LES SPIROUS DE JEMEPPE-SUR-SAMBRE. / MARCHE AU TEMPS DES FRISSONS. / SPY. 15/01/2022
LES SPIROUS DE JEMEPPE-SUR-SAMBRE.
MARCHE AU TEMPS DES FRISSONS.
SPY.
Spy een dorpje in de provincie Namen en een deelgemeente van Jemeppe-sur-Sambre. Spy is bekend als een van de vindplaatsen van resten van de neanderthaler-mens. Spy is een dorpje met verschillende mooie oude gebouwen. Maar het ligt in de vallei van de Orneau, tussen de heuvels van de Maasvallei en de Samber ligt een streek van contrasten. Op de hoge plateaus van de Naamse Haspengouw ontplooit de landbouw zich met uitgestrekte velden en akkers, weilanden in het heuvelachtige landschap. Het is bezaaid met bosjes. Een rivier volgde zijn loop en vormde daar een mooie vallei voordat hij zich bij de Samber voegde. De vallei van Orneau vormt met zijn hoge heuvels een prachtig zicht. De wandeling brengt ons naar een prachtig bebost terrein op de zuidelijke helling van de Samber, de vallei van de Orneau stroomt over van zijn charmes, een natuurlijke schoonheid die je doet wegdromen. We wandelen verder en gaan naar Onoz. Door het pad van “Tienne aux Tcherettes” in de voetsporen van de middeleeuwse reizigers, komen we op het plateau. We komen langs een prachtige kapel “Notre Dame du Monserrat” gebouwd in de 19de eeuw op de plaats van een oude hermitage, is nog steeds een plaats van de populaire aanbidding van de Zwarte Madonna, binnen in de kapel staat een replica van het middeleeuwse standbeeld van het Spaanse klooster Montserrat. In het bos achter de kapel zien we het kasteel van Mielmont een fort gebouwd door de graaf van Namen in de 12de eeuw om de grens met het hertogdom Brabant te bewaken.Spijtig dat we maar een glimp kunnen opvangen van dit prachtige residentie uit de renaissance. Wat verder komen we in het dorpje Onoz, gelegen aan de oevers van de Orneau, op een belangrijke doorgangsas in de Middeleeuwen- de ‘Vieux chemin’ die Namen met Bergen verbindt. Onoz een klein dorp met landelijk karakter. Het kleine centrale plein is op zichzelf al een samenvatting van de charmes van de regio. De Saint-Martin-kerk bevat veel interessante erfgoedelementen. Op een steenworp afstand is de oude molen niet meer in bedrijf maar het wiel aangedreven door de Orneau herinnerd ons aan het belang van de drijvende kracht van water, al gebruikt vanaf de 13de eeuw. Nu wandelen we weer door de prachtige natuur langs de Orneau. Nog wat verder komen we terug in Spy. Wat een mooie wandeling, zon en blauwe lucht.
PROMENADE DE LA VECQUEE. / BLAUWE RECHTHOEK / STOUMONT. 13/01/2022
PROMENADE DE LA VECQUEE.
BLAUWE RECHTHOEK
STOUMONT.
