Om te zorgen dat de unieke aromas en waardevolle bestanddelen lang behouden blijven, dient men de honing koel, droog, geurneutraal en donker te bewaren.
-Koel: honing is gevoelig voor warmte. Veel waardevolle grondstoffen, zoals enzymen, vitaminen en aminozuren, gaan namelijk verloren bij temperaturen boven de 40°C. Optimaal is een constante bewaartemperatuur van 18°C voor vloeibare honing en 10 tot 12°C voor crème ( vaste ) honing.
-Droog: honing is hygroscopisch. Dat wil zeggen dat honing vocht aantrekt. Als gevolg hiervan kan de honing gaan gisten ( er komt schuim op staan en het deksel wordt bol). Honing dient daarom droog en goed afgesloten bewaard te worden.
-Donker: honing is ook gevoelig voor licht. Dit betreft in de eerste plaats de inhibine ( een bacterieremmende stof ), die bij langdurige blootstelling aan het licht verstoord wordt. Bovendien wordt de honing dan ook donkerder. Dit proces duurt echter een aantal maanden tot jaren.
-Smaakneutraal: honing neemt gemakkelijk vreemde geuren en smaken over. Daarom dient honing altijd aromadicht afgesloten te worden en niet naast producten bewaard te worden met een intensieve geur of smaak, zoals bijvoorbeeld kaas, zeeppoeder, koffie, ajuin of kruiden.
Onze Stella die in de fleskes zit, geheiligd is Uw smaak, Uw walm kome, Uw alcohol beïnvloede, uit een glas of uit het flesje. Geef ons heden ons dagelijks bier, en vergeef ons onze zatheid, gelijk onze vrouwen doen en leidt ons niet tot een delirium, maar verlos ons van de kater Amen
De muis dat is toch een bijzonder dier. Je vindt ze bijna overal, in elk gat of achter menige kier. Als diertje dat lekker kan knagen blijft het graag om voedsel vragen. Het liefst eet het kaas en knapperige dingen, maar het is ook tevreden met ander eten. Toch is er iets, dat moet u zeker weten: de muis van nu is niet meer zo snel.
Gevangen aan een draad en gekooid in een plastic lijfje zit het verbonden aan een modern apparaat. Geen tochten meer naar mooie kazen, geen geknabbel meer aan cake en koek. Nee, het leven van een moderne muis, helaas, is verworden tot scroll, scroll en een dubbelklik.
Oma had zoveel klachten, En geen enkele tablet deed de pijn verzachten. Ze deed helemaal niks meer, Want alles deed zeer. het zit tussen je oren! Maar van de dokter wilde ze dat niet horen, haar dochter bedacht een recept, Drie keer daags 1 knietablet. Smarties op kleur uitgezocht! Gewoon bij de supermarkt gekocht. De andere dag was het potje leeg, Dat waren goede tabletten ,die ze van de dokter kreeg. Alles werkte alweer goed!!! En ze smaakte ook nog heerlijk zoet.
Herinner jij je nog heel klaar Die eerste dag van vorige jaar? Toen bood ik ook mijn wensen aan En moest ik midden in de kamer staan.
Het waren wensen van voorspoed en geluk Voor een nieuwe eeuw, het kon niet meer stuk! Maar van mijn wensen kwam niet veel terecht Want kijk eens hoe het is in het echt.
New York, Afganistan, Israël, al dat geweld. Op de televisie en in de krant wordt er over verteld. En dat alles maakt mij zo bang Want het duurt nu al zo lang.
Toch sta ik weer klaar met mijn nieuwe wensen Om jullie alleen maar veel vrede te wensen. Vrede en veel liefs hier bij ons thuis Maar ook op je werk en op de buis.
Samen met jullie wil ik eraan beginnen. We laten alleen nog vriendschap binnen. Geen ruzie of geweld, daar gaan we aan werken. Zo dat iedereen het kan merken.
En bij de start van het volgende jaar Komen wij weer bij elkaar Met een volgende wens in een nieuwe brief. Anders, wellicht, maar even lief.
Honingbijvolken planten zich voort met een korte en een lange termijn strategie.
In het voorjaar wordt alle energie ingezet om meer individuen te kweken.
Dit is de korte termijn strategie. Tussen maart en mei groeit het aantal bijen
van 15.000 naar 40.000 en dat aantal is nodig om verder te kunnen groeien
en om de wintervoorraad aan te leggen.
Dan komt de lange termijn strategie, nl. zorgen voor nieuwe bijenvolken.
Want een holle boom, waarin het nest zit, kan omwaaien, een beer kan het
nest plunderen of er kan een ziekte uitbreken.
De eerste twee risicos bestaan hier bij ons niet meer.
Holle bomen zijn zeldzaam geworden en beren vinden we alleen nog in
andere werelddelen.
Maar de drang om de soort in stand te houden is in de natuur altijd aanwezig.
Bij de bijen kan dat alleen gebeuren in volwassen volken. Eind mei en juni is het zwermtijd. De oude bijenkoningin zoekt met een deel van het volk een nieuwe nestplaats en gaat daar dan een nieuw volk starten.
Het oude bijenvolk kweekt een nieuwe koningin en kan dan ook op eigen kracht verder.
Dikwijls volgen er nog kleine nazwermen, maar die moeten dan beginnen met te weinig bijen en hebben daardoor weinig of geen kans om de komende winter te overleven.
De zwerm vertrekt.
Nog indrukwekkender is het om een zwerm uit de bijenkast te zien vertrekken.
Het lijkt wel of er dikke pap van bijen uit de kast vloeit. Ze rollen en hollen
allen samen de kast uit. Maar terwijl een deel van het bijenvolk zich naar buiten spoedt worstelen zich nog een paar stuifmeelhaalsters naar binnen.
Binnen tien minuten is de zwerm weg en is de rust aan de kast weergekeerd.
En wie heeft er nu eigenlijk het startsein gegeven ?
En hoe spreken de bijen af wie er mee gaat zwermen en wie moet achterblijven ?
Dit zijn enkele mysteries over het bijenleven.
Binnen het kwartier verzamelen de uitgevlogen bijen zich aan een boomtak of iets anders dat enig houvast geeft. Als een dichte wriemelende massa blijven ze een paar uur hangen. In die tijd kan een imker de zwerm gemakkelijk vangen in een zwermkorf.
Hij schudt de zwerm in een nieuwe kast met raampjes en hij heeft een nieuw bijenvolk.
En hier zien we weer iets merkwaardigs bij onze bijen: voordat de bijen gingen zwermen vlogen zij altijd naar hun oude kast, maar nadat ze gezwermd hebben verliezen ze dat stukje geheugen en oriënteren ze zich naar de plaats van de nieuwe kast. Een nieuw bijenvolk kan starten.