Ik ben Vyvey Jean Pierre, en gebruik soms ook wel de schuilnaam jpv.
Ik ben een man en woon in Jabbeke (Belgie) en mijn beroep is gepensioneerd.
Ik ben geboren op 03/10/1951 en ben nu dus 73 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: tuinieren, hardlopen, koken, houtsnijden, enz.
Op deze blog kan ik laten weten wat mijn dagelijkse taken zijn in mijn lochting te Zerkegem.
Info over groentengerechten kan je ook verwachten op deze blog.
BELLE DE FONTENAY Belle de Fontenay is een oud frans aardappeltje (1885). Ze hoort bij de primeurvariëteiten. Ze worden gekookt in de schil met een beetje boter. Deze aardappel is langwerpig van vorm met een gele (wasachtige)schil en cremegeel vruchtvlees. Als vastkokende aardappel is deze ook geschikt om te bakken of in salade.
Vandaag de plaats waar volgende week enkele rijen planters komen, bewerkt en afgedekt met vlies, zodat het land zo goed mogelijk kan drogen. Geen nachtvorst de volgende 10 dagen, wel nog regen en zon.
Ik ben misschien zeer vroeg, maar indien ik misluk ben ik slechts een 30 planten kwijt, en kan ik herbeginnen. Ik beschik over voldoende poters van verschillende rassen.
Vrijdag 7/2 2 rijen aurore en 2 rijen Belle de Fontenay onder vlies en waaiplastiek.
Voor de plant extra kalium en tijdens de eerste aanaarding nog een beetje kalium.
Zo zet ik iedere week, tot begin april, een paar rijen bij, beschermt tegen vorst en ijle wind.
Het resultaat is dat ik vanaf begin mei tot augustus nieuwe aardappeltjes kan bakken in boter of ganzenvet.
Uitsteekvorm van 10 cm diameter of gebruik een tas of glas en snij rond met een mes.
Een seliconevorm mini-muffins .
De champignons in schijfjes snijden en even aanstoven in gezouten boter.
De room half opkloppen(mag dik zijn maar niet stijf zoals slagroom.
De room kloppen met de twee eieren en afkruiden met p en z.
Cirkels vormen met het deeg en in de vormpjes schikken en een beetje hesp op de bodem verdelen, daarop enkele schijfjes champignons. Overgieten met de mix room/ei en afwerken met een blokje camembert.
Mijn buurman zit met de handen in het haar. Een molleninvasie is bezig zijn gazon om te ploegen. Veel te lang gewacht om in te grijpen zodat er nu tientallen molshopen zijn tuin om zeep helpen.
Een provisionele mollenvanger gecontacteerd om de klus te klaren. Ondertussen heb ik hem al verlost van verschillende emmers molhoopaarde.
Waar ik woon zit je al op 60 cm diepte in de zandlagen.
De molhopen bevatten dan ook een groot gedeelte zand/leemmengeling.
Ik ga die grond mengen met goeie gecomposteerde paardenmest en een deeltje turf.
De rijke kompost, de wat arme leemgrond samen met wat turf, zullen elkaar aanvullen.
Turf heeft wel een lagere zuurtegraad maar is enorm rijk aan organisch materiaal en is in staat om water vast te houden.
Ik gebruik een laagje van die gemengde aarde van 3 tot 5 cm, rond mijn aanplantingen van jonge preien, knolselder en uien.
Deze mulchlaag is voedzaam, verhindert het uitdrogen en dekt het meeste onkruid af.
Eind januari staat nog weinig groente in mijn tuin.
Wat prei, een paar restjes peterselie, zurkel, enkele spruiten en.....netels.
Ja, als je tuingrond erg vruchtbaar is en veel stikstof bevat, kan het zijn dat jonge netels overal de kop opsteken. Juist die jonge tengere neteltjes gebruik ik, in het vroege voorjaar en de late herfst, in mijn groene soepen.
Een vast recept voor groene soep heb ik niet en improviseer naar gelang het aanbod.
Het gewassen preigroen,weinig spruiten, de peterselie en enkele blaadjes zurkel en een ui worden fijn versneden en aangestoofd in een mix van goede boter en olijfolie.
Bevochtigen met blanke of gevogeltefond en aan de koop brengen.
