Ik ben Vyvey Jean Pierre, en gebruik soms ook wel de schuilnaam jpv.
Ik ben een man en woon in Jabbeke (Belgie) en mijn beroep is gepensioneerd.
Ik ben geboren op 03/10/1951 en ben nu dus 73 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: tuinieren, hardlopen, koken, houtsnijden, enz.
Op deze blog kan ik laten weten wat mijn dagelijkse taken zijn in mijn lochting te Zerkegem.
Info over groentengerechten kan je ook verwachten op deze blog.
Artisjokken ken ik al heel lang. Toen ik nog een jongetje was vertoefde ik veel bij mijn grootouders langs vaderszijde.
Mijn grootvader had een enorme tuin want hij teelde alle groenten en fruit voor een gezin dat max tot 10 personen had geteld. Hij had onder andere ook artisjokken.
Ik zie het nog voor mij hoe hij die rij distelachtige, vlak voor de winter inpakte in stro, om ze te beschermen tegen de vorst, en er voor te zorgen dat ze in ideale omstandigheden klaar zouden staan tegen de lente.
Ik eet graag artisjok. Daarom kon ik het niet laten om toch maar 4 plantjes te kopen, en ga ze verzorgen in potten, en binnenhouden tot het beter weer er aan komt.
Dit matje dient eigenlijk om de inoxen schotelbak van de keuken te beschermen tegen krassen en stoten.
Dat plastieken doorschijnend matje is geperforeerd met tientallen gaten op ongeveer 1 cm van elkaar.
Mits een beetje knipwerk past het juist op mijn zaaibakjes. Kostprijs bij Blokker: 1 €
Ik vul het bakje tot de rand met zaai en stekgrond, leg het matje erbovenop en leg in ieder gaatje 1 zaadje naar keuze.
Matje wegnemen en een paar millimeter gezeefde zaaigrond erbovenop. Even zachtjes aandrukken en bevochtigen. Naam, ras en datum aanduiden en onder een plastiek kapje warm wegzetten.
Was eerst van plan om een occasie freesmachine aan te kopen.
De eigenaar van mijn lochting, boomkweker op rust, stelt mij zijn oude frees ter beschikking.
Een goed toestel, zegt hij, maar staat al enkele jaren werkloos.
Wat hij niet zegt is dat de machine niet meer wil starten, en dat de brandstoftank lek is!
Mijn schoonzoon er bij gehaald (kent er veel meer van dan ik) en de ontstekingskaars nagezien en goed bevonden. De brandstoftank, het zeefje in het afsluitventiel, het darmpje naar en de carburator gespoeld.
Alles was vettig van de olie.
Nieuwe mix brandstof/olie gekocht en het gelaste tankje terug gemonteerd.
Op de foto staat de freesmachine met het brandstoftankje nog niet teruggemonteerd.
Neen niet mijn bed maar een aspergebed moet voorbereid worden.
Ik heb een dozijn aspergeplanten van 3 jaar besteld en mag die in april ophalen.
Ben benieuwd of ik met 12 planten genoeg heb voor eigen gebruik en nog een beetje voor de kinderen en de buren? Ik denk het niet.
Volgend jaar kan ik er dan eventueel nog een bed bijmaken.
In mijn vorige groentetuin stonden er groene asperges. Gemakkelijk te kweken maar de smaak is anders. Het enige voordeel is dat je ze bijna niet moet schillen, zeker niet als ze nog klein zijn.
De grond 2 spaden diep en 30 cm breed uithalen is de eerste taak. Dan een laag verse stalmest en afdekken met een laag goede grond en of kompost.
2 spaden diep waren al sporen van zand te zien. Dit is gunstig voor de aspergeteelt.
Het zand zorgt ervoor dat het water vlug weggedraind wordt en de rulle tuingrond/compostmengeling zijn een ideale voorwaarde voor een succesvol asperge seizoen.
Via via ben ik zeer vroeg aan mijn eerste aardappelplanters geraakt.
Een voorlopig onbekend ras, een beetje ratte en Lady Christl.
Alle 3 vroege rassen om te forceren.
De onbekende pooters spruiten al goed door en gaan volgende week per 4 in mortelkuipen in de serre .
Ratte en lady Christel probeer ik begin februari, als het niet te koud is, onder vliesdoek in de tuin te planten.
RATTE
Culinair reeds lang een vaste waarde als delicatesseaardappel. Langwerpige, grillig gevormde knollen met gele schil. Vastkokend en opmerkelijk smaakvol. Wordt meestal in de schil gekookt. De oogst valt middellaat met vrij goede opbrengst. Matig ziektegevoelig in het blad, weinig in de knol.
