09-2013 om 22:37 geschreven door groene kriebel  


    >> Reageer (0)
    10-07-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Jij komt toch ook?
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    10-07-2013 om 12:31 geschreven door groene kriebel  


    >> Reageer (0)
    03-07-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Terug

    Ja, wij zijn een tijdje inactief geweest. Te druk met vele interesses. Ontgoocheld over de verkiezingsuitslag. Maar vanaf nu komt daar weer verandering in. Het autoritair en eigenwijs beleid van het huidig gemeentebestuur noopt ons daartoe.

    Wij willen verder de luis in de pels zijn. Wij leggen misbruiken bloot. Wij signaleren wat fout is en zeggen ook wat goed is. Onze nioeuwsbrief die we samen met sp.a opstellen is daar een mooi bewijs van. Mocht je geïnteresseerd zijn in onze nieuwsbrief, laat niet na ons te mailen: groen.ledegem@skynet.be

    03-07-2013 om 23:23 geschreven door groene kriebel  


    >> Reageer (0)
    02-10-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

    Café " 't Stemkotje "

      

    zondag 14 oktober van 8 uur 's morgens tot 20 's avonds
    in het oud Arsenaal (juist naast de L!nk)


    De hele dag kan je er napraten over jouw 'goede' keuze in het stemhokje, de binnenkomende resultaten evalueren, kandidaten ontmoeten en natuurlijk een lekker drankje nuttigen of een hapje eten.

    De opbrengst gaat gedeeltelijk naar een aantal ontwikkelinsprojecten zoals 11 11 11 , een hart voor Gambia, Binshua in Kameroen

    02-10-2012 om 10:28 geschreven door groene kriebel  


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Programma 2012

    Programma  2012

     

    BOUW MEE AAN DE TOEKOMST VAN Ledegem

     Dit programma is een uitnodiging. Een oproep aan alle inwoners van Ledegem, Rollegem-Kapelle en Sint-Eloois-Winkel om mee te bouwen aan een betere toekomst. Samen kunnen we van onze gemeente een comfortabele, sociale, creatieve en moderne plek maken.

    Samen kunnen we veel meer bereiken dan alleen.  

    We moeten iedereen  kansen geven om mee te zijn en mee te doen.

    Sp.a – Groen gaat constructief aan de slag en wil aan iedereen de kansen en de middelen geven om mee te bouwen aan eigen toekomst.

    We moeten samen kiezen voor een constructieve samenleving, voor een gemeenschap waaraan iedereen graag meewerkt en kan en mag meewerken.

    Onze gemeente verdient daarom het beste bestuur met alle bekwame mensen samen, een bestuur dat vertrouwen heeft in zijn inwoners en hen betrekt bij al zijn beslissingen.

    Een gemeente die dat waarmaakt heeft stevige bouwstenen nodig. De ene kan niet zonder de andere.

    Bouwsteen 1       BASISCOMFORT VOOR IEDEREEN.

     

    Ieder mens heeft recht op een menswaardige levenskwaliteit, op een leefbare omgeving, thuis en daarbuiten. Basiscomfort houdt een betaalbare kwaliteitswoning in en goedkopere energie. Een veilig gevoel, in een nette straat, waarin niemand te hard rijdt. En alles wat je nodig hebt in de buurt : groen, een plek om tot rust te komen, om je te ontspannen, om te winkelen , om andere mensen te ontmoeten.

     

    1.1  Betaalbaar wonen

     Een energiezuinige, kwaliteitsvolle betaalbare woning als eigenaar of huurder is het streefdoel voor alle inwoners.

    Met de intergemeentelijke samenwerking hebben wij reeds heel wat stappen gezet, maar toch is er nog heel wat werk voor de boeg. Het gemeentelijk loket bouwen we uit en we  informeren en begeleiden de gezinnen in hun zoektocht naar die betaalbare woning. Het woonloket moet de mensen wegwijs maken in de bestaande premiestelsels. Het lokaal premiebeleid moet men optimaliseren en ook toegankelijk maken voor eigenaar-verhuurders en richten naar duurzaam energieverbruik, kwaliteit en levenslang wonen, vanzelfsprekend onder strikte voorwaarden van de verhuurmodaliteiten.

    Dank zij de wijziging in het Provinciaal Ruimtelijk Structuurplan kan de woningbehoefte in de toekomst over de drie deelgemeenten gespreid worden. Hier maken we werk van zodat ook Rollegem-Kapelle nieuwe woningen kan ontwikkelen. Bijkomende acties leiden tot het op de markt brengen van onbebouwde kavels.

     

     1.2  Energiefactuur verlagen voor mens en milieu

     

    De gezinnen betalen méér en méér voor gas en elektriciteit, zeker in vergelijking met onze buurlanden. Daarom dient de gemeente zijn inwoners  helpen bij het zoeken naar goedkopere energie. Het woonloket neemt ook de taak van energieloket op zich en staat in voor energieberekeningen, energieleningen, energiesnoeiers en de promotie van alternatieve energie. De uitgevoerde kwaliteitsmetingen worden verder opgevolgd. Het stimuleren van samenaankopen behoort ook tot haar taak. Desnoods organiseert de gemeente zelf. Tot op vandaag vallen de huurders en minderbegoeden uit de boot. Ze hebben niet de mogelijkheid om te investeren in zonnepanelen of isolatie. Hier ligt een belangrijke rol weggelegd voor het OCMW.

    De gemeente moet het voorbeeld geven om energie te “snoeien” in de eigen openbare gebouwen en sport- en cultuurzalen. Ook in de openbare verlichting moet geopteerd worden voor spaarzame lichtpunten. Meewerken aan coöperatieve energieproductie behoort tot de mogelijkheid.

     

    1.3  Veilig het huis uit

     

    Een veilig gevoel is het begin van alles. Niet alleen in het verkeer maar ook gewoon op straat. In onze gemeente is een goede verstandhouding tussen politie en inwoners van cruciaal belang. De wijkagent is het eerste aanspreekpunt maar de politie moet ook preventieve informatie bezorgen aan de inwoners omtrent voorzorgsmaatregelen en vermijden van veiligheidsproblemen.

    Overleg met wijkbewoners, desnoods via knelpuntwandelingen, moet zorgen voor de aanpak van probleemplaatsen.

    Goede openbare verlichting en geregelde controle kan vandalisme voorkomen.

    Ook bij de organisatie van fuiven en feestelijkheden is voorafgaand overleg tussen organisatoren en veiligheidsdiensten van cruciaal belang. Fuifbegeleiding op het evenement zelf kan ontsporing voorkomen.

    Bij sneeuwomstandigheden moeten voet- en fietspaden zo snel mogelijk geruimd worden om veilige verplaatsingen te garanderen. Een gemeentelijke hulpdienst moet bijspringen bij mindermobielen.

     

    1.4  Nette, goed onderhouden buurten

     

    Een aantrekkelijke gemeente dient eerst en vooral een gemeente te zijn met goed onderhouden wegen waar ook mindervaliden zich gemakkelijk kunnen verplaatsen. Nette en goed onderhouden voetpaden en rustbanken, vuilnisbakjes, plantenbakken en meer boompjes.

    Er moet gewerkt worden aan de dorpskernvernieuwing van de centra van Ledegem en Sint-Eloois-Winkel zodat de omwonenden, net zoals in Rollegem-Kapelle, kunnen meewerken aan een mooier en netter uitzicht. Onderhoud van bloembakken en begroeiing is essentieel. Een gemeente die het voorbeeld geeft kan gerust de medewerking vragen aan de inwoners om ook buiten het centrum geen blikken en afval achter te laten langs straten en grachten, zodat zij samen met het gemeentebestuur oog hebben voor een aantrekkelijk omgeving. Ook het tegengaan van leegstand draagt bij tot een mooiere gemeente.

    “Samen voor een nette en propere gemeente “ moet voor iedereen het doel zijn.    