Blauwe wandeling in Stoumont. We wandelen deze route van 7,9 km maar we hebben een dikke 8km. We vertrekken aan de kerk waar een mogelijkheid is om te parkeren. Hier staan ook de info borden, we volgen de wegwijzers STO4. Deze wandeling heeft als naam Promenade de la Vecqueé en we wandelen de straat af en dan beginnen we aan de klim naar de hoogte van Stoumont het “parc naturel des Sources”. De zon schijnt en de blauwe lucht hoe prachtig zijn de beelden. We wandelen in het bos en we blijven klimmen, hoe hoger we klimmen komt de sneeuw in beeld en op hoger hoe meer sneeuw. Als we bij “Les Linaigrettes” komen op een hoogte 474 meter. Wat verder bij “Monthouet Centre” 483 meter zo klimmen we steeds hoger. Sinds de start in het centrum blijven we langszaam maar zeker klimmen, waardoor we onderweg mooie vergezichten krijgen. Als we aan “La Croix Honnay” Ooit raakte een reiziger verdwaalt in de sneeuw en hij liet een kruis plaatsen, dat moest dienstdoen als baken voor anderen, die hun weg zou kwijt kunnen geraken. Het kruis brandde af in maart 1927 en werd vervangen door een betonnen kruis. Langs het kruis staat een beuk en in 2023 sloeg de bliksem in op de beuk waardoor een dikke tak op het kruis viel enkele het Christusbeeld bleef bewaard. Een plaatselijk houtbewerker maakte een nieuw houtenkruis van 3 meter hoog. We wandelen verder en komen aan “La Vecqueé”boven de 500 meter. Hier ligt nog een 15tal centimeter sneeuw maar ook veel modder op de paden. Op deze hoogte “ Parc naturel des Sources” in het leven geroepen door de gemeenten Stoumont en Spa, het natuurpark nodigt ons uit om deze prachtige streek te verkennen, met zijn grandioze landschappen, en zijn typische gebouwen die voortvloeien uit haar buitengewoon historisch verleden. Na op deze hoogte gewandeld te hebben moeten we weer naar beneden stilaan dalen we af en zo verlaten we het sneeuw landschap en komen we weer mooie vergezichten tegen wat mooi. Tussen de boomtoppen zien we de daken van het kasteel, we dalen nu al meer dan 100 meter en komen zo aan “Les Aunais” op 411 meter. Verder naar beneden tot bijna in het dorp en dan krijgen we een prachtig kasteel te zien. Chateau de Froidcour ligt langs de weg naar La Gleize en dateert uit 1912. De plaats was al een versterkte legerplaats in de Middeleeuwen. De bouw dateert uit het tijdsperk van Wihelm de Froidcour (16de eeuw) het kasteel domineert de vallei van de Ambléve. Er stond eerder op deze het kasteel de Salm, dat de zetel was van de heerlijkheid van Stoumont. Het huidige chateau een indrukwekkend gebouwencomplex met slottoren en uitkijktorentjes, heeft een onmiskenbaar middeleeuwse karakter, alhoewel gebouwd in 1912 en voltooid in 1919. De Ridder de Harenne bewoont het kasteel nu. Nu zijn we bijna in het centrum van Stoumont. Wat een geweldig mooie wandeling, wel bij nat weer is het een vrij modderige wandeling met moeilijke stukken in het park van de bronnen. Wij hebben er alleszins van genoten.
Haspengouw en Voeren zijn streken vol bijzondere plekjes. Al dit verborgen moois verdient de volle aandacht. Zo is de abdij Mariënlof en haar omgeving z’on bijzondere plek. We vertrekken met de wandeling van thuis uit naar de stroopfabriek waar de wandeling start. We wandelen de fruitlijn op en we genieten van de blauwe lucht en zon. We wandelen een stukje op de spoorweg-fietspad- en dan neemt de wandeling geen afslag naar rechts en wandelen naar het “schelpenstrand” waar een nieuw kunstwerk geplaatst is dat een schelp voorstelt wel mooi aan de vijver, hier kun je torenschelpjes vinden, de omgeving was hier zon 100.000 jaar geleden een ondiepe zee. We hebben hier al mooie grote schelpen gevonden. We wandelen verder en komen zo aan de brug van Colen, hier dalen we af naar de fietsroute en wat verder komen we aan een prachtige plek, opgebouwd als een soort amfitheater, een planken pad brengt ons naar beneden waar een grote vijver ligt waar de Odiliabron in uitmond. In dit brongebied komt men langs de kalktufbronen, door velden van reuzen paardenstaart en door het maretakkenwoud via het vlonderpad. We wandelen nu terug op naar de trappen om uit deze plek te komen, en wat een fijne ontmoeting een vos loop aan de andere kant door het dal, wat mooi. Weer wat verder komen we aan het station van Kerniel waar je een prachtig zicht heb op de abdij en langs het pas geopende hondenweide. Verder wandelen we naar de kerk waar we terug het kerkweg nemen naar Colen. In het dal gaan we rechts het plankenpad op welke ons langs de Herk brengt. Nu wandelen we terug naar Colen waar we terug de fietsroute op wandelen richting Station. We komen ook langs de winterzwammen de Rode Kelkzwammen, deze mooi rode kelkjes komen elk jaar weer voor terug voor langs de fietsroute. Nu zijn we bijna aan het station en de stroopfabriek nog even en we zijn weer op ons vertrek. De controle van de wandeling is gedaan en de volgende wandelaars kunnen zonder problemen deze wandeling doen en ook genieten van dit bijzonder Verborgen Moois.