Na 10 minuten de gesneden netelplantjes en een snede oud brood toevoegen
Kruiden met p en z .
Na een half uurtje de soep mixen of blenderen en proeven en eventueel verder afsmaken.
Indien je geen zelfgetrokken fonds hebt dan kan je soepblokjes uit de handel gebruiken.
Deze gezonde soep kan rijker gemaakt worden met een klont boter of een scheut room maar dan vlakt de felgroene kleur wat af.
Een compostzeef gemaakt met restjes hout en een oud scharnier voor de poot.
Het raam is gevezen en op de hoeken extra versterkt. 150 cm op 80 cm groot.
De vaste draad die aan het ziftraam gevezen is bestaat uit grote vierkanten geplastificeerde draad van 5 centimeter, en boven op die vaste draad kan ik nog een draad bevestigen van 2 centimeter , dit voor het fijnere werk.
Vandaag de zeeft getest in de tuin.
Op de foto's de hoop verteerde compost en het resultaat op het volgende kiekje.
Naakt en andere slakken zullen wel voor altijd onze vijanden zijn.
Bij regenachtige, en zwoele avonden, komen ze uit hun schuilplaatsen tevoorschijn om te gaan vreten van onze dierbare jonge sla en andere tuinplantjes.
Nu is het nog te koud. Ze verstoppen zich nog onder bladeren, wat mos of tussen steenpuin.
De composthoop is ook een geliefde plek om te overwinteren.
In België komen de drie volgende naaktslakken voor:
*grijze veldslak
*grote aardslak
*akkeraardslak
Verder kennen we nog de volgende huisjesslakken:
*Veldslak
*Wijngaardslak
*Kleine wijngaardslak
De huisjesslakken zijn niet zo erg. Ze voeden zich liever met plantaardig afval zoals verdord materiaal en afval. Stukjes nat papier en karton eten ze ook en graag.
De lange naaktslakken kunnen in 1 nacht ganse rijen kiemplaatjes doen oppeuzelen of enorme schade aanrichten aan malse groenten zoals bijvoorbeeld sla.
In april starten de slakken met hun eerste 400 eierenlegsel onder aardkluiten.
Bij voldoende warmte komen de eitjes al na 20 dagen uit en 60 dagen zijn ze zelf al in staat om zelf nakomelingen voort te brengen.
Het is dus van groot belang om zo vroeg mogelijk te starten met het bestrijden van slakken anders is de kans groot dat men het gevecht tegen deze vreter verliest.
Ik heb het een andere keer over de diverse gekende methoden om slakken te verdelgen en of weg te vangen.
Voor buiten nog 3 maand te vroeg maar sommige soorten kan men binnen in potten telen.
Basilicum(kers) ''Genovese" is een gewone Italiaanse soort met middelgroot blad. De smaak is lekker en aromatisch. Indien in een jong stadium geoogst is zelfs nog frisser en zachter.
Als "cress" (kers) geteeld, niet te hoog laten groeien, en met zachte steel en bladeren gebruiken in bv pesto of in een groene mayonaise.
Ik maak ook mijn eigen basilicum olie en gebruik die om over mijn pasta te gieten.
Basilicum olie:
1 liter goede olijfolie
1 hand basilicumblaadjes
Een gereinigde en uitgedroogde fles vullen met de basilicum en de olie.
Afsluiten en enkele weken laten trekken in een keukenkast. Een warm en donker plekje dus.
Door een fijn zeef of doek gieten en in een propere fles, in het donker, bewaren tot gebruik.
Men ook de zelfde werkwijze gebruiken om azijn te parfumeren met basilicum.
Op de foto het verschil met warmte, en zonder, bij het zaaien van vroege prei.
In de grootste bak is de prei na 10 dagen net boven de zaaigrond gekomen. Het kleine bakje bevat de zelfde zaden van vroege prei (Elbeuf) en is de zelfde dag gezaaid maar werd op warmte gehouden in een elektrische propagator.
Door die constante warme temperaturen kiemt het zaad gemakkelijker.
Ik heb ook enkele tomaten en paprika gezaaid maar later meer daarover.
Voor de winter vlug nog wat look en sjalotten geplant in de tuin.