     

    1.5  Snel en veilig op weg

     

    Het reeds oude mobiliteitsplan moet herzien worden. Er is duidelijk nood aan uniforme verkeersregels over het hele grondgebied. Door de toename van de bebouwing mag de agglomeratie (snelheidszone 50) uitgebreid worden (bvb. Fabriekslaan, Izegemsestraat). Een overweging voor zone 30 rond scholen, kerken, ontmoetingszalen, sporthallen, wijken, … mag gerust gemaakt worden. Ook een plan over speelstraten in woonwijken is aan de orde.

    De gemeente moet meer gebruik maken van de subsidiëring van de aanleg van bovenlokale fietspaden, zoals van Ledegem naar Moorsele, tussen Rollegem-Kapelle en Sint-Eloois-Winkel, Rollegem-Kapelle naar Roeselare, Sint-Eloois-Winkel naar Izegem, …

    Onderhandeling met de vervoersmaatschappij De Lijn omtrent kernverbindingen moeten onderhouden worden.

    Belangrijk is de opmaak van een Trage Wegen plan dat kan zorgen voor kortere en veilige verbindingen voor fietsers en wandelaars. Ook de toeristische en recreatieve aantrekkelijkheid van onze gemeente heeft daar baat bij.

    De bewegwijzering, straatnaamborden en huisnummers wordt geactulaiseerd.

     

    1.6  Een groene en duurzame omgeving

     

    Elke inwoner heeft recht op een gezond leefmilieu : gezonde lucht, minder lawaai, kleur en groen in zijn omgeving.

    Het gemeentebestuur is  hierin de stuwende kracht zijn om  een aantrekkelijke gemeente te maken.

    De gemeente maakt  een meerjaren-beleidsplan op met acties, richtlijnen, investeringen, … . Dit plan bevat de gedragscode van onze gemeente om een groene en duurzame omgeving te realiseren.

    Voor elke wijk betrekt men de bewoners bij de realisatie van de kleurrijke en groene omgeving. Er worden afspraken omtrent controle en onderhoud met de omwoners gemaakt. Verwaarloosd en afgelegen groen wordt beter onderhouden.

    De erkenning van VVSG als “Bloemengemeente” kan deze inspanningen bekronen.

    Een lokaal bermbeheerplan stimuleert de biodiversiteit en het Gemeentelijk Natuur OntwikkelingsPlan wordt geactualiseerd.

    Een geschikte plaats voor geboortebomen zal ook onze jonge gezinnen dichter bij elkaar brengen.

    Een accuraat “zwerfvuilplan” moet vervuiling langs landelijke wegen en in de kernen beperken en voorkomen.

    Het gebruik van chemische middelen voor onderhoud van zowel bermen, openbaar groen als gebouwen is uit den boze en de gemeente spoort ook de inwoners aan om op deze manier te werken.

    Ledegem zet zich actief in voor afvalpreventie: hoe minder afval geproduceerd, hoe minder moet verbrand worden. Een afvalpreventieplan zowel voor het bestuur als naar de inwoners wordt actief gepromoot. Dit kan gaan omtrent recyclage, beheersing reclamedrukwerk, kringwinkel, compostmeesters, kippen als afvalvreters, … .

    Lawaaihinder van E403 moet met gepaste maatregelen ingeperkt worden.

    Bij het afleveren van milieu- en bouwvergunningen heeft het College oog voor geluidslast, groendaken, verharding, waterbeheersing, …

    Waterbeheersing is een verhaal van begin tot einde. Minder verharding in bouw en gebruik van meer waterdoorlatende verharding bevordert de insijpeling in de grond en vermindert de afvoer. Ruimen van grachten en behouden van overstroombare weiden vergroot het buffervermogen. De uitbreiding van het bufferbekken in Sint-Eloois-Winkel door de Provincie moet aangemoedigd worden. Onderzoek naar bijkomend buffervermogen kan het waterprobleem aan de Hemelhoek te Ledegem uiteindelijk oplossen. Scheiding in het rioleringsstelsel draagt ook bij tot grotere buffering.

    Geregelde sensibilisering omtrent alle onderwerpen betrekt de inwoners bij het beoogde beleid  en bevordert het resultaat van het meerjarenplan.

     

    Bouwsteen 2 SAMEN VOOR EEN SYMPATHIEKE BUURT

     

    Mensen hebben elkaar nodig. Niemand voelt zich graag alleen of uitgesloten. We willen dat onze kinderen met andere kinderen kunnen spelen en zoveel mogelijk bijleren, ook van andere mensen. Iedereen heeft recht op een eigen plek, om zich thuis te voelen en anderen te ontmoeten. Alleen zo kunnen we elkaar vertrouwen.

     

    2.1 Onbekend is onbemind

     

           Mensen hebben elkaar nodig. Niemand voelt zich graag alleen.

           De gemeente moet kansen creëren om mensen dichter bij elkaar te brengen. Daar zijn tal

           van mogelijkheden voor.

           Nieuwe inwoners worden samen uitgenodigd en maken kennis met elkaar en de lokale

           bestuurders. Ook lokale ondernemers worden betrokken via een geschenkpakket met hun

           producten.

           Een gezamenlijke babyborrel brengt jonge gezinnen bijeen, maar ook geboortebomen

           doen dit.

           Wijk- en buurtfeesten krijgen voldoende ondersteuning waardoor buren elkaar beter

           leren kennen. Wijkcomités worden betrokken bij beleidsbeslissingen die een impact

           hebben op de buurt. 

     

    2.2 Een plek voor iedereen

     

    Uit onze enquête blijkt er een grote behoefte te bestaan aan rustplaatsen, buurtspeelpleintjes waar zowel kinderen, volwassenen en senioren zich op een aangename manier kunnen treffen in de natuur.

    Deze infrastructuur moet de gemeente voorzien, verspreid over het grondgebied.

    Elke leeftijdscategorie moet hierbij aan bod komen, zonder storend te zijn voor de buurt. Geregelde controle op lawaai, sluikstorten, hangjongeren, … voorkomt overlast.

       

    2.3 Openbare gebouwen en domeinen ten dienst van iedereen

     

    Het openbaar domein is het visitekaartje van elke gemeente. Zowel voor de eigen bewoners als voor de bezoekers is het belangrijk dat deze er netjes en verzorgd bij liggen. Dit geldt niet alleen voor de straten en pleintjes maar ook voor de openbare gebouwen. Deze moeten in de eerste plaats toegankelijk zijn voor iedereen. Niet alleen de fysieke toegankelijkheid is van belang maar ook het gebruik van onze openbare gebouwen moet voor iedereen gelden.

    Een toekomstvisie omtrent de site van De Kobbe en het verloederde oude schoolgebouw met de daarvoor gelegen woning in samenhang met de site van de sporthal te Rollegem-Kapelle en de parkeerproblematiek zal een nieuwe impuls geven aan de aantrekkelijkheid van deze omgeving.

    Meer aandacht moet gaan naar onze begraafplaatsen. Voor Sint-Eloois-Winkel ontwikkelde een studiebureau het plan van aanleg en dit tot ieders voldoening.  De begraafplaatsen van Ledegem en van Rollegem-Kapelle zijn  een grijze verstening zonder enige kleur en zonder respect voor de overledenen en nabestaanden. Ingrepen getuigen van improvisatie. Er is dringend nood aan een studie en inrichtingsplan voor een aantrekkelijke begraafplaats in Ledegem en Rollegem-Kapelle waar nabestaanden in alle sereniteit herinneringen kunnen oproepen van hun overleden familieleden en vrienden.

    Een afscheidsruimte voor de familie en vrienden voor niet-kerkelijke begrafenissen is dringend nodig.

    Uit onze enquête is gebleken dat onze inwoners het idee om te onderzoeken of één van de drie kerken in onze gemeente een andere bestemming of invulling kan krijgen, niet ongenegen zijn. Daar moet dan ook werk van gemaakt worden. 

     

    2.4 Alles in de buurt

     

    Aantrekkelijk wonen wordt gestimuleerd door zo veel mogelijk voorzieningen in de buurt te hebben. Het winkelgebeuren in de buurt moet gestimuleerd worden. De buurt wordt aantrekkelijk gemaakt door het openbaar domein op te frissen. Een aangename omgeving trekt ondernemende mensen aan maar daardoor komen de buurtbewoners en andere inwoners graag winkelen. Voorbehouden fietsrekken, ondersteuning van lokale acties, deelname aan provinciale en nationale acties, stimuleren van een marktgebeuren bevordert de gezelligheid en de aantrekkelijkheid om te winkelen in eigen gemeente. Een kleine supermarkt in de deelgemeenten is goed voor de consument en schenkt de inwoners de gelegenheid om op eigen gemeente te winkelen. Dit komt ook de werkgelegenheid ten goede.

    Feestelijke versiering tijdens de Kerst- en Nieuwjaarsperiode vergroot de aantrekkelijkheid. Gebruik van energiezuinige verlichting drukt de kostprijs van deze feestelijke periodes.


     

    Bouwsteen 3    SAMEN WERKEN VOOR WELZIJN

     Werk hebben is deelnemen aan onze samenleving. Wie er niet slaagt om werk  te vinden moet een duwtje in de rug krijgen. Als je werkt, moet dat ook lonen, ook als je kinderen hebt. We creëren werk in de buurt, maar zorgen ook dat werkende ouders een opvang voor de kinderen hebben. We laten mensen in armoede niet vallen en garanderen zorg en comfort voor onze bejaarden en zieken. Wat we voor onszelf willen,  moeten we ook voor het arme Zuiden nastreven.

     

    3.1 Werken en ondernemen

     

    Een lokaal tewerkstellingsbeleid heeft oog voor de twee grote spelers : de lokale ondernemers en de werkzoekenden die in eigen gemeente willen werken.

    Een eigen inkomen voor zoveel mogelijk mensen is de basis van betaalbare welvaart en welzijn. Zelfstandig ondernemen is de bron van creativiteit en vooruitgang, en creëert jobs. Een lokaal werkgelegenheidsplan moet ook de meest kansarme inwoners aan het werk helpen. In samenwerking met de VDAB moet het OCMW de werkzoekenden begeleiden op zoektocht naar een job.

    Lokale bedrijfsleiders moeten in onze gemeente de nodige ruimte krijgen om te investeren, maar ook startende ondernemers krijgen in en bedrijfsverzamelgebouw de mogelijkheid om hun talent uit te proberen.

    Via een gemeentelijk loket begeleidt men lokaal op een efficiënte manier de ondernemers, zowel door aanbod van ruimte, bij de bouw- en milieuvergunning en bij bijzondere acties.

    De gemeente heeft in deze begeleidingen oog voor de relatie met de ondernemingen in het Zuiden.

    3.2 Betaalbare kinderopvang in de buurt

     

    De gemeente kan zorgen voor een absolute meerwaarde voor werkende ouders door te zorgen dat er voldoende kinderopvang, ook naschoolse, aanwezig is in de gemeente. De gemeente fungeert als een neutraal informatie- en ondersteuningspunt voor onze gezinnen. Op geregelde tijdstippen brengt zij onze onthaalouders samen en biedt hen de nodige ondersteuning aan.

     

    3.3 Als we maar gezond zijn

     

    Als we met zijn allen langer thuis willen blijven, dient het gemeentebestuur werk te maken van de ondersteuning van de mantelzorgers en thuishulpdiensten. We springen zeker op de kar van de bovenlokale gezondheidspreventie acties van de Provincie, zoals voor griep, borstkanker, …

    Het bijeenbrengen van zorgverstrekkers en hulpverleners kan de gemeente een betere kijk geven omtrent de noodzaak van bijzondere gemeentelijke acties.

     
     

    3.4 Mensen in armoede niet laten vallen

     

    In armoede leven is een onrecht. Dit geldt dubbel wanneer het om kinderen gaat. Ondersteuning en begeleiding inzake studies en participatie in het sport- en cultureel gebeuren moet bij deze kinderen terecht komen. Hier speelt het OCMW een belangrijke rol in het detecteren van de kansarme gezinnen en kinderen. Indien nodig is het bedelen van voedselpakketten aan de orde maar de begeleiding naar een eigen gezinsinkomen is prioritair en haalt het gezin uit de armoede. Ook de begeleiding in de zoektocht naar een betaalbare en kwaliteitsvolle woning helpt deze gezinnen. Het toegankelijk maken van de huisvestingspremies voor eigenaar-verhuurders, onder bepaalde voorwaarden, biedt de minder begoede gezinnen dan ook meer kansen.

     

    3.5 Zo lang mogelijk zelfstandig leven

     Senioren verdienen waardering binnen hun gemeente. Veel ouderen blijven lang actief en     zorgen als vrijwilliger voor een warme samenleving.

    Hoe ouder je bent hoe belangrijker de onmiddellijke omgeving wordt. Die moet veilig en aangenaam zijn met de nodige voorzieningen, zoals een ontmoetingsplaats, een petanquebaan, een buurtwinkel, … Voetpaden moeten laagdrempelig, breed en verzorgd zijn. Ouderen houden meestal van bloemen, bomen en groen in hun omgeving, liefst met een zitbank erbij.

    Ook als de zorgbehoefte groeit, wensen de meeste bejaarden zo lang mogelijk thuis te blijven in hun vertrouwde omgeving. Daarvoor hebben ze nood aan informatie over zorg op maat, zodat iedereen de gepaste hulp of tegemoetkoming krijgt. Er moet een extra inspanning gebeuren opdat alle info bij de doelgroep terecht komt. Daarom is overleg en samenwerking met een actieve seniorenraad en de diverse professionele zorgverleners van essentieel belang.

    Door het groeiend aantal thuiswonende senioren zal een uitbreiding van de klusjesdienst noodzakelijk zijn.

    Bij een beperkt inkomen pleiten we voor een financiële tussenkomst voor o.a. een      personenalarmsysteem, warme maaltijden aan huis, …

    Er zijn meer betaalbare aangepaste woningen voor bejaarden of gehandicapten nodig. Maar ook nieuwe woonvormen moeten gestimuleerd worden, zoals ”kangoeroewoningen” in het eigen huis waar (eventueel tijdelijk) een aparte wooneenheid gecreëerd wordt voor de bejaarde of gehandicapte.

     

    3.6 Samenwerken over de grenzen heen

     

    Ook buiten de gemeentegrenzen moeten wij oog hebben voor een rechtvaardige verdeling van macht en middelen.

    Een duurzame ontwikkeling van het zuiden zowel op economisch, sociaal en cultureel vlak draagt niet alleen bij tot verzelfstandiging en meer onafhankelijkheid van die landen, maar vermindert ook de druk op onze eigen samenleving. Daarom moet ook onze gemeente in overleg met de lokale derde wereldbewegingen een brug slaan tussen gemeente en het arme zuiden.

    Dit kan onder meer door een substantieel budget voor ontwikkelingssamenwerking, bijzondere ondersteuning bij klimaat- of natuurrampen, aankoop van fair-trade producten, voorlichting- en sensibiliseringsacties, educatieprojecten voor de jeugd, samenwerking met Provinciale en Vlaamse acties, ethisch beleggen van gemeentelijke reserves, …

    Een bijzondere rol is weggelegd voor het OCMW, verantwoordelijk voor het lokaal opvanginitiatief voor toegewezen asielzoekers. Het OCMW zorgt daaromtrent voor een open en objectieve communicatie met onze inwoners.

     

    Bouwsteen 4       SAMEN TROTS OP ELK TALENT

     

    Iedereen is ergens goed in. Gelukkig is dat niet voor iedereen hetzelfde. Daardoor kunnen we samen aan een aantrekkelijke gemeente bouwen. 

    Daarom stimuleren we ieders talent en creativiteit van jongs af aan. We geven mensen de kans om te proeven van allerlei mogelijkheden en zo hun talenten te ontdekken en op te bouwen. Daarom stimuleren we spelen, leren, sporten, debatteren, ondernemen, cultuur beleven, praten, ontspannen, bewegen, werken en feesten.

     

    4.1 Ieders talent telt, van jongs af aan

     

    Om de jeugd goed voor te bereiden op hun toekomst is een goed begeleide vrijetijdsbesteding noodzakelijk. In onze gemeente zijn er verschillende jeugdbewegingen actief die beschikken over de nodige gemeentelijke lokalen.

    Den Traveir en  Chaplin, de twee jeugdhuizen die onze gemeente rijk is, moeten zelf instaan voor hun lokalen. Ondersteuning en eventueel begeleiding door de gemeente is meer dan welgekomen.

    De wetgeving die een impact heeft op het organiseren van fuiven is ingewikkelder dan ooit tevoren. Door de gemeentelijke jeugddienst moet een geactualiseerde handleiding opgemaakt worden met alle verplichtingen en voorzorgsmaatregelen omtrent de organisatie van een fuif of andere festiviteit, zodat onvoorziene verrassingen kunnen voorkomen worden.

    Lokalen van zowel jeugdhuizen als jeugdbewegingen dienen aangesloten te zijn op het gemeentelijk telefoon- en internetverkeer.

                   

    4.2 Cultuur naar ieders smaak en portemonnee

     

    Gemeentelijke zalen en sporthallen moeten goed onderhouden worden en schade dient onmiddellijk hersteld te worden.

    Met inspraak van de cultuurraad zorgen we jaarlijks voor een viertal cultuurevenementen met betaalbare toegangsprijs voor de inwoners.

    Erkende verenigingen kunnen gratis gebruik maken van podia, belichtings- en geluidinstallaties, tentoonstellingspanelen, nadar, stoelen, tafels in gemeentelijke locaties.

    Maar ook buiten de gemeentelijke zalen kunnen verenigingen en buurtcomités rekenen op materiële ondersteuning.

    Zelfs de bibliotheek dient nog meer gepromoot te worden door allerlei activiteiten en uitleningen aan huis voor bejaarden en minder validen. Een toekomstvisie omtrent de verdere uitbreiding of zelfs herlocalisatie van de bib moet onderzocht worden.

    Op de begroting wordt jaarlijks een bedrag voorzien om kunstwerken aan te kopen die ofwel in de openbare gebouwen ofwel in het straatbeeld tentoongesteld worden.

    Doelstelling moet zijn om zoveel mogelijk inwoners mee te laten genieten.

     

    4.3 Sport beweegt ons allemaal

     

    Sporten en bewegen zijn noodzakelijk voor een goede gezondheid.

    Daarom dient de gemeente zijn inwoners, zowel jong als oud te stimuleren om te  sporten, dit in samenwerking met de vele sportverenigingen die onze gemeente rijk is.

    Vooral de jeugd moet kunnen “proeven” van de verschillende sportdisciplines om een “duurzame” sportbeoefening te blijven uitoefenen.

           De gemeentelijke sportaccomodatie, zowel de openluchtterreinen als de sporthallen

           moeten optimaal onderhouden worden, zodat iedereen in een nette, gezonde en veilige

           omgeving kan sporten.

           Sportbeleid moet het resultaat zijn van overleg tussen gemeentebestuur, sportraad en

           sportverenigingen.

     

    4.4 Trots op wat we opbouwen

     

    We hebben een schat aan talent en een rijk verleden aan tradities. Een vooruitstrevend beleid maakt van de gemeente een boeiende plek, waar we trots op kunnen zijn en waar we ook die oude tradities kunnen herwaarderen. De lokale kermissen, de wijkfestiviteiten en de lokale markten moeten ondersteund worden om die tradities nieuw leven in te blazen.

    Het bouwkundig erfgoed dat onze gemeente rijk is verdient de nodige aandacht. De Kapellekesroute verbindt een bijzonder erfgoed, dat we niet teloor mogen laten gaan.

    De bestaande inventaris moet beoordeeld worden omtrent toekomstmogelijkheden van de gebouwen. Naar de zonevreemde gebouwen gaat bijzondere aandacht en waar hergebruik mogelijk is neemt de gemeente een ruimtelijk initiatief om meer mogelijkheden te bieden.

    Die grotere aantrekkelijkheid van mooie sites en gebouwen biedt tevens grotere aantrekkingskracht voor toeristen en recreanten. 

     

    Bouwsteen 5 SAMEN VOOR EEN MODERN BESTUUR

     

    In een vooruitstrevende gemeenschap is iedereen mee, en doet iedereen mee, op welke manier dan ook. We laten niemand achter en betrekken al onze inwoners, met hun wensen, ideeën en talenten, bij het beleid. We houden iedereen op de hoogte van veranderingen en vooruitgang. We bieden iedereen zoveel mogelijk inspraak en de kansen om problemen of oplossingen aan te kaarten.

    Een modern bestuur staat ten dienste van de hele bevolking en weerspiegelt haar diversiteit.

     

    5.1 Betrokken bij onze gemeente

     

    In een democratie is het beleid van en voor iedereen. Daarom luistert een moderne overheid op elk ogenblik naar zijn inwoners.

    De gemeente organiseert geregeld informatieavonden per deelgemeente waar inwoners gesprek kunnen voeren met het bestuur omtrent beleidsplannen en –intenties en evaluatie van uitvoeringen. Daarin wordt ook het ontwerp meerjaren beleidsplan aan de inwoners voorgesteld vooraleer het definitief naar de gemeenteraad gaat.

    Via de interactieve gemeentelijke website geeft de gemeente antwoord op de vragen van de inwoners en luistert daarenboven naar hun voorstellen.

    De gemeentelijke adviesorganen worden geherwaardeerd en ook gerespecteerd in hun adviezen.

     

    5.2 Snel en tot uw dienst

     

    Een moderne overheid staat ten dienste van iedereen, is altijd bereikbaar, werkt snel en stelt de juiste prioriteiten. Daarom voorzien we een snelle, efficiënte, toegankelijke en flexibele dienstverlening, voor iedereen.

    De openingsuren van de gemeentelijke administratie passen zich aan aan de wijzigende arbeidstijden van de inwoners. De administratieve rompslomp vermindert en dubbele verplaatsingen worden vermeden. Klantvriendelijkheid staat bovenaan het devies van de effectieve dienstverlening, zowel op administratief als op technisch vlak.

    Personeelsleden krijgen faciliteiten om zich verder te scholen in hun beroepsbekwaamheid en de nieuwste technieken aan te leren.

    We richten één meldpunt op voor problemen en klachten. Dat is fysiek bereikbaar, maar ook via de telefoon, via e-mail, via website met mogelijkheid tot opladen van foto’s. Deze meldingen worden zo snel mogelijk verwerkt en de inwoners houdt men op de hoogte van het gevolg van de klacht.

    Verenigingen kunnen de zalen en bijhorende materialen voor hun activiteiten online reserveren. De site is steeds bereikbaar zodat verenigingen voor hun planning deze activiteitenkalender kunnen raadplegen.

     

    5.3 Elk talent telt

     

    Aanwervingen gebeuren in zo groot mogelijke openheid. Openstaande betrekkingen worden via verschillende kanalen kenbaar gemaakt aan de bevolking zodat elke inwoner de kans krijgt om te solliciteren. Een onafhankelijke jury rangschikt de kandidaten via examens.

    Iedereen krijgt gelijke kansen om op eigen gemeente te werken bij de gemeentelijke diensten.

     

    5.4 Elke euro goed besteed

     

    Een aantrekkelijke gemeente realiseren vergt ontegensprekelijk financiële inspanningen, maar een gemeente laten verloederen zal in de toekomst dubbel zo veel kosten. De gemeente maakt daartoe op basis van het meerjarenplan een financieel begeleidingsplan zodat de inwoners ook de financiële weerslag kennen van hun keuze tijdens de informatieavonden. Daarop wordt een prioriteitenprogramma gemaakt dat jaar na jaar geëvalueerd wordt. De lasten voor de evolutie naar een aantrekkelijke gemeente hoeven daartoe niet verhaald worden op de inwoners. Subsidiemogelijkheden van hogere overheden worden maximaal benut.

    Gemeentelijke belastingen moeten eerlijk verdeeld worden waarbij de sterkste schouders de zwaarste lasten dragen.   

     

    02-10-2012 om 10:24 geschreven door groene kriebel  


    >> Reageer (0)
    05-09-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Onze enthousiaste ploeg voor 14 oktober

    Deze mensen verdienen jouw stem!





    05-09-2012 om 21:51 geschreven door groene kriebel  


    >> Reageer (0)
    17-07-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.14 oktober

    Sp.a-Groen Ledegem gaat naar de gemeenteraadsverkiezing met de slogan:

     “ Samen voor een aantrekkelijke gemeente”

    Al meer dan een jaar is een kerngroep van beide partijen bezig met de voorbereiding van de verkiezingen.
    En het is duidelijk dat we elkaar niet alleen programmatorisch versterken maar ook in de lijstsamenstelling.

    Naast een goede leeftijdsmix, is deze lijst ook een mix van ervaring en jong dynamisme.
    Je vindt er een gewezen burgemeester, volksvertegenwoordiger, schepen(en), gemeenteraadsleden en een gedeputeerde. Politieke ervaring genoeg.
    Verschillende kandidaten hebben in het verenigings- en beroepsleven bewezen dat ze uit het goede hout gesneden zijn.
    We vinden mensen terug uit de sport, cultuur, jeugdbeweging, jeugdhuizen, natuurverenigingen, verenigingen voor personen met een beperking …


    1.        PATRICK VAN GHELUWE 
                        
                    Boomlandstraat 73

                 Oud-burgemeester, volksvertegenwoordiger en gedeputeerde
                 wil zich de volgende legislatuur 100%  inzetten voor een mooiere gemeente

    2.         MOREEN DEWOLF     
                     Gladioolstraat 1 
                      

                 Gehuwd met Yves Delombaerde
                 2 zonen Yentl(16) en Jelle(14).

                 oud-schepen, gemeenteraadsfractieleider
                 voorzitster van VIVA, de Socialistische vrouwenvereniging
                 Regioverantwoordelijke Bond Moyson            

                 Ik wil helpen meebouwen aan een aantrekkelijke levende gemeente waar het goed is om te wonen met gelijke kansen voor iedereen.


    3.         GREET CLAEYS                     
                Kleine Izegemstraat 35

               gehuwd met Patrick Verheule en heeft een zoon van 10 jaar
               houdt van voetbal, volleybal en wielrennen          
               beambte PWA en vzw dienstencheque-onderneming
               OCMW-raadslid
               
    4.         GEERT CLOET
                   Groene Jagerstraat 8

               gehuwd met Maria Zwaenepoel, 3 dochters Sofie, Lobke en Bieke
               gepensioneerd kaderlid; gewezen voorzitter IVP
               oud-voorzitter Gezinsbond Ledegem
               voorzitter vzw De Traveir
               wil de spreekbuis zijn in de gemeenteraad voor alle gezinnen en jongeren.

    5.         KRISTOF GHEKIERE     
                   Gullegemsestraat 163
                
                 magazijnier-productieverantwoordelijke
                 ten dienste van de bevolking als lid van de vrijwillge brandweer, 
                 baskettrainer, lid van Wibac
                 provinciaal scheidsrechter basketbal
                       
    6.         SIEN JACQUES     
                     Kortwagenstraat 15
     
                  Samenwonend met Arne Seys          
                 Sociaal werker bij Vorming en Aktie vzw (personen met een beperking)
                 lid beheerraad Den Traveir
                 muziekgroep That’s Period
                 wil zich vooral inzetten voor jeugd en personen met een beperking     
                                      
    7.         TAMARA ROLLEZ    
                        Geuzesmissestraat 6
              

               Magazijnier bij sterima - vanguard te Bissegem
               gehuwd met David Vanlerberghe en mama van Iban 14 jaar
               Bestuurslid van lokale motorclub MTC De Gruzmulls

                                
    8.         JOHAN VANDEVELDE  
                     Fabriekslaan 83

                gehuwd met Martine Jacques en vader van Siem, Lise en Jelle
                leraar muziek Klein Seminarie Roeselare
                eredirigent Koninklijke Harmonie Sint Cecilia Ledegem
                stichter jeugdharmonie Sonore
                Lid Pasar, Davidsfonds, Gezinsbond
                begaan met mobiliteit,  (fiets)wegeninfrastructuur, milieu en cultuur
               
    9.         MICHIEL VANDEWALLE   
                    Sint-Eloois-Winkelstraat 87
               
                vriend van Yana Geers           
                machinebediener SADEF
                jongeren vakbondsafgevaardigde ABVV
                scheidsrechter KSV Moorsele
            
    10.       WINNI LAVAERT  
                  Sint-Jansstraat 15
                
                 gehuwd met Tony Malfait en mama van Jonah en Emma             
                 lerares Nederlands Spes Nostra Heule
                 verantwoordelijke cultuur- en taalbeleid
                 houdt van en beoefent expressieve Oriëntaalse dans maar vooral  flamenco
                 cultuur en bibliotheek zijn haar interessepunten voor het gemeentebeleid.
                          
    11.       HELENE VANACKER 
                    Stationsstraat 6

              2 kinderen: Lowie (13) en Lieze (10)
              bankbediende
              vakbondsafgevaardigde BBTK

              toneelspeelster & bestuurslid bij W.A.T. op scène (toneel),
              afgevaardigde van de U11 Olympic Ledegem 2012-2013,
              Hélène zal zich inzetten voor cultuur en sport in Ledegem      

                     
    12.       LUCIEN VANDENBROUCKE 
                  Schardauwstraat 17

                 gehuwd met Annemie Descheemaeker (oud-volksvertegenwoordiger)
                 vader van 4 kinderen          
                gepensioneerd leraar Nederlands, economie
                lid milieuraad en tal van milieuverenigingen (Velt, Kolleblomme, Natuurpunt, Imkersbond...)
                muzikant (hobo)
                lid van Allympic (Sport voor gehandicapten), vrijwilliger Minder Mobielencentrale
                Droomt van een groene, bloemrijke en verdraagzame gemeente
                           
    13.       CAROLINE SEYNHAEVE 
                     Begijnestraat 7

                 bankbediende
                 echtgenote van Hans Jacques en mama van Ann-Sophie en Thomas Jacques (leiders in de chiro Ledegem)             
                 OCMW-raadslid
                 dochter van Lucien Seynhaeve
                 bestuurslid Viva, Gezinssport en sp.a Ledegem
       
    14.       SIEGLINDE DEBRUYNE 
                  Kasteelstraat 18     

               dochter van Wilfried en Brigitte Devolder          
               studente biologie Leuven
               oud-speelpleinanimator
               Belgisch kampioen Sport Aerobics in 2006 (Gullegem)
               Houdt van dans, dieren verzorgen, film, verdwenen culturen en legendes en speelt dwarsfluit
               gedreven voor milieu en natuur

    15.       STEFANIE PARDO 
                  Papestraat 28   
              
                gehuwd met Manolito Pysson en mama van Aerjen en Renske
                PWA-arbeidster Ledegem
                voetbal, tennis, muziek en film zijn mijn voornaamste hobby's 
                        
    16.       JURGEN BOSTOEN 
                     Foncierestraat 11

                technisch medewerker bij Aquafin
               samenwonend met Katrien Deleu
               delegee KV Kortrijk Jeugd vanaf volgend voetbalseizoen
               Wil zich vooral inzetten voor de jeugd en kinderen van onze gemeente
      
    17.       MARIE-JEANNE GRYMONPREZ   
                   Izegemsestraat 12

               echtgenote van Eddy Seynaeve   en mama van Levy en Bavo        
               arbeidster bij BARCO
               lid van wielertoeristenclub Sport Na Arbeid en wandelclub WSV
               vrijwilliger bij de Brailleliga (blinden en slechtzienden)
               vakbondsafgevaardigde ABVV
               Marie-Jeanne is maar gelukkig als ze andere mensen gelukkig kan maken

    18.       ANDY VANDOORNE          
                   Fabriekslaan 3     
               
                gehuwd met Véroniqie Devriendt en papa van Tessa          
                bediende bij garage BMW
                wielrennen, voetbal, volleybal zijn mijn aandachtspunten
                
    19.       FREDDY CALLENS 
                Schoolstraat 38      
             
              gehuwd met Christine Laflere
              heeft 2 kinderen en 3 kleinkinderen
              gepensioneerd goudsmid
              bestuurslid S-plus
              houdt van fietsen, wandelen en geschiedenis
         
    20.       WILLY CLAEYS
               Oostlaan 35 
               gemeenteraadslid
               gehuwd met Jenny Rosez en vader van Kurt, Bart, Veronique en Nico
               gepensioneerd textielarbeider
               voorzitter S-plus
               lid beheerraad gemeenschapscentrum
               lid centrumraad De Kring
           
    21.       DANY CLAEYS 
                    Cardijnlaan  63
                gehuwd met Julma Dejonge en vader van Lies, Greet en Yvan           
                gemeenteraadslid
                oud OCMW-voorzitter
                gepensioneerd metaalarbeider
                heeft een groot hart voor wielrennen en atletiek           

    17-07-2012 om 00:00 geschreven door groene kriebel  


    >> Reageer (0)
    06-07-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Enquête

    Sp.a - Groen Ledegem deed in maart-april een schriftelijke enquête in de drie deelgemeenten overt het huidig en het toekomstig gemeentebeleid.

    Gedurende 8 avonden deden we, en dit met 21 medewerkers, 3000 huisbezoeken, wat ons een representatief beeld geeft van de wensen en opmerkingen van de Ledegemnaren.
     
    Wat het huidig beleid betreft zijn er drie thema’s die duidelijk voor verbetering vatbaar zijn:
           

    •  62 % van de bewoners maken zich zorgen over de fietsveiligheid

    •  Slechts 31 % is tevreden over de groenvoorziening

    •  57% vinden de netheid in onze gemeente niet in orde of hebben hieromtrent geen mening



      Daartegenover staat dat 49% tevreden is met het cultuuraanbod, waar 40% hierover geen mening hebben.

              66% van de bewoners zijn tevreden met de openingsuren van het gemeentehuis.
     
    De antwoorden over onze gemeente in de toekomst zijn er eveneens enkele thema’s die sterk naar voor komen.
     

    • 77% is van mening dat er meer afgescheiden en beter onderhouden fietspaden moeten komen tussen de deelgemeenten onderling evenals met de buurtgemeenten.
    • Er wordt duidelijk geopteerd voor een nieuw en aangepast mobiliteitsplan met meer aandacht voor de zwakke weggebruikers, 69% is de inwoners is hiervoor te vinden. 24 % hebben hier geen mening en  slechts 7% vindt dit niet nodig.
    • 58%( in de deelgemeente Ledegem  is dit zelfs 63%)  is voor de herbestemming van één van de kerken tegen 14 % tegenstanders en 28% hebben hierover geen mening.
    • 47% wenst dat de gemeente meer inspanningen doet voor de verfraaiing van de gemeente tegenover slechts 17% neen.

     
    Er zijn ook enkele verschillen in de percentages naar gelang de deelgemeenten.
    Zo zijn 54% van de Winkelnaren voor geluidsschermen langs de E 403, daar waar in Ledegem 70% hieromtrent geen mening heeft.
    Ook wat stimuli betreft voor de kleinhandel is de totale score 50% voor, in Ledegem is dit 55%, in Sint-Eloois Winkel 46% en in Rollegem 43%.
     
    Op de open vraag:  “Wat kan er beter in Ledegem”zijn de reacties zeer divers.

    • Op één staat zeer duidelijk de openbare netheid, vuile grachten, niet onderhouden fietspaden, vuil aan sport- en speelvelden.
      Men vraagt dan ook meer controle en duidelijk zware sancties t.o.v. sluikstorters. Er wordt ook meer aandacht gevraagd voor sneeuwruimen van de stoepen. Niet opgeruimde hondenpoep is ook zeer storend.
    • Zowel de dorpskom van Ledegem als van Sint-Eloois Winkel worden uitgroepen  tot de categorie van de “lelijkste” dorpskernen van Vlaanderen
    • Er is veel vraag naar meer, en zeker beter onderhouden groenvoorzieningoa. kerkhof te Ledegem, parkje of bos te SEW, met betere ondersteuning voor het technisch gemeentepersoneel.
    • Ook klaagt men over veel snel verkeer in de centrumstraten van zowel personenwagens als van vrachtwagens. De vraag naar meer controle is groot. Bij start en einde van de klassen aan de vrije  school in de H.Verriestlaan laat  dit te wensen over.                                    
      De Kasteelstraat te SEW blijkt te smal voor tweerichtingsverkeer, zeker met het zwaar transsport dat er regelmatig door moet
    • Men vraagt een oplossing voor de overstromings-gevoelige gebieden in de drie gemeentekernen: ( Hemelhoek te Led., Waterpachtgoedstraat te RK, en Klein Schardouw te SEW) Er is een bijkomende vraag voor een zogenaamde “noodstraat” in de Hemelhoek, die kan gebruikt worden bij overstromingen.

                   

    • Er zijn veel vragen, voorstellen ivm. naschoolse opvang: een speelplein te RK, cultuuraanbod voor jongeren, goedkoper maken van vakantiewerking ….
    • Verschillende respondenten geven de voorkeur aan een méérpartijen- beleid, zonder voorkeur voor één of andere partij,  ipv van één partij die de absolute meerderheid heeft.
    • Men heeft schrik dat de bouw van nog meer appartementsgebouwen in het centrum van SEW de kostprijs van bestaande éénsgezinswoningen nog zal verhogen.
    • Sommige reacties suggereren dat bepaalde bevolkingsgroepen bevoordeligd worden door het huidig bestuur. Iedereen gelijk voor de wet!
    • Is er geen mogelijkheid om een postloket te organiseren te SEW?

    Op de vraag :”Wat je als eerste zou doen als je burgemeester van Ledegem zou zijn” kregen we twee zeer merkwaardige reacties:

    • Zelf regelmatig met de fiets rijden, zo ontdek je zelf de gevaren en de toestand van de fietspaden
    • Een tournee generale



    Sp.a - Groen Ledegem neemt de mening van alle inwoners zeer serieus en zal rekening houden met al deze opmerkingen en voorstellen bij het vastleggen van het verkiezingsprogramma.
    We willen dan ook alle bewoners bedanken die meewerkten aan deze bevraging, wat hun politieke voorkeur ook mag zijn.


    06-07-2012 om 15:40 geschreven door groene kriebel  


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Asbest?


    Asbest?


    In Ledegem wordt binnen afzienbare tijd de verkoopzaal 'Quatro' in de Sint-Eloois-Winkelstraat afgebroken.
    Het gebouw is al vele jaren niet meer onderhouden en gedeelten er van staan op instorten of zijn al ingestort.
    Onderstaande foto illustreert dat.



    Het is heel duidelijk dat dit dak uit oude asbestplaten bestaat. Bij volledige instorting kan dit voor een stofwolk van asbest zorgen.
    En dan vrezen wij voor de volksgezondheid van de buurt.
    Het gemeentebestuur mag hier niet aarzelen en moet de eigenaar aanzetten tot voorzorgsmaatregelen zodat dit niet gebeurt.

    Snoeien?


    Al vele jaren wijzen wij op een verkeerd snoeibeleid in onze gemeente. De weinige bomen die het straatbeeld sieren worden meestal op een heel onoordeelkundige manier gesnoeid. Overal zien we nog kapstokken i.p.v. mooie bomen. Laat een boom een boom zijn!
    Het gevolg van dit onoordeelkundig snoeien laat zich ook al zien.
    Hieronder een boom die betere tijden gekend heeft. Gestorven in naam van de boomzaag.




    Democratie?


    Tijdens de gemeenteraadszitting van donderdag 4 juni is nogmaals gebleken dat de huidige
    CD&V meerderheid het niet zo nauw neemt met de democratische principes.
    -          Bij de bespreking van het provinciaal uitvoeringsplan voor de N32 (provinciebaan)  neemt het schepencollege een beslissing zonder zelfs de gemeentelijke commissie ruimtelijke ordening (GECORO) om advies te vragen.
    -          Er werd in de schoot van het OCMW, de VZW ’t Klavertje opgericht zonder dat ook maar één adviesorgaan werd geraadpleegd, laat staan de gemeenteraad .
    -          Bij de vraagstelling bleek dat het schepencollege, vooraleer ze de gemeenteraad informeert, reeds een informatieavond organiseerde met de buurtbewoners over een mogelijke nieuwe handelsvestiging in de Sint-Eloois-Winkelstraat.
    Hieruit blijkt nogmaals dat de CD&V-meerderheid een democratische model nastreeft, zonder respect voor hun eigen geïnstalleerde adviesraden en zoveel mogelijk de inspraak van de rechtmatig verkozen raadsleden probeert aan banden te leggen.

    06-07-2012 om 15:37 geschreven door groene kriebel  


    >> Reageer (0)
    31-03-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Jij bent uitgenodigd




    31-03-2012 om 22:49 geschreven door groene kriebel  


    >> Reageer (0)
    18-01-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Groene Pluim
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Groen Ledegem schenkt in 2012 de groene pluim aan de ambulanciers  van de dienst 112.

    De 13 Ledegemse mensen die zich dagelijks engageren voor de Ledegemse bevolking hebben dit meer dan verdiend. Zij zijn immers  24 u op 24 u,  7 dagen op 7 paraat om mensen in nood bij te staan. Zij worden hierbij geholpen door een aantal vrijwilligers van Lendelede.

    Voor de ambulanciers Dringende Medische Hulpverlening  is er jaarlijks een bijkomende verplichte bijscholing van 24 uur, met een 5-jaarlijkse evaluatieproef.
    Sinds midden 2008 wordt de permanentie van de dienst 112 verzekerd door een samenwerking met de gemeente Lendelede, met als standplaats brandweerkazerne van Sint-Eloois-Winkel. Permanent zijn daar 2 ambulanciers aanwezig, die binnen de 2 minuten uitrukken. Zij engageren zich om binnen de 10 minuten ter plaatse te zijn.

    Zij staan in voor de begeleiding van zieken en/of gewonden tijdens het transport naar een af andere verzorgingsinstelling, ze beoordelen de toestand van zieken en/of gewonden en doen zo nodig beroep op gespecialiseerde medische bijstand (MUG), ze verlenen bijstand in ramp- en noodsituaties. Maar daarnaast staan ze in voor het onderhoud van hun voertuig, het materiaal en de lokalen.

     

    112 is een Europees noodnummer dat u in de 27 lidstaten van de Europese Unie kan gebruiken in geval van agressie, ongeval of in elke andere noodsituatie.

     

    Wellicht weten nog weinig mensen dat het vroegere nummer 100 nu 112 is geworden. Zelfs als je geen krediet meer hebt op je GSM kan je dit noodnummer intoetsen. En het is bovendien een gratis nummer.

     

    De vrijwilligers werden door volksvertegenwoordiger Wouter De Vriendt en het Groenbestuur in de bloemetjes gezet. Een paar mensen konden op de uitreiking niet aanwezig zijn o.a. doordat ze van dienst waren. Maar de pluim en het bloempje zal hen zeker bereiken.

     

     




    18-01-2012 om 20:36 geschreven door groene kriebel  


    >> Reageer (0)
    28-12-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Uitnodiging

    Wij nodigen u en uw familie vriendelijk uit
    op de nieuwjaarsreceptie op zondag 15 januari 2012
    om 11u00 in “De Samenkomst”,
    Sint-Eloois-Winkelstraat, Ledegem.
    Samen met onze gastsprekers bieden wij
    onze nieuwjaarswensen aan.

    Groen! reikt ook de jaarlijkse Groene Pluim uit.


    Voor een vlot verloop van de hapjes en drankjes, graag een seintje vóór 8 januari
    via SMS en telefoon 0497 05 18 02 (Patrick) of 051 30 02 49 (Lucien)
    o f email: patrick.van.gheluwe@telenet.be of lucien.vandenbroucke@skynet.be





    28-12-2011 om 20:30 geschreven door groene kriebel  


    >> Reageer (0)
    06-12-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Geld te veel in Ledegem?

    Vandaag let iedereen op zijn centen. Maar let ook iedereen op zijn energieverbruik. Logisch ook!

    Maar ons Ledegems gemeentebestuur doet geen van beiden. Het is toch hun geld niet, en er is energie genoeg, redeneren ze.

    Het is al 3 jaar op rij dat wij vragen om de energieverslindende gloeilampen die van de toren van de kerk in Sint-Eloois-Winkel tot beneden hangen (100 stuks in het totaal) te vervangen door energiezuinige lampen. 

    In deze donkere dagen en in de kerstperiode is het maar normaal dat er wat meer lampjes in het straatbeeld verschijnen, maar niet ten koste van.....

    06-12-2011 om 21:57 geschreven door groene kriebel  


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Energieavond en besparen!

    Energie maar vooral geld besparen?

         De energieprijzen swingen de pan uit. Kernenergie staat ter discussie. Ik begrijp mijn elektriciteitsrekening niet. Hoe zoek ik een goedkope leverancier? Kan ik zonder kosten van leverancier veranderen. Wat is groene stroom... ?
    Vrag
    en, vaststellingen en bedenkingen waar velen mee bezig zijn.

    Op 14 december gaat in de Samenkomst een heel interessante infoavond door over elektriciteit.

    In het eerste deel wordt door volksvertegenwoordigers  Wouter De Vriendt en John Crombez duidelijk uitgelegd waarom kernenergie de energie van het verleden is en niet van de toekomst.
    In het tweede deel krijg je een aantal alternatieven en kan elke aanwezige een simulatie laten maken voor een goedkope leverancier. Dag- of nachttarief, groene stroom of niet... ? Met behulp van een paar mensen van Wisselstroom Gent en een computerprogramma berekent men voor jou individueel de goedkoopste leverancier.

    Breng jouw laatste factuur van elektriciteit en gas mee en dan kan men aan de slag.
    Wedden dat je dank zij deze infoavond veel geld zult besparen?

    Afspraak om 20 u in de Samenkomst Sint-Eloois-Winkelstraat Ledegem.

    Het zou ons plezier doen mocht je je aanwezigheid bevestigen door een mailke te zenden naar sp.a-groenledegem@skynet.be

    06-12-2011 om 21:51 geschreven door groene kriebel  


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

    De burgemeester kookte.... maar op wiens kosten?


    We lazen het in het kranten. Het werd zelfs aangekondigd in info@ledegem.
    Reeds 5 jaar nodigt de Ledegemse burgemeester een groep Ledegemnaren uit voor een etentje. Dit jaar waren de oudercomités, de inrichtende machten van de scholen, de minitoren van de speelpleinwerking en de onthaalouders aan de beurt om hen te danken voor hun inzet.
    Op zich een lovenswaardig initiatief.
    Gezien de persoonlijke uitnodiging door de burgemeester zou je verwachten dat hij dan ook de kosten voor dit feestje op zich neemt ?
    Maar wat blijkt uit de nazicht van de rekeningen?

    Voor dit evenement voorzag het College van Burgemeester en Schepenen een budget van 1250 € op rekening van de gemeente ( zonder de kosten van de zaal en andere)
    Sp.a-Groen! vraagt zich af of dit deontologisch wel kan ?
    Dit is toch persoonlijke propaganda op kosten van de Ledegemse  belastingsbetaler !
    Is het niet logischer dat zo'n actie van de burgemeester ook door hem betaald wordt? Of door zijn partij CD&V die toch mee op de foto mocht in de krant ?
    Als het voor de vrijwillgers was, waarom staan zij dan niet op de foto?
    Het wordt hoog tijd dat men bij de CD&V-VD-NVA- meerderheid beseft dat men ook in onze gemeente niet morst met de beschikbare middelen en zeker niet gebruikt voor pure persoonlijke propaganda.
    Sp.a – Groen! protesteert dan ook fel tegen deze “gratis” persoonlijke verkiezingscampagne.

    06-12-2011 om 21:50 geschreven door groene kriebel  


    >> Reageer (0)
    24-11-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Groen! brengt weer kleur in de gemeente

    Enkele leden van Groen! waren weer op stap om naar jaarlijkse traditie bloembollen te planten. Wij bereiden nu al de lente voor!

    GROEN! Ledegem poogt al 12 jaar op rij om de gemeente wat bloemvriendelijker te maken. Wij doen dat door elk jaar 1000 narcissen (“paaslelies”) aan de Ledegemnaars te schenken.

    •  
      • Dit jaar hebben we zoals vorig jaar op zaterdag 25 november de bollen zelf aangeplant. Een aantal bewoners vroeg ons om op bepaalde plaatsen hun straat te verfraaien. Wij gingen daar graag op in. Daarom plantten we in de Gootstraat. (100), Hemelhoek  (300), rond punt Papestraat (60) ,Rollegemkapelsestraat (200), Izegemsestraat (150), en Kortwagenstraat (190)

    Wij schenken de bloembollen aan alle Ledegemnaren, om verschillende redenen:

    • CONSTRUCTIEF
      Wij willen bewijzen dat GROEN! constructief en concreet meewerkt aan een mooiere en kleurrijke gemeente.
    • GROENBELEID
      Voor de 12de keer vragen aan het gemeentebestuur om eindelijk werk te maken van een grondig natuurbeleid en zelf ook een inspanning te doen om bermen, pleinen, plantsoenen en restgronden nog veel meer dan nu op te fleuren en aan te planten.
      En waarom niet dingen naar de titel ‘Bloemrijke gemeente’ zoals de buurgemeenten.
    • BERMBEHEER
      Met deze schenking willen we ook aandacht vragen voor een correct bermbeheer in onze gemeente. Het bermbesluit van oktober 1984 vraagt dat er niet gemaaid wordt voor 15 juni en een tweede maaibeurt na 15 september. Als jaar na jaar het maaisel ook afgevoerd wordt, kunnen bloeiende kruiden opnieuw onze bermen sieren in plaats van alleen maar netels door overbemesting. Trouwens bij het maaien arriveert heel wat hooi en plantenresten in de rioolbuizen met verstopping als gevolg. Het gevolg: wateroverlast door deze verstopping en bijkomende kosten voor het ruimen van de grachten en rioolbuizen.

    Het spreekt vanzelf dat maaien om veiligheidsredenen altijd kan.

     

    • DECREET
      Het gemeentebestuur aanporren om eindelijk het decreet
        “Reductie van Bestrijdingsmiddelen” (=het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen in openbare ruimtes) uit te voeren. Het reductieplan opgelegd door de Vlaamse regering wordt niet toegepast. Tegen 2014 mag er nergens nog met pesticiden of herbiciden worden gewerkt.
    • ZWERFVUIL
      Een oproep doen aan de bevolking om wegbermen niet als een vuilnisbak te beschouwen door er allerlei zwerfvuil achter te laten.
    • BEBLOEMEN
      De Ledegemnaars aansporen zelf meer hun gevels te bebloemen of gevel- of tegeltuintjes aan te leggen.











    24-11-2011 om 00:00 geschreven door groene kriebel  


    >> Reageer (0)
    08-11-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Spaar geld en energie
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Na de succesvolle groepsaankopen voor elektriciteit en mazout, maakt Samen Sterker nu ook komaf met slecht geïsoleerde daken in West-Vlaanderen. Wist u dat uw dak de grootste energievreter is in uw woning? Tot 30% van de gestookte energie verdwijnt onmiddellijk via een niet (of slecht) geïsoleerd dak. Dakisolatie is daarom prioriteit nummer één, als u energie en centen wil besparen.

    Wij bieden een een kant-en-klaar pakket aan dat eenvoudig, voordelig en kwaliteitsvol is.

    • Eenvoudig, omdat alle administratie en premie-aanvragen voor u geregeld worden

     

    • Voordelig, omdat wij met zoveel mogelijk geïnteresseerden goedkope prijzen bedingen voor het materiaal en diensten

     

    • Kwaliteitsvol, omdat we samenwerken met de ervaren energiesnoeier Clarus CVBA


    Overtuigd? Kom naar de infoavond op dinsdag 15 november om 20 u in De Kobbe Schoolstraat 19 Rollegem-Kapelle


    Bij intekening wordt uw dak via een geregistreerde aannemer volledig geïsoleerd en kan u op korte termijn genieten van de financiële voordelen. Na 1 jaar is uw investering terugverdiend.

    08-11-2011 om 11:55 geschreven door groene kriebel  


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tragewegendag succesvol

    Op onze tragewegendag kwamen heel wat mensen af om de plannen voor de herinrichting van de Kezelbergroute te bekijken. En we hadden geluk, de weergoden waren ons ook gunstig gezind. DE vele wandelaars en fietsers stelden vast dat er nog werk aan de winkel is in Ledegem. Heel wat trage wegen zijn verdwenen, niet onderhouden of verwaarloosd. Wij makenn plannen om daar iets aan te doen. Gezien het gemeentebstuur niets onderneemt doen wij het maar. Mocht jij willen meewerken aan onze tragewegenwerkgroep: geef een seintje.

    Hierinder een paar mooie beelden van deze geslaagde namiddag.



















    08-11-2011 om 00:00 geschreven door groene kriebel  


    >> Reageer (0)


    Foto

    Foto

    Het wordt tijd dat er in Ledegem een echt milieu- en natuurbeleid komt!

     


    Archief per dag
  • 15-11-2013
  • 18-10-2013
  • 05-09-2013
  • 10-07-2013
  • 03-07-2013
  • 02-10-2012
  • 05-09-2012
  • 17-07-2012
  • 06-07-2012
  • 31-03-2012
  • 18-01-2012
  • 28-12-2011
  • 06-12-2011
  • 24-11-2011
  • 08-11-2011
  • 18-10-2011
  • 27-04-2011
  • 05-04-2011
  • 10-02-2011
  • 01-02-2011
  • 28-11-2010
  • 23-05-2010
  • 23-04-2010
  • 13-04-2010
  • 04-04-2010
  • 27-03-2010
  • 07-02-2010
  • 23-01-2010
  • 15-12-2009
  • 20-11-2009
  • 15-11-2009
  • 10-11-2009
  • 16-10-2009
  • 03-09-2009
  • 25-06-2009
  • 12-05-2009
  • 11-05-2009
  • 01-04-2009
  • 24-03-2009
  • 23-03-2009
  • 03-03-2009
  • 21-02-2009
  • 06-02-2009
  • 30-01-2009
  • 21-01-2009
  • 05-01-2009
  • 03-01-2009
  • 21-12-2008
  • 15-12-2008
  • 25-11-2008
  • 20-11-2008
  • 05-11-2008
  • 16-10-2008
  • 10-10-2008
  • 09-10-2008
  • 07-10-2008
  • 01-10-2008
  • 13-09-2008
  • 11-09-2008
  • 09-09-2008
  • 08-09-2008
  • 07-09-2008
  • 01-09-2008
  • 24-08-2008
  • 18-08-2008
  • 02-07-2008
  • 02-06-2008
  • 26-05-2008
  • 29-04-2008
  • 23-04-2008
  • 10-03-2008
  • 26-01-2008
  • 25-01-2008
  • 19-01-2008
  • 05-01-2008
  • 27-09-2006
  • 02-06-2006
  • 29-05-2006
  • 12-05-2006
  • 08-05-2006
  • 03-05-2006
  • 24-04-2006
  • 21-04-2006
  • 16-04-2006
  • 31-03-2006
  • 23-02-2006
  • 01-02-2006
  • 27-01-2006
  • 01-01-2006
  • 21-12-2005
  • 16-12-2005
  • 12-12-2005
  • 29-11-2005
  • 25-11-2005
  • 24-11-2005
  • 23-11-2005

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !

    Mijn favorieten
  • Groen! nationaal
  • Groen!West-Vlaanderen
  • Ecologisch is toch logisch
  • De zevende namiddag
  • 11 11 11 Ledegem
  • Wouter Devriendt
  • The big ask


    Mijn favorieten
  • seniorennet.be
  • afval in Afrika
  • Electrabel


  • Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!