Honing en honingrecepten.(1)xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
* Wat is honing ?
Honing is een zoetstof, verzameld door de bijen die de nectar ( en andere in levende planten voorkomende zoethoudende sappen ) opzuigen, met hun speeksel en maagsap vermengen en vervolgens in raten opslaan om te rijpen.
In de volksmond wordt aan de honing diverse geneeskrachtige werkingen toebedacht.
Hoewel dit wetenschappelijk niet is bewezen, ondervinden veel regelmatige honinggebruikers een heilzame invloed van het gebruik van honing.
Honing bevat, naast diverse suikers, ook enzymen, vitaminen en mineralen en ook stoffen die de ontwikkeling van bacteriën tegen gaan.
Honing is daarom een zeer hoogwaardige natuurlijke voedingsstof en een delicatesse.
Zuivere honing kristalliseert ( wordt hard ) na verloop van korte of lange tijd ( afhankelijk van de honingsoort ).
Om deze honing weer vloeibaar te maken, kan men de pot au-bain-marie ( in een pan met een laagje water ) langzaam verwarmen tot 40°C. Maar nooit warmer !!! Boven de 40°C wordt de honing gedood, wat overblijft is suikerwater met een smaakje, maar zonder verdere eigenschappen.
![](http://images.google.nl/images?q=tbn:iyr3e_LFnpwTCM:http://www.schweizer-bienenhonig.ch/honig.4.jpg)
In een volgende rubriek is een aantal recepten te vinden om zelf gemakkelijk honing te verwerken, zowel koud ( met behoud van al de goede eigenschappen ) als warm.
![](http://images.google.nl/images?q=tbn:4oR_d-RF2XejwM:http://www.vskrems-lerchenfeld.ac.at/arbeitsmaterialien/anlautbilder/honig.jpg)
|