Grisettes zijn een soort sjalotten die men plant in het najaar. Harde kleine knolletjes maar zeer aromatisch voor bijvoorbeeld een slaatje of een sausje.
De look begint hier en daar boven te komen maar ik heb er deze week toch een vlies opgelegd.
Niet voor de vorst want daar kunnen ze tegen, maar tegen de gure wind.
Ik had ook nog wat look liggen thuis maar door de warmte begon die al een beetje te schieten.
De teentjes geplant in een potje, flink wat water en licht, en zoals je kan zien op de foto, reeds een flinke plant.
Mijn tuin staat vol kleine netels. Wat nu. Sproeien is uitgesloten.
Schoffelen? Ja maar het is te nat zodat het wieden ook niet gaat.
Dus voordat de netels te groot worden en wortelstokjes gaan vormen: frezen.
De herstelde freesmachine doet het goed al is het zwaar in de wat natte grond.
Misschien moet ik met een maand herbeginnen, maar dat is beter dan sproeien en eenmaal dat er vruchten in de lochting staan, en ook gemulcht is tussen te rijen, kan ik het onkruid wel meester met de schoffel, en met de hand.
Als je over een kas beschikt kan je proberen gember te kweken.
Opgepast: die plant kan wel 2 meter groot worden.
Koop een gemberknol met minstens een paar ogen zodat er 2 stengels per knol uitgroeien.
Laat de knollen of stukken van een grote knol een nachtje weken in water.
Neem een ruime pot of oude emmer (zorg dat er gaten in zijn voor de afvoer van het overtollig water) en vul tot de helft met een goeie potgrond en of kompost en leg de knollen erin.
Vul aan met potgrond tot de rand en begiet tot verzadiging.
Datum en ras vermelden en na opkomst regelmatig begieten met een mix van water met een weinig vloeibare mest. Een beetje patentkali bevordert de knolvorming.
Na de zomer de pot leeg maken en de knollen los snijden van de stengels en gebruiken in je (pittige) gerechten.
Artisjokken ken ik al heel lang. Toen ik nog een jongetje was vertoefde ik veel bij mijn grootouders langs vaderszijde.
Mijn grootvader had een enorme tuin want hij teelde alle groenten en fruit voor een gezin dat max tot 10 personen had geteld. Hij had onder andere ook artisjokken.
Ik zie het nog voor mij hoe hij die rij distelachtige, vlak voor de winter inpakte in stro, om ze te beschermen tegen de vorst, en er voor te zorgen dat ze in ideale omstandigheden klaar zouden staan tegen de lente.
Ik eet graag artisjok. Daarom kon ik het niet laten om toch maar 4 plantjes te kopen, en ga ze verzorgen in potten, en binnenhouden tot het beter weer er aan komt.
Dit matje dient eigenlijk om de inoxen schotelbak van de keuken te beschermen tegen krassen en stoten.
Dat plastieken doorschijnend matje is geperforeerd met tientallen gaten op ongeveer 1 cm van elkaar.
Mits een beetje knipwerk past het juist op mijn zaaibakjes. Kostprijs bij Blokker: 1 €
Ik vul het bakje tot de rand met zaai en stekgrond, leg het matje erbovenop en leg in ieder gaatje 1 zaadje naar keuze.
Matje wegnemen en een paar millimeter gezeefde zaaigrond erbovenop. Even zachtjes aandrukken en bevochtigen. Naam, ras en datum aanduiden en onder een plastiek kapje warm wegzetten.
Was eerst van plan om een occasie freesmachine aan te kopen.
De eigenaar van mijn lochting, boomkweker op rust, stelt mij zijn oude frees ter beschikking.
Een goed toestel, zegt hij, maar staat al enkele jaren werkloos.
Wat hij niet zegt is dat de machine niet meer wil starten, en dat de brandstoftank lek is!
Mijn schoonzoon er bij gehaald (kent er veel meer van dan ik) en de ontstekingskaars nagezien en goed bevonden. De brandstoftank, het zeefje in het afsluitventiel, het darmpje naar en de carburator gespoeld.
Alles was vettig van de olie.
Nieuwe mix brandstof/olie gekocht en het gelaste tankje terug gemonteerd.
Op de foto staat de freesmachine met het brandstoftankje nog niet teruggemonteerd.