Culinair door Antwerpen xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Vertrek : Aan het Centraal Station Afstand : Van Station tot 2de ml groenplaats 5,5 km
België en goed eten, dat hoort bij elkaar. Antwerpen is dichtbij en toch al helemaal België wat eten betreft.En dus daagt deze stad uit tot culinaire avonturen. Waar in Nederland de traditionele gerechten steeds meer verdwijnen worden deze in België nog steeds gewaardeerd en is het niet moeilijk om hier authentieke Vlaamse gerechten te eten.
Deze wandeling in Antwerpen voert langs diverse adressen met typisch Belgische producten. Op twee minuten lopen vanaf het Centraal Station, over de Keyserlei en vervolgens de eerste straat links, is de Appelmanstraat waar patisserie en chocolaterie Del Rey zit.
Bij Antwerpenaren is Del Rey een begrip en ze komen er voor de meest verfijnde gebakjes en chocolade. Als kleine kunstwerkjes liggen ze uitgestald met namen als Acapulco, gemaakt van gevulde biscuit, verse frambozen, citroencrème en ingenieuze decoraties van chocolade. Naast de winkel is de tearoom, of degustatie zoals ze dat hier zo mooi noemen. Koffie of thee geserveerd in zilveren kannetjes met een zandlopertje voor de juiste trektijd van de thee en standaard een schaaltje met verschillende koekjes en bonbons. Het uitgekozen gebakje wordt gebracht op een driehoekig porseleinen bord. Eerst kijken, dan proeven! Hier krijgt men perfectie tot in de kleine details.
Na deze zoete starter lopen we via de Keyserlei naar de Meir en dan richting de Graanmarkt waar het markt is op zaterdag. Het is een markt zoals je die overal hebt; goedkoop textiel, groenten en fruit, maar met één verrassing. Midden op het terrein staat een kraampje waar het opvallend druk is. Dichterbij gekomen staan Antwerpenaren met volle boodschappentassen escargots in bouillon en verse oesters te eten.
Een eenvoudig gekleed ouder echtpaar dat de verkoopster goed schijnt te kennen, maar ook hippe jongeren staan met een plastic bakje in de hand. Enkel gekoelde witte wijn wordt erbij geschonken en dit alles voor een paar euro.
Verder via de chique Schuttershofstraat waar culinair niet zo heel veel te beleven valt, naar 'De Wilde Zee', een concentratie van kleine wandelstraatjes met veel bijzondere culinaire zaken zoals kaashandel Vervloet in de Wiegstraat 28, een smalle zaak die opvalt door de sobere inrichting waardoor alle aandacht naar de kazen gaat. In de winkel bestaat de toonbank uit een roestvrijstalen richel waar houten bakjes overheen glijden waarin de klant zijn gekozen kaasjes kan verzamelen.
Hier moet je zijn voor bijvoorbeeld een echte Crottin de Chavignol, miniscule geitenkaasjes bedekt met een dikke laag schimmel en in de as gerold. Maar ook voor Belgische abdijkazen en platte kaas. Vlak ernaast is een slager met zwarte en witte beuling. Zwarte beuling is bloedworst maar dan niet gelardeerd met stukken wit vet en kruidiger van smaak dan wij kennen. De vierde generatie Goossens verkoopt brood in de Korte Gasthuisstraat 31, ook weer een kleine zaak waar lange rijen buiten wachten voor het rogge-rozijnenbrood.
Als je geen zin hebt om zelf je broodjes te smeren is er 'Het Dagelijks Brood' op het Steenhouwersvest 48. Hier mag je aanschuiven aan een grote houten tafel. Geen broodjes, pistoletten, maar biologische boterhammen belegd met hesp of platte kaas en daarbij een tas koffie of glas cider. Op tafel staat de betere confiture en chocoladepasta van Callebaut. Minder verantwoord maar wel smakelijk zijn de
wafels van 'Van Hecke' in de Nationalestraat 88. Hier is al veertig jaar niet veel aan de inrichting veranderd, en worden ook de wafels nog bereid volgens de traditie.
Dan is het tijd voor een biertje. 'Fortuna' op de Eiermarkt 1 is een typisch kroegje voor Antwerpen. Eigenlijk is het meer een huiskamer, vier tafeltjes bedekt met gobelinkleedjes, een sansevieria in de vensterbank en een bar zo klein dat alleen gastvrouw Gerda erachter past. Koninck van het vat, een bolleke, Primus of een Duvel en de Gazet van Antwerpen.
Na dit aperitief gaan we naar eetcafé 'In de Gloria' op de Kleine Koraalberg. Het is er stampvol met Vlamingen die paardencervelaat, mergpijpjes en spin weten te waarderen. Wat is spin? De spinspier (araignée) is de binnenkant van het bekken van een rund, bewerkelijk om uit te benen en daarom weinig bekend. Het lijkt op biefstuk maar heeft ook de structuur van zwezerik. Natuurlijk friet en mayonaise erbij, geen spuitfriet of uit potjes maar 'alles handgemaakt.
Er zijn meer plekken met eenvoudige maar authentieke maaltijden zoals 'De Stoemppot' op de Vlasmarkt 12, genoemd naar het Vlaamse woord voor stamppot. Op tafel staat brood met reuzel en mosterd en op de kaart staan een paar vlees- of visgerechten die allemaal met stoemp worden vergezeld. Deze stoemp is een zachte puree met kervel en andere kruiden waardoor het gerecht een frisse smaak heeft. Verder ligt er op het bord nog geglaceerde witlof, witloof zoals het hier wordt genoemd, de nationale groente. Rond 1850 heeft een hovenier van de Koninklijke Maatschappij van Kruid-, Bloem- en Boomkwekerijen geëxperimenteerd met de cichoreiplant en werd de moderne witloof een feit. Sindsdien werd het steeds populairder en nog steeds is België het witloof de groente bij uitstek. Waar wij niet verder komen dan witlof met ham en kaas bestaan er hier talrijke recepten en is geglaceerde witloof een simpele maar goede manier om het bittere niet te laten overheersen. De stronk is in boter (absoluut geen water erbij) met een klein beetje suiker gestoofd.
Smakelijk
Met dank aan http://www.trouw.nl/groen/natuurtochten
|