:-o xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Optimale bewaaromstandigheden voor honing.
Honing is een waardevol natuurproduct.
Om te zorgen dat de unieke aromas en waardevolle bestanddelen lang behouden blijven, dient men de honing koel, droog, geurneutraal en donker te bewaren.
- Koel: honing is gevoelig voor warmte. Veel waardevolle grondstoffen, zoals enzymen, vitaminen en aminozuren, gaan namelijk verloren bij temperaturen boven de 40°C. Optimaal is een constante bewaartemperatuur van 18°C voor vloeibare honing en 10 tot 12°C voor crème ( vaste ) honing.
- Droog: honing is hygroscopisch. Dat wil zeggen dat honing vocht aantrekt. Als gevolg hiervan kan de honing gaan gisten ( er komt schuim op staan en het deksel wordt bol). Honing dient daarom droog en goed afgesloten bewaard te worden.
- Donker: honing is ook gevoelig voor licht. Dit betreft in de eerste plaats de inhibine ( een bacterieremmende stof ), die bij langdurige blootstelling aan het licht verstoord wordt. Bovendien wordt de honing dan ook donkerder. Dit proces duurt echter een aantal maanden tot jaren.
- Smaakneutraal: honing neemt gemakkelijk vreemde geuren en smaken over. Daarom dient honing altijd aromadicht afgesloten te worden en niet naast producten bewaard te worden met een intensieve geur of smaak, zoals bijvoorbeeld kaas, zeeppoeder, koffie, ajuin of kruiden.
|