LADY CHRISTL
Zeer vroege aardappel van het vastkokend type. De knollen zijn bijzonder mooi gevormd; langovaal en lichtgeel. Bezit als keukenaardappel een uitgesproken fijne smaak, en is zowel geschikt als kook-, bak- en saladeaardappel. Matige loofontwikkeling. De opbrengst aan knollen ligt vrij hoog. Vatbaar voor Phytophthora in het blad, weinig vatbaar in de knollen.
Vandaag redelijk veel wind aan de kust maar droog weer.
Tijd om in de tuin te werken en een maaltje groenten mee te nemen naar huis.
Mijn lochting is niet naast de deur maar op ongeveer 5 km van mijn woonplaats. Ik neem dan ook steenvast groenten mee naar huis voor meerdere dagen.
Na de winter zal ik bijna iedere dag per fiets of auto, de verplaatsing maken, en kan ik kleinere porties groenten oogsten.
Vandaag heb ik de laatste groene selders, enkele preien, een paar rapen, en spruitjes meegebracht.
Spruitjes lust ik graag. Ik reinig ze en kook ze enkele minuten in gezouten water. Afgieten en herbeginnen met gezouten fris water. Zachtjes laten koken, zonder deksel, tot beetgaar.
Afgieten en sauteren(bakken) in goeie boereboter. Eenmaal gebakken en gekleurd in de boter, proeven en afkruiden met p en z en muskaatnoot.
Alle groene groenten nooit koken onder deksel. Daardoor blijven ze mooi groen.
Als je de spruiten in 2 keer kookt en met nieuw water herbegint dan verteren ze beter.
Na lang wachten heeft de boer dan toch mijn bestelde vette geleverd.
Het werd tijd want de ingezaaide rapen stonden al redelijk hoog, en het onkruid dat er tussen groeide, begon al zaadvorming te vertonen.
Een week voor de levering had ik al het groen uitgetrokken en de grond ermee bedekt zodat er geen onkruid kon doorgroeien.
Nu nog een groot gedeelte van de mest verdelen over ongeveer 250 vierkante meter, en de rest in reserve houden naast de komposthoop. 50 vierkante meter tuin ga ik voorlopig niet bemesten.
Later zal ook nog mest nodig zijn voor mijn nieuw aan te leggen aspergebed.
Zerkegem heeft sinds verleden jaar zijn eigen pretpark.
Grapje: pret is West-Vlaams voor prei en een pretpark is dus niet een nieuw atraktiepark maar een partij aangeplante prei.
Verleden jaar, begin september, nog vlug 200 pretplanten gekocht op de markt van Brugge en in 2 rijen gepoot in mijn lochting. Flink bemest met gedroogde koemestkorrels en regelmatig water toegevoegd.
Het resultaat was bevredigend voor een tuin die arm is aan voeding.
De stalmest is besteld maar de boer heeft voorlopig geen tijd om te leveren.
Nog vlug een partij rapen gezaaid als groenbemesting.
Een 12 tal jaren geleden ben ik verhuisd naar mijn huidig adres. De kleine voor en dito achtertuin, lenen zich niet voor de groenteteelt wegens de schrale zandgrond met een dun laagje humus erbovenop.
Sinds ik gepensioneerd ben, en dus over veel tijd beschik, was ik in mijn buurt op zoek naar een stukje grond om te tuinieren.
Tijdens een etentje met vrienden en familie werd mij een stuk braak liggende grond aangeboden om te gebruiken.
Gratis en voor niets maar gedurende 10 jaar beplant met kerstbomen.
Het stuk land is in 2012 diep gefreesd, en beplant met verscheidene soorten aardappelen, en in 2013 achtergelaten, en aan zijn lot overgelaten.
De eigenaar beperkte zich tot het regelmatig besproeien van het onkruid.
Begin augustus is al redelijk laat om nog sommige groenten te telen, toch nog vlug een stukje van de 300 vierkante meters omgespit, en beplant met prei en selder.
Boontjes en rapen kon ik ook nog zaaien. Enkele selders en spruiten gekocht op de markt en ik kon starten.
De grond was arm en nooit bemest en bekalkt. Na het inspitten van gedroogde koe en kippenmest en strooien van kalkkorrels is toch nog een bevredigend resultaat behaald.
