Vandaag redelijk veel wind aan de kust maar droog weer.
Tijd om in de tuin te werken en een maaltje groenten mee te nemen naar huis.
Mijn lochting is niet naast de deur maar op ongeveer 5 km van mijn woonplaats. Ik neem dan ook steenvast groenten mee naar huis voor meerdere dagen.
Na de winter zal ik bijna iedere dag per fiets of auto, de verplaatsing maken, en kan ik kleinere porties groenten oogsten.
Vandaag heb ik de laatste groene selders, enkele preien, een paar rapen, en spruitjes meegebracht.
Spruitjes lust ik graag. Ik reinig ze en kook ze enkele minuten in gezouten water. Afgieten en herbeginnen met gezouten fris water. Zachtjes laten koken, zonder deksel, tot beetgaar.
Afgieten en sauteren(bakken) in goeie boereboter. Eenmaal gebakken en gekleurd in de boter, proeven en afkruiden met p en z en muskaatnoot.
Alle groene groenten nooit koken onder deksel. Daardoor blijven ze mooi groen.
Als je de spruiten in 2 keer kookt en met nieuw water herbegint dan verteren ze beter.
|