Foto
We hebben geen zetel in de gemeenteraad maar zullen verder de groene luis in de pels zijn.
Zoeken in blog

Inhoud blog
  • Koken
  • Plantjes voor Kom op tegen Kanker
  • Jij komt toch ook?
  • Terug
    Foto

    Groen! helpen ?

    Wil je Groen! Ledegem een duwtje in de rug geven ?

    Wil je meedenken over wat in Ledegem beter kan ?

    Denk je groen ?

    Wil je ons groen progressief project steunen ?

    Wil je met ons beter kennis maken ?

    Of word je lid van Groen! en versterk je zo de groene, progressieve stem in Ledegem !!

    Wil je op een andere manier meehelpen: folders verdelen, helpen met een actie,...?

    1 adres: groen.ledegem@skynet.be 

    Foto
    Groen! Ledegem
    Voor meer groene politiek in Ledegem
    21-12-2005
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

    Beste lezer,

     

    hieronder vind je een extra lange kriebel.

     

    Wij hopen dat je je erdoorheen worstelt zodat je wat meer op de hoogte bent van onze groen!e positieve voorstellen voor het falend beleid in Ledegem.

     

    Langs deze weg wensen wij dan ook al onze trouwe Groen!e Kriebellezers een fijne Kerst en een spetterend Nieuwjaar.

     

     

    Verkeer

     

    ·       Wij zijn aangenaam verrast dat EINDELIJK de fietser werd geschilderd aan de voorsorteerstrook aan de verkeerslichten in SEW.
    Op de agenda staat een snelheidsbeperking van 50 km/h in het begin van de Lendeleedsestraat. Aan dezelfde verkeerslichten. Goede maatregel. Daar niet van. Maar wij blijven nog altijd met de vraag zitten hoe we als fietser die vanuit de Kasteelstraat richting Lendelede moet rijden de gevaarlijke straat moet dwarsen. Er is immers geen geschilderde oversteekstrook.
    Groen! Ledegem zal de gemeente zeker geen proces aandoen als dit zou gebeuren!

     

    Kunst

     

    •   Op de agenda staat ook de aankoop van een kunstwerk voor de jeugdlokalen. Voor een kostprijs van 10.000 Euro. (400.000 BEF) Dat kunst moet gepromoot worden, dat kunst een belangrijke plaats inneemt in onze gemeenschap, dat kunst een deel is van onze Vlaamse cultuur, dat kunst de verrechtsing van onze maatschappij tegenhoudt, daar gaat Groen! Ledegem zeker mee akkoord. Maar toch een paar bedenkingen.

    o        Wij vermoeden dat de bevolking niet begrijpt waarom er in 1 jaar tijd nu weer al een kunstwerk van zo’n waarde moet aangekocht worden. Na het kunstwerk aan De Link! en straks aan het rond punt Het Smiske komt er nu nog een. Misschien kan het bestuur eens in de Ledegemse gids uitleggen hoe de financiële vork aan de steel ligt.

    o        Kinderen en jeugd zijn meestal heel kunstzinnig. Waarom opteerde het bestuur er niet voor om de jeugd zelf een kunstwerk te laten maken. Onder begeleiding van een ervaren kunstenaar kon dat zo moeilijk niet zijn. Het kunstwerk moet toch hún lokalen een meerwaarde geven. Iets wat ze zelf maakten zal door hen dan ook met veel meer respect als hún werk bekeken worden.

    o        Nu Ledegem en Sint-Eloois-Winkel zijn kunstwerk heeft, zou er ook eens mogen nagedacht worden over een kunstwerk voor Rollegem-Kapelle.

     

    Renoveren Cultureel Centrum

     

    Op de agenda van de gemeenteraad staat het renoveren van het Cultureel Centrum in Ledegem voor een bedrag van 33.275 Euro. Wij geven graag een paar Groen!e tips

    o        Kan bij de renovatie bekeken worden of er efficiënte isolatie wordt gebruikt.

    o        Kan voor de productie van warm water een zonneboiler worden geïnstalleerd?

    o        Bij gebruik van hout zou de keuze voor duurzaam hout voorop moeten staan. Geen hout dus uit het regenwoud maar uit productiebossen met het FDC-label.

    o        De gemeente zou in navolging van de naamkeuze voor De Link! ook een wedstrijd kunnen uitschrijven voor de naamkeuze van het CC in Ledegem.

     

    Kyoto en Ledegem

    Ook Ledegem kan het broeikaseffect verminderen!

