Eind januari staat nog weinig groente in mijn tuin.
Wat prei, een paar restjes peterselie, zurkel, enkele spruiten en.....netels.
Ja, als je tuingrond erg vruchtbaar is en veel stikstof bevat, kan het zijn dat jonge netels overal de kop opsteken. Juist die jonge tengere neteltjes gebruik ik, in het vroege voorjaar en de late herfst, in mijn groene soepen.
Een vast recept voor groene soep heb ik niet en improviseer naar gelang het aanbod.
Het gewassen preigroen,weinig spruiten, de peterselie en enkele blaadjes zurkel en een ui worden fijn versneden en aangestoofd in een mix van goede boter en olijfolie.
Bevochtigen met blanke of gevogeltefond en aan de koop brengen.
Na 10 minuten de gesneden netelplantjes en een snede oud brood toevoegen
Kruiden met p en z .
Na een half uurtje de soep mixen of blenderen en proeven en eventueel verder afsmaken.
Indien je geen zelfgetrokken fonds hebt dan kan je soepblokjes uit de handel gebruiken.
Deze gezonde soep kan rijker gemaakt worden met een klont boter of een scheut room maar dan vlakt de felgroene kleur wat af.
Netels bevatten 10 keer meer ijzer dan spinazie!
|