We hebben om te starten ook al een reeks extra's toegevoegd aan uw blog, zodat u dit zelf niet meer hoeft te doen. Zo is er een archief, gastenboek, zoekfunctie, enz. toegevoegd geworden. U kan ze nu op uw blog zien langs de linker en rechter kant.
U kan dit zelf helemaal aanpassen. Surf naar http://blog.SeniorenNet.be/ en log vervolgens daar in met uw gebruikersnaam en wachtwoord. Klik vervolgens op 'personaliseer'. Daar kan u zien welke functies reeds toegevoegd zijn, ze van volgorde wijzigen, aanpassen, ze verwijderen en nog een hele reeks andere mogelijkheden toevoegen.
Om berichten toe te voegen, doet u dit als volgt. Surf naar http://blog.SeniorenNet.be/ en log vervolgens in met uw gebruikersnaam en wachtwoord. Druk vervolgens op 'Toevoegen'. U kan nu de titel en het bericht ingeven.
Om een bericht te verwijderen, zoals dit bericht (dit bericht hoeft hier niet op te blijven staan), klikt u in plaats van op 'Toevoegen' op 'Wijzigen'. Vervolgens klikt u op de knop 'Verwijderen' die achter dit bericht staat (achter de titel 'Proficiat!'). Nog even bevestigen dat u dit bericht wenst te verwijderen en het bericht is verwijderd. U kan dit op dezelfde manier in de toekomst berichten wijzigen of verwijderen.
Er zijn nog een hele reeks extra mogelijkheden en functionaliteiten die u kan gebruiken voor uw blog. Log in op http://blog.SeniorenNet.be/ en geef uw gebruikersnaam en wachtwoord op. Klik vervolgens op 'Instellingen'. Daar kan u een hele reeks zaken aanpassen, extra functies toevoegen, enz.
WAT IS CONCREET DE BEDOELING??
De bedoeling is dat u op regelmatige basis een bericht toevoegt op uw blog. U kan hierin zetten wat u zelf wenst.
- Bijvoorbeeld: u heeft een blog gemaakt voor gedichten. Dan kan u bvb. elke dag een gedicht toevoegen op uw blog. U geeft de titel in van het gedicht en daaronder in het bericht het gedicht zelf. Zo kunnen uw bezoekers dagelijks terugkomen om uw laatste nieuw gedicht te lezen. Indien u meerdere gedichten wenst toe te voegen op eenzelfde dag, voegt u deze toe als afzonderlijke berichten, dus niet in één bericht.
- Bijvoorbeeld:
u wil een blog maken over de actualiteit. Dan kan u bvb. dagelijks een bericht plaatsen met uw mening over iets uit de actualiteit. Bvb. over een bepaalde ramp, ongeval, uitspraak, voorval,... U geeft bvb. in de titel het onderwerp waarover u het gaat hebben en in het bericht plaatst u uw mening over dat onderwerp. Zo kan u bvb. meedelen dat de media voor de zoveelste keer het fout heeft, of waarom ze nu dat weer in de actualiteit brengen,... Of u kan ook meer diepgaande artikels plaatsen en meer informatie over een bepaald onderwerp opzoeken en dit op uw blog plaatsen. Indien u over meerdere zaken iets wil zeggen op die dag, plaatst u deze als afzonderlijke berichten, zo is dit het meest duidelijk voor uw bezoekers.
- Bijvoorbeeld: u wil een blog maken als dagboek. Dagelijks maakt u een bericht aan met wat u er wenst in te plaatsen, zoals u anders in een dagboek zou plaatsen. Dit kan zijn over wat u vandaag hebt gedaan, wat u vandaag heeft gehoord, wat u van plan bent, enz. Maak een titel en typ het bericht. Zo kunnen bezoekers dagelijks naar uw blog komen om uw laatste nieuwe bericht te lezen en mee uw dagboek te lezen.
- Bijvoorbeeld: u wil een blog maken met plaatselijk nieuws. Met uw eigen blog kan u zo zelfs journalist zijn. U kan op uw blog het plaatselijk nieuws vertellen. Telkens u iets nieuw hebt, plaats u een bericht: u geeft een titel op en typt wat u weet over het nieuws. Dit kan zijn over een feest in de buurt, een verkeersongeval in de streek, een nieuwe baan die men gaat aanleggen, een nieuwe regeling, verkiezingen, een staking, een nieuwe winkel, enz. Afhankelijk van het nieuws plaatst u iedere keer een nieuw bericht. Indien u veel nieuws heeft, kan u zo dagelijks vele berichten plaatsen met wat u te weten bent gekomen over uw regio. Zorg ervoor dat u telkens een nieuw bericht ingeeft per onderwerp, en niet zaken samen plaatst. Indien u wat minder nieuws kan bijeen sprokkelen is uiteraard 1 bericht per dag of 2 berichten per week ook goed. Probeer op een regelmatige basis een berichtje te plaatsen, zo komen uw bezoekers telkens terug.
- Bijvoorbeeld: u wil een blog maken met een reisverslag. U kan een bericht aanmaken per dag van uw reis. Zo kan u in de titel opgeven over welke dag u het gaat hebben, en in het bericht plaatst u dan het verslag van die dag. Zo komen alle berichten onder elkaar te staan, netjes gescheiden per dag. U kan dus op éénzelfde dag meerdere berichten ingeven van uw reisverslag.
- Bijvoorbeeld:
u wil een blog maken met tips op. Dan maakt u telkens u een tip heeft een nieuw bericht aan. In de titel zet u waarover uw tip zal gaan. In het bericht geeft u dan de hele tip in. Probeer zo op regelmatige basis nieuwe tips toe te voegen, zodat bezoekers telkens terug komen naar uw blog. Probeer bvb. 1 keer per dag, of 2 keer per week een nieuwe tip zo toe te voegen. Indien u heel enthousiast bent, kan u natuurlijk ook meerdere tips op een dag ingeven. Let er dan op dat het meest duidelijk is indien u pér tip een nieuw bericht aanmaakt. Zo kan u dus bvb. wel 20 berichten aanmaken op een dag indien u 20 tips heeft voor uw bezoekers.
- Bijvoorbeeld:
u wil een blog maken dat uw activiteiten weerspiegelt. U bent bvb. actief in een bedrijf, vereniging of organisatie en maakt elke dag wel eens iets mee. Dan kan je al deze belevenissen op uw blog plaatsen. Het komt dan neer op een soort van dagboek. Dan kan u dagelijks, of eventueel meerdere keren per dag, een bericht plaatsen op uw blog om uw belevenissen te vertellen. Geef een titel op dat zeer kort uw belevenis beschrijft en typ daarna alles in wat u maar wenst in het bericht. Zo kunnen bezoekers dagelijks of meermaals per dag terugkomen naar uw blog om uw laatste belevenissen te lezen.
- Bijvoorbeeld: u wil een blog maken uw hobby. U kan dan op regelmatige basis, bvb. dagelijks, een bericht toevoegen op uw blog over uw hobby. Dit kan gaan dat u vandaag een nieuwe postzegel bij uw verzameling heeft, een nieuwe bierkaart, een grote vis heeft gevangen, enz. Vertel erover en misschien kan je er zelfs een foto bij plaatsen. Zo kunnen anderen die ook dezelfde hobby hebben dagelijks mee lezen. Als u bvb. zeer actief bent in uw hobby, kan u dagelijks uiteraard meerdere berichtjes plaatsen, met bvb. de laatste nieuwtjes. Zo trek je veel bezoekers aan.
WAT ZIJN DIE "REACTIES"?
Een bezoeker kan op een bericht van u een reactie plaatsen. Een bezoeker kan dus zelf géén bericht plaatsen op uw blog zelf, wel een reactie. Het verschil is dat de reactie niet komt op de beginpagina, maar enkel bij een bericht hoort. Het is dus zo dat een reactie enkel gaat over een reactie bij een bericht. Indien u bvb. een gedicht heeft geschreven, kan een reactie van een bezoeker zijn dat deze het heel mooi vond. Of bvb. indien u plaatselijk nieuws brengt, kan een reactie van een bezoeker zijn dat deze nog iets meer over de feiten weet (bvb. exacte uur van het ongeval, het juiste locatie van het evenement,...). Of bvb. indien uw blog een dagboek is, kan men reageren op het bericht van die dag, zo kan men meeleven met u, u een vraag stellen, enz. Deze functie kan u uitschakelen via "Instellingen" indien u dit niet graag heeft.
WAT IS DE "WAARDERING"?
Een bezoeker kan een bepaald bericht een waardering geven. Dit is om aan te geven of men dit bericht goed vindt of niet. Het kan bvb. gaan over een bericht, hoe goed men dat vond. Het kan ook gaan over een ander bericht, bvb. een tip, die men wel of niet bruikbaar vond. Deze functie kan u uitschakelen via "Instellingen" indien u dit niet graag heeft.
Het SeniorenNet-team wenst u veel succes met uw gloednieuwe blog!