Mijn groentenlochting
Over mijzelf
Ik ben Vyvey Jean Pierre, en gebruik soms ook wel de schuilnaam jpv.
Ik ben een man en woon in Jabbeke (Belgie) en mijn beroep is gepensioneerd.
Ik ben geboren op 03/10/1951 en ben nu dus 72 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: tuinieren, hardlopen, koken, houtsnijden, enz.
Op deze blog kan ik laten weten wat mijn dagelijkse taken zijn in mijn lochting te Zerkegem. Info over groentengerechten kan je ook verwachten op deze blog.

Zoeken in blog



Inhoud blog
  • Woelvork zelf maken
  • Meestal goed weer aan de Vlaamse kust
  • Calibra stamdoperwten
  • Belle de Fontenay
  • Hapje

    Mijn favorieten
  • seniorennet.be
  • running Charly
  • moestuinkriebels
  • tuinclubveltjabbeke2

  • Het dagelijks gebeuren in mijn moestuin
    31-01-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Calibra stamdoperwten
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Deze namiddag een stukje tuingrond klaar gemaakt voor het leggen van stamdoperwten.

    Ik heb de zaden van het ras" Calibra ", bij Vreeken's zaden Dordrecht besteld en zijn samen met ander zaad en plantgoed intussen geleverd.

    Het betreft hier een zeer fijn, rondzadig erwtje. Zo zoet heeft u ze zelden gegeten staat er op het pakje. Ben benieuwd. Verder schrijft men dat ze ook heel lekker rauw door een salade kan mengen. Gekookt is het erwtje boterzacht en zeer gewild in de franse keuken.

    De hoogte is 60/70 cm en na ongeveer 65 dagen na opkomst kan men oogsten.

    Wil men fijne en malse erwten eten moet men om de 2 dagen gaan plukken, en de vruchten zo vers mogelijk verwerken. Bij het zaaien moet men rekening houden met het aantal rijen zodat voldoende erwten, in één keer, kunnen geplukt worden .

    Als men in februari start( onder vlies) , kan men de volgende 3 maanden(tot eind mei), met tussenpozen van 1 maand, regelmatig en dit tot midden zomer malse erwten consumeren.

    Let op! De vogels zijn er gek op.

    31-01-2014, 22:11 geschreven door jpv

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (2 Stemmen)
    30-01-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Belle de Fontenay
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    BELLE DE FONTENAY
    Belle de Fontenay is een oud frans aardappeltje (1885). Ze hoort bij de primeurvariëteiten. Ze worden gekookt in de schil met een beetje boter. Deze aardappel is langwerpig van vorm met een gele (wasachtige)schil en cremegeel vruchtvlees. Als vastkokende aardappel is deze ook geschikt om te bakken of in salade.

     

    Vandaag de plaats waar volgende week enkele rijen planters komen, bewerkt en afgedekt met vlies, zodat het land zo goed mogelijk kan drogen. Geen nachtvorst de volgende 10 dagen, wel nog regen en zon.

    Ik ben misschien zeer vroeg, maar indien ik misluk ben ik slechts een 30 planten kwijt, en kan ik herbeginnen. Ik beschik over voldoende poters van verschillende rassen.

    Vrijdag 7/2 2 rijen aurore en 2 rijen Belle de Fontenay onder vlies en waaiplastiek.

    Voor de plant extra kalium en tijdens de eerste aanaarding nog een beetje kalium.

    Zo zet ik iedere week, tot begin april, een paar rijen bij, beschermt tegen vorst en ijle wind.

    Het resultaat is dat ik vanaf begin mei tot augustus nieuwe aardappeltjes kan bakken in boter of ganzenvet.

    30-01-2014, 22:58 geschreven door jpv

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (4 Stemmen)
    29-01-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hapje
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Hapje van hesp, champignons en camembert.

     

    Voor 12 stuks:

     

    200 gr champignons, 2 eieren, 3 soeplepels half opgeklopte room, 50 gr versnipperde hesp, 12 blokjes camembert (40 gr), 50 gram brokkeldeeg.

     

    Uitsteekvorm van 10 cm diameter of gebruik een tas of glas en snij rond met een mes.

    Een seliconevorm mini-muffins .

     

    De champignons in schijfjes snijden en even aanstoven in gezouten boter.

    De room half opkloppen(mag dik zijn maar niet stijf zoals slagroom.

    De room kloppen met de twee eieren en afkruiden met p en z.

    Cirkels vormen met het deeg en in de vormpjes schikken en een beetje hesp op de bodem verdelen, daarop enkele schijfjes champignons. Overgieten met de mix room/ei en afwerken met een blokje camembert.

     

    Ongeveer 25 minuten in een oven van 200 graden

    29-01-2014, 23:19 geschreven door jpv

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (2 Stemmen)
    28-01-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Help
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Mijn buurman zit met de handen in het haar. Een molleninvasie is bezig zijn gazon om te ploegen. Veel te lang gewacht om in te grijpen zodat er nu tientallen molshopen zijn tuin om zeep helpen.

    Een provisionele mollenvanger gecontacteerd om de klus te klaren. Ondertussen heb ik hem al verlost van verschillende emmers molhoopaarde.

    Waar ik woon zit je al op 60 cm diepte in de zandlagen.

    De molhopen bevatten dan ook een groot gedeelte zand/leemmengeling.

    Ik ga die grond mengen met goeie gecomposteerde paardenmest en een deeltje turf.

    De rijke kompost, de wat arme leemgrond samen met wat turf, zullen elkaar aanvullen.

    Turf heeft wel een lagere zuurtegraad maar is enorm rijk aan organisch materiaal en is in staat om water vast te houden.

    Ik gebruik een laagje van die gemengde aarde van 3 tot 5 cm, rond mijn aanplantingen van jonge preien, knolselder en uien.

    Deze mulchlaag is voedzaam, verhindert het uitdrogen en dekt het meeste onkruid af.

    28-01-2014, 22:06 geschreven door jpv

    Reageer (5)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    27-01-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Groene soep
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Eind januari staat nog weinig groente in mijn tuin.

    Wat prei, een paar restjes peterselie, zurkel, enkele spruiten en.....netels.

    Ja, als je tuingrond erg vruchtbaar is en veel stikstof bevat, kan het zijn dat jonge netels overal de kop opsteken. Juist die jonge tengere neteltjes gebruik ik, in het vroege voorjaar en de late herfst, in mijn groene soepen.

    Een vast recept voor groene soep heb ik niet en improviseer naar gelang het aanbod.

    Het gewassen preigroen,weinig spruiten, de peterselie en enkele blaadjes zurkel en een ui worden fijn versneden en aangestoofd in een mix van goede boter en olijfolie.

    Bevochtigen met blanke of gevogeltefond en aan de koop brengen.

    Na 10 minuten de gesneden netelplantjes en een snede oud brood toevoegen

    Kruiden met p en z .

    Na een half uurtje de soep mixen of blenderen en proeven en eventueel verder afsmaken.

    Indien je geen zelfgetrokken fonds hebt dan kan je soepblokjes uit de handel gebruiken.

    Deze gezonde soep kan rijker gemaakt worden met een klont boter of een scheut room maar dan vlakt de felgroene kleur wat af.

    Netels bevatten 10 keer meer ijzer dan spinazie!

    27-01-2014, 20:18 geschreven door jpv

    Reageer (1)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (1 Stemmen)
    Archief per week
  • 03/02-09/02 2014
  • 27/01-02/02 2014
  • 20/01-26/01 2014
  • 13/01-19/01 2014
  • 06/01-12/01 2014
  • 30/12-05/01 2014

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!