De namen van de huwelijksjubilea kunnen per land wel eens verschillen. Maar de meest gebruikelijke zijn de volgende:
1 jaar getrouwd : Katoen. 5 jaar getrouwd : Hout of blik. 10 jaar getrouwd : Tin. 12,5 jaar getrouwd : Koper. 15 jaar getrouwd : Kristal of porselein. 20 jaar getrouwd : Porselein of kristal. 25 jaar getrouwd : Zilver. 30 jaar getrouwd : Parelen of parelmoer. 40 jaar getrouwd : Robijn of smaragd. 50 jaar getrouwd : Goud. 55 jaar getrouwd : Smaragd. 60 jaar getrouwd : Diamant. 65 jaar getrouwd : Briljant. 70 jaar getrouwd : Platina. 75 jaar getrouwd : Kroonjuwelen of albasten. 80 jaar getrouwd : Eiken.
Aan onze euromunten kan men gemakkelijk zien uit welk land ze afkomstig zijn. Elk land heeft zijn eigen symbool op het muntstuk staan.
Met de biljetten is dat anders. Die zien er in alle landen hetzelfde uit. Hoe kan men dan toch weten in welk land ze gemaakt zijn ?
Kijk dan naar het serienummer op het biljet. Voor dat serienummer staat een letter, en dat is voor elk land verschillend:
De letter L voor het nummer: uit Finland De letter M voor het nummer: uit Portugal De letter N voor het nummer: uit Oostenrijk. De letter P voor het nummer: uit Nederland De letter S voor het nummer: uit Italië De letter T voor het nummer: uit Ierland De letter U voor het nummer: uit Frankrijk De letter V voor het nummer: uit Spanje De letter X voor het nummer: uit Duitsland De letter Y voor het nummer: uit Griekenland De letter Z voor het nummer: uit België Het teken* voor het nummer: uit Luxemburg.
Op dit biljet van 20 euro bijvoorbeeld staat voor het serienummer de letter V. Dit biljet is dus afkomstig uit Spanje.
Tijdens een bezoek aan een gekkenhuis vraagt Prins Filip aan de directeur: " Welke zijn nu de criteria om een patiënt terug gezond te verklaren?" Zegt de directeur: " Wij vullen een bad met water, geven aan de patiënt een theelepeltje en een koffietas, en we vragen hem het bad te ledigen." "Ja, ja" zegt de prins, " ik begrijp..., een normaal persoon neemt de tas, die is groter dan het lepeltje ". " Neen," antwoordt de directeur, " een normaal mens trekt de stop eruit."
Prins Filip bezoekt een boerderij en de pers is er natuurlijk bij. Een fotograaf maakt een foto in de varkensstal. Zegt de Prins:" schrijf nu niet onder die foto " Filip met de varkens hé mijnheer de fotograaf". De volgende dag staat de foto in de krant en eronder staat:" Prins Filip, derde van links".
Op een morgen ziet Albert Prins Filip met een grote wekker in zijn mond lopen. Hij vraagt aan Filip:" Filip, mijn zoon, waarom loopt kij rond, met een oewekker in oew mond ?" Waarop Filip antwoordt: " Awel papa, Mathilde heeft tegen mij kezekd: " Filip kij hebt slekte adem, gij moet nen tik-tak in oewe mond steken."
Gebruik ½ liter melk, 2 eetlepels honing, 1/8 liter slagroom, 125 gr. Verse of diepvries frambozen, citroenrasp.
De ijskoude melk met honing en slagroom en de helft van de frambozen in de mixer schuimig kloppen, over glazen verdelen en de rest van de frambozen erover verdelen;
De glazen bestrooien met een beetje vers geraspte citroenschil en ijskoud serveren.
* Honing-sinaasappel coctail.
2,5 dl. Vers geperst sinaasappelsap, een eetlepel koffiemelk ( poeder ), 2 eetlepels ijsgruis, 1 eetlepel honing.
Doe de ingrediënten in een blender ( elektrische mengbeker ) en mix gedurende 1 minuut.
* Pittige milkshake.
Voor 1 groot glas: 3 dl.melk, 2 dessert lepels honing, snufje kaneelpoeder, snufje gemberpoeder.
Mix alle ingrediënten in een blender.
* Mede.
Mede is een door gisting uit gekruide honing bereide drank.
Het maken van een goede mede is een langdurig proces, waar veel geduld voor nodig is, omdat vele voorschriften in acht genomen moeten worden en het proces minstens een half jaar duurt.