     

    De media staan bol met info over het behalen van kyotonormen. Om de vele woorden ook in daden om te zetten en om een voorbeeldrol te spelen kan Ledegem concrete acties ondernemen. Een paar suggesties:

     

    •  Op 4 maart 2006 is er de 11de nacht van de duisternis. Onze moderne maatschappij kan niet zonder een degelijke verlichting. Jammer genoeg is het gebruik van kunstlicht in veel gevallen geëvolueerd naar overdaad. Een groot deel van het licht komt daar terecht waar het niet nodig of niet gewenst is. Hier hangt ook een kostprijs aan: lichtvervuiling hangt nauw samen met nutteloze energiekosten en extra milieubelasting.
      Verlichting zorgt er ook voor dat de autoweg onveiliger wordt in plaats van veiliger want automobilisten gaan er sneller door rijden.
      Een groot deel van de openbare verlichtingstoestellen zijn nog uitgerust met niet-energiezuinige lampen. Als de gemeente nu eens al die lampen zou vervangen, kunnen door de kostenbesparing misschien de veel te hoge belastingen naar beneden.

     

    • De energieprijs is één zaak, maar energiesparen is een andere. Daarom stellen wij voor dat de gemeente een energie-audit voor gezinnen zou betoelagen. De energie-audit mag gerust een zuinigheidstest voor je woning genoemd worden. Tijdens deze analyse zoeken erkende deskundigen naar de grote energievreters in je woning en op welke manier het energieverbruik kan teruggeschroefd worden.
      Wie laat onderzoeken waar, hoeveel en op welke manier energie in de woning bespaard kan worden verdient immers aanmoediging. De gemeente zou een premie kunnen toekennen aan wie werk maakt van rationeel energiegebruik.

      Vele lage-inkomensgezinnen betalen vaak meer voor hun energie dan voor de huur van hun woning. Daarom stellen wij voor dat het OCMW voordelige groepstarieven zou onderhandelen met energieleveranciers. Met zo’n groepstarief zouden mensen die het al niet breed hebben, een voordelig tarief kunnen bedingen en daarmee een aardige cent besparen.

     

    Het idee achter beide voorstellen is dat energie (te) duur is en dat het huidige verbruik van energie het milieu erg belast. Met rationeel energiegebruik zou niet enkel het milieu winnen, maar ook de portemonnee van elke burger.

     

    • Al gehoord van de actie ‘fiets naar Kyoto’? 'Fiets naar Kyoto' heeft tot doel de werknemers te stimuleren om zich met de fiets naar het werk te verplaatsen. De boodschap van de campagne is even simpel als krachtig: elke gefietste kilometer is een uitgespaarde autokilometer. Per kilometer met de fiets - i.p.v. met de auto - komt er 200 gram CO2 minder in de atmosfeer. Zo help je door naar het werk te fietsen mee aan het realiseren van de Kyoto-doelstellingen.
      Hoewel de provincie dit jaar actief meedeed was het zoals gewoonlijk windstil in Ledegem.
      Groen! Ledegem roept het bestuur op om in 2006 met de actie deel te nemen.

    Informatie

     

    We hadden het in onze kriebel al een paar keer over de website van de gemeente. Kritiek geven is uiteraard gemakkelijk. Daarom een paar opbouwende voorstellen.

    1. Vooreerst zou de storende intro met enkel een foto van het gemeentehuis en een paar kleine roterende foto’s, moeten verdwijnen. Mensen die nog onvoldoende vertrouwd zijn met internet, weten niet dat ze eerst op die foto moeten klikken om echt toegang te krijgen. Mooie foto’s van de gemeente moeten elders een plaatsje krijgen. .
    2. Bij de samenstelling van de adviesraden is er niets te vinden over de samenstelling van de verkeersraad.
    3. Algemeen gezien is de site weinig up to date. Zeker de links met sites van Ledegemse verenigingen en bedrijven. De nieuwe site www.ledegem.2link.be is een mooi voorbeeld van hoe het wel kan.

     

    Milieuvriendelijk winkelen

     

    • De Belgerinkel-campagne kan zonder veel extra inspanningen worden uitgebreid. Ook andere facetten van duurzaam winkelen kunnen aan bod komen. Bijvoorbeeld afvalarm winkelen. Deelnemers krijgen niet alleen stempels als ze met de fiets of te voet gaan winkelen, maar ook afvalarme aankopen geven recht op stempels. ‘Met belgerinkel naar de winkel en afvalarm terug naar huis’.kan dan de slogan zijn.

    Groen! Ledegem roept het gemeentebestuur op om samen met Unizo de actie verder uit te werken. Kan eventueel in de schoot van de (op stervens na dode) milieuraad worden uitgewerkt.

     

    Geld

     

    Dat de gemeentebelastingen van Ledegem bij de hoogste in Vlaanderen zijn, is een open deur instampen. Hoewel de VLD al jaren beweert dat de belastingen dalen, is er in Ledegem nog altijd geen sprake van.

    Bij de opmaak van de begroting voor 2006 had het bestuur de kans om er echt werk van te maken.

     

    • Op de gemeenteraad van komende donderdag staat de bijdrage aan het OCMW en de begroting van de gemeente op de agenda. Omdat we geen gemeenteraadslid hebben kunnen we deze begroting niet inkijken. Wij kunnen enkel het totale plaatje bekijken. Enkele open vragen.

     

    1.       Waarom de OCMW-bijdrage in 2 jaar (van 2006 naar 2008) tijd stijgt met 27% is voor ons een raadsel. Hopelijk wordt dit op een verantwoorde wijze uitgelegd op de gemeenteraad.

     

    2.       Als we cijfers naast die van verleden jaar leggen zien we het volgende:

     

     

    Verleden jaar op de gemeenteraad

    Dit jaar

    2005

    250.000,00

    250.000,00

    2006

    575.054,00

    368.212,00

    2007

    600.133,00

    437.443,00

    2008

     

    470.838,00

     

         Toch wel een enorme wijziging in planning! Een verkeerde inschatting van meer dan 200.000 Euro in 2006 en meer dan 160.000 Euro in 2007.  Begrijpe wie kan.

     

    • De gemeentebegroting dan.
      Weer een vergelijking.

     

     

    2005

    2006

    gewone dienst: ontvangsten

    € 6.890.891,00

    € 7.336.680,00

                              Uitgaven

    € 6.822.840,00

    € 7.206.682,00

     

    resultaat van het dienstjaar

    € 59.221,00

    € 129.998,00

     

    algemeen begrotingsresultaat

    € 243.487,00

    € 189.470,00

     

    buitengewone dienst ontvangsten

     

    € 1.957.783,00

    € 14.375,00

     

    Uitgaven

    € 2.943.026,00

    € 1.580.060,00

     

    resultaat van het dienstjaar

    € 250.863,00

    € - 1.565.685,00

     

    algemeen begrotingsresultaat

    € 255.380,00

    € 282.503,00

     

     

    Hier ook weer een enorme wijziging zeker op het gebied van ontvangsten in buitengewone dienst: 1.943.000 Euro. Voor een begrotingsleek moeilijk te begrijpen. We kijken uit naar een toelichting op de gemeenteraad.

    21-12-2005 om 18:11 geschreven door groene kriebel  


    >> Reageer (0)


    Foto

    Foto

    Het wordt tijd dat er in Ledegem een echt milieu- en natuurbeleid komt!

     


    Archief per dag
  • 15-11-2013
  • 18-10-2013
  • 05-09-2013
  • 10-07-2013
  • 03-07-2013
  • 02-10-2012
  • 05-09-2012
  • 17-07-2012
  • 06-07-2012
  • 31-03-2012
  • 18-01-2012
  • 28-12-2011
  • 06-12-2011
  • 24-11-2011
  • 08-11-2011
  • 18-10-2011
  • 27-04-2011
  • 05-04-2011
  • 10-02-2011
  • 01-02-2011
  • 28-11-2010
  • 23-05-2010
  • 23-04-2010
  • 13-04-2010
  • 04-04-2010
  • 27-03-2010
  • 07-02-2010
  • 23-01-2010
  • 15-12-2009
  • 20-11-2009
  • 15-11-2009
  • 10-11-2009
  • 16-10-2009
  • 03-09-2009
  • 25-06-2009
  • 12-05-2009
  • 11-05-2009
  • 01-04-2009
  • 24-03-2009
  • 23-03-2009
  • 03-03-2009
  • 21-02-2009
  • 06-02-2009
  • 30-01-2009
  • 21-01-2009
  • 05-01-2009
  • 03-01-2009
  • 21-12-2008
  • 15-12-2008
  • 25-11-2008
  • 20-11-2008
  • 05-11-2008
  • 16-10-2008
  • 10-10-2008
  • 09-10-2008
  • 07-10-2008
  • 01-10-2008
  • 13-09-2008
  • 11-09-2008
  • 09-09-2008
  • 08-09-2008
  • 07-09-2008
  • 01-09-2008
  • 24-08-2008
  • 18-08-2008
  • 02-07-2008
  • 02-06-2008
  • 26-05-2008
  • 29-04-2008
  • 23-04-2008
  • 10-03-2008
  • 26-01-2008
  • 25-01-2008
  • 19-01-2008
  • 05-01-2008
  • 27-09-2006
  • 02-06-2006
  • 29-05-2006
  • 12-05-2006
  • 08-05-2006
  • 03-05-2006
  • 24-04-2006
  • 21-04-2006
  • 16-04-2006
  • 31-03-2006
  • 23-02-2006
  • 01-02-2006
  • 27-01-2006
  • 01-01-2006
  • 21-12-2005
  • 16-12-2005
  • 12-12-2005
  • 29-11-2005
  • 25-11-2005
  • 24-11-2005
  • 23-11-2005

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !

    Mijn favorieten
  • Groen! nationaal
  • Groen!West-Vlaanderen
  • Ecologisch is toch logisch
  • De zevende namiddag
  • 11 11 11 Ledegem
  • Wouter Devriendt
  • The big ask


    Mijn favorieten
  • seniorennet.be
  • afval in Afrika
  • Electrabel


  • Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!