Vandaag een wandeling in Borgloon. De club Goldenstar organiseert hun wintertocht deze zal voor het grootste deel door Kerniel gaan. We vertrekken aan cafe De Baron en wandelen de stad in en gaan dan richting station. Spijtig dat het zo mistig is, op het rusthuis Orelia bevind zicht een uitzicht toren welke beklomen kan worden, wij wandelen verder gaan richting stationsstraat waar we langs het stroopfabriek gaan. Het stroopfabriek de winnaar van de monumentenstrijd en nu prachtig gerestaureert. We wandelen verder en gaan nu langs de fietsroute en draaien dan af naar de nieuwe uitkijktoren hij staat er noog maar onlangs met een prachtig zicht op de stationsbuurt en de vallei van Colen. Het gebied rond de uitkijktoren is nu natuurgebied en hier komen vele diestelvinken eten,we zien er enkele maar het is te mistig om een mooie foto temaken. Spijtig. We wandelen nu naar Boeshoven langs dgrote boerderij en dan wandelen de veldbaan in die ons naar Kerniel brengt. Even een stukje geschiedenis: Kerniel werd voor het eerst vermeld in 1279 als KIRNILE dit zou terug te voeren zijn op Kerk-nile, waarbij –niel zou staan voor zwart water. Kerniel behoorde tot de bezittingen van de graven van Loon. Vanaf 1366 tot de bischoppelijke Tafel van Luik. In 1739 werd het samen met Rullingen door Prins-Bisschop George Lodewijk van Bergen verpacht aan de Barones van Mettekoven. De wandeling komt aan de fruitlijn waar een popop cafe staat waar we iets kunnen drinken, dan gaan we verder en komen aan de station van Kerniel. Aan de spoorweglijn van St Truiden naar Tongeren bezat Kerniel een station-stopplaats dat van 1879 tot 1957 dienst deed. Het spoor verdween in 1970-1971. Vandaag is het een fietsroute de lijn werd ook de Fruitlijn genoemd. Hier verlaten we even de route om tot bij ons ma te gaan. Na het bezoek keren we naar Colen met de Abdij van Colen, spijtig is deze het afgelopen jaar verlaten door de Zusters en verkocht aan de privé. Hopelijk blijft het een plek voor de mensen van het dorp. Wij wandelen verder de brug over en dan wandelen we naar het “schelpenstrand van Kerniel” hier is een nieuwe vijver gemaakt en er is een kunstwerk geplaats, nl Time Capsule.
Door de aanwezigheid van de poel, verbeelden we conceptueel de aanwezigheid van water en hierdoor de afzettingen van kalk en vondsten van schelpen uit de tijd dat onze huidige woonplaatse, toendertijd op de bodem van de oceaan lagen. Nu wandelen we de fietsroute op richting station met het stroopfabriek. Wij zijn nu bijna thuis want we zijn van thuis uit vertrokken. Ondanks het grijze weer, de mist ons wat mooie zichten afgenomen hebben is het een fijne wandeling met nu en dan een modderbad. Bedankt Goldenstar voor de mooie wandeling.