Er zijn veel recepten in omloop, te vinden in wijnmakersboekjes.
Er is evenwel een honingdrank die gemakkelijk te bereiden is en best mede genoemd mag worden, al hoeft ze niet te gisten.
Ga als volgt te werk; Los 500gr. Honing op in 2 liter water. Laat het op een laag vuurtje inkoken tot anderhalve liter. Schenk het over in een kom en dek het af met een doek. Twee of drie dagen laten staan en dan bottelen.Gebruik voor mede een goede kwaliteit honing en voeg aan het water eventueel wat van de volgende kruiden toe: kaneelpoeder, gemberpoeder, foelie en kruidnagel.
Dit is een soufflé die niet in de oven gemaakt hoeft te worden, eenvoudig maar lekker.
Gebruik 4 eieren, 1 dl slagroom, 6 eetlepels honing.
Splits de eieren sla het eiwit stijf. Klop de slagroom op.
Roer de eierdooiers los met de honing en verwarm au-bain-marie tot het mengsel is ingedikt.
Vooral niet laten koken. Laat afkoelen en dan eiwit en room erdoor scheppen.
IJskoud opdienen, eventueel besprenkeld met wat gehakte nootjes.
* Kwark-honingkoek.
Gebruik 125 gr. Boter, 200 gr honing, 3 eieren, 125 gr.magere kwark, geraspte schil van een citroen, 100 gr. Rozijnen, 12 bittere amandelen ( gehakt ), 400 gr. Volkorenmeel, een zakje bakpoeder en 1/8 liter melk.
De boter, honing en eieren schuimig kloppen.
Kwark, citroenschil, rozijnen en gehakte amandelen er doorheen roeren.
Melk en bakpoeder vermengen, afwisselend honingmengsel en melk erdoor roeren.
Een ingevette cakevorm met het mengsel vullen en in een voorverwarmde oven ( 175° ) op het onderste rooster plaatsen, ongeveer 50 tot 60 minuten bakken.
Deze koek is het lekkerst als hij nog één dag heeft gestaan.
Honing is een zoetstof, verzameld door de bijen die de nectar ( en andere in levende planten voorkomende zoethoudende sappen ) opzuigen, met hun speeksel en maagsap vermengen en vervolgens in raten opslaan om te rijpen.
In de volksmond wordt aan de honing diverse geneeskrachtige werkingen toebedacht.
Hoewel dit wetenschappelijk niet is bewezen, ondervinden veel regelmatige honinggebruikers een heilzame invloed van het gebruik van honing.
Honing bevat, naast diverse suikers, ook enzymen, vitaminen en mineralen en ook stoffen die de ontwikkeling van bacteriën tegen gaan.
Honing is daarom een zeer hoogwaardige natuurlijke voedingsstof en een delicatesse.
Zuivere honing kristalliseert ( wordt hard ) na verloop van korte of lange tijd ( afhankelijk van de honingsoort ).
Om deze honing weer vloeibaar te maken, kan men de pot au-bain-marie ( in een pan met een laagje water ) langzaam verwarmen tot 40°C. Maar nooit warmer !!! Boven de 40°C wordt de honing gedood, wat overblijft is suikerwater met een smaakje, maar zonder verdere eigenschappen.
In een volgende rubriek is een aantal recepten te vinden om zelf gemakkelijk honing te verwerken, zowel koud ( met behoud van al de goede eigenschappen ) als warm.
We zullen er maar eens goed mee lachen zeker. Johan Museeuw
* Mevrouw Museeuw ziet Peter van Petegem lopen met een rol Domo tapijt. Ze vraagt: " Allez Johan, waarom krijgen wij nooit iets van onze sponsor? " Johan: " Zwijg vrouw, het parket komt zelfs bij ons aan de deur !"
* Veronique: " Johan Johan, waarom zit jij nu weer bij de dierenarts ?" Johan: " Zwijg vrouw, Patrick heeft gezegd dat ik ging afzien gelijk de beesten"
* Museeuw komt van het toilet zonder zijn gat af te kuisen. Vrouw: " Johan, wat doe je nu ? " Museeuw: " Vrouw zwijg, ik moest de rol lossen !"
* Vrouw: " Maar Johan, waarom zijt gij al het vasttapijt aan het lostrekken ? " Johan : " Zwijg vrouw, het parket kan hier alle momenten binnenvallen.".