Dertien BunderspadXML:NAMESPACE PREFIX = O />
Aantal km: 10,5
Vertrekplaats: Sint-Goriks-en Magdalenakerk Kobbegem
Bewegwijzering : bepijld:
Categorie: toegankelijk voor rolstoelgebruikers:
GPX-FILE beschikbaar
Deze dubbele naam Is gegroeid uit de twee parochies die Kobbegem omstreeks de 14de en de 15de eeuw had, namelijk de Sint Goriks (nabij net Torenhof) en de Magdalena (hier). Omwille van allerlei verwoestingen door oorlog verdween de Sint Gorikskapel en werd aan de Magdalenakapel toegevoegd (beslissing door het vicariaat van Mechelen in 1629).
DE ROUTE
Met ons aangezicht naar de kerk nemen we rechts en gaan onmiddellijk rechtdoor de Domberg in. Deze weg brengt ons uit de dorpskern.
Aan de splitsing nemen wij de links stijgende asfaltweg.
Even verder gaan wij voorbij een mooie Mariakapel. En nog wat verder zien wij tussen de huizen rechts in de diepte gelegen tussen de beemden, het witgekalkte Torenhof met zijn prachtige donjon. De donjon dagtekent van de 14de eeuw. Deze toren is opgebouwd uit zware zandstenen blokken. Het is een semi gesloten hoeve.
We vervolgen, de laatste huizen van Kobbegem achter ons latend, en vertoeven temidden grote akkers. Rechts "Den Bergh", links de "Dertien Bunders". Na 1820 stelde men 1 bunder gelijk aan 1 hectare, Verdere onderverdeling geeft ; 1 bunder = 1 dagwand = 400 roeden. We zijn hier in het grensgebied Kobbegem Zellik Hamme Relegem.
Na de bocht bereiken wij de Lierput.
We draaien rechts naar de boerderijen toe. Aan de eerste woning zijn we al in Zellik in de Isidoor Crokaertsraat.
Aan de bocht links ligt het vroegere "Schalienhof", thans nog bewoond maar niet meer door boeren of pachters. De laatste boer, Jef Verdoodt, verliet het hof in 1994. Deze hoeve met bouwjaar 1846 werd oorspronkelijk bewoond door het gezin Crokaert Van Dorsselaer en heette toen "ferme Crokaert". Hun kleinzoon Isidoor Crokaert stierf als soldaat tijdens W0 l. In 1919 kocht Pertus Van Den Broeck uit Opwljk het hof. In 1992 huwde zijn dochter Maria met Leopold Verdoodt. Deze laatsten namen het bedrijf in handen (1929) en gaven het de naam Schalienhof. Het bedrijf was ongeveer 20 hectare groot.
Voor de ingangspoort draaien wij links de aardeweg in. Zo komen wij voorbij de voorkant van de ex hoeve en naast de boomgaard wandelend, bereiken wij de Onze Lieve vrouwkapel.
Aan de kapel draaien wij rechts en even verder links. Zo gaan we naar Relegem toe.
Even voor de eerste woningen ligt links het brongebied van de grote Landbeek.
Voorbij de boerderij bereiken we de Poverstraat, draaien links en even verder aan de rechte hoek nogmaals links, zo komen we in de veldbaan die Relegem met Kobbegem verbindt.
Stijgend bereiken wij het plateau en het hoogste punt van onze wandelweg (77,5 meter boven de zeespiegel). Zigzag wandelend langsheen prachtig aangelegde wandelpaden doorkruisen wij de akkers van de Kruiskouter en de Hammense hoek en bereiken de Sint Guduladreef. Nu zijn we in Hamme.
We nemen links, zien enkele hoevetjes en bereiken de Lindestraat, draaien links, wandelen de kerk voorbij en nemen voor de kerkingang de weg rechts.
We komen in het akkergebied dat "Hoogveld" noemt. Op het plateau gekomen (aan een asfaltweg) hebben wij prachtige vergezichten. Rechts voor ons ligt Brussegem, meer naar links reikt ons zicht naar Brussel.
We dalen rechts de veldbaan af. Even verder moeten wij naar links doorheen een bosje.
Eens aan de huizen, aan een kruispunt, draaien wij de eerste baan links in.
Recht voor ons, boven de akkers, zien we de kerktoren en de schouw van de brouwerij van Kobbegem uitsteken.
Even verder nemen we de veldbaan rechts en al stijgend bereiken wij de alleenstaande boom.
Nog even rechtdoor, dalend, komen wij aan de asfaltweg die wij rechts nemen.
Rechts gaan wij voorbij de brouwerij van de "geuze en kriek Mort Subite", de brouwerij dateert van 1686. Links hebben wij de vernieuwde herberg "'t Witte Paard", daterend van 1749. Wist je dat Kobbegem 366 hectare groot is en 7,36 % beslaat van de fusiegemeente Asse?
MET DANK AAN Wandelclub De Trekplosters Zellik
|