Een maand geleden haalde men de herbiciden en pesticidenspuit boven om alle kruiden op bepaalde plaatsen dood te sproeien. Gevolg: een troosteloze groenloze vlakte tussen bomen en of struiken.
Hierdoor worden resten van pesticiden teruggevonden in regenwormen, vogels en vissen maar ook in het menselijke lichaam. Dit blijkt uit onderzoek van het Steunpunt Milieu & Gezondheid.
Nochtans hield minister Crevits (CD&V) in november laatstleden nog een oproep om de slogan "zonder is gezonder" weer tot leven te wekken.
Trouwens al sinds 2004 zet een pesticidendecreet de openbare besturen aan om het openbaar groen volledig pesticidenvrij te maken. En waar we toch nog sproeien, is rationeel omgaan met pesticiden de boodschap. Ledegem kent blijkbaar het decreet niet. En als er al een pesticidenreductieplan is, wordt het in ieder geval niet uitgevoerd.
Foto 2 Sint-Hubrechtsplein
3. Nog straffere toeren:
Op het Sint-Hubrechtsplein hanteerde men de herbicidenspuit niet alleen voor trottoirs en tussen struiken, maar het lijkt er op dat de gemeente zoveel mogelijk wil doodspuiten. Een maand later wordt ook het gras van het plein doodgesproeid. Wellicht heeft de gemeente voor een prikje herbiciden kunnen aankopen en gebruikt ze nu te pas en te onpas. Goed bestuur?
Op foto 3 kan je al duidelijk zien dat het gras aan het verbleken is.
Ook het Sint Hubrechtsplein
4. Bloembollen.
Wellicht herinnert de Ledegemnaar zich nog dat Groen! ieder jaar duizenden bloembollen cadeau doet aan de gemeente met de vraag ze te planten op het openbaar domein. hieronder een foto van bloeiende krokussen aan het Smiske in Sint-Eloois-Winkel met daarnaast een foto van wat er nu van geworden is. Weerom werd een (selectief) herbicide gebruikt. Alle (on)kruiden in het gazon moesten worden doodgemaakt. Paardenbloemen en madeliefjes die ons gratis bloemen geven, moesten verdwijnen. Enkel het gras overleeft. Gevolg: ook de krokussen worden doodgesproeid. Elke tuinliefhebber weet dat om voorjaarsbollen het jaar opnieuw bloemen te laten geven de voeding die nodig is voor de nieuwe knolvorming, uit het langzaam afsterven van het blad komt. Het herbicide doodt trouwens ook de wortels van elke plant. De kans is bijzonder groot dat er volgend jaar geen krokussen meer staan op het rondpunt van het Smiske.
En zeggen dat een bestuur het goede voorbeeld moet geven aan de bevolking!
Je ziet op de foto 4 de krokussen in bloei en op foto 5 wat er van geworden is
Krokussen in bloei
Het gevolg
5. Steenbekebos
Naast deze voorbeelden kunnen we ook nog het verdwijnen van 3000m² bos in het Steenbekebos signaleren, wat eens een mooi bos was, is er nu een kale vlakte! Er was naar het schijnt slechts een vergunning voor 1500 m² Zie foto 6
6. Izegemsestraat.
Daarnaast wordt in de Izegemsestraat een omvergereden boom(pje) niet vervangen. Aan het tempo waarin er in Ledegem jaarlijks bomen verdwijnen en er geen worden aangeplant, kunnen we over een paar jaar het eerste dorp in Vlaanderen zijn dat als titel heeft Ledegem het eerste boomloze dorp van Vlaanderen. Een titel om fier op te zijn.
7. Gifstoffen in de grond
Een wakkere burger signaleerde ons ook herhaaldelijke zware milieuovertredingen.
Op en rond de parking van het voetbalplein van Ledegem gebeuren er stelselmatig zware lozingen. Een schildersbedrijf laat er om de haverklap verven, detergenten en spoelwaters gewoon over de parking lopen. Deze gevaarlijke stoffen vinden dan hun weg naar de beek en spoelen ook naar de ondergrondse waterlagen. De gemeente grijpt niet in!
foto 8 en foto 9
8.Samenwerkingsovereenkomst.
Het Ledegemse bestuur wil de samenwerkingsovereenkomst natuur en milieu met het Vlaams Gewest niet ondertekenen. Het argument: we zijn niet zeker dat we de beloofde subsidies zullen krijgen. Nochtans staat er duidelijk in het contract dat de gemeenten de basissubsidie (voor Ledegem 20.000 Euro) onmiddellijk wordt uitbetaald bij het ondertekenen van de overeenkomst. Enkel voor bijkomende subsidies voor projecten, moet er eerst bewezen worden dat er effectief iets gebeurde.
Eens te meer bewijst het CD&V-bestuur hun onwil om een milieubeleid te voeren, hun wantrouwen t.o.v. milieu-initiatieven, maar ook t.o.v. hun eigen minister van milieu Hilde Crevits.
Al deze voorbeelden zijn duidelijk een bewijs dat we niet bij CD&V moeten zijn voor respect voor natuur